Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2001


Vin-aktuelt i uge 49
3. december - 9. december 2001
.
VinAvisen uge 46VinAvisen uge 47VinAvisen uge 48
....
    .
    VinAvisens Online Auktioner
    DET TEGNER TIL AT BLIVE EN SUCCES
    Der er virkelig interesse for gratis at lægge auktioner ind på vore nye sider. I løbet af den første uge har hele 30 gjort det, og over 2000 har været inde og kigge.
    I alt har vi vist 20.000 nye sider - altså 10 sider pr. besøgende - og her er ikke medregnet sider, som allerede er hentet, og som den enkelte vender tilbage til.
    I alt har vi i ugens løb overført 1 gigabyte - altså en milliard bytes - til interesserede læsere. Fint nok, siger de kloge.

    Det skal nok komme
    Derimod har der være stor tilbageholdenhed i buddene, men vi er sikre på, at de nok skal komme.
    For det første skal vore læsere lige vænne sig til at købe vin på denne fordelagtige måde - der vil sikkert være dem, der køber deres julegaver her!
    Og for det andet skal udbyderne høste deres erfaringer - fx opdage, at priserne ikke nødvendigvis skal være lige så høje som i de trykte prislister, men i hvert fald mindst 10 procent lavere. En net-auktion kan og bør ikke forveksles med et normalt handelssystem!
    De, der ikke får salg i første omgang, vil sikkert vende tilbage med nye auktioner og mere tilpassede priser.

    Login og logout
    Flere af VinAvisens læsere er kommet med gode forslag til, hvordan vore auktionssider kan blive endnu mere brugervenlige. Tak for det. Nogle af forslagene er allerede ført ud i livet, andre arbejder vi med.
    En enkelt bruger har undret sig over, at han ikke skulle logge sig ind, da han genåbnede auktionssiderne efter et par timer.
    Forklaringen er, at brugerens login er gyldig i cirka otte timer. Først derefter skal han logge sig ind igen.
    Hvis man altså forlader sin computer og er bange for, at andre skal bortauktionere hele vinsamlingen, er man nødt til at bruge funktionen Logout.

    Med et klik på denne bjælke kommer du ind på auktionssiderne:
    .
    .
Halvdelen af al spiritus
købt uden danske afgifter..
- Grænsehandelen er ved at løbe løbsk, skriver Sonny Wichmann og Las Olsen i Berlingske Tidende.
Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet GfK har foretaget for UDV Denmark, er 51 procent af al den spiritus, der nydes i Danmark, købt toldfrit eller i udlandet. Det er dobbelt så stor en andel som for et år siden.
Dansk Handel og Service anbefaler nu en generel harmonisering af afgifterne med det internationale niveau, så dansk erhvervsliv ikke udsættes for en urimelig konkurrenceforvridning. Forhåbentlig hjælper disse advarsler. Efter regeringsskiftet er der da håb om lidt fornuft i denne sag ...

Upålidelige procenter
Ifølge avisen The West Australian kan man ikke altid stole på de alkohol-procenter, der opgives på vinetiketter.
En række af af Australiens narkotika- og alkoholrådgivere har sat seks populære vine under lup og fundet, at fire indeholdt mere alkohol end anført på etiketten, mens to indeholdt mindre. Typisk indeholdt en Brokenwood Cricket Pitch Sauvignon/Sémillon 11,1 procent alkohol sammenlignet med de 12,5 procent på etiketten, og en Lindemans Bin 65 Chardonnay indeholdt 13,4 procent og ikke etikettens 13 procent.
Dette er blandt andet et problem, når man vil vurdere, hvor mange genstande man har indtaget, før man kører bil.
En tidligere undersøgelse i Storbritannien tidligere på året viste lignende resultater.
Men - er det ulovligt? Næh ... her i Europa tillades en forskel på 0,5 procent, mens forskellen i Australien gerne må være 1,5 procent.

Stjal vin for ½ mio. kr.
I mandags var der igen vintyve på spil. Denne gang gik det ud over en lastvognstrailer, læsset med 33 paller rødvin til en værdi af omkring 525.000 kr. Tyveriet skete i Vejen.
Politiet beder om, at man giver besked, hvis man ser traileren med indregistreringsnummeret JC 67 70, eller hvis man bliver tilbudt billig vin. Aviserne oplyser dog ikke, hvilke vinmærker man skal kigge efter.

Han vil stramme berygtet lov
I 1992 fik Frankrig sin berygtede Evin-lov. Det var politikeren Claude Evin, der tog initiativ til den, og dens formål var at få franskmændene til at holde op med at drikke vin og spiritus.
Evin kunne naturligvis lige så godt have forsøgt at vænne franskmændene af med at bruge hvidløg. Men loven blev indført, og den forbyder blandt andet at reklamere for vin og spiritus.
I den forløbne uge har 10.000 af de i alt 38.200 uafhængige vinproducenter i Frankrig forlangt "en retfærdig plads til vinen i samfundet". Endvidere har de sat et stort spørgsmålstegn ved Evin-loven.
Anledningen er ifølge avisen Le Figaro, at den nuværende franske sundhedsminister, Bernard Kouchner, ønsker yderligere at stramme Evin-loven. Man frygter, at han vil sænke promillegrænsen fra 0,5 til nul, forbyde sponsorering og forlange advarsler trykt på alle vinetiketter.

Det var alligevel en fusion
Sydafrika har en appelret, når det gælder konkurrence-spørgsmål, og denne ret kom i torsdags med en afgørelse:
Da Distillers Corporation og Stellenbosch Farmers' Winery fornylig indgik i et samarbejde, var der i virkeligheden tale om en fusion.
Konkurrencemyndighederne havde ellers afgjort, at eftersom aftalen ikke medførte et markant ejerskifte, så var der ikke sket en fusion. Nu vil sagen atter blive taget op.
Ifølge fagbladet Just Drinks forsøgte den store canadiske spirituskoncern Seagram sidste år at forhindre sammenlægningen af de to store sydafrikanske firmaer netop med en henvisning til, at der var tale om en fusion.

Alt for meget vin i Australien
Vinens historie har mange beretninger om ulykkesår, hvor vinbønderne ikke kunne sælge deres vin og måtte hælde den i kloaken for at få plads til årets nye vin.
Så slemt går det nok ikke i Australien, men den forestående høst tegner til at blive endog meget stor, og ifølge Decanter sidder mange producenter på i tusindvis af hektoliter usolgt vin, som hjemmemarkedet slet ikke kan aftage.
Hvad der vil ske, er svært at sige. Nogle mener, at der vil komme kraftige prisfald. Andre at vinen vil blive lagt på lager til fremtidige dårlige høstår.

Fantastiske vine
Ugens store og meget spændende vinsmagning stod Sigurd Müller Vinhandel i Ålborg for. Og der var oven i købet to vidt forskellige vine på programmet, dels den spanske toptop-vin Vega Sicilia, dels Tokaj-vine fra det ungarske hus Oremus, som Vega Sicilia blev delejer af i 1993 og nu ejer 100 procent.
Fra Bodegas Vega Sicilia smagte vi Valbuena 1996 samt Vega Sicilia Unico i årgangene 1970 og 1981, men det fortæller vi først mere om i næste nummer af VinAvisen.
Tokajerne fra Oremus skal derimod have et par ord med på vejen her. Det er fantastiske vine med en 400 år gammel tradition bag sig og i dag atter bragt frem til herlighed efter kommunismens ødelæggelser. Et par af dem anmeldes nedenfor.

Kongernes vin - og vinens konge
Om Tokaj-vinen sagde den franske konge Louis 14.: - Den er kongernes vin og vinens konge. Og Peter den Store oprettede ligefrem en eskadron af kosakker, hvis eneste opgave var at sørge for, at den kostelige vin nåede velbeholden frem til det russiske hof i Sankt Petersborg.
Det var vinen, som den store løgnhals Münchhausen satte sit hoved i pant for - mod til gengæld at få lov til at tømme sultanens skatkammer.
Det var vinen, som Mephistopheles forførerisk skænkede i glasset i Goethes "Faust", og det var vinen, som Rossini altid havde stående på sit flygel, når han komponerede sin sprudlende musik.
Man kaldte den for "flydende guld" og troede endog, at den indeholdt guld, som vinstokkene havde hentet op fra jordens dyb.
a.
450 gram sukker i én liter vin
En særlig berømt Tokajer er den uhyre søde Eszencia, som vi også smagte under Sigurd Müllers vinsmagning - men som er så dyr, at den i Oremus-udgaven ikke kommer på det danske marked.
Det er vinen lavet på den most, der løber fra under druernes egen vægt, og den er så rig på sødme, at den næsten føles som olie i munden. I én liter er der 450 gram sukker!
Eszencia er en vin, som har været brugt til fyrstelige gaver. Kejser Franz-Joseph sendte således hvert år vinen til dronning Victoria - i et antal flasker, der svarede til hendes alder. Og hun blev som bekendt meget gammel.
Eszencia har store livgivende kræfter, der endog skal kunne genopvække folk, der ligger på deres yderste. Spørgsmålet er så blot, om man kan få nedslag i sin livsforsikrings-præmie, hvis man har en flaske Eszencia stående ...

Sutter Home alligevel ikke solgt
Historien om det californiske vinfamilie Trinchero er en succeshistorie. I 1947 erhvervede Louis "Bob" Trinchero Sutter Home Winery, og siden er vinhuset blevet meget stort.
Nu vil familien gerne sælge Sutter Home og har været i forbindelse med USA’s næststørste vinfirma, Constellation (tidligere kendt som Canandaigua), men i tirsdags brød forhandlingerne ifølge Wine Spectator sammen.
Sutter Home blev grundlagt i 1890 af John Sutter og er verdens største producent af White Zinfandel. I alt producerer Sutter Home 120 millioner flasker vin om året.
Trinchero-familien ejer også andre californiske vingårde, blandt andet Simi, Ravenswood og Franciscan Estates, og tilsammen udgør besiddelserne USA’s femtestørste vinforetagende.

"Bayern AOC"
Nu er det slut med at kalde en bajer for en bajer - eller i hvert fald bruge ordet "bayersk" om en øl, der ikke stammer fra Bayern.
Ordet bayersk er blevet optaget som en beskyttet geografisk benævnelse, og beskyttelsen gælder også i oversættelser.

Cognac er cognac
Den franske Cognac-organisation kan ikke lide, at fremmede brandy-producenter bruger udtrykket "fransk cognac" - som om der var cognac'er, som ikke er franske. Cognac er cognac, og cognac er kun fransk.
Det har nogle spanske importører strengt fået at vide ...
....
..........

.
Bogen er smukt tilrettelagt. Men det virker nu lidt vel smart, at en del af rubrikkerne er gentaget i overstørrelse med lyseblåt.
    Årets bog fra Søren Frank
    Flittige Søren Frank har igen udgivet en af sine både grundige og meget flotte cofeetable-books, denne gang om "Barolo & Co. - Vinene fra Piemonte" (Lindhardt og Ringhof, 212 sider, 299 kr.).
    Bogen er skrevet i et letflydende og journalistisk sprog. Den kommer ud i de fleste hjørner og har ikke mindst en række portrætter af nogle af nøglepersonerne i Piemonte.
    Søren Frank bør dog dele æren med fotografen Lars Svankjær, der står for cirka halvdelen af bogens sider med sine meget smukke og flot trykte billeder.
    Har man plads i bilen til den ret tunge bog, vil den være en god rejseledsager. Derfor er det også en lille fejl, at kortene ikke er særligt anvendelige. Der mangler både byer og (hoved)veje, så det er svært at køre rundt efter dem.
........
Endnu et bevis
Under en konference, afholdt af American Heart Association i Californien, fremkom endnu et bevis på vinens fortræffelighed.
Dr. Jerome Fleg ved National Institute on Aging i Baltimore gjorde ifølge Wine Spectator rede for en undersøgelse, der viser, at et let til moderat forbrug af alkohol kan forsinke, at blodkarrene bliver stive, hvilket kan føre til øget blodtryk og måske resultere i hjerteproblemer.

Sådan foregik undersøgelsen
Forskerne har undersøgt 563 frivillige i alderen fra 20 til 90, der i forvejen deltager i en meget stor og langvarig undersøgelse.
Forsøgspersonerne blev grupperet efter deres ugentlige forbrug:
      1. Afholdsfolk,
      2. Kun lejlighedsvis (mindre end én genstand pr. uge),
      3. Let til moderat forbrug (én til ni genstande) og
      4. Stort forbrug (over ti genstande).
Og derefter målte man ved hjælp af ultralyd tykkelsen af væggen på en bestemt åre i halsen. Jo tykkere væg, desto stivere åre - og desto større arbejde for hjertet.
Forskerne fandt, at årens væg var 10 til 20 procent tykkere både hos gruppe 1 og 4, mens den i gruppe 2 var 5 procent tykkere.
Hos gruppe 3 - dem med det lette til moderate forbrug - var der derimod ikke nogen forøgelse af vægtykkelsen og af årens stivhed.
Jo ældre personerne var, desto mere udtalte var forskellene.

Amerikansk kändis-museum
Amerikanerne har det med at vælge kändisar, og nu er turen kommet til vinen. Vinmagasinet Wine Spectator fejrer sit 25 års jubilæum med sit eget "kändis-museum" over 50 personer, der har bidraget til vinens udvikling.
WOW FaxNews, der gengiver denne "Hall of Fame", skriver: - Hvis du savner nogle personer og under dig over, hvorfor andre er med på listen, så husk, at den er lavet med en amerikansk horisont.
Her kommer listen - hvor mange har du hørt om?

    Philip & Philippine de Rothschild, Bordeaux
    Ed Sbragia, Beringer, Californien
    Max Schubert, Penfolds, Australien
    August Sebastiani, Californien
    Peter M. F. Sichel, Tyskland / Bordeaux / New York
    Abdallab Simon, Seagrams Ch & Estate
    Giacomo Tachis, Antinori, Toscana
    André Tchelistcheff, Beaulieu, USA
    Torres-familien, Spanien
    Louis "Bob" Trinchero, Californien
    Helen Turley, Californien
    Albert J. Winkler, US Davis, Californien
    Charles & Chuck Wagner, Caymus, Californien
    Piero Antinori, Toscana
    Maynard A. Amerine, US Davis, Californien
    Lalou Bize-Laroy, Bourgogne
    Christian Bizot, Bollinger Champagne
    Michael Broadbent, England
    A1 Brounstein, Diamond Creek, USA
    Jean-Michel Cazes, Bordeaux
    Julia Child, mad- og vinjournalist, USA
    Francis Ford Coppola, Californien
    John de Luca, Wine Institute, San Francisco
    Paul Draper, Ridge, Californien
    Georges Duboeuf, Beaujolais
    Konstantin Frank, New York State
    Angelo Gaja, Piemonte
    Alfred Fromm, Christian Bros, USA
    André Gagey, Louis Jadot, Bourgogne
    Ernest & Julio Gallo, Californien
    Richard Graff, Chalone, Californien
    Marcel Guigal, Rhône
    Joseph Heitz, Californien
    Agustin Huneeus, Chile / Californien
    Jess Jackson, Kendall-Jackson, Californien
    Henri & Remi Krug, Champagne
    Alexis Lichine, Bordeaux
    Corinne Mentzelopoulos, Ch. Margaux, Bordeaux
    Louis P. Martini, Californien
    Christian Moueix, Bordeaux
    Robert Mondavi med sønner, Californien
    Myron Nightingale, Beringer, Californien
    Emile Peynaud, Bordeaux
    Ezio Rivella, Villa Banfi, Toscana
    Jean Claude Rouzaud, Roederer Champagne
    Eric de Rothschild, Bordeaux
....

.
Prinserne i gobelin-vævet udgave. Du kan printe dette flotte billede ud i høj opløsning, hvis du klikker her. Billedet fylder dog 3 megabyte, så det tager lidt tid at hente ind - og af pladshensyn lader vi det kun ligge på serveren i tre uger.
    Årets gobelins
    Kjær & Sommerfeldt inviterede til introduktion af anden-udgaven af gobelin-vinen. Succesen fra sidste år, hvor vinen blev udsolgt meget hurtigt, følges op. Den er uden tvivl blevet et samleobjekt.
    Hvert år frem til 2010 vil der blive udvalgt en ny "Cuvée Gobelins", som ledsages af en reproduktion af en af Bjørn Nørgaads gobeliner på Christiansborg Slot.
    I år har man valgt gobelinen med kronprins Frederik og prins Joachim, og det var derfor naturligt, at de var samme med farmand til præsentationen.
    Prins Henrik fortalte, at han sammen med Malene Smith fra Kjær & Sommerfeldt havde haft nogle drøje diskussioner om kriteriet for udvælgelsen af vinen til årets "gobelin", og hvordan den endelige stil skulle være. Man endte med at "skumme fløden" fra den cuvée, som indeholdt ren 1998 Auxerrois fra de ældste vinstokke på Château de Caïx. Og det har man fået en moderne, mørk, fyldig og rustik vin ud af.
    Vinen er mere international i smagen end Château de Caïx skal og vil være. Den smager fint nu, men har uden problemer seks-otte år i sig endnu.
    Vinen er i en smukt gavekarton, hvor der også ligger en reproduktion i A4-format af gobelin-etiketten med de to prinser. Kjær & Sommerfeldt har sat 2400 flasker til salg i Danmark, og prisen er 199 kr.

Foto: Klaus Møller

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..
...

    Lars Gregersen (f. 1964) er den ene halvdel af det succesfulde vinfirma Lago-import. Den anden halvdel er hans kompagnon Ole Andreasen - og navnet på deres firma er ganske enkelt en kombination af forbogstaverne i Lars, Andreasen, Gregersen og Ole.
    Lago holder til på Lolland, men leverer vin og spiritus til omkring 100 butikker fordelt over hele landet. Samtidig samarbejder de to kompagnoner med cirka 50 hoteller og restauranter, primært øst for Storebælt.
    Selv kommer Lars Gregersen fra bankverdenen, hvor han i otte år var marketingchef i Lollands Bank. Men vin har altid været hans store interesse, og i 1989 etablerede han sammen med Ole Andreasen Lago-import, da de to mente, at deres privatforbrug berettigede til egen import.
    I starten var det naturligvis ren garage-import, men efterhånden tog den vinøse hobby så megen tid, at Lars Gregersen i 1995 valgte at forlade banken og hellige sig vinen.
    Lago importerer i dag vine fra Frankrig, Spanien, Portugal og Chile. Firmaet har et bredt sortiment af vine fra Bordeaux, men er stort set dækket ind i alle franske distrikter. Kendte huse er blandt andet E. Boeckel i Alsace, Château Suau i Premières Côtes de Bordeaux, Collin & Bourisset i Beaujolais og Domaine de Fontvive i Rhône samt Vallegre portvin, Fransac cognac og de Venoge champagne.
    Men Lago er mere end det. Firmaet, der beskæftiger syv mennesker, driver også to vinbutikker i henholdsvis Nykøbing F. og i Nakskov, og selv skriver Lars Gregersen artikler om vin til aviser og magasiner, ligesom foredragsvirksomhed udfylder en stor del af hans tid. Især har han igennem de seneste år lagt stor vægt på at udvide folks kendskab til portvin og cognac.
    Privat bor han sammen med Louise, og en arving er på vej - en dreng påstås det ...
    Adresse: Lago-import I/S, Østergade 18, 4900 Nakskov, tlf.: 54 92 74 00, e-mail: lago@lago.dk.

a..
    Imponerende arbejde
    Det er et imponerende arbejde, Henrik Oldenburg har lagt for dagen i "Gyldendals Vinleksikon" - hjulpet af ni vinskribenter på hver deres område.
    Bogen er i højt pocketbook-format, og på dens 536 sider er der i tusindvis af opslagsord - vinproducenter, distrikter, mange af de store vine, vinkemi, vinlove osv. Det er en bog, som mange vil få fornøjelse af - og så koster den kun 149 kr. En oplagt julegave både til begyndere og viderekomne. Anbefales på det bedste.
    .
    Den danske vinbranche
    * Magazzino er en ny vinhandel, oprettet af et af Danmarks største fødevareimport-firmaer, ARC. Firmaet kører hver uge varer hjem fra Italien og har besluttet også at tage vin på programmet. Butikken ligger på Emdrupvej 28A, 2100 København Ø, tlf.: 39 20 30 30, e-mail: Arc@Arc.dk, Henrik Christensen.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Go’ morgen, vin
På torsdag d. 6. kl. cirka 08.15 er Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim atter i tv2's Go’ morgen-program med smagning af tre californiske rødvine, der netop nu er på tilbud:
* Rutherford Ranch, Merlot, Napa Valley 1998 til 89 kr. fra SuperBrugsen.
* Gallo, Frei Ranch, Zinfandel, Dry Creek Valley, Sonoma 1996 til 149 kr. fra Taster Wine.
* Beringer Private Reserve, Cabernet Sauvignon, Napa Valley 1995 til 499 kr. fra Wine Selection.
...
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens spørgsmål - og svar.

Hvorfor hedder det Languedoc?
Direkte oversat betyder navnet "Sproget oc". Altså landet, hvor man talte oc, en gammel provencalsk dialekt. En benævnelse, der går helt tilbage til 1200-tallet.
Oc var det lokale ord for ja. I resten af Frankrig sagde man oil (i dag oui), og dér hed landet Langue d’Oil.
Sproget oc udtrykker en folkelig kultur, en gastronomi og en tradition, der gennem historien har formet den måde, man lever på i Languedoc. Og sproget tales stadig. Hver femte indbygger forstår det, og både i skolerne og på universiteterne underviser man i det. Her er en smagsprøve:
      Solel, qu'aqueste vin de bon terraire d'Oc,
      escampant dins mon còr Io sanc de ton còr d'astre,
      i espeligue à ton laus un sirventesc de fòc!
    Og på dansk:
      O Sol, må denne vin fra vort kære terroir d’Oc
      fylde mit hjerte med blod fra dit stjernebestrøede hjerte
      og synge din pris i en guddommelig flammetale!
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
a..
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Tokaji Furmint, Late Harvest, Tokaj, Ungarn 1999
62,50 kr. for ½ liter, Sigurd Müller
En meget lækker hvidvin på senthøstede druer. Den har en honningagtig sødme, der løftes af den friske syre, samt toner af botrytis, den ædle råddenskab. Link til side om ungarske vinproducenter: www.epicurious.com.


Tokaji Aszu 5 Puttonyos, Tokaj, Ungarn 1995
200 kr. for ½ liter, Sigurd Müller
Aszú er ungarsk for "indskrumpet" - og benævnelsen for søde senthøstede druer. Druerne samles i små trækar, puttonyos, og jo flere kar, der tilføres den normale hvidvin, desto sødere bliver vinen naturligvis. Her er brugt fem kar, og resultatet er blevet meget dejligt. Vinen er sød, men ikke sliksød. Dens honningsødme afbalanceres af tilpas syre. Fine toner af botrytis. Link til tysk side om Tokaj: www.joabor.ch.


Tokaji Furmint Mandolias, Oremus, Tokaj, Ungarn 2000
52 kr., Sigurd Müller
I Ungarns Tokaj-distrikt bruger man ikke kun de traditionelle druer som fx Furmint til søde vine. Man laver også tørre vine - som denne glimrende hvidvin fra Oremus. Den har en flot, krydret duft, fyldig frugt og en lille charmerende sødme. Den er et glimrende glas til prisen. Link til engelsk side om Tokaj: www.funkcity.demon.co.uk.


Santa Rita, Floresta, Merlot / Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 1998
109,50 kr., Amka Vinimport
En voldsom og flot vin, ungdommelig, fyrrig, muskuløs (14 procent). Den har allerede nu en kraftig og meget kompleks duft og en fortryllende smag, men den skal ubetinget have lov til at ligge i endnu tre-fire år. Link til producenten: www.santarita.com.


Bouchard Finlayson, Kaaimansgat, Chardonnay, Overberg, Sydafrika 1999
120 kr., Vinslottet i Greve
Dyr, men dejlig hvidvin. Faktisk en fantastisk dejlig hvidvin. Den er blød, lækker og harmonisk med tilpas syre og en ret markant smag af eg - uden at man dog på nogen måde får splinter i munden. Link til producenten: www.bouchardfinlayson.co.za.


Château de Champs des Treilles, Sainte-Foy Bordeaux, Frankrig 2000
48 kr., Encore Vin
Her har vi en "lille bordeaux", der er virkelig vellavet. Den er fortrinlig som hverdagsvin, og den får sin femte stjerne på grund af den rimelige pris. Bag vinen står Jean-Michel Comme, der til daglig er teknisk direktør på Château Pontet-Canet. Link til distriktet: www.saintefoy-bordeaux.com.


Alvinde, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2000
64,75 kr., Lago Import
Meget, meget lækker rødvin, fed og flot. Med fyldig frugt og bløde tanniner. Glimrende til mange kødretter og oste. Link til Chiles vin: www.chilewinemarket.com.


Ramos Pinto, Urtiga, Vintage Caracter Portvin, Portugal
99 kr., Østjysk Vinforsyning
Druerne til denne bløde og lækre portvin kommer fra Quinta (bondegård) da Urtiga, der ligger ved en lille biflod til Douro-floden. Det er en elegant vin, blød og lækker og ikke oversød. Med sin smag af rosiner og mandler sætter den én i julehumør. Link til side om producenten: www.winetoday.com.


Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1999
109 kr., Amka Vinimport
Flot og karakterfuld vin med typisk Cabernet-duft, en dybrød farve og en herlig smag med toner af kirsebær. Den kan drikkes nu, men må godt ligge et år eller to. Link til side om producenten: www.dreyfusashby.com.


Luis Felipe Edwards, Reserva, Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile 1999
67,50 kr., ViniPortugal
Blød og lækker rødvin med dejlig frugt, der holder de 13,5 procent alkohol stangen. Link til side om producenten: www.winetoday.com.


Private Reserve, Chardonnay, Beringer, Napa Valley, Californien 1998
430 kr., Wine Selection og Carl Wandel
Der er noget tilfredsstillende ved at konstatere, at vine, man alligevel ikke har råd til at købe, ikke er pengene værd. Det gælder dog ikke denne unægteligt meget dyre hvidvin, der har en moden duft af eg og en flot og bred smag af frugt, der klinger ud i en lang, lang eftersmag. En vertikalsmagning viser, at den i endnu nogle år vil være på toppen. Link til producenten: www.beringer.com.


Palacio de Otazu, Reserva, Navarra 1996
93 kr. (ved 12 flasker), Ki-Ma Vinimport
Dejlig rødvin på Merlot, Cabernet og Tempranillo. Den er meget indtagende med en fin sødme, god frugt og toner af vanille og chokolade. Der er lidt vinsten i den, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet. Link til side om producenten: www.wine.com.


Tintara, Shiraz, Hardys, South Australia 1998
99 kr., FDB
Det store australske vinfirma Hardys henter druerne til denne nam-nam-vin fra McLaren Vale, Clare og Padthaway - alle tre kvalitets-distrikter. I smagen er der toner af peber, vanille, kirsebær og chokolade. Link til producenten: www.hardys-wines.com.


Condo de Haza, Alejandro Fernández, Ribera del Duero, Spanien 1999
110, Philipson Wine
En ret dyr vin, lidt robust, men med et pænt smagsbillede. Den er lavet på ren Tempranillo og har ligget 460 dage på amerikansk eg - står der på bagetiketten. Den vinder ved at blive plasket over i en karaffel. Link til side om vinen: www.classicalwines.com.


Domaine l'Aiguelière, Coteaux du Languedoc, Frankrig 1999
125 kr., The Wine Company
Flot vin med en god og let krydret frugt og bløde tanniner. Den bør plaskes over i en karaffel i god tid før middagen, og den må også godt ligge tre-fire år endnu. Link til side om producenten: www.winetoday.com.


Q.A., Reserve, Quinta da Alorna, Cabernet Sauvignon, Ribatejo, Portugal 1998
59,95 kr., ViniPortugal
Vellavet rødvin med intens og let krydret frugtsmag og med toner af chokolade og vanille. En lidt krævende vin at drikke, men pengene værd. Den vinder, når den bliver plasket over i en karaffel. Link til distriktet: http://portugal-info.net.


VR, Varietal Range, Cabernet Sauvignon, Hardys, South East Australia 2000
42,95 kr., FDB
Et virkelig godt glas vin til en meget rimelig pris - en glimrende hverdags-vin. Intens og ren frugt og bløde tanniner. Link til producenten: www.hardys-wines.com.


Estola, Reserva, La Mancha, Spanien 1997
46 kr., Kjær & Sommerfeldt
En pæn og ukompliceret "hakkebøffevin" med god frugtsmag, saftig og ret let. Link til side om distriktet: www.jrnet.com.


Domaine la Soumade, Côtes du Rhône Villages Rasteau, Frankrig 1999
84 kr., Jysk Vin
Dette er en robust og krydret vin med en intens smag og kraftig alkohol. Link til side om producenten: www.winetoday.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
Alt for Damerne
Domaine de la Chanaise, Morgon, Frankrig 1998RødvinKB Vinimport
.
Berlingske Tidende
Quinta da Casa Amarela, 10 años, PortugalPortvin200 kr.ViniPortugal
Ramos Pinto, Quinta da Ervamoira, 10 años, PortugalPortvin225 kr.Østjysk Vinforsyning
La Grola, Allegrini, IGT Veronese, Italien 1998Rødvin130 kr.Adriat Vinimport
GSM, Rosemont, McLaren Vale, Australien 1998Rødvin149 kr.Gobi
.
B.T.
Atrium, Merlot, Torres, Penedès, Spanien 2000Rødvin60 kr.Netto
.
Børsen
Salon BDB, Champagne, Frankrig 1985Mousserende999 kr.Philipson Wine
Jacques Selosse, Substance Blanc de Blancs, Grand Cru Avize, Champagne, FrankrigMousserende500 kr.l'Esprit du Vin
.
ErhvervsBladet
Domaine Chaume-Arnaud, Cuvée Granges Rouges, Côtes du Rhône Villages 1998Rødvin70 kr.KB Vinimport
.
Euroman
Raventós i Blanc, Cava, SpanienMousserende105 kr.La Cava
.
JP København
Taylor 10 Years Tawny, PortugalPortvin100 kr.Gobi
.
Nordjyske Stiftstidende
Cooperidge, Gallo, Californien 1999Hvidvin60 kr.Skjold Burne
Plaisir de Merle, Sydafrika 1999Hvidvin119 kr.Amka Vinimport
Laguna Ranch Vinyard, Gallo, Californien 2000Hvidvin159 kr.Skjold Burne
.
Århus Stiftstidende
Dal Forno, Amarone della Valpolicella, Italien 1995Rødvin1200 kr.Era Ora
a..
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.