Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06. 2015



Nyheder i uge 6, 2015

Følg os på Facebook








"Tokajs vin" er titlen på dette maleri fra 1887. Det er af den spanske maler Luis Ricardo Falero - der i øvrigt forførte modellen, som lagde krop til maleriet, gjorde hende gravid, smed hende ud og blev dømt til at betale til deres fælles barn.

En pose penge til Tokaj
Engang var den søde ungarske Tokaj-vin højt værdsat ved de europæiske hoffer. - Den er kongernes vin og vinenes konge, sagde den franske konge Ludvig d. 14. Og Ruslands Peter den Store oprettede ligefrem en eskadron af kosakker, hvis eneste opgave var at sørge for, at den kostelige vin nåede velbeholden frem til hans hof i Sankt Petersborg.
I dag er den stadig Ungarns mest berømte vin, men den har i høj grad mistet terræn internationalt - hvilket der nu bliver gjort noget ved.
Den ungarske regering og EU har besluttet tilsammen at give Tokaj-Hegyalja, som er det fulde navn på det distrikt, hvor vinen laves, en økonomisk håndsrækning på 330 millioner euro (cirka 2,5 milliarder kr.). Pengene vil blive tildelt over en periode på fem år.
74,5 mio. kr. af de mange penge er allerede øremærket til en toårig global markedsføringskampagne, der skal fremme anseelsen og salget af Tokajs vine. Det bliver konsulentfirmaet Claessens International, der skal stå for kampagnen - et firma, hvis tidligere kundekreds omfatter champagnehusene Mumm og Perrier-Jouet samt italienske Antinori og franske Château Petrus.

Bedre udnyttelse af arealet
Tokaj-distriktet vil også bruge en del af pengene på målrettet at sørge for, at der kommer flere af distriktets vine på vinkortene hos verdens mange Michelen-restauranter.
Som det er nu, er vinene repræsenteret i 29% af disse gode restauranter i Storbritannien, i 20% af dem i USA og i kun 5% af dem i Frankrig, Tyskland og Kina.
Derudover skal et forskningsprojekt undersøge, hvordan Tokajs 11.000 hektar vinmarksjord kan udnyttes optimalt. I øjeblikket er det kun 5500 hektar, der er tilplantet med vinstokke, så der er rigeligt med plads til at øge produktionen. Sidst men ikke mindst skal der satses på at optimere vindyrkningen og vinfremstillingen i Tokaj.
Det lyder som om, den pose penge nok skal få ben at gå på …

Svenskerne svigter bib-vinene
Systembolagets nye salgsrapport for vinsalget i 2014 viser ifølge www.wownews.se, at der er solgt stort set den samme mængde vin som året før. Dog har der været en nedgang i salget af bag-in-box vine på en halv million liter - svarende til 0,5%.
Selv om det ikke er noget stort dyk, så er det bemærkelsesværdigt, at salget af bib-vine på svensk jord overhovedet dykker.
År efter år er det steget hos Systembolaget, og alene i 2013 var der en vækst i salget af bib-vine på 2 mio. liter.
Det er ikke fordi, salget af vin i tetra-pak eller glasflasker har vundet yderligere terræn sidste år - men det har til gengæld salget af vin i PET-flasker (plasticflasker).
Den oplagte fordel ved PET-flasker er selvfølgelig, at de ikke går i stykker og er lettere at slæbe hjem, når man er på indkøb. Plasticflaskerne er desuden langt mere miljøvenlige både at fremstille og transportere.

Italiensk vin hitter
Systembolagets rapport viser også, at den helt store sællert er italiensk vin, der tegner sig for 27% af det totale vinsalg. Det er ikke mindst Prosecco og Primitivo, de svenske forbrugere har kastet deres kærlighed på. Italiensk rødvin er det helt store hit - fire ud af ti solgte flasker rødvin stammer således fra Italien.
Sydafrikansk vin indtager andenpladsen - trods en nedgang i salget på 4,6 mio. liter i 2014 i forhold til året før. Sydafrika er måske nok bedst kendt for sine rødvine, men faktisk er det hvidvinene, der har størst succes hos Systembolaget.
Når det gælder den største vækst i salget, har argentinsk vin førertrøjen på med en stigning på 29% sammenlignet med 2013.








Millésime Bio er verdens største vinmesse for økologiske vine. Urskoven af skilte med standnumre taler for sig selv. Foto: Gilles Lefrancq.

Stor succes for øko-vinmesse
Millésime Bio, verdens største branchemesse for økologiske vine, har stadig vokseværk. Den netop afholdte 22. udgave af messen blev således besøgt af 4800 vinimportører, vinjournalister, sommelierer osv. - en stigning på hele 13% i forhold til 2014.
Rammerne for messen, der arrangeres af Sudvinbio - foreningen af økologiske vinproducenter - var traditionen tro udstillingscentret i den franske by Montpellier, og blandt de mange gæster var der da også flest franskmænd.
22% af de besøgende kom fra andre lande - bedst repræsenteret var Benelux-landene (Holland, Belgien og Luxembourg) med 13,5%, USA og Canada med 13%, Tyskland og Asien med hver 11%, Skandinavien med 6,3% og Storbritannien med 6%.

Også britiske øko-vine
Gæsterne kunne, i de to dage messen varede, smage økologiske og biodynamiske vine fra knap 800 vinproducenter fra hele 14 forskellige lande. De fleste producenter var franske, spanske og italienske, men også østrigerne gjorde sig bemærket med særligt mange vine i år. Nye i flokken af udstiller-lande var Storbritannien og New Zealand.
Under messen var der mulighed for at smage de 85 vine, der opnåede guld ved den årlige Challenge Millésime Bio - en konkurrence for økovine, som afholdes forud for messen. De vinskribenter, der var til stede på messen, blev bedt om at udnævne de tre bedste vine blandt guld-vinderne.
Den ene af disse vine, den franske Pouilly Fumé Aubaine, Jonathan Didier Pabiot, forhandles i Danmark hos Philipson Wine til 250 kr. flasken ved 12 flasker.

Miljø og kvalitet
Millésime Bios stigende succes skyldes selvfølgelig en ligeledes stigende interesse for økologisk vin og vindyrkning.
Og denne interesse hænger ifølge et interview i Wine-Searcher med præsidenten for Sudvinbio og Millésime Bio, Patrick Guiraud, ikke kun sammen med en øget omtanke for miljøet. Kvaliteten af de økologiske vine er også blevet langt bedre, mener Guiraud. Han henviser til, at knap 65% af de økologiske vine, der blev indleveret til sidste års udgave af Decanter World Wine Awards, fik medaljer. Til sammenligning modtog kun 33% af det totale antal indleverede vine til denne internationale konkurrence medaljer.
Wine-Searcher kommer også med de seneste tal (fra 2013) omkring øko-vine, hvoraf vi bringer et udpluk nedenfor.

De tre økologiske sværvægtere
* Frankrig ligger på tredjepladsen, når det gælder størrelsen på arealet med økologisk dyrkede vinstokke. Andenpladsen tilfalder Italien med 67.000 hektar, mens Spanien fører med hele 82.000 hektar. Tilsammen tegner de tre lande sig for 73% af verdens totale økologiske vinmarksareal.
* Mellem 2007 og 2013 er arealet af økologisk dyrkede vinmarker i Frankrig tredoblet til 64.610 hektar, svarende til 8,2% af landets totale vinmarksareal. Mere end trefjerdedele af øko-arealet befinder sig i Sydfrankrig.
* De franske økologiske vinproducenter eksporterer næsten halvdelen af den vin, de fremstiller. 37% af eksporten går til Tyskland, men også Skandinavien, Asien og Nordamerika er vigtige markeder.


Stort californisk vinfirma udvider
Jackson Family Wines er et af Californiens største og mest berømte vinfirmaer, der i dag ejer 35 vinhuse i såvel Californien som i Toscana, Saint Émilion, Australien, Chile samt i flere andre vindistrikter og lande.
I alt hører der mere end 8000 hektar vinmarker til de mange vinhuse, og hvert år forvandles druerne fra de mange hektar til 60 millioner flasker vin.
Og familien Jackson er langt fra færdige med at forøge porteføljen af vinhuse. Sidste år købte den sin første vingård i Sydafrika, og nu har familien føjet endnu et vinhus til sine besiddelser i Californien, nemlig Siduri Wines i Sonoma. Det er grundlagt af Adam og Dianna Lee, der kom fra Dallas til Californien for mere end 20 år siden med 24.000 dollars (cirka 158.000 kr.) på lommen og en drøm om at fremstille store rødvine på Pinot Noir-druen.
Drømmen er gået i opfyldelse, og deres anmelderroste vine har endog den ære at blive serveret i Det Hvide Hus i Washington.

Pinot Noir er populær
Med i købet har Jackson Family Wines også fået endnu et lille vinhus, Novy Family Wines, som Adam og Dianna Lee har ejet sammen med nogle familiemedlemmer. Adam Lee forbliver som vinmager i Siduri Wines.
Både dette vinhus - samt Zena Crown i Oregon, som familien Jackson også har købt for nylig - gør det i topvine på Pinot Noir. Og det er fornuftigt nok, at familien satser på rødvine på denne drue. Ifølge analysefirmaet A.C. Nielsen blev der i USA solgt 6% mere Pinot Noir-vin i 2014 end i 2013, og det var netop salget af de dyrere vine, der havde vind i sejlene. Der blev således solgt 15% mere af vinene til mellem 10 og 14 dollars (cirka 65 og 90 kr.) og hele 23% mere af dem til mellem 14 og 20 dollars (cirka 90 og 130 kr.).




.


Paven udnævnt til sommelier
Som vi nævnte i uge 1, har pave Frans vinøse rødder, idet hans bedstefar var italiensk vinbonde, og paven er da også selv glad for et godt glas vin. De to ting til sammen fik for nylig en delegation på 150 vinproducenter, drueavlere og sommelierer til at bede om audiens hos paven. Formålet var blandt andet at anmode ham om at bede for, at 2015 bliver et bedre vinår end sidste år, der på grund af elendigt vejr gav den mindste druehøst i de sidste 50 år.
Om paven er gået i forbøn - og om det vil hjælpe de hårdt prøvede vinproducenter og -avlere - er uvist. Men sikkert er det, at pave Frans nu kan føje endnu en titel til sit cv, nemlig sommelier. I hvert fald fik han under audiensen overrakt et æres-sommelierdiplom, to flasker vin og en smagekop - en såkaldt tastevin - af vinproducenten Angelo Gaja.




Det spanske vinhus Altolandon i Cuenca ligger omgivet af sine vinmarker.

Isvin fra Spanien
De fleste har hørt om den tyske eiswein - den fornemme, søde vin, der fremstilles på druer, som høstes, når temperaturerne når ned på minus 8 grader.
Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Og under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
De fleste ved sikker også, at Tyskland ikke er ene om at fremstille isvin - også Canada og Østrig har deres versioner.
Men det er nok de færreste, der forestiller sig, at det varme solrige Spanien, der er kendt for sine fuldblods-rødvine, også laver isvin.
Indrømmet, så er det kun en håndfuld spanske vinhuse, der laver den søde vin.

En lille tykskindet drue
Et af de vinhuse, der gør det i isvin, er Altolandon, der ligger i bjergene i 1080 meters højde i den spanske provins Cuenca. Natten mellem d. 20. og 21. januar, hvor temperaturen var nået ned på minus 8,5 grader, høstede vinhuset de frosne Petit Manseng-druer. Det er helt i takt med reglerne for eiswein i Tyskland og Østrig, hvor druerne høstes ved minus 8 grader.
Og hvad er så Petit Manseng for en drue? Det er en hvidvinsdrue, der hovedsagligt dyrkes i det sydvestlige Frankrig, og som har fået sit navn Petit (lille), da det er en lille tykskindet drue.
I blandt andet Languedoc og Jurancon fremstiller man en senthøstet dessertvin på druen.
Ud over Petit Manseng findes der også en Gros (store) Manseng og Manseng Noir (sort), hvilket er en rødvinsdrue.

Gode tider for australsk eksport
I 2014 steg eksporten af australsk vin med 1,9% i såvel værdi som i mængde i forhold til året før. Og det er ifølge Australian Grape and Wine Authority (AGWA) første gang i de sidste syv år, der har været fremgang i den australske vineksport.
I alt sendte Australien 700 millioner liter vin til en værdi af 1,82 milliarder AUD (cirka 9,3 mia. kr.) til alverdens lande - og frem for alt til Nordamerika, Europa og Asien.
Det var især eksporten af dyre vine til 260 kr. og derover, der steg sidste år. I værdi blev der eksporteret for 107 millioner AUD (cirka 548 mio. kr.) af disse flasker - en stigning på hele 55% i forhold til 2013. Mere end 90% af de dyre vine blev eksporteret til Asien.



Flaske fungerer som fad
Ideen bag Pinocchio Barrique Bottle er enkel: Flasken, der er lavet af egetræ, fungerer ligesom et egetræsfad til modning af vin eller anden alkohol. Man hælder fx en rødvin i flasken og lader den ligge og modne i tre til 15 dage afhængig af, hvor meget fadsmag man vil have.
Flasken gør det ifølge producenten, det britiske firma San Vigilio, muligt for enhver selv at modne vin eller whisky på en billig og nem måde.
Før brug skal flasken fyldes med varmt vand - efter tolv timer vil porrerne i egetræet så have udvidet sig så meget, at flasken er fuldstændig tæt og dermed klar til brug.
Før Pinocchio Barrique Bottle kan sættes i produktion, skal der rejses penge på crowdfunding-hjemmesiden Kickstarter, hvilket San Vigilio vil forsøge på fra og med februar. Hvis alt går efter planen, bliver flasken sat i produktion allerede i april i år. Man kan læse mere om flasken ved at klikke her.








Både 3-liters og 5-liters bag-in-box vine er velkomne til den store internationale konkurrence for bib-vine.

Bib-vine i international dyst
Selv om svenskerne, som vi nævnte længere oppe på siden, så småt er begyndt at svigte bag-in-box vinene, så går der fremad med salget af boksene på verdensplan.
Derfor har den franske forening "La Buissonnière du Vin" ment, at det var på tide med en stor international konkurrence for bib-vine - vist nok den første af sin art i verden.
"Best Wine in Box" hedder konkurrencen, som arrangørerne forestiller sig bliver en årligt tilbagevendende begivenhed.
Vinene smages blindt inden for en lang række kategorier og af et dommerpanel, der vil bestå af dels professionelle vinsmagere dels vinvidende forbrugere.
Første udgave løber af stabelen i Toulouse d. 20. marts, og resultaterne vil blive offentliggjort allerede dagen efter. Der vil kun blive uddelt guldmedaljer, og dem vil producenterne af vindervinene få overrakt under den store vinmesse Vinexpo i Bordeaux i juni.
Man kan læse mere om konkurrencen ved at klikke her.

Masser af nye amerikanske vinhuse
Stadig flere vinhuse slår dørene op i Nordamerika - hvilket vil sige USA, Canada og Mexico. Og i 2014 drejede det sig om et særligt stort antal. Hele 599 nye vinhuse så dagens lys - en stigning på 0,7% i forhold til året før.
Tallene stammer fra Wines & Vines 2015-udgave af Directory & Buyers Guide, en guide, der indeholder et væld af informationer om den amerikanske vinindustri i året, der gik. Den kan købes for 135 dollars (cirka 889 kr.) ved at klikke her. Neden for bringer tre af de interessante oplysninger.

5,6% flere flasker vin
* I 2014 var der i alt 8990 vinhuse i Nordamerika, hvoraf de 3913 (47%) befinder sig i Californien. Dernæst kommer staten Washington med 704 vinhuse, Oregon med 632, New York med 333 og British Columbia med 278.
* I USA er der i dag 58 store vinhuse (6 mio. flasker og derover), 254 mellemstore vinhuse (600.000 til 5,9 mio. flasker) og 1480 små vinhuse (60.000 til 599.000 flasker). Derudover er der 3465 meget små vinhuse (12.000 til 59.988 flasker) og 3030 vinhuse, der kun fremstiller 12.000 flasker og derunder. Det var inden for kategorien "små vinhuse", at væksten af nye vinhuse var størst i 2014.
* Når det gælder produktionen af vin i USA, blev der fremstillet 5,6% flere flasker end i 2013.





.....................

.................
Whisky er større end stål
Vi har med jævne mellemrum i VinAvisen nævnt, at det går rigtig godt for den skotske whiskyindustri i såvel Skotland som i udlandet.
Nu har Scotch Whisky Association (SWA) fået udført en undersøgelse af, hvor godt det egentlig går. Og undersøgelsen er sød musik i foreningens ører.
Det viser sig nemlig, at whiskyindustrien har bidraget med 5 milliarder pund (cirka 50 mia. kr.) til den britiske statskasse i 2014, og det er mere end andre store industrier som fx jern- og stål, skibsbygning og computerindustrien.
Whiskyindustrien tegner sig for næsten trefjerdele af salget i fødevaresektoren og søger også for 40.000 job årligt.

Skær ned på de urimelige afgifter
Med undersøgelsen i hånden - og godt bakket op af handelsorganisationen Wine and Spirit Trade Association - opfordrer SWA nu den britiske regering til at skære ned på de meget høje afgifter på spiritus og vin.
Som det lyder fra foreningen, så bør regeringen vise sin støtte til en industri, der spæder så meget til i statskassen.
Afgifterne er da også høje - i øjeblikket er næsten 80% af den pris, de britiske forbrugere betaler for en almindelig flaske whisky - afgifter. Det svarer til en afgift på 10 pund (cirka 100 kr.) For vins vedkommende udgør afgifterne 60% af prisen.
Det er unfair over for såvel forbrugerne som whiskyindustrien, lyder det fra SWA. Og i sidste ende er det skadeligt for økonomien.
.................... .....................




Foto: Pablo HTG.

En ny rom-klassiker
Bartender Jonas Andersen håber, at hans rom-cocktail Harlequin en dag vil blive lige så berømt som rom-klassikerne Mojito og Daiquiri.
Foreløbig har cocktailen udløst en vinderplads i den nordiske udgave af den store internationale cocktailkonkurrence Bacardi Legacy, der løb af stabelen i baren Llama i København i den forgangne uge.
I alt dystede tolv bartendere fra Finland, Sverige, Norge og Danmark om at overbevise dommerpanelet om, at netop deres nyopfundne cocktail var værdig til den internationale finale.
Cocktailens udseende og smag, måden den blev kreeret på og den historie, der knyttede sig til den, blev vurderet.
Dommerpanelet bestod af sværvægtere fra den internationale bartenderscene - heriblandt Simone Caporale fra den berømte bar Artesian i London.
Til maj rejser Jonas Andersen, der til daglig arbejder i baren Strøm i København, til finalen i Sydney, hvor han og Harlequin skal kæmpe for Danmarks ære.
VinAvisen ønsker ham held og lykke down under - og bringer nedenfor opskriften på Harlequin.

Opskrift på Harlequin
55 ml Bacardi Superior rom
15 ml agavesirup
15 ml limejuice
15 ml Martini Bianco
25 ml danskvand
Ryst rom, agavesirup, limejuice og Martini sammen, og hæld danskvanden over. Servér i et højt glas med isterninger, og sæt en frisk selleristang i glasset.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vestergaard Wines har optaget importen af vine fra følgende spanske vinhuse: Francisco Fernández Sousa i Ribeiro, Finca Míllara i Ribeira Sacra, Arroyo i Ribera del Duero, Gancedo i Bierzo, Ribera del Ornia i Tierra de Léon samt fra det argentinske vinhus Otero Ramos i Mendoza.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.



    Ugens vinøse billede
    - Vi holdt ferie i Melbourne i januar, skriver Cobie v. M. Olsen, og her var vi blandt andet på en uges vintur.
    - Efter besøg i flere wineries undervejs kom vi til Rutherglen, hvor dette billede er taget. Skiltet er en slagkraftig reklame for husets portvin og en morsom udnyttelse af, at der i det engelske sprog er to ord for havn.
    - Det var dog ikke så meget portvin, vi smagte, nok mest Muscat-vine. Og alle steder oplevede vi en meget gavmild skænkning af smagsprøver.
    Vi siger tak for billedet og bemærker, at Rutherglen åbenbart ignorerer, at det kun er i Portugal, at man laver portvin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,




]


Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    310 I Bodegas Tradición i Jerez hænger denne konstruktionstegning til et 500 liters sherryfad (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 110 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Accademia del Sole, Familia Oddo, Sicilien, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Denne hvidvin er fremstillet på druerne Viognier og Grillo. Den dufter af hav og frugt og har en ren, frugtrig, tør og frisk smag med en behagelig fedme. Nyd den til fx stegt laks.


Artspace, Saronsberg, Viognier, Tulbach, Sydafrika, 2014, middel alkohol (14%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Aromatisk hvidvin med en blød, krydret druesmag og lang eftersmag. En rigtig dejlig vin og en vin, der er anvendelig på mange måder - apéritif, terrassevin, til alt godt fra havet og lettere retter eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Danieli, Fattori, Soave, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 28. februar, GrauballeVin.dk
Lækker hvidvin, blød, fyldig, krydret, fin sødme, et lille bid til slut. En meget anvendelig vin til mad og som terrasevin.


Château de la Chesnaie, Muscadet, Sèvre et Maine, Sur Lie, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager
Det er ikke så ofte, vi smager en Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, men her er en god en af slagsen. Den har sin friske smag fra druen Melon de Bourgogne og et strejf af gærsmag fra fadgæringen på bundfaldet (sur lie). Dertil en lille rest af CO2, som giver en forfriskende prikken på tungen. En dejlig vin - prøv den fx som ledsager til en frokost.


Ca de'Rocchi, Casa Vitivinicola Tinazzi, Lugana, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager
Herlig hvidvin. Vinen har en fint parfumeret duft og en blød, lækker druesmag med tilpas syre og en lille sødme. En vin, der hænger godt sammen fra første dråbe til den lange eftersmag. Lugana er det lille distrikt ved den sydlige ende af Gardasøen.


Edmond Cornu & Fils, Chardonnay, Meursault, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
150,40 kr., Køge Vinhandel Webshop
En helt vidunderlig hvidvin med en moden og kompleks duft og en smag af ... alt muligt. Blød, lækker, fint krydret og på toppen.


Domaine Alain Geoffroy, Chardonnay, Chablis Grand Cru, Les Clos, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
165 kr., Compagniet
Blød og lækker hvidvin med et elegant billede af den gode drue Chardonnay. Der er en lille fedme og en fin balance mellem syre og sødme. Marken Les Clos er en af de syv Grand Cru-marker, der står for cirka 3% af produktionen i Chablis. De øvrige seks marker er Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur og Blanchot.


Gorgorito, Bodegas Copabaca, Verdejo, Rueda, Spanien, 2011, lav alkohol (12%)
65 kr., Lago Import
En meget let hvidvin, nærmest lidt vandig, men med en god, aromatisk duft, en frisk druesmag og god krydring.


Lam, Lammershoek, Swartland, Sydafrika, 2013, lav alkohol (12%)
115 kr., Vinkrogen
Meget let hvidvin på økologisk dyrkede druer. En frisk tørstslukker med ren druesmag, men også med et smalt smagsbillede.

Rosévin


Curis Valley, Viña Ralco, Central Valley, Chile, 2013, lav alkohol (13%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
Frisk og markant sød rosévin. Den har god frugt og en smag lidt efter kongen af Danmarks-bolsjer. Flasken har skruelåg. Prisen ved seks flasker er attraktiv.

Rødvin


Castell de les Pinyeres, Celler el Masroig, Montsant, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 87 kr., Husted Vin
Glimrende rødvin med personlighed - lækker, blød frugt, krydrede noter, lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Carignan, Garnacha, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot.


Castellroig, Vi de Terrer, Ull de Llebre (Tempranillo), Penedès, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud intil 28. februar: 69 kr., MondoVino
Med sin tørhed er denne rødvin en udpræget madvin. Den har en god frugt, der følger med hele vejen igennem, og tilpas syre. Ull de Llebre er et katalonsk navn for druen Tempranillo. Oversat betyder det Hareøje.


Bold Vine, Delicato Family Vineyards, Zinfandel, Lodi, Californien, 2012, middel alkohol (14%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 6): 69 kr., Kvickly
Vellavet rødvin med god, fyldig frugt, beherskede tanniner og god krydring. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne gælder kun tilbudsprisen.


Medalla Real Gran Reserva, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
99,95 kr., Amka
En herlig frugtbombe af en rødvin med noter af solbær, hyldebær og hyben. Det er en frisk og på sin vis læskende vin, der slutter med et tilpas lille tanninbid.


Zinio, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr. flasken, YouAndWine
Mums for en rødvin - en typisk og meget lækker Tempranillo med frugt og læder i duften og en kompleks smag med saft og kraft og noter af blåbær. En topvin til en meget rimelig pris.


Pondview, Niagara Peninsula, Reserve, Canada, 2012, middel alkohol (13,8%)
129 kr., Irma
Fastastisk dejlig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en harmonisk, fint krydret smag, bløde tanniner, tilpas syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Flors, Ediciones I-llimitades, Bodega Privada, Priorat, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
179,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk
Elegant og lækker rødvin på druerne Cariñena, Syrah og Garnacha. Den har blød frugt, fint krydderi, tilpas syre, en lille sødme og en lang eftersmag.


Titinge, Fontefico, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
183 kr., pris ved 6 flasker, Azienda Vin
Flot rødvin med en dyb farve, en dejlig duft og en harmonisk, krydret smag. En vin, der gerne vil have selskab af en god bøf - eller lammekølle.


Cosme Palacio, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk
Seks år gammel rødvin, afrundet og lækker med dejlig frugt hele vejen igennem, bløde tanniner og fint integreret og tilstedeværende fadsmag.


Re Noire, Pliniana, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, høj alkohol (15%)
219 kr., Steiniche Wine
Spændende rødvin, meget kompleks og med en dejlig sødme, der afbalanceres fint af syren. 15 procent alkohol, men ingen spritkant. Helt billig er den ikke ...


T Sanzo, Rodrigues Sanzo, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
50 kr., pris ved 6 flasker, Smile Marketing Group
Denne rødvin er lavet på druen Tempranillo fra tre distrikter langs floden Duero og med hver sit lokale navn: 50% Tinta Fina Ribera del Duero, 30% Tina de Toro fra Toro og 20% Tinta del Pais fra Rueda. Til 50 kr. er det en rigtig god vin, der måske er en smule spids og kantet, men udmærket som hverdags-vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Punto Final, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,8%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
En rødvin, der er så koncentreret, at man næsten kan skære igennem den. Den har saft og kraft, frugt og krydderier og smager rigtig godt. Men det høje alkoholindhold bider lidt til slut.


Alaviana, Ludovic Vano, Calatayud, Spanien, 2012, høj alkohol (15%)
89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Meget kraftig rødvin, der begynder med en vis sødme, men hurtigt fortryder og bliver tør og utilnærmelig. Dertil en markant spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.