Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2021



Et par flasker af den kroatiske dessertvin Prošek. Foto: Wikipedia/Silverije.

Vinkrig mellem Italien og Kroatien

I den kroatiske region Dalmatien har man i mere end 1000 år fremstillet en ravgylden dessertvin med navnet Prošek. Nu har Kroatien ansøgt EU om at få navnet Prošek beskyttet via en såkaldt PDO-betegnelse (Protected Designation of Origin). En sådan PDO har fx Champagne også opnået for navnet på sine berømte bobler. Også Italiens mousserende vin, Prosecco, der frem for alt laves i Veneto-regionen, har en PDO. Men udsigten til, at kroaterne ligeledes skulle opnå en EU-beskyttelse for deres Prošek vækker stor vrede hos Proseccos vinråd.

Et angreb på "made in Italy"


Lykkes det for Kroatien, kan Prošek sælges side om side med den italienske mousserende vin i de europæiske forretninger. Fra Proseccos vinråd lyder det, at den store lighed mellem navnene på de to vine vil forvirre forbrugerne. Og vinrådet får god opbakning hjemmefra. Den italienske landbrugsorganisation Coldiretti kalder kroaternes ansøgning for et ”direkte angreb på made in Italy”. Og den italienske landbrugsminister, Stefano Patuanelli, har udtalt, at hele den italienske regering massivt vil modsætte sig ansøgningen.

Anden gang Kroatien ansøger


I Kroatien stiller man sig uforstående over for den italienske vrede. Der er for stor forskel på vinene, både når det gælder udseendet og smagen til, at forbrugerne bliver forvirrede, lyder det fra denne lejr. Og at der er en navnelighed er uundgåelig og skyldes ifølge kroaterne Dalmatiens historie. Fra 1420 til 1797 var regionen nemlig under Venedigs herredømme.
Det er faktisk anden gang, Kroatien ansøger om en PDO for Prošek - første gang var i 2013, hvor landet blev optaget som medlem i EU.


Lavastrømme løber ned ad siden på vulkanen Cumbre Vieja på La Palma. Dette billede blev taget d. 20. september i år. Foto: Wikipedia/Eduardo Robaina.

Lavastrøm og brændte vinstokke

I den seneste uge har man i medierne kunnet læse om vulkanen Cumbre Vieja, der er gået i udbrud på den spanske ø La Palma. Og man har set billeder af en glødende lavastrøm, der har indtaget gaderne i landsbyerne og begravet husene.
Lavastrømmen, som er hele 12 meter høj, dækker nu 154 hektar af den kanariske ø. Og ifølge den lokale landbrugsorganisation Coag-Canaries er 60 hektar af La Palmas i alt 871 hektar vinmarker beskadiget i større eller mindre omfang. Nogle steder står vinmarkerne forkullet tilbage.

Aske på vejene


De fleste vinmarker er således stadig intakte, men det er midt i høsten, og vulkanens udbrud har i høj grad besværliggjort arbejdet for vinproducenterne. Vejene er belagt med et tykt lag aske, hvilket gør det svært at få druerne i hus, og øens energiforsyningsselskab har flere steder slukket for strømmen af sikkerhedshensyn. Sidstnævnte forhindrer blandt andet producenterne i at koldgære deres druer.
Vulkanudbruddet kommer efter en hård vækstsæson i vinmarkerne, hvor en hedebølge i midten af august ødelagde mellem 80 og 90% af Malvasia-druerne på La Palma.


Flere hundrede gæster smagte på vinskuets mange forskellige vine.

Medaljeregn til Frederiksdal Kirsebærvin

Hvert år afholder Foreningen Dansk Vin et vinskue, hvor de danske vinbønder - såvel hobbyavlerne som de professionelle - konkurrerer om medaljer og priser.
I år blev vinskuet afholdt i Fredericia d. 18. september, og det var ikke kun druevine, det fagkyndige dommerpanel blindsmagte sig igennem, men også frugtvine, cider og mjød.
I alt blev der skænket smagsprøver på 283 vine i dommernes glas, og det endte med en medaljehøst på ni guldmedaljer, syv af sølv og 39 af bronze.
Blandt medaljevinderne var Frederiksdal Kirsebærvin, der ikke nøjedes med en enkelt guldmedalje men modtog hele fire af slagsen - blandt andet for Frederiksdal Sur Lie og Frederiksdal Rød, der er en mousserende frugtvin. Da vinen Sur Lie var den vin, der fik det højeste antal point ved skuet, løb Harald Krabbe fra Frederiksdal Kirsebærvin også med titlen som Årets Danske Vinmager.

Årets Dansk Vinbonde


Prisen som Årets Danske Vinbonde gik derimod til hobbyvinavler Niels Bak-Pedersen, der ejer vingården Hellig Karens Kilde, og som vandt guld for sin hvidvin årgang 2020 på 100% Solaris i kategorien ”unge vine”.
Vi spurgte Niels Bak-Pedersen, om ikke den ærefulde titel og guldmedaljen kunne få ham til at overveje at blive erhvervsavler. Men den 74-årige vinbonde har ikke lyst til en større produktion - og så er der alle de krav, der følger med fra myndighedernes side, når man er erhvervsavler. Han nyder at dyrke sine kun 230 vinstokke med druerne Solaris, Cabernet Cortis og Sauvignier Gris på sit landsted i Odsherred 100 meter fra Isefjorden. Og at høre familie og venners mening om vinene.

1000 hobbyvinavlere


Mens antallet af danske erhvervsavlere ligger på omkring 100 styk, så er der cirka 1000 hobbyvinavlere - hvilket tyder på, at rigtig mange har det præcis ligesom Niels Bak-Pedersen.
Efter bedømmelsen af vinene og overrækkelse af medaljer, var det tid til, at dele smagsprøver ud til vinskuets mange gæster. I alt deltog knap 400 personer i skuet - enten som udstillere eller gæster.
Man kan læse mere og se listen over alle medaljevinene ved at klikke her.


Pablo Picasso: La Bouteille de Vin, 1926, er et af de malerier, man kan se på udstillingen. © Succession Picasso, ProLitteris, Zurich. Foto: Robert Bayer.

Picasso og vinen

Hvis man har tænkt sig at tage på en forårstur til Bordeaux by, vil en ny udstilling på Cité du Vin måske være sagen - især hvis man ud over vin også er lidt kunstinteresseret.

Museet slår nemlig d. 15. april 2022 dørene op for en udstilling med titlen ”Picasso et le vin”, der via hele 80 kunstværker fra Pablo Picassos hånd viser, hvordan den berømte kunstner ofte lod sin glæde for vin brede sig til sine malerier. Og han gjorde det gennem hele sit lange virke - et vinglas eller en flaske dukker op hist og pist, mens et maleri som ”Bacchanalia” fra 1955 viser vinguden Bacchus i et af sine kendte drikkegilder.
Glæden for vin udtrykte Picasso ifølge en anekdote også i form af sine sidste ord, før han døde i 1973: ”Buvez pour moi, buvez à ma santé, vous savez que je ne peux plus boire” (Drik for mig, skål for mig, I ved, at jeg ikke mere kan drikke”.
Udstillingen, som man kan læse mere om (på fransk) ved at klikke her, slutter d. 28. august.



Verdens største vinmesse bliver endnu større, når det gælder arealet. Hele tretten haller bliver taget i brug til 2022-udgaven.

Tre haller mere til ProWein

Verdens største vinbranchemesse, ProWein i Düsseldorf, har været aflyst to år i træk på grund af Covid-19. Men fra d. 27. til 29. marts næste år vender den tilbage - og det bliver med en hel del ændringer, når det gælder udstillingsarealet.
Årsagen er, at man skal leve op til de afstandskrav, som pandemireglerne foreskriver - nemlig, at der skal være så megen plads, at der kan være 1,5 meters afstand mellem de besøgende.
Hele tre nye haller bliver derfor inddraget, så messearealet vil brede sig over i alt tretten haller, og samtlige gangarealer er blevet udvidet til 6 meter i bredden.

Omrokering af udstillerne


Udstillerne bliver omrokeret, så flere vinlande må sige farvel til de haller, de plejer at udstille i. Det gælder blandt andet Tyskland, Frankrig, Spanien og Østrig.
Ændringerne skulle gerne gøre det muligt at byde de omkring 60.000 vinbranchefolk fra mere end 100 forskellige lande velkommen i de tre dage, messen varer.
Udstillerne - vinproducenterne og vinfirmaerne - er ilet til med bookinger. Dog må ProWein 2022 undvære Australien og New Zealand, der stadig er underlagt strenge rejserestriktioner og derfor har valgt ikke at tilmelde sig.
Ved at klikke her kan man se den nye fordeling af vinlandene i de tretten haller. Og ved at klikke her kan man læse en serie af postkort fra VinAvisens besøg på messen i 2018. Serien er bestemt også værd at læse, selv om man ikke er vinprofessionel.


Kartoffelchips fra Margaux

Nu kan franskmændene købe kartoffelchips med navnet ”Chips de Margaux”, som efter sigende skulle være fremstillet af et ”Domaine de la Croustille” (kartoffelchip-domænet). Der er tale om en serie af chips med forskellige aromaer - fra nepalesisk peber til sommertrøffel - og på poserne står der, at chipsene er ”slots-afkogte” og fremstillet med ”100% Médoc ekspertise”.

Det lyder jo umiddelbart meget underholdende - dog har man i appellationen Margaux i Médoc lidt svært ved at se morskaben i det…

Det må stoppe!


Her værner man forståeligt nok om den berømte appellation, og fra Édouard Miailhe, som er formand for dens vinråd, hvis medlemmer tæller 65 vinslotte, lød det for nylig til Vitisphere: ”At forbinde kartofler med Margaux er forkert, og det må stoppe! Margaux er et navn, der bør beskyttes og ikke udvandes”.
Vinrådet har en advokat tilknyttet, som er vant til at takle den slags sager, før de ender i retten. Han har nu søgt hjælp hos myndighederne og vil sammen med dem venligst bede det formastelige firma om at fjerne chipsene fra forretningshylderne. Advokaten kender udmærket firmaet, som ligger i Hourtin i Bordeaux - det har tidligere forsøgt sig med chips med navnet ”grand cru classé”.


Corte alla Flore - der under sin nye ejer, Marchesi di Frescobaldi, tager navneforandring.

To vinhuse skifter ejere

September har budt på to store vinhus-handler i henholdsvis Toscana og Bordeaux. Ved ingen af handlerne er salgsprisen offentliggjort.
I Montepulciano har Marchesi di Frescobaldi, der har fremstillet vin på italiensk jord i de sidste 700 år, købt vinhuset Corte alla Flore og ejer dermed nu ni vinhuse i Toscana. Frescobaldi blev kontaktet direkte af den nu tidligere ejer, forretningsmanden Sergio Cragnotti, der ønskede at trække sig tilbage.
Corte alla Flore har 30 hektar vinmarker, og fremstiller omkring 275.000 flasker vin årligt. Vinhuset står over for en navneforandring, da Flore er navnet på Cragnottis hustru - og det er ligesom lidt for personligt.

Slot nummer tre


Og så til den anden handel: Familien Tesseron har solgt 4. cru slottet Château Lafon-Rochet i Saint-Estèphe til en fransk-schweizisk forretningsmand og rugbyteam ejer, Jacky Lorenzetti.
Han er ikke noget helt ukendt navn i vinverdenen, da han også ejer Château Lilian Ladouys - ligeledes i Saint-Estèphe - og Château Pedesclaux i Pauillac.
Château Lafon-Rochet, som har været i Tesserons eje siden 1960, har 44 hektar tilhørende vinmarker.


Fra vinderfilmen, "Sommelier: Don't Try This at Home".

Forsøg ikke det derhjemme...

I uge 24 nævnte vi, at det amerikanske vinmagasin Wine Spectator for 15. år i træk havde udskrevet en videokonkurrence om den bedste vinøse film. Alle over 21 år kan deltage uanset nationalitet - og uanset, om de er vinglade forbrugere, vinproducenter eller vinimportører. Mond der var nogle danske bidrag med?
Hvert år er der et nyt tema, og i år var det ”What does wine mean to you”, og årets vinder blev det italienske vinhus Caviro og Volio Imports med filmen ”Sommelier: Don’t Try This at Home”.
Filmen udmaler, hvad der kan ske, hvis man til en venskabelig komsammen forsøger af lege sommelier og uddybe, hvad man mener om en vin - i stedet for bare at sige, om man kan lide den eller ej. Det ender helt galt for filmens hovedperson, som er den italienske komiker Maccio Capatonda. Se selv ved at klikke her. På samme link kan man se de videofilm, der vandt 2. og 3. pladsen.
Vinderfilmens budskab er at tale om vin på en enkel måde uden fordomme og alt for mange komplicerede vendinger.

"Megastort" kooperativ i Itata

Vinregionen Itata i den sydlige del af Chile er kendt for at have nogle af landets ældste vinstokke - flere af dem er omkring 200 år gamle. Regionens cirka 9000 hektar vinmarker ejes af 5500 små vinbønder og drueavlere.

Nu får Itata ifølge Wine-Searcher et nyt stort vinkooperativ, som vil give sine foreløbig 134 medlemmer en mulighed for at fremstille vin via den nyeste teknologi og effektivt markedsføre deres vine.
Cooperativa Agrícola Vitivinícola Vinos del Valle del Itata bliver det lange navn på det nye vinkooperativ - som de chilenske medier kalder for et ”megastort” kooperativ. Det er det måske nok også set med chilenske øjne - der findes dog langt større kooperativer andre steder i verden - fx i Alsace, hvor kooperativet Wolfberger har hele 450 medlemmer.
Det er det chilenske institut for landbrugsudvikling og skovbrugsvirksomheden Arauco, der står bag projektet, og man håber, at lignende store kooperativer vil skyde op i andre af landets vinregioner.



Børssalen var som altid den stemningsfulde ramme om Barolo & Friends.

Stor succes på Børsen

Den store og meget populære smagning Barolo & Friends, der for nylig vendte tilbage til Børsalen i København, blev en bragende succes. Ikke mindre end 1100 vinentusiaster og 250 branchefolk besøgte smagningen, der bød på smagsprøver af piemontesiske vine. Og det vil sige alt lige fra sprøde hvidvine på Arneis-druen til store rødvine fra Barolo og Barbaresco.
For branchefolkene afholdt Thomas Ilkjær seminarer om hvidvin - et lidt forsømt men dejligt kapitel, når det gælder vine fra Piemonte. Bagefter kunne deltagerne slutte sig til de mange andre gæster i den store Børssal, hvor i alt 40 vinproducenter skænkede i glassene, fortalte om vinene og indgik aftaler om nye flasker på danske hylder.
Barolo & Friends, der arrangeres af Piemontes vinråd, I Vini del Piemonte, var det første vin-arrangement, der blev afholdt på Børsen efter nedlukningerne. Og man kan allerede nu sætte kryds i kalenderen d. 20 maj 2022, hvor Børsen igen bliver rammen om den 13. udgave af eventen.


Umiddelbart ånder alt fred og idyl i det smukke Vallée de la Marne. Foto: Wikipedia/Pline.

Frækt og amoralsk

Der skal en vis frækhed (og amoral) til for i ly af nattemørket at stjæle druer fra en kollegas vinmark. Men det finder ikke desto mindre sted hvert eneste år i Frankrig - og garanteret også i mange andre vinlande. Som nu i den forgangne uge, hvor en drueavler i Champagne-distriktet, Morgan Moutaud, ifølge Wine-Searcher fik ”høstet” 70% af sine næsten fuldmodne druer af en tyvebande.
8000 kvadratmeter druer forsvandt ”over night” fra hans vinmarker i Le Mesnil-le Huttier, 15 kilometer vest for Épernay i Vallée de la Marne.

En ubehagelig mistanke


Morgan Moutaud og flere andre drueavlere i området har endda lavet deres egen lille vagtforening, hvor de på skift går vagt om natten mellem vinmarkerne for at komme tyveriet til livs. Alligevel har der også været tyve på spil hos flere af de andre drueavlere.
Det er især i de år, hvor der forventes en lille høstmængde druer, tyverierne griber om sig - som i år, hvor man i Champagne regner med, at høsten kun bliver halvt så stor som normalt.
Mistanken falder jo uvilkårligt på drueavlere, som ikke holder sig tilbage fra at stjæle fra kollegerne. Og det må jo unægtelig være ubehageligt med en sådan mistanke i de små landsbysamfund i Champagne.
Vores læsers romflaske - flasken indeholder 1 liter Jamaica rom.

En fantastisk historie om en romflaske

I uge 31 bragte vi under ”ugens gode spørgsmål” en efterlysning fra en af vores læsere, Erik Stephansen. Han havde den gammel flaske ”Old Jamaica Rhum”, som ses på billedet ovenfor, og han ville gerne vide lidt mere om den - også hvad den mon kunne være værd i dag.
Nu har vi nyt om flasken, og det viser sig, at indholdet har levet en meget berejst og noget omtumlet tilværelse.
Sidst i 1920’erne og starten af 30’erne lå rommen i flasken stadig på fade, og sammen med et større parti fade, der udover rom indeholdt whisky og cognac, har den krydset Atlanterhavet flere gange. Hvorfor vides ikke, men i dag er der jo flere, der eksperimenterer med at lade spiritus modne til søs. Den blide rullen frem og tilbage skulle udvikle aromaen på bedste vis.

Blev nazi-krigsbytte


Man mener, at fadene skulle have været bragt i land i USA og her solgt illegalt under Forbudstiden (1920-1933). Det blev de ikke - til gengæld dukkede de under anden verdenskrig op i en nordafrikansk havn, hvor de endte hos den britiske hær. Men under general Erwin Rommels sejre i Nordafrika kom fadene i den tyske hærs besiddelse.
Krigslykken vendte som bekendt, og til sidst ankom fadene på italiensk jord, hvor de blev konfiskeret af amerikanerne, da de invaderede Italien. Og så blev indholdet omsider - og efter 25 års fadmodning - tappet på 100.000 flasker.

fra 175 kr. til 2000 kr.


Efter endnu 25 år i et lager hos tapperiet Delva blev de solgt på auktion til et tysk handelsselskab, der siden solgte dem videre. En stor del af flaskerne endte hos vinimportører og -handlende rundt omkring i Europa - blandt andet hos det danske Astrup Superland, der i tidernes morgen solgte flaskerne med Jamaica Rhum for 175 kr.
I dag er flaskerne samleobjekter, og i 2014 kom en af dem på auktion hos Lauritz.com, hvor hammerslaget lød på 2000 kr.
Man kan læse mere om den solgte romflaske - som ikke er vores læsers - og se flere detaljebilleder ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Protea Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jimmi Korsholm.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jimmi Korsholm (f. 1977) er uddannet sommelier fra Vinakademiet i 2010. Oprindelig er han uddannet cand.scient. i idræt og sundhed fra SDU og har efterfølgende både arbejdet som selvstændig sundhedskonsulent og gymnasielærer. Interessen for vin startede i 2008, da han efter en lang periode med triatlontræning og Ironman smagte en god vin.
Siden sin sommelieruddannelse har Jimmi Korsholm undervist i vin på FOF i Odense, hvor han også er vokset op, ligesom han laver talrige vinsmagninger og foredrag for både vinklubber, virksomheder og private.
Efter utallige opfordringer fra venner og bekendte startede han eget vinfirma, Korsholm VIN i 2015 med fokus på koldklima-vine fra især Canada, England, Danmark og Tyskland. Det er friske, syrerige og lav-alkoholiske vine. Også øko-, bio- og naturvine er at finde i sortimentet.
Kun et år efter åbningen af vinfirmaet har han kunne leve fuldtid af sit vinsalg. Det primære salg er til restauranter særligt i København, på Bornholm og Fyn. Restauranter som Geranium, Kokkeriet, Domestic, Rebel, Sortebro Kro, Molen, Rå m.fl. og diverse vinbarer er en del af referencelisten. Det er også blevet til eksport til Island i form af Iceland Air, Hilton og Radisson Blue i Reykvavik.
Når Jimmi Korsholm ikke afholder smagninger eller besøger restauranter, elsker han selv at smage vine blindt med sine gode venner. Den megen triatlon-træning er således erstattet med en masse træning i blindsmagning. I foråret 2016 debuterede han til DM i blindsmagning for hold. Derudover er han vild med at rejse til forskellige vinområder og læse om vin.
Adresse: Korsholm VIN, Filippagrenen 4, 5462 Morud, tlf.: 29 24 46 23, e-mail: jimmi@korsholm-vin.dk, www.korsholm-vin.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvem var Dom Ruinart?

Jesper Kristensen kender godt historien om Dom Pérignon, munken, der gjorde champagnen berømt. Men hvem var så munken Dom Ruinart, der også lægger navn til en champagne? Spørger han.
Vi må først lige fortælle, at Dom var munkens titel, der nærmest kan oversættes ved Mester – på latin Dominus. Dom Ruinart var en 1600-tals munk, som brugte det meste af sin tid på at skrive bøger med titler som "Historien om forfølgelsen af vandaler". Han besøgte Dom Pérignon i klosteret Hautvillers, og på et senere tidspunkt diskuterede han de interessante bobler med sin bror – hvis søn i 1729 grundlagde det ældste eksisterende champagnehus, Ruinart.
Nogle mener også, at Dom Ruinart opdagede de utrolige kridthuler under byen Reims, hvor romerne hentede deres stenblokke til byggeri. I hvert fald var vinhuset Ruinart det første, der udnyttede denne underjordiske labyrint til lagring af champagne. I dag har Ruinart over 8 km gange i dybder ned til 38 m – et anlæg, der er blevet klassificeret som et historisk monument.
Vinhuset ejes af luksuskoncernen Louis Vuitton Moët Hennessy.


Ugens vinøse billede

Cobie van Mook Olsen har sendt os dette billede, som han tog på en tur til New Zealand. Det er fra Marlborough Museum i Blenheim - fra museets permanente udstilling ”The Wine Exhibition”. Her kan man blive klogere på vinen fra landets største og mest berømte vinregion, dens historie og de jordtyper, der hver især sætter deres præg på vinene. På billedet ses jordtyperne i tre forskellige områder i Marlborough, og som man kan se, er der stor forskel.
Brancott står der på kassen yderst til højre, og det er faktisk ikke navnet på et vinområde, men på New Zealands største vinproducent. Brancott bruger druer fra flere områder i landet - jorden i denne kasse er fra Wairau i Marlborough, hvor producenten har sit hovedsæde.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-652
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


652 En tidlig morgen under druehøsten hos Renzo Marinai i Toscana. (foto © JVPhoto/John Valster).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Why Not, Prosecco DOC, Italien, lav alkohol (11,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 7. oktober: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok mousserende vin med en livlig og vedvarende mousse og en mild duft af citrus. Smagen er enkel, frisk og med noter af grønne druer. En vin, der vil egne sig som apéritif.

stjernestjernestjernestjerne

Champagne Ex Ante Extra Brut, La Maison Penet , Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

250 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Denne champagne er fremstillet på stort set lige dele Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meurnier. Til prisen ved 6 flasker er det en udmærket og klassisk champagne med en fin mousse, duft af lyst brød og grønne druer og en fyldig frugtsmag med citrusnoter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Weingut Frank, Grüner Veltliner, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., Amka

Grüner Veltliner er Østrigs store grønne drue, og den lægger most til dejligt friske hvidvine som fx denne. Vinen har en fin duft af grønne æbler og en frisk og sprød smag igen af æbler men også af grønne druer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grilloiole, Sauvignon Blanc, Friuli Colli Orientali, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

En rigtig dejlig hvidvin med en fin duft af kærlighedsfrugt og melon og med en liflig, tør og fint krydret smag med noter af citrus, som holder ud i den lange eftersmag. Drik den som apéritif eller til diverse skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maison Barboulot, Chardonnay, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris på tilbud: 64 kr., Kjær & Sommerfeldt

Det er ikke oplyst, om vinen er fadmodnet, men duftens noter af eg og vanille tyder på det. Smagen er let cremet, tilpas tør, med god frugt og en fin krydring. En meget lækker hvidvin til en lav tilbudspris i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Roche, Sauvignon Blanc, Pouilly Fumé AOC, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 6. oktober: 99 kr., Irma

En elegant og delikat hvidvin med en fin duft af grønne druer og en tør og kompleks frugtsmag med noter af honning. Vinen er hver en krone af de 149,95 værd og et absolut kup til tilbudsprisen. Nyd den som apéritif eller til alt godt fra havet.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Cecchi Chianti, Chianti DOCG, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

64,95 kr., pris på tilbud: 43 kr. ved 3 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok let krydret rødvin med god frugt og noter af sort peber. Eftersmagen er lidt kort. Den fjerde stjerne er for tilbudsprisen ved 3 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Courtal, Fitou AOP, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

69 kr., Vinmonopolet

Til de 69 kr. er dette en rigtig dejlig rødvin - imødekommende med sin aromatiske, åbne og let krydrede duft og sin smag med blød, moden frugt. Det er ikke nogen stor vin, men en vin, mange vil kunne lide. Den femte stjerne skyldes den relativt lave pris.

stjernestjernestjernestjerne

BZ, Winzer Krems, Blauer Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 6. oktober: 49,95 kr. ved 2 flasker, Irma

En mild og venlig rødvin med en fin duft af hyldebær og mørke rosiner og med en aromatisk bærsmag med et lille bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Segredos de Sâo Miguel, Casa Relvas, Alentejo, Portugal, 2019, middel alkohol (13,5%)

70 kr., 43 kr. ved 3 flasker, Løvbjerg Supermarked

En rødvin, der dufter af modne brombær og lys chokolade og har en mild og sødmefuld smag uden det store vingefang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Cadere Appassimento Rosso, Puglia IGT, Italien, 2021, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 70 kr., Skjold Burne

En fantastisk dejlig rødvin - og en vin, der er oplagt til efterårets vildtretter. Så billedet af et vildsvin på etiketten er helt perfekt. Vinen er da også udvalgt af Skjold Burne til "Årets Jagtvin". Den har en aromatisk bærduft med strejf af mørk chokolade og en koncentreret smag med friske bær, dejligt krydrede noter og en pikant syre suppleret af en fin frugtsødme. Sidstnævnte skyldes, at druerne har fået lov til at hænge og tørre på vinstokkene før høst. Hvis der bliver noget til overs i flasken, så nyd vinen til lidt kraftige oste.

stjernestjernestjernestjerne

Assetto, Cantine Nae, Toscana Rosso IGT, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Der er milde noter af modne brombær og chokolade i både duften og smagen af denne rødvin. Det er en silkeblød vin med afrundede tanniner - man mangler dog lidt fylde, rygrad og modspil, hvilket koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjerneØ

Wunsch et Mann, Pinot Noir, Alsace AOC, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

145 kr., på tilbud til 129 kr., Taastrup Ny Vinhandel

Det er sjældent, vi får en rødvin fra Alsace til smagning, da distriktet jo frem for alt er kendt for sine hvidvine. Men her er en af dem og en god en af slagsen. Det er en forholdsvis let vin med en fint krydret duft og en saftig druesmag. Drik den til lette kødretter eller til laks, hvis der skal rødvin til fisken.

stjernestjernestjernestjerne

Leese-Fitch Cabernet Sauvignon, Don Sebastiani & Sons, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien, 2017, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Ludv. Bjørns Vinhandel

En god rødvin med en meget ren duft og smag af modne solbær og med en fin sødme hen ad lys chokolade og mørke rosiner i eftersmagen. Vinen slutter rundt og blødt. Der mangler lidt rygrad og modspil til de bløde og sødmefulde smagnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bodegas Morca Godina, Viñas Familia Gil, Garnacha, Campo de Borja DO, Spanien, 2019, høj alkohol (16%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker, AndrupVin.dk

Vi har tidligere i år smagt denne rødvin i årgang 2018 - og årgang 2019 lever fuldt ud op til den høje kvalitet. Der er syltede kirsebær og hyldebær i den koncentrerede duft, mens smagen er en absolut nydelse fra start til slut. Den er kompleks, aromatisk og intens med noter af mørke bær og med en fin syre, som holder ud i den lange eftersmag, der slutter med afrundede tanniner. Og til trods for de 16% er der ingen spirtkant. En top-rødvin til en meget fordelagtig pris. Nyd den som et glas kult en kølig efterårsaften eller til en krydret kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Fortunati, Vitivinicola Pier Paolo Grasso, Barolo DOCG, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

219 kr., pris på tilbud d. 29. september (kun denne ene dag!): 99 kr., Skjold Burne Online

Barolo kaldes for "vinenes konge", når det gælder italiensk vin - og den er i hvert fald en af "kongerne". Denne vin lever bestemt op til tilnavnet med sin dejlige og tætte duft af mørke modne bær og aromatisk sort te, og med en blød og koncentreret bærsmag med en fin frugtsødme og en tilpas syre. I eftersmagen er der fine krydrede noter og afrundede tanniner. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort Colheita 2009, Niepoort, Porto, Portugal, 2009, høj alkohol (20%)

340 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 275 kr., Skjold Burne

En rigtig lækker portvin. Den har en dejlig duft af mørke rosiner og valnødder og en lang og forførende smag med sødme og et lille bid af mørk karamel. Eftersmagen er lang og afslører nye facetter af tørrede abrikoser og appelsinskal. Tilbudsprisen er et kup for en portvin af denne kvalitet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen