Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03. 2015



Nyheder i uge 3, 2015

Følg os på Facebook







<< Etiketten på den forfalskede amarone årgang 2007.

< På denne Brunello står der "Denominazione de Origine ... osv.
Der skal stå "di" Origine, hvilket der også gør på vinene fra vingården Fanti.


Pas på - mere forfalsket vin i omløb
I uge 49 fortalte vi om den forfalskede flaske amarone, som var blevet afsløret af ejeren af Bagsværd Vinhandel, Steve Stusgaard. Han sendte straks en mail til VinAvisen, så vi kunne advare vores læsere.
Nu er der dukket endnu en flaske op af denne forfalskede amarone. Og ikke nok med det - noget tyder på, at der måske også er en forfalsket Brunello di Montalcino i omløb i øjeblikket.
For få dage siden fik vi en mail fra en læser, der ønsker at være anonym. Han havde gennem en ven købt en kasse af amaronen til 80 kr. flasken. Vennen havde selv købt flere flasker Fanti Brunello di Montalcino 2006, også til 80 kr. pr. flaske.
Vennen havde fået tilbudt flaskerne af en kollega og var ligeledes begejstret for tilbuddene, som han ville glæde venner og kolleger med.
Mistanken blev vagt hos vores læser, da han til andestegen juleaften åbnede en af amarone-flaskerne. Indholdet var tyndt og sjasket og havde efter hans mening intet med amarone at gøre.

"de" i stedet for "di"
Læseren henvendte sig derfor til VinAvisen for at høre, om vi kendte noget til denne amarone og til andre læsere, der havde haft samme oplevelse. Og det gjorde vi, da amaronen som sagt var den selv samme forfalskede vin, som Stusgaard havde afsløret.
Da vennen havde købt brunelloen samme sted som amaronen, var han og vores læser selvsagt også mistænkelige over for denne vin.
I modsætning til etiketten på amaronen, hvor der ikke er angivet noget vinhus, påstår brunelloen at komme fra vingården Fanti. Vingården eksisterer, og etiketten ligner ved første øjekast den ægte vare. Men to ting fik alarmklokkerne til at ringe hos VinAvisens redaktion.
Vingårdens logo og en lille tegning af gården nederst på etiketten virker lidt grovere på den flaske, vores læser havde indsendt et billede af.
Og så var der appellationsbetegnelsen "Denominazione de Origine Controllata e Garantita" (DOCG). Det lille "de" var forkert - der skal stå "di" Origine Controllata …, hvilket der også gør på vinene fra vingården Fanti.
Ifølge Carlo Merolli tyder meget på, at der må være en dansksproget person indblandet i forfalskningen. Brugen af "de" i stedet for "di" er noget, jeg har set i tusindvis af gange i de danske prislister, tekster osv., siger Merolli.
Så pas på derude, når det gælder urealistisk gode tilbud på disse to vine.

Flere skandaler i Italien
Men hvor kommer så disse forfalskede flasker fra? Måske fra samme sted som den ægte vare, nemlig Italien.
I hvert fald har Toscana alene sidste år været tynget af flere vinsvindel-skandaler, og det er selvfølgelig de dyreste vine, det er gået ud over - som netop kultvinen Brunello di Montalcino.
Som nævnt i uge 38 havde politiet i Toscana konfiskeret 165.468 liter rødvin af ringe kvalitet - vin, der ifølge forfalskede papirer var godkendt af lokale myndigheder som Brunello di Montalcino. Hvis ikke svindelen var blevet opdaget, ville vinen være blevet tappet på i alt 220.000 flasker, der, når flaskerne var solgt med de fine etiketter, ville have indbragt svindleren et beløb svarende til 7,4 mio. kr.
Svindleren, som viste sig at være en italiensk vinkonsulent, havde også fremstillet falske godkendelsespapirer for vinen og havde ved at hacke sig ind i de toskanske myndigheders computersystem ændret produktionstallene for Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino.

Skriv til os om forfalskede vine
I maj sidste år var den også gal. Efter en større razzia konfiskerede det italienske politi mere end 30.000 forfalskede flasker vin fra vinhuse, tappeanlæg, supermarkeder og vinhandlere i både Nord- og Syditalien.
Igen var der tale om vin af ringe kvalitet i flasker med etiketter, hvoraf det fremgik, at vinene var fornemme toskanere. Og igen bestod en hel del af flaskerne af forfalsket Brunello.
Den stadige svindel med fornemme italienske - og franske - vine er trist, da den på længere sigt kan være med til at skade de ægte vines gode image.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk fra andre læsere, der har mistanke om, at de har købt nogle forfalskede flasker vin




]





Vinmarkerne bølger af sted i Adelaide Hills bakkede landskab. Foto: www.adelaidehillswine.com.au.

Australsk vinregion i flammer
Adelaide Hills i South Australia er geografisk en af Australiens største vinregioner, og det er en region, der er kendt for sine mange topvine.
I øjeblikket er der dog bekymrede miner hos regionens 48 vinproducenter, idet Adelaide Hills hærges af en kraftig ildebrand, der brød ud for en lille uge siden og kort tid efter fik South Australias regering til at erklære området for katastrofezone.

Den værste brand siden 1983
Foreløbig har flammerne ædt sig gennem 12.500 hektar, har ødelagt 167 huse, forretninger og andre bygninger - og har forvandlet halvdelen af vinstokkene hos Kersbrook Hell Wines til aske. Vinhusets vineri var også truet af ilden, der kun var 20 meter væk, da det lykkedes brandfolkene at få den under kontrol.
Andre vinhuse er truet, og i den nordlige del af regionen frygter vinproducenterne for røg- og varmeskader fra ilden.
Ildebrande er et tilbagevendende fænomen i South Australia, men branden i Adelaide Hills kaldes for den værste siden 1983.


Druekerneekstrakt og kemo
Druekerneekstrakt, der normalt købes i tablet- eller pulverform, er rigt på E-vitamin, flavonoider og et næringsstof med navnet linolsyre. Ekstraktet har længe været anvendt som helsemiddel, og det skulle blandt andet være godt til forebyggelse af hjertekarsygdomme.
En ny undersøgelse har nu ifølge Newsmax Health for første gang bevist, at druekerneekstrakt også har en positiv virkning i bekæmpelsen af tarmkræft.
Undersøgelsen, der er udført af et hold forskere fra University of Adelaide i Australien, viser, at når man tilfører druekerneekstrakt i en meget høj koncentration i forbindelse med kemoterapi, så forstærker ekstraktet kemoens evne til at bekæmpe tarmkræftcellerne med 26% og reducerer i samme åndedrag den inflammation, som kemoen forårsager med hele 55%. Og ikke nok med det - ekstraktet er også med til at reducere de skader på tarmen, som kemoen forvolder.
Forskerne er nu i gang med at undersøge, om druekerneekstrakt har sammen positive egenskaber, når det gælder andre kræftformer - og om ekstraktet ud over at være gavnligt i behandlingen af kræft også kan have en forebyggende effekt.




Nogle af de stjålne flasker fra Krone vin.

Indbrud hos dansk vinimportør
Nytårsnat har Krone Vin i København haft indbrud. Tyvene har stjålet omkring 500 flasker vin, og de har vidst, hvad de gik efter, da hovedparten af vinene har en markedsværdi på 1000 kr. eller mere pr. flaske.
Vine, der stod ved siden af de stjålne flasker, og som ville have været nemmere at tage, er ikke blandt tyvekosterne.
De vine, som tyvene har taget, stammer fra vinhusene André Beaufort, Bernard van Berg og Amaury Beaufort.
Ejeren af Krone Vin, Lasse Kruse Rasmussen, gør især opmærksom på de stjålne flasker Domaine Bernard van Berg "Les Enchalas" i årgangene 2007 og 2009. Af sidstnævnte årgang havde vinimportøren to af de kun seks flasker, der findes på verdensplan, og på begge flasker står der, at de er importeret af Krone vin.
Krone Vin udlover en dusør for tip, som kan føre til tilfangetagelsen af gerningsmændene og tilbagelevering af de vine, som er stjålet. Dusøren er på vin fra vinfirmaets sortiment til en værdi af 60.000 kr.
Hvis nogle af VinAvisens læsere skulle få tilbudt vine, som de har mistanke om kunne stamme fra indbruddet, kan de kontakte vinfirmaet på kontakt@kronevin.dk eller politiet på tlf.: 33 14 14 48.








Merlot og Chardonnay. Foto: Wikipedia.

Vin-mysterium løst
Det hænder, at en hvidvin, fremstillet udelukkende på grønne druer, falder ud til den let rosa side - noget, som hidtil har hørt til en af vinfremstillingens mysterier. Men nu har et hold forskere fra det italienske Edmund Mach Foundation ifølge New Scientist fundet svaret på mysteriet.
En rødvins farve skyldes indholdet af antocyaniner - blårøde farvestoffer - i de blå druers skind. Også solbær og hindbær indeholder antocyaniner.
Hidtil har man troet, at hvidvinsdruer manglede disse farvestoffer, men sådan forholder det sig ikke.
Ved hjælp af massespektrometri, en metode til bestemmelse af molekylers og atomers masse, har de italienske forskere analyseret skindet på hvidvinsdruerne Riesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc, og det viste sig, at også disse grønne druer indeholder antocyaniner - dog i koncentrationer, der er flere tusinde gange mindre end i rødvinsdruernes skind, men nok til, at skindene i enkelte tilfælde afgiver en svag rosa farve til hvidvinene.


Prosecco fra fadølsanlæg
2014 har været et fantastisk år for prosecco-producenterne. For første gang overhalede den italienske mousserende vin champagne, når det gælder salget på verdensplan.
Ikke mindst i Storbritannien boblede det derudad for prosecco’en med en stigning i salget på gigantiske 74,6% i første halvdel af året.
De britiske pubejere har selvsagt ønsket at ride med på denne prosecco-bølge, og mange af dem har derfor introduceret prosecco på fadølsanlæg, så man kan tappe sig et glas af de gode bobler.

Risikerer en retssag
Hvor nogle af pubejerne nøjes med at kalde indholdet i fadølsanlæggene for "italiensk mousserende vin", er der andre, der holder sig til betegnelsen prosecco. Og sidstnævnte pubejere har nu fået vinrådet i Valdobbiadene-Conegliano, der varetager prosecco-producenternes interesser, på halsen.
Ifølge vinrådet, der bakkes op af den italienske regering, overtræder pubejerne en lov fra 2009, som fastslår, at prosecco kun må kaldes for prosecco, når den kommer fra en traditionel glasflaske.
Vinrådet har nu bedt de britiske myndigheder om at gribe ind - og truet med, at retsforfølge de pubejere, der nægter at omdøbe boblerne i fadølsanlæggene til "italiensk mousserende vin".




Engelske bobler fra vinhuset Chapel Down.

Ambassader bør servere engelsk vin
Den engelske vinindustri blomstrer, og engelsk vin - især den mousserende vin - vinder stadig flere priser i internationale konkurrencer. Alligevel er engelsk vin ikke særligt kendt viden om, og det mener den britiske politiker Tracey Crouch, der er medlem af det britiske parlament, at der bør gøres noget ved.
Hun har nu opfordret udenrigsministeriet til at pålægge de britiske ambassader rundt om i verden at servere engelsk vin ved officielle begivenheder og for udenlandske besøgende.
Ifølge The Drinks Business oplevede Crouch fx at få serveret fransk vin ved et besøg hos den britiske ambassade i Taiwan - det burde have været engelsk vin, der var blevet skænket i glassene, mener Crouch. Og som hun siger, så forventer man jo heller ikke, at franske ambassader rundt om i verden serverer noget som helst andet end fransk vin.
Den britiske regering har også selv for nylig fået på puklen for at vælge udenlandske vine frem for engelske, når der skal købes flasker ind til dens vinkælder.
Det er således kun 48 ud af 25.205 flasker mousserende vin, indkøbt til kælderen gennem de sidste fire år, der er engelske.


70 års fødselsdag
Den 11. januar fejrer vinhandler Steen Engelbrecht sin 70 års fødselsdag - og samtidig sine 50 år i vinbranchen. Engelbrecht har gennem sine mange år i branchen i høj grad været medvirkende til, at danskerne i dag er blevet en befolkning af vindrikkere og -nydere.
Fra sin importvirksomhed, La Maison Sevino, i Møllehuset i landsbyen Havreholm i Nordsjælland forsyner han i dag med stor succes hoteller, restauranter og vinbutikker med kvalitetsvine fra en række førende vinhuse – hovedsageligt i Frankrig og Italien.
VinAvisen siger tillykke til Steen Engelbrecht - som man kan læse mere om i ugens Blå Bog længere nede på siden.




.


2011, top-år for kinesisk indkøb
Kineserne har ifølge Decanter til dato købt 63 vinslotte i Bordeaux. Det første slot, Château Haut-Brisson, blev købt i 1997 af Peter Kwok, og så er det ellers gået stød derudad med en til to slots-overtagelser pr. år lige indtil 2011. Dette år kom hele 21 Bordeaux-slotte på kinesiske hænder. I 2012 skete det for elleve slotte, mens 2013 med 20 slotte næsten nåede rekorden fra to år tidligere. Sidste år købte kineserne yderligere seks vinslotte i det berømte vindistrikt.
Nogle appellationer i Bordeaux er mere attraktive end andre, når kineserne er på indkøb. Øverst på top-5 listen ligger Médoc, dernæst kommer Saint-Émilion, Pomerol, Fronsac og Côtes de Bordeaux.



En bog om prinsens slot
- Slottet med dets fire runde tårne, forankret på Cévenne, der hælder ud over floden Lot med de bløde bugtninger, er et sted, hvor jeg, alene eller med min familie, finder ro i sjæl og sind. Sådan beskriver prins Henrik sit elskede Château de Cayx i Cahors i en ny bog om slottet, skrevet af Olivier Lesenecal.
Bogen er en rigtig coffee table bog med masser af smukke og stemningsfulde billeder, men den beskriver også levende historien bag slottet, og hvordan prinsen og dronning Margrethe forvandlede de forsømte og faldefærdige bygninger til en perle af et vinslot.

Historien oprulles
Flere af kapitlerne er skruet sammen som interview med prinsen, og man får et godt indtryk af, hvordan Château de Caix altid har været et fristed for ham - et sted tæt på, hvor hans forældre boede, og hvor han selv voksede op. Og man er heller ikke i tvivl om, at han med stor glæde tager aktivt del i vinproduktionen af slottes glimrende vine.
Cahors historie og vinproduktionen på slottet krydres med digte blandt andet af prinsen selv.
VinAvisen var med, da prins Henrik præsenterede den nye bog, og som han sagde med et glimt i øjet, så handler den om slottet, om ham selv - og så en lille smule om dronningen.
Bogen er på 180 sider og er udgivet af Kleart, hvor den kan købes online for 268 kr.
Denne uges STORE billede længere nede på siden gengiver et af de betagende billeder fra bogen.

Tyveri muligt bestillingsarbejde
Måske sidder der i dette øjeblik en vinsamler omgivet af en kolossal samling Domaine Romanée-Conti vine samt andre af denne verdens kultvine - en samling, som han dog ikke kan vise frem for andre, da samtlige vine er tyvekoster …
I sidste uge nævnte vi, at top-restauranten The French Laundry i Napa Valley havde været udsat for tyveri af vine til en værdi af 300.000 dollars (cirka 1,8 millioner kr.).
Tyvene havde blandt andet taget 36 flasker vin fra Domaine de la Romanée-Conti og adskillige flasker af den californiske kultvin Screaming Eagle Cabernet Sauvignon.
Det californiske politi gør, hvad det kan, for at finde frem til gerningsmændene - og flaskerne. Men man skal nok ikke regne med, at de kostbare vine dukker op på det europæiske marked, lyder det fra diverse vinspecialister.
Der er nemlig en god sandsynlighed for, at tyveriet var et bestillingsarbejde - ligesom med mange stjålne kunstværker.

Liste over de stjålne vine
Tyvene, der slog til selveste juleaften, gik efter helt bestemte fornemme vine, især dem fra Domaine de la Romanée-Conti, mens de lod andre kostbare vine blive liggende på hylderne i restaurantens kælder.
Hvis endelig de stjålne vine fra The French Laundry skulle dukke op i handelen eller på en auktion, er de så sjældne, at alle alarmklokker vil ringe.
Der er også udgivet en liste over samtlige flasker med angivelse af årgange og de serienumre, der er opgivet på etiketterne. Listen er distribueret til auktionshuse og handlende af fine vine. Den kan ses ved at klikke her.
Californien har faktisk været udsat for en række lignende tyverier af fine vine i de senere år, og fælles for dem alle er netop, at tyvene hovedsageligt er gået efter vinene fra det berømte Bourgogne-hus.






Peter Sisseck og Putin
Vladimir Putin har en luksusvilla med egen helikopterlandeplads i Marbella nær Malaga. Villaen rummer blandt andet ti soveværelser, spa, biograf, to svømmepøler, en garage til 22 biler og to underjordiske vinkældre.
For nylig kunne man i den britiske avis, Olive Press, der har sin base i Spanien, læse, at den russiske præsident havde købt 25 vinstokke fra Peter Sissecks berømte vingård, Dominio de Pingus. Dem havde Putin fået plantet på sin ejendom i Marbella med det formål at fremstille topvin - ligesom Sisseck.
Den berømte danske vinproducent, hvis kultvin Pingus sælges for mere end 5000 kr. flasken, skulle oven i købet have indvilliget i at være chefvinmager for præsidentens nye vin.

En rigtig god historie
Historien er god - men nej, der var ifølge The Drinks Business tale om en avisand. Magasinet har talt med Sisseck, der kalder påstanden om, at han skulle have solgt vinstokke til Putin for højst besynderlig - og direkte morsom, hvis det havde været 1. april.
Sisseck understreger, at man ikke bare sådan kan grave gamle vinstokke op, flytte dem til et helt andet terroir og så regne med, at de vil producere druer af top-kvalitet.
Sisseck nægter også nogensinde at have haft kontakt med Putin eller nogen af hans ansatte.
Der er således blevet sat et massivt punktum for den historie.

.....................

.................




Peter Sisseck og Putin
Vladimir Putin har en luksusvilla med egen helikopterlandeplads i Marbella nær Malaga. Villaen rummer blandt andet ti soveværelser, spa, biograf, to svømmepøler, en garage til 22 biler og to underjordiske vinkældre.
For nylig kunne man i den britiske avis, Olive Press, der har sin base i Spanien, læse, at den russiske præsident havde købt 25 vinstokke fra Peter Sissecks berømte vingård, Dominio de Pingus. Dem havde Putin fået plantet på sin ejendom i Marbella med det formål at fremstille topvin - ligesom Sisseck.
Den berømte danske vinproducent, hvis kultvin Pingus sælges for mere end 5000 kr. flasken, skulle oven i købet have indvilliget i at være chefvinmager for præsidentens nye vin.

En rigtig god historie
Historien er god - men nej, der var ifølge The Drinks Business tale om en avisand. Magasinet har talt med Sisseck, der kalder påstanden om, at han skulle have solgt vinstokke til Putin for højst besynderlig - og direkte morsom, hvis det havde været 1. april.
Sisseck understreger, at man ikke bare sådan kan grave gamle vinstokke op, flytte dem til et helt andet terroir og så regne med, at de vil producere druer af top-kvalitet.
Sisseck nægter også nogensinde at have haft kontakt med Putin eller nogen af hans ansatte.
Der er således blevet sat et massivt punktum for den historie.

.....................

.................



Tre mænd i et japansk saké-bryggeri rører i den gærende risvælling, der senere forvandles til saké. Foto: Wikipedia / Sake-Simon.

    Saké-bryggeri i Skotland
    Japan er som bekendt gået Skotland i bedene, når det gælder fremstilling af den skotske nationalspiritus whisky. Nu peger pilen den anden vej, idet et skotsk ølbryggeri satser på en fremtid med en større produktion af japanernes nationaldrik, saké.
    Det drejer sig om Arran Brewery på den skotske ø Arran, der netop har fået tilladelse til at opføre Skotlands første saké-bryggeri.
    Det nye bryggeri, der ikke vil blive opført på øen men derimod inde på fastlandet i Dreghorn, vil omfatte bryggefaciliteter, et tapperi, en skole for kommende saké-bryggere og et forsknings- og kulturcenter. I centret vil der også være vekslende udstillinger med saké som omdrejningspunkt.

    Skotsk kirke i Tokyo
    Udstyret til bryggeriet - heriblandt riskogerne - vil blive importeret fra Japan, og risene vil være japanske sorter dyrket i USA.
    Hos Arran Brewery regner man med, at det nye saké-bryggeri vil kunne give fuldtidsarbejde til 30 personer og tiltrække 30.000 besøgende om året.
    Nu, hvor byggetilladelsen er givet, vil Arran Brewery snarest gå i gang med byggeriet. Hvornår det er færdigt, forlyder der endnu intet om.
    Som direktøren for bryggeriet, Gerald Michaluk, har sagt, så er der allerede en lille forbindelse mellem Japan og Dreghorn. I Japan er der nemlig en gammel kirke, som engang har stået i den skotske by, men som blev skilt ad og genopført i Tokyo.

    Nyd sakén kold
    Og hvad får så et skotsk bryggeri til at fremstille saké? Faktisk er der ikke langt fra ølbrygning til saké-brygning. Hovedforskellen er, at der anvendes ris i stedet for korn.
    Saké er hverken øl, brændevin eller vin i ordets traditionelle forstand. Det er risvin med en alkoholstyrke på cirka 15%, fremstillet på basis af polerede ris og vand.
    For at risene kan gære til alkohol, skal de først knuses. I gamle dage tyggede man dem – et job, der som regel blev udført af kvinder. I dag foregår det i en mølle.
    Forenklet fortalt blander man herefter de malede ris med vand og lader massen gære i cirka tre uger, hvorefter den rene saké presses fra.
    Sakéns kvalitet er afhængig af den ris, der bliver anvendt, samt af fremstillingsmetoden og saké-bryggerens dygtighed – præcis som med vin. Og så har det vand, der bliver brugt, en meget stor betydning for sakéns smag.
    Hvis man skulle få lyst til et glas japansk saké - og måske en dag skotsk saké - så bør drikken, hvis den er af god kvalitet, serveres kold ved cirka 7 grader - og i almindelige vinglas, så der er plads til at slynge indholdet og nyde aromaen fuldt ud.

.................... .....................

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Unik Vine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.





. .


    Ugens vinøse billede
    Steen Teglstrup har sendt os dette billede af et sjovt skilt.
    ‒ Når man nu skal have skilte, skriver han, ‒ så kan man jo lige så godt gøre dem lidt hyggelige at se på.
    ‒ Her er et skilt med indkørsel forbudt fra Turckheim i Alsace. Det er en rigtig dejlig og hyggelig vinby, hvor man ‒ som skiltet indikerer ‒ kan nyde vin på de mange udendørs serveringer.
    Vi siger tak for billedet og spekulerer på, om skiltet mon kan misforstås. Det er jo ikke så godt, hvis nogle tror, at det er forbudt at nyde vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


...............................
    ..................
    307 Château de Cayx, der ejes af dronning Margrethe og prins Henrik, og som også fremstiller glimrende vine. (foto © Jean-Baptiste Leroux).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 126 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tolv, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Montaner, Jaume Giró i Giró, Cava, Gran Reserva, Brut Nature, Spanien, 2008, lav alkohol (11,5%)
159 kr., Vild med Cava
Seks år gammel årgangs-cava, stadig meget frisk og vital. Små, livlige bobler, tilpas mousse i munden og en lækker druesmag, der bliver længe i munden. En elegant vin.

Hvidvin


Viña Vilano, Verdejo, Rueda, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
62 kr., pris ved 6 flasker: 49,60 kr. flasken, Granvino
En dejlig og interessant hvidvin, der er tør og har smag af modne grønne druer samt et strejf af kamille. Et kup til tilbudsprisen.


Zinio, Viura, Rioja, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 71 kr. flasken, YouAndWine
Selv om man automatisk forbinder Rioja med rødvin, så kan producenterne i det berømte spanske vindistrikt også fremstille glimrende hvidvine - hvilket denne vin bestemt er et bevis på. Den er elegant, frisk og tør og med en rank syre, der dog ikke på nogen måde dominerer. Og så har den en dejlig lang eftersmag med fine krydrede noter. Flasken har skruelåg.


Stony Creek, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2013, lav alkohol (13%)
79,75 kr., på tilbud indtil 59,75, Skjold Burne
Denne hvidvin lugter og smager langt væk af Sauvignon Blanc. Der er en frisk druesmag, sydfrugter, mango, citrus ... Flasken har skruelåg.


La Pierrelée, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Glimrende hvidvin med al Chardonnay-druens charme og gode frugt. Dertil en lækker blødhed, let fedme, god syre og lang eftersmag.

Rødvin


Quinta do Estanho, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
43 kr., Køge Vinhandel
En herlig rødvin fuld af kraft og saft og god bærmost. Det er en uhøjtidelig vin til en god hverdags-hakkebøf.


Blason d'Or, La Châsse, Costières de Nîmes, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
49,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 3): 35 kr., Kvickly
Det er utroligt, at man kan få så dejlig en rødvin for kun 35 kr. Det er en ordentlig vin uden dikkedarer, men med en flot duft og en smag med blød frugt og en lille sødme. Fornem flaske.


Sasso Viva, Cantina Tudernum, Umbria, Italien, middel alkohol (13,5%)
89,50 kr., Irma
Denne rødvin dufter af kirsebær og har en saftig og kødfuld smag med god frugt, tilpas tanniner og en lang og blød eftersmag. En dejlig vin til lettere kødretter.


Château Queyret-Pouillac, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 8. februar: 69,75 kr., Skjold Burne
En tør rødvin med flot struktur, men lidt stramtandet - indtil den er blevet plasket over i en karaffel. Så er det en rigtig dejlig vin, stadig tør, men harmonisk og med god frugt. Den hænger godt i munden, og tilbudsprisen er attraktiv. Men husk plaskeriet!


Mimosa, Cabernet Sauvignon, Robertson, Sydafrika, 2012, høj alkohol (14,5%)
90 kr., Lesedi Wines
En rødvin, der dufter og smager utroligt rent af modne solbær. Der er ingen noter eller facetter, men bare denne rene solbærsmag i perfekt samhørighed med alkohol og tanniner.


Montes Reserva, Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Vinoble
Denne rødvin dufter og smager koncentreret af modne solbær. Det er en vin, der leder tankerne hen på sommer og sol - en vidunderlig vin, som også har fine afrundede tanniner og tilpas syre. En vin, som mange vil kunne lide.


Las Moradas, Viñedos de San Martín, Garnacha, Vinos de Madrid, Spanien, 2009, høj alkohol (15%)
99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Meget kraftig, meget saftig og meget krydret rødvin. Udpræget en vin til mad. Den femte stjerne gælder først, når vinen er blevet plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.


Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika, 2011, middel alkohol (14%)
99,95 kr., Amka
Denne rødvin både dufter og smager koncentreret af solbær. Det er en "lige ud ad landevejen" vin, som man ved, hvor man har, så det er ikke på noter og smagsfacetter, den scorer point. Det gør den til gengæld, fordi den er harmonisk, og fordi den bare smager fantastisk godt med god fylde, tilpas tanniner og en herlig lang eftersmag.


Domaine de Cristia, GSM, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
110 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
GSM - Grenache, Syrah og Mourvèdre, de tre oftest brugte druer i den sydlige Rhônedal. Denne rødvin har en god, bred smag med blød frugt og markante noter af pibetobak og egetræ. En udpræget madvin.


Rue dell Inchistro, Nativ, Aglianico, Campania, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk
En krydret og meget frugtagtig rødvin fra egnen omkring Napoli og på den lokale drue Aglianico. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.


Boom Boom, Charles Smith Wines, Syrah, Mattawa, Washington, 2011, middel alkohol (13,5%)
149 kr., Husted Vin
Elegant og meget indtagende rødvin i fin balance. Det eneste, der ikke er elegant, er etiketten med den store, sorte bombe. Flasken har skruelåg.


Pulenta, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, høj alkohol (14,5%)
175 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Propperiet
Kraftig er den, men også blød og harmonisk. En rigtig lækker vin med frugtfylde og fine nuancer. En vin, der hænger fint sammen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måletidet.


Tagonius, Ovilo, Vínos de Madrid, Crianza, Spanien, 2007, høj alkohol (14,5%)
179,95 kr., pris ved 2 flasker: 125 kr., Smile Marketing Group
En flot og meget lækker rødvin, der efter sigende skænkes ved det spanske hof. Den er kraftig og syv år gammel, men den må meget gerne ligge nogle år endnu - eller blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Smagen er blød, ret tør og meget lang i munden. En udpræget madvin. Den femte stjerne gælder den plaskede udgave.


Cascina Massara, Barbera d'Alba, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
200 kr., pris ved 12 flasker: 180 kr. flasken, YouAndWine
Denne rødvin har en dejlig og interessant duft af blåbær og aromatisk te og en blød og lækker frugtsmag. Den har også en fin syre, der giver den elegance og gør den velegnet til mad - fx en god kalvebøf.


Nativ Eremo San Quirico, Aglianico dei Campi Taurasini, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
299,95 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., AndrupVin.dk
Vi har tidligere smagt denne rødvin i årgangen 2010, og om den skrev vi: Denne helt enestående rødvin kommer fra Taurasi i regionen Campania - dvs. egnen omkring og syd for Napoli. Vinen er lavet på 200 år gamle vinstokke og er usædvanlig lækker. Den har en tæt farve og en dejlig duft, og smagen er elegant og afrundet med et meget rent og klart billede af druen. Der er mørke bær, syltekirsebær, blommer, bløde tanniner, diskrete fadtoner ... Også egnet som meditations-vin. Citat slut. Om denne årgang kan vi kun sige det samme. Herlig vin.


Rey de los Andes, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile, 2013, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker: 49,95 kr., Erik Sørensen Vin
Let rødvin med saftig frugt og en lille sødme. En udmærket, lille hverdags-vin.


Lucky Horseshoe, Hayes Ranch, Zinfandel, Central Coast, Californien, 2012, høj alkohol (14,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 8. februar: 69,75 kr., Skjold Burne
God, "mainstream" rødvin med blød frugt og en buket krydderier - en typisk Zinfandel-vin. Lang eftersmag. En udpræget madvin. Flasken har skruelåg.


His Only Pair, The Lindsay Collection, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
120 kr., Vinkrogen
Kraftig rødvin med et flot billede af druen Cabernet Sauvignon i australsk bamsestil. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Grillos Cantores, Clos des Fous, Cabernet Sauvignon, Alto Cochapoal, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
109,75 kr., pris ved 6 flasker: 89,75 kr., Bichel Vine
Denne rødvin "stritter i alle retninger", lød det fra smagepanelet. Der er tørhed, en markant grapesyre og en bitter slutning.

Sød vin


Quinta das Carvalhas, Late Bottled Vintage, Portugal, 2009, høj alkohol (20%)
99 kr., Granvino
Til 99 kr. er dette en rigtig god portvin med en bred, blød smag og dejlig sødme.


Rivesaltes Ambré, Domaine la Casenove, Rivesaltes, Frankrig, 2002, høj alkohol (16,5%)
185 kr., Compagniet
Denne søde vin er helt i top. Den dufter af lyse rosiner og sukkersyltede valnødder og har en rigt facetteret smag med noter af korender, tørrede abrikoser og en anelse honning. Nyd et glas til fx honningkage eller en æbledessert.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.