
Der er ualmindeligt grønt og frodigt i Vinho Verde - deraf navnet Verde (grøn). Foto: Wines of Potugal.
”Grøn vin” fra Portugal
Vinho Verde leder hos de fleste tankerne hen på en let perlende og uforpligtende sommer-hvidvin med et lavt alkoholindhold. Sådan er rigtig meget Vinho Verde-vin da også, men appellationen, som ligger i provinsen Minho i det nordlige Portugal, byder også på top-hvidvine uden perler, friske rosévine og lette rødvine.
For nylig kunne den danske vinbranche smage sig gennem hele repertoiret, da 20 vinproducenter fra Vinho Verde gæstede København med i alt 200 meget forskelligartede vine.
Vinho Verde betyder ”grøn vin”, og det har intet med vinens farve at gøre. Det grønne går på, at landskabet i Minho-provinsen er ualmindeligt frodigt, hvilket ikke mindst skyldes, at der falder omkring 1200 mm regn om året. Til sammenligning har Danmark en gennemsnitlig nedbørsmængde på cirka 750 mm.
Kun lokale druer
Klimaet i Minho er mildt og præget af kølige vinde fra Atlanterhavet - hvorfor der også dyrkes fleste hvidvinsdruer i appellationens 21.000 hektar vinmarker. 86% af de 93 millioner liter vin, der årligt fremstilles i Vinho Verde, er hvidvin, mens rosé og rødvin deles ligeligt om de sidste 14%.
Ifølge appellationsreglerne må man kun fremstille vin på lokale druer. Så her møder man ingen vine på internationale druer, men derimod vine på Alvarinho, Batoca, Arinto, Trajadura, Baga, Lambruso og Pical samt 40 andre grønne og blå druer.
Mange vindistrikter rundt om i verden markedsfører sig med vine på internationale druer, selv om de laver fremragende vine på lokale druer. Det er jo forståeligt nok - de fleste forbrugere kender fx Chardonnay, mens det kniber lidt mere med de lokale druenavne. Men gang på gang oplever man, at vine på lokale druer - når ellers kvaliteten er i orden - netop har et potentiale til at skille sig ud i denne verdens store mængde vine på internationale druer. Sådan forholdt det sig med rigtig mange af de portugisiske vine, vi smagte.
En bred palet
Hvidvinene brillerede til smagningen, og de kunne på ingen måde slås over én kam. Afhængig af druen og hvilket af de i alt ni underdistrikter, de kom fra, var de enten tørre, milde og friske eller mere fyldige og cremede og med noter af eksotiske frugter.
Rødvinene var typisk let krydrede og med en meget markant syre - i Minho-provinsen drikkes disse vine i øvrigt af keramikskåle og ikke af vinglas.
Lige bortset fra portvin er portugisisk vin ikke det, man finder mest af på danske forretningshylder. Men bag en af standene fandt vi en importør, Torben Mandrup fra
DrikVinhoVerde.dk, der, som firmanavnet antyder, har gjort noget ved sagen. Og det var bestemt dejlige hvidvine, vi fik i glasset. Man kan læse mere om Mandrup i denne uges Blå Bog længere nede på siden.

Konkurrencens mange tusinde vine bliver blindsmagt af mere end 200 internationale dommere.
Verdens største vinkonkurrence
Den årlige Decanter World Wine Awards (DWWA) er verdens største vinkonkurrence og en af de mest prestigefyldte. Nu er 2018-udgaven vel overstået, og de i alt 16.903 vine fra hele verden smagt og bedømt. Og man må sige, at konkurrencen har haft vokseværk siden første udgave i 2004 - her deltog ”sølle” 4000 vine.
I år var det et 275 mand stort dommerpanel, der smagte sig gennem vinene, og det bestod af 59 Masters of Wine og 25 Master Sommelier fra i alt 33 forskellige lande.
Det store forkromede overblik med samtlige medalje-resultater lader vente på sig lidt endnu. Men det britiske vinmagasin Decanter, der står bag konkurrencen, har løftet sløret for de vine, der har opnået den højeste anerkendelse, en ”Best in Show”-medalje.
50 vine fik topplacering
I alt er 50 vine blevet udnævnt til ”Best in Show", hvilket svarer til kun 0,3% af de mange indsendte vine. Og for overhovedet at komme i betragtning til denne udmærkelse skal vinene i første omgang have indkasseret den fineste af metal-medaljerne, den af platin.
Platin-vinene bliver så gensmagt adskillige gange, hvorefter en del af vinene opnår ”Best in Show”-medaljen.
Frankrig løb med de fleste af disse top-medaljer, nemlig tolv styk. Derefter fulgte Spanien med ni og Italien, Portugal og Australien med hver seks medaljer.
Ved at
klikke her (og scrolle lidt ned på siden) kan man se hele listen over de 50 top-vine. Vi hører gerne på
info@vinavisen.dk, hvis nogle af dem forhandles i Danmark.
Ved at
klikke her kan man se en lille film fra konkurrencen.
Boble-drikkere og trendy restauranter
En ny undersøgelse af britisk vin fra Kantar Worldpanel viser, at salget af stillevine fra britisk jord for første gang i fem år i 2017 har været større end salget af mousserende vin - hvilket ikke mindst skyldes en vækst i salget af hvidvin på 4,8%.
Undersøgelsen dykkede også ned i personlighedstrækkene hos de forbrugere, der foretrækker henholdsvis boblevine og stillevine.
For ”boble-drikkernes” vedkommende er der fx 99% større sandsynlighed for, at de opsøger de mest trendy restauranter, end for de briter, der holder mest af stillevine.
Stillevine og finanssiderne
Boble-drikkerne abonnerer også i langt højere grad på online magasiner og aviser, ligesom der er 72% større sandsynlighed for, at de aldrig ville forlade hjemmet uden makeup.
De briter, der stort set udelukkende drikker stillevine, læser langt oftere finanssiderne i avisen end boble-drikkerne, ligesom der er 34% større sandsynlighed for, at de læser avis de fleste af ugens dage.
Og så er de briter, der hælder mest stillevin i glasset, også mindre interesseret i såvel makeup som i modetøj - altså ifølge undersøgelsen, som kan læses i sin helhed ved at
klikke her.
VinAvisens smagning af hvidvine fra Rueda
Hver uge bringer vi nederst i VinAvisen listen over de mange vine, som vores smagepanel har smagt i ugens løb. Det bliver vi ved med. Men med jævne mellemrum afholder vi også tema-smagninger af vine fra et bestemt vinområde på en udvalgt drue, i et særligt prisleje osv. I denne uge gælder det hvidvine fra det spanske Rueda. Nogle af vinene har fået fem, fire eller tre stjerner, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet.
Anmeldelserne af de i alt sytten vine ses længere nede på denne side. Og nedenfor kan man læse mere om Rueda.

Rueda ligger i det nordvestlige Spanien i regionen Castilla y León - og kun cirka en halv times kørsel fra regionens smukke gamle hovedby, Valladolid. Foto: Wikipedia/Té y kriptonita.
Et af Spaniens bedste hvidvins-områder
I mængden af skønne spanske rødvine kan man godt glemme, at der også fremstilles fremragende hvidvine i Spanien. Og nogle af de bedste kommer fra Rueda DO (Denominación de Origen) i regionen Castilla y León i den nordvestlige del af landet. Faktisk slås appellationen lidt med Rías Baixas i Galicien om at være Spaniens førende hvidvinsområde.
Rueda ligger på et stort plateau, der gennemskæres af Duero-floden og dens bifloder, Adaja, Trabancos og Zapardiel.
At Rueda i dag er berømt for sine hvidvine skyldes ikke mindst Marquès de Riscal. I starten af 1970’erne fandt denne anerkendte Rioja-producent - sammen med den franske ønolog Emile Peynaud - frem til dette område, byggede en bodega og skabte en top-hvidvin. Flere top-vine fra Ruedas mange andre producenter er fulgt i kølvandet. (Fortsættes nedenfor).

Den grønne Verdejo-drue dyrkes i Ruedas højder. Her er de kølige nætter med til at bevare druens friske syre. Foto: D.O. Rueda.
Verdejo, den store grønne drue
Der fremstilles stort set kun hvidvin i Rueda - og stadig mere af den. Siden 2008 er produktionen næsten fordoblet, og hovedparten af al vinen laves på den grønne Verdejo-drue, der breder sig på 13.500 hektar.
Druen har været dyrket i området siden 1000-tallet, og de første Verdejo-vinstokke blev sandsynligvis plantet af arabere, der vandrede nordpå fra Sydspanien.
Det er en drue, der giver meget aromatiske, friske og syreholdige hvidvine, som er perfekte til sommerens fisk og skaldyr, men prøv også at gemme et par flasker. Det er ofte vine med en lang holdbarhed, og gemmer man dem fem-seks år, vil man opleve nye delikate smagsnoter.
Hvis der står ”Rueda Verdejo” på etiketten, skal mindst 85% af vinen ifølge appellationsreglerne være på Verdejo. Står der kun Rueda, må op til halvdelen af vinen være på andre tilladte hvidvinsdruer, hvoraf Sauvignon Blanc, Viura og Chardonnay er de mest anvendte.

I Ruedas vinmarker ser man både vinstokke, der dyrkes som bush-vines, og opbundne vinstokke som dem på billedet. Foto: D.O. Rueda.
Sandet jord med gamle vinstokke
Rueda har et kontinentalt klima med lange varme somre og meget kolde vintre. Den jord, vinstokkene dyrkes i, kan være leret og stenet eller utroligt sandet. Og netop i den sandede jord kan man finde meget gamle vinstokke, som har overlevet vinlusens (Phylloxera vastatrix) hærgen i slutningen af 1800-tallet.
Lusen ernærer sig ved at suge saften fra vinstokkenes rødder, hvilket i sidste ende koster hele planten livet. Men netop sand bryder vinlusen sig ikke om, hvorfor den har holdt sig væk fra disse marker. Så gamle Verdejo-vinstokke giver kun få druer, men druer med en utrolig aroma-koncentration.
I mange af Ruedas vinmarker dyrkes vinstokkene som bush-vines, hvilket vil sige, at de er beskårede som buske og ikke har nogen form for støtte (stok, trådramme eller andet).
Denne uges STORE billede længere nede på siden viser netop en Rueda-vinmark med bush-vines.

Efter samme princip som et almindeligt skrabelod kan man skrabe sig til præmier online. Foto: Wikipedia/Mysid.
Vind ophold for to på Dragsholm Slot
Sommeren er over os, og der er uden tvivl rigtig mange, der hælder kølig Alsace-hvidvin i glassene.
Selv om det går godt med salget af vinen, hviler Vins d’Alsace - vinforeningen i det nordfranske distrikt - ikke på laurbærrene, og den har derfor lanceret en online konkurrence, der kører indtil 14. juni.
Konkurrencen benytter sig af et interaktivt skrabelod, hvor man ”skraber” med musen - nøjagtig, som man kender det fra de fysiske skrabelodder. Og hovedpræmien er intet mindre end et weekendophold for to på Dragsholm Slot.
Også uge- og dagspræmier
Man kan også vinde ugepræmier i form af gavekort for to til restaurant l’Alsace i København og mindre dagspræmier, der fx omfatter en vinkøler eller et vingavekort.
Det bedste af det hele er, at man med det samme kan se, om man har vundet, når man har ”skrabet ” skrabeloddet - eller om man skal prøve igen dagen efter. Dog vil den store hovedpræmie, slots-opholdet, blive udtrukket senere blandt alle, der har benyttet sig af skrabeloddet.
Det er en rigtig sjov og anderledes måde at markedsføre vin på, og hvis man har lyst til at deltage, skal man
klikke her eller på banneret længere nede på siden.
Når man er inde på websiden, inviteres man til at udforske den og derigennem få meget mere at vide om Alsace og dets vine.
56Fisk, der sluger vinflasker
En fiskerestaurant, Fish Club by Hans & Franz, i byen Yerevan i Armenien ville slå et slag for husets vine ved at give dem en opsigtsvækkende emballage. Den skulle gerne henlede opmærksomheden på, at vinene var perfekte ledsagere til fisk og skaldyr - og måske få gæsterne til at købe et par flasker med hjem.
Restauranten gav det armenske designfirma Backbone Branding frie hænder, og på billedet kan man se resultatet.
For at opnå fiskenes skinnende overflade har firmaet brugt en særlig teknik til trykning på metalpapir. Den færdige emballage er sat på i hånden, og den dækker lige præcis så meget, at man stadig kan se, om husets vin er hvid, rød eller rosé.
Når flasken skal åbnes, tages ”pynten” af ved at hive i fiskens hale. Ret genialt til en fiskerestaurant.

Foto: Prosecco DOC.
Flest mænd køber Prosecco
Den let mousserende italienske prosecco betragtes ofte som en vin for kvinder - og den bliver i høj grad også markedsført som sådan i medierne.
Nu er Proseccos vinråd, Consorzio Tutela Prosecco DOC, kommet med en overraskende meddelelse, nemlig at der er flere mænd end kvinder, der køber vinen - i hvert fald i Storbritannien.
Faktisk købes hele 56% af al den prosecco, der årligt sælges på britisk jord, af mænd.
Til grund for meddelelsen ligger en større undersøgelse med deltagelse af 8 millioner britiske forbrugere, der alle hyppigt drikker prosecco.
Undersøgelsen viste også, at 41% af prosecco-forbrugerne har en universitetsgrad, og 81% af dem er gift eller har en samlever.

Messearrangør Svend Leth fra The Easy Company (nr. 3 fra venstre) med en større delegation fra Georgien. I forgrunden ses blandt andet qvevri'er i miniformat.
Vinmesse i den gamle Brøndsal
Der var vin fra Frankrig, Italien og Spanien - men også fra Bulgarien, Georgien og Danmark, da Copenhagen Wine Fair for nylig blev afholdt i Brøndsalen på Frederiksberg.
Det var andet år i træk,
Svend Leth Møller fra
The Easy Company havde arrangeret denne vinbranchemesse, som i løbet af dagen fik besøg af i alt 150 vinimportører og andre branchefolk.
Der blev skænket masser af smagsprøver i glassene af de i alt femten udstillere - og måske indgået en aftale eller to om nye vine på danske hylder.
Verdens ældste vinland, Georgien, spillede en særlig rolle. Messen blev åbnet af den georgiske ambassadør, H.E. Gigi Gigiazde, og
Thomas Ilkjær, der er daglig leder af Vinakademiet, holdt et seminar om georgisk vin. Han fortalte blandt andet om den traditionelle fremstillingsmetode med gæring og opbevaring af vinen i kæmpe store krukker, såkaldte qvevri.
Copenhagen Wine Fair er kommet for at blive og vender tilbage i Brøndsalen i 2019.
Sir Peter Blakes illustration, som pryder etiketten på i alt tolv flasker Macallan 1926. Nu kommer endnu en flaske til salg hos Sotheby's.
Endnu en verdensrekord
I uge 18 nævnte vi, at luksus vin- og spiritusforretningen Le Clos i lufthavnen i Dubai netop havde været rammen om en verdensrekord. Her var der nemlig blevet solgt to flasker Macallan whisky årgang 1926 til en samlet pris på det, der svarer til 7,4 millioner kr. Og det er det hidtil højeste beløb, der nogensinde er blevet givet for et salg af whisky i en detailforretning.
Der blev da også kun fremstillet i alt 40 flasker af denne whisky, og netop de to flasker var ekstra sjældne, da de hører til en gruppe på kun 24, hvis etiketter er dekoreret af kunstnerne Sir Peter Blake og Valerio Adami.
Næppe har nyheden lagt sig, før auktionshuset Bonhams kan melde om endnu en verdensrekord, nemlig det højeste hammerslag nogensinde for en enkelt flaske whisky. Også denne gang drejer det sig om en af de legendariske flasker Macallan 1926 med en etiket dekoreret af Adami.
En god fortjeneste?
Hammerslaget, der faldt på en auktion i Hong Kong, lød på det, der svarer til 6,9 mio. kr. - næsten det dobbelte af vurderingen.
Lige før verdensrekorden blev sat, blev der solgt en flaske Macallan 1926 med dekoration af Peter Blake på etiketten - her var hammerslaget på det, der svarer til 5 mio. kr., og en verdensrekord - lige indtil flasken med Adami-etiketten kom på podiet.
Gad vide, om sælgeren af de to flasker hos Bonhams er den samme, som købte de to flasker hos Le Clos? I så fald har vedkommende scoret kassen og har ”tjent” omkring 4,5 mio. kr. i løbet af en enkelt måned. Ikke dårligt.
Også Sotheby's sætter flaske til salg
Måske får Bonhams kun lov til at beholde verdensrekorden for en kort bemærkning. Hos Sotheby’s i New York bliver der nemlig til efteråret ligeledes sat en flaske Macallan 1926 med Peter Blake-design på etiketten til salg.
Sotheby's har vurderet flasken til mellem 500.000 og 700.000 dollars (cirka 3,2 og 4,4 mio. kr.), hvilket er det højeste beløb, auktionshuset nogensinde har vurderet en flaske whisky - eller vin - til. Og det er en vurdering, som nok skal blive budt over, når auktionen går i gang.
Det er uendeligt sjældent, at nogle af de 24 gamle flasker bliver udbudt til salg. Nu dukker der så flere op med kort tids mellemrum - sikkert ansporet af det høje beløb, som kunden i Le Clos betalte for de to flasker.
Fra den lille film om det nye destilleri.
En fantastisk bygning
Vi er ikke helt færdige med Macallan whisky endnu. For Edrington, den spiritusgigant, der ejer The Macallan, har netop lagt sidste hånd på et spritnyt destilleri til fremstilling af det berømte whiskymærke.
De nye faciliteter er opført samme sted som det gamle destilleri, i Craigellachie i Moray i den nordøstlige del af Skotland.
Det har taget seks år at bygge destilleriet, krævet 400 byggearbejdere og kostet 140 millioner pund (cirka 1119 mio. kr.). Og det er blevet et arkitektonisk mesterværk, der ikke på nogen måde skæmmer det smukke landskab. Faktisk ser det mest af alt ud som om, bygningen er hulet ud i bakkerne.
Nye håndlavede kobberkedler
Ved at
klikke her kan man se en lille film, der viser det store arbejde med at opføre destilleriet. Man ser blandt andet, hvordan taget kreeres af 1800 bjælker, hvordan det efterfølgende beklædes med græs og vilde blomster, og hvordan de nye kobberkedler bliver forarbejdet i hånden.
Destilleriet, der gør det muligt at fremstille en tredjedel mere Macallan-whisky, ligger i forlængelse af et ligeledes nyt besøgscenter. Begge dele slår dørene op for besøgende fra og med juni i år.
Man kan læse mere om destilleriet og booke en guidetur ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Torben Mandrup.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Torben Mandrup (f. 1969) er oprindelig uddannet civilingeniør og har arbejdet med forskning og udvikling samt IT-projektarbejde. I 2007 startede han hobbyfirmaet DrikPortvin som en bibeskæftigelse i forhold til hans IT-virksomhed, Mandrup Software.
Udgangspunktet for firmaet var en ægte kærlighed til portvin samt en stor interesse i at dele sin viden om vinen med andre.
Torben Mandrup rejser således landet rundt og holder foredrag og smagninger om portvin og forsøger herigennem at nedbryde nogle af de mange fordomme, folk har omkring vinen. Han mener også, at portvin er en stærkt overset ledsager til mange forskellige typer mad og anledninger.
Han tager selv til Douro-området i det nordlige Portugal for at håndplukke de helt rigtige portvine. Hos DrikPortvin er filosofien, at det ikke er nok kun at have få producenter i sortimentet, idet de fleste quinta'er har spidskompetencer inden for en af de mange typer portvin. I øjeblikket præsenteres der syv forskellige portvinshuse på hylderne, og flere kommer hele tiden til. Nogle med kun en enkelt vin, men til gengæld en vin af meget høj kvalitet i forhold til prisen.
DrikPortvin sælger via sin netbutik, ved smagninger, på messer, ved døren og ikke mindst ved de årlige åbent hus-arrangementer, hvor der ofte deltager gæster fra Portugal.
Udbredelsen af portvin ligger Torben Mandrup meget på sinde, og han tager gerne imod på adressen til en snak om portvin og naturligvis en smagsprøve.
Seneste tiltag er en ny import af Vinho Verde hvidvine fra det nordlige Portugal. Vinho Verde har de seneste år udviklet sig fra det meget lette segment til at producere hvidvine af høj kvalitet og endda i nogle tilfælde med lagringspotentiale. Efter Torben Mandrups mening er disse vine fuldstændig oversete, og den aromatiske og kælne stil passer perfekt til mange danskeres forventning til hvidvine.
Adresse: Torslunde Bygade 33, 2635 Ishøj, Mobil 22 82 28 00, e-mail:
torben@drikportvin.dk,
www.drikportvin.dk,
www.drikvinhoverde.dk.
Hvorfor hælder man en sjat i glasset?
Det er ikke ofte, men det er hændt, at Karen Thomsen har set, at værten til et selskab hælder lidt vin i glasset, før han skænker for gæsterne. Nu vil hun godt vide, hvorfor man egentlig gør det? Det er en gammel skik. Ifølge Emma Gad bør en vært gøre det for at konstatere, om vinen har propsmag, men dette ædle formål har man vist for længst glemt. Man skænker blot sjatten og går straks videre til borddamens glas.
Den franske forfatter Andrée Ruffat har en anden forklaring. I sin bog om overtro, "La superstition à travers les âges", skriver han, at skikken med den første sjat i værtens eget glas blot er et minde om tidligere tiders indvielsesritualer.
Skal vi tro på det? I mange kulturer har der jo godt nok været ritualer, hvor man spilder god vin i stedet for at drikke den, men er det virkelig et sådant ritual, der går igen ved vore veldækkede middagsborde?
Vi hører gerne på
info@vinavisen.dk, hvis nogle af vores læsere har input til ovenstående.
Ugens vinøse billede
Jess Thorsen har taget dette smukke billede i Bourgogne, hvor han blandt andet besøgte Clos de Vougeot med den fornemme mark, kranset af en middelalderlig mur.
Midt på marken ligger Château de Clos de Vougeot, der ses på billedet her.
Marken blev tilplantet af Cistercienser-munke fra klosteret i Cîteaux – det skete i 1100- til 1300-tallene. Muren er fra 1336, mens den store bygning blev opført i 1551.
I bygningen holder Bourgognes vinbroderskab til. Confrérie des Chevaliers du Tastevin kalder "brødrene" sig – Ridderne af Smagekoppens Broderskab.
Marken er igennem århundrederne ved arv og salg blevet opdelt i cirka 80 parceller.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
479
Gamle vinstokke i en mark i det spanske Rueda venter på, at foråret skal vække dem fra deres vintersøvn. (foto © D.O. Rueda).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 48 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen