Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 5
26. januar - 1. februar 2004
........................

VinAvisen uge 2VinAvisen uge 3VinAvisen uge 4
........................
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
................................................
Systematisk bestikkelse
Den svenske statsejede koncern Vin&Sprit har fået en advokat til at undersøge firmaets deltagelse i Systembolag-skandalen, og ifølge avisen Dagens Nyheter fører undersøgelsens resultat nu til, at anklagemyndigheden og politiet tager sagen op.
Undersøgelsen viser, at Vin&Sprits sælgere systematisk har bestukket butikschefer på Systembolaget for at få dem til at give koncernens produkter en bedre placering og et større salg. Alene i 2002 har koncernens sælgere tilsammen bestukket for over 175.000 skr. og yderligere uddelt vareprøver for 233.589 skr.
Dertil kommer udgifterne til særlige aktiviteter, hvori butikscheferne har deltaget, fx uddannelser i V&S-regi.

Mere end en gang om måneden
Den interne undersøgelse har blandt andet afsløret, at en V&S-sælger i løbet af godt et år har budt en enkelt butikschef på ti frokoster og ni middage – altså mere end et måltid om måneden – for tilsammen 5700 kr. Og en anden sælger har refunderet en butikschef 2300 skr. for et restaurantbesøg, som han ikke selv deltog i.
Butikschefer er også blevet inviteret på koncerter, teaterforestillinger og idrætsbegivenheder.
..........
.
Import fordelt
på lande
1. halvår 2003
mio. liter
Markeds-
andel
1. halvår 2002
mio. liter
Markeds-
andel
1
Frankrig
27,93
30,02%
32,93
33,41%
2
Spanien
13,68
14,70%
16,43
16,67%
3
Chile
13,13
14,11%
10,88
11,04%
4
Italien
11,58
12,45%
14,62
14,83%
5
Australien
6,20
6,67%
3,99
4,05%
6
Tyskland
5,05
5,43%
7,01
7,11%
7
Sydafrika
4,37
4,70%
4,42
4,48%
8
USA
2,55
2,74%
2,19
2,22%
9
Argentina
1,93
2,07%
0,96
0,97%
10
Ungarn
1,74
1,87%
1,06
1,08%
11
Portugal
1,57
1,69%
1,43
1,45%
12
Grækenland
0,26
0,28%
0,32
0,32%
13
Bulgarien
0,12
0,13%
0,35
0,36%
14
Rumænien
0,11
0,12%
0,49
0,50%
Øvrige + uoplyst land
2,83
3,04%
1,27
1,29%
I alt
93,05
100%
98,35
100 %
........................
Her er markedsandelene
Statistikken over vinlandenes danske markedsandele er kommet. Den gælder for stillevin i 1. halvår 2003, og ovenfor kan tallene sammenlignes med den tilsvarende periode året før.
Det fremgår, at Chile har overhalet Italien og nu ligger på tredjepladsen.
Både Frankrig, Spanien, Italien og Tyskland er gået tilbage, mens de oversøiske vinlande er gået frem - foruden Chile er det Australien, Sydafrika, USA og Argentina.
I alt har Danmark i halvåret importeret 93.051.147 liter stillevin. Dette er en nedgang på 5,39% i forhold til samme periode i 2002
........................
Beaujolais skal promotes
Selv folk, der overhovedet ikke interesserer sig for vin, har garanteret hørt om beaujolais. Og det skyldes ifølge Decanter ikke mindst ritualet omkring Beaujolais Nouveau.
Hvert år i november distribueres årets nye vin med lynets hast til alverdens lande, hvor dens ankomst fejres med manér.
Men denne jomfruelige vin, som de fleste forbinder med Beaujolais, er faktisk ofte en lidt tynd og rå kop te i forhold til de mange pragtfulde vine, distriktet ellers byder på. Kendskabet til disse vine er til gengæld meget ringe – endog inden for Frankrigs egne grænser. Og det skal der gøres noget ved, mener man i Beaujolais.

De store vine fra Beaujolais
For at fremme interessen for de mange gode vine bliver der i Beaujolais den 29. og 30. marts afholdt en stor vinsmagning, hvor hele 250 producenter vil præsentere deres vine.
Og der er noget at komme efter. Prikken over i’et er de ti grand cru vine, der er opkaldt efter de små områder, hvori de produceres: Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Brouilly, Côte-de-Brouilly, Saint-Amour, Chénas, Morgon, Juliénas og Régnié.
Producenterne har tilladelse til kun at skrive områdets navn på etiketten og undlade Beaujolais. Det er der flere, der gør, netop fordi distriktsnavnet nærmest er forlovet med Beaujolais Nouveau.

Berømt vinauktion fejrer jubilæum
Når Nederburg-auktionen løber af stabelen d. 2. og 3. april i Paarl i Sydafrika, er der tale om et jubilæum. Det er nemlig 30. gang, den betydningsfulde auktion bliver afholdt.
102 af Sydafrikas bedste vinhuse deltager - en antal, der slår alle rekorder - hele 9290 kasser fin rødvin, hvidvin og ”portvin” vil komme under hammeren.
Omsætningen forventes at blive stor – sidste års auktion indbragte 7,5 millioner rand (ca. 6 millioner dkr.).

Snyd med siciliansk vin
I VinAvisen uge 3 fortalte vi om problemerne med forfalsket vin i både Frankrig og Italien. Nu er den gal igen.
Ifølge Just Drinks drejer det sig denne gang om hvidvin fra Sicilien, blandt andet Pinot Grigio og Pinot Bianco, der er blevet solgt som IGT-vin fra Veneto, Emilia Romagna og Lombardiet i det nordlige Italien.
Politiet har fundet omkring 24.000 hektoliter forfalsket vin, og indtil nu er syv personer blevet arresteret.
Man skulle tro, at det var unødvendigt for sicilianerne med denne svindel. Vinene fra den sydlige ø er efterhånden meget værdsatte, og salget er stigende. Nogle af vinene er oven i købet blevet hædret med både guld- og sølvmedaljer.

Propsmag skyldes flere stoffer
Synderen bag den væmmelige møffede propsmag er som ofte nævnt kemikaliet TCA (2,4,6-trikloroanisol).
Ifølge Journal of Agricultural and Food Chemistry har forskere i Bordeaux nu konstateret, at TCA har en medskyldig – nemlig stoffet TBA (2,4,6-tribromoanisole), der har samme ubehagelige egenskaber. Men hvor TCA udvikler sig i propperne, optages TBA i vinen under selve fremstillingen.
Forureningen kan komme fra mange kilder – biokemisk nedbrudte pesticider, overdreven brug af blegemidler i rengøringen, behandlingen af bygningerne med træbeskyttelsesmidler og flammehæmmende midler, atmosfærisk forurening osv.
Der skal ikke mere til end 4 nanogram TBA pr. liter vin, før vinen er ødelagt.

Pille mod tømmermænd.
Det amerikanske firma Spirit Sciences har lanceret en ny pille mod tømmermænd, RU-21.
Pillen, der produceres i Rusland, blev efter sigende oprindelig anvendt af KGB, så de russiske spioner under den kolde krig kunne drikke James Bond’er under bordet og liste hemmeligheder ud af dem uden selv at blive fulde.
Det virkede bare ikke, for de russiske spioner blev også fulde. De fik bare ikke tømmermænd.

Skepsis over for pillen
Ifølge russiske forskere forårsages tømmermændene af eddikesyre, der dannes under indtagelse af for meget alkohol, og pillen fungerer ved at blokere et enzym, der forårsager denne proces.
Efter 1989 er pillen blevet solgt i 140.000 russiske apoteker.
På nettet er der en side med lovord om pillen – på www.4ru-21.com. Fx skriver en russer: ÐÂ?ÑÂ?епаÑÂ?аÑÂ. Nå, men det var måske før, han tog pillen ... ;-)
Amerikanske læger er i øvrigt meget skeptiske over for pillens virkninger.

Kunstvanding forbudt
Når Solen bager ned over vinmarkerne, skal der naturligvis vandes for at holde liv i druerne.
Og her fik de mange franske vinbønder, der fremstiller appellation contrôlée-vine, store problemer under sidste års langvarige hedebølge.
Vinbønderne er nemlig underlagt meget skrappe regler, der forbyder kunstvanding.

Ædle principper bag forbudet
Reglerne blev i sin tid indført for at forhindre vingårdene i at bruge store mængder vand for at øge høstudbyttet.
Men også fordi man har en idé om, at vine med appellation skal have lov til i så vid udstrækning som muligt at udvikle sig uden menneskers indgriben.

Vinbønderne har fået nok
Dette går imidlertid ikke, hvis vinstokkene får hedeslag, druerne skrumper ind, og kvaliteten af den færdige vin forringes.
Og det går heller ikke, når Frankrigs konkurrenter i de oversøiske lande uden videre har lov til at kunstvande.
Nu ønsker en række prominente AOC-producenter, at reglerne tages op til revision og gøres mere fleksible.
I Spanien har man netop ophævet et lignende forbud.

Chilenske eksportører i klemme
Pesoen stiger i kurs, så der burde være jubel i Chile. Men sådan forholder det sig ikke ifølge business-magasinet Forbes.
De mange vinfirmaer, der frem for alt lever af eksport til USA, er kommet i klemme. Firmaernes fortjeneste kommer nemlig ind i form af den svage amerikanske dollar, mens omkostningerne stadigvæk skal betales med pesos.
Eksportørerne har forsøgt at få regeringen til at stabilisere pesoen, men forgæves. At sætte priserne i vejret og skære ned på udgifterne ser ud til at være eneste løsning.

Plakater vakte forargelse
Ifølge Wine Business satte Bourgognes vinkommité, Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), sidste år en kampagne i gang og fremstillede i den forbindelse en serie plakater og annoncer.
Motiverne forestillede kvinder, der forvandlede sig til flasker og glas. Ren poesi ville nogle måske mene. Men det er det ikke ifølge Loi Evin – den særlige lov, der holder salget af vin og spiritus i stram snor.
Loven er opkaldt efter Mitterand-regeringens socialminister Claude Evin, og den er hadet overalt i den franske vinbranche.
Plakaternes motiver kan jo forføre unge mennesker til at kaste sig over flasken, lød det for nylig fra dommeren, der samtidig truede BIVB med en bøde på 5000 euro (cirka 37.200 dkr.) for lignende tiltag i fremtiden. BIVB vil anke dommen.

Stukket af med en formue
I juni sidste år undrede en række britiske vinhandlere sig over, hvor deres bestillinger på fine franske bordeauxvine årgang 2000 blev af. Og vinene er stadigvæk ikke dukket op.
Tilsammen havde vinhandlerne ifølge Decanter bestilt vin for £1,8 millioner (cirka 20 millioner dkr.) hos to forskellige franske vinfirmaer, og pengene var indbetalt. Nu er firmaernes direktører forsvundet som dug for Solen.
Det viser sig, at den ene af dem – Jean-Marie Bellew – har præsteret noget lignende før. Dengang stak han af fra et hav af ubetalte regninger, som senere blev fundet på hans kontor.
...........
Det går ikke så godt for fransk vin.
Omsætningen af fransk vin daler drastisk, og det er der ifølge Wine Business flere årsager til:
* Høsten i år 2003 har været meget mindre end normalt. I Champagne stod det rigtig slemt til. Produktionen blev hele 37% mindre på grund af den hårde frost i april måned.
* Den franske regering har, som tidligere omtalt i VinAvisen, indført nye strenge regler for at komme spritkørslen til livs. Nu skal man fx lade bilen stå, hvis man har mere end 0,5% alkohol i blodet. Og det er noget, der nærmest får franskmændene til at afholde sig fra at drikke vin, når de er på restaurant.
* Og så er der de faldende priser på bulkvinene fra Bordeaux. I 2002 kostede en tonneau rødvin (900 liter) 1104 euro (cirka 8215 dkr.) – i dag er den nede på 1032 euro (cirka 7680 dkr.). .
..........................
    Villaer på berømt vinbjerg
    Det danske specialmagasin La Nouvelle France – www.lanouvellefrance.dk - bringer i sit nye nummer historien om et vinbjerg, som maleren Paul Cezanne omkring 1880 udødeliggjorde i et maleri. Han kom der ofte for at besøge sin ven, forfatteren Emile Zola, hvis hus i dag er museum.
    Bjerget hæver sig op bag byen, der ligger ved bredden af Seinen, og nu har byens borgmester besluttet, at der skal bygges villaer på skråningerne. Det har bragt foreningen ”Médans venner” i oprør. Den siger, at det vil være helligbrøde at spolere et landskab fra et berømt maleri. Médan vil måske få flere indbyggere, men byen vil miste sin sjæl!
...
Bælleri blandt teenagere
Ifølge Just Drinks ryger alkoholen ind og forstanden ud hos et stigende antal europæiske teenagere. Det viser en undersøgelse, foretaget i EU-regi.
I Norge er antallet af femten- til seksten-årige, der formår at skylle fem genstande ned lige efter hinanden, i de senere år steget fra 37 til 50%, og i Irland har der været en øgning på 10%.
Når det gælder spørgsmålet om, hvor mange af de unge, der har været fulde mere end én gang, topper Danmark med hele 89%.
Teenage-bælleriet er også udbredt i de mange sydlige og østlige lande, der er på vej ind i EU-fællesskabet.
Så der må gøres noget, før det løber løbsk.

Dansk initiativ for at stoppe drukkenskab
I nogle lande arbejdes der allerede på sagen. Fx har Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) i samarbejde med Foreningen af Danske Spiritusfabrikanter og Bryggeriforeningen dannet organisationen GODA (Gode Alkoholdninger).
GODA gør en stor indsats for at forhindre, at unge havner i et misbrug, blandt andet ved aktivt at rådgive skoleelever.
Goda hjemmeside ligger på www.goda.dk.
........................

....
Ifølge en af vore læsere blev stiklingerne til vinplanten ført fra Funchal på Madeira til København på fregatten Jylland, der i dag kan besøges i Ebeltoft.
    Druen var Malvasia
    Jo, der var selvfølgelig nogle af vore læsere, der vidste hvilken af Madeiras druesorter, der blev reddet af en dansk fregat – som omtalt i besvarelsen af et læserspørgsmål i uge 3.
    Bjarne Schophuus var den første, der meldte sig med navnet: Malvasia – hvilket de øvrige læsere bekræftede. Og vi fik oven i købet fregattens navn: Jylland.
    På den fjerne ø Madeira laves den berømte hedvin med samme navn i fire forskellige stilarter, der er opkaldt efter druesorter, og som har forskellige grader af sødme. Lad os lige præsentere dem:

    Sercial
    Den tørreste stil med cirka 2% sukker, idet tørheden dog kan variere ret meget fra mærke til mærke. Vinen er helt lys med en fin duft af nødder, og den er glimrende som apéritif.

    Verdelho
    En halvtør stil med 3-4% sukker. Også den er ret let og elegant, lidt mørkere end Sercial, nærmest gylden – og jo mørkere, desto sødere, men altid med en tør eftersmag. Den er fin som apéritif, evt. med en isterning. Men den er også god til mildere oste.

    Boal
    På engelsk staves den Bual, og den er halvsød med 5-6% sukker. Den er fin som en drink og til kager og desserter samt til stærkere oste. Endvidere er den glimrende egnet til henlæggelse.

    Malmsey
    Her har vi den vin, der blev reddet af fregatten Jylland. Den laves på druen Malvasia, hvis navn englænderne har forvansket til Malmsey. Det er den sødeste af typerne med 6-9% sukker, og som regel er den mørkebrun, ofte næsten karamelagtig med en typisk brændt smag, frugtagtig og duftende. Ingen anden dessertvin er så fortræffelig til alt det søde – selv chokolade kan den klare, fordi den har så stærk en aroma. Den er ret sjælden – og dyr.

    Min røde næse
    Mange danskere ferierer på Madeira, og nede på den smukke ø drikker de naturligvis madeira. Men herhjemme ser vi ikke den herlige vin så ofte.
    Har man imidlertid først smagt god madeira, er man for altid vundet for denne hedvin – uden at det dog behøver at gå så galt som for den gode mand, der gik til sin læge:
    - Hvad skal jeg gøre? sagde han. – Jeg er så ked af min røde næse ...
    - Du skal bare drikke noget mere af din fortræffelige Malmsey, sagde den medfølende doktor. – Så bliver næsen blå!
.....................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.................
..


.
    Peter Just Karberg (f. 1962) er femte generation i vin- og spiritusfirmaet Hans Just, og over hans vugge stod skrevet, at han burde køre familiefirmaet videre. Dette har han gjort med stor dygtighed i samarbejde med sin bror, Thomas Just Karberg (som vi senere vender tilbage til). Om deres fælles far, Flemming Karberg, står at læse ved at klikke her.
    Efter studentereksamen fra Kildegård Gymnasium i 1980 blev Peter Just Karberg sendt på udlandsophold hos firmaets internationale forbindelser – blandt andet hos Jägermeister i Tyskland, hvor han i et år deltog i den effektive markedsføring af den berømte bitter.
    Efter endt tre-årigt ophold i udlandet startede han i 1984 i familiefirmaet som salgskonsulent, og i dag er hans ansvarsområde hjemmemarkedet, hvor han står for salget af kendte mærker som Jägermeister, Grand Marnier, Campari, Linie Aquavit, Veuve Clicquot (Den gule Enke) og Noilly Prat. Endvidere sidder han i bestyrelsen for Trans-Alko A/S.
    Peter Just Karberg er gift med Maria, der er bromatolog, og sammen har de to børn, Camille på ni år og Holger på seks. Ferierne tilbringes i Nordjylland sammen med resten af familien, hvor strategien planlægges til fremtidig styrkelse af det gamle familiefirma.
    Adresse: Hans Just A/S, Århusgade 88, 2100 København Ø, tlf.: 35 26 72 00, fax: 35 26 23 37 og e-mail: pjk@hansjust.dk.
....................................
Sådan fjernes rødvinspletter
Vi plejer altid at sige, at det er en god idé at tage sorte bukser på, når man går til vinsmagning. For der ryger af og til en sjat rødvin udenfor, når ivrige smagere slynger vinen i glasset.
Nu er Nordjyske Stiftstidende kommet med et godt råd mod rødvinspletter. Man skal bare gnide pletten ind i glycerin og lægge tøjet i en vaskemaskine. Så vil pletten forsvinde.
Sejlivede pletter kan dog behøve flere behandlinger.

Wine Spectator er blevet stor
Det amerikanske vintidsskrift Wine Spectator har vundet terræn og har dermed fået stor indflydelse i vinens verden.
En analyse viser, at magasinet, da det kom på gaden for første gang i 1976, havde et oplag på omkring 5000 eksemplarer. I dag lyder tallet på 350.000.
Ifølge analysen er læserantallet på 2,22 millioner nogenlunde ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder, og 55% af læserne er mellem 35 og 54 år.

Et program til vinklubberne
I VinAvisens liste over danske vinklubber er der aktuelt 47 klubber. Nogle er små, men der er også mange, der er meget store.
Rent praktisk at holde sammen på sådan en klub tager tid og kræfter, og derfor er det en god idé, at der nu er kommet et edb-program, der kan hjælpe med alle rutinerne – medlemskartotek, økonomi, arkiv, ressourcekalender osv.
Programmet hedder Clubcare, og på www.clubcare.dk kan man læse mere om det.
........................
    Halvmånen og portvinsglasset findes i Danmark
    I sidste uge omtalte vi et halvmåneformet dekanterings-apparatat. Det viser sig, at det allerede findes her i landet, idet Ludvig Bjørns Vinhandel sælger det for 99 kr.
    Og mens vi nu er ved det, så kan også det portvinsglas, vi viste, købes. Det importeres af ViniPortugal.

Et pikant strejf af madeira
Vi har jo afsluttet den lille konkurrence om udtryk og ord til vinens synonymordbog, men det afholder ikke vore ivrige læsere. En vinmand, hvis skumle identitet er kendt af redaktionen, har således ”med ekstraordinær og monumental interesse af multidimensionel karakter” læst de hidtil indsendte sprogblomster, og som forfatter til nogle af dem kommer han med endnu et bidrag:
I eftersmagen mærker man et pikant strejf af madeira = Vinen er madeiriseret, men jeg prøver at sælge den alligevel.
.....................
Go’morgen, vin
Per Pallesen er blevet syg, så på tirsdag d. 27. kl. cirka 08.15 optræder Tim Vollerslev alene sammen med Michael Meyerheim med den efterhånden traditionelle vinsmagning i TV2’s program ”Go’morgen, Danmark”. Følgende vine smages:
* Undurraga, Cabernet, Single Vineyard Talagante, Maipo Valley Chile 2002 til 39 kr. fra Netto.
* Raimat, Cabernet Sauvignon, Costers del Segre, Spanien 1999 til 70 kr. fra Sigurd Müller.
* Château Dauzac, 5. Cru, Margaux, Bordeaux, Frankrig 2000 til 275 kr. fra H.J. Hansen.
Næste gang, den 10. februar, kommer det til at handle om kraftig italiensk rødvin.
........................
    Ugens vinøse billede
    Per Buhl fra Laudrup Vin har i embeds medfør været på en tur ”down under” og besøgte blandt andet et af New Zealands bedste vinhuse, Te Mata Estate i Hawkes Bay.
    Her tog han dette billede af noget, vi faktisk aldrig før har set i så gennemført en grad: Vinstokke pakket ind plasticnet – blandt andet for at beskytte druerne mod sultne fugle.
    Te Mata Estate blev etableret i 1896 og er New Zealands ældste vinhus. Og beliggenheden i distriktet Hawkes Bay, der har øernes varmeste klima, giver druerne flest timer solskin og færrest liter nedbør - optimale vækstbetingelser for Merlot og Cabernet Sauvignon.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

......................................................
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 17 vine. Heraf var der 13, som fik mere end to stjerner, og 9 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Moorilla, Vintage, Brut, Tasmanien, Australien 2000
125 kr., Chris-Wine
Den kan de godt være bekendt at skænke til brylluppet. Det er en dejlig mousserende vin på højde med gode champagner og cava’er, tør, med god frisk frugt og en vis fylde.


Cartlidge & Browne, Zinfandel, Californien 2001
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er hele 14,5% alkohol i denne bløde og lækre rødvin, men man generes ikke af procenterne på grund af den intense frugt. Det er en vin, der kræver kraftig mad.


Pérez Cruz, Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2002
75 kr. - 67,50 kr. ved 12 flasker, introduktionspris: 60 kr. ved 12 flasker, Løgismose Vinimport
En meget krydret og flot rødvin med intens frugt og dejlig sødme. De 14,5% alkohol maskeres fint af frugten.


Ramos Pinto, Collector, Portvin, Portugal
99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Lækker, lækker portvin med herlig duft, fin sødme og dejlig frugt. Til prisen virkelig god.


Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Italien 2000
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Saftig og indtagende rødvin, harmonisk og med dejlig sødme. Nem at drikke. Glimrende til pasta og andre italienske retter.


Mas de Libian, Côtes du Rhône, Frankrig 2002
70 kr., Fionia Vinimport
Det er ret sjældent med en hvid Côtes du Rhône, men her er en, og den er god. Den har en dejlig frugtfylde, en let fedme og tilpas syre. God til lidt fede retter.


Finca Antigua, Cabernet Sauvignon, La Mancha, Spanien 2001
60 kr. ved tre flasker, H.J. Hansen
En meget lækker rødvin med charme og solskin og en forførende sødme. En vin, som mange vil kunne lide. Prisen er yderst rimelig.


Schiavenza, Barolo, Italien 1999
187 kr., Carlo Merolli
Med et stykke god klassisk musik skal man høre efter. Sådan også med denne rødvin. Det er en vin, man ikke bare bæller ned, men nyder med opmærksomhed. Den vil være fortræffelig til stegt kød.


Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ny årgang af en glimrende Rhône-rødvin til en overordentlig rimelig pris. Vinen har fyldig frugt med toner af chokolade og mørke bær.


Marqués de Alella, Parxet, Alella, Spanien 2002
83,50 kr., Laudrup Vinimport
Hvidvin med en dejlig, let krydret duft og en interessant smag af druen Pansa Blanca. Velegnet til lettere retter eller til en frokost. Også fin som apéritif.


Chais de Sainte Estelle, Côtes du Roussillon, Frankrig 2001
300 kr. for 6 flasker, Køge Vinhandel
En virkelig god hverdags-rødvin med frugtfylde og mange facetter i duft og smag. Velegnet til mange retter.


Les Grands Augustins, Tardieu-Laurent, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2002
65 kr., The Wine Company
En lidt robust rødvin med frisk frugt og sødme. Ikke helt billig.


Allozo, Macabeo, La Mancha, Spanien 2002
35 kr., Ki-Ma Vinimport
En ret let hvidvin (11%) med frisk frugt og syre og en lille fedme. Velegnet til terrassevin, når den tid kommer … Prisen er rimelig i forhold til kvaliteten.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Coto de Imaz, Reserva, Rioja, Spanien 1998Rødvin59 kr.Netto
.
Ekstra Bladet
Quadrio, Valtellina Superiore, Italien 1999Rødvin99 kr.Irma
.
ErhvervsBladet
Don Melchor, Cabernet Sauvignon, Concha y Toro, Puente Alto, Chile 1999Rødvin189 kr.Kvickly
Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2000Rødvin79 kr.Amka Vinimport
.
Hjemmet
Bosco, Rosso Toscana IGT, Italien 2001Rødvin44,95 kr.Prima, SuperStore m.fl.
Lindemans' Cawarra, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2002 Rødvin43,95 kr.Føtex
.
Nordjyske Stiftstidende
Leaping Horse, Chardonnay, Lodi, Californien 2001Hvidvin60 kr.Bilka og Føtex
.
Penge & Privatøkonomi
La Bastide Saint Dominique, Cuvée Prestige, Côtes du Rhône, Frankrig 2000Rødvin68 kr.Norma Vinimport

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.