Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 3
12. januar - 18. januar 2004
........................

VinAvisen uge 52VinAvisen uge 1VinAvisen uge 2
...............
USA har været en guldgrube
Ifølge The Sydney Morning Herald er det gået forrygende i de sidste ti år med vineksporten fra mange lande til USA.
Amerikanernes forbrug er nemlig i tiåret steget med en tredjedel, og det er kommet samtlige vinproducerende lande til gode.
I de første ti måneder af 2003 blev der solgt vin til amerikanerne for en samlet sum af 2,15 milliarder dollars (cirka 12,7 milliarder dkr.), hvoraf Australien, Frankrig og Italien stod for de 83% af salget.
Hos Southcorp, Australiens største vinproducent, har man ligefrem kunnet melde om en fordobling af eksporten af vin til USA. Og i Chile har den store eksport gjort det muligt at udvide arealet af vinmarker fra 125.000 hektar i 1996 til 174.000 i år 2000.

Eksporten til USA vil dale
Men nu ser det ud, som om de gyldne tider er ved at være forbi. Det skyldes både den svage dollar og den kolossale vinsø, der har hobet sig op i Californien.
I år 2000 producerede Californien 21,4 millioner hektoliter vin, og det var 6,4 mio hl mere end fem år tidligere - og mere end vinproducenterne kunne komme af med.
Eksportørerne til USA er i lidt af et dilemma: I et forsøg på at få den samme omsætning hjem på eksporten til USA kan de enten hæve priserne eller sænke dem, så vinene ikke bliver dyrere for de amerikanske forbrugere.
I Australien har man allerede valgt at gøre det sidstnævnte. I Frankrig og Italien, hvor man har et solidt hjemmemarked og derfor ikke er så afhængig af eksporten til USA, bibeholder man derimod priserne og håber på bedre tider.
........................
Konkurrence fra Californien
Uanset, hvad vineksportørerne til USA gør, så har de skarp konkurrence fra deres californiske kolleger. I et forsøg på at komme af med den amerikanske vinsø har disse nemlig sat priserne gevaldigt ned.
En flaske af den kostbare Opus One kan fx fås til mindre end 70 dollars (cirka 413 dkr.) mod den sædvanlige pris på 115 dollars (cirka 680 dkr.).
Lignende prisfald gælder for mange andre gode vine. Et slaraffenland for forbrugerne, må man vist sige.

Øget californisk aktivitet
Også her i Danmark vil vi komme til at mærke en øget californisk aktivitet. Hidtil har californisk vin i 50-70 kr.-klassen haft god fremgang i Danmark, mens andre lande har fået lov til at løbe med markedsandelen i 30-50 kr.-klassen. Det er imidlertid her, den store omsætning ligger, så californierne vil i 2004 gøre en ekstra indsats for at få fat i dette marked også.
Dette vil blandt andet ske i forbindelse med den californiske vinmesse, der afholdes i København sidst i februar. Her sættes der specielt fokus på ”Affordable California”, og en række californiske vine til 30-40 kr. vil blive smagt op mod nogle af de vine, som de konkurrerer imod.
..........
Sådan sparer man 60 kr.
Jyllands-Posten har kigget på Philipson Wine’s udsalgskatalog og hæfter sig ved måden, hvorpå besparelserne i forhold til førpriserne er regnet ud.
Philipson sælger jo stort set alle sine vine i kasser à tolv stk. Vil man have en enkelt flaske, er prisen langt højere. Fx koster en italiensk vin 129,95 kr. ved 12 stk., men 170 kr. som en enkelt flaske.
I skemaet her ses, hvordan Philipson udregner prisforskellen, når en vin sættes på udsalg:
........................
Tidligere stykpris ved 12 stk. (men den glemmer vi ...)
130 kr.
Tidligere pris for en enkelt flaske
170 kr.
Udsalgspris pr. stk. ved 12 stk.
110 kr.
Besparelse: 170 kr. minus 110 kr.
60 kr.
........................
”Vildledende markedsføring”
Besparelserne er fundet ved sammenligning med den pris, kunden før skulle betale ved køb af en enkelt flaske, siger Philipson Wine til Jyllands-Posten og henviser til, at man på Internettet kan se, hvad en enkelt flaske koster. I ovennævnte tilfælde altså 170 kr.
Havde man sammenlignet udsalgsprisen (ved 12 stk.) med den tidligere pris (ved 12 stk.), havde besparelsen kun været 130 kr. minus 110 kr. = 20 kr.
Philipsons fremgangsmåde holder ikke, når der er tale om udsalg, mener Forbrugerrådet. Udsalgspriser skal sættes i forhold til det, som varen tidligere har kostet, ellers er det vildledende markedsføring.
Til VinAvisen siger Christian Philipson, at han kommer med en udtalelse til Jyllands-Posten i denne uge. - Men, siger han, - Philipson Wine har altid annonceret med besparelsen ved at købe tolv flasker sammenholdt med énflaskes prisen på samme vin.

Stadig billigere end i Danmark
I sidste uge citerede vi den norske avis Aftenposten for, at det er billigere at købe dyre vine i Norge end i Danmark.
Aftenposten havde blandt andet sammenlignet prisen på en Bollinger Champagne RD, der i Norge blev solgt for 751 nkr., mens den hos Philipson Wine i Danmark kostede 1100 dkr. (1240 nkr.).
Christian Philipson siger, at prisen på 1100 dkr. ikke er korrekt. Han har solgt mindre mængder af årgang 1985 til 999,95 dkr., og indtil 18. november solgte han årgang 1990 til denne pris – og altså ikke til de 1100 dkr., som den norske avis nævner.
Siden 18. november har vinen hos Philipson Wine kostet 699,95 dkr. (809 nkr.). Men den er altså stadig billigere i Norge (som nævnt 751 nrk.).

Priserne på tysk vin stiger
Er man glad for tysk vin, kan man godt regne med i fremtiden at skulle spendere lidt flere penge på de gyldne dråber.
Ifølge Just Drinks forventes de tyske vine at stige med op til 10%. Og det er der to årsager til:
For det første er der større efterspørgsel end udbud - der er simpelt hen ikke høstet druer nok i de senere år.
Og for det andet er kvaliteten af tysk vin blevet mærkbart bedre. Årgang 2003 forventes at blive helt fantastisk.

Boblende succes
Det er gået forrygende med salget af champagne i Frankrig i år 2003, og december måned har slået alle rekorder.
Fx kan den store landsdækkende supermarkedskæde Auchan melde om et mersalg på hele 15% i forhold til samme måned sidste år.

Robert Parkers erindringer
Vinguruen Robert Parker havde måske aldrig begivet sig ind på sin vinøse livsbane, hvis ikke det var for en pige ved navn Pat, der senere blev hans kone.
Da han var tyve år gammel, nærmest tvang hun ham til at drikke et glas vin, selv om han meget hellere ville have coca-cola.
Dette og meget mere fra sin karriere afslører Robert Parker i det nyeste nummer af sit vintidsskrift Wine Advocate. Anledningen er tidskriftets 25 års jubilæum.
........................

....
Der var engang, da kineserne skænkede vin af lidt mere imponerende beholdere. Denne vinkande er fra perioden 770-476 f.Kr.
    Kostbar cocktail af rødvin og sodavand
    New York Times har bragt historien om amerikaneren Sam Featherston, der i 1995 var begyndt at sælge vin til kineserne.
    Han leverede blandt andet tolv flasker Château Lafite Rothschild til en gruppe kinesiske forretningsfolk. Til hans store rædsel trak kineserne propperne af flaskerne, hældte indholdet i nogle kander og tilsatte sodavand samt en masse appelsinskiver og melonstykker!

    Kinesere er til ost og rødvin
    Nu har piben fået en anden lyd i Kina. Vin er blevet sagen – ikke mindst hos den store nyrige middelklasse og hos de unge kinesere, der gerne inviterer på rødvin og ostebord.
    Og det er noget, som de vinfirmaer, der stædigt i de sidste ti år har satset på det kinesiske marked, er begyndt at kunne mærke. I 2003 blev der omsat for 30 millioner dollars (cirka 177 millioner dkr.).

    En bouquet af bønnepasta
    De kinesiske vinfirmaer afholder vinkurser, men arrangørerne er stødt på et lille problem. Når de præsenterer kursisterne for den almindeligt anerkendte vin-terminologi, gør disse store øjne. De fleste kinesere har fx aldrig hørt om solbær.
    Men så kan man jo altid tale om kirsebær og rød bønnepasta, der smagsmæssigt snerper lidt der hen ad.
........................
    Forfalskning af dyr vin
    Sassicaia, en af Toscanas berømte vine, bliver igen og igen forfalsket. For et par år siden fandt man 16.000 forfalskede flasker, og for nylig har man afsløret en bande på tolv forbrydere, der nåede at producere hele 20.000 falske flasker Sassicaia 1994. Hvis flaskerne havde været ægte, havde de haft en værdi af over 10 millioner kr.
    Dette har nu fået vingården Tenuta San Guido til at fremstille en flaske med sit navn præget i glasset

    Flasker forsynet med kodenumre
    Også i Champagne kender man til problemet med falske flasker. Champagnefirmaet Louis Roederer er derfor i færd med at forsyne hver enkelt flaske med et kodenummer.
    Ved at aflæse koden – og det kan kun gøres med specielt udstyr – kan man tjekke en række oplysninger om champagnen.

    Mouton Cadet à la Asien
    Forfalskninger af vin er i det hele taget et temmelig udbredt fænomen. For nogle år siden blev markedet således oversvømmet af falske flasker Mouton Cadet’er, fremstillet i Asien.
    Og i Frankrig dukkede lige pludselig en masse flasker Château Pétrus op med et noget mindre ædelt indhold.

Champagne på seks druetyper
Champagnehuset Moutard Père et Fils, der har fremstillet champagne siden 1600-tallet, har ifølge Decanter lanceret lidt af en specialitet: Et parti champagne, fremstillet på samtlige af de druetyper, det har været tilladt at bruge i vindistriktet gennem de sidste 100 år. Og det beløber sig til hele seks forskellige slags: Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Meunier, Petit Meslier og Arbane – hvoraf de sidste tre druer kun dækker 0,02% af arealet på Champagnes vinmarker.

Druetyper, der er gået af mode
Champagnehusets ejer, Francois Moutard, har fundet "opskriften" til sin "Cuvée aux 6 Cépages" i nogle meget gamle bøger.
Enkelte af druetyperne, fx Petit Meslier, bliver slet ikke mere anvendt i Champagne. Så det har været nødvendigt at begynde planlægningen af vinen allerede i 1992 med udplantning af nye vinstokke.
Der vil højst blive fremstillet 10.000 flasker af den specielle champagne.

Konkurrencen fortsætter:
Find ord og vendinger til vinens synonymordbog
Du kan endnu nå at deltage i den lille sjove konkurrence, vi udskrev i sidste uge. Det gælder om at finde ord og vendinger til en slags vinens synonymordbog.
Ejendomsmæglerne har som bekendt en særlig synonymordbog. Fx betyder "trænger til en kærlig hånd", at huset er en faldefærdig ruin. Har vinbranchen også en sådan ordbog? Ja, fx siger man ikke, at en vin er dyr. Nej, den er kostbar. En vin, der er lidt tynd, er en elegant, fjerlet sommervin. Osv., osv.
Men der må være mange flere udtryk. Derfor denne lille konkurrence: Kom med forslag til ord, der kan beskrive både gode og mindre gode vine. Lad os få så mange ord som muligt.
Alle der skriver til os, deltager i en lodtrækning med tre præmier bestående af en flaske Château Mire l'Etang, La Clape, Frankrig 2001 fra GrandVin – en vin, der i uge 5 sidste år fik fem stjerner her i VinAvisen.

Sådan deltager du i lodtrækningen
Send en mail til quiz@vinavisen.dk.
Skriv ”Ordbog” i feltet med Emne/Subject oppe foroven.
Skriv dine forslag nede i tekstfeltet.
Tilføj dit navn og din postadresse.
Og send mailen senest nu på lørdag d. 17. januar kl. 12.

Her er Cru Bourgeois-klassifikationen
En af vore trofaste læsere, Carsten E. Thiede, savner den nye Cru Bourgeois-klassifikation i VinAvisens oversigt over Bordeauxs klassifikationer.
Ja, naturligvis, den må vi have med. Så vi har straks taget os sammen og lagt alle 247 slotte ind.
Vores side med Bordeauxs klassifikationer finder du nemt ved at klikke på ”Mere stof”-feltet øverst på denne side – men i dagens anledning kan du også bare klikke her.

Et sætte-i-klasser-gen
Det med at lave klassifikationer – at sætte tingene i rækkefølge – må være et fælles gen hos os mennesker. Alt skal måles og have point og sættes i klasser.
I Bordeaux gjorde man det første gang i 1855, da der skulle indsendes vine til verdensudstillingen i Paris. Formanden for udstillingskomiteen var prins Napoléon Bonaparte, en fætter til kejser Napoléon d.3. Han ønskede at vise de bedste vine fra Médoc, og i den sidste ende blev opgaven løst af byens vinmæglere, négocianterne – dvs. de konsulenter, der formidler køb og salg af vin. De lavede den såkaldte 1855 klassifikation, en liste, der i dag omfatter i alt 61 slotte, som yderligere er inddelt i fem rangklasser – de såkaldte crus (cru = voksested).

De gik frem efter priserne
Da négocianterne lavede listen med de fem rangklasser, gik de frem efter de priser, som vinen fra de forskellige slotte var blevet solgt til. Siden begyndelsen af 1700-tallet havde man først lister over priserne, og disse lister var et ganske godt udgangspunkt: Jo bedre vin, desto højere pris – og omvendt.
De klassificerede slotte står for kun 3% af al bordeaux – men for 99% af interessen. De har skabt et renommé at leve op til. Og fordi de rent ud sagt har skovlet penge ind, har de også råd til eksperimenter, som alle de andre slotte kan lære af.

De borgerlige voksesteder
Det var adelen, der havde grundlagt de berømte slotte i Bordeaux. Efterhånden fik borgerne også nogle af de gode vinmarker i Médoc, og disse blev kaldt ”de borgerlige voksesteder” – les crus bourgeois.
I 1932 slog de sig sammen om en speciel klassifikation, men problemet med den var, at den ikke var officiel. Der var derfor ikke nogen særlig kontrol med den, og der var slotte, der slet ikke burde have haft lov til at bruge det fine navn.
Dette problem er nu løst med revisionen af Cru Bourgeois-klassifikationen sidste år. 490 slotte ønskede at komme ind i varmen, men kun 247 fik adgang.

Intet hjem uden et køkken
Vinhandler Carlo Merolli i Virum har hjertet på rette sted. Han blev dybt forarget, da han hørte, at Rødding kommune ville spare 135.000 kr. ved at lukke køkkenet på plejehjemmet Dixensminde i Jels. En af plejehjemmets beboere havde udtrykt det meget rammende med disse ord: - Uden et køkken er dette ikke mere et hjem.
I en pressemeddelelse skrev Carlo Merolli:

Det er jeres tanter, jeres mødre
- Det gjorde ondt. Det skar i min mave. Jeg har ikke intentioner om at lade disse ord gnave videre. Det er jeres tanter, jeres mødre, vore ældre, der sidder der. De har stegt en million fiskefiletter, de har vendt en milliard frikadeller, de har sørget for madder og flæskesteg til en hel generation. De har formodentlig tilbragt det halve af deres liv i hjemmets køkken, mens de bidrog til, at det gik godt for landet. Langt før Jamie, Floyd, Kirk og freaking Nigella. Aner I, hvad det betyder at have køkkenet som samlingspunkt i en lang dag på plejehjemmet? Duftene, varmen fra gryderne, det hyggelige ved at spise sammen?

En offentlig indsamling
Carlo Merolli er ikke den, der bare farer i blækhuset (det gør han også). Han tager initiativer, og det har han gjort i denne sag ved at oprette en konto, hvorpå der allerede er indgået cirka en tredjedel af de 135.000 kr., som Rødding kommune vil spare på plejehjembeboernes velbefindende.
Kontoen er reg.nr. 3203 kt. 3203 139772 i Danske Bank, og ved indbetaling skal angives ”Carlos køkken”. Endvidere er det vigtigt, at man angiver fuld afsenderadresse.
Et advokatfirma står som modtager af beløbene, og bidragsyderne får selvfølgelig deres penge uskadte tilbage, hvis der ikke indsamles nok, eller hvis borgmesteren i Rødding ikke vil genåbne køkkenet, uanset hvor mange penge han får.

Et glas vin til maden
En helt anden ting er, at vore plejehjem som noget helt naturligt burde skænke et glas vin til hvert eneste aftensmåltid. Man gør det nogle steder, og det er en vældig god idé.
Dels er vin som bekendt godt for helbredet, dels får det tilværelsen til at se lidt lysere ud.
Husk – ikke vi alle, men en hel del af os sidder der en dag og vil være glade for lidt druer i glasset.
Hertil siger Carlo Merolli: - Uanset udfaldet, så vil de gamle i Jels ikke mangle rødvin!
......................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Mikael Aagaard (f. 1952) fik efter sin afgangseksamen fra Niels Brocks Handelsskole job i Irmas indkøbsafdeling. Da han mødte på sin første arbejdsdag hos den legendariske direktør Børge Olsen, havde ingen informeret ham om, hvad det var, han skulle indkøbe. Det viste sig at være vin, og dermed var hans livsbane udstukket.
    Efter fem år endte han som afdelingsleder af vin- og spiritusafdelingen i Irma. Det var i 1970'erne, hvor butikskæden gjorde en indsats for at lære danskerne at drikke god vin. Så foruden for Okseblod, Præstetanker og andre dengang markante mærker stod Mikael Aagaard for salget Grand Cru Classé i trækasser - mod forevisning af girokvittering.
    Siden sin tid i Irma har Mikael Aagaard bestredet ledende stillinger i en lang række vin- og spiritusfirmaer - blandt andet Vingaarden i Odense, BS Supermarked, hvor han var med til opstarten af Fakta, Erik Troels-Smith, Vingros i Helsingør og Danisco/Peter F. Heering i Svendborg. Senest har han solgt diverse spanske vine til danske, norske og svenske forbrugere.
    I august 2003 tiltrådte han jobbet som key account manager hos Nicvin i Roskilde, hvor han har fået ansvaret for kontakten til nye kundegrupper i Danmark, Tyskland, Norge, Sverige og Finland.
    Mikael Aagaard er på tyvende år gift med Karin, der er ledende lægesekretær, og sammen har de børnene Gitte på sytten og Christian på nitten.
    Adresse: Nicvin ApS, Himmelev Bygade 53, Postboks 23, 4000 Roskilde, tlf.: 46 32 24 01, mobil: 21 47 25 07, e-mail: mikael.aagaard@nicvin.dk, website: www.nicvin.dk.
................................................
Drikkeviser på nettet
Det er utroligt, hvad der ligger på nettet. Det gælder blandt andet drikkeviser. Prøv fx at gå ind på adressen www.drikkeviser.dk.
Der er måske ikke så meget vinøst ved disse viser – de er rundet af en kultur med bajere på bordet – men mange af dem er faktisk meget sjove. Det gælder også den til højre, der går på melodien ”I en kælder sort som kul ...”.

...
Når man drikker som en gal
Bli'r man syg og tumpet,
Og må på et hospital
For at blive pumpet.
Når man så er suget tom
Nede i sin syge vom,
Kan man som man plejer
Drikke mange bajer!
...
Oversøiske, kraftige og billige
Nu på tirsdag kl. cirka 07.45 er der igen vin i TV2’s ”Go’morgen Danmark”, hvor Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim smager følgende oversøiske, kraftige og billige rødvine:
* Third Generation Shiraz, Nugan Estate, South Eastern Australia 2002 til 100 kr. for 3 liter i boks fra Gobi Vin.
* Talus, Zinfandel, Lodi, Californien USA 2001 til 100 kr. for 3 flasker i SuperBrugsen.
* Viu Manent, Malbec, Colchagua Valley Chile 2002 til 40 kr. fra Philipson Wine.
Næste gang, tirsdag d. 27., vil det handle om rødvine på Cabernet Sauvignon.
...................................................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Vingaarden, der er en del af V&S Wine Danmark, har foretaget følgende udnævnelser/ansættelser:
    * Jens Ole Eriksen er udnævnt til brand ambassador. Jens Ole Eriksen har gennem sine 25 år i branchen hjulpet mange af verdens førende vin- og champagnehuse til markedsledende positioner i det danske detail- og horeca-marked. Han vil fremadrettet fokusere på foredrag og undervisning i afsætningsleddet.
    * Trine Muff er tiltrådt som brand manager. Hun har erfaring fra tilsvarende stillinger og kommer senest fra en stilling som produktchef i Vingaarden. Fremover vil hun forestå markedsføring af internationale vinagenturer til detail- og horeca-markedet.
    * Joachim Riisager er tiltrådt som marketing assistant. Han har erfaring fra telesalg og vil som brandowner varetage markedsføringen af Vingaardens Internationale bærvine-portefølje.
    * Henrik Præst er tiltrådt som salgschef med ansvar for Vingaardens salg til detailhandlen samt for den daglige ledelse af salgsstyrken. Han kommer senest fra en stilling som salgs- og marketingchef hos Scandic Food.
    * Allied Domecq har som business manager ansat Tine Timm, der får ansvaret for firmaets store detailkunder samt for firmaets detailsalgsstyrke. Firmaet har i øvrigt netop indgået en nordisk distributionsaftale med Chiles største vinhus, Concha Y Toro, inklusive salg til duty-free. For Danmark er aftalen dog begrænset af, at COOP Danmark allerede har distributionsretten til dagligvarehandelen. Men Allied Domecq vil fremover servicere restaurationer, specialhandel, erhvervskunder samt, som nævnt, duty-free.
.......
...................................
    Ugens vinøse billede
    Under en rejse i Bourgogne besøgte Henrik Hesselberg vinmarkedet, Marché aux Vin, i Beaune, og her tog han dette billede af nogle ældgamle vine med store navne: Gevrey Chambertin, Auxey Duresses, Musigny, Batard Montrachet, Volnay ...
    - Men, skriver han, - man spekulerer jo på, om vinen i disse flasker overhovedet er drikkelig. Eller om de ligger der for at få turisterne til at tro, at bourgogne kan holde sig så længe.
    Det undrer også Henrik Hesselberg, at nogle af flaskerne ser gamle og beskidte ud, mens andre ser ud, som om de netop er tappet. - En enkelt flaske var fra 1956, skriver han, - men netop 1956 var absolut ikke noget godt vinår. Faktisk var det ret ringe i hele Frankrig.
    Der er bestemt grund til undren. Men billedet sætter nu nogle drømme igang. Så tak for det.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
........................
En højt belønnet rødvin
I uge 1 omtalte vi Chiles mest prestigefulde vinkonkurrence og de vine, der modtog priser i den. Vi spurgte også, om nogle af disse vine mon forhandles i Danmark.
Det viser sig, at én af dem gør, nemlig 20 Barrels Pinot Noir 2001 fra Viña Cono Sur, der fik trofæet for bedste Pinot Noir-vin.
Rødvinen importeres af Det Franske Vinlager. Den koster 139,95 kr. og kan bestilles gennem SuperBest-butikkerne landet over.
...........................................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvornår reddede Danmark Madeira-vinen?
Gorm Helt-Hansen har hørt historien om, hvordan det danske søværn reddede en af Madeiras druesorter, og han vil gerne vide, hvornår det skete.
Det skete i 1870’erne. Men vi må hellere berette hele historien:
Danmark havde dengang sine kolonier i Vestindien, og det var en af søværnets opgaver at have et orlogsskib stationeret derude. På tilbageturen blev øen Madeira anløbet af ”Vestindien-fregatten” – dels for at indtage friske forsyninger og drikkevand, dels fordi officererne skulle have nogle fade madeira med hjem.
I begyndelsen af 1870’erne anløb en Vestindien-fregat Madeira, og et par kadetter gik i land og ”huggede” nogle stiklinger fra en vinstok. Stiklingerne blev anbragt i en pøs med sand og stillet ned i skibets lune sejlkøje, hvor kadetterne passede dem omhyggeligt.
Ved ankomsten til København syv måneder senere plantede de en stikling i en af Nyboders sydvendte gårdhaver, mens en anden kom til Nysø Gods ved Præstø, hvor planten den dag i dag bærer blå druer fra Madeira. Senere blev en stikling plantet ved den gamle Arsenalbygning i Kuglegården på Holmen.
I 1873 kom vinlusen Phylloxera til Madeira og ødelagde øens vinstokke. En af sorterne uddøde helt, og man opgav nogensinde at kunne avle den. På det tidspunkt kom imidlertid en dansk diplomat til Funchal. Han kom i tanke om vinstokken hjemme i København, hvor den trivedes fint i gårdhaven til Nyboderhuset ved Sankt Pauls Kirkeplads.
Der blev sendt podekviste fra vinstokken i Nyboder, og i dag laves en hel del madeira på druer, der må siges at stamme fra Danmark.
    .....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send blot en mail til anker@vinavisen.dk - og gør følgende:
    I feltet med emne / subject bedes du skrive ordet Løbeseddel (dette for at vores anti-spam program ikke skal frasortere din mail).
    I tekstfeltet bedes du skrive din e-mail adresse. Og du må såmænd også godt skrive mere end den ...
.......................
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 16 vine. Heraf var der 12, som fik mere end to stjerner, og 4 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Cascina Cucco, Barolo, Italien 1998
En af i alt 12 forskellige Barolo’er i en kasse til 2000 kr., Carlo Merolli
Elegant, moden og lækker rødvin med mange facetter i smagen. En vin, som man drikker med stor glæde.


Albert Sounit, Blanc de Noirs, Crémant de Bourgogne, Frankrig
110 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Ret tør, meget frugtagtig og elegant vin med fine bobler i glasset og god mousse i munden. Vinen er lavet på blå Pinot Noir-druer, idet man har skyndt sig at fjerne drueskindet med det røde farvestof. Vinen er således Blanc de Noirs - hvid af "sorte" (druer).


Château Belorme Tronquoy de Lalande, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 1997
130, kr., Chris-Wine
Meget dejlig Bordeaux-rødvin, en virkelig oplevelse, blød, lækker, frugtagtig og fuld af fine smagsnuancer. Fortræffelig til mad.


Cav. Luigi Arnulfo, Barbera, Piemonte, Italien 2000
44 kr., 39 kr. ved 12 flasker, A Vinstouw
Fyldig og blød rødvin med god frugt. Lidt af et fund til prisen - især hvis man køber 12 flasker.


Marigny-Neuf, Sauvignon Blanc, Haut-Poitou VDQS, Frankrig (uden årgang)
55 kr., Compagniet
Forfriskende hvidvin – fortræffelig til terrassevin (hvis nogen skulle have lyst til at gå derud). Rimelig pris.


Masia Riera, Penedès, Spanien 2003
199 kr. for 6 flasker, Køge Vinhandel
En meget let, blid og venlig vin. Ikke nogen stor vin, men okay til den rimelige pris. God til en frokost og lette retter.


Colvecchio, Syrah, Castello Banfi, Sant’Antimo, Italien 1999
115 kr., Amka Vinimport
Kraftfuld rødvin med god frugt, chokolade, mørke bær … Plask den over i en karaffel en time før måltidet.


Mas Marcal, Tempranillo, Catalunya, Spanien 2002
49,75 kr., 3 flasker for 120 kr., Skjold Burne
En meget saftig og enkel rødvin, uprætentiøs og god som hverdags-vin – især til 40 kr. pr. flaske.


Imbongi, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2003
59 kr., Fionia Vinimport
Ret let hvidvin med god frugt og en vis fedme. Fin til en frokost og lette fiskeretter.


Murfatlar, Cabernet Sauvignon, Rumænien 2001
48 kr., Rienta Vine
Pæn hakkebøffevin. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Ramos Pinto, Collector, Porto Reserva, Portugal
99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Sød hedvin med en ret markant smag af alkohol.


Ninth Island, Chardonnay, Tasmanien, Australien 2002
79,95 kr., Maxxium Danmark
Ikke nogen helt billig vin, men venlig og uden knaster.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Château du Donjon, Grande Tradition, Minervois, Frankrig 2002Rødvin46 kr.Stokholm Vinimport
.
ErhvervsBladet
Estampa, Reserva, Family Collection, Chile 2002Rødvin79 kr.Jysk Vin
.
Frederiksborg Amts Avis
Frem, Cagliola, Barbera d'Asti, Italien 2002Rødvin99,50 kr.Jysk Vin
Château la Condamine, Bertrand Barrique, Languedoc, Frankrig 2000Rødvin74,50 kr.Jysk Vin
.
Hjemmet
Roodeberg, KWV, Western Cape, Sydafrika 2002Rødvin43 kr.Netto
.
Nordjyske Stiftstidende
Domaine de l'Oratoire St. Martin, Réserve des Seigneurs, Cairanne, Frankrig 2001Rødvin85 kr.Bichel Vine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.