Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05. 2015



Nyheder i uge 5, 2015

Følg os på Facebook






Åbent brev til slotsejerne
I april valfarter vinhandlere fra hele verden til Bordeaux for at deltage i primeur-smagningen af den nye årgang 2014. Efterfølgende frigiver vinslottene traditionen tro primeur-priserne for deres vine - som først bliver tappet på flasker og frigivet til salg senere.
Vinhandlerne sælger så vinene videre til deres kunder i forsalg, hvilket betyder, at kunderne lægger pengene på bordet og tålmodigt venter på de vine, de har købt. Problemet er bare, at det er blevet stadigt sværere at sælge vinene på denne måde til forbrugerne - hvilket skyldes, at priserne er steget år efter år.
Vinhandlerne har næsten hvert år individuelt opfordret slottene til at sænke priserne. Men i år har tolv førende britiske vinhandlere for første gang slået fælles fodslag og har skrevet et åbent brev til slotsejerne og négocianterne i Bordeaux. Blandt underskriverne af brevet er blandt andet de tre sværvægtere, Berry Bros & Rudd, Bordeaux Index og Farr Vintners.

De gyldne dage er ovre
I brevet udtrykker vinhandlerne deres bekymring for de seneste års høje priser på de nye Bordeaux-årgange - og understreger, at der længe har været behov for at vende tilbage til de lavere priser, som gjaldt for 2008-årgangen.
De mener også, at det er på høje tid, at vinslottene indser, at de gyldne dage, hvor kineserne betalte næsten hvad som helst for distriktets fine vine, for længst er et overstået kapitel. Slotsejerne bør desuden tage højde for det nuværende økonomiske klima i Europa, der ikke er nær så gunstigt som for nogle år siden.
Der var stadig villige og pengestærke købere, dengang årgang 2009 blev solgt i forsalg - til en ekstremt høj pris. Da 2010-årgangen blev solgt til en endnu højere pris, var markedet begyndt at dykke, fremgår det af brevet.

Mulighed for at vende billedet
Nu er priserne på årgang 2009 og 2010 efterfølgende faldet markant i forhold til primeur-priserne, fordi de handlende ikke har kunnet kommet af med vinene. Og det er selvsagt utilfredsstillende for de kunder, der har købt vinene til de højere priser.
Resultatet er, at forbrugerne simpelt hen ikke længere vil købe de nye årgange Bordeaux-vin til primeur-priserne.
Som vinhandlerne skriver, så er meningen med en primeur-pris, at den er et godt tilbud - en fordel for kunder, der betaler forud for vinene.
De slutter brevet med at påpege, at Bordeaux nu har en stor mulighed for at vende billedet og igen vinde forbrugernes gunst og tillid ved at prissætte den nye årgang 2014 langt lavere end de seneste fire årgange.




Marlborough er dækket af vinmarker, så langt øjet rækker. Foto: Wine Marlborough.

Pladsmangel om fem år
Marlborough tegner sig for 75% af al den vin, der fremstilles på New Zealand, og distriktet er ikke mindst berømt for sin hvidvin på Sauvignon Blanc.
Den stigende efterspørgsel på Marlboroughs vine har givet vinmarksarealet vokseværk i de senere år. Og det er i en sådan grad, at der ifølge vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers om blot fem til ti år ikke længere vil være plads til flere vinstokke i distriktet.
I 2013 havde Marlborough 23.200 hektar under vin, og foreningen skønner, at distriktet højst har plads til 26.000 hektar vinmarker.
Allerede nu kniber det med at finde velegnet vinmarksjord i Marlborough, hvorfor stadig flere planter vinstokke i yderkanten af distriktet - også selv om det ikke er ideelt, idet der kan være problemer med forårsfrost i disse områder.

Kæmpe stigninger i priserne
Kampen om vinmarksjorden i Marlborough afspejles også priserne på jorden, der er steget med mere end 10% sidste år i forhold til året før.
Det er ikke kun i New Zealands største vindistrikt, at det er begyndt at knibe med egnet jord til vindyrkning. Også i Hawke’s Bay breder vinmarkerne sig med hastige skridt, hvilket har betydet en stigning i vinmarksjord på næsten 18% mellem juni 2013 og samme måned sidste år.
Intet tyder på, at verdens glæde for newzealandsk vin vil aftage foreløbig. I 2014 nåede eksporten af vinen op på 1,3 milliarder NZD (cirka 6,4 mia. kr.) - i år spås den til at runde 1,5 mia. NZD (cirka 7,4 mia. kr.).

Mindre risiko for hjertesvigt
Så har vi igen godt nyt til vores mange vinglade læsere - især, hvis de er over 45 år.
Forskere fra Harvard Medical School og Brigham and Women’s Hospital i Boston er efter en større undersøgelse nået frem til, at risikoen for hjertesvigt reduceres betydeligt, hvis man drikker op til syv glas vin om ugen.
Igennem en årrække har forskerne fulgt 14.629 forsøgspersoner mellem 45 og 64 år. Personerne, der var ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder, blev inddelt i flere forskellige grupper - afholdsfolk, moderat forbrug (1-7 glas vin eller anden alkohol om ugen), stort forbrug (14-21 glas om ugen) og tidligere alkoholikere.
Et glas vin var lig med 125 ml.
Det viste sig, at de mænd, der havde et moderat forbrug, samtidig havde 20% lavere risiko for hjertesvigt end afholdsmændene. For kvindernes vedkommende var risikoen reduceret med 16%. Højst risiko havde gruppen af tidligere alkoholikere.
Forskerne havde selvfølgelig taget højde for kostvaner, rygning, blodtryk, BMI osv. hos forsøgspatienterne.
Man kan læse mere om undersøgelsen i European Heart Journal.




]



Svar fra Lauritz.com
I sidste uge fortsatte vi vores føljeton om de forfalskede Fanti Brunello di Montalcino-vine, som har indtaget det danske marked. Vi har fået flere henvendelser fra læsere, der har købt disse svindler-vine. Et tydeligt tegn på, at der er tale om forfalskninger er benævnelsen af appellationen på etiketterne. Den er anført som Denominazione de Origine …" ‒ med en grov stavefejl: "de" i stedet for "di", som der naturligvis står på de ægte vine fra vingården Fanti. Og så er løbenumrene på banderolerne ens og ikke forskellige, som de skal være.
Senest kunne vi fortælle, at de falske vine var blevet solgt hos Lauritz.com. På auktionshusets hjemmeside så man ikke vinene - som ved andre partier til salg - men derimod nogle hvide kasser uden vingården Fantis logo og med påklistrede falske etiketter.
Vi undrede os - hvor kom dog de kasser fra, og hvorfor havde Lauritz.coms vinspecialist ikke opdaget, at vinene var forfalskede?
Efter at have læst sidste uges udgave af VinAvisen har Lauritz.com sendt os en mail, hvori auktionshuset bekræfter at have haft vinene på auktion, og at det i alt drejer sig om fire varenumre, der alle er blevet solgt.

Svindleren er politianmeldt
I mailen skriver Lauritz.com endvidere, at der med over 300.000 auktioner årligt desværre kan ske fejl, og at deres vinekspert i dette tilfælde beklageligvis har overset stavefejlen på etiketten samt de enslydende løbenumre.
At man ser de anonyme kasser i stedet for flaskerne på billederne er ifølge auktionshuset en ærgerlig procedurefejl, der er sket, fordi vineksperten ikke var til stede, da vinene skulle fotograferes.
Af mailen fremgår det desuden, at køberne - der er dækket ind af Lauritz.coms ægthedsgaranti - alle er blevet kontaktet og har fået deres penge retur inklusiv fragtomkostninger. Derudover har auktionshuset politianmeldt sælgeren af de falske vine.
Det er godt, hvis der er sat et endeligt punktum i denne sag. Det er synd og skam, når topvinhuses gode ry og rygte skades på grund af forfalskninger af deres vine.
Men spørgsmålet er, om der er sat et endeligt punktum - ifølge vingården Fanti er der højst sandsynligt tale om en endnu mere omfattende svindel.




I dette fad har den historiske Alsace-vin opholdt sig i de sidste 300 år. Nu har den fået et nyt hjem.

Verdens ældste vin på fad
Vi har tidligere fortalt om Rosenborg-vinen - en rhinskvin fra slutningen af 1580’erne, der siden 1729 har ligget i nogle store egetræsfade i kælderen under Rosenborg Slot i København.
Men det er intet at regne for den Alsace-vin, der siden sin fødsel i 1472 har ligget på fad i kældrene under Hospices de Strasbourg - det gamle hospital i Strasbourg.
Denne hvidvin, der menes at være den ældste vin på fad i verden, er tre gange gennem de mange hundrede år blevet flyttet til et nyt fad. Senest skete det i år, efter at man i april sidste år havde lagt mærke til, at vinen var begyndt at lække fra det fad, hvori den har opholdt sig siden 1718.

Noget af en opgave
I første omgang måtte man overføre vinen til en ståltank, mens et nyt fad blev fremstillet. Opgaven blev givet til det anerkendte franske bødkerværksted Radoux - og det var ikke nogen nem opgave. Fadet skulle være nøjagtigt magen til det gamle fad, som var ovalt og lavet af stave i forskellige bredder og længder.
Radoux valgte det fineste egetræ fra Allier-skoven og brugte gammeldags redskaber til at fremstille fadet med. Det tog to bødkere mere end 200 timer at færdiggøre det.
Nu er de i alt 300 liter af den historiske vin forsigtigt blevet omhældt til det nye fad.

Kun smagt tre gange
Kun tre gange er vinen blevet smagt. Første gang var i 1576, hvor man fejrede alliancen mellem Strasbourg og Zürich. Anden gang var i 1718, hvor vinen blev skænket i glassene for at markere nedlæggelsen af den første sten til et nyt hospital i byen. Og tredje gang var i 1944 under Strasbourgs befrielse for tyskerne.
Det var general Philippe Leclerc de Hautecloque, der befriede byen - og derfor ham, der fik lov til at smage på den gamle vin.
Vinen, der har et alkoholindhold på 9,4%, havde efter sigende dengang stadig en dejlig aroma. Hvordan den smager i dag er ikke godt at vide.
Man kan læse mere om Hospices de Strasbourg og den gamle vin ved at klikke her.


"Livstils-køberne" giver op
Der er mange velhavende amerikanere, der går rundt med en drøm om at være vinbonde - nyde solnedgangen med egen vin i glasset og med udsigt til vinmarkernes grønne løv.
Og stadig flere af drømmerne køber vinmarker eller vinhuse i den californiske AVA (American Viticultural Area) Paso Robles. Her er priserne stadig lave - sammenlignet med Napa og Sonoma. Mens gennemsnitsprisen pr. hektar i Paso Robles er på omkring 50.000 dollars (320.425 kr.), ligger den på det dobbelte pr. hektar i de to mere berømte vinområder.
Desværre erfarer en hel del af de nybagte vinbønder, at det ikke er helt så rosenrødt at være vinbonde - det kræver masser af hårdt arbejde og markedsføring, hvis man skal gøre sig bemærket blandt Paso Robles cirka 250 vinhuse. Resultatet er, at vinhuset eller vinmarken inden for relativt kort tid bliver sat til salg igen.
Sådan lyder det fra ejendomsmæglerfirmaet Pacifica, der har til huse i Paso Robles. Inden for de sidste to år har 18 vinmarker i den 25.000 hektar store AVA skiftet ejere - og det skyldes ifølge firmaet i høj grad "livsstils-købere", der har måttet kaste håndklædet i ringen.








Et hjørne af vinkælderen hos The French Laundry.

Flasker fra restaurant-tyveri fundet
Som vi fortalte i uge 3, havde stjerne-restauranten The French Laundry i Yountville i Napa Valley været udsat for et alvorligt tyveri - og det endda selveste juleaften.
Tyvene brød ind i restaurantens kælder og stjal 76 kostbare og sjældne vinflasker til en samlet værdi svarende til 1,8 mio. kr.
I de senere år er der fundet flere af den slags tyverier sted i Californien, og for nøjagtig et år siden gik det ud over endnu en luksusrestaurant i Yountville, REDD. Her blev der stjålet 24 fornemme vinflasker til en værdi af 30.000 dollars (cirka 200.000 kr.). Disse vine er aldrig blevet fundet - men det er til gengæld hovedparten af vinene fra tyveriet hos The French Laundry.

Var fragtet til en anden stat
I den forgangne uge lykkedes det at spore de fleste af de 76 stjålne flasker til staten North Carolina på østkysten - 3600 kilometer fra Californien.
Politiet fløj straks fra Napa tværs over USA og hentede flaskerne.
De nærmere omstændigheder omkring opsporingen af de kostbare vine er endnu ikke offentliggjort. Men det er højst sandsynligt den liste over flaskerne med angivelse af årgange og serienumre, som politiet distribuerede til auktionshuse og handlende af fine vine rundt om i verden, der har givet pote.
Endnu en måde at afgøre, at der er tale om de stjålne flasker, er et særligt mærke på korkpropperne og kapslerne, som kun er synligt i ultraviolet lys.
Der er stor glæde hos såvel The French Laundry som hos politiet i Napa over at have fundet hovedparten af vinene. Man havde regnet med, at de enten var endt i en vinsamlers kælder eller skyndsomst var blevet sendt til det europæiske marked.
Nøjagtigt hvor mange af vinene, der er fundet i North Carolina - og hvor de befandt sig - har politiet endnu ikke villet oplyse. Lige nu har man garanteret travlt med at forsøge at finde frem til tyvene.


Nye tider i Champagne
Sidste år fik Champagnes vinkomité nyt navn, idet Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne blev skiftet ud til det mere enkle Comité Champagne.
Komitéen fik også ny præsident, Vincent Perrin, der efterfulgte Jean-Luc Barbier på posten.
Den nye præsident har sine helt egne mærkesager, og en af dem er, at Champagnes drueavlere og producenter aktivt skal gøre en indsats for at kæmpe mod klimaforandringerne - blandt andet ved at lægge om til mere miljøvenlige dyrkningsmetoder.
Som Perrin har udtalt det til Decanter, så kan det bestemt mærkes i Champagne, at det går den gale vej med klimaet. I de sidste ti år er gennemsnitstemperaturen under druehøsten steget med 1,8 grader. Og sidste år skruede vejrguderne ekstra op for varmen halvvejs gennem høsten - hvilket gav visse udfordringer med at holde druerne tilstrækkeligt kølige, indtil de skulle presses.

Eksporten går rigtig godt
Bortset fra, at de klimatiske ændringer er til gene, går det faktisk rigtig godt i Champagne. Ifølge Comité Champagne nåede salget af champagne sidste år op på 308 millioner flasker på verdensplan - hvilket er 1% flere flasker end i 2013.
I værdi blev der solgt bobler for 4,5 milliarder euro (cirka 33,5 mia. kr.) - en stigning fra 4,3 mia. euro.
Og det er eksporten, der er årsag til stigningen, idet salget i champagnens eget hjemland, Frankrig, er dalet støt gennem de senere år. Som det er nu, sælges der stadig en del mere champagne til franskmændene end til resten af verdens forbrugere, men det billede ændres højst sandsynligt i 2015, hvor Comité Champagne forventer, at eksporten af boblevinene for første gang vil overstige salget i Frankrig.
Blandt de mange importlande er det ikke mindst USA, Japan og Australien, der er årsag til den øgede eksport i 2014.





Kultvine glas-vis i ny restaurant
Det britiske auktionshus Bonhams har åbnet en restaurant i London, hvor det er muligt for gæsterne at bestille nogle af denne verdens kostbareste vine glas-vis til maden.
Vinlisten omfatter nemlig servering pr. glas - eller i 50 ml karafler - af en række fornemme vine - heriblandt Cheval Blanc 1982, Screaming Eagle 2011 og Domaine Romanée-Conti Richebourg 1995 - en vin til 1200 pund (cirka 11.631 kr.), hvis man bestiller en hel flaske.
At det kan lade sig gøre at servere disse fornemme vine glasvis skyldes, at vinene opbevares i Enomatic automater. Når der tappes af en af vinene, fyldes hulrummet i flasken automatisk ud med kvælstof, som hindrer luftens adgang til den resterende vin. Vinene kan derved holde sig friske i cirka tre uger.
Ifølge Bonhams er målet netop at give gæsterne mulighed for at smage legendariske vine til maden til rimelige priser.
Auktionshuset, der også har vinauktioner, har selvsagt let adgang til at købe såvel kultvine som mere almindelige vine. Til at varetage restaurantens vinliste har Bonhams ansat hele to Masters of Wine, Richard Harvey og Charlotte Edgecombe.
Man kan læse mere om den nye restaurant - og bestille bord - ved at klikke her.




Statuerne, som er fremstillet i Bourgognes mange appellationer, venter på at blive båret i proccesion under fejringen af Saint Vincent.

En fest for Saint Vincent
Vinproducenterne har deres helt egen skytshelgen, Saint Vincent. Og hvert år i januar bliver han fejret rundt om i de franske vindistrikter.
I Bourgogne foregår det traditionen tro med ekstra megen pomp og pragt og lokale festivaler og processioner rundt om i byerne. Dog bliver en eller flere byer altid udnævnt til værtsbyer - i år er æren tilfaldet Gilly-lès-Cîteaux og Vougeot.
Berømt er den to dage lange festival, som Bourgognes vinbroderskab, Confrérie des Chevaliers du Tastevin, indstiftede i 1938. Den bliver i år afholdt d. 25. og 26. januar og omfatter som altid en stor procession, hvor medlemmer af Bourgognes mange vinbroderlaug bærer statuer af Saint Vincent på skuldrene.
Statuerne - hvoraf nogle er meget gamle - er fremstillet i distriktets mange forskellige appellationer.
I de to værtsbyer er der madboder i gaderne, ligesom byernes vinhuse holder "åbent hus", så man kan få smagsprøver af deres vine. Man kan læse mere om festlighederne i de to byer ved at klikke her.

En travl helgen
Navnet Vincent lugter selvfølgelig lidt af vin, men om helgenen, der var spansk og slet ikke fransk, direkte skulle have haft noget med vin at gøre, vides ikke med sikkerhed. Dog fortæller en legende, at Vincent en dag stoppede ud for en vinmark for at snakke lidt med vinbonden, der arbejdede i marken. Vincents æsel blev sulten og snuppede et par af de nye skud på en af vinstokkene. Da næste høst stod for døren, opdagede vinbonden, at den vinstok, som æslet havde spist af, bar flere drueklaser end de andre stokke. Således skulle beskæring af vinstokkene være opfundet af Vincents æsel - og helgenen altså have noget med vin at gøre.
Helgenen er i øvrigt en travl mand, for ud over at være vinproducenternes skytshelgen, er han også skytshelgen for vineddikeproducenterne og for byerne Lissabon og Vicenza.





.....................

.................



Sam Bompas og Harry Parr er makkerparret bag den noget utraditionelle whiskysmagning.

En anatomisk whiskysmagning
Det britiske gelé-firma Bompas & Parr laver andet end at forvandle bær til blob-konsistens. De to indehavere, Sam Bompas og Harry Parr, gør det også i udstillinger, installationer, happenings osv. - ofte af en meget opsigtsvækkende art. Som nu deres seneste påhit, en anatomisk whiskysmagning, som skal finde sted på Valentinsdag d. 14. februar på Ace Hotel i London.
Smagningen går ud på at nyde 25, 30 og 50 år gamle whiskyer direkte fra de nøgne kroppe af mennesker, der er nøjagtig lige så gamle.
Og hvad er så ideen med det? Jo, Bompas & Parr har en teori om, at varmen fra kroppene vil lune whiskyen og fremme dens aroma på en unik måde.

Udstilling om drikke-ritualer
Mens man drikker whiskyen af de naturlige fordybninger i kroppene, vil den person, der lægger krop til, fortælle historier fra sit liv - der jo altså har varet lige så mange år, som whiskyen har modnet på fade. Og det skulle så være med til at give en helt særlig helhedsoplevelse, hvor man fornemmer den tid, der er passeret, siden whiskyen blev født.
I forbindelse med smagningen, der afholdes to gange i løbet af dagen, er der også en udstilling om drikke-ritualer gennem tiderne.
Det var også Bompas & Parr, der i 2009 stod bag eventen Alcoholic Architecture - en bar, hvor man kunne indånde en cocktail i stedet for at drikke den.
Her på VinAvisens redaktion er vi rørende enige om, at vi foretrækker at nyde vores vin, whisky eller cocktail af dertil egnede glas.

.................... .....................





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Le Bon Goût er optaget i VinAvisens liste over vinimportører.
    * Kjær & Sommerfeldt har optaget importen af vinene fra Masseria Surani i Puglia, J. Miguel Jane i Penedès og Tocat i Emporada på grænsen mellem Spanien og Frankrig.
    * Classique Wine har optaget importen af vine og prosecco fra Villa Sandi i Veneto.
    * Mikkeller er optaget i VinAvisens liste over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Hvordan trækker man plasticpropper op?
    Ivan Mikkelsen er træt af plasticpropper. Selv om de har den fordel, at de ikke giver vinen propsmag, er de som regel næsten ikke til at få op af flaskehalsen. Skal man bruge en særlig proptrækker?
    Der er faktisk et fif, som gør det nemmere at trække de væmmelige plasticpropper op:
    Med en korkprop skal man dreje proptrækkerens spiral hele vejen ned igennem proppen, så den griber i alle lag i proppens længde. Drejer man kun halvt ned, risikerer man at trække proppen midt over, og så er stumpen svær at få op.
    Med en plasticprop skal man ikke bore hele vejen ned. Det udvider kun proppen, og så er den endnu sværere at hale op. Bor kun cirka en tredjedel ned, og begynd at trække – en plasticprop kan jo ikke trækkes over.
    Når proppen er kommet godt op, kan man bore spiralen lidt længere ned, men det er sjældent nødvendigt. Proppen kan nemt vrides frem og tilbage, til den slipper sit tag i flasken.

. .


    Ugens vinøse billede
    Eyvind Holm Pedersen har besøgt Steakhouse Balthazar på Waterfront i Capetown, og fra sit besøg har han sendt os nogle interessante billeder.
    ‒ Deres vinkort er virkelig imponerende, skriver han. ‒ Det er på størrelse med en avis og monteret på en stok, så man kan håndtere det.
    ‒ Der er cirka 600 vine at vælge imellem, og 200 af dem kan fås "by the glass". Som de skriver øverst på forsiden, har de verdens største by the glass-udvalg i verden, og de kan også prale med, at de flere år er blevet valgt som bedste steakhouse i Sydafrika.
    Nedenfor bringer vi et af Eyvind Holm Pedersens billeder som denne uges STORE billede.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    309 Steakhouse Balthazar på Waterfront i Capetown har et kæmpemæssigt vinkort (foto © Eyvind Holm Pedersen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 116 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Vecchia Modena, Cleto Chiarli e Figli, Lambrusco di Sorbara, Italien, 2013, lav alkohol (11%)
119,95 kr., pris ved 2 flasker: 99,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
Denne let mousserende vin har en flot ribs-farve og dufter fint af friske sommerbær. Smagen er frisk, let og elegant med en stringent citrussyre, der gør vinen velegnet til lettere retter.

Hvidvin


Castellroig, Vi de Terrer, Xarel.Lo, Penedès, Spanien, 2012, lav alkohol (12,5%)
89 kr., på tilbud indtil 28. februar: 59 kr., MondoVino
Denne lette, friske og meget aromatiske vin dufter og smager meget som en spansk cava, bare uden bobler. Druen Xarel.lo bruges da også i vid udstrækning til cava. Tilbudsprisen på vinen er meget attraktiv. Druens navn staves i øvrigt med en hævet prik mellem navnets to led, men hævelsen må vi undvære her og bare sætte et punktum. Druen har også mange andre navne: Cartoixa, Cartuja, Cartuxa, Moll, Pansa, Pansa Blanca, Pansal, Pansalat, Pansalet, Pansar, Pensal, Prensa Branco, Vinate og Vinyater.


Beer Geek X, Weingut Meierer, Riesling, Mosel, Tyskland, 2013, lav alkohol (11%)
100 kr., pris for 37,5 cl, Mikkeller
Mosel-Riesling, når det er bedst - sådan er denne skønne hvidvin, der er blevet til i et samarbejde mellem den tyske vingård Meierer og vinimportøren Mikkeller. Vinen er fuld af frugt og har noter af karambole i duft og smag. Det er en tør vin - der dog har et behageligt strejf af sødme til slut. Flasken har skruelåg.


Domaine Mur-Mur-Ium, Vignoble Pichon, Rousanne, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager
Lækker hvidvin med en liflig duft og en blød, bred druesmag med noter af honning. En meget anvendelig vin, der også er god som apéritif.


Subsollum, Clos des Fous, Pinot Noir, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
139,75 kr., pris ved 6 flasker: 109,75 kr., Bichel Vine
En flot, rubinrød farve. En liflig duft. En lækker, frisk og bred Pinot-smag. En lang eftersmag. Sådan er denne dejlige rødvin.

Rødvin


Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 8. februar: 59,75 kr., Skjold Burne
En rigtig god rødvin med god frugt, blød syre og en lille sødme. Glimrende hverdags-vin. Den lave tilbudspris gør den ekstra attraktiv. Flasken har skruelåg.


il Bacialé, Braida, Monferrato, Italien, 2012, høj alkohol (15%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget flot og harmonisk rødvin på druerne Barbera, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har intens frugt og en rank struktur, bløde tanniner og en lang eftersmag. 15 procent alkohol, men ingen spritkant. Attraktiv pris.


Viña Valoria Reserva, Rioja, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., Amka
En dejlig og elegant Rioja-rødvin med lidt læder i duften og en kødfuld saftig smag med god frugt og tilpas tannin-bid.


Tenuta le Calcinaie, Simone Santini, Chianti Colli Senese, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
95 kr., Compagniet
En skøn rødvin på økodruer - en vin, som vi var ret vilde med. Den har god frugt - røde bær, måske også pære? Der er noget rustikt og oprindeligt ved den - hvis man forstår, hvad vi mener.


Zinio, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr. flasken, YouAndWine
Denne rødvin er fremstillet på 85% Tempranillo og 15% Graciano. Og det er en dejlig blanding. Vinen dufter af svesker og mørke rosiner og smager af Sydens sol og saftig frugt samt et tilpas bid af tanniner.


Gignano, Poggio Gualtieri, Chianti Rufina, Riserva, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En fortræffelig rødvin fra Chianti Rufina, et lille rand-distrikt i den nordøstlige del af Toscana. Vinen har en dejlig, blød smag med fint krydderi, tilpas syre og en lang, frugtagtig eftersmag.


Joseph Cattin, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
En meget dejlig rødvin i fin balance og med et klart billede af den gode Pinot-drue. I smagen fint krydderi og en lille, charmerende sødme.


Laudun, Les Vignerons St. Hilaire d'Ozilhan, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
En rigtig god Rhône-rødvin med dejlig frugt, fint krydderi og bløde tanniner. En meget anvendelig vin til mange retter.


Bricco di Vergne, Batasiolo, Dolcetto, Alba, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
129,75 kr., på tilbud indil 8. februar: 99,75 kr., Skjold Burne
En saftig rødvin og en typisk Dolcetto. Den har god frugt og en fin, lille sødme. Behagelig og god eftersmag.


Tudernum, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2008, høj alkohol (15%)
139 kr., Irma
Dejlig rødvin med den "skrappe" drue Sagrantino i fin dressur. Der er fylde, spændende krydring og masser af frugt. Udpræget en madvin - fx til en stor, saftig oksebøf.


Col de la Bastia, Fattori, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
139,75 kr., på tilbud indtil 25. februar, GrauballeVin.dk
En fornøjelse af en rødvin. En vin med stor og blød frugtfylde og bløde tanniner. I smagen er der mørke bær og grønne noter, mørke toner som en portvin. Lang eftersmag. Flot til mange retter, men også som meditationsvin.


Cosme Palacio, Bodegas Palacio, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
139,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk
Herlig rødvin med en moden og meget lækker og harmonisk smag med noter af mørke, søde bær. Prisen ved seks flasker er attraktiv.


Doppio Passo, Piccini, Primitivo, Salento, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
169,95 kr., pris for 3 liter i boks; på tilbud i denne uge (uge 5): 136 kr., Kvickly
Som en bordvin til hverdag er denne rødvin i boks rigtig fin. Den har god frugt, noter af modne brombær, tilpas syre og et lille bid, der er fint til mad. Tilbudsprisen svarer til 34 kr. for en normal flaske.


Secreto, Bodegas Viña Mayor, Tempranillo, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2006, middel alkohol (13,5%)
249,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk
En både ret let og meget elegant rødvin, otte år gammel, men stadig spændstig. Den har meget sol og varme, ren frugt, bløde tanniner og en fin sødme.


Cuvée Jaubert, Domaine la Casenove, Côtes Catalanes, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
250 kr., Compagniet
Lækker rødvin med et bredt smagsspektrum - blød og dejlig frugt, fantastisk krydring, peber, fint integrerede tanniner, tilpas syre, lang eftersmag.


Les Perrères, Jean-Claude Belland, Pinot Noir, Corton Grand Cru, Frankrig, 2007, middel alkohol (13,5%)
314,73 kr., Køge Vinhandel
Stor, elegant og superlækker rødvin med en usædvanlilg struktur og fin krydring. En bourgogne af de bedste. Man har lyst til bare at nyde den som den er, men den er også oplagt til en elegant afstemt middag.


Tarabuso, Fattoria Terre del Marchesato, Cabernet Sauvignon, Toscana IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
208 kr., pris ved 6 flasker, Azienda Vin
Det eneste, der generede smagepanelet ved denne rødvin, var prisen, der unægtelig er voldsom. Vinen smager i øvrigt godt med sin bløde frugt, sine diskrete fadnoter og fine billede af Cabernet-druern.


San Salvatore, Aglianico, Paestum IGP, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Husted Vin
Denne rødvin har et frugtagtigt, men også ret enkelt smagsbillede, der hurtigt går over i et krydret og bittert bid.

Sød vin


Quinta das Carvalhas, Vintage Portvin, Portugal, 2001, høj alkohol (20%)
199 kr., Granvino
Fjorten år gammel portvin, blød og ret lækker, men desværre også med en markant spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.