Vin-aktuelt i uge 3
14. januar - 20. januar 2002
.

VinAvisen uge 51-52VinAvisen uge 1VinAvisen uge 2
a.
Uroen i Argentina
Vil vi med den aktuelle situation i Argentina få billigere argentinsk vin? Sådan har flere af vore læsere spurgt.
En devaluering vil måske på længere sigt forbedre vinproducenternes konkurrenceevne, men langt større problemer overskygger fremtiden. Situationen er yderst alvorlig, siger VinAvisens kontakter derovre.
Man har en fornemmelse af, at uroen først og fremmest er koncentreret omkring de store pladser i Buernos Aires, men usikkerheden har bredt sig til alle hjørner af landet, også til de berømte vindistrikter, der står over for store problemer.

Billigere vin fra Argentina?
I Mendoza er der flere af de store vinhuse, som ikke har udbetalt lønninger i et halvt år, og spørgsmålet er, om der vil være penge til at betale den forestående høst?
Kassen er tom, og bankerne har lukket for yderligere kredit. Situationen er så desperat, at selv pæne mennesker må gå ud og stjæle for at få mad på bordet.
Fagforeningerne er nu på banen og vil presse regeringen til at få orden på tingene. Problemet er, at der højst sandsynligt ikke findes en politiker med "rene hænder". Korruption er en naturlig ting i det politiske liv.
Hvis vi overhovedet får vin fra Argentina, vil devalueringen naturligvis betyde et vist fald i priserne, men mange af udgifterne i vinindustrien, blandt andet til flasker og propper, er bundet til dollar, og mange andre poster i prisen på vin vil heller ikke blive påvirket af devalueringen.

Ikke nogen lysende fremtid
Den hidtidige tilknytning af den argentinske peso til den amerikanske dollar har længe været en torn i øjnene på de argentinske vinproducenter. De har set, hvordan deres naboer, Chile og Brasilien, har haft nemmere ved at eksportere deres vine.
Imidlertid modtages devalueringen forleden ikke med udelt glæde. Man tror ikke, at eksporten hurtigt vil rette sig op - som det skete ved tilsvarende devalueringer i Mexico og Rusland i 90’erne. De store vinerier har nemlig deres lån i dollars, og de skal nu forrentes og betales tilbage med de svagere pesos.

Et slagtet udvalg
Blandt de råd og nævn, som den nye regering nu slagter, er Udvalget for Smagsbedømmelse af Vin til Udførsel med Eksportrestitutioner.
Udvalget blev i sin tid nedsat for at føre kontrol med statens tilbagebetalinger (restitutioner) af afgifter m.v. ved udførsel af vin til tredjelande. Man ville sikre sig, at ikke det værste plonk blev reeksporteret til fx Polen udelukkende for at indkassere nemme penge fra den danske stat. I starten er det således lykkedes udvalget at spare staten for beløb i størrelsesordenen 25.000 kr.
I udvalget deltog to vinkypere, der dog ikke blev honoreret, og siden 1999 har udvalget ikke afholdt møder. Der er således ikke mange penge at spare ved at nedlægge det - men heller ikke nogen grund til at lade det leve.
..........
  .
  VinAvisens Online Auktioner
  Kostbar singlemalt på auktion
  En flaske Bowmore singlemalt 1968 er sat til salg på VinAvisens Online Auktioner. I handelen koster den 2495 kr., men på auktionen er startprisen 100 kr. Så her er virkelig noget at gå efter!
  Det er Kjær & Sommerfeldts butik i Århus, der har fået den gode idé, og man gør det som oplæg til en vinsmagning.
  K&S Århus gør virkelig noget ved singlemalt whisky. Man har ligefrem oprettet en klub og arrangerer smagninger, og den aktuelle smagning afholdes torsdag den 7. februar kl. 19-21.30 i Royal Hotel i Århus, hvor man vil smage den berømte maltwhisky i 12, 17, 21 og 25 års samt udgaverne Darkest, Dusk, Voyage og 1968. Entré: 300 kr.
  Nærmere oplysninger om singlemalt klubben og smagningen den 7. februar fås hos Jess, Tove og Martin hos K&S i Århus, tlf.: 86 16 78 79 eller e-mail: aarhus@kogs.dk. Og mere om Bowmore kan læses på destilleriets interessante website: www.morrisonbowmore.com.

  Ved at komme gang i den
  Der kommer i øvrigt fortsat mange gode vine til salg i vores Online Auktioner. Faktisk er der udbudt vine til næsten en kvart million kr. - eller mere præcist: 246.958 kr., som vi fik det til, da vi i torsdags gangede og lagde sammen.
  Der er også så småt kommet gang i buddene - måske fordi nogle af udbyderne først har prøvet med én pris uden at få salg og nu prøver igen med en mere spiselig pris.
  Det er jo i det hele taget fordelen ved vores auktions-sider, at man kan blive ved med at udbyde. Det koster ikke en øre at gøre det. I modsætning til mange andre auktions-sites på nettet er vores helt gratis både for sælger og køber.

  Med et klik på denne bjælke kommer du ind på auktionssiderne:
  .
  .
........
Drik rødvin, og bliv 112 år!
Ifølge Fyens Stiftstidende er verdens ældste mand, den 112-årige Antonio Todde, afgået ved døden. Han levede og arbejdede som hyrde på Sardinien, og hans ekstraordinære langlivethed tilskrev man den gode rødvin, han hver dag drak til maden.
.
Endnu mere vin fra Australien
I 2001 nåede den australske vinproduktion en rekordstor mængde på 1,4 millioner tons. Og det er ikke slut med det. Med de mange nyplantninger vil den årlige vækst i mængden fortsætte.
I 2001 producerede australierne 375 millioner liter vin, hvoraf de 44 procent blev eksporteret. I 2010 forventes mere end den dobbelte mængde, nemlig 780 millioner liter. Men vil det være muligt at øge eksporten væsentligt?
Vinfolk i Australien forudser, at mange mindre producenter vil blive nødt til at dreje nøglen om.

Stor vinhøst i Sydafrika
Sydafrikas vinhøst er ved at være tilende, og ifølge South Africa Wine Industry Information and Systems (SAWIS) bliver den 11,3 procent større end i 2001, nemlig på i alt 1086 millioner tons.
Samtidig er eksporten af sydafrikansk vin i året fra oktober 2000 til november 2001 steget med 15,1 procent.

Kælder-propsmag
Wine Spectator fortæller om Domaine Michel Magnien & Fils i Bourgogne, der nu er blevet "genfødt", efter at familien har måttet hælde to årgange i kloaken.
Problemet var, at vinen havde fået "kælder-propsmag" - et fænomen, der par plaget mange franske vinbønder.
Årsagen til miseren ligger i brugen af trykimpægneret træ i bygningerne. Træet er imprægneret med de såkaldte polyklorfenoler, især pentaklorfenol, der er kraftige svampe- og insektgifte, men som altså også kan give en metallisk og møffet smag til vinen - en smag, der minder om propsmag. Og om rådden ost og sure sokker
Michel Magnien og hans søn, Frédéric, har haft et tab på 16-17 millioner dkr. på grund af den ødelagte vin og 180 ubrugelige fade samt udgifterne til en total renovering af deres bygninger. De har lagt sag an mod arkitekten og andre involverede i det uhensigtsmæssige byggeri.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.

  Søren Søndergaard (f. 1930) er lægen, der blev berømt på sin viden om vin. I 1984 deltog han i fjernsynets "Kvit eller Dobbelt" i emnet Frankrigs vine og vandt 48.000 kr.
  Hans interesse for vin blev dog vakt mange år før. Han er speciallæge i arbejdsmedicin, og under sin uddannelse deltog han i 1952 i et dissektionskursus ved universitetet i Strasbourg. I kantinen nød han Alsace-vinen, og i weekenderne drog han ud til de små vinbyer, hvor den nye vin blev fejret. Dermed var han bidt af vinens verden.
  Vinlitteratur var på den tid noget romantisk vås, og praktisk taget ingen interesserede sig for vin. Så det blev en lidt ensom hobby. Men hurtigt kom han i kontakt med de to fremragende vinblade, Cuisine et Vins de France og Revue du Vin de France, der i mange år blev hans vigtigste åndelige føde. De var først med seriøse vurderinger af vine, ligesom de arrangerede vinrejser, hvori han deltog.
  I 1958-76 arbejdede Søren Søndergaard i Sverige, hvor Monopolet på den tid var verdens største importør af klassificerede Bordeaux-vine. Årgange fra 1928 og fremefter kunne købes for en slik - og det blev de. I 1973 var han udtaget til 10.000 kronors-frågan i det svenske fjernsyn, men i sidste øjeblik blev vinen strøget som emne - det var for kontroversielt for de alkohol-forskrækkede svenskere.
  Da han endelig i 1984 fik revanche i det danske fjernsyn, var han bedriftslæge hos SAS, og nu begyndte en forrygende karruseltur i vinens verden: Guide på vinrejser, oprettelse af SAS’ vinklub, vinkurser for FOF i Ordrup og en masse artikler: Først i Søndags-BT og Det danske Vinblad, siden i Smag & Behag, Penge & Privatøkonomi, Vinårbogen m.v. Han har oversat fem vinbøger og været bidragsyder til Den store danske Encyklopædi (Bordeaux) og Gyldendals Vinleksikon (Frankrig alment og Champagne). Han har været dommer ved en lang række danske og udenlandske konkurrencer og vinmesterskaber og er optaget i alle Frankrigs betydende vinbroderskaber - tyve i alt. Han er æresmedlem i Dansk Sommelierforening og medlem af vinskribenternes klub, Laugsmagistrene. I fjorten år - 1987-2001 - var han mâitre (formand) for Commanderie de Bordeaux à Copenhague.
  Hans hustru hedder Ingrid, og sammen dyrker de interessen for vin, gastronomi, maltwhisky, bridge, historie og Frankrig.
  Adresse: Hegnstoften 35, 2630 Taastrup, tlf.: 43 52 33 63, fax: 43 52 33 64, e-mail: winedoctorss@mail.tele.dk.
--...
  .
  Den danske vinbranche
  * Kjær & Sommerfeldt har til deres B2B-afdeling (business to business) ansat salgskonsulent Mette Hartmuth. Hun skal betjene firmaet erhvervskunder i Esbjerg-området med udgangspunkt fra forretningen i Jyllandsgade 47 i Esbjerg (tidligere Davids Vinhandel).
  * Allied Domecq har overtaget distributionen og forhandlingen på alle markeder i Norden (inkl. duty free) af Stolichnaya og Moskovkaya vodka fra Hans Just.
  * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
..
En parisisk vinbistro
Jyske Vestkysten fortæller om vinbistroen Jacques Melac, 42 rue Léon Frot i Paris. Foran bistroen dyrker Jacques Melac vin, ikke så meget, men nok til nogle flasker.
Hans slogan er: - Her bruger vi kun vand til at koge kartofler i. Og hvis man levner bare en lille smule på tallerkenen, får man en bøde på 2 francs.

  Italiens største vinkælder
  Marchesi Antinori er gået i gang med et nyt stort vineri i San Casciano Val di Pesa i bakkerne oven for Firenze - til en melodi af 50 millioner euro = 375 mio dkr.
  Der vil blive 10 hektar under tag, inklusive 3,5 hektar delvis nedgravet kælder med plads til 40.000 barriques. Det bliver den største kælder med fade i Italien.
  På billedet til venstre ses Piero Antinori og en af hans døtre, Albiera.
a
Når man klikker på de små pile - ikke her, men på selve Irma's side - får man rullegardiner med de forskellige søgekriterier.
  Endnu en mad/vin-website
  To uger i træk har vi fortalt om websites, hvor man kan kombinere vin og mad. En af vore læsere har gjort os opmærksomme på endnu en, nemlig www.irmacity.dk. Her er der et system, hvor man kan søge på type, smag, fylde og prisklasse og få forslag til vine, og yderligere har man hægtet vinbeskrivelserne sammen med sæsonaktuelle opskrifter, som kan laves på rekordtid.
  Man kan faktisk søge begge veje - nemlig både fra opskrifter til vin og omvendt.
  IrmaCity’s website er lavet i forbindelse med kædens nye københavnske Irma City-butikker, hvoraf den første findes Falkonér Allé 13, og den næste åbner den 7. februar på Vesterbro Torv.
  Det sidste sted overfører man i øvrigt en god idé fra vinhandlere i London - en lynvinkøler, der kan temperere en flaske hvidvin eller champagne på under fem minutter. Den må vi ind og prøve ...

Mere og billigere vin fra Chile
Ifølge fagbladet Just Drinks har Chile i de første elleve måneder af 2001 øget sin vineksport rent mængdemæssigt med 3,2 procent - hvilket er lidt skuffende set i forhold til året før. Da var stigningen 16,3 procent.
Endnu mere skuffende var, at prisen pr. eksporteret liter vin faldt fra 18 til 16 dkr., og at eksporten af bulk steg med 50,2 procent.
De faldende priser hænger ikke mindst sammen med landets overproduktion af vin.

Der er gang i den i Rioja
Vinkommiteen i Rioja melder om øget eksport. I perioden januar-november 2001 er der tale om en stigning på næsten 51 procent i forhold til året før. I alt eksporteredes 54,7 millioner liter vin, mens salget til hjemmemarkedet steg med 34,54 procent til 142,7 millioner liter.
I alt blev der i perioden solgt 142,7 millioner liter rioja, hvilket er 34,54 procent mere end året før.

Robot-tungen en realitet
Videnskabsmagasinet Nature beretter, at den kunstige tunge er en realitet. Den er skabt af brasilianske forskere i samarbejde med universitetet i Bangor i Wales, og den siges at være lige så effektiv som de menneskelige smagsløg - og så bliver den aldrig træt!
Robot-tungen kan registrere sukker, salt og andre stoffer i så små koncentrationer, at den menneskelige tunge ikke kan følge med, og forskerne mener, at den især vil være af værdi for vinproducenter, der tilstræber det nøjagtigt samme smagsbillede i vinen år efter år.

Igen go’mogen vin i fjernsynet
På tirsdag den 15. kl. cirka 8.15 mødes Per Pallesen, Michael Meyerheim og Tim Vollerslev igen på tv2 for at smage tre vine på tilbud, denne gang fra Chile:
* Santiago, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley 2000 til 30 kr. fra Føtex.
* Carmen, Cabernet Sauvignon, Central Valley 2000 til 57 kr. fra Vinens Verden.
* El Tranque, Viña Tarapacá, La Isla, Maipo Valley til 80 kr. fra Skjold Burne.

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


La Campagne, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000
45 kr., 120 kr. for 3 flasker, Skjold Burne
Dette er en rødvin, som mange vil kunne lide - dejlig fyldig, meget frugtagtig og med en fin sødme. Faktisk en flot vin. Den femte stjerne får den for den meget rimelige pris. Link til Vin de Pays d'Oc: www.vindepaysdoc.com.


il Bacialé, Monferrato, Italien 1999
79,95 kr., Philipson Wine
Den kan jeg sørme godt li', lød det under smagningen. Og de kunne alle vi andre også. Det er en meget interessant Piemonte-vin med en flot struktur og fyldig frugt, der holder de 13,5 procent stangen. Den har fine toner af kirsebær, brombær og andre sorte bær og en lang eftersmag. En afgjort nydelse. Link til side om distriktet: www.winetoday.com.


Viña Arisabel, Reserva, Rioja, Spanien 1996
69,95 kr., ViniPortugal
En klassisk rioja med denne bløde, sødlige og lækre smag, afrundet af den gode fadlagring. Og til en rimelig pris, når man tager i betragtning, at den har ligget og lagret i fem år. Link til distriktet: www.riojawine.com.


Monterra, Cabernet Sauvignon, Monterey, Californien 1998
98 kr., Viniberia
En intens dybrød farve og en kraftig og indbydende duft lover godt, og rødvinen opfylder forventningerne. Den er meget blød og lækker med krydret frugt og fin sødme. Efter smagningen nød vi den til en stor, saftig oksebøf. Link til producenten: www.monterra-monterey.com.


Valentin Bianchi, Merlot, Reserva, San Rafael, Argentina 1997
159,75 kr., H.J. Hansen
Flot, blød, herlig - en stor, moden og meget kompleks rødvin. Den har en vidunderlig duft og en fyldig frugtsmag med toner af peber. En stor nydelse. Link til producenten: www.vbianchi.com.


Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina 1997
129,95 kr., Philipson Wine
Yderst elegant hvidvin - ikke spor tung, som de oversøiske Chardonnay'er ofte kan være. En virkelig fornem vin, blød, med dejlig frugt og en frisk syre, der gør vinen glimrende til mad. Link til side om argentinsk vin: www.latinsynergy.org.


La Vinoise, Mignot, Juliénas, Frankrig 1998
66 kr., Amka Vinimport
Dette er en god og vellavet cru-beaujolais med frisk frugt og en let sødme. Den har 13 procent alkohol, der understøttes af den gode frugt. Link til dansk side om producenten: www.amka-vin.com.


Regnié, Mignot, Cru du Beaujolais, Frankrig 1998
54 kr., Amka Vinimport
Endnu en cru-beaujolais fra vinhuset Mignot. Den har en dejlig frisk og saftig frugt, en let sødme - og en attraktiv pris. Link til dansk side om producenten: www.amka-vin.com.


Casa Silva, Classic, Cabernet Sauvignon Colchagua Valley, Chile 2000
52 kr., Sigurd Müller
Et muskelbundt af en rødvin, der kræver en kraftig middagsret. Umiddelbart er vinen imidlertid meget indtagende med intens frugt og ret markant sødme. Link til producenten: www.casasilva.cl.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Spier, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2000Rødvin69,50 kr.Irma
Listel Rosé, Grain de Gris, Vin de Pays, FrankrigRosévin35 kr.Netto
Trivento, Malbec, Mendoza, Argentina 1999Rødvin59,50 kr.Føtex
.
Berlingske Tidende
l'Avenir, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2000Hvidvin49,95 kr.Philipson Wine
Wolf Blass, Yellow Label, Cabernet Sauvignon, South Australia 1999Rødvin79,95 kr.Iso
.
B.T.
Hécula, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien 2000Rødvin35 kr.Netto
.
Børsen
La Campagne, Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000Rødvin45 kr.Skjold Burne
.
ErhvervsBladet
Trapiche, Medalla, Las Palmas, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997Rødvin175 kr.Amka Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Lanson, Champagne, FrankrigMousserende239 kr.Chris-Wine
.
Nordjyske Stiftstidende
Santa Rita, 120, Cabernet Sauvignon / Syrah, Maipo Valley, Chile 2000Rødvin50 kr.Amka Vinimport
.
Penge & Privatøkonomi
Nero d'Avola, Morgante, IGT Sicilien, Italien 1999Rødvin69 kr.Enoteca, 38 88 48 38
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.