Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2021



Castiglione di Sicilia ligger på Etnas frodige sydskråninger.

Køb hus i vinby for 1 euro

Den sicilianske vinby Castiglione di Sicilia har brug for hjælp. Byen er fuld af fine historiske huse, men gennem tiderne har en del af indbyggerne forladt byen, og flere af husene har fået lov til at forfalde.

Nu har byens borgmester fået en god idé, der igen skal bringe ejendommene tilbage til fordums glans. Han har sat de forfaldne huse til salg med en startpris på bare 1 euro (cirka 7,44 kr.).
Priserne er afhængige af husenes tilstand, og ved 1 euro er der tale om det, der nærmest kan betegnes som en ruin. De huse, der er i noget bedre stand, bliver solgt til priser fra og med 4000 euro (cirka 29.744 kr.) - hvilket er et lidt større greb i lommen men dog stadig kun en skilling. Men dertil kommer selvfølgelig udgifterne til genopbygningen eller restaurering af ejendommen...

Ligger på Etnas skråninger


Castiglione di Sicilia ligger på vulkanen Etnas frodige skråninger, og i dalen neden for byen breder vingårdene og vinmarkerne sig, hvor der dyrkes lokale druer som Carricante, Catarratto og Nerello Mascalese.
Der følger dog et krav med købet af et af husene - restaureringen skal være færdiggjort inden tre år fra købsdatoen. Så hvis der mellem VinAvisens læsere er nogle, der har hændernes skruet godt på, så er chancen der for at erhverve et forfaldent hus i den charmerende vinby.
Interesserede kan udfylde et ”interesse-skema” (på engelsk) ved at klikke her.


For nøjagtig 200 år siden blev druerne til denne søde vin høstet.

Sjælden sød vin under hammeren

D. 22. maj bliver der mulighed for at erhverve sig en flaske af den søde sydafrikanske vin Grand Constance i årgang 1821. I dag er der kun tolv flasker tilbage af vinen, og det er derfor en af verdens mest sjældne vine. Flasken vil blive solgt på auktionen Cape Fine & Rare Wine Auction, og det bliver Christie’s, der svinger hammeren.
Datidens konger, kejsere og statsmænd var begejstrede for Grand Constance. Ludvig d. 16.’s dronning Marie-Antoinette nippede til den, og Napoléon muntrede sig selv op med den under sit eksil på øen Sankt Helena.
En stor del af årgang 1821 skulle da også have været sendt til øen, men da Napoléon døde d. 5. maj samme år - altså før druehøsten - endte samtlige flasker på det åbne marked.

En flaske af sort glas


Vinen er tappet på en flaske af sort glas, og farven opnåede man ved at komme kul i glasmassen. Den slags flasker begyndte man at bruge i slutningen af 1600-tallet for at beskytte indholdet mod lysets nedbrydende stråler. Det er af samme årsag, vi i dag anvender grønt eller brunt glas til vinflasker.
Flasken er i øvrigt mundblæst, hvorfor den er en anelse skæv - det var først fra og med midten af 1800-tallet, man begyndte at støbe flaskerne i forme.
På etiketten står der "décanté en 1883", hvilket henviser til, at vinen blev tappet på flaske dette år. Der er selvfølgelig grænser for, hvor længe en prop kan holde, og på et tidspunkt bliver flasken utæt. Derfor blev den gamle flaske omproppet i 2019 - en utrolig omstændelig mission, som kan ses på en lille YouTube-film.
Man kan læse mere om den fornemme flaske Grand Constance og byde med ved at klikke her. Flasken er vurderet til mellem 80.000 og 130.000 Rand (cirka 34.000 kr. og 56.000 kr.),

De to Constantia-gårde


Grand Constance stammer fra vingården Groot Constantia (Store Constantia) - der oprindelig kun hed Constantia. Den blev grundlagt af den hollandske guvernør Simon van der Stel i 1685, og på dens jorde plantede guvernøren 100.000 vinstokke.
I 1716 blev vingården delt op i den oprindelige vingård - som herefter blev kaldt for Groot Constantia - og så Klein Constantia (Lille Constantia).
På sidstnævnte fremstillede man den mindst lige så berømte søde vine, Vin de Constance, mens man på Groot Constantia lavede Grand Constance. Begge vine fremstilles den dag i dag - og de nyere årgange sælges til noget mere humane priser.


Fra den lille film, som Tenuta di Trinoro har lagt på Facebook.

Så kom frosten til Italien

Som nævnt i uge 15 blev store dele af Frankrig ramt af hård forårsfrost, hvilket i større eller mindre grad er gået ud over cirka 80% af landets vinmarker.
Også Italien har fået den isnende kulde at mærke, og her er det især fra de to berømte vindistrikter, Toscana og Piemonte, at der meldes om skader på vinstokkenes knopper og små nye skud.
Hvor omfattende skaderne er i de enkelte vinmarker er blandt andet afhængig af, hvor højt beliggende marken er. I fx Piemontes bakkede landskab har de vinstokke, der er plantet relativt højt oppe, stort set ikke lidt skade, mens det er gået hårdere ud over vinstokkene på den nederste del af skråningerne og nede i dalene. Her har frosten nemlig lagret sig som en iskold dyne.

3500 tændte fakler


Også druesorten har betydning - tidligt modnende sorter har også en tidlig vækst, så her var knopperne og det nye løv forholdsvist langt fremme og dermed mere modtagelig over for frosten. Det gælder blandt andet druer som Sangiovese og Merlot.
En række af de store og berømte vinproducenter i de to distrikter har rapporteret om skader af forskelligt omfang i vinmarkerne - heriblandt Antinori, Gaja, Renato Ratti og Mauro Molino.
Selvfølgelig har producenterne over alt i både Toscana og Piemonte taget de metoder i brug, man har til at holde frosten væk fra vinmarkerne. Og den mest anvendte metode er et hav af fakler sat op mellem rækkerne af vinstokke.
Vingården Tenuta di Trinoro, der ligger i Toscana tæt ved grænsen til Umbrien, har lagt en smuk lille drone-film på Facebook, hvor man kan se de i alt 3500 tændte fakler i vingårdens marker. Flere nætter i træk brugte 24 mand ni timer på at opsætte og tænde de mange fakler.


Endnu en farve, lilla, er føjet til listen over vinfarver.

Lilla vin med og uden bobler

Der findes rød-, hvid- og rosévin. Og i 2016 lanceredes en spansk vin, Gïk, med en klar blå farve. Nu har også en lille serie af lilla vine set dagens lys.
Det er det australske vinhus Masstengo, der har fremstillet verdens første lilla vine med navnet Purple Reign. Serien omfatter en ”hvidvin” på Semillon og Sauvignon Blanc og nyeste skud på stammen en mousserende vin.
Den fantastiske vibrerende farve stammer fra tilsætning af botanicals - altså krydderurter, krydderier osv. Præcis hvilke botanicals, Masstengo har brugt, er naturligvis en hemmelighed. Men, som det fremgår af vinhusets hjemmeside, er de ikke kun udvalgt efter deres farvegivende - og sandsynligvis også aromatiske - egenskaber men også efter, at de har konserverende egenskaber, hvorved man kan minimere tilsætningen af sulfitter i vinen.

Der er intet syntetisk ved vinen


Sulfitter er svovlforbindelser, som findes naturligt i alle vine, men ofte tilsættes der ekstra svovl for at forlænge vinens holdbarhed og for at dræbe uønskede bakterier. Selv om sulfitter således er et helt naturligt stof, så er det noget, som vinproducenter, der fremstiller biodynamiske vine og naturvine stiller sig meget skeptiske overfor.
Og selv om farven på Puple Reign vinene ser nok så syntetisk ud, så er Masstengos mål at fremstille vine helt uden tilsætningsstoffer.
De lilla vine kan kun købes i Australien, hvor de koster det, der svarer til cirka 120 kr. flasken.


Foto: Wikipedia.

Styr på vinens verden

OIV (Office International de la Vigne et du Vin) - et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser - er netop kommet med sin årlige rapport om vinindustriens tilstand. Tallene gælder for 2020.

Nedenfor har vi listet nogle af de interessante oplysninger fra rapporten - der kan læses i sin helhed ved at klikke her.

Nøgletal fra rapporten


* I 2020 blev der på verdensplan fremstillet cirka 35 milliarder flasker vin, hvoraf EU-landene tegnede sig for de 21,9 mia. flasker svarende til 63% af den globale produktion.
* Når det gælder vinforbruget pr. land sidste år, toppede USA med cirka 4,4 milliarder flasker. På andenpladsen kommer Frankrig og Italien med hver cirka 3,3 mia. flasker, mens fjerdepladsen indtages af Tyskland med cirka 2,6 mia. flasker.
Hvis man ser på, hvilke lande, der har haft det største forbrug pr. indbygger, ser listen noget anderledes ud. Her ligger Portugal i spidsen efterfulgt af Italien og Frankrig og med Schweiz på fjerdepladsen.
* Eksporten af vin har været støt stigende både i mængde og værdi i de senere år. Dog har der været en lille nedgang i 2020 i forhold til 2019. I alt blev der sidste år eksporteret cirka 1,4 mia. flasker vin til en værdi af 220 mia. kr. Verdens største vineksportør var Italien fulgt af Spanien og Frankrig.
* Verdens største importør af vin i mængde var Storbritannien fulgt af Tyskland, USA og Frankrig. I værdi toppede USA, hvorefter kom Storbritannien, Tyskland og Canada.
* Seks lande tegnede sig for 56% af verdens vinmarksareal: Spanien (13%), Frankrig (11%), Kina (11%), Italien (10%), Tyrkiet (6%) og USA (5%).


Chardonnay-druerester har et højt indhold af nogle kulhydrater, som også findes i modermælk. Foto: Wikipedia/Jenavive.

Druerester som kosttilskud

Skind, kerner og stilke udgør hele 30% af en drues vægt, og det medfører, at der hvert år på verdensplan er adskillige tons druerester til overs efter vinfremstillingen.
Resterne kan blandt andet bruges til foder til kvæg, druekerneolie, biobrændsel og skønhedsprodukter. Men det er kun en lille del af den store årlige mængde druerester, der bliver udnyttet - det meste ender på lossepladsen, hvilket selvfølgelig ikke er det mest miljøvenlige.
Nu har forskere ved vinuniversitetet UC Davis i Californien fundet frem til, at resterne fra Chardonnay-druer højst sandsynligt vil kunne bruges som kosttilskud blandt andet til fremme af et bedre immunforsvar.

Nye bæredygtige ideer


Forskerne har samarbejdet med den californiske vinproducent Jackson Family Wines og Sonomaceuricals, et firma, som producenten har grundlagt sammen med Peggy Furth, der ejer vinhuset Chalk Hill. Firmaets mål er at udvikle nye bæredygtige ideer inden for vinindustrien.
Jackson Family Wines leverede skind, kerner og stilke fra produktionen af hvidvin på Chardonnay til UC Davis, hvor forskerne dernæst analyserede dem for at finde frem til deres molekylære sammensætning.

Findes også i modermælk


Til forskernes overraskelse indeholdt resterne et meget højt niveau af oligosaccharider - en slags kulhydrater, som også findes i modermælk, hvor de hjælper spædbarnet til at opbygge et godt immunforsvar og en god tarmflora. Også i den færdige vin findes der oligosaccharider - dog ikke i nær så store mængder som i drueresterne.
Ud over, at resterne måske har en fremtid som kilde for et kosttilskud, forestiller forskerne sig også, at de kunne bruges som en sundhedsfremmende ingrediens i diverse fødevarer. Man kan læse mere om forskernes undersøgelser i Science Daily.



Dette smukke vinlandskab kan opleves i Sancerre, et af Loire-dalens bedste hvidvins-områder. Foto: Loire Valley Wine.

Loire tiltrækker de unge

Man skal sandelig have det store kreditkort frem, hvis man skal have egne vinmarker i Bordeaux. Gennemsnitsprisen pr. hektar i fx Saint Estèphe er 350.000 euro (cirka 2,6 mio. kr.) og i Pomerol 1,5 mio. euro (cirka 11 mio. kr.), mens Pauillac topper med 2,2 mio. (cirka 16 mio. kr.). Det er rigtig mange penge for fx en ung nybagt vinproducent.
Heldigvis findes der andre berømte franske vindistrikter med nogle mere menneskevenlige vinmarkspriser - som fx Loire-dalen, hvor man i gennemsnit ”kun” betaler 20.000 euro (cirka 149.000 kr.) pr. hektar. Og det er ifølge en ny undersøgelse fra Vinéa Transactions en af årsagerne til, at dobbelt så mange unge vinproducenter har slået sig ned i Loire-dalen i de senere år sammenlignet med både Bordeaux, Rhône og Provence.

Mindre ejendomme


I de sidste par år er der årligt i gennemsnit blevet afsluttet mellem femten og tyve handler med vinejendomme i Loire - for ti år siden lød tallet på ti ejendomme.
Endnu en fordel ved distriktet er, at rigtig mange af ejendommene er på kun 15 til 25 hektar og dermed små nok til, at fx et nybagt vinproducent-ægtepar med blot nogle få ekstra hænder selv kan klare de daglige opgaver.
88% af dem, der køber vinmarker eller vinhuse i Loire-dalen, er franskmænd, og 35% af dem er unge mennesker med en baggrund i fx restaurantbranchen eller i de liberale erhverv, der vil føre drømmen om at være vinproducent ud i livet. 18% er unge og allerede etablerede vinproducenter, der ønsker at udvide deres produktion.
Hardcore investorerne fra udlandet ser man ikke meget til i Loire-dalen. De vil hellere have et idyllisk vinslot i Bordeaux eller Provence.

77,5% vil ikke tænke i kalorier

I sidste uge spurgte vi VinAvisens læsere om deres syn på kalorie-lette vine - om de ville gå målrettet efter dem, hvis de indtog forretningshylderne i Danmark, eller om kalorie-angivelsen på etiketten slet ingen betydning ville have.
33 (2,8%) svarede, at de ville gå målrettet efter vine med et lavere kalorieindhold, mens 222 (18,8%) ville tage kalorieindholdet med i betragtning i deres valg af vin. Hovedparten - 913 læsere (77,5%) svarede, at de ikke ville skænke kalorierne en tanke, når de gjorde deres vinvalg. Yderligere 9 læsere (0,7%) satte prik ved ”ved ikke”.

Super med flere lav-kalorie vine


Vi opfordrede også til, at man sendte kommentarer ind omkring emnet, hvilket nogle af vores læsere gjorde - heriblandt Brian Larsen:
- Jeg synes, det ville være super, hvis man kunne købe flere lav-kalorie vine. Når man gerne vil smide et par kilo, men nødig vil undvære et glas vin til maden, er det jo helt fint også at kunne skære ned på kalorierne her. - Dog er det selvfølgelig et krav, at disse vine også smager fuldt ud lige så godt, som vine med det sædvanlige kalorieindhold.
Kirsten Christensen er heller ikke afvisende:
- Det vil altid være smagen, der kommer i første række hos mig, men hvis nogle af mine yndlingsvine havde et lavere indhold af kalorier, ville det da være alle tiders.
Merete Lund skriver derimod, at hun ikke kunne forestille sig, at hun på noget tidspunkt ville begynde at tælle kalorier, når det kommer til vin. Her går hun målrettet efter smagen og vil hellere skære ned på alt muligt andet.


Den chilenske vin Chilensis, hvis navn har en helt speciel betydning i Kina.

Fuldstændig kugleskør

Europæiske og oversøiske vinnavne kan lyde nok så tilforladelige, men det kan gå helt galt, når de oversættes til kinesisk. Som nu fx den chilenske vin Chilensis fra Via Wines i Maule Valley. På kinesisk betyder chilensis noget lignende som "fuldstændig kugleskør".

Det har dog ikke skadet salget af vinen i Hong Kong, hvortil den eksporteres. Tværtimod, så bliver flaskerne revet væk fra hylderne.

Hun-hest proppet med voks


Hvor smukt Château Latour end lyder på fransk, så betyder navnet på 1. cru-slottet ”at falde ned” eller ”nedgang” på kinesisk. Og det er jo ikke så godt - og slet ikke, da de fine Bodeaux-vine ofte skænkes i glassene efter vel overståede handler i den kinesiske forretningsverden. Måske er det også medvirkende til, at Latours vine aldrig har solgt nær så godt i Kina som vinene fra Bordeauxs øvrige 1. cru-slotte.
Et navn kan også falde uheldigt ud, hvis man forsøger at oversætte det til kinesisk på etiketten. Det gjaldt fx for Coca-Cola, der mente, at alt var i skønneste orden, da man på flaskerne til Kina urigtigt oversatte coca-cola med "ke-kou-ke-la" – hvilket på kinesisk betyder "hun-hest proppet med voks". I dag er flaskerne forsynet med det rigtige og noget mere attraktive "ko-kou-ko-le" for "lykke i munden".
Cocktailene tappes på dåser via håndkraft.

Cocktails "to go"

Grey Goose, der ejes af spiritusfirmaet Barcardi, er et af verdens mest kendte vodkamærker - og alle tiders ingrediens i diverse cocktails.
Præcis som man kan købe sig en kop kaffe ”to go”, vil man rundt om i Storbritannien fra nu af og sommeren lang kunne købe en frisklavet cocktail ”to go” på dåse med Grey Goose som hovedingrediens. Salget foregår via en luge i en række barer, som Bacardi har indgået et samarbejde med - heriblandt London Cocktail Clup i Clapham, Never Really Here i Edinburgh og Science & Industry i Manchester.
Man kan vælge mellem tre forskellige cocktails: Grey Goose Le Fizz, Grey Goose Tropical og Grey Goose Berry. Når bartenderen har kreeret drinken, tappes den på dåse via en hånddrevet maskine, leveret af Bacardi. Dåserne har et skræddersyet motiv, der er inspireret af omgivelserne, der, hvor de respektive barer ligger.
En smart idé - ikke mindst for de barer, der endnu ikke har fået mulighed for at åbne op for indendørs salg.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Henleywine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Merry Edwards.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Merry Edwards, en af de første kvindelige vinmagere i Californien - og en kvinde, der har haft stor betydning for den californiske vinindustri. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Merry (Meridith) Edwards (f. 1947) er en af Californiens første kvindelige vinmagere - og en vinmager, der så afgjort har sat sit aftryk på den californiske vinindustri.
Merry Edwards blev uddannet ønolog fra Californiens vinuniversitet, UC Davis i 1973, og allerede hendes hovedopgave, der handlede om faren ved brug af bly i vinkapsler, vakte opmærksomhed.
I opgaven havde hun fundet frem til en metode, hvorved hun kunne påvise, at der var bly i de vine, der brugte den slags kapsler. Hun udførte også efterfølgende undersøgelser, og i dag krediteres hun for, at man holdt op med at bruge de blyholdige vinkapsler.
Universitetet sørgede for at formidle job til de nyudklækkede ønologer. Kvinderne fik tilbudt arbejde som laboratorieteknikere, mens mændene fik job som vinmagere i de lokale vinhuse.
Men Merry Edwards takkede nej til laboratorie-jobbene - hun ville være vinmager, og det lykkedes. I 1974 fik hun job hos Mount Eden Vineyards.
Hermed blev hun et forbillede for mange efterfølgende kvindelige studerende, der ligeledes forlangte at kunne blive ansat som vinmagere.
Hun har arbejdet som vinmager hos en række californiske vinhuse og siden hen som en eftertragtet vinkonsulent. Og overalt, hvor hun har haft med vinfremstillingen at gøre, har vinene vundet stor anerkendelse.
I 2006 slog hun dørene op for vinhuset Merry Edwards Winery i Russian River Valley i Sonoma, hvor især hendes rødvine på Pinot Noir blev vidt berømmede og gav hende tilnavnet ”dronningen af Pinot Noir”.
Merry Edwards’s forskning i kloner af forskellige druer har også haft stor betydning for den californiske vinindustri. Da hun begyndte sin forskning, var der stor skeptis fra den californiske vinverden. Men hun fik udbredt budskabet om, hvor vigtig udvælgelsen af de rette kloner var for den færdige vin. Og i 1985 afholdt hun det første klon-seminar nogensinde på UC Davis for californiske vinproducenter og drueavlere.
I 2013 blev hun optaget i Culinary Institute of America’s Vinters Hall of Fame og samme år modtog hun prisen James Beard Award som USA’s bedste vinproducent.
I 2019 solgte Merry Edwards sit vinhus til champagnehuset Louis Roederer. Dog tager hun stadig del i vinhusets drift i en overgangsperiode, der varer i endnu nogle år.
Hun har to sønner og er gift med Ken Coopersmith, der også er hendes samarbejdspartner.
Adresse: Merry Edwards Winery, 2959 Gravenstein Hwy N, Sebastopol, CA 95472, USA, tlf.: 001 707 823 7466, email: order@merryedwards.com, www.merryedwards.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er historien om Insolia?

Karen Jensen har smagt en hvidvin på druen Insolia. Det var en dejlig vin, og hun synes, der bør fortælles lidt mere om den ikke så kendte drue.
Insolia er en af Italiens mange hundrede originale druesorter, der især dyrkes på det vestlige Sicilien, men også en smule i Toscana, hvor den går under navnet Ansonica.
Man mener, at druen blev bragt fra Sicilien til Toscana i 1500-tallet, og her først blev plantet på øen Elba.
Vi ser sjældent Insolia-druen i de vine, der eksporteres til Danmark, men har man smagt den sicilianske Marsala, har man også smagt Insolia. I denne hedvin optræder druen nemlig ofte sammen med druerne Grillo og Catarratto.
I næsen kan hvidvinene have duftspor af bittermandler, citrus og friske urter og i munden smagsnoter af appelsin, nødder og grapefrugt.
Druen går i øvrigt ikke kun under navnene Insolia og Ansonica. Af andre synonymer kan nævnes: Ansolia, Anzulu, Arba Solika, Erba Insolika, Inselida, Nsuolia, Soria og Zolia Bianca.


Ugens vinøse billede

Freddy Grenser Sørensen har besøgt vinproducenten Pietro Zardini i Veneto. Og her tog han et billede af nogle meget smukke lerkrukker, i hvilke husets amarone og søde recioto får lov til at modne.
Lerkrukker til vin blev først anvendt af georgierne for mere end 3000 år siden - i Georgien blev de kaldt for qvevri, og de bruges flere steder den dag i dag. Siden hen anvendte grækerne og romerne dem. Ligesom fadmodning, hvor egetræet tilfører vinen visse aromastoffer, skulle lerkrukkerne efter sigende også ”krydre” vinen på en særlig gunstig måde.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


631 Der er lige blevet plads til en enkelt vinstok yderst på et klippefremspring i en vinmark i den tyske Arh-dal. (foto © Kim Brøndmark).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Kranz Riesling Trocken, Weingut Kranz, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2019, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Riesling-druen kan godt være stolt af at lægge most til denne glimrende økologiske hvidvin. Den dufter af hybenroser og citrus med en snert petroleum (på den gode måde), og har en kompleks smag med god fylde, moden citron og en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

S Giorgio, Arione, Moscato, Moscato d'Asti DOCG, Italien, 2019, lav alkohol (5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 70 kr., Skjold Burne

Med kun 5% alkohol er denne mousserende vin sagen for den, der skal køre hjem fra sommerfesten - eller til de nybagte studenter, når de er på rundtur til hjemmene. Det er en let og uhøjtidelig vin med fine vedvarende bobler og en parfumeret duft med strejf af modne figner. Smagen er mild og med god frugt og en hel del sødme og ikke så meget andet. Prøv den til vanilleis. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

3rd Rock, Rock Ferry Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Kærlighedsfrugt og moden citrus mødes i duften af denne gode økologiske hvidvin. Smagen er frisk og tør og med noter af citrusfrugter. Prisen er lidt i overkanten og koster den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

La Belle Pierre, Méditerranée IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

99 kr., Vin For Dig

En dejlig og frisk rosévin med duft af modne jordbær og med en mild og læskende smag med god frugt, en fin syre og noter af ribs. Prisen er lidt for høj i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjernestjerne

Käfer, Negroamaro, Puglia, Italien, 2020, lav alkohol (11,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 59 kr., Mr. Ruby

En rosé, der dufter og smager af modne røde stikkelsbær og jordbær. En rigtig sommervin, som med sit lave alkoholindhold er sagen godt afkølet en eftermiddag på terrassen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aussières, Domaine Barons de Rothschild Lafite, Langudoc, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En sart lys rosévin med en fin duft af hyben, fennikel og sommerblomster. Smagen er mild og tør med noter af kvæde og en fin krydring. En vin mange vil kunne lide - og en vin, der vil egne sig som apéritif eller til retter med grillet fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château Henri Bonnaud, Côtes de Provence Sainte-Victoire AOP, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

160 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

En let og lys økologisk rosévin med en fin og indtagende parfumeret duft og en mild, kompleks, elegant og samtidig fyldig frugtsmag, der holder ud i den lange eftersmag. Perfekt som apéritif eller til en god madsalat.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Demont, Pinot Noir, Sancerre AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

199 kr., pris på tilbud: 109 kr. i udvalgte butikker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er hindbær, kvæde og friske jordbær i duften, mens smagen byder på god frugt, søde mandler, en frisk syre og en lang og blød eftersmag med en fin sødme til slut. Sagen til retter med svinekød. Drik ikke vinen køleskabskold - giv den lige et par grader mere, så kvitterer den med langt flere smagsfacetter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Grande Rosé, Pfaffl, Niederösterreich, Østrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

200 kr., på tilbud indtil 27. august: 150 kr., Skjold Burne

Dette er en interessant og bestemt også en ualmindelig dejlig rosévin. Den har en kompleks duft af jordbær, eg og en anelse røg. Smagen er elegant og mild, fyldig og med noter af friske hindbær og jordbær.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Castelmaure, Corbières, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 7. til 13. maj: 45 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Til tilbudsprisen på de 45 kr. er dette en helt ok rødvin - en uhøjtidelig vin med gode krydrede noter - ren lakrids og timian - i både duft og smag. En vin til sommerens mange (kød)grillretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Adega Alijõ Reserva, Douro DOC, Portugal, 2019, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Moden frugt og aromatisk tobak forenes i duften af denne dejlige rødvin. Smagen er kompleks og fint krydret, fløjlsblød og med en lille syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

111 Red Blend, Navarra DO, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 31. maj: 44,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Rioja er ubetinget Spaniens mest berømte vindistrikt, men man bør ikke glemme naboen, Navarra. Her fremstilles der også kvalitets-rødvine - som nu denne på Cabernet Sauvignon og Grenache. Den byder sig til med god stringent frugt og varme krydrede noter i både duft og smag. Eftersmagen er lang og blød med strejf af aromatisk tobak. Tilbudsprisen ved 2 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Baron von Nemesis, Zonte's Footstep, Shiraz, Barossa, Australien, høj alkohol (14,5%)

119 kr., Vinotto

Duften af mørk chokolade går igen i smagen af denne gode og let drikkelige rødvin. Det er også en vin med frugten i front og med en fin balance mellem frugtsødme og syre og en lang, krydret eftersmag, der slutter med et lille bittert bid. Det er en vin med muskler og kraft - plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ebrius Governo, Casa Vinicola F.lli Nistri, Toscana IGT, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

Governo er en vinfremstillingsmetode, som har rødder tilbage til 1300-tallets Toscana. Metoden går ud på at lade en lille del af de høstede druer tørre delvist ind. Hvis gæringen af den store del af druehøsten pludselig går for langsomt eller stopper helt, får gæren ved tilsætning af de tørrede druer et skud sukkerstoffer til at genstarte processen. Det er ikke så ofte, vinproducenterne i dag anvender denne metode, der minder om Ripasso-metoden. Og så til vinen, som er rigtig dejlig med duft af lyse rosiner, blå blommer og kirsebærsten. Smagen er koncentreret, fyldig, blød og rund, med kompleks frugt og med en indtagende sødme til slut. Nyd vinen til tørre italienske oste eller en god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pietra Pura Mandus, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

130 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 100 kr., Skjold Burne

Primitivo di Manduris ligger i Puglia nede på den italienske støvlehæl. Og her giver det varme klima kraft og koncentration til druerne. Det er netop en koncentreret og fyldig rødvin - men også en dejlig blød og harmonisk vin med moden frugt og varme krydrede noter - rosmarin, mild peber og strejf af ren lakrids. Eftersmagen er lang og med afrundede tanniner. Man får så afgjort rigtig god vin til de 130 kr. - så køb vinen til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Olifantsberg Silhoutte, Syrah, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

134 kr., pris ved 6 flasker: 120,60 kr., Syd Afrika Vinimport

En rødvin lavet på 88% Syrah med små tilskud af Grenache, Carignan og Mourvèdre. Og man kan bestemt både lugte og smage Syrah-druens krydrede peber-noter. Men der er også saftighed, god frisk frugt, en tilpas syre og en blød og rund afslutning. Der er kælet for detaljerne i denne vin.

stjernestjernestjerne

Marconte Barolo, Vino Pellegrino & Figli, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

150 kr., Supermarco

En meget kraftig rødvin, der stadig virker lidt umoden og usammenhængende. Tanninerne tager også stadig magten over frugten. Men måske med lidt flere år på bagen ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cecchi Brunello di Montalcino, Cecchi, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino DOCG, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

249,95 kr., pris på tilbud indtil 12. maj: 149,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Trøfler, Karl Johan svampe og læder præger duften af denne foretræffelige rødvin. Smagen er koncentreret og kompleks, fint krydret og fløjlsblød og med et tilpas tanninbid til slut. Brunello kaldes ofte for "kongen af italiensk vin", en titel, som vinen må deles med Barolo om. Men Brunello-vinene er store vine, hvilket denne udgave også beviser. Tilbudsprisen på 149,50 kr. må siges at være lidt af et kup.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen