Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 27
4. juli - 10. juli 2005
..............................................

VinAvisen uge 21VinAvisen uge 25VinAvisen uge 26
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
18-36
.............

........
En typisk Systembolag-butik. Butikkerne er blevet lidt venligere, og det er blevet muligt selv at tage flaskerne i reolerne. Tidligere lignede butikkerne noget på et hospital eller en badeanstalt. (Foto: Per G. Norén).
    Flere vine i Sverige end i Danmark?
    Det svenske Systembolag er virkelig trængt. Det har set skriften på væggen, idet salget af vin ikke kan undgå at blive givet frit i Sverige.
    I det seneste nummer af Systemets blad "Bolaget" offentliggør man måske af den grund flere læserbreve fra personer, som mener, at det er "fantastiskt bra med monopolet".
    Samtidig bringer man et interview med Systemets direktør, statsministerfruen Anitra Steen. Her får hun blandt andet spørgsmålet: – Hvad siger du til dem, der hævder, at udbuddet vil bliver bredere, når monopolet ophæves?
    Hendes svar lyder: – Se på Danmark og Frankrig – har de et bredere udbud? Efter sigende findes der danske vinbutikker, som køber vin i Sverige! Ved en nedlæggelse af Systemet ville vi sikkert få nogle eksklusive vinbutikker, men kun i storbyerne og med helt andre priser end vores.

    Utroligt udsagn fra en topleder
    Anitra Steens udsagn er utroligt. Her taler en topleder, der virkelig er orienteret!
    At der skulle være danske vinbutikker, der importerer vin fra det svenske Systembolag, kan ikke være andet end en skrøne. Jo, der er nogle yderst få eksempler på, at Systemet har haft en grand cru bordeaux eller en stor bourgogne til en særlig lav pris, som danske vinhandlere kan have fordel af at drage over Sundet efter. De 24 flasker Romanée-Conti, som Systemet sælger hvert år, er fx billigere end, hvad der tilbydes på det frie danske marked. Men som sagt sker det kun meget sjældent og vel egentlig kun som et argument i kampen for at bevare monopolet.
    At udvalget af vin er smallere i Frankrig og Danmark end i Systembolagets butikker er i hvert fald en skrøne.
    Vor samarbejdspartner i Paris, Per Karlsson fra BKwine, siger til os: Vi bor jo i Paris, og her kan vi kun konstatere, at i Frankrig findes der et bredere udbud end i Systembolaget. Det er ganske vist ikke vine fra Sydafrika, Chile, Italien osv. – dem er der ingen kunder til, så hvorfor skulle de findes?

    Kun 5038 vine i Sverige
    Her fra Danmark kan vi fortælle Anitra Steen, at vi danskere skam kan vælge imellem mange flere vine, end de stakkes monopol-svenskere.
    Ifølge Systembolagets Kundtjänst findes der 1744 røde og 1091 hvide vine i Systemets "ordinarie sortiment" – altså i alt 2835 vine. Og i det såkaldte "beställningssortiment" findes der 1355 røde og 848 hvide – i alt 2203 vine. Tilsammen giver det 5038 forskellige vine.
    Et ganske bredt udvalg. Men sammenlignet med det danske udvalg er det smalt.

    Mindst 20.000 vine i Danmark
    I Danmark har vi cirka 1000 importører af vin. Hvis hver af dem har bare ti forskellige vine – og mange af dem har mange flere – giver det i hvert fald 10.000 forskellige vine at vælge imellem. Vi skyder imidlertid på mindst det dobbelte antal.
    Da vi for snart mange år siden gjorde en større indsats for at gøre tallet op ved at dykke ned i vinkataloger og andre kilder, nåede vi op på 20.000. Og vi talte endda kun rødvinene.
    Vinene sælges igennem supermarkederne og de mange vinbutikker. Der findes butikker i selv de mindste danske byer, og derudover kan man uden problemer købe vin via nettet, ligesom man kan indforskrive vin fra udlandet – hvilket jo er forbudt i Sverige.
    Kom til Danmark, Anitra Steen, så skal du se, hvordan vinsalget foregår i et frit land.
.............
14-17
.................
Lavere afgifter, mindre forbrug
I oktober 2003 blev de danske afgifter på spiritus sænket med 45%. Drak vi så mere spiritus af den grund?
Næ, tværtimod. Ifølge Danmarks Statistik faldt det danske alkoholforbrug med 3% året efter, altså sidste år..
Samme billede kunne man konstatere i 1993. Da blev afgifterne på vin og øl halverede – og det totale forbrug gik ned.
Nu har vi jo en betydelig grænsehandel, men den gik også ned efter afgiftssænkningen, og denne nedgang fik stor betydning for det nævnte fald i forbruget på 3%. Salget i Danmark sank nemlig kun med 1% sammenlignet med 2003.
Resultat: Sætter man afgifterne ned, reducerer man grænsehandelen, og totalt falder forbruget.
Det kunne svenskerne og nordmændene såmænd godt lære lidt af.
........
Danskernes forbrug af alkohol, målt i millioner liter ren alkohol. Kilde: Skatteministeriet.
.............
Øget besøg på Vinexpo
I sidste uge skrev vi, at vi endnu ikke havde fået det endelige besøgstal på Vinexpo. Det har vi nu, og det kom til at ligge på knap 50.000 personer, hvilket er 4-5% bedre end de 47.000 for to år siden.
Positivt var det også, at hver tredje besøgende ikke var franskmand – for en stor international messe som Vinexpo er det naturligvis vigtigt at lokke mange ikke-franskmænd til.
Den største øgning i procent blandt europæerne stod Finland for (+54%), fulgt af Tyskland (+15%) og Schweiz (+10%). Selv fra Rusland var der flere gæster, ligesom fra flere af de tidligere øststater.
Der kom 36% flere asiatiske besøgende, mens besøget fra USA lå nogenlunde som tidligere.
I alt var der 1250 registrerede vinskribenter.
.............
>43
...........
Alkohol formindsker risiko for lymfekræft
Ondartet lymfekræft, såkaldt non-Hodgkins lymfom, rammer cirka 700 danskere om året.
Nu tyder en ny lægevidenskabelig rapport fra National Institute of Health i Maryland, USA, på, at folk, der har et moderat forbrug af vin eller anden alkohol, har 27% lavere risiko for at udvikle denne type kræft end afholdsfolk.
Rapporten har ifølge Just Drinks taget udgangspunkt i undersøgelser fra flere forskellige lande, hvor i alt 15.000 forsøgspersoner har deltaget.

Nu tilladt: 36 flasker vin om året
Den 16. maj afgjorde den amerikanske højesteret, at det strider imod forfatningen, når en stat forbyder sine borgere at købe vin pr. postordre fra wineries i egen stat eller i andre stater.
I konsekvens af denne afgørelse har staten New York nu ophævet sit forbud, hvilket naturligvis blev fejret i ugen, der gik.
Ifølge en ny lov er det nu tilladt borgerne at modtage op til tre kasser vin om året, sendt direkte til dem fra et inden- eller udenstats winery. Samtidig vil det blive tilladt New York’s 218 wineries at sende vin til forbrugere i tretten stater, her iblandt Californien, Oregon og Washington.
Ifølge Decanter er New York USA’s tredjestørste vinproducent efter Californien og Washington og nummer fire efter Oregon i antallet af wineries.
Ifølge New York State Farm Bureau vil den nye lov kunne øge vineriernes omsætning med op til 20%. Og ifølge San Francisco Business Times vil loven give rygvind til mange små californiske wineries, der hidtil har været udelukket fra det store marked i the Big Apple.
.............
15/06
.
.




.
..
................
Vind i sejlene på New Zealand
På New Zealand vil 142.000 tons nyhøstede druer i år blive forvandlet til cirka 102 millioner liter vin. Der er dermed tale om den næststørste høst på de grønne øer nogensinde. Den er kun overgået af høsten i 2004 på 166.000 tons.
De fine tal har stor betydning for eksporten. Sidste år var den rekordstore produktion ifølge Just Drinks med til at åbne op for nye afsætningsmarkeder, og det i den grad, at eksporten steg med hele 70%. De new zealandske vinproducenter sætter nu næsen op efter, at de gode tider vil fortsætte med dette års forrygende høst.
Druen Sauvignon Blanc, der i år udgjorde hele 45% af høsten på New Zealand, er og bliver øernes vigtigste druesort. For de blå druers vedkommende er det Pinot Noir, der fører an – den spædede til høsten med i alt 14.600 tons druer.
Størstedelen af den samlede høst kom fra Marlborough-distriktet, der står for hele 58% af årgang 2005. Hawke’s Bay følger efter med 20%, mens Gisborne leverede 16%.

Svært for de små australiere
Forleden kom den årlige økonomiske rapport fra Winemakers Federation of Australia, og af den fremgår det, at små og mellemstore australske wineries taber penge i en langt hurtigere takt end deres storebrødre. Mange af dem vil gå fallit eller være nødt til at fusionere med andre firmaer.
Problemet for de små er den hårde konkurrence og effektiviteten hos de store producenter. Disse er samtidig bedre placeret i forhold til distributionen til de stærke forhandlerkæder.
...........
>30
...........
Nedgang og opgang i Italien
I sin årlige rapport tager den italienske sammenslutning Federvini temperaturen på landets vinindustri. Her er nogle facts fra rapporten:
* Forbruget pr. person på det italienske hjemmemarked faldt i 2004 2,8% i forhold til året før – fra over 50 liter pr. næse til 48,3 liter, hvilket er en bundrekord.
* Til gengæld steg eksporten med 6,3% i værdi og 5,4% i mængde til over 14 millioner hektoliter.
* Tyskland er den største aftager af italiensk vin, og her steg importen med 7,7% til over 5 mio hl.
* Næststørste importør er USA, der importerede 2,8% mere end i 2003 – i alt over 2 mio hl.
* Eksporten til Kina blev næsten fordoblet – fra 7000 til over 13.000 hl.
* Eksporten til Australien steg med 23,9%.
Ifølge Just Drinks har den italienske vinindustri et problem i størrelsen på sine aktører. Mange af dem er for små, og den eneste måde at imødegå den internationale konkurrence er gennem samarbejder, fusioner og opkøb. Samt at fokusere på kvaliteten, på genkendelige vinmærker og marketing.

Argentinernes sejrsrus
Det går bare derudad for den argentinske vineksport. I løbet af årets første fem måneder er der ifølge Just Drinks eksporteret for hele 105 millioner dollars (cirka 647 millioner dkr.), hvilket er ensbetydende med en stigning på 32% i forhold til samme periode i 2004.
Eksporten af bordvin er steget med 15%, mens tallet for topvinene lyder på hele 38%. Til gengæld er det gået lidt ned ad bakke for boblerne, idet eksporten af mousserende vin er faldet med 5,3%.
.............
>12
.............

........
Robert Mondavi, i dag 92, men still going strong.
    Robert Mondavi hyldet
    Californiens "grand old wineman", Robert Mondavi, har netop modtaget en pris for sin livslange indsats inden for vinens verden. Mondavi var trods sine 92 år fløjet til Bordeaux for at modtage prisen, der tildeltes af Institute of Masters of Wine og fagbladet The Drinks Business, og den blev overrakt af baronesse Philippine de Rothschild.
    I sin hyldesttale sagde baronessen blandt andet, at Robert Mondavi har fået folk til at nyde vin på en helt ny måde, og at han, ud over hendes far, er den mand, der har betydet mest for hendes egen opfattelse af vin.
    Château Mouton-Rothschild og det nu solgte Mondavi-vinhus har da også haft rigtigt meget med hinanden at gøre. De har blandt andet gennem mere end 25 år samarbejdet om topvinen Opus One.

    Nyt forskningscenter for mad og vin
    I VinAvisen i uge 23, 2003, skrev vi om de 25 millioner dollars (cirka 154 millioner dkr.), som Robert Mondavi havde skænket til at bygge et nyt forskningscenter for vin og fødevarer i byen Davis i Californien.
    Centeret skal placeres ved det ønologiske institut under University of California, der har udklækket mange dygtige og anerkendte vinfolk, blandt andet Robert Mondavi selv.
    Robert Mondavis generøse gave rakte dog langtfra, men siden hen er det lykkedes at få en række private donorer til at spytte i kassen.
    Nu regner man med, at det nye center, "Robert Mondavi Institute for Wine and Food Science" (RMI), vil kunne slå dørene op i 2008. Det vil da have kostet 91,5 millioner dollars (cirka 572 millioner dkr.).
    På centrets 129.000 kvadratmeter vil der ifølge Wine Spectator foruden undervisningslokaler og laboratorier blive opført et bryggeri og et winery, så der kan forskes i produktionen.
    Det første spadestik blev taget forleden – dog ikke med en spade, men ved hjælp af en skulptur forestillende en proptrækker, som skulle bores ned i jorden, og det var op til Robert Mondavi selv at udføre ritualet. Hustruen Margrit havde designet proptrækker-skulpturen.

    Vininstitut med 125 år på bagen
    Instituttet for ønologi i Davis er et af verdens ældste – i sidste uge kunne det således fejre sit 125 års jubilæum.
    Forskningsarbejdet har udviklet sig siden 1880, hvor instituttet slog dørene op. Dengang, da vinindustrien tog sine første spæde skridt i Californien, blev der forsket i, hvilke druesorter der egnede sig bedst til den californiske jord. I dag forsker man blandt andet i, hvorfor farven på vin ikke er stabil, hvordan vinene reagerer på henholdsvis korkpropper, plastic og skruelåg, og hvordan man kontrollerer Sauvignon Blanc-druens vegetative karakter.
    Instituttet i Davis er berømt. Men der findes mange andre fornemme vinuniversiteter som fx de franske i Montpellier, Dijon og Bordeaux samt det tyske i Geisenheim.
.............
Snakkesalig vinetiket
Fremtidens vinetiketter vil have meget mere på hjerte end de sædvanlige kruseduller om ophav og årgang. De vil nemlig kunne tale!
Det er den italienske etiket-producent Modulgraf, der står bag den talende vinetiket, som vil komme på markedet i løbet af efteråret. Nyskabelsen vil, når den sidder på en flaske, til forveksling ligne de gængse etiketter. Men ifølge Decanter er der tale om en cd, som kan pilles af flasken og lægges ind i en dertil hørende "etiket-aflæser" fra samme firma. Og så kan man ellers høre producenten af den pågældende vin fortælle om dens fortræffeligheder, om den specifikke årgang, om vinhuset og meget, meget mere.
Moldugraf er også storleverandør af forskellige løsninger, der kan hjælpe vinproducenterne i kampen mod vinsvindel og give selv de mest hærdede svindlere grå hår i hovedet.
Det drejer sig fx om særlige typer tryksværte, etiketpapir med vandmærke samt andre former for "fingeraftryk", så man kan skelne den ægte vare fra svindlerflaskerne.

...
Et af Modulgraf’s produkter den såkaldte Ecocoder, en elektronisk anordning, der kan genkende en personlig kode på vinens etiket.
.............
20-21, 25-26
................
Vinder-bobler fra Storbritannien
Når man lige ser bort fra ægte champagne, så stammer verdens bedste bobler fra Storbritannien. Det blev ifølge Decanter afgjort for nylig ved en storstilet konkurrence om "Den bedste mousserende vin", der blev afholdt i forbindelse med International Wine Challenge 2005 i London.
Og det er godt gået af englænderne, når man tænker på, at de var oppe imod 55 andre lande, heriblandt garvede boblelande som Italien og Spanien.
RidgeView Merret Bloomsbury 2002 er navnet på vindervinen, og den er produceret på de tre champagne-druer Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier.
Sejren kan ikke være kommet helt bag på producenterne bag vinhuset RidgeView, der har til huse i Sussex i Sydengland. Deres vine er nemlig igennem de sidste fem år blevet hædret med i alt 56 medaljer og præmier i såvel nationale som internationale konkurrencer.
.............
.............
    < Mere end 15.000 fynboer var mødt op for at studere og smage de gode varer. Ti af udstillerne kom fra vinbranchen.
Festlig stemning i Svendborg havn
Der var gang i den, da "Kulinarisk Sydfyn" for fjerde år i træk løb af stabelen i forrige weekend ved den gamle havn i Svendborg. Mere end 80 udstillere var mødt op for at slå et slag for de gode råvarer, og de bød på såvel vin og øl som spiselige delikatesser.
Inspirationskilden til det festlige arrangement er de store italienske fødevaremesser, og med den stemning, som dagene bød på, kunne man næsten forledes til at tro, at man befandt sig under sydligere himmelstrøg.
.............
38-38/05
...................
    Inspirerende bog om kryddersnapse
    Der findes efterhånden mange bøger om kryddersnapse, men en af de bedste er Anne Hjernøes nye bog, ”Politikens bog om kryddersnaps” (Politikens Forlag, 152 sider, 199 kr.).
    Bogen kommer hele vejen rundt om fremstilling, krydderurter, frugter og bær, indsamling, giftige planter osv. Der er endog en række gode opskrifter på marmelade, is, desserter, glögg, flamberede bøffer osv. med brændevin.
    Dertil kommer, at det er en sjældent smuk bog med dejlige farvebilleder af Lykke Rump. Det er simpelt hen en nydelse og til stor inspiration at kigge bogen igennem og studere billederne.
.............
    Langs Frankrigs floder og kanaler
    John Hjarsø har fået en virkelig god idé med sin bog ”Vin og båd” (Bogans Forlag, 240 sider, 229 kr.). Den beskriver hans og hans kones rejser langs de franske floder og kanaler og deres besøg i de nærliggende vindistrikter.
    Det er mere en bog til lystlæsning og inspiration end en praktisk håndbog til planlægning af bådture. Bogen virker lidt privat og er holdt i en snakkesalig stil. Den kan minde om de rejsebreve med indklistrede fotografier, som man sender hjem til familie og venner: ”Her sidder Kirsten og jeg på en fortovscafé i Dijon” ...
    Men bogen vil bestemt finde sit publikum hos de mange, der i en travl hverdag drømmer om at dovne afsted på en fransk kanal og cykle op mellem vinmarkerne.
.............
51-01/56
...........
.....
d
    .....
    Ugens drue: Pinot Meunier
    Pinot Meunier er en fætter til den berømte Pinot Noir, men den fører en mere anonym tilværelse. Sammen med Chardonnay og Pinot Noir bruges den til champagne, men champagnefolket taler ikke så meget om den mindre berømte drue – til trods for, at den faktisk spiller en fremtrædende rolle. Den dækker 37% af Champagne-distriktets vinmarker, mens Pinot Noir dækker andre 37% og Chardonnay 26%. For tyve år siden dækkede Pinot Meunier 44% af arealet, så det er gået tilbage for den.
    Meunier betyder møller, og navnet har druen fået, fordi undersiden af dens dunede blade ser ud, som om de er drysset med mel.
    I Tyskland hedder den Müllerrebe – hvis ikke man kalder den Schwarzriesling.
    .....
...................
05-33
...............
--....
    Den danske vinbranche
    * BB Vinimport har optaget importen af vine fra Azienda Agricola Nottola i det italienske Montepulciano.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
....................................................
26-27
...........
Grine eller græde ...?
En af vore læsere, Peter Larsen, ved ikke, om han skal grine eller græde. Men han vil i hvert fald gerne delagtiggøre os i sine oplevelser på en restaurant i Århus:
Ved et nabobord fik de serveret en flaske med plasticprop, som tjeneren trak op med store armbevægelser, hvorefter han snusede til plasticen for at sikre sig, at vinen ikke var propsyg.
Selv havde Peter Larsen bestilt en flaske Pinot Blanc fra Kuentz-Bas. Den behøver ikke at komme i køler, sagde tjeneren, for den er godt kold. Da vinen kom på bordet, var den 16-18 grader varm. Da tjeneren blev gjort opmærksom på det, sagde han, at sådan var vinkøleskabet indstillet. Mousserende vine blev serveret ved samme temperatur.
Nå, men vinkølere havde de da. Ved et andet bord sad et ungt par og drak en rioja, der var lagt på is i en vinkøler.
.............
>33
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
......
    Ugens vinøse billede
    Mette Clausen, der bor i Bordeaux, har sendt os dette billede af Richard Doughty fra Château Richard. Han skal til at vende næsen hjemad efter i to dage at have udstillet sine økologiske vine i forbindelse med Vinexpo.
    Vinfolk fra hele verden valfartede til den netop afsluttede udstilling i Bordeaux, hvilket gav et hav af trafikpropper. Dem ville Richard Doughty gerne undgå. Han spændte derfor kasserne med vin på sin 30 år gamle motorcykel og kørte den 90 km lange tur frem og tilbage mellem sit hjem og Vinexpo.
    Richard Doughtys vine blev udstillet i en særudstilling for vine på økologisk dyrkede druer, l’Expression des Vignerons Bio, der blev afholdt i Halle aux Chartrons, som ses i baggrunden af billedet. Det er en flot stor hal, opført af Eiffeltårnets skaber, Gustave Eiffel, som i løbet af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet designede et hav af broer og bygninger i hele verden, alle med jernkonstruktioner.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.............

.....
Gammelt stik af Quai des Chartrons i Bordeaux. De mange vinhuse ligger tæt langs kajgaden. Grundene er ganske smalle, kun til en dør og et par vinduer, men de strækker sig dybt ind bagved.
    Hvad betyder chartrons?
    Mens vi nu er så godt i gang med Halle aux Chartrons, er der sikkert flere Bordeaux-farere blandt vore mange læsere, som sidder og spekulerer: Chartrons – vi kender ordet fra Quai des Chartrons, den lange kajgade med alle de gamle vinhuse. Men hvad betyder chartrons?
    Ordet stammer fra et gammelt kloster, der blev oprettet på stedet i slutningen af 1300-tallet, og i klostret boede les chartrons – munke, der var udsendt fra kartheuser-ordenens hovedsæde i Chartreux i Østfrankrig.
    Nåh, siger likørelskeren straks – La Grande Chartreuse ... Det er jo det store kloster nord for Grenoble, hvor munkene stadig den dag i dag laver en fantastisk grøn likør.
    Ja, det er lige netop, hvad det er. Og det store kloster er bestemt et besøg værd på ferierejsen. Man kan køre det meste af vejen, men skal gå det sidste stykke ...
................
41-43
.................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 31 vine. Heraf var der nedenstående 23, som fik mere end to stjerner, og hele 14 fik fem stjerner. Ingen flasker havde propsmag i så høj en grad, at vi kunne smage det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
....
Hvidvine


Geiben, Kaseler Nies’chen, Riesling, Spätlese, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2003
109,95 kr., ViniPortugal
Fremragende hvidvin til den sødlige side, men også med frisk frugtsyre, der afbalancerer sødmen. Jo, de kan godt de tyskere!


Dante Robino, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2004
65 kr., Lago Import
God hvidvin med en ren smag og frisk syre. En rigtig madvin, der er let at drikke.


Pigeonnier de Seguin, Qualité Jubilée, Sauvignon, Bordeaux, uden årgang
49,95 kr., Chris-Wine
Tør og forfriskende, sådan er denne pæne hvide bordeaux fra det danskejede slot, Château de Seguin. Brug den fx til en god fiskeret.


Trapiche, Astica, Sauvignon Blanc, Cuyo, Argentina 2004
129,95 kr. for 3 liter i boks, Amka
Enkel, men forfriskende hvidvin. En god, billig vin til den store havefest.




Rosévine


Trewa, Rosé, Maule Valley, Chile 2004
39 kr., Skovgaard Vine
Rosévin med god frugt og en udpræget sødme. Den er nem at drikke – fx som apéritif – og mange vil kunne lide den. Et godt køb til prisen.


Woodstock, Rosé, Australien 2004
98 kr., Skovgaard Vine
Lækker rosé. Faktisk en perfekt vin inden for begrebet rosé. Den er lavet på druen Grenache, der ofte med succes bruges til rosé. Vinen har en dejlig duft og en fyldig, lidt fed smag med ren frugt (vilde bær) og ret udpræget sødme. Fortræffelig som apéritif og som ledsager til lette kødretter. Og så har flasken skruelåg!


Tarapaca, Rosé, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2004
59,75 kr., 3 flasker for 150 kr., Skjold Burne
Typisk og sjældent god rosé med frisk frugt, krydderi og en lille, charmerende sødme. Uden bolsjepræg. Tilbudsprisen er meget rimelig for den gode kvalitet.


Esencia Valdemar, Rosé, Rioja, Spanien 2004
47,50 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Der er stof og karakter i denne rosé, der er lavet på 100% Garnacha. Den har frisk frugt og tilpas syre. Velegnet både til apéritif og til mad.


Hardys, Rosé, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2003
41,95 kr., i tilbuds-uger: 6 flasker for 159 kr., Kvickly, Kvickly Extra og Superbrugsen
Udmærket bællevin til chips og snacks. Og så har den skruelåg. Tilbudsprisen må siges at være den rette.




Rødvine


Mommessin, Les Canneliess, Moulin-à-Vent, Frankrig 2004
69,95 kr., Amka
En rigtig dejlig Beaujolais-rødvin – en rigtig vin-vin med rygrad, god frugt, tilpas syre. Man drikker den med største fornøjelse.


Poggio Aprico, Rosso Piceno, Italien 2004
99 kr. for 2 liter, Carlo Merolli
God, fyldig og blød frugt præger denne rødvin, ledsaget af en lille stram tørhed, der gør den velegnet til mad. Den er nem at drikke og unægtelig billig. Vinen er i en stor og flot 2 liters flaske med skruelåg. Den femte stjerne får den for prisen, der for en normal flaske vil være 37,13 kr.


Almez, Campo de Borja, Spanien 2003
49,95 kr., i denne uge (uge 27), 3 flasker for 100 kr., SuperBest
Blød og meget frugtagtig rødvin med god duft, fin sødme og lang eftersmag. Meget nem at gå til. Et godt køb til tilbudsprisen.


Montalto, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2003
45 kr., ViniPortugal
En flot rødvin, der griber fat i næseborene og smagsløgene. Den har intens frugt, krydderi, bløde tanniner og er velegnet til kraftige kødretter og oste. Prisen er yderst menneskevenlig.


Château Gigognan, Vigne du Prieuré, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
2 flasker for 110 kr., Vinodan
Rødvin med stof, der fylder hele munden med frugt og krydderi. Glimrende til grillmad. Rimelig pris.


Pennyfield, Shiraz, Riverland, Australien 2002
125 kr., Vinkrogen
Stor og dejlig fadlagret rødvin med en herlig duft og en bred smag af god ren frugt, vanille og chokolade.


Dante Robino, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
65 kr., Lago Import
Blød og dejlig rødvin, som man drikker med største fornøjelse. Den har fyldig, afrundet frugt og nuancer af blomme, sveske, modne solbær, læder, tobak … God fx til lam.


Sol de Chile, Syrah, Villa Alegre, Chile 2003
49,95 kr., Erik Sørensen GrandVin
Meget blød og lækker rødvin med god frugt. Ikke så bamset som så mange andre vine i samme stil. Vi kunne virkelig godt lide den.


Monsieur Paul, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2001
85 kr., Maison de Provence
Fed og fyldig rødvin med dyb farve, intens frugt, krydderi (peber) og sødme.


Trapiche, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
42,95 kr., Amka
En vellavet, om end lidt enkel rødvin i god harmoni. Velegnet til sommerens grillparties. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Mommesin, Les Griottes, Morgon, Frankrig 2004
57,95 kr., Amka
Man må godt vente et par år med at drikke denne rødvin. Den har god frugt og rygrad.


Chill Out, Shiraz, Californien 2004
129 kr. for 3 liter i boks, Vingaarden
Kraftig rødvin med intens frugt og krydderi. En bamsevin med 14% alkohol, men velegnet til sommerens grillparties med mange gæster. Lad den gerne være ret kølig – 14-15 grader.


Domaine Cros de la Mûre, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2003
49,95 kr., The Wine Company
En ganske flot Rhône-rødvin med god frugt og en masse krydderi. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Placido, Merlot, Dàunia IGT, Italien 2002
61,95 kr., Amka
En lidt enkel, men rar rødvin med blød frugtfylde. Dàunia IGT er en landvin-appellation i Puglia – den italienske støvlehæl.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Montredon, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin69,75 kr.Frederiksberg Vinimport
.
B.T.
Juvé & Camps, Brut Reserva, Cava, Spanien 2002Mousserende114,75 kr.H.J. Hansen
Domaine des Tours, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2001Rødvin69,50 kr.Lars Bjørn
Copertino, Riserva, Italien 2001Rødvin35 kr.SuperBrugsen
Casaterra, Malbec / Syrah, Argentina 2003Rødvin34,25 kr.ISO
Remonte, Viura, Navarra, Spanien 2004Hvidvin24,50 kr.Fakta
Muscadet de Sèvre-et-Maine, (producent ikke opgivet), Frankrig 2003Hvidvin29 kr.SuperBrugsen
.
Børsen
Giulin, Rivetto, Barolo, Italien 2000Rødvin289 kr.Ludvig Bjørn
Mommesin, Les Griottes, Morgon, Frankrig 2004Rødvin57,95 kr.Amka
.
Ekstra Bladet
Hospices de Beaujeu, Régnié, Frankrig 2003Rødvin80 kr.SuperBest
.
ErhvervsBladet
Dr. Loosen, Blau Schiefer, Trocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2004Hvidvin111 kr.Løgismose Vinimport
.
Hjemmet
Stowells, Shiraz / Mataro, Australien, uden årgangRødvin39,95 kr.Spar og Løvbjerg
.
Jyllands-Posten
Domaine de la Janasse, Terre de Bussière, Vin de Pays de Principauté d'Orange, Frankrig 2004Rødvin70 kr.JVS
Domaine Roche-Audran, Côtes-du-Rhône, Frankrig 2003 (pris ved 12 flasker)Rødvin50 kr. (v12)A Vinstouw
.
Nordjyske Stiftstidende
Palazzo dei Signori, Valpolicella Ripasso, Italien 2002Rødvin74,95 kr.SuperBest
Mommesin, Moulin-à-Vent, Frankrig 2004Rødvin69,95 kr.Amka
S.A. Prüm, Wehlener Sonnenuhr, Riesling, Kabinett, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2002Hvidvin80 kr.Sigurd Müller
.
Penge & Privatøkonomi
Montalto, Greciano / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2003Hvidvin42 kr.T.S. Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.