
Hos Cold Hand Winery stampes kirsebærrene på gammeldags manér.
Danmarks bedste frugtvin
Der laves efterhånden rigtig megen dejlig frugtvin i Danmark, og de mange producenter har deres egen forening, Dansk Forum for Frugtvin.
Foreningen afholder hvert år en konkurrence, et frugtvinskue, med kåring af de bedste vine, og i år var VinAvisen med i det elleve mand store dommerpanel.
I løbet af tre timer blindsmagte dommerne sig igennem de 81 tilmeldte frugtvine.x Der var tørre og søde vine, med og uden bobler og lavet på alt fra æbler og pærer til kirsebær, solbær og blommer.
Den prestigefyldte toppris, ”årets frugtvin”, gik til Cold Hand Winery i Randers. Og den blev givet for vinhusets kirsebær-hedvin, Prunus Nigra 2015, der blandt andet kan købes hos Uhrskov Vine for 250 kr.
Stampes med fødderne
Prunus Nigra er en forstærket kirsebærvin efter ”portvins-forbillede”, hvor de små aromatiske Stevnsbær stampes med fødderne på traditionel vis.
- Vi maser bærrene på denne skånsomme - og underholdende - måde for at undgå, at kernerne knuses, hvilket de ville blive, hvis vi brugte en maskine, fortæller ejeren af Cold Hand Winery, Jens Skovgaard Pedersen.
- Under stampningen sætter varmen fra benene også øjeblikkeligt gang i den spontane gæring. Efter gæringen hældes vinen fra bærrene og forstærkes med brændevin, inden den hældes på brugte Chardonnay-fade og fadlagres i et år.
Rekord stort antal medaljer
Niveauet var usædvanligt højt i år, idet der blev tildelt hele 23 medaljer – to af guld, ni af sølv og tolv af bronze. Det er en hidtidig rekord for frugtvin-konkurrencen og et resultat, som falder fint i tråd med, at dansk frugtvin for alvor er ved at slå igennem på de danske toprestauranter.
Også i udlandet mærker nogle af de større producenter, som fx Cold Hand Winery og Frederiksdal Kirsebærvin, en støt stigende interesse.
Nedenfor bringer vi listen over de ti bedste frugtvine fra årets store konkurrence.
Frugtvinenes topti
* Prunus Nigra 2015, Cold Hand Winery, kirsebærhedvin (guld)
* Epilog, Guldbæk Vingård, æblehedvin (guld)
* Malus X Feminam 2015, Cold Hand Winery, æblelikør (sølv)
* Skærsøgaard Cider Brut 2015, Skærsøgård Vingård (sølv)
* Sigrid, Andersen Winery, mousserende æblevin (sølv)
* Pyrus Danica 2015, Cold Hand Winery, æbleisvin (sølv)
* Falsled, Nyholmgaard Vin, mousserende æblevin (sølv)
* Isplomme, Atle Tærum, blomme-isvin (sølv)
* Malus Danica Essencia 2013, Cold Hand Winery, æbleisvin (sølv)
* Prolog, Guldbæk Vingård, æble-ingefærvin (sølv)

Foto: Wikipedia/Sancerre Wine.
Hedebølge og rosévin
Det er gyldne tider for salget af rosé - og ikke mindst briterne har for alvor taget den lyserøde vin til sig.
Hos en af Storbritanniens største vinforretningskæder, Majestic Wine, er rosé-salget steget med 16% i løbet af det sidste år. Og når det gælder rosé fra Provence, har der været en vækst på hele 29%.
Vejret har stor betydning for salgskurven. I den forgangne uge var der hedebølge i Storbritannien, hvilket gav et ekstra spark til rosé-salget. Igen var det salget af roséerne fra Provence, der havde mest vind i sejlene - især d. 21. juni, hvor Storbritannien kunne melde om den varmeste dag (34 grader) siden 1976.
Australsk rosé hitter
Det pludselige og markante opsving kunne ifølge Decanter blandt andet mærkes hos Asda. I den uge, hedebølgen varede, kunne supermarkedskæden melde om en stigning i rosé-salget på mere end 26% i forhold til samme uge i 2016 - og på hele 170%, når det gjaldt salget af vinene fra Provence.
Intet kunne dog slå stigningen i salget af rosé fra Australien på gigantiske 250% - dog fra et forholdsvist lavt udgangspunkt.
Fra brødre til brødre
Et af Loires mest berømte vinhuse, Clos Rougeard i Saumur, har i otte generationer været i familien Foucaults eje, og siden 1969 har det været brødrene Charly og Nady Foucault, der har haft roret i den cirka 400 år gamle vinejendom.
Brødrene omlagde først til økologisk og siden hen til biodynamisk vindyrkning og var dermed pionerer, når det gælder biodynamikken i Loire.
Men sidste år døde Charly, og Nady valgte efter nogen tid at sælge vinhuset.
De nye ejere af den 11 hektar store ejendom er også to brødre, milliardærerne Martin og Olivier Bouygues - der også ejer det ligeledes berømte vinslot Château Montrose.

Mønstret på omslaget af bogen viser de store lerkrukker, kvevri, som traditionelt bruges til at gære og modne vinen i.
En guide til Georgiens vine
Georgien vinder stadig mere anerkendelse rundt om i verden for sine gode vine på Rkatsiteli, Kisi, Saperravi og 400 andre blå og grønne druer.
Der er også stadig flere turister, der rejser til det lille østland for at udforske dets vine og rige kultur.
Nu har den prisbelønnede amerikanske vinskribent Miquel Husin udgivet en guidebog om vin og vinfremstilling i Georgien, hvis vinkultur strækker sig hele 8000 år tilbage i historien. Bogen, "Georgia: A guide to the cradle of wine", er netop målrettet den, der for første gang skal besøge det gamle vinland, og dens 300 sider er krydret med et hav af fotografier, kort og oplysninger om vinhuse og vintyper.
Et større kapitel er helliget kvevri - de kæmpestore lerkrukker, som georgierne traditionelt gærer og modner vinen i.
Bogen er en del af serien Vinologue, der omhandler mindre kendte vinlande og -regioner rundt om i verden. Ved at
klikke her kan man læse mere om denne bogserie. Og hvis man vil købe "Georgia: A guide to the cradle of wine", skal man
klikke her.
Fra en vinrejse har VinAvisen sendt 23 postkort. De kan studeres ved at
klikke her.
Flot pris til dansk hold
Copa Jerez, en af verdens mest prestigefyldte gourmet- og vinkonkurrencer, blev for nylig afholdt for syvende gang i sherryens hovedby, Jerez de la Frontera. Arrangøren er Consejo Regulador de Jerez - Sherry-appellationens vinråd - der gør et stort arbejde for at udbrede kendskabet til den dejlige spanske vin.
Syv hold, der hver bestod af en kok og en sommelier, dystede om, hvem der var bedst til at sammenstille sherry med den højere gastronomi. Deltagerne kom fra toprestauranter i Belgien, Tyskland, Holland, Spanien, USA og Storbritannien - samt Danmark, hvorfra holdet bestod af kok Kasper Tind Hasse fra Falsled Kro og sommelier Nicolai Hyllested fra Sortebro Kro.
Vinderen af hovedpræmien, selve Copa'en, blev det hollandske hold, men de to danskere fik en flot pris for ”bedste forret” med hjem i bagagen. Det var en elegant ret bestående af østers i tekstur, sprød kål og valnødder, som blev matchet med en Fino Antique fra Bodegas Rey Fernando de Castilla.
En helt vild oplevelse
"Verdens største sherry-begivenhed" er Copa Jerez, der bliver afholdt hvert andet år, blevet kaldt, og i år tiltrak den mere end 300 vinbranchefolk fra hele verden.
Sideløbende med konkurrencen i Jerezs hotel- og restaurantskole foregik der traditionen tro alle mulige arrangementer - besøg i vinhuse, workshops, hvor man kunne lære at matche sherry med mad, og en udstilling, hvor man kunne smage 200 forskellige sherrymærker.
Før Nicolai Hyllested og Kasper Tind Hasse tog til Jerez, havde de vundet udtagelseskonkurrencen i Danmark.
Her glædede de sig til finalen i Jerez, og deres forventninger blev til fulde indfriet:
- Det har været en helt vild oplevelse at konkurrere på internationalt plan, lyder det fra Nicolai Hyllested. - Jeg synes bestemt, at man som kok eller sommelier skal prøve at komme med til denne dyst. Og mit råd er, hvis man skal til finalen, at være rigtig godt forberedt.
En unik konkurrence
- Kasper og jeg havde trænet og lavet de retter, vi skulle præsentere i Jerez, rigtig mange gange før afrejse, ligesom vi havde arbejdet på tid - hvilket man også gør til finalen, siger Nicolai Hyllested.
- Det gav os overskud til også at nyde det fantastiske set-up rundt om konkurrencen, ligesom jeg - selv om jeg arbejdede med i køkkenet - fik tid til at gå rundt og snakke med de andre deltagere.
- Det er, så vidt jeg ved, den eneste konkurrence i verden, hvor en kok og en sommelier arbejder sammen om at sammensætte mad og vin. Og så er det oven i købet vinen og ikke maden, der er udgangspunktet for matchen, hvilket også er helt unikt. - Vi nød virkelig samarbejdet - det har været utroligt givende.
Vil også være med næste gang
Nicolaj og Kasper er ikke i tvivl om, at de vil deltage i næste udgave af den hjemlige udtagelseskonkurrence til finalen i Jerez i 2019. Faktisk gik de straks i gang med at udtænkte nye retter med forskellige sherryer til allerede dagen efter, konkurrencen var slut, og før de igen satte fødderne på dansk jord.
På billedet øverst ses det danske hold med Kasper til venstre og deres vinder-forret.
Nye hold bestående af en kok og en sommelier, der godt kunne tænke sig at deltage i udtagelseskonkurrencen i 2018, kan henvende sig til Margarita Storgaard fra den Spanske Ambassades Handelsafdeling på email:
mnoguer@comercio.mineco.es eller tlf.: 33 86 21 27.

Hvid- og rødvinen med et skvæt cannabisekstrakt.
Verdens første vin med cannabis
I november sidste år blev det tilladt at dyrke og sælge cannabis (marihuana) til rekreativt brug i Californien. Indtil da havde det kun været tilladt, når det gjaldt medicinsk brug.
Så nu er antallet af amerikanske stater, hvor det euforiserende stof må dyrkes, sælges og nydes for dets afslappende virkning, oppe på fire.
Netop tilladelsen i Californien har vakt debat, da staten som bekendt tegner sig for mere end 90% af al den vin, der fremstilles i USA. Nogle vinproducenter frygter konkurrencen fra de stadig flere marihuana-producenter, der slår dørene op i det californiske vinlandskab. Andre er mere venligt stemt og har indledt samarbejder omkring vin- og marihuanasmagninger.
Og herfra er der jo ikke langt til vin iblandet marihuana. Sådanne vine - en rød- og en hvidvin - er netop, hvad firmaet CannaWine har lanceret.
Skal nydes afkølede
Rødvinen består af lige dele Garnacha- og Cariñana-druer - samt 50 mg cannabisekstrakt.
Hvidvinen indeholder den samme mængde cannabisekstrakt og er ud over Garnacha også lavet på druen Macabeo.
Tilsammen skulle vin og cannabis give en særlig behagelig og afslappet følelse.
CannaWine anbefaler, at begge vine drikkes godt afkølede, og at de efter åbning får lov til at trække vejret et par minutter før servering. Det skulle lige tage toppen af den meget kraftige cannabisaroma.
Man kan læse mere om vinene ved at
klikke her.

En af de gamle flasker Château d'Yquem.
50.000 kr. for en flaske sød vin
”April var varm og tør, og sommertemperaturerne ekstremt høje. Høsten fandt sted mellem d. 24. september og 22. oktober, og kvaliteten af druerne var ekstraordinær høj.” Sådan var vækst- og høstsæsonen hos det berømte Château d’Yquem i Sauternes i 1869 ifølge nogle meget gamle optegnelser. Og årgangen af den søde vin er siden blevet regnet for en af de absolut bedste i hele 1800-tallet.
Nu er fire sjældne flasker af den søde vin i netop denne årgang sat til salg hos det britiske auktionshus Bonhams til en højeste vurdering pr. flaske på 51.000 kr. Man kan byde med ved at
klikke her.
Sælgeren er en anonym ejer af et engelsk gods, hvor flaskerne har været opbevaret i kælderen i de sidste 50 år.

En stykgodsordre bliver aflæsset hos WHTS efter at være nået frem til Danmark.
Godt nyt til WHTS’s kunder
WHTS er inde i en rigtig god udvikling inden for transport af vin og spiritus samt andre drikkevarer.
Speditørvirksomheden har en bilafdeling, der håndterer import fra Europa til alle de nordiske lande samt til Nordtyskland. Ugentligt laster WHTS omkring 50 biler og har derudover en søafdeling, der står for import fra alle de store oversøiske vinproducerende lande - heriblandt USA, Chile, Argentina, Sydafrika, New Zealand og Australien.
Netop i WHTS’s søafdeling vil der nu ske positive ændringer for både eksisterende og nye kunder.
- Fra og med 1. august vil vi kunne tilbyde vores kunder minimum to stykgods-afgange pr. måned - en i begyndelsen og igen en i midten af måneden, fortæller manager Philip Søkjaer.
Import ned til 672 flasker
Via stykgods-bestillingerne kan man nøjes med at få mindre partier eller blot en enkelt palle vin eller spiritus hjem i stedet for en hel container.
Den slags bestillinger er derfor selvsagt en stor fordel for fx vinimportører, der gerne vil have et lille parti af en særlig vin hjem til hylderne.
- Minimumsgrænsen pr. forsendelse vil være på 672 flasker plus fortoldning i en særdeles nem og overskuelig prissætning, og forsendelsen vil blive leveret på kundens adresse. Her adskiller vi os også fra andre i branchen, siger Philip Søkjaer.
- Med de to nye faste afgange bliver WHTS desuden blandt de førende inden for branchen med drikkevarer, når det gælder stykgods og LCL (Less than Container Load).
- Vi håber, at de to afgange kan være med til at skabe endnu flere muligheder for vores kunder - og deres kunder igen. - Og vi har et overordnet mål om en dag at kunne tilbyde ugentlige afgange af stykgods og LCL.
New Zealand er en undtagelse
Når det drejer sig om WHTS’s New Zealand-trafik, vil man stadigvæk kun tilbyde en enkelt fast afgang af stykgods om måneden, da importen herfra er lidt mere udfordrende.
- Dog, hvis og når vi har mulighed for det, vil vi gerne supplere med en ekstra afgang - vi kan bare ikke love det, som vi kan det med importen fra de andre lande, siger Philip Søkjaer.
Ved at
klikke her kan man se afgange og ankomsttidspunkter for stykgods/LCL i resten af 2017.
Ud over stykgods-afgangene tilbyder WHTS ligesom de fleste andre i speditørbranchen ugentlige afgange af fulde containere.
Via firmaets app, som kan downloades til IOS og Android, kan man følge ordrens status.
Man kan læse mere om WHTS og firmaets mange tilbud ved at
klikke her.

Dråber af harpiks fra et fyrretræ. Det er netop harpiksen, der giver retsinaen dens karakteristiske smag. Foto: Wikipedia/Kelly.
Svar på spørgsmål om retsina
I sidste uge efterlyste Anette Danbæk retsina fra vinhuset Tsantali. Denne retsina kan hun særligt godt lide, men det er ikke lykkedes hende at finde den på det danske marked.
Vi kastede bolden videre til vores mange læsere, og desværre ser det ikke ud til, at der er bid. Som Karsten Nielsen skriver til os:
- Som stor ynder af retsina har jeg gennemstøvet det danske marked uden større held. Retsina er svært at opdrive, og mærket Tsantali har jeg heller ikke kunnet finde, hverken i fysiske butikker eller hos online-firmaer.
- Jeg er kun stødt på tre danske forhandlere af retsina - og ingen har mærket Tsantali, som jeg også synes, er det bedste. Nedenfor bringer vi Karsten Nielsens lille forhandlerliste.
Forhandlere af retsina
* Meny har en kretisk retsina i 50 cl’s flaske, der jævnligt er på tilbud til 79 kr. for tre flasker. Normalprisen er 35 kr. Retsinaen varierer en del i smag, da der er tale om et kooperativ, der anvender høsten fra mange forskellige vinbønder.
* Coops netbutik, der har Kourtaki retsina til 44 kr.
* Lidl har en til to gange om året græsk uge med retsina i 50 cl’s flaske til cirka 23 kr.
George Clooney med en flaske Casamigos i hånden omgivet af de agavekerner, hvorfra saften til tequilaen kommer.
Hjerteknuserens egen tequila
Hollywood-skuespilleren George Clooney kan meget andet end at få kvindehjerter til at banke. Han er også lidt af en iværksætter, og har blandt andet - sammen med sine gode venner Rande Gerber og Mike Meldman - skabt tequilamærket Casamigos.
Oprindelig var tanken, at tequilaen bare skulle skænkes i glassene til venner og bekendte. Men fra og med 2013 er mærket blevet solgt overalt i USA. Og salget er gået forrygende. Sidste år nåede det op på 1 million flasker, og i år forventes det at runde 1,5 mio. flasker.
Solgt for 6,6 mia. kr.
Det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo har næse for succes og har nu købt Casamigos-mærket for intet mindre end 700 mio. dollars (cirka 4,6 milliarder kr.). Dertil kommer yderligere 300 mio. dollars (cirka 2 mia. kr.) oven i hatten, hvis salget af mærket når et ikke offentliggjort mål inden for de næste ti år.
Der er da også god grund for Diageo til at investere i tequila. I 2016 steg salget på verdensplan ifølge nye tal fra IWSR (International Wine and Spirit Research) med 7,4% i forhold til året før, hvilket var mere end nogen anden type spiritus kunne præstere. Og det er især premium-mærkerne, som fx Casamigos, der er årsag til væksten.
Godt salg i whisky
I uge 20 nævnte vi, at en meget sjælden flaske whisky fra det hedengangne skotske destilleri Brora var sat til salg hos auktionshuset Bonhams's afdeling i Hong Kong.
At flasken er så sjælden skyldes, at den er den eneste af sin art i verden. Den blev destilleret i 1972 og dernæst modnet på et sherryfad, før den for nylig blev tappet på flaske. Og det er den eneste flaske, der eksisterer fra dette ene fad.
Nu er flasken solgt, og hammerslaget lød på 147.000 HKD (cirka 125.000 kr.), hvilket var markant højere end den højeste vurdering på det, der svarede til 70.000 kr.
Den sjældne whisky var blot en ud af flere andre whiskyer på auktionen - og stort set samtlige flasker gik for mere end deres højeste vurderinger. Det gjaldt blandt andet en flaske Macallan Fine & Rare 1937, der indbragte 269.500 HKD (cirka 229.000 kr.) - 28.500 HKD (cirka 24.000 kr.) over vurderingen.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* KMvine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Masa Wine har optaget importen af vinene fra Il Palazzo i Toscana og fra Monte Da Capela i Alentejo i Portugal.
* Nybom Vine har optaget importen af vine fra Langmeil Winery og Gemtree Wines i South Australia samt fra Bodega Pirineos i Somontano.

Lars Lybæk.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Lars Lybæk (f. 1965) er vild med bobler, og de skal helst komme fra en flaske af den spanske cava.
Han har siden 2009 haft sit eget vinimportfirma, VildmedCava.dk, hvis sortiment sælges dels online og dels en gros.
Ét er at have en drøm om egen vinforretning, noget andet at føre den ud i livet. Lars Lybæk kontaktede derfor Spaniens Ambassades Handelsafdeling, der - som han udtrykker det - blev hans fødselshjælper. Handelsafdelingen sørgede blandt andet for, at han fik kontakt til en række cava-producenter, der endnu ikke eksporterede deres vine til Danmark.
Lars Lybæks interesse for cava fik yderligere et spark i den rigtige retning, da han deltog i den årlige cava-festival i Sant Sadurni d’Anoia i Penedès. Her fejres druehøsten med festivitas og smagsprøver i lange baner.
I dag finder man 46 forskellige flasker fra i alt syv cava-producenter på hylderne hos Vild Med Cava. Samtlige cava-huse er små og med en produktion, hvor der bliver kælet for detaljerne. Nogle af vinene er unge og friske, mens andre har alder og modenhed og derfor egner sig fortræffeligt til mad.
Lars Lybæk har også selv været med til at fremstille cava hos en af producenterne. Man bør jo kende det produkt, man sælger, til bunds, siger han.
Sit store kendskab til cava har han med i bagagen, når han tager ud og holder smagninger og seminarer i vinklubber landet over.
Adresse: VildmedCava.dk, Abildhøjvej 7, 8260 Viby J., tlf.: 20 45 08 01, e-mail:
info@vildmedcava.dk,
www.vildmedcava.dk.
433
To kølige glas står klar ved vandkanten i det græske Halkidiki (foto © Anthemus Sea).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen