Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2000


Vin-aktuelt i uge 12
20.marts - 26. marts 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-7000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 9VinAvisen uge 10VinAvisen uge 11



De stramme svenske regler forlænget
Så fik den svenske regering alligevel EU-kommissionens tilladelse til at beholde de stramme regler for indførsel af alkohol - trods tusinder af bønskrivelser fra frustrerede svenskere. Udsættelsen gælder dog kun til og med udgangen af år 2003 - altså samme slutfrist som for Danmarks og Finlands undtagelser.
Forlængelsen af reglerne betyder, at svenskerne - og vi andre på besøg i Sverige - kun må medtage 5 liter vin, 1 liter spiritus og 15 liter øl til "personligt forbrug".
I EU er det "personlige forbrug" større, nemlig 90 liter vin, 10 liter spiritus og 110 liter øl.
Den svenske regering og finansminister Bosse Ringholm har lovet ikke at ansøge om flere forlængelser. Dem får de næppe heller.

Vinsøen er ikke til at dræne
Her i Europa har vi i de sidste 25 år gjort en ihærdig indsats for at komme overproduktionen af vin til livs. Vi har forsøgt at dræne "vinsøen". EU har indført tvungen destillering af op mod en femtedel af produktionen og givet tilskud til nedlægning af vinmarker. Imellem 1988 og 1997 har man trukket vinstokkene op på mere end 500.000 hektar vinmarker, især i Spanien og Italien. Og til en vis grad har det hjulpet.
Men det nytter ikke så meget, når man i oversøiske lande kan tilplante alle de vinmarker, man har lyst til. I Australien er produktionen steget 50 procent de sidste fem år. Gennem de sidste tre år er der kommet så mange nyplantninger, at den nuværende produktion i mange distrikter vil blive fordoblet i 2003. Hver 94. time kommer der en ny vinproducent til!
Samme klare tendens ses i Chile og Argentina samt i Central Valley i Californien, som allerede nu står for 80 procent af USA's produktion.
Hvor lidt, det er lykkedes at dræne vinsøen, fremgår af denne statistik over verdens-produktionen af vin i millioner hektoliter:
.ProduktionForbrugOverskud
1976-80326,0 285,740,3 = 12 %
1991-95 261,3 222,7 38,6 = 15 %
1991 258,5232,8 25,7 = 10 %
1992 294,7226,668,1 = 23 %
1993 254,1216,337,8 = 15 %
1994 245,5215,230,3 = 12 %
1995 253,6222,730,9 = 12 %
1996 272,5223,249,3 = 18 %
1997 264,4223,540,9 = 15 %
En grund til, at vinsøen er ved at løbe over, er, at vi drikker mindre og mindre vin. For 25 år siden lå det samlede vinforbrug i hele verden på cirka 38 milliarder flasker om året. I dag konsumeres der kun lidt over 29 milliarder flasker.
Det faldende forbrug skyldes først og fremmest, at yngre franskmænd og italienere sparer på de gode dråber, mens deres forældre drak en liter eller mere om dagen.
Det er naturligvis et problem med dette overskud, men på den anden side har det medvirket til at holde priserne nede på den almindelige konsumvin.

Svært at vælge vin til mad
I det britiske blad Decanter skriver Hugh Johnson om sine frustrationer, når det gælder om at vælge vin til bestemte retter. Både fordi der i dag er flere og flere vine at vælge imellem, og fordi man mindre og mindre kan tage tingene for givet, når det gælder mad.
Mange kokke scorer point efter, hvor originalt, usandsynligt eller simpelt hen absurd tilbehør, de kan finde på. Fx kalvenyresteg med pandestegt havaborre på et leje af rødbede julienne med abrikos- og agurk-chutney. Hvordan vælger man vin til sådan en galaj?
- Vinelskere ved, skriver Hugh Johnson, - at enkel mad er den bedste partner til vinen.

Vinrobotten finder den billigste vin
Det australske vinblad Winestate fortæller, at der nu er over 200 australske vinfirmaer, der sælger vin via Internettet. Men for den almindelige forbruger mangler der stadig noget - nemlig en sammenligning af priserne på den enkelte vin.
Løsningen er den såkaldte WineRobot, der vil cykle rundt på Nettet, sammenligne priserne og finde den billigste. Samtidig præsenteres et link, så man kan klikke videre til forhandleren.
For dem, der ikke søger en specifik vin, vil der også blive mulighed for at søge på distrikt, druesort, årgang osv. og få nogle forslag.
Vi har forgæves søgt WineRobot på Nettet - åbenbart opererer man ikke endnu. Men ideen lyder jo interessant.
Winestate rapporterer, at WineRobot har fundet prisforskelle på én og samme vin på mellem 33 og 2,75 australske dollars, og den procentvis største forskel var mellem 660 og 55 dollars for en kasse.
.
.
Ædle vine
til salg
.
    Her er VinAvisens opslagstavle, hvortil læserne kan indsende besked om vine, de har til salg - eller vine, de efterlyser. Vi optager gratis indlæg fra private, og køber og sælger må selv kontakte hinanden og tinge om priser osv.
    Under disse linier kommer ugens opslag, og lignende tilbud og efterlysninger kan e-mailes til anker@vinavisen.dk
.34
    Købes: Til en vinsmagning har vi brug for Château Ferrière, Margaux 1990 og Château Pédesclaux, Pauillac 1990. Henvendelse til Kim Elmkvist, e-mail: chefen@mail.tele.dk
.35
    Sælges: 1 stk Vega Sicilia Unico 1970 til 850 kr. samt 1 stk. Château Haut Brion 1988, på hvilken jeg gerne modtager et bud. Bordeaux'en fik 98 hos Wine Spectator! Henvendelse til henrik@fougt.dk
.


VinAvisen besøgte Finca Flichman få dage efter det katastrofale haglvejr. På billedet ses, at alle bladene er slået af. Druerne hænger tilbage, men er blevet banket så meget, at skallen er rynket, og druerne ubrugelige.

Foto: Flemming Hvelplund
    VinAvisen i Argentina
    MENDOZA. Det var årets store vinfest i Mendoza. Den, der indledte sæsonen i et af verdens største vindistrikter. Byen var klædt på til fest. Med bannere i gaderne og udsmykning med vinmotiver i alle vinduesudstillinger.
    Høsten af de grønne druer havde været i gang i nogle uger, og man var tilfredse både med mængden og kvaliteten af det, der kom i hus.

    Mange havde også høstet de blå druer i ugen op til vinfesten. Det havde man ikke gjort på Finca Flichman, hvor bestyreren mente, at nogle dage mere i solen ville gøre druerne godt.
    Den fredag om eftermiddagen gemte solen sig bag nogle voldsomme skyer, som var ved at formere sig oppe i Andesbjergene. De tog retning mod den festklædte by. Det blev en våd fornøjelse. Ude på landet var mange af vinmarkerne blevet oversvømmet, men det udsatte blot høsten en uges tid.
    Desværre samlede uvejret sig til en dramatisk issky lige over Finca Flichmans smukke, gamle ejendom. Med voldsom styrke slog hagl på størrelse med bordtenninsbolde ned i et bælte på 3 km i længden og 700 m i bredden. Eller sagt på en anden måde - lige der, hvor Finca'en har sine vinstokke stående.

    Finca Flichman ejes af det store portugisiske vinfirma Sogrape, og topmanden herfra var netop i Mendoza i forbindelse med vinfesten. Han var derude en halv time efter ødelæggelserne. På spørgsmålet om, hvor store ødelæggelserne var, kunne bestyreren svare: 100%.
    Han fik besked på at bestille og få opsat haglnet på hele arealet, så denne ulykke aldrig mere ville gentage sig.
    Høstarbejderne blev sendt hjem, og firmaets indkøbere gik i gang med at sikre sig druer fra andre områder, så produktionen kunne opretholdes.
    Hos naboerne var jorden bare våd, men varmen og den fugtige luft gav risiko for angreb af råd. Det var for sent at sprøjte. Men man kunne ikke gå i gang med at høste, for vandindholdet i druerne var alt for stort.
    Læs i næste uge i
    VinAvisen, hvordan erfaringer fra Bordeaux kommer Mendoza-producenterne til gode.

Vinhøsten i Chile ...
SANTIAGO. I Chile erfarede
VinAvisens udsendte, at det usædvanlig køligt vejr og regn under blomstringen har reduceret mulighederne for en rekordhøst. Modningsperioden har været tør og et par uger længere end generelt. Druerne er små med tyk skal. Faktisk alt det, der skal til for at lave stor vin. Men det kan ødelægges af dårlig vejr, som lå og lurede lige om hjørnet. Det kan godt blive april måned, før man for alvor går i gang med at høste de blå druer.
Høsten af de grønne druer var begyndt i Casablanca-distriktet, som ligger tæt ved havet og nyder godt af nogle kolde vinde. Tidligere diskuterede man, om der kunne laves vin her. Nu er man enige om, at det er stedet for Chiles bedste hvidvine.


... og i Australien og New Zealand
Mens VinAvisen besøgte Argentina og Chile, indløb høstrapporter fra to andre vinregioner på den sydlige halvkugle:
* Australien er - som tidligere nævnt i VinAvisen - i gang med vinhøsten, og mange steder i South Australia er den ved at være afsluttet. Den eneste drue, der venter, er Grenache, der først høstes i april. Ifølge WineToday er aroma og syrebalance god i hvidvinsdruerne, idet Sauvignon Blanc er excellente, og Chardonnay og Riesling vældig gode.
* New Zealand melder, at 2000-årgangen bliver den største nogensinde - rent mængdemæssigt. Man forventer at komme op på cirka 86.000 druer, og hvis dette sker, har man langt passeret rekorden, der blev sat i 1999 med 79.700 tons. Forklaringen er, at newzealænderne har taget mange nyplantede vinmarker i brug. I 1999 høstede man på 800 hektar, i år høster man på mindst 9750 ha.
Vejret har også været med bønderne dernede. Det var solrigt og tørt i februar, og druerne er af god kvalitet.
Dog - ingen vinstokke vokser ind i himlen. På grund af koldt og vådt vejr sidste år, bliver der mindre af New Zealands fornemste drue, Sauvignon Blanc. I Marlborough regner man med en nedgang i høstmængden på cirka 30 procent.

Første smagekommentar til en vin fra årgang 2000
Hos Trapiche i Mendoza smagte VinAvisen på en Chardonnay, som var gæret så meget (9%), at man kunne tillade sig at kalde det vin. Den havde farve som en Pernod med vand, duftede og smagte af tropiske frugter og havde en fin markant syre. Den skulle nu på nye små franske egetræsfade og have hele den klassiske behandling.

Mouton i Chile
SANTIAGO. Man skal en tur igennem noget af Santiagos værste slum og ind bag flere indhegninger for at finde Almaviva, som er det nye vinhus, skabt af baronessen fra Château Mouton-Rothschild i Bordeaux og det store Chile-vinhus Conchy y Toro.

Man ser straks, at det er noget særligt. Taget er formet, så det bølger i flere niveauer. Det har samme konturer som de sneklædte Andesbjerge, der tegner sig i horisonten. De store porte og trævægge er lavet af materiale fra store gamle vinfade.
Indenfor er det enkelt og stilrent indrettet med en smagsfuld inca/fransk blanding. Og i produktionen af Almaviva spares der hverken penge eller anstrengelser. Vinen laves som på de små kultejendomme i Pomerol. Prisen er derefter. Hele 1999-høsten, som først tappes til næste år, er solgt en primeur, og man har så mange optioner på den høst, der skal i hus nu, at salgschefen godt kan tage på ferie.
Vinen kommer fra et areal på 20 hektar med gamle vinstokke - Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.

Med hovedvægten på italiensk vin
Den 30. marts åbner den store italienske vinudstilling Vinitaly. Af en statistik fremgår det, at 2722 af udstillerne sidste år var italienske, 57 var franske, 41 spanske og 20 tyske. Så det er ubetinget en interesse for italiensk vin, der skal drive én til Verona.

Chiles egen drue
Her i VinAvisen har vi jo ikke nogen egentlig rubrik med spørgsmål fra læserne - og vi har heller ikke rigtigt tid og kræfter til at besvare personlige spørgsmål. Men ind imellem kommer der da et interessant spørgsmål, hvor svaret måske kan interessere andre (og i hvert fald os selv). Her er et af dem: En læser vil gerne have noget at vide om druen Carmenére, der er ved at blive Chiles "egen" drue.
Carmenére har faktisk groet i Chile i halvandet hundrede år. Man har kaldt den Merlot eller Grande Vidure eller andre navne - indtil en fransk specialist i ampelografi (en vinbotaniker) kom til Chile og slog fast, at der var tale om en gammel Bordeaux-drue, som må være eksporteret til den nye verden engang midt i 1800-tallet.
Carmenére var meget benyttet i Médoc, men da Pyhylloxera-lusen udryddede den i Frankrig, genplantede man den ikke, fordi den giver et ringe høstudbytte og er meget modtagelig for visse plantesygdomme.
Hvor druen i øvrigt stammer fra, ved man ikke, men den britiske vinskribent Jancis Robinson mener, at den kan have fået sit navn efter ordet carmin, der jo er navnet på en dybrød farve.
I årevis har mange chilenske rødvine indeholdt en vis procentdel Carmenére - som man altså har kaldt Merlot eller noget andet. Nu er chilenerne blevet meget bevidste om, at de her har en drue, som ikke findes andre steder, og som de kan betragte som deres nationale drue - ligesom Sydafrika har Pinotage, Californien har Zinfandel og Argentina har Malbec.
Står der Carmenére på en chilensk vin, indeholder den mindst 75 procent af denne drue.

Jævnaldrende med Rosenborg-vinen
Det britiske vinblad Decanter beretter, at arkæologer i Spitalfields i det østlige London har fundet en flaske vin fra slutningen af 1600-tallet - og at vinen var stadig drikkelig!
Flasken blev opdaget i The Master Gunner's House, en bygning, der blev ødelagt i 1682. Flasken var forseglet med en prop, der engang har været dækket med voks, og den mørke, kølige kælder har været det ideelle opbevaringssted.
Et indbudt selskab smagte vinen og udtalte, at den var kraftig, ikke iltet, og mindede om en moden fino sherry. Den havde kun 6 procent alkohol, men har uden tvivl været stærkere.
Det paradoksale er, at hvis denne flaske havde haft en bagetiket, havde denne rådet til, at man drak vinen indenfor to eller tre år ...

Nederlag for Château d'Yquem
I sidste uge foranstaltede Vinbladet og dets redaktør, Peter Winding, en smagning af ædelsøde vine. Flemming Kyed var med, og i Information fortæller han om smagningen, der foregik blindt.
I alt blev smagt fire Sauternes'er, fire tyske Beerenauslese og fire ditto fra Østrig - plus to "jokere".
Da point-tallene blev lagt sammen, viste der sig nogle artige overraskelser. I toppen og bunden kom nemlig de to jokere, som smagerne ikke på forhånd havde fået navnene på. Vinderen blev en Klein Constantia fra Sydafrika (Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00) - og næstsidst kom den anden joker, en Château d'Yquem 1989.

Tilbage til Piemonte
Siden 1954 har familien de Marchi fremstillet sin gode Chianti Classico-rødvine i den toscanske by Barberino Val d'Elsa. Deres vinbrug hedder Isole & Olena. Familien stammer imidlertid fra Piemonte ved Alpernes fod, og nu vender Paolo di Marchi tilbage til den gamle familieejendom Villa Sperino for at lave vin på druerne Nebbiolo og Vespolina.
Nebbiolo er jo hoveddruen i Piemonte, mens Vespolina er en mere ukendt drue, der af og til slår følgeskab med Nebbiolo, her 15 procent.
.
      Tag trykket af champagneflasken
      To franske champagnehuse, Cattier og Leclerc Briant, har løst problemet med champagnepropperne, der kommer farende som livsfarlige missiler. Det er gjort med Easy Pop, opfundet af Jacques Pitoux i 1996.
      I flasken har man ved hjælp af en fin vandstråle under højtryk boret et lille hul, der er mindre end en millimeter. Hullet er dækket med en lille prop, og når man fjerner proppen, tages de op til 6 atmosfæres tryk af flasken, hvorefter man uden frygt og bæven kan fjerne agrafen (ståltråden) og proppen.
      Produktionsprisen for hul og miniprop er cirka en femmer.
      Hvis nogen er interesseret i produktet, så har vi her en e-mail adresse: champ.innov@wanadoo.fr

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Urbina Crianza, Rioja, Spanien 1996
96 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Denne glimrende, ungdommelige rødvin kommer ikke fra en af de store Rioja-bodegaer, men var en lille producent, Pedro Benito Urbina, der som hovederhverv er ansat som kontrollant i Rioja-distriktet. Så han ved åbenbart noget om, hvordan en rioja skal smage - hvilket denne vin da også tydeligt demonstrerer. Vinen er blød, med frisk frugt og en meget indtagende sødme. Vinen har ligget et år på fad og mindst et år på flaske før frigivelsen.

Urbina Reserva, Rioja, Spanien 1994
169 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Det er faktisk både lærerigt og spændende at smage rioja'er i de tre kvalitets-trin lige efter hinanden (prøv selv!). Ovenfor beskrives det første trin, crianza'en, og her er så reserva'en, der har ligget to år på fad og mindst et år på flaske. Jo, den er skam et trin endnu mere flot og pragtfuld. En virkelig elegant vin, lækker og afrundet. De meget fadlagrede rioja'er kan godt være lidt vulgære og bodybuildede, men denne er helt i balance.

Urbina Gran Reserva, Rioja, Spanien 1986
211 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Så er vi nået til gran reserva'en, der har ligget fire år på fad og mindst tre år på flaske. Og den er sublim - fyldig, blød, afrundet. En lækkerbidsken med en flot balance mellem smagsnuancerne - brombær, lakrids - syre, sødme og bløde tanniner. Dette er vinen, man skænker, når man har gæster og har lavet virkelig lækker mad.

Deakin Estate Cabernet Sauvignon, Australien 1999
65 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
En virkelig flot vin, afrundet og meget lækker. Den har en dejlig frugt, bløde tanniner og en en fin og imødekommende sødme. Til prisen er den yderst anbefalelsesværdig. Den vil gå fint med alle kødretter, pasta og ost.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
* Luis Pato, Bairrada, Portugal 1996, rødvin til 52 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).

Jyllands Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Domaine de la Charbonnière, Maret Michel, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, rødvin til 119 kr. fra A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16).

Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Santa Rita Carmenére, Reserva, Maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

* Santa Rita Trible C, Maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 140 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Savanha, Pinotage / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 1997, rødvin til 49,95 kr. i Kvickly.

Mad og Bolig (ved Jens G. Eilertzen og Anders Grøndahl):
* Domaine la Miravine, Costières de Nîmes, Frankrig 1998, rødvin til 49,50 kr. fra Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00)

* Clos de l'Obac, Costers de l'Obac, Priorato, Spanien 1997, rødvin til 248 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Savanha, Pinotage / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 1997, rødvin til 49,95 kr. i Kvickly.

Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Gato Blanco, Chardonnay, Chile 1999, hvidvin til 29,95 kr. hos Fakta.
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Duc de Foix Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 1998, rødvin til 44,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Deakin Estate, Chardonnay, Australien 1999, hvidvin til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).

* Reserve de Monsieur Lorange, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998, rødvin til 59,75 kr. hos Lorange Vinhandel i Næstved (tlf.: 55 72 22 00).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Taurino, Salice Salentino Riserva, Puglia, Italien 1997, rødvin til 100 kr. for 2 flasker i Bilka.


Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk