Vin-aktuelt i uge 34
19. august - 25. august 2002
.

VinAvisen uge 31VinAvisen uge 32VinAvisen uge 33
.....

STILLINGS-
ANNONCE
34-35
Ekspedient
til travl, lidt gammeldags butik i spændende handelsgade på Frederiksberg
Klik her og læs!
JUUL's VINHANDEL
Værnedamsvej 15, 1819 Frederiksberg

.....
Lukker V.S.O.D. sit sekretariat?
På tirsdag d. 20 mødes medlemmerne af V.S.O.D. til en ekstraordinær generalforsamling med det formål at nedlægge foreningens sekretariat, der varetages af direktør André d’Auchamp og sekretær Annette Buchmann.
Tanken er at afskedige de to medarbejdere og overdrage sekretariatets opgaver til interesseorganisationen HTS - Handel, Transport og Serviceerhvervene, www.hts.dk.
V.S.O.D. vil naturligvis stadig bestå, men når foreningen ønsker at nedlægge sit sekretariat, skyldes det underskud og manglende medlemstilgang.

Vinens fingeraftryk
Forskere ved det franske Institut National de la Recherche Agronomique - instituttet for landbrugs-forskning (INRA) - er i gang med at finde en metode til at identificere vine ved hjælp af DNA.
Ifølge franske aviser kan forskerne ved INRA’s laboratorium i Montpellier endnu ikke sige, at en vin fx indeholder 85 procent af én drue og 15 procent af en anden, men de kan i hvert fald fortælle, hvilke druesorter der indgår i vinen. Foreløbig har forskerne indsamlet DNA-fingeraftryk fra cirka 600 druesorter.
Myndighederne, der beskæftiger sig med forfalskning af vin, er naturligvis meget interesseret i den nye teknik. Sidste år checkede de 26.700 flasker for at afsløre svindel med vin.
I alt 800.000 mennesker er beskæftigede i fransk vin, og det er klart, at nogle af dem kan blive fristet til at svindle.


STILLINGS-
ANNONCE
34-36
Salgsbackup søges til JyskVin - det gode glas i Randers
...
Har du erfaring med vin og lyst til at bruge den i nye spændende omgivelser, så kontakt nedenstående for yderligere information eller læs mere om stillingen på www.jyskvin.dk eller hos Adecco på www.jobbanken.dk.
...
Nølgeord for stillingen: Ekspedition af kunder i butik og pr. telefon, lagerstyring, opsøgende salg, deltagelse i vinsmagninger mv.
...
Venligst send ansøgningen mrk. 198852 til britta.vinum.vissing@adecco.dk eller til Adecco, Ryesgade 29, 3. sal, 8000 Århus C. Att.: Britta Vinum Vissing, tlf.: 86 19 88 00.


Vindistrikter på Unesco’s liste
For to år siden satte Unesco - de forenede nationers kultur-organisation - for første gang et vindistrikt på listen over verdens kulturarv. Det var Saint-Émilion. Ikke kun den fine gamle vinby, men også hele vindistriktet udenom, hvor man jo har dyrket vin i over 2000 år.
Sidste år kom Portugals Douro-dal på listen. Her bliver de århundrede gamle terrasser i dag modelleret om, så markerne i højere grad kan bearbejdes med maskinkraft, og forhåbentlig vil optagelsen på Unesco's liste medvirke til, at noget af den fine gamle kultur med de mange terrasser bevares.

Ny på Unesco's liste: Tokaj
I år er turen kommet til endnu et vindistrikt, nemlig Ungarns Tokaj-region, der leverer nogle af verdens fornemste søde vine. Her er stadig bevaret det gamle netværk af byer og vinmarker, dybe kældre i klippen og endog en produktion af vinfade i Zemplén-bakkerne. Alt det, der har repræsenteret livet i Tokaj igennem mange generationer - med et sørgeligt afbræk under kommunismen.
Også Frankrig Loire-dal og Tysklands Rhin-dal står på Unesco’s liste, men det skyldes ikke kun dalenes vinkultur, men hele deres historie, kultur og landskab.
For Tokaj kan optagelsen på listen betyde en øget tilstrømning af turister og dermed et øget kendskab til vinene.


ANNONCE
12-37
.......

samt Gova, Strandberg, Nærum Stormarked og Superstore
  TILBUD I UGE 34:
  Château de la Roque
  En kraftig Bordeaux med en markant bouquet af modne bær, lidt muld og krydderi. Smagen er intens med vedvarende frugtnuancer der krydres i eftersmagen.
  Pris: 47,95 kr. 3 flasker for 120 kr.
  Klik her og læs om vinen


Virus-stemmer
Den svenske Sprit & Vinleverantörsföreningen har på internettet foretaget en meningsmåling vedrørende en sænkning af alkoholafgifterne. Stemmerne indkom igennem tre uger, og 85 procent gik ind for en sænkning - naturligvis.
Men så gik der virus i stemmeafgivelsen. I løbet af få sekunder indkom 10.000 stemmer, der ikke ville sænke afgifterne.
Bertil Swartz, der er direktør i SVL, mener, at det var unge radikale nykterister, der prøvede at sabotere undersøgelsen.
Ak ja, man skal nok lade være med at lave den slags undersøgelser via internettet …


ANNONCE
>36

a..a..
Tanker fra en tænketank
Den amerikanske tænketank WineVision har holdt sit årlige møde i Napa i Californien, og blandt andet diskuterede man, hvordan man kunne gøre vin til en større del af amerikansk kultur.
Blandt andet har man gennem en konkurrence udviklet 400 slogans, der fremstiller vinen som en del af en moderne livsstil. Her er de fire vinderforslag:
Tre forslag fra tænketanken
På WineVisions møde var tre forslag til diskussion:
* At sælge vin i emballager, der kun rummer to glas vin, svarende til hvad de fleste drikker til et måltid.
* At fremstille flaskelukker med et budskab om, hvordan en flaske vin kan holde sig frisk i tre til fem dage, når proppen sættes i, og flasken sættes i køleskabet.
* At bruge overproduktionen af vin til at fremstille mindre kostbare vine til restauranterne - et sted, hvor mange nye forbrugere møder vinen.

Mondavi - hvem er det?
På mødet kom det også frem, at der var lang vej til at indarbejde vin som en mærkevare.
Kun to vinmærker, Gallo og Beringer, bliver genkendt af over 70 procent af de amerikanske vindrikkere. Og en tredjedel genkender overhovedet ikke navnet Robert Mondavi.
Hvis man til voksne vinforbrugere siger navnet Kendall-Jackson, har de 55 procent slet ingen anelse om, hvad det står for.


ANNONCE
>43
  Forrygende Côtes du Rhône
  4 vine =
  1 tabt på fire vine!
  Vignerons & Passions
  Encore-Vin's nye vine fra Midi klik her og læs mere!

.

www.garagevin.com

..a....a..
Vil krebsene få tallet til yderligere at stige?
Det er utroligt, hvor populære papvinene er i Sverige. Vi har tidligere fortalt, at Bag-in-Box vinenes markedsandel for juni måned lå på 44,7 procent. Nu foreligger tallet for juli, og her ligger BIB-vinene på 50,9 procent.
Ifølge WOW FaxNews er det især rødvine, der sælges på denne måde - her drejer det sig om 54,3 procent af alle rødvine, mens de tilsvarende tal for hvidvine er 47,9 procent og for rosé 16,1 procent.
Nu ser svenskerne frem til, at pap-andelen yderligere vil stige i august, hvor der skal vin på bordet til de mange kräftskivor.

Et større svindelnummer
Ifølge fagbladet Just Drinks har britiske toldere slået ned på et større svindelnummer, hvori flere højt placerede folk i spiritus-branchen er involveret.
Ifølge toldvæsenet har svindlerne unddraget det offentlige afgifter på i alt 30 millioner pund (350 millioner dkr.), og det er sket ved, at de har kanaliseret spiritus, bestemt til eksport, ud på hjemmemarkedet.
Toldvæsenet har foretaget razziaer cirka 50 steder, og ni personer er blevet arresteret.


ANNONCE
>12/03

........................................................
En kasse med spændende vine fra San Marco i Frascati
6 flasker for kun 405 kr.
Levering: 0 kr. overalt i landet
Klik her!
.

.a..a..
  Sæsonens første store vinsmagning
  Det er efterhånden blevet en tradition, at sæsonens første store vinsmagning afholdes af Chris-Wine, der her præsenterer den nye årgang af vinene fra familien Carls slot i Bordeaux, Château de Seguin.
  Sådan også i år, og vi kan melde, at alt er mere end vel. Hvis alle lavede så glimrende vine i Bordeaux, behøvede man ikke at tale om krise.
  Dertil kommer de rødvine, som Michael og Gert Carl laver på deres ejendom, Bona Terra, i Rumænien. Også de er - til prisen - glimrende vine, der år for år bliver bedre og bedre.
  Nedenfor giver vi stjerner - og mange velfortjente stjerner - til de "danske" vine.

  < Michael og Gert Carl præsenterer deres "haute couture-vin", Cuvée Carl, opkaldt efter deres far, Erling Carl.

ANNONCE
16-31
  Wine & Spirits Logistics
  EHJ tilbyder:
  · Transport fra alle europæiske vindistrikter
  · Logistiklager med pluk og pak
  · Banderolering, etikettering og distribution
  EHJ har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere. Klik her og læs om os!

.a..a..
.
Igennem Rioja-landskabet løber en biflod til Ebro. Rio Oja hedder den, og det er den, der har givet navn til regionen.
  Vinmarker regner væk
  De usandsynligt kraftige regnskyl og haglbyger er ikke kun gået ud over de norditalienske vinmarker - som vi fortalte i sidste nummer af VinAvisen. Også i Østrig er der problemer, ikke mindst i Kamptal, hvor blandt andet den kendte vinbonde Willi Bründlmayers vinmarker har været på vej til at regne væk. Flere steder i det stærkt kuperede vinområde omkring floden Kamp er man bange for, at jorden skal begynde at erodere.
  I Katalonien har regnen ifølge WOW FaxNews givet årsag til bekymringer for vinbønderne, specielt i de bjergrige distrikter Priorat, Terra Alta og Mantsant. Nogen katastrofe er der dog ikke tale om. Ikke endnu, skal man måske tilføje. For regnvejret fortsætter.
  I slutningen af ugen kom der meldinger om, at vinmarker på Sicilien og Mallorca står under vand.

  Tørke i Rioja
  Det er lidt paradoksalt. Men mens flere af Mellemeuropas gamle byer er ved at drukne i svulmende floder, så har Rioja problemer med en helt usædvanlig og langvarig tørke.
  Man regner med, at tørken vil resultere i et fald i høstmængden på mellem 15 og 20 procent. Medvirkende er dog også frosten i december og april.
  Sidste år var høstmængden 367.000 tons. I år kommer den nok op på lige over 300.000 tons, blandt andet fordi det dyrkede areal er øget med 3000 hektar.
  Vinens kvalitet har dog ikke taget skade, melder vinrådet, Consejo Regulador de la DOC Rioja.
  På grund af sidste års store høst og lavere priser på eksportmarkederne øgedes salget af Riojas vine sidste år med hele 37,8 procent til 931 millioner euro. Den samlede mængde var 220,3 millioner liter, det højeste niveau siden 1998.
a..a.
ANNONCE
32-35
...
Få styr på de dyre dråber
...
Bevar dine vine med WineMaster
...
Regulér både temperatur og fugtighed
...
KLIK HER og læs - og få en brochure

.a..a..

.
Nogenlunde sådan ser dyret ud. På billedet ses en fætter, grape mealybug, Pseudococcus maritimus.
  Fjende nr. to
  Den glasvingede skarpskytte - insektet, der medfører den vinstokdræbende sygdom Pierce’s Disease - er stadig fjende nummer ét i de californiske vinmarker. Men en ny skurk er kommet til, nemlig et lille insekt ved navn vine mealybug - på latin Planococcus ficus.
  Dyret, der oprindelig kommer fra området omkring Sortehavet, kan reducere høstmængden med op til 30 procent. Ifølge Wine Spectator spiser det blade, stilke, rødder og druer, og ud i den anden ende kommer en sukkeragtig afføring, der får vinstokkene til at se ud, som om de er glaserede. Endvidere kan dyret overføre den frygtede bladrullevirus.
.a..a.a..a....

  5 stjerner til norsk vin
  I uge 27 og 28 skrev vi om den norske vinbonde Svein Erik Hansen, som i 1992 plantede 2000 vinstokke og siden 1996 har solgt vinen L'Esprit d'Edvard Munch.
  Svein Hansens vingård ligger ud til Oslo-fjorden cirka 100 km syd for Oslo, dvs. på 60 grader nordlig bredde og på højde med Grønlands sydspids.
  Svein Hansen fortalte os, at hans vin er meget sjælden, idet der kun produceres 1000 flasker pr. årgang. Samlere har således budt op til 2500 nkr. pr. flaske.
  Yderligere var han så venlig at sende os en flaske, som vi nu har blindsmagt i forbindelse med ugens smagning.

  Overraskende god
  Den smagte vin var Svein Hansens L’esprit d’Edvard Munch 1997, lavet på Pinot Noir, og morsomt nok var en af smagningens deltagere meget nær på at gætte, hvorfra vinen kom.
  Og hvordan smagte den så? Overraskende godt så godt at vi uden tøven gav den fem stjerner (også selv om den er svær at få fat i). Det er en utrolig interessant vin, ret let, ikke præget af sol, men trods alt med 12,4 procent alkohol, og den åbner sig fornemt i glasset.
  Svein Erik Hansens adresse er Hallingstad Gård, N-3184 Horten, Norge, og hans e-mail adresse er sveierha@online.no.

ANNONCE
14/03
.
.
.
..
  Internet VinShop ...Udvalgte vine, kun via Internettet
  Aktuelle tilbud og Månedens Vin
  Klik og Vind .... Ny Vinquiz hver uge
  Vinguiden .... Find den rette vin til maden
  www.skjold-burne.dk (01-52)

a..a..
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.------a..

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
aa..a..a....a..a..a....
.
.

.

  Christian Thøgersen (f.1943) har et lille slogan, der lyder: Spansk både indvendig og udvendig. Han har nemlig et firma, Ki-Ma Import, der importerer både vin og "lingeri og undertøj til hele familien".
  Firmaets navn hentede han i navnene på de to børn, Kim (27) og Malene (30), og Malene blev fra starten direktør i firmaet og har hele tiden været heltidsansat.
  Christian Thøgersen er uddannet som revisor og har i næsten 40 år arbejdet i transportbranchen. I 1994 begyndte han at importere tekstilvarerne fra Spanien, hvor hans kones søster, der bor i nærheden af Malaga, skaffede ham kontakter til et par leverandører. Varerne sælger han til forhandlere, der tager ud til home-parties.
  Under de mange besøg i Spanien blev han og familien inviteret ud at spise, og her fik de den ene gode vin efter den anden. Så det var oplagt: Hvorfor ikke prøve at importere spansk vin?
  I VinAvisen læste Christian Thøgersen, at Otazu i Navarra søgte en dansk forhandler, så denne glimrende bodega blev den første, han besøgte og fik en aftale med. Samtidig kom tre bodegaer i Rioja til, og i dag dækker hans sortiment ni forskellige spanske distrikter og 43 vine på sytten forskellige druer.
  Man må sige, at han har haft medvind i sit vinøse eventyr. Vinene er blevet godt modtaget - alene i VinAvisen har otte af dem fået fire stjerner, og ti har fået hele fem.
  I det daglige arbejde hjælpes han og datteren om det hele, idet hun mest tager sig af undertøjet og han af vinen. Og da ugen har syv dage, kan de stadig nå det, siger han.
  Privat bor Christian Thøgersen sammen med hustruen Jette på samme adresse som lageret, og den sparsomme fritid bruger han til at besøge de spanske leverandører inden for både undertøj og vin.
  Adresse: Ki-Ma Vinimport, Strandengen 1, Skuldelev, 4050 Skibby, tlf.: 47 52 02 89, fax: 47 52 02 82, e-mail: christian@ki-ma-vinimport.dk.


.ANNONCE
>26/03
.
.
..
...
  Vi henter danskernes vin
  Læs om WHT-Spedition, der er specialister i at hente vin og spiritus hjem fra det sydlige Europa - og som også kan sørge for lagerhotel, banderolering og distribution. Website: www.wht.dk
  Klik her (47-20)
  .

..a..a..
  .
  Den danske vinbranche
  * Slagelse Vinkompagni har overtaget importen af vinene fra Henley Park i Australien.
..
..a....a....a..a..........
  .VinAvisens Online Auktioner
  Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
  - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
  .
  .
..a..a..
Sprit er sprit
For svenskerne er sprit sprit. Lovgivningen skelner ikke mellem spiritus med 40 og med 96 procent, når svenskerne har en flaske med hjem i kufferten. Og den stærke spiritus er ikke svær at få fat på, blandt andet i Belgien.
Dette har også hjulpet spritsmuglerne i deres lyssky arbejde. De er gået over til de 96 procent og behøver således kun at fifle den halve last over grænserne.


ANNONCE
25 33 34 35
..........

JYLLANDS STORE VINFESTIVAL
Vi fylder 20 år, og i den forbindelse afholdes vinfestival
fredag den 30 august kl. 13-17 og
lørdag den 31. august kl. 11-14 og kl. 15-18
Smag langt over 100 vine repræsenteret af mere end 25 vinproducenter fra
Frankrig, Italien, Spanien, Australien og Sydafrika.
Desuden vil en række Slow Food-producenter præsentere deres produkter.
Se yderligere information samt de deltagende producenter på
www.jyskvin.dk - Tilmelding nødvendig - Pris: 150 kr.
Jysk Vin - Haraldsvej 68 - 8900 Randers - tlf.: 86 40 44 44
E-mail: jyskvin@jyskvin.dk Web: www.jyskvin.dk


Motorvej hen over Vega Sicilia
Vejen gennem det spanske distrikt Ribera del Duero er for smal. Den skal udvides, og det skal ske hen over nogle af dalens bedste vingårde, heriblandt Vega Sicilia, Arzuaga Navarro og Finca Vilacreces.
I alt skal 60 hektar vinmarker begraves under asfalt. Og ikke nok med det. Vinbønderne er også bange for, at den øgede biltrafik vil have en negativ indflydelse på miljøet, i særdeleshed på de marker, der grænser op til den projekterede motorvej.

Vin i dk4 i denne uge
I Flemming Kyeds serie af udsendelser på hybrid- og satellit-kanalen dk4 kører samtalen med Rolf Madsen hele syv gange i den kommende uge. Men der er da også en ny udsendelse, nemlig med Carlo Merolli, og her vil samtalen - meget karakteristisk - handle om Bavl og Barolo. Tidspunkterne for udsendelserne kommer her. Vi lader dem stå et øjeblik på skærmen :-)
Mandag d. 19. august kl. 14.30: Rolf Madsen om det vilde syden.
Tirsdag d. 20. august kl. 10.30: Rolf Madsen om det vilde syden.
Onsdag d. 21. august kl. 04.30: Rolf Madsen om det vilde syden.
Torsdag d. 22. august kl. 19.05: Carlo Merolli om Bavl og Barolo.
Fredag d. 23. august kl. 00.30: Rolf Madsen om det vilde syden.
Fredag d. 23. august kl. 13.30: Rolf Madsen om det vilde syden.
Lørdag d. 24. august kl. 08.30: Rolf Madsen om det vilde syden.
Lørdag d. 24. august kl. 20.00: Carlo Merolli om Bavl og Barolo.
Søndag d. 25. august kl. 02.30: Rolf Madsen om det vilde syden.
Mandag d. 26. august kl. 15.30: Carlo Merolli om Bavl og Barolo.
.a..a..
  Ugens vinøse billede
  Er agurketiden forbi? Skidt, vi fortsætter alligevel vores serie med vinøse billeder, og i denne uge har vi fået en hilsen fra Keld Johnsen, der er redaktør af sommelierernes blad.
  Til vores store misundelse fortæller han om sommerens besøg hos Domaine Romanée-Conti i Bourgogne, hvor han smagte den berømte topvin i årgang 2001 fra fad.
  På billedet ses kældermesteren, der dybt koncentreret prøvesmager DRC Richebourg 1966. Keld Johnsen fik også lov til at smage og siger, at den er formidabel. Vi er stadig misundelige.
  Vi er også fortsat interesserede i at modtage vinøse billeder fra læserne. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..a..a..
Parker på nettet
Nu samler Robert Parker 46.000 af sine bedømmelser af vine på en website - www.erobertparker.com. Yderligere vil man kunne læse artikler fra hans tidsskrift, The Wine Advocate.
Men intet er gratis i denne verden. Et årsabonnement koster 99 dollars.


ANNONCE
>52
.

dddddd..
...
  Cava-fremstød år 2002:
  Få inspiration til CAVA
  Cava Nyheder

  Se den komplette liste over Instituto del Cava's medlemmer og deres danske importører, juni 2002
  Ny opskrift:
  Katalanske muslinger
  Klik her

........ aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Vi har to spørgsmål i denne uge
For det første spørger Kirsten Rasmussen, hvad Ste’ betyder. Hun har set forkortelsen på flere franske vinetiketter, hvor der fx kan stå "Ste' civile du Château Fourcas Hosten".
Svaret er enkelt: Ste’ er en forkortelse for société, der betyder selskab. Og société civile er nærmest, hvad vi forstår ved et interessentselskab.
Ungens andet spørgsmål har vi fået fra Jakob Lundberg, der skriver, at han mange steder har læst, at det er vigtigt at undgå temperatursvingninger omkring gemmevinen. Men hvor store svingninger er acceptable? Faktisk har han drukket vin, som er blevet opbevaret under temperatursvingninger fra nogle få plusgrader op til cirka 30 grader, og vinen var fortræffelig.
Svar: Erfaringer synes at vise, at hurtige skift i temperaturen er mere kritiske end en langsom svingning, der så at sige følger årstiderne.
Der er ingen tvivl om, at det er bedst med så ensartet en temperatur som muligt. Svingningerne fremmer vinens udvikling og medfører således, at den ikke kan gemmes helt så længe.
Jakob Lundberg har et lille tillægsspørgsmål: Kan man gemme sin vin i et køleskab, der er blevet tilovers, lige så godt som i et af de langt dyrere vinkøleskaber.
Svar: Det skulle der ikke være noget i vejen for, hvis køleskabet fx kan indstilles på en temperatur omkring de 10-12 grader.
  .
  Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
  .


ANNONCE
  .
      Nye tapas-opskrifter - dennegang fra Biscaya i København
      Læs alt om de glimrende vine fra Navarra                             
      Nyhedsbrev forår 2002                                                
      Opdateret importørliste, august 2002   
  Nyt fra bodegaerne forår 2002
  Klik her...(> 52)

.....
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Perle de Bordeaux, Crémant de Bordeaux, Frankrig 2000
105 kr., Chris-Wine
Den mousserende hvidvin fra Château de Seguin er helt på højde med gode champagner. Perfekt mousse, ikke for sød, ikke for brut, men meget indtagende. Og til en rimelig pris. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Sauvignon de Seguin, Sauvignon Blanc, Sauvignon de Bordeaux, Frankrig 2001
54 kr., Chris-Wine
Frisk og dejlig hvidvin med udpræget duft af hyldeblomster - som en af de gode Sauvignon-vine fra New Zealand, men billigere. Den femte stjerne får den for den menneskevenlige pris. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001
110 kr., Chris-Wine
Meget dejlig fadlagret rødvin - sådan skal en god bordeaux være - blød og afrundet. I duften udpræget solbær og i smagen tillige kirsebær. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Cuvée Carl, Cru Exceptionnel, Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001
185 kr., Chris-Wine
Dette er brødrene Carls "haute couture-vin". En fornem og fyldig fadlagret rødvin med toner af kaffe, karamel, tobak, solbær og kirsebær. En stor vin til en rimelig pris i forhold til kvaliteten. Den kan drikkes nu, men det vil være lidt synd ikke at gemme den i hvert fald tre-fire år. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Villa Bona Terra, Merlot, Dealul-Mare, Rumænien 2001
45 kr., Chris-Wine
Der er en mærkelig tilbøjelighed til at rynke på næsen ad rumænsk vin. Men det er der ikke nogen grund til, når vinen kommer fra denne danskejede ejendom. Med Merlot i flasken får man en dejlig blød, afrundet og lækker hverdags-vin. Et fund til prisen. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Savanha, Sulanga, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2001
56,95 kr., SuperBrugsen
En meget indtagende rødvin, afrundet, med sødme og uden skarpe kanter. Den har en fyldig, frisk og let krydret frugt og vil være glimrende til mange middagsretter. Link til producenten: www.winecorp.co.za/default.htm.


Villa Bona Terra, Reserva, Dealul-Mare, Rumænien 2000
55 kr., Chris-Wine
Det er første gang, at brødrene Carl laver en Reserva-vin i Rumænien, og den billige pris taget i betragtning er vinen lidt af et kup. Det er en dejlig rødvin med toner af blomme og sorte bær og måske kaffe. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Gran Toc Hill, Reserva, Penedès, Spanien 1997
85 kr., Premier Cru Wine
Rødvin på Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot og med atten måneder på amerikansk og fransk eg. Den har en indtagende duft af frugt og fad og en fyldig smag med toner af karamel. Link til side om distriktet: www.spanish-fiestas.com.


QA, Reserva, Cabernet Sauvignon, Ribatejo, Portugal 1998
55 kr., ViniPortugal
Solmodne druer sørger for den gode fyldige smag i denne herlige rødvin, der har ligget et år på fransk eg. Her får man virkelig noget for pengene! Link til distriktet: www.reservaycata.com.


Lagrima-Negra, Reserva, Ribera del Duero, Spanien 1995
199 kr., Ki-Ma Vinimport
Lækker og harmonisk rødvin - som en god Rioja. Med syv år på bagen er den moden og åben, og det vil være en god idé at dekantere den. Link til side om distriktet: www.reservaycata.com.


Santa Helena, Siglo de Oro, Carmenère / Malbec, Central Valley, Chile 2001
39,95 kr., Fakta
De to "national-druer" fra henholdsvis Chile og Argentina mødes i denne dejlige, bløde rødvin. Den har stor og bred frugt med toner af sorte bær og kaffe samt afrundede tanniner. Den femte stjerne får den for den rimelige pris. Link til side om chilensk vin: www.chilewinemarket.com.


Nekeas, Chardonnay, Navarra, Spanien 2000
57,50 kr., Amka Vinimport
Dejlig hvidvin med ret markante toner fra fadlagringen og en lille sødme. Prisen er yderst rimelig - mange lignende Chardonnay'er koster jo cirka 70 kr. Link til (spansk) side om bodegaen: http://evena.drago.net.


Borde-Rouge, Château Prieuré, Corbières, Frankrig 2000
50 kr., Lloyd Wine
En meget venlig hverdags-rødvin, som man drikker med fornøjelse. God frugt, let sødme og et lille bid i slutningen. Link til side om distriktet: www.archetype-it.com.


Château de Seguin, Cuvée Prestige, Blanc, Grand Blanc de Bordeaux, Frankrig 2001
86 kr., Chris-Wine
Lækker fadlagret hvidvin. Semillon-druen giver den blødhed, mens 30 procent Sauvignon Blanc tilfører den et friskt pift. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Dealul-Mare, Rumænien 2001
48 kr., Chris-Wine
Glimrende rødvin med god frugtfylde og fin lille forfriskende syrlighed. Sangiovese-druen er nok den, der er kraftigst inde i billedet, mens Merlot spiller andenviolin. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Salice Salentino, Rosso, Italien 2000
59,75 kr., Vingaarden
En af disse gode rødvine fra Italiens hæl. Den er lavet på 90 procent Negroamaro og 10 procent Malvasia Nera og har en fyldig frugtsmag med mindelser om krydderier, blommer, chokolade ... Link til side om Puglia: www.made-in-italy.com.


Domaine des Plos, Cabernet Sauvignon, Rosé, Vin de Pays Côtes de Lastours, Frankrig 2001
49,75 kr., 3 flasker for 130 kr., Brdr. Schmidt Vinhandel
Ret muskuløs rosé, der vil egne sig til mad. Den har en kraftig parfumeret duft - lidt efter roser - og en lækker smag med frisk frugt og imødekommende sødme. Link til dansk side om franske vine: www.franskevine.com.


Château Saint-Cyrgues, Costières-de-Nîmes, Frankrig 1999
329 kr. for 6 flasker, Encore-vin.dk
Flot og meget frugtagtig rødvin med en lidt robust karakter, der dog afrundes, når vinen trækkes op et par timer før og plaskes over i en karafel. Glimrende til grillmad og gode oste. Link til distriktet: www.espace-costieres.com.


La Nyonsaise, Vin de Pays des Coteaux des Baronnies, Frankrig 2000
45 kr., 42 kr. ved 12 flasker, La Côte
God hverdags-rødvin med dejlig frugt. Link til side om Buis les Baronnies: www.buislesbaronnies.com.


Killerby, Cabernet Sauvignon, Western Australia 2000
194,75 kr., 2 flasker for 320 kr., H.J. Hansen
En stor rødvin med frugt ud i alle hjørnerne, så man næsten ikke opdager de (alt for) mange procenter - 14,5. Næsen flot og kompleks. Link til producenten: www.killerby.com.au.


Indaba, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2001
48 kr., Vinens Verden
Igen en af disse virkelig væmmelige plasticpropper, som vi havde meget svært ved at trække op. Hvad gør en 87-årig enkefrue langt ude på landet? Nå, men vinen er en tør, ret fed hvidvin på Loire-druen Chenin Blanc, som de i Sydafrika kalder Steen. Den er præget af det store indhold af alkohol. Link til sydafrikansk vin: www.wine.co.za.


Cantaburros, Roble, Ribera del Duero, Spanien 2000
59 kr., Fionia Vinimport
Roble betyder egetræ på spansk, og denne pæne og ret enkle rødvin har da også ligget på eg. Den har en duft af grønne blade og peber. Link til side om distriktet: www.reservaycata.com.


Fabre Montmayour, Cabernet Sauvignon, Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentina 1999
95 kr., Pedersborg Vin
Ikke billig, men pæn rødvin med duft af eg, en god frugtfylde og en rar sødme. Link til side om argentinsk vin: www.promza.org.


Domaine Saint Rémy, Coteaux de Languedoc, Frankrig 1999
59,75 kr., Brdr. Schmidt Vinhandel
En "lille" rødvin, der ikke byder på større vinøse oplevelser. Link til side om Languedoc: www.languedoc-wines.com.


Balduzzi, Grand Reserva, Cabernet Sauvignon, Chile 1998
85 kr., Glud Vin
Pæn og ret let rødvin (12 procent) med god frisk frugt og en fin sødme. Link til side om chilensk vin: www.chilewinemarket.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Danzante, Merlot, IgT Sicilien, Italien 2000Rødvin74,75 kr.H.J. Hansen
.
B.T.
La Cuvée Mythique, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000Rødvin100 kr. (2 fl)Føtex
.
Børsen
Les Setilles, Olivier Leflaive, Bourgogne, Frankrig 2000Hvidvin99,95 kr.Philipson Wine
Vigne de Saint Claude, Saint Véran, Frankrig 1999Hvidvin145 kr.The Wine Company
.
Ekstra Bladet
Periquita, J.M. Fonseca, Portugal 1999Rødvin32 kr.Netto
.
ErhvervsBladet
Chivite, Coleccion 125, Reserva, Navarra, Spanien 1994Rødvin200 kr.NCC Vin & Kvalitet
.
Frederiksborg Amts Avis
Perle de Bordeaux, Crémant de Bordeaux, Frankrig 2000Hvidvin105 kr.Chris-Wine
Sauvignon de Seguin, Sauvignon Blanc, Sauvignon de Bordeaux, Frankrig 2001Hvidvin54 kr.Chris-Wine
Château de Seguin, Cuvée Prestige, Blanc, Grand Blanc de Bordeaux, Frankrig 2001Hvidvin86 kr.Chris-Wine
Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001Rødvin110 kr.Chris-Wine
Cuvée Carl, Cru Exceptionnel, Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001Rødvin185 kr.Chris-Wine
Villa Bona Terra, Merlot, Dealul-Mare, Rumænien 2001Rødvin45 kr.Chris-Wine
Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Dealul-Mare, Rumænien 2001Rødvin48 kr.Chris-Wine
Villa Bona Terra, Reserva, Dealul-Mare, Rumænien 2000Rødvin55 kr.Chris-Wine
.
Hjemmet
Robertsson's, Triangle Selection, Zinfandel, Californien 2000Rødvin40 kr.Chris-Wine
.
Nordjyske Stiftstidende
Baronnie de Coussergues, Rosé, Frankrig 2001Rosévin47 kr.Østjysk Vinforsyning
Bellingham, Pinotage, Sydafrika 2000Rødvin125 kr. (2 fl)Skjold Burne
Caprice Blanc de Blanc, Brut, FrankrigMousserende59 kr.Østjysk Vinforsyning

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.