Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2002



Vin-aktuelt i uge 49
2. december - 8. december 2002
.

VinAvisen uge 45VinAvisen uge 46VinAvisen uge 47
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.
.a.....
Norsk diskrimination stopper
Den norske regering har længe diskrimineret udenlandsk fremstillede alkoholiske produkter med under 4,67 procent alkohol. De må kun sælges gennem 180 af Vinmonopolets udsalg.

Norskfremstillede produkter, dvs. øl, under 4,67 procent, må derimod gerne sælges gennem landets 5-6000 købmandsbutikker.
Nu har den europæiske frihandels organisation, EFTA, afgjort, at det skal Norge holde op med - og det vil Norge så gøre, sandsynligvis fra og med 1. januar.

Ufortoldede vine
Det britiske vinfirma Trapps Cellars i London er gået konkurs, og private samlere, der har haft vine oplagret hos firmaet, styrter til for at hente deres vine.
Problemet er, at hvis vinene ikke bliver hentet inden den 16. december, bliver de beslaglagt af toldvæsenet.
Vinene lå ufortoldede i firmaets varehus, og til Wine Spectator siger firmaets direktør, at det var toldvæsenets indgriben og beslaglæggelse af firmaets bøger, der fik store kunder til at flygte og dermed forårsagede konkursen.

Peter Kjøller stopper
Vi har tidligere - i uge 22 og uge 23 - skrevet om investeringsselskabet Vininvest og dettes problemer med at hverve investorer.
Det skyldes ikke mindst en stærk kritik i vinbranchen af selskabets vinrådgiver, Peter Kjøller.
Ifølge ErhvervsBladet har Peter Kjøller nu valgt at stoppe samarbejdet med Vininvest og med administrerende direktør Niklaus Sonne.

Kun 4000 kr. til køb af festvine
Niklaus Sonnes andet projekt, Vinopsparing, som vi skrev om i uge 32, er stort set ikke kommet i gang. Kun et dusin kunder har i snit satset 300 kr. på deres opsparing til barnebarnets konfirmation - eller hvad nu vinen ellers er tiltænkt.
Dette har givet Vininvest et samlet beløb på ikke mere end 4000 kr. til at købe festvine for.
Niklaus Sonne forventer ifølge ErhvervsBladet, at Peter Kjøllers afsked vil få en positiv effekt på efterspørgslen.

Pap begrænser mangfoldigheden
Det er rent utroligt, så glade svenskerne er blevet for pap. Indtil oktober i år er der solgt mere papvin - tetrapak og BiB-vin - på det svenske marked end vin tappet på flaske.
Men dette store papsalg truer også med at begrænse mangfoldigheden.
Til WOW FaxNews siger Systembolagets indkøbsdirektør, Barbro Ström:
- Ensretningen af vinvalget på bokse har betydet, at flere vine i gruppen 60-80 skr. pr. flaske er gået utrolig meget tilbage i salg og risikerer at blive taget helt ud af handelen.
For om muligt at bremse udviklingen har Systembolaget besluttet at lancere BiB-vine i en højere prisklasse og bedre kvalitet.

Fin høst i Tokaji
Efter regnvejret i anden halvdel af september og i oktober vendte det gode vejr tilbage til Ungarns Tokaji-distrikt i begyndelsen af november. Og selv om det begyndte at sne, fik man en fin høst af druer, der var angrebet af den ædle råddenskab.
Den kendte vinmager István Szepsy, der mest laver den ekstraordinært søde 6 puttonyos-vin, siger til Wine Spectator, at det måske ikke bliver en excellent årgang, men at den ser godt ud. Og hvis vejret holder ind i december, kan han få nogle fade meget fin vin fra sine vinmarker Lapis, Úrágya og Szepsy.

40 procent mere chilensk vin
Ifølge den chilenske avis El Diario har landets økonomiministerium advaret om, at mangelen på et markant internationalt image kan hindre en nødvendig vækst i landets vineksport frem til 2010.
Man investerer i dag kun 2 millioner dollars i marketing på eksportmarkederne, hvor man burde bruge mindst det dobbelte.
Til marts vil de chilenske vinerier høste på 110.000 hektar vinmarker og nå en produktion på 800 millioner liter, hvilket er 40 procent mere end i år (570 mio liter). Dette er måske mere, end man kan klare at vinificere, og det kan også føre til lavere eksportpriser.
30 procent af eksporten af aftappet vin varetages af de to store bodegaer Concha y Toro og Viña San Pedro.

Australierne ser på fremtiden
Hvis ændringer i klimaet medfører en stigning i temperaturen på 6 grader i løbet af århundredet, kan det giver problemer med fremstillingen af vin.
Det fremgår ifølge fagbladet Just Drinks af en konference, der netop har været afholdt i Adelaide i Australien.
Der vil være mindre vand til rådighed, og de høje temperaturer vil modne druerne hurtigere, så de ikke når at samle de nødvendige aromastoffer op fra jorden.

Pseudo-miljøhensyn
Det fremgik også på konferencen, at "pseudo-miljøhensyn" vil kunne blive en undskyldning for handelshindringer fx fra EU’s side, og at det derfor er vigtigt, at den australske vinindustri fokuserer på alle miljømæssige hensyn.
Sådanne handelshindringer kan være et led i EU’s politik for at modstå pres i forbindelse med den nødvendige reduktion i tilskuddene til europæiske vinbønder.

Systembolaget er ikke så slemt
En af vore mange svenske læsere, Lennart Ericsson, skriver, at det er interessant at læse VinAvisens nyheder om Systembolaget.
- Mange i udlandet mener, at Systembolaget er dårligt, skriver han. - Det kan det være ud fra visse synspunkter. Men jeg er ikke sikker på, at de lavere priser på mange af Systemets vine skyldes den svagere svenske købekraft.
- Kan det ikke også have forbindelse med, at der ikke bliver de samme omkostninger og avancer, som når mange detailled skal have hver deres del?

Tignanello til 390 skr.
- Selv vinagenter kan se en fordel i at sælge vin til Systembolaget (når de får lov til det), skriver Lennart Ericsson. - Her har de nemlig kun én kunde, som kan aftage alt, hvad de kan levere - i stedet for at de skal køre rundt og sælge til en masse forskellige detailhandlere.
- Hvad jeg kan savne her i Sverige er vinauktioner og salg af vin i kommission som fx hos Kjær & Sommerfeldt. Men så kan jeg jo af og til tage over til jer i Danmark - mens I kan komme herover og fx købe en Tignanello 1999 til 390 skr., hvilket svarer til 315 dkr. I Danmark er prisen 430 kr.
....

Nu kommer skruelågene
Vinens Verden i Odense har fået en af de første skruelågs-vine hjem fra New Zealand. Der er tale om en Riesling i Private Bin-serien fra Villa Maria Estate i Marlborough, og vi har straks taget den med i VinAvisens ugentlige smagning (se stjernelisten nedenfor).
Peter Thuesen fortæller, at Vinens Verden dog også har taget et parti med korkprop hjem "til de konservative romantikere, der er tøsedrenge".
En anden af Villa Marias vine, en Reserve Pinot Noir 2001, fik forrige lørdag topprisen Champion Wine i flyselskabet Air New Zealand Wine Awards som den første vin nogensinde med skruelåg.
...........
Rødvin sænker kolesteroltallet
Ifølge den store australske avis The Australian er forskere ved Curtin University i Perth kommet et skridt nærmere en forståelse af det såkaldte franske paradoks - det at franskmænd indtager en masse mættede fedtsyrer og alligevel har så få hjerte-kar problemer.
Det skyldes, at rødvinen spiller en aktiv rolle i at sænke kolesterol-niveauet i blodkarrene.
- Indtil nu har ingen været i stand til at eftervise denne effekt, og alle har troet, at rødvinen forebyggede hjerte-kar sygdomme gennem andre mekanismer, siger dr. Sebely Pal til avisen.
Hun konstaterede, at rødvinen hindrer leverceller i reagensglas i at udskille fedt, og gennemførte et forsøg med sytten kvinder, der havde passeret overgangsalderen og derfor var særligt udsatte for at få høje kolesteroltal på grund af nedsat østrogen.
Større forsøg er planlagt for yderligere at dokumentere forholdet.
...........
    De hvide træffere i "Vin-nøglen"
    I sidste nummer anmeldte vi den netop udkomne udgave af Erik Olaf-Hansens "Vin-nøglen" og bragte en liste over de 30 rødvine, der er nævnt som træffere i bogen. Som lovet kommer her en liste over de hvide træffere til under 100 kr.:
    * Adam, Riesling, Alsace, Frankrig 2000, 49 kr., Gobi Vin.
    * Campogrande, Antinori, Orvieto, Italien 2001, 59 kr., Maxxium Danmark.
    * Gérard Bertrand, Viognier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001, 60 kr., Alfa 1 Vinimport.
    * Haegi, Tokay Pinot Gris, Cuvée Aline, Alsace, Frankrig 2001, 79 kr., Allan Hedstrøm.
    * Grand Cru Bruderthal, Riesling, Alsace, Frankrig 1998, 87 kr., CissusHolgros.
    * Pierre Ponnelle, Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, Frankrig 2000, 99 kr., Irma.

Kontoret for alkohol og bomber
Lige siden 1972 har den øverste amerikanske myndighed i vinens verden været Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms med i dag 5100 medarbejdere.
Nu er vinen skilt fra og lagt ind under Department of Homeland Security, mens den øvrige del af myndigheden er blevet en søsterorganisation til FBI under navnet Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives.
Kontoret for alkohol, tobak, revolvere og bomber har rødder tilbage til 1789, da man lagde afgifter på importeret spiritus for at få penge til den amerikanske frihedskrig.
...........
    .
    Den danske vinbranche
    * V.S.O.D. har som tidligere nævnt overdraget sit sekretariat til HTS Interesseorganisationen, der også har adresse på Børsen. Fra mandag den 2. december vil Jesper Bøgh Christensen som sekretariatschef være ansvarlig for den daglige drift. Direktørstillingen er nedlagt, og André d'Auchamp fratrådte i fredags efter seks år på posten. Vi her på VinAvisen siger tak for det gode samarbejde, vi har haft med ham.
    * SuperGros og speditionsfirmaet WHTS har udvidet et mangeårigt samarbejde og indgået en tre-årig aftale, som fra nytår omfatter al international transport til lagrene i Danmark. Samtidig overtager WHTS andre funktioner, som tidligere lå hos SuperGros, og ansætter i den forbindelse SuperGros’ speditionschef.
    * Skjold Burne åbner den 4. december endnu en vinhandel, denne gang i Jernbanegade 13 i Fredensborg, tlf.: 48 47 60 68.
..
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
......................
Europas største vinbutik
I sidste måned åbnedes i Paris Europas største megabutik for vin. Den hedder Lavinia og ligger på adressen Boulevard de la Madeleine 3/5. I alt er der investeret 8 millioner euro i foretagendet.
På 1500 kvadratmeter og i tre etager kan man gå på opdagelse mellem 6500 forskellige drikke og 500 vinbøger, og alle, der ekspederer, er uddannede sommelierer.
I modsætning til de konkurrerende stormarkeder for vin - Lafayette Gourmet, Nicolas og Hédiard i Paris samt Auchan i Coignières uden for Versailles - satser man stort på vine fra vinverdenen uden for Frankrig. 3000 af vinene er franske, men 2000 kommer fra andre lande.
Kunderne må oven i købet gå igennem den udenlandske afdeling i stueetagen for at komme frem til de franske vine i etagen nedenunder.

Champagne i mikrobølgeovnen
Amerikanerne er jo hunderæde for at få sagsanlæg, og det får dem til at skrive advarsler på deres produkter. Også på vin.
På en Ballatore Gran Spumante har vi således fundet denne alarmerende besked:
Be careful! Point bottle away from self and others to avoid serious eye injury. Stopper may eject forcefully while you are removing the hood or at any time after hood removal. Bottle contains high pressure which increases with warmth or shaking.
Nå, det er måske i virkeligheden meget fornuftigt. Men hør så her: På en Moët White Star Champagne står der: - Warning: Remove label before placing in microwave.
...........

Foto: Carsten Lundager/Søndagsavisen
    ...Klik på billedet for at se det i stor størrelse.
    ...Med et almindeligt modem tager det 40 sekunder.
    ...........
    Prins Henriks vikinge-vin
    Hvert år frem til 2010 vil Prins Henrik blande en speciel god cuvée fra Château de Caïx og tappe nogle tusinde flasker af rødvinen Gobelins, der på etiketten udstyres med en af Bjørn Nørgårds berømte "dronninge-gobeliner".
    I år er motivet vikingerne, og vi var en lille gruppe, der i onsdags agerede efterkommere.
    Hos Kjær & Sommerfeldt smagte vi en fin årgang 2000 med alle de kvaliteter, en moderne vin skal have, men også en vin med det lille og meget afgørende lokale fingeraftryk, som må give en stjerne ekstra i bedømmelsen - der står at læse nedenfor i listen over ugens stjernevine.
    Vi smagte også de to hidtidige årgange af Gobelins-vinen plus Château de Caïx i flere årgange. Blandt andet en nitten år gammel sag fra dengang det lokale kooperativ stod for vinifikationen af Prinsens vin.
    Denne vin var stadig ung og en fin markering af Cahors-vinene store lagringspotentiale. Men også meget forskellig fra de fede syltetøjsvine, der i øjeblikket er højeste mode.

Go' morgen, portvin
På tirsdag morgen kl. cirka 08.15 mødes Tim Vollerslev, Michael Meyerheim og Per Pallesen atter i "Go’Morgen Danmark" på TV2, og denne gang står der Vintage Port på programmet, nemlig:
* Rozès Vintage Port 1997 til 109 kr. hos Kvickly.
* Quinta do Pégo Vintage Port 2000 til 290 kr. fra Amka Vinimport.
* Taylor´s Vintage Port 2000 til 750 kr. fra Magasin.
..a....
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...........
..
.
.


    Flemming J. Jørgensen (f. 1937) blev bogstaveligt talt født ind i vinbranchen som fjerde generation i det gamle vinfirma Knud Jørgensen i Hellerup. Dog valgte han en uddannelse i shipping (skibsmægler), før han efter aftjent værnepligt (officer af reserven) startede i familiefirmaet i 1960.
    I 1977 blev han og hans bror, Peter, medejere i firmaet og ændrede på flere fronter stilen i det eksklusive firma. Brødrene arrangerede store smagninger for kunderne. De tog kunderne med på vinrejser og begyndte en meget succesrig kursusvirksomhed i, hvad de kaldte Academie du Vin. En hel etage i ejendommen i Hellerup blev indrettet til denne vinskole.
    I 1985 havde de taget initiativet til at danne et aktieselskab med det formål at købe vinslottet Château de Haux. Ejendommen var oprindelig på 20 hektar. Senere har selskabet købt endnu tre vingårde og ejer nu 75 hektar med en årlig produktion af 580.000 flasker.
    Flemming J. Jørgensen solgte i 1991 sammen med sin bror, Peter, Knud Jørgensens Vinhandel for fuldt og helt at hellige sig Château de Haux i Bordeaux, der i dag har 10.000 aktionærer.
    I 1980 blev Flemming Jørgensen udnævnt til konsul for kongedømmet Swaziland. I 1988 blev han opfordret til at indtræde i Det Danske Gastronomiske Akademi, hvor han i en årrække var vicepræsident.
    Flemming Jørgensen er direktør for Aktieselskabet Franske Vingårde med kontor i København.
    Adresse: Flemming J. Jørgensen, Vilvordevej 7, 2920 Charlottenlund, tlf.: 39 64 24 00, fax: 39 64 07 78, e-mail: info@haux.dk.
...........
    Postkort fra vinland: Sydafrika 1
    Sydafrika er blevet et yndet mål for vinrejser. I år har mange tusinde skandinavere været dernede. Det har VinAvisen også, og traditionen tro sender vi postkort hjem til vinvennerne i Danmark. Her er det første postkort.
    Sydafrika er et af verdens smukkeste vinlande - de grønne vinmarker, de takkede bjerge, de fine, gamle huse, den formidable kyst med pingviner og hvaler. Og så vinene, naturligvis. Alt det gør landet til en stor oplevelse.
    Og det er nemt at komme derned. Det tager ganske vist nogle timer med fly, men fordi man flyver "lodret", får man ikke jetlag, og man kan sove i flyveren både op og ned og således spare to overnatninger.
    Når man så er hernede, springer man ind i en Avis-bil og følger vinruten rundt i Cape-provinsen med alle de glimrende hoteller og gode restauranter.
    Da vi ankom i Cape Towns lufthavn, så vi et stort skilt med teksten: - You arrive as a visitor, you leave as a friend. Det kan vi godt skrive under på.
...........
    Postkort fra vinland: Sydafrika 2
    Det er lidt mærkeligt at sidde her ude i "bushen" og nyde et glas Bay View, som de sælger hjemme i Kvickly. Vi sidder i en lodge i Kwandwe gamereserve, og uden om os er der milevidt med dybt afrikansk mørke og ellers ingenting - bortset fra elefanter og giraffer, løver og zebraer.
    Men her i dette pragtfulde hus ved floden er der den yderste komfort og et vinkort med nogle af Sydafrikas bedste vine.
    Vi har hver sin bungalow og har fået strenge ordrer: - Når I nu går i seng, må I ikke gå alene derover i mørket. Der er løver, så I skal følges med en vagt, der kan skræmme dem væk med sin lygte.
    Og så fortalte de ellers en historie om en dame, der ikke kom til morgenmaden. Hun var selv blevet morgenmad. Den slags skrækkelige ting oplever man da heldigvis ikke hjemme i Kvickly.
...........

...........
    Postkort fra vinland: Sydafrika 3
    Længe før den hollandske kaptajn Jan van Riebeeck landede i Sydafrika, har en løve vogtet over stedet.
    Riebeeck var udsendt af det hollandske ostindiske kompagni for at grundlægge en handelsstation halvvejs på ruten fra Europa til Det fjerne Østen, og han var den første, der dyrkede vin på stedet.
    Den 2. februar 1659 skrev han i sin dagbog: - I dag, lovet været Gud, blev vin for første gang presset af druer fra Cape.
    Riebeeck var egentlig læge, og han kendte til den skørbug, søfolkene fik på grund af vitaminmangel på den tre måneder lange rejse til Afrikas sydspids. Sygdommen kunne koste livet for op til 40 procent af mandskabet. Så for Riebeeck gjaldt det om at forsyne skibene med grønsager, frugt, vand, kød og brød - og altså også med vin. Sådan fødtes Sydafrikas vinindustri.
    Men løven - vi havde hørt om den, og på en sejltur til Robben Island så vi den, liggende over Cape Towns hvide huse. Den har Riebeeck og hans mænd også set.
    Bag løven hæver Tafelberg sig - Tabel Mountain, der har fået sit navn, fordi det flade "bord" ofte er dækket af en dug i form af en hvid sky.

I næste nummer af VinAvisen sender vi flere postkort fra Sydafrika.
a..... aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.
    Hvorfor giver visse vine nikkelallergi?
    Henrik Damsholt skriver, at hans kone, som er allergisk over for nikkel, holder meget af vin. Men hvis hun drikker vin af middelmådig kvalitet, kan hun ikke tåle den. Hun får simpelt hen hududslet.
    - Min kone har af sin læge fået at vide, at hun kun må drikke vin af en vis standard, skriver Henrik Damsholt, - og det er jo udmærket. Men hvad er forklaringen på dette fænomen?
    Vi har konsulteret Erik Skovenborgs bog "Vin og helbred" (Forlaget Klim, 298 kr.), men her står der ikke noget om nikkel. Erik Skovenborg siger imidlertid til os - uden at have fordybet sig i problemet - at han kan forestille sig følgende forklaring:
    I gamle dage kunne der komme bly i vin fra blyholdige rørsystemer. På samme måde kan der komme nikkel i vin fra nikkelholdige rørsystemer. Metaller, der afgiver nikkel, hører til i den billige ende. Dette kan forklare, at de dyrere vine kommer fra "klasse A vingårde" med gode rørsystemer af fx rustfrit stål, der ikke afgiver nikkel.
    Erik Skovenborg lover at vende tilbage, hvis han kan udbygge denne formodning.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
aa..a..a...........


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Villa Maria, Riesling, Marlborough, New Zealand 2002
90 kr., Vinens Verden
Under det praktiske skruelåg møder man en tør og lækker hvidvin med en ren og frisk smag - en vin, der med sine kultiverede 12,5 procent er en virkelig nydelse til lidt lettere retter, fisk og skaldyr.


Rozès, Vintage Port, Portugal 1997
125 kr., Amka Vinimport
Det er naturligvis barnemord at trække så ung en årgangs-portvin op, men vi blev nødt til at myrde barnet for at kunne fortælle, at det ville have udviklet sig mere end godt. Vinen har god fylde, dejlig sødme og tilpas syre og vil være fin i 2007.


Dessilani, Barbera, Piemonte, Italien 2000
54,95 kr., 3 flasker for 125 kr., Gobi Vin
Et virkelig godt glas til prisen. Flot farve, dejlig duft, stor frugtfylde og tilpas syre. En harmonisk vin, der er anvendelig til mange retter. Den femte stjerne får den for den rimelige pris i forhold til kvaliteten - når man køber tre flasker.


Le Ragose, Marta Galli, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1997
115 kr., Carlo Merolli
Vellavet og delikat rødvin med en skøn duft og en god balance mellem frugt, syre og sødme. Lækker!


Finca Valpiedera, Reserva, Rioja, Spanien 1997
150 kr., H.J. Hansen
Hvis man vil forkæle sig selv med en god rioja, så er dette en oplagt mulighed. Skænk den fx til et stykke velhængt kød. Vinen har en lækker duft og en afrundet og dejlig smag med integreret eg. Den har også en del bundfald, så det vil være en god idé at dekantere den.


Mont du Toit, Coastal Region, Sydafrika 2000
185 kr., Barrique Vinimport
Fadlagret rødvin med en meget intens farve, en flot og kraftig duft af modne blommer og rosiner og en stor, rig og harmonisk smag med indtagende sødme. Den kan sagtens drikkes nu, men må også gerne ligge endnu et par år.


Apollonio, Salento Primitivo IGT, Italien 1998
62 kr., A Vinstouw
- Den er gu'e ik så ring endda, vil de sige på Herning-kanten. Og det er den bestemt ikke. Det er en kraftig basse med fyldig frugt, der spiller fint op til de 14 procent alkohol. Den skal bare have en god bøf, skal den!


White Cloud, Nobilo, North Island, New Zealand 2002
39,95 kr., Kvickly
En hvidvin, der smager virkelig godt - med frisk og ren frugtsmag, blid syre og lang eftersmag. Den femte stjerne får den for den rimelige pris.


Wente, Crane Ridge Reserve, Merlot, Livermore Valley, San Francisco Bay, Californien 1999
149,95 kr., Det franske Vinlager
Meget harmonisk, blød og lækker rødvin med en masse frisk frugt og herlig sødme. Velegnet til mange retter.


Le Sassine, Le Ragose, Valpolicella, Classico Superiore, Italien 1997 og 1998
79 og 87 kr., Carlo Merolli
En rigtig valpolicella, sødmefuld, blid, med frisk frugt og mundrensende syre. En af den slags vine, der går fint til italiensk mad - til pasta og ost. Der er ikke stor forskel på de to årgange. 1997 er lidt mere moden, men 1998 er nok en tand flottere. Så det er den, der først og fremmest får de fem stjerner.


Jacob's Creek, Chardonnay / Pinot Noir, Brut, Sparkling Wine, Australien
74,95 kr., Pernod Ricard Denmark
Glimrende mousserende vin med fine bobler og en liflig smag med fin sødme. Den femte stjerne får den på grund af prisen.


Nottage Hill, Chardonnay, Hardys, South Eastern Australia 2001
59,95 kr., i denne uge 199 kr. for 6 flasker, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen.
En lidt tør, ret fed Chardonnay, der vil være meget velegnet til mange retter. Den femte stjerne får den for den overordentlig lave pris - hvis man altså køber den i denne uge. Ellers er den kun til fire stjerner.


Gobelins, Prins Henrik, Cahors, Frankrig 2000
199 kr., Kjær & Sommerfeldt
Mørk og tæt rødvin med komplekse aromaer og tydeligt præg af solbær, brombær, vanille og krydderier. 2000 er en fin årgang med alle de kvaliteter, en moderne vin skal have - plus det lille og meget afgørende lokale fingeraftryk, som giver den femte stjerne. Vinen fås i et flot rør, hvori også er indlagt en reproduktion af gobelinen. Den er et rigtigt samleobjekt, og da der kun er fremstillet 2400 flasker, skal samlerne nok skynde sig lidt.


Classic Clare, Shiraz, Leasingham, Australien 1998
130 kr., Amka Vinimport
Dybrød fadlagret rødvin, kraftig, men alligevel meget harmonisk, fordi den intense frugt afbalancerer de mange procenter.


San Giogio, Lungarotti, Rosso dell'Umbria, Italien 1993
195 kr., Bilka
Elegant og harmonisk rødvin med afrundet og moden frugt og blød garvesyre. Den er bare lækker!


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Pinot Noir, Californien 1997
119,75 kr., Amka Vinimport
Ikke helt billig, men et virkelig godt glas rødvin. Vinen har en god Pinot-duft og en meget lækker frugtagtig smag med fin sødme og tilpas fadlagring.


Domaine la Condamine l'Evêque, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2000
45 kr., Bichel Vine
Ret tør, men saftig rødvin med fyldig frugt. Pengene værd.


Terrae Melxia, Salento Rosso IGT, Puglia, Italien 2001
59 kr., Vinslottet i Greve
En frugtbamse med let krydderi og sødme. Lidt mere kompleks end så mange andre syltetøjs-vine fra den italienske støvlehæl.


Primitivo Salento IGT, Cantine Due Palme, Puglia, Italien 2000
49,75 kr., Toscavini
Igen en af disse Primitivoer med sødme og sol, der er blevet så populære - også selv om de lidt foragteligt bliver kaldt syltetøjs-vine. Mange kan åbenbart lide deres blødhed og sødme.


Château Haut-Lignan, Médoc, Frankrig 2000
85 kr., Premier Cru Wine Agent
Ikke helt billig, men pæn og vellavet bordeaux med ren frugt og frisk syre.


Mount Riley, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2001
64,95 kr., Amka Vinimport
Frisk hvidvin med en vis fedme, en markant syre og en lidt tør slutning.


Domaines Schlumberger, Les Princes Abbés, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2000
72 kr., Best Selection
Ikke helt billig, men dejlig, ret fed hvidvin med en ren frugtsmag med toner af nødder. Yderst velegnet til mad.


Fattoria Le Fonti, Chianti Classico, Italien 1999
74,75 kr., Toscavini
En rigtig rar chianti med friskhed og frugtfylde og en smag med toner af friskkværnet peber.


Barossa Valley Estate, Shiraz, Australien 2000
98,75 kr., Amka Vinimport
Rødvin med dejlig fyldig og frisk frugt, god syre og sødme.


Nobilo, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2001
59,95 kr., Kvickly
Tør og lidt robust hvidvin med forfriskende syre.


Domaine la Soumade, Cuvée Prestige, Côtes du Rhône Villages Rasteau, Frankrig 2000
119 kr., Jysk Vin
Kraftig rødvin, hvis muskuløse 14,5 procent holdes (næsten) i balance af den koncentrerede frugt. Fin sødme. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Nobilo, Icon, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2002
100 kr., Kvickly
Ikke billig, men afrundet og ret fed hvidvin med en markant og kraftig smag.


Nobilo, Chardonnay, Poverty Bay, New Zealand 2000
59,95 kr., Kvickly
Hvidvin med kraftig og ren Chardonnay-smag - citrus, melon osv. - men også med en meget udpræget smag af egetræ.


Mad Fish, Unwooded Chardonnay, Western Australia 2002
83 kr., New World Vinimport
Lækker og flot hvidvin med fin duft af eksotiske frugter, fx passionsfrugt. Den har en meget markant syre.


Chateau Los Boldos, Vieilles Vignes, Chardonnay, Requinoa, Chile 2001
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dyr hvidvin, men afgjort af kvalitet med en flot duft og fyldig frugt. Smagen af egetræ vil nogle sikkert finde i overkanten.


Cesari, Soave Classico Superiore, Italien 2001
48 kr., Vinodan
Tør, ret let og læskende hvidvin uden større vingefang.


Domaine de Molines, Les Cigales, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2000
37 kr., Sejr Vinimport
Enkel og ret venlig lille rødvin, hvis kvalitet svarer udmærket til den lave pris.


Solaz, Tempranillo / Cabernet Sauvignon, Osborne, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2000
49,95 kr., Vingaarden
Frisk "hakkebøffe-vin" med let sødme og uden noget større smagsspektrum.


Caliboro, Merlot, Maule Valley, Chile 2000
50 kr., First Brands
Ret tør, saftig og enkel rødvin.
..........

...........
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
...........
Børsen
Classic Clare, Shiraz, Leasingham, Australien 1998Rødvin130 kr.Amka Vinimport
.
Ekstra Bladet
Domaine Ile St. Pierre, Vin de Pays de Bouches du Rhône, Frankrig 1999Rødvin120 kr. (3 fl)Gobi Vin
.
ErhvervsBladet
Thomson Old Pumphouse, Shiraz, Australien 2000Rødvin59,50 kr.Jysk Vin
Rosemount Estate, Shiraz, Australien 2001Rødvin67,95 kr.Bilka
.
Frederiksborg Amts Avis
Salvalai Morile, Vino di Ripasso, ItalienRødvin79,95 kr.First Brands
.
Hjemmet
Lavila, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001Rødvin40 kr.Det franske Vinlager
.
Jyllands-Posten
Château de Pez, Saint-Estèphe, Frankrig 1999Rødvin198 kr.Østjysk Vinforsyning
.
La Nouvelle France
Maison Fleury et Fils, Carte Rouge Brut, Champagne, FrankrigMousserende199 kr.Bichel Vine
La Chablisienne, Crémant de Bourgogne, FrankrigMousserende89 kr.Bichel Vine
.
Nordjyske Stiftstidende
Hengst, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 1999Hvidvin69 kr.Fakta

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.