Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2018Alt er brændt helt op til Malibu Solstice Vinyards store ejendom. Ikke en vinstok undgik ildens hærgen.

Malibu i flammer

Californien er i øjeblikket hærget af de mest dødbringende ildebrande i statens historie. Mere end 70 mennesker er døde, og yderligere 1000 er savnede, cirka 39.000 hektar er gået op i flammer, og det samme er mere end 10.000 huse og andre bygninger.

Vinmarker og vinerier er heller ikke gået ram forbi - især er det gået ud over appellationen Malibu Coast i den sydlige del af Californien.
Stort set samtlige af appellationens vinhuse samt tilhørende 18.000 hektar vinmarker er blevet beskadigede af ilden i større eller mindre omfang. Sådan lyder det fra den lokale vinproducentforening, Malibu Coast Vintners & Grape Growers Alliance (MCVGGA).

Vinstokkene reddede bygningen


Det er indtil nu lykkedes foreningen at komme i kontakt med mere end halvdelen af sine 50 medlemmer, der melder om alt fra brændte vinstokke i yderkanten af vinmarkerne til totalt nedbrændte marker, vinerier og vinkældre.
Nogle steder har vinmarkerne fungeret som brandbælter, så selv om der ikke er en eneste vinstok tilbage, er vinhusene blevet reddet. Det gælder blandt andet Malibu Solstice Vineyard, der ligger - eller rettere lå - omgivet af sine 10.000 vinstokke.En mark på vulkanen Etnas skråninger med både grønne og blå druer. Italien ligger i spidsen, når det gælder mængden af høstede druer. Foto: Wikipedia/Neil Weightman.

35 mio. hektoliter flere druer

Vi har tidligere nævnt, at årets druehøst i enkelte vinlande - fx i Tyskland og Frankrig - er større end sidste års usædvanligt lille høstmængde. Men nu er Organisation of Vine and Wine (OIV) barslet med en rapport, der tager pulsen på, hvordan det er gået med den samlede druehøst på verdensplan.
Ifølge rapporten vil den globale høstmængde i 2018 nå op på 282 millioner hektoliter, hvilket er 35 mio. hektoliter mere end i 2017 - hvor høsten var den laveste i de sidste 50 år.
Årets druehøst er dermed den fjerde største siden år 2000 kun overgået af 2004 (298 mio. hektoliter), 2006 (283 mio. hektoliter) og 2013 (290 mio. hektoliter).
Nedenfor bringer vi nogle af de øvrige interessante tal fra rapporten.

Fem facts fra rapporten


* I de europæiske vinlande er der i alt høstet 168 mio. hektoliter druer - en stigning på 19% i forhold til sidste år.
* Italiens høst topper med 48,5 mio. hektoliter. Dernæst kommer Frankrig med 46,4 mio. hektoliter og Spanien med 40,9 mio. hektoliter.
* Portugal og Grækenland har haft en reduceret høst i forhold til 2017 - for portugisernes vedkommende på grund af udbredt meldug. Og i Grækenland er der i disse år en general nedgang i vinproduktionen.
* I Chile og Argentina er der høstet henholdsvis 36% og 23% flere druer end sidste år.
* I Sydafrika har den langvarige tørke medført den mindste høst siden 2012 på lidt under 10 mio. hektoliter druer.

Top-gastronomi med sherry til

Kokke og sommelierer kan deltage i et hav af internationale konkurrencer inden for hver deres metier. Men en konkurrence, hvor en kok og en sommelier danner makkerpar for sammen at kæmpe om gunst og medaljer, er lidt af en sjældenhed.
En sådan konkurrence er Copa Jerez (sherry-pokalen), hvor det gælder om at frembringe det bedste match mellem retter i tapas-størrelse og forskellige typer sherry.
De hold, der deltager i konkurrencen, kommer fra nogle af verdens bedte restauranter, hvoraf flere har stjerner i Michelin-guiden.
Næste udgave af Copa Jerez afholdes til foråret, og som altid er rammerne sherryens hovedstad, Jerez de la Frontera.
For nylig afholdt Spaniens Ambassades handelsafdeling en udtagelseskonkurrence på dansk jord for at finde frem til, hvem der skal kæmpe for de rød-hvide farver under spanske himmelstrøg.
Og det var hold fra nogle af Danmarks absolutte top-restauranter, der havde taget udfordringen op: Sortebro Kro, Restaurant Clou, Restaurant Anarki og Ti Trin Ned, hvor sommelieren dannede par med en kok fra Restaurant Domestic.

Med handsker og pincetter


Koncentrationen var til at føle på i det store køkken,hvor deltagerne kokkererede. Der blev snittet og svitset og brugt handsker og pincetter, når syltet rug, søsalat og små kviste af krydderurter skulle placeres nænsomt som pynt på retterne.
I alt skulle hvert hold kreere tre retter - forret, hovedret og dessert - efter eget valg. Sommelierernes opgave var at parre hver ret med en sherry, og over for det fem mand store dommerpanel redegøre for, hvorfor valget var faldet på netop den sherry. Og holdene havde hele paletten af sherrytyper til rådighed - fra de tørre Manzanilla og Fino til den supersøde PX.
Måske er der nu nogen, der tænker, at sherry ikke er en madvin men udelukkende en vin, man nipper af til eftermiddagskagen. Men det er netop denne misforståelse, konkurrencen skal få bugt med. Sherry er en glimrende ledsager til et hav af forskellige retter i såvel det salte som det søde køkken. (Fortsættes nedenfor ...).

Og vinderen er …

Da dysten var ovre, og dommerpanelet havde voteret, blev spændingen udløst. Vinderholdet blev sommelier Jonathan K. Berntsen og kok Martin G. Sørensen fra Restaurant Clou - som ejes af førstnævnte. Og det betyder, at Danmarks ære er i rigtig gode hænder.
Ikke nok med, at restauranten har en stjerne i Michelin-guiden - den har også i 2013 vundet pokalen ved selve finalen i Jerez de la Frontera! Her var det Jonathan, der også er kok, som vandt sammen med sin tvillingebror, Alexander, der er sommelier. Den udgave af Copa Jerez kan man læse om i en serie postkort ved at klikke her.
Her fra VinAvisen krydser vi fingre for, at holdet fra Clou gentager succesen.
Billederne over teksten viser (fra venstre mod højre): Jonathan K. Berntsen og Martin G. Sørensen, der lægger sidste hånd på desserten, selve desserten og til sidst forretten.
Nedenfor bringer vi hele vindermenuen med ledsagende sherryer.

Menuen, der skal dyste om pokalen


Forret: Rå norsk kammusling krydret med en vinaigrette lavet på to år gammel kammusling-bottarga og syltet rug. Ovenpå Friske grønne æbler, blegselleri, søsalat og dild.
Sherry: Sacristía, AB, Manzanilla Primera Saca 2017.
Hovedret: Due, tør-modnet i tre uger, serveret som pocheret og glaseret bryst med sauce på duens lever og karameliserede urter. Dertil syltede kastanier, valnødder, hasselnødder, confit af kumquats og citron.
Sherry: Soluqua, Oloroso, Bodegas Baron.
Dessert: Is lavet på overmodne, dehydrerede bananer og brunet smør serveret med rå lakrids, frugtig olivenolie og havsalt samt en lun sauce på praliné og kaffe.
Sherry: Pedro Ximénez, Tradición, 20 años, Bodegas Tradición.


To af de mange farver og mønstre, der pryder LaBoul.

Gem posen i kuglen

Lige siden bag-in-box vinene indtog markedet, har designere verden over forsøgt at udvikle smarte og smukke beholdere, der kan skjule papkasserne - eller posen inde i kasserne.
På billedet ses endnu et smart og ret festligt bud til selve vinposen. LaBoul (bolden) hedder beholderen, der er skabt af et fransk firma og findes i et hav af farver og mønstre. Se selv ved at klikke her.
Og ved at klikke her kan man se en lille film, der viser, hvordan beholderen samles og virker. Der medfølger en rund ispose, der, når den har ligget i fryseren et par timer, kan holde vinen kold inde i kuglen.
LaBoul forhandles nu også herhjemme i en række udgaver, og ved at maile på pruefer@denjyskevinskole.dk kan man høre mere og bestille et eksemplar. Prisen er 449 kr. - dog er der i øjeblikket en introduktionsrabat på 20%.


Fest og farver i de britiske vinmarker

Hvis man har en idé om, at alle briter er distingverede og har en stille underspillet humor, så kommer man på andre tanker, hvis man klikker her.
Der er nemlig fuld fart over feltet og masser af fest og farver, når briterne deltager i det årlige Bacchus Marathon, der strækker sig gennem vinmarkerne i det smukke sydengelske Surrey.
Det er vinhuset Denbies Wine Estate, der arrangerer løbet, hvor langt hovedparten af deltagerne er klædt ud som alt fra drueklaser til Harry Potter og Cæsar.
Undervejs er der fem stationer, hvor man kan hvile ud - og ikke mindst nyde god engelsk vin. For her gælder det ikke kun om at komme først i mål men også om at more sig.

Julemands-maraton for børn og voksne


Forbilledet for Bacchus Marathon er helt klart det legendariske Marathon du Médoc, hvor mere end 8000 mennesker fra hele verden løber gennem vinmarker og forbi slotte i den berømte Bordeaux-appellation. Her er udklædning også et must - og det samme er udskænkningen af vin ved de mange stationer.
Den seneste udgave af det britiske maraton blev afholdt i september. Men dermed er der ikke sat punktum for vinøse løb i Surrey. Den 9. december afholder Denbies Wine Estate nemlig et Santa Fun Run, hvor deltagerne - som er både børn og voksne - er klædt ud i julemands-kostumer leveret af vinhuset.
Længere nede på siden kan man se endnu et billede fra Bacchus Marathon som denne uges Store billede.


Bobler og gløgg i samme flaske

I denne søde juletid kan det måske være svært at vælge, om man skal servere bobler eller gløgg, når der kommer gæster.
Nu er der mulighed for at servere begge dele på én gang og fra samme flaske.
Produktet hedder Glöet, og det kommer fra det finske drinksfirma Von Elk Company.
Der ligger ifølge firmaet flere års udviklingsarbejde bag Glöet. En af udfordringerne var, at mange af de typiske gløgg-krydderier - kanel, ingefær, vanille osv. - smager bittert ved lavere temperaturer. Og meningen var jo, at den nye drik skulle kunne serveres afkølet ligesom almindelig mousserende vin. Nå, men alt lader til, at firmaet har overvundet det lille problem.
En flaske Glöet koster 99,95 kr. og kan købes ved at klikke her.


En af vinene på James Sucklings "Top 100 Wines" liste.

Top-100 vine på dansk jord

I sidste uge nævnte vi ”Top 100 Wines” - den liste over "verdens" hundrede bedste vine, som den førende amerikanske vinskribent James Suckling offentliggør hvert eneste år. Udgangspunktet for listen er de mere end 20.000 vine, han og hans smage-team har smagt i årets løb.
I den forbindelse efterlyste vi vine, der figurerer på den nye liste for 2018, og som forhandles på dansk jord.
Nedenfor bringer vi en lille liste over nogle af de vine, der forhandles herhjemme. Som man kan se, ligger de alle i den dyre ende af prisskalaen.

En lille liste


* Taylor’s Vintage Port 2016, Vinslottet, 695 kr.
* Château Bélair-Monange, Saint-Émilion, Frankrig 2015 (nr. 2 på listen), Leisner Wine, 1999 kr.
* Dönnhoff Riesling Norheimer Dellchen Grosses Gewachs, Tyskland 2017, Leisner Wine, 599 kr.
* Tolpuddle Pinot Noir Coal River Valley, Australien 2017, Laudrup Vin, 499 kr.
* Littorai Pinot Noir, Sonoma Valley, The Haven Vineyard, USA 2016, Laudrup Vin, 998 kr.
* Continuum, Napa Valley, Sage Mountain Vineyard, USA 2015, Laudrup Vin, 2700 kr.
* Shaw + Smith Shiraz, Adelaide Hills, Balhannah Vineyard, Australien 2015, Laudrup Vin, 320 kr.

Diageo sælger fra

Verdens største spirituskoncern, Diageo, har valgt at sælge en ordentlig luns af sin portefølje til Sazerac - et stort amerikansk familieejet spiritusfirma.
Det drejer sig om i alt nitten forskellige spiritusmærker - heriblandt whiskymærket Seagram’s, Booth’s Gin og Goldschlager (likøren med guldstøv).
Sazerac har betalt det, der svarer til 3,6 milliarder kr. for de mange mærker, og beløbet vil ifølge Diageo i høj grad komme firmaets mange aktieindehavere til gode.
Man kan læse mere om salget af spiritusmærkerne ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.


Klaus Rune Hansen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Klaus Rune Hansen (f. 1968) er vokset op i Odder og blev oprindelig uddannet som psykolog og senere som akademiøkonom fra Eksport Akademiet i Århus.
I 1993 bosatte han sig i Sydfrankrig - og det er her, man finder ham den dag i dag.
I mange år har han drevet et reklamebureau, Drakkar, i Gallargues-le-Montueux, hvor et team på femten medarbejdere arbejdede både kreativt og med projektstyring af vinmærker hos flere store franske vinfirmaer og foreninger. Blandt kunderne var Groupe Boisset, Frères Castel, Gérard Bertrand, Arrogant Frog, Domaine Jean Claude Mas, Inter Rhône og Vins de Provence.
Efter mange år med vinøse kunder fik Klaus Rune Hansen selv lyst til at prøve kræfter med jobbet som vinproducent. I 2016 investerede han i de første vinmarker, og i dag fremstiller han vin i eget vinhus, Wines and Brands, på druer fra omkring 150 hektar vinmarker. Markerne befinder sig hovedsageligt i Languedoc Roussillon og den sydlige del af Côtes du Rhône.
Med økologien i højsædet fremstilles en række forskellige vinmærker - blandt andet mærket Chabawine, der herhjemme forhandles af Born Wines.
Klaus Rune Hansen har endnu en passion ud over vin - nemlig kunst. Han er formand for en fransk kunstforening, Sol Sten, og sammen med den franske skuespillerinde Clémentine Célarié hjælper han unge franske kunstnere, der på grund af fx en trængt økonomi har svært ved at klare skærene.
Adresse: Wines and Brands, 1121, Route de Nîmes - 30220 Aigues-Mortes, tlf.: (+33) (0) 6 07 71 20 36, e-mail: contact@winesandbrands.com, www.winesandbrands.com.Ugens vinøse billede

Ole Søholm har taget dette dejlige billede, da han i september måned var med sin vinklub Proppen af Vendsyssel i Douro-dalen. Hele vejen gennem dalen er bjergene beklædt med terrasser med vinstokke, hvis druer forvandles til portvin. Ind imellem ligger så vingårdene, quintaerne, og på billedet ses Quinta do Novals lagerbygninger.
Dette er i øvrigt langt fra den første vinrejse, Ole Søholm har foretaget med sin vinklub. Klubben har eksisteret i 25 år og har arrangeret vinrejser hvert andet år lige siden grundlæggelsen.
Herligt med sådan en aktiv og rejselysten vinklub!

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520503 Med lyserøde parykker og cowboyhatte løbes der mellem vinmarkerne i Bacchus Marathon i Surrey. (foto © Denbies Wine Estate.


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.


Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Comte de Marne, Charles Mignon, Champagne, Brut, Grand Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)

750 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 375 kr., Skjold Burne

Vellavet champagne med stadige, livlige bobler, en mild, vedvarende mousse i munden og en dejlig druesmag. De 375 kr. må nok siges at være den rigtige pris.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Jairo, Villa Annaberta, Vino Bianco, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud 16.-22. november: 40 kr., Kvickly

Let, enkel og billig (på tilbud) hvidvin, lige ud ad landevejen, tør, citrus, frisk og læskende. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gotas de Mar, Hammeken Cellars, Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

99,5 kr., pris på tilbud indtil 21. november: 74,50 kr., Irma

Flot, krydret hvidvin med alle Albariño-druens dyder. Smagen er relativt kraftig, let cremet og med mange facetter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marieta, Bodegas Martín Códax , Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2017, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin

Spanien er et rødvinsland - dog ikke når det gælder regionen Galicien i det nordvestlige hjørne af landet. Her fremstilles der mest hvidvin - og her er en af vinene fra det førende distrikt Rías Baixas. Og det er en dejlig vin med duft af friske, syrlige sommeræbler og med en fyldig smag af modne grønne druer og strejf af sødme i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Von den Terrassen, Josef Ehmoser, Grüner Veltliner, Wagram, Østrig, 2017, lav alkohol (12%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 89,25 kr., Propperiet

En dejlig, fint krydret og let cremet hvidvin - præscis alt det, man kan forvente af en østrigsk Grüner Veltliner. Den er delikat, men har også modhager til at hænge noget god mad på. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Old Vine, The Bernard Series, Chenin Blanc, The Costal Region, Cape, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

169,75 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 139,75 kr., Skjold Burne

Lækker hvidvin med en cremet, aromatisk smag med noter af pomerans og mineralitet. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Pink Pedals, Chronic Cellars, Californien, USA, 2017, lav alkohol (13%)

111 kr., Gallovini

På etiketten kører en skeletdame på cykel med en lille skelethund i kurven. Vinen er en venlig rosé på druerne Grenache (87%) og Syrah, læskende, uden kanter, med sødme og nem at drikke. Helt billig er den ikke.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Angelo, Cantine di Priocca, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Erik Sørensen Vin

Lækker rødvin, ret let og med god, saftig druesmag. Fin krydring og lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Honoro Vera, Bodegas Juan Gil, Vino Tinto, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Til prisen 65 kr. (ved 6 flasker) er dette en rigtig god rødvin. Den har god frugt og en fin krydring med noter af tjære. Lang eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Reserve, Saint Dominique, Méditerranée IGP, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vintjenesten

Enkel rødvin på druerne Syrah og Merlot. Uden større vinmæssig interesse, udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Edito, Salice Saliento, Riserva, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

89 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En af de populære rødevine fra den italienske støvlehæl - ret enkel, frugt, sødme, fin krydring (peber) og endnu en gang sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Le Duché, Moillard, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 22. november: 75 kr., Kvickly

En meget let og læskende rødvin med et lidt smalt smagsbillede, men dog med tydelig Pinot-smag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Borgo di Marte, Fossalta di Piave, Puglia IGT, Appassimento, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

Vellavet, økologisk rødvin på druerne Negroamaro, Merlot og Primitivo. Den har en lækker frugtsmag i god balance med krydring og fint integrerede fadnoter. Vinen er lavet efter appassimento-metoden med de tørrede druer. Til 50 kr. er den simpelt hen et fund.

stjernestjernestjernestjerne

Quinta Devesa Reserva, Douro DOC, Portugal, 2011, høj alkohol (14,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Douro-dalen er jo bedst kendt for sin portvin. Men der fremstilles også en hel del rødvin, hvoraf denne er en af dem. Den dufter af svampe, læder og modne bær og har en fyldig, krydret smag. En god vin - hvor alkoholen dog bider lidt til sidst. Drik den til en kraftig kødret eller til velmodnede, cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Nymphina, Bodegas Trenza, Monastrell, Yecla, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Vellavet rødvin med en fyldig og saftig smag med krydrede noter af kirsebær, blåbær og kaffe.

stjernestjernestjerne

Crayson Cellars, Zinfandel, Californien, USA, 2016, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En ret enkel rødvin uden druen Zinfandels dimensioner. I forhold til oplevelserne og kompleksiteten er den ikke helt billig.

stjernestjernestjerne

Antica Cascina dei Conti di Roero, Vigna Sant'Anna, Roero, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

135 kr., pris ved 6 flasker, Den Gode Vino

En rødvin, der dufter af syltede blommer, mens smagen er tør med lidt frugtnoter og ikke så meget andet. Det virker som om, vinen har toppet.

stjernestjernestjerne

Villa Spinosa, Jago, Valpolicella Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Fem år gammel og allerede lidt bedaget. Den har et begrænset smagsbillede og er hurtigt færdig i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Herència del Padrí, Bernard Magrez, Priorat, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

159,75 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 119,75 kr., Skjold Burne

Den franske vinmand Bernard Magrez, der samler på slotte, har naturligvis også fået en ejendom i det spanske Priorat, og herfra kommer denne meget lækre rødvin. Den har en forførende blød og lækker smag med mange facetter - mørke bær, blommer, gode tanniner. Og dertil en yderst rimelig tilbudspris. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Voyage, Katarzyna, Bulgarien, 2016, høj alkohol (14,5%)

175 kr., AM Vinimport

En rigtig god rødvin på druerne Cabernet Franc og Syrah. Den har fyldig frugt, fin krydring, bløde tanniner og en god sødme. En meget anvendelig vin, som mange vil være glade for. Eneste problem: Prisen. Sammenlignet med, hvad man ellers kan få af gode rødvine, er den ikke helt billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Réva, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

178 kr., pris ved 12 flasker - ved 24 flasker: 158 kr., Lundens Vin Kompagni

En meget dejlig rødvin med lækker frugt, et bredt smagsbillede og bløde tanniner. Pengene værd - selv om man altså skal købe hele 24 flasker for at få den laveste pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sacred Hill, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2016, middel alkohol (14%)

189,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

En lækker rødvin - og en typisk Pinot Noir-vin med dens fine krydrede duft og liflige smag af friske bær. Et lille bittert bid til slut gør vinen yderst velegnet som madvin - fx til patéer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rodney Strong, Pinot Noir, Russian River Valley, USA, 2014, høj alkohol (14,5%)

419,75 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 349,75 kr., Skjold Burne

En stor og helt vidunderlig rødvin, der fremviser druen Pinot Noir i al dens pragt, elegant og skarp, som en Pinot skal være. En amerikaner, der kan sammenlignes med en stor bourgogne. Fornem til mad - og som meditations-vin.

Smagningen af Crémant d'Alsace

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint Eiloi, Cave du Roi Dragobert, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., ViniPortugal

En frisk boblevin af god kvalitet. Fine bobler i glasset, god mousse i munden og i smagen noter af appelsin end citrus. Dertil en charmerende sødme og et lille, bittert bid. Vinen er lavet på druerne Pinot Blanc, Auxerrois og Pinot Noir.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calixte, Cave Vinicole de Hunawihr, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

102 kr., Sigurd Müller

Dejlig vin, frisk, med fine bobler og et pænt smagsbillede. Den kan mageligt stå ved siden af en flaske champagne uden at rødme. Prisen er attraktiv og udløser den femte stjerne. Vinen er lavet på druerne Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Auxerrois.

stjernestjernestjernestjerne

C, Hubert Metz, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

110 kr., pris ved 6 flasker, Alsacevinene.dk

En mild vin med et lidt smalt smagsbillede. Den har dog en fin sødme og tilpas syre. Vinen er lavet på druerne Pinot Blanc, Auxerrois og Riesling.

stjernestjernestjerne

Cuvée Francois, Domaine du Bouxhof, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Alsacevinene.dk

Proppens facon tyder på, at vinen kun er tre-fire år gammel. Den kan udmærket drikkes, men virker lidt "træt".

stjernestjernestjernestjerne

Helfrich, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

115 kr., Bilka

En pæn cremant, tre-fire år gammel. Den har fine bobler, god mousse, men smagen "falmer" måske lidt vel hurtigt. I smagen markante noter af marcipan. Vinen er lavet på 100% Pinot Blanc.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wolfberger, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

119 kr., på tilbud til 89,95 kr., Fortium

Blid og delikat, let og lækker vin med fine bobler og en dejlig druesmag. En vin i god balance. Tilbudsprisen er yderst attraktiv for en kvalitet som denne. Vinen er lavet på druerne Pinot Blanc og Auxerrois.

stjernestjernestjerne

Huber & Bléger, Crémant d'Alsace, Brut, Rosé, Frankrig, lav alkohol (12%)

120 kr., PL Vinimport

En rosé crémant med en lidt "gammel" smag, men dog med let sødme og smag af druen Pinot Noir. Men proppens form afslører, at vinen, der er lavet på Pinot Noir, har en del år på bagen.

stjernestjernestjernestjerne

Huber & Bléger, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

120 kr., PL Vinimport

Umiddelbart en okay vin med noter af gær, ristet brød og grønne æbler, men proppens form afslører, at vinen har en del år på bagen, og det mærkes i en vis træthed. Vinen er lavet på druerne Pinot Blanc, Chardonnay og Auxerrois.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée Celebration 1979, Wolfberger, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

129 kr., på tilbud til 99,95 kr., Fortium

Riesling er ikke en vanlig aktør i Crémant d'Alsace, men her er en vin på druen - med et tilskud af Auxerrois. Vinen har en vel moden smag - hvilket også proppens form vidner om. Til gengæld er tilbudsprisen meget attraktiv.

stjernestjernestjerne

Wunsch & Mann, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

Denne crémant har en vis sødme, men også en markant grape-agtig syre, og de to spiller ikke rigtigt sammen og efterlader et lille, bittert bid i eftersmagen. Vinen er lavet på druerne Pinot Blanc og Auxerrois.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wunsch et Mann, Crémant d'Alsace, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

Denne økologiske vin er demi-sec, halvtør, hvilket på boblesprog betyder halvsød. Der er en fin balance mellem sødme og tørhed, og vinen vil være glimrende til frugt og kage. Det er en vin, som mange - på grund af sødmen - vil kunne lide. vinen er lavet på druerne Pinot Blanc og Auxerrois.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Muré, Cuvée Prestige, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

129,75 kr., Skjold Burne

Proppens form vidner om, at denne vin er fem-seks år gammel, men vinen er ikke desto mindre modnet med tiden og er blevet lækker og kompleks. Den er mellem de bedste i denne smagning. Vinen er lavet på hele fem druer: Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Noir og Riesling.

stjernestjernestjerne

Meyer Jean Luc, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

En lidt spinkel og "anonym" crémant på druen Pinot Blanc. I eftersmagen strejf af bitter grape.

stjernestjernestjerne

Sipp Mack, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

145 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Jysk Vin

Denne crémant har fine bobler og tilpas mousse i munden, men smagen er smal. Der er næsten kun en smag af citrus. Vinen er lavet på druerne Pinot Blanc, Chardonnay og Pinot Noir. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Saint-Rémy, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

En vin på økologisk dyrkede druer - Auxerrois, Pinot Noir og Riesling. Den har fine bobler, en blød og behagelig mousse og en smag, der hænger godt sammen med noter af brød og nødder.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henri Obermeyer, Crémant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (12%)

150 kr., Premier Cru

Harmonisk vin med en god drueduft, fine, stadige bobler og en let cremet smag med noter af ... er det pomerans? En god oplevelse. Med sin markante aroma også en god madvin. Vinen er fremstillet på druerne Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling og Chardonnay.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Bruno Sorg, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

Denne fortræffelige crémant har samme karakter og kompleksitet som en god champagne. Den har sødmefulde noter af pære, modne æbler og surdej. Vinen er lavet på druerne Pinot Gris, Pinot Blanc og Chardonnay.

stjernestjernestjernestjerne

Sipp Mack, Rosé, Pinot Noir, Crémant d'Alsace, Brut, Rosé, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 143 kr., Jysk Vin

Proppen viser, at denne vin er nogle år gammel, og det er måske grunden til, at både bobler og mousse virker lidt trætte. Smagen i øvrigt er der ikke noget i vejen med. Den giver et klart billede af druen Pinot Noir.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand C, Axel Wulfken & Jacques Cattin, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

159,95 kr., pris ved 12 flasker: 129,95 kr., Skovgaard Vine

En vin, der hænger godt sammen. Den har fine bobler i glasset, en behagelig mousse og en druesmag med noter af æbler, pærer, citrus og brød. Vinen er lavet på 100% Pinot Blanc.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henri Obermeyer, Pinot Noir, Crémant d'Alsace, Brut, Rosé, Frankrig, lav alkohol (12%)

165 kr., Premier Cru

Denne dejlige, milde vin hænger godt sammen. Den har meget fine bobler, en god Pinot-smag, noter af brød og jordbær og en fin sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château d'Orschwihr, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Holte Vinlager

Denne lækre vin på 100% Chardonnay har nogle år på bagen, men er modnet fint. Faktisk er den helt i top, blød, lækker og kompleks. Man kan godt smage alderen - der er noter af stødt æble - men samtidig er der en fin balance mellem syre og sødme.

stjernestjernestjerne

André Blanck, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

169 kr., Haller Vine

Nogle år gammel - ifølge proppens form - men med en tydelig Pinot-smag. Samt noter af æble og en lille bitterhed. Helt billig er den ikke - prisen kostede en stjerne. Vinen er lavet på druerne Pinot Noir et Pinot blanc.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Muré, Crémant d'Alsace, Demi Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

169,75 kr., på tilbud til 129,75 kr., Skjold Burne

Denne crémant er demi sec, dvs. halvtør, hvilket på boblesprog betyder halvsød. Og den er da også udpræget til den søde side - til kransekagen nytårsaften. Det er en venlig og dejlig vin, ifølge proppens form modnet i fire-fem år på flaske. Vinen er lavet på druerne Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Noir og Riesling.

stjernestjernestjerne

Domaine Pfister, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 149, Barrique Vin

Proppens form afslører, at vinen har en del år på bagen, og man kan godt smage alderen. Vinen kan dog drikkes i en snæver vending. Helt billig er den ikke. Vinen er lavet på druerne Chardonnay, Pinot Blanc og Auxerrois.

stjernestjernestjerne

Grand C, Axel Wulfken & Jacques Cattin, Crémant d'Alsace, Extra Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

189,95 kr., pris ved 12 flasker: 149,95 kr., Skovgaard Vine

Denne blide og venlige vin smager som en almindelig Chardonnay-hvidvin, og den er da også lavet på druen Chardonnay. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henry Fuchs, Crémant d'Alsace, Extra Brut, Frankrig, lav alkohol (13%)

200 kr., pris ved 2 flasker: 170 kr., Erik Sørensen Vin

En rigtig god crémant, hvis kvalitet har tilladt en vis lagring, som proppens form afslører. Modningen har givet vinen en lækker smag i fin balance. Den er lavet 100% på druen Auxerrois.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Dirler-Cadé, Crémant d'Alsace, Brut, Nature, Frankrig, 215, lav alkohol (12,5%)

248 kr., pris ved 6 flasker: 198 kr., Dronningborg Vinimport

Superlækker og kompleks crémant, hvis kvalitet i høj grad nærmer sig en god champagne - også med hensyn til prisen. Også fin til en elegant ret med alt godt fra havet. Bemærk, at denne vin har årgang på etiketten. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer: Pinot Gris og Riesling.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Dirler-Cadé, Pinot Noir, Crémant d'Alsace, Brut, Nature, Rosé, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

248 kr., pris ved 6 flasker: 198 kr., Dronningborg Vinimport

Lækker, økologisk vin med en dejlig duft og smag af druen Pinot Noir. Er der noter af rabarber? Bemærk, at dette er en crémant med årgang! En særlig delikatesse, der også er velegnet til elegante retter.

Smagningen af Crémant de Bourgogne

stjernestjernestjernestjerne

Charles de Fère Grande Cuvée, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

99 kr., på tilbud indtil 29. november: 74,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En udmærket vin med en blød mousse, en sart duft af aromatiske pærer og en middel fyldig smag, der dog slutter lidt hurtigt. Vinen har ikke de store armbevægelser, men prisen er jo også meget menneskevenlig. En venlig vin, der vil egne sig som apéritif.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manciat-Poncet, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En helt igennem skøn crémant på de fire Bourgogne-druer, Chardonnay, Pinot Noir, Gamay og Aligoté. Den har en gylden farve og en fin duft af rubrød. I den fyldige smag er der moden frugt med noter af kaffe og ristet brød, og det hele krones af en pikant syre og en fin, lille sødme til slut. Man kan roligt købe seks flasker til den attraktive pris på 100 kr. flasken.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Signé Bourgogne Blanc de Noirs, Cave de Marsigny, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

119,95 kr., ViniPortugal

En dejlig crémant - og en Blanc de Noirs (hvid(vin) på sorte (blå) druer). Og i dette tilfælde er de blå druer Pinot Nero (90%) og Gamay (10%). Duften byder på lyst brød, og moussen er blød og cremet. Den fyldige smag folder sig ud med moden frugt og en perfekt balance mellem frugsødme og syre. Prisen er yderst rimelig for så god en mousserende vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vitteaut-Alberti, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

127,5 kr., Sigurd Müller

En meget lækker crémant på 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir og 20% Aligoté. Den har en livlig mousse, dufter af modne pærer og har en tør, fyldig, aromatisk og elegant smag.

stjernestjernestjernestjerne

La Maison de Crémant, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

129 kr., på tilbud indtil 21. november: 64,50 kr. ved 2 flasker., Irma

En udmærket crémant til en yderst rimelig tilbudspris. Vinen, som er lavet på Pinot Noir og Chardonnay, har en frisk duft af grønne druer, en sprudlende mousse og en rund og blød frugtsmag. Den vil være fin som apéritif men også som ledsager til lette fiskeforretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Prestige, Albert Sounit, Crémant de Bourgogne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

149 kr., på tilbud til 129 kr., Kjær & Sommerfeldt

Her er duft af rugbrød, en blød mousse og en fyldig smag af moden frugt samt frugtsødme og syre i tilpasse mængder. Vinen er lavet på Chardonnay, Pinot Noir og Aligoté.

stjernestjernestjernestjerne

Victorine de Chastenay, Chardonnay, Crémant de Bourgogne, Brut, Blanc de Blanc, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

175 kr., pris ved 2 flasker: 135 kr. flasken, Erik Sørensen Vin

En Blanc de Blancs - "hvid af hvide (grønne) druer", hvilket vil sige 100% Chardonnay. Den har en blødt skummende mousse og en frisk og fyldig ren citrussmag. Vinen vil med al sin citrus være perfekt til muslinger eller østers.

Smagningen af Crémant fra andre områder

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dulong, Crémant de Bordeaux, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

125 kr., på tilbud indtil 21. november: 62,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Der er nok ikke så mange, der forbinder Bordeaux med mousserende vin, men det berømte rødvinsdistrikt kan bestemt lave dejlige crémanter - som denne, der godt kunne forveksles med en champagne af rigtig god kvalitet. Den er lavet på 70% Semillon og 30% Cabernet Franc, og den dufter af lyst brød med fine citrusnoter, har stadige bobler og en tør, fyldig frugtsmag med strejf af rød grape.

stjernestjernestjernestjerne

Château Langlois, Crémant de Loire, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

135 kr., Vinslottet

Denne vin er lavet på 50% Chenin samt Chardonnay og Cabernet Franc. Den dufter af friske gørnne druer, har vedvarende bobler og en behagelig, let frugtsmag.

stjernestjernestjerne

Jean-Baptiste Audy, Crémant de Bordeaux, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

139 kr., Lago Import

En vin, der dufter af grønne druer og har en livlig mousse. Men det er som om, at de mange bobler ikke rigtig viderebringer andet end en lidt flad smag, der hurtigt forsvinder.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Langlois Rosé, Crémant de Loire, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

145 kr., Vinslottet

En raffineret crémant med en ganske sart laksefarve og en liflig duft af friske bær. Smagen er fyldig og bred og med strejf af hindbær og med en fin balance mellem frugtsødme og syre.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée des Roys de Naples, Maison Foucher, Crémant de Loire Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Barrique Vin

En god, let vin med en mild mousse og duft og smag af friske æbler og modne citrusfrugter. Eftersmagen holder længe i munden, mens boblerne desværre forsvinder lidt hurtigt.

stjernestjernestjerne

Jean-Baptiste Audy, Crémant de Bordeaux, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

149 kr., Lago Import

Denne crémant dufter dejligt af modne hindbær. Men smagen skuffer. Den er meget enkel, lidt til den søde side, og den forsvinder hurtigt ligesom boblerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alice Hartmann, Crémant de Luxembourg, Brut, Luxembourg

199 kr., Nova Wine

En lækker, kompleks og harmonisk vin med en spændende duft af lyst brød, karambole og anis, og en fyldig frugtsmag, der slutter rundt og med en let sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alice Hartmann Rosé, Crémant de Luxembourg, Brut, Luxembourg, lav alkohol (13%)

249 kr., Nova Wine

Crémant fra Luxembourg fremstilles i vindistriktet Moselle. Her er en svagt rosa udgave med duft af modne sommerbær og en liflig, læskende bærsmag. En harmonisk og meget elegant mousserende vin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen