Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45. 2011



Nyheder i uge 45, 2011

Læs uge 44.......Læs uge 43.......Læs uge 42








Når vi skal køre over grænsen efter vin, vil vi købe endnu flere flasker, og forbruget vil øges – til skade for dansk handel. Og for danskernes ædruelighed.

Højere afgifter = øget grænsehandel
Regeringen skruer nu op for afgifter på vin, selv om alle undersøgelser viser, at reguleringer og afgifter ikke nedsætter forbruget, men blot flytter salget mod syd til grænsehandelen.
– Det er barokt, lyder meldingen fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD). – Regeringen vil hæve vinafgiften med 3,50 kr. pr. flaske – en stigning, der kommer umiddelbart efter stigningen med 73 ører den 1. oktober i år.
 
Øget grænsehandel = 312 mio. kr.
– Der er intet, som tyder på, at danskerne vil indtage mindre alkohol, blot fordi det bliver dyrere at købe, siger Thomas Klit Christensen fra VSOD.
– Det eneste, vi reelt ved, er, at danskerne fra nu af vil købe mere alkohol i udlandet. Det er meget beklageligt for det danske marked, der vil blive dybt påvirket af disse afgifter.
– Danskere køber allerede en fjerdedel af deres vin uden for de danske grænser, og nye beregninger viser, at den planlagte afgiftsstigning vil medføre en øget grænsehandel med vin på 312 mio. kr.
– En væsentlig bagside af øget grænsehandel er, at vi køber og dermed forbruger mere, når vi kører syd for grænsen, end hvis varerne bliver købt herhjemme. Øgede afgifter kan dermed i den sidste ende betyde, at danskerne simpelt hen vil øge deres forbrug af alkohol, siger Thomas Klit Christensen.


Forbud mod Shampanskoye
I Sovjetunionen i 1920’erne blev det vedtaget at skrive "Sovetskoye Shampanskoye" (sovjetisk champagne) på etiketterne af den mousserende vin. Og det har mange vinproducenter gjort lige siden – til en vis irritation for Champagne, der med næb og klør forsøger at beskytte det berømte franske distriktsnavn mod udnyttelse.
Men det er ifølge Decanter højst sandsynligt snart slut med navnet "sovjetisk champagne". For nylig underskrev Ruslands regering og CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne) en aftale om, at russerne skal droppe ordet Shampanskoye og finde på et nyt navn. Aftalen har ikke vakt lutter begejstring hos de russiske boble-producenter – flere af dem frygter, at salget af deres flasker vil dale drastisk i hjemlandet.

Anapa og Napa
Når Rusland nu indvilliger i at droppe navnet Shampanskoye, skyldes det blandt andet, at landets vinøse myndigheder ønsker at indføre et helt nyt appellations-system. Og ønsker man, at ens egne appellations-navne skal respekteres, er man jo også nødt til at respektere andres.
Ifølge planerne skal der indføres to hoved-appellationer, Rostov-on-Don og det nordlige Kaukasus – som igen skal inddeles i en lang række underdistrikter.
Et af disse nye distrikter vil højst sandsynligt blive Anapa – opkaldt efter en by af samme navn ved Sortehavets kyst. Den melding har allerede forårsaget en hel del alvorlige miner i Californiens Napa Valley.








I 2001 stiftede Nicolas Joly foreningen "Tilbage til terroir", der i dag har over 150 medlemmer i tolv lande. En liste over dem kan ses ved at klikke her.

Prædiken med arme og ben
I tirsdags præsenterede Sopexa franske vine på økologisk og biodynamisk dyrkede druer. Det skete på en velbesøgt udstilling på Langeliniepavillonen, og samme sted afholdt man et seminar (det, vi i gamle dage kaldte et foredrag) med Nicolas Joly.
Nicolas Joly (f. 1945) er lidt af en legende i vinens verden; vi har tidligere skrevet om ham, når han med gallisk temperament deltog i debatten og kæmpede for økologi og biodynamik.
Efter en karriere i investeringsbanken J.P. Morgan i New York overtog han i 1977 familiens Château de la Roche aux Moines i Loire-distriktet Savennière, og få år efter gik han i gang med biodynamikken.
Med sine bøger, der er oversat til mange sprog, har han haft stor indflydelse på indførelsen af nye metoder, og som dynamisk foredragsholder, der blæser på enhver regel i brugen af PowerPoint, er han ret utrolig.
Det var ikke et foredrag, vi lyttede til i tirsdags. Det var en fascinerende prædiken med arme og ben. En prædiken, der varede næsten halvanden time.
 
Det store kemiske cirkus
Man følger umiddelbart Nicolas Joly, når han beskriver, hvordan ønologer for 40-50 år siden anbefalede kemiske ukrudtsmidler, der kunne spare vinbonden for en masse arbejde. Ønologerne glemte bare at fortælle, at midlerne samtidig dræber jordens mikroorganismer, som hjælper planternes rødder med at optage næringsstoffer.
Få år efter var der et stort marked for kemiske gødninger, der imidlertid består af salte og derfor tvinger vinstokkene til at drikke mere vand.
Vinene fik en usædvanlig smag, og ifølge Joly udvikledes derfor en utrolig teknologi med 300 aromatiske former for industri-gær lige fra hindbær til bananer.
 
En naturens assistent
Så langt er det nemt at følge Joly, der dog samtidig bemærkede, at han tegnede et sort/hvidt billede. Der er mange nuancer og variationer i forløbet rundt omkring i verden.
Men så var der biodynamikken. Her fik den hele armen.
Nogle af tingene lyder meget troværdige, især når de underbygges med forsøg. Når man tænker på tidevandet, er det nemt at forestille sig, at Månen kan påvirke, hvordan safterne stiger i planterne. Men når man tillægger fjerne planeter som Mars og Venus indflydelse på jern og kobber i jorden, er der sikkert mange, der står af.
Økologi er nem at forstå langt hen ad vejen. Men i Jolys udgave synes biodynamikken at være et vildtvoksende system af facts, tro og overtro.
Selv siger den engagerede og sympatiske franskmand, at han ikke er vinmager. På hans visitkort står der, at han er "naturens assistent".






En lille rundspørge
I indbydelsen til mødet med Nicolas Joly stod der, at "Danmark er et af de lande, der køber flest økoprodukter pr. indbygger".
Det skal nok passe. Man ser flere og flere af dem rundt om i butikkerne.
Men man hører også venner og bekendte sige, at "alt det med øko er det rene fup", og at "tingene smager ikke bedre af den grund, snarere tværtimod".
Når det nu gælder vin, hvor meget er vi så til øko- og biovin (vi tillader os at benytte disse nemme benævnelser, selv om de ikke er korrekte)?
Går vi bevidst efter disse vine? Er vi ret ligeglade? Eller er vi direkte imod?
Vi prøver med en lille rundspørge blandt VinAvisens læsere.
Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen senest fredag aften. Send os også meget gerne kommentarer – til info@vinavisen.dk.
Resultatet af rundspørgen bringer vi i næste uge.





.




Det internationale dommerpanel skulle holde tungen lige i munden under smagningen af de mange Pinot Noir vine. Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).

En dyst om den bedste Pinot Noir
For nylig fandt der en meget interessant blindsmagning sted i London. Arrangøren var Deutsches Weininstitut (DWI), og smagningen gjaldt rødvine på Pinot Noir-druen fra ti forskellige vinlande.
Formålet var selvfølgelig at se, om de tyske vine på Pinot Noir – eller Spätburgunder, som tyskerne kalder druen – kunne stå distancen. Og det kunne de. Blandt de ti bedste vine ifølge det internationale dommerpanel var de syv fra Tyskland.
Førstepladsen gik dog til en amerikaner, Antica Terra Pinot Noir Eola Amity Hills, Oregon, USA 2009. Herhjemme forhandles Antica Terra’s vine af Otto Suenson.
Også andenpladsen gik til en amerikaner, Au Bon Climat Pinot Noir Isabelle 2008 fra Californien. Men så kom tyskerne også bragende med sine syv vine. Kun ottendepladsen måtte de overlade til en newzealandsk vin.


Stor fransk høst
Mens druehøsten i Italien og Spanien i år har været rekordlav, kan franskmændene glæde sig over en meget stor høst. I alt er man nået op på 50,2 millioner hektoliter druer, hvilket er 11% mere end i 2010 og 7% mere end gennemsnittet for de sidste fem år.
De fleste franske vindistrikter melder ifølge WineAlley om en forøgelse i høstmængden. Dog er der høstet lidt færre druer i nogle af områderne langs kysten – blandt andet i Loire – på grund af sygdomsangreb i vinmarkerne. Kun på Korsika er det gået helt galt. Her er druerne blevet skoldet under en langvarig hedebølge, hvilket har medført en meget lille høst.

Mere af det hele
Der vil blive mere fransk vin af årgang 2011 inden for samtlige kategorier. Af AOP (Appellation d'Origine Protégée) vil der blive 7% mere – i alt 23,3 mio. hl. Vin under betegnelsen IGP (Indication Géographique Protégée) vil udgøre 14,5 mio. hl – en vækst på hele 16%, mens 8,4 mio. hl vin vil blive destilleret til eau de vie.
Yderligere 4 mio. hl vil gå til det, man kalder "anden vin" – vin uden geografisk betegnelse.
Ligesom tyskerne, der også har haft en meget stor høst i år, frygter franskmændene heller ikke afsætningsproblemer eller faldende priser på vinene. De europæiske vinlagre er stort set tomme, og ud over Italien og Spanien har også flere andre vinlande meldt om en meget lille høstårgang.








Glassene med de mirakuløse egenskaber fås i flere størrelser og former.

Er dette en aprilsnar?
Det tyske glasværk Glashütte Eisch i Bayerns dybe skove har lanceret nogle vinglas, Sensis Plus, med en helt ny teknik. Vi citerer fra en brochure:
"Vin, der skænkes i disse glas, bliver mere harmoniske og komplekse, med bedre balance og større elegance.
Via en fuldstændig naturlig proces bevares vinens originale karakter og struktur, mens duft og aroma bliver mere markant og generøs.
Glassene mister ikke denne virkning – nogensinde! De behandles ganske som andre krystalglas og tåler også maskinvask."
Lyder det ærligt talt ikke som en aprilsnar? Skal vi virkelig tro på den historie? Det måtte komme an på en prøve.
 
Det var helt utroligt
Vi fik fat i nogle glas – samt de samme glas fra samme glasværk, blot uden den sensationelle virkning – og satte VinAvisens smagepanel i gang: Var der noget om snakken? Var der virkelig forskel på vinen i de to helt ens glas foran os på bordet - det med Sensi Plus og det uden?
Det var der. Og det i allerhøjeste grad. Det var helt utroligt.
Vi prøvede med otte rødvine fra en billig Puglia til en dyr Amarone, og de blev alle mere harmoniske og komplekse – mere lækre og charmerende. Der var ingen tvivl.
En enkelt i smagepanelet havde forbehold i forbindelse med en "rå Satan" fra Sydafrika. Ubetinget en flot vin med kant. Han mente, at denne vin i Sensis-glasset blev forvandlet fra en Alfa Romeo til en Opel Corsa. Men vi andre foretrak nu Opel-vinen.
 
En dyb hemmelighed
Bortset fra en lille logo på glassenes fod er det ikke muligt at se forskel på glas med og uden den eventyrlige virkning.
Det må jo være en eller andet egenskab ved glassets overflade, men hvilken?
Fabrikken siger, at det er en dyb hemmelighed, men at det i hvert fald ikke har noget at gøre med nanoteknik eller kemi. Hvis nogle af vore kyndige læsere har forstand på den slags, hører vi meget gerne.
Og så vil vi i øvrigt foreslå glasværket at sælge et prøvesæt med to glas, et med og et uden Sensis. Det kunne være alle tiders julegave, og glassene er netop lanceret i Danmark.








Gregory Graziano.

En italiener i USA
Gregory Graziano er italiener, og der er også en umiskendelig duft og smag af Italien i flere af hans vine. Men hans vinhus, Graziano Family of Wines, ligger i Californien, i vinområdet Mendocino, hvortil hans bedstefar kom i 1918 hele vejen fra det italienske Piemonte.
I sidste uge kom Gregory Graziano så hele vejen til Danmark, inviteret hertil af sin importør, Gribskov Vinimport, og ved den lejlighed smagte VinAvisen en håndfuld af hans i alt 29 forskellige vine. Det er fortræffelige vine, hvilket fremgår af de stjerner, vi giver dem længere nede på siden.
Graziano laver ikke kun et hav af forskellige vine, men dyrker også hele 30 forskellige druersorter på sine kun 11 hektar vinmarker – blandt andet noget så specielt under californiske himmelstrøg som Sydafrikas nationaldrue, Pinotage.
I Mendocino findes der kun fire vinmarker med denne drue, og de tre af dem ejer Graziano.

Smuglet ind som julekranse
Det er dog de italienske druer, der dominerer billedet hos Graziano Family of Wines. Og flere af dem er oprindelig blevet smuglet ind i form af stiklinger fra vinstokke, dengang hvor det var umuligt at få Sangiovese, Moscato og Dolcetto i USA. Gregory Graziano fortalte, at et udbredt trick blandt smuglerne var at tage stiklinger fra de italienske vinstokke om vinteren og binde dem sammen med kogler og gran til dekorative kranse. Juledekorationer måtte man jo gerne tage med ind over grænsen. Stiklingerne blev så senere viklet ud og podet på amerikanske vinstokke.
En anden metode var at skjule grønne stiklinger i udhulede kartofler, hvorved de små planter fik fugt fra kartoflen på den lange rejse til søs.

Nej tak til ege-tung Chardonnay
Da Gregory Grazianos bedstefar slog sig ned i Mendocino, var der kun fem vinhuse. Flere italienske vinbønder kom til, og det var denne koloni af italienere, der grundlagde vinproduktionen i området. I dag er der 70 vinhuse, hvoraf flere stadig er ejet af vinproducenter med italienske rødder. Alligevel fremstiller mange af vinhusene – ligesom i resten af Californien – typisk amerikanske vine på Cabernet og Chardonnay og med et godt skud amerikansk eg, der giver den karakteristiske vanillesmag. Det er det, de amerikanske forbrugere vil have – det, de kender til.
Dette er imidlertid ikke en vinstil, Graziano bryder sig om. Og han har gjort det til sin livsopgave at vise amerikanerne, at man kan lave anderledes vine på andre druer og med modning i lang tid på fransk og østeuropæisk eg.
– Mange vinproducenter i Mendocino er bange for at gøre som jeg – at lave vine på den måde, fortæller Graziano. Han indrømmer da også, at det ind imellem er lidt op ad bakke, når han forsøger at sælge sine vine til de amerikanske restauranter.
Alligevel findes hans vine i dag på vinkortene i en stribe af USA’s top-restauranter, og det er faktisk kun omkring 10% af de 390.000 flasker, vinhuset fremstiller årligt, der bliver eksporteret. Vi er rigtig heldige, at nogle af flaskerne havner i Danmark …







Den lille, fede årbog
Så er Hugh Johnsons lille, fede årbog om vin udkommet, og i år hedder den – naturligvis – "Vin 2012" (Politikens Forlag, 320 sider, 130 kr.).
Vi har anmeldt den hvert eneste år og skrevet nogenlunde det samme, så lad os nøjes med denne gang at nævne, at det er en imponerende samling facts, der her er samlet:
En gennemgang af 40 vinlande (inkl. Danmark) og mere end 6000 forskellige vine. En nøgle til sammensætningen af vin og mad. Beskrivelse af mere end 300 druesorter og årgangsvurderinger for de vigtigste vinområder.
Bogens danske redaktør er Thomas Ilkjær, som er den daglige leder af Vinakademiet.
 





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vin Stysiek har optaget importen af vinene fra Kloster Pforta, der ligger i Bad Kösen, Saale-Unstrut i Tyskland.
    * Sigurd Müller Vinhandel har optager importen af vine fra følgende vinhuse: Ramey Wine Cellars og Staglin Family Vineyard, begge i californiske Napa Valley, Terre di Sava i Puglia og Dal Forno i Veneto samt Christophe Bryczek, Morey Saint Denis i Bourgogne.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget distribution og salg af vinene fra vinhuset Erik Banti i det toskanske Scansano.
    * KKWine har optaget importen af vinene fra Scarecrow i Napa Valley.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Til_37/09




Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Birthe Jensen (f. 1964) arbejdede for henholdsvis Danfoss og Maersk Air, indtil hun i 1996 immigrerede til Australien til et job som eksportrådgiver for Det Danske Handelskontor. Hun tabte imidlertid sit hjerte til de australske vine, og i 2003 etablerede hun sit eget konsulentfirma, Distinguished Wines, i Sydney med formidling af kvalitetsvine til importører i Europa og eksporthjælp til australske vinproducenter. Hendes arbejde har givet hende et meget bredt netværk af vinhuse, organisationer og europæiske importører, heriblandt også gode danske importører, for hvem hun skaber forbindelse til vinhuse og vice versa.
    I april 2011 udgav Birthe Jensen en dessertbog, "Sweet on Denmark", på forlaget Images Publishing Group i Australien med opskrifter fra nogle af Danmarks bedste kokke. Der er også et afsnit om søde vine og om dansk vinproduktion generelt med portræt af Danmarks mest præmierede vingård, Skærsøgaard. Bogen er også udgivet på dansk med titlen "Det Søde Danmark".
    Birthe Jensen er også forfatter til bogen "Vinene fra Australien", der i 2007 blev udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Denne bog modtog en Gourmand Award som bedste bog i verden i kategorien "New World Wines".
    Birthe Jensen er efter mange år i Sydney nu vendt tilbage til Sønderborg, hvorfra hun driver sin skribentvirksomhed og sit vinfirma.
    Hendes fritid går med hygge med familie og venner, god mad, vin og musik – og med rejser specielt til Frankrig, som hun har en forkærlighed for. Når det er muligt, rejser hun til Australien for at pleje sit netværk og søge nye spændende vine.
    Adresse: Distinguished Wines, Jagten 6, 6400 Sønderborg, tlf.: 22 88 33 28, e-mail: mail@birthejensen.com, www.distinguishedwines.com.





    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    Hvordan giver Parker point?
    Søren Bonde skriver, at han har søgt i bøger og på nettet uden at finde ud af, hvordan vægtningen i Robert Parkers meget brugte og indflydelsesrige 100 point-system er. Altså hvor mange point, der maksimalt kan scores inden for parametre som farve, duft, smag, finish osv.
     
    50 + 5 + 15 + 20 + 10 = 100
    Robert Parker fortæller, at hans system som udgangspunkt giver enhver vin 50 point.
    Derefter gives der op til 5 point for vinens farve og udseende. Og eftersom de fleste vine i dag er teknisk i orden, får de som regel mindst 4 og ofte 5 point.
    For aroma og bouquet gives der op til 15 point, afhængigt af såvel vinens intensitet som dens renhed.
    For smag og finish gives op til 20 point, og igen bedømmes intensiteten, balancen og renheden samt dybden og længden i munden.
    Endelig er der op til 10 point for den generelle kvalitet eller potentialet for yderligere udvikling.
     
    Point giver kun et indtryk
    Her på VinAvisen er vi ikke tilhængere af 100 point-skalaen. Vi finder, at den foregiver en præcision, som det ikke er menneskeligt muligt at leve op til. Parker indrømmer da også, at intet score-system er perfekt.
    Han påpeger, at point er vigtige for læseren, når det gælder om at få et indtryk af en professionel kritikers placering af en vins kvalitet inden for dens gruppe. Men de fortæller ikke de vigtige facts om en vin. Det er vigtigt også at læse beskrivelsen af vinens stil, personlighed og potentiale.
    Og, tilføjer han, der er ingen erstatning for din egen smag og ingen bedre erfaringer end dem, du får ved selv at smage vinen.



Ugens vinøse billede
Denne uges vinøse billede har vi fået fra Casper Jakobsen. Han har taget det i Andlau i Alsace, og derefter har det fået en tur i computeren, så det er blevet omdannet til et lille maleri.
Billedet er dog ikke mere manipuleret, end at man stadig kan se den hyggelige lille by, der skjuler sig mellem bakkerne, og som skærmes mod den kølige vestenvind af bjergkæden Vogeserne.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    145 Compagnia dei Buonomini – de gode mænds broderskab – i Firenze giver brød og vin til de fattige (Ghirlandaios skole, 1400-tallet)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 57 vine. Af disse vine var der 39, som fik mere end to stjerner, og hele 31, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 181 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


McGuigan Estate, Chardonnay, South Australia, Australien, 2010, lav alkohol (13%)
54,95 kr., Strandgaarden
Til den lave pris en rigtig god hvidvin med et fint billede af den gode Chardonnay-drue - frisk, let krydret, med tropiske frugter, fersken og en mild syre. Flasken har skruelåg.


Concannon, Chardonnay, Central Coast, Californien, 2009, middel alkohol (13,5%)
59 kr., Rema 1000
Vellavet hvidvin med en vis fedme, en dejlig druesmag og en fadlagring, der umiddelbart smages, men ikke virker påtrængende. En rigtig god vin.


Elevation, Wild Rock, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2010, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk og lækker - en rigtig dejlig hvidvin med en ren, fint krydret druesmag og en lang eftersmag. Nede på den fjerne ø kan de noget særligt med druen Sauvignon Blanc. Flasken har skruelåg - naturligvis, vi er jo på New Zealand.


Hacienda Araucano Reserva, Francois Lurton, Sauvignon Blanc, Valle de Lolol, Chile, 2010, lav alkohol (13%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Let og tør hvidvin med Sauvignon-druens friskhed. En vellavet og meget anvendelig vin til lettere retter eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Weingut Bründlmayer, Grûner Veltliner, Kamptaler Terrassen, Østrig, 2010, lav alkohol (12%)
99 kr., Jysk Vin
Livlig hvidvin, næsten med en lille forfriskende perle i munden og dertil Grüner Veltliner-druens dejlige, aromatisk smag. En herlig vin både som apéritif og til lettere retter.


Produttori Valtiglione, Vino bianco, Italien, lav alkohol (11,5%)
135 kr., Premier Cru
En meget let hvidvin uden særlige prætentioner, men med en krydret og læskende saft og en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.

Rødvin


Chianti Superiore, Corbinelli, Chianti, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
49 kr., DK Wine
Dette er en rigtig dejlig og mild rødvin. Der er frugt, læder og friske grønne blade over duften. Det er en saftig vin med en bred frugtsmag og en blød og rund slutning med en lille sødme. Et kup til prisen.


Le Port de Bordeaux, Bordeaux, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
50 kr., Nordic Wine Traders
Denne rødvin er et eksempel på, at Bordeaux-vin ikke behøver at koste en mindre formue for at smage godt. Det er en glimrende vin - rig på frugt, blød og alligevel med karakter og rygrad. Den slutter med fine noter af lakrids.


Les Halos de Jupiter, Grenache, Costières de Nîmes, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., H.J.Hansen Vin
Ønologen Philippe Cambie er en sværvægter i sydfransk vin. Her har han skabt en super-rødvin, der på mange måder smager som en god Châteauneuf.


Zanovello, Ca'Lustra, Cabernet Sauvignon, Veneto IGT, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
75 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin smager måske ikke af Italien, men den er meget karakterisk Cabernet med solbær og peber og spændstighed. Nogle i smagepanelet omtalte den som "oversøisk" i smagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Campo Verde, Rosso Veronese IGT, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
79,50 kr., Irma
En rigtig dejlig rødvin med god, fyldig frugt og fint krydderi. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer


Podere 72, Poderi San Lazzaro, Rosso Piceno Superiore, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
85 kr., Søhøjlandets Vinlager
Denne rødvin fra regionen Marche er meget dejlig. Smagepanelet nød dens fyldige frugt, dens krydring - lakrids - dens saftige syre og bløde tanniner. Vinen er lavet på druerne Montepulciano og Sangiovese.


Domaine Astruc Shiraz-Viognier, Limoux, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
88,25 kr., Wine Group
Denne rødvin skal lige have lov til at åbne sig i glasset. Plask den eventuelt over i en karaffel. Men så er det også en dejlig vin med frugt og fylde, rygrad og et tilpas bid af tanniner. En god vin til efterårets simre-retter.


Domaine Borie de Maurel, Minervois, Frankrig, 2008
89 kr., Wine.dk
Denne rødvin dufter og smager af friske grønne blade iblandet krydrede noter og et strjef af ren lakrids. En flot og vellavet vin, der vil gå fint til en god ret med lam.


Asinara, Marcato, Merlot, Colli Berici, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
98 kr., pris ved 12 flasker: 39 kr., Skovgaard Vine
Flot rødvin med intens frugt og masser af peber. Glimrende til kraftige kødretter. Den lave pris ved 12 flasker er jo simpelt hen henrivende. Appellationen Colli Berici ligger i nærheden af byen Vicenza.


Alto Siós, Costers del Segre, Spanien, 2006, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Vintage-Vinimport
En rigtig god rødvin til mad - god, fordi den har god, ren frugt, fint krydderi og tilpas syre. Faktisk en oplagt "julevin".


Domaine de Compostelle, Pomerol, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget dejlig, moden og let Bordeaux-rødvin, der breder sig i munden med mange facetter - blød frugt, chokolade og vin, vin, vin ... Den skal drikkes nu.


Le Gravillas, Cave des Vignerons à Sablet, Gigondas, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
105 kr., pris ved 6 flasker: 94,50 kr., La France Shop
En rødvin helt i top. Den har det hele - bred frugt, fint krydderi, kompleksitet. Og man mærker ikke de 15 procent.


Monte Tombole, Villa Erbice, Valpolicella Superiore, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
109 kr., Rudersdal Vin
En Valpolicella-rødvin helt i top. Allerede i duften har man det dejlige krydderi i næsen, og i munden breder vinen sig med alle sine facetter og gode fylde. Den lidt høje pris er faktisk helt i orden.


Lammershoek, Swartland, Sydafrika, 2007, høj alkohol (14,5%)
115 kr., Vinkrogen
Vellavet rødvin på druerne Zinfandel og Shiraz i perfekt balance mellem frugt og syre, tanniner og alkohol. En god madvin.


Balsión, Bodegas Resalte de Peñafiel, Ribera del Duero, Spanien, 2003, middel alkohol (14%)
116,50 kr., Haller Vine
Fortræffelig rødvin, blød og saftig, med gode tanniner ... giv den til en bøf.


Chapelle de la Trinité, Borie-Manoux, Saint-Émilion, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
129 kr., på tilbud til 99 kr., Vinoble
Vellavet Bordeaux-rødvin med en fin, lidt tør og lækker smag med noter af peber og mørke bær. En vin i god balance og meget anvendelig.


Dagon's Lair, Bellingham, Costal Region, Sydafrika, 2006, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil jul: 109,75 kr., Skjold Burne
Rødvin med en meget flot duft og en lige så flot smag. En virkelig fornem vin, som mange vil kunne lide.


The Berry Box, Edgebastron, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
135 kr., pris ved 6 flasker: 108,33 kr., Propperiet
Flot rødvin på druerne Cabernet, Shiraz, Cabernet Franc, Merlot, Malbec og Petit Verdot. Vinen har kraftig, afrundet frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Saint Gregory, Graziano Family of Wines, Pinot Noir, Mendocino, USA, 2007, middel alkohol (13,5%)
148 kr., ved 6 flasker: 133 kr., Gribskov Vinimport
En meget aromatisk bærduft stiger til vejrs fra denne rødvin. Smagen er elegant og fuld af frisk frugt - en typisk Pinot Noir med et lille strejf af peber. Nyd den gerne let afkølet.


Saint Gregory, Graziano Family of Wines, Pinotage, Mendocino, USA, 2007, middel alkohol (13,5%)
148 kr., ved 6 flasker: 133 kr., Gribskov Vinimport
Det er interessant at se, hvad man kan få ud af Sydafrikas nationaldrue Pinotage på amerikansk jord. I Grazianos hænder er det blevet til en meget koncentreret rødvin med en dejlig og næsten overvældende duft og smag af modne bær og med en fin balance mellem syre og frugtsødme. Det er så afgjort en madvin - nyd den gerne til en god lammeculotte.


Enotria Barbera Ríserva, Mendocino, USA, 2006, høj alkohol (14,5%)
198 kr., pris ved 6 flasker: 178,20 kr., Gribskov Vinimport
En rigtig bamse af en rødvin, men en lækker bamse med masser af krydderier og en frisk syre, der giver den en vis elegance. Vinen er fuld af moden frugt og mørke bær.


Conti di Numilo, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2008, høj alkohol (15%)
219,75 kr., på tilbud indtil jul: 159,75 kr., Skjold Burne
En rigtig amarone - en kultiveret og flot rødvin med intens, blød frugt.


Coro Mendocino, Graziano Family of Wines, Mendocino, USA, 2006, høj alkohol (14,5%)
268 kr., pris ved 6 flasker: 241,20 kr., Gribskov Vinimport
Denne rødvin, der er Grazianos topvin, er lavet på en blanding af druerne Zinfandel, Petite Shirah, Barbera, Sangiovese og Dolcetto. Og sikke en blanding. Det er en vin, der dufter af modne kirsebær og kandiserede violer i skøn forening med læder og skovbund. Smagen er stor, bred og varm med brombær, solbær og et tilpas bid af eg. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.


Bricco San Pietro, Senzanome, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
288 kr., på tilbud året ud: 198 kr., Lundens Vin Kompagni
Klassisk Barolo både i duft og smag. En fornem vin, der udpræget er til mad.


Julevinen 2011, La Bergerie, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
48,50 kr., Sigurd Müller
En varm og frugtagtig rødvin - og en venlig vin, der med sin lethed næppe vil kunne hamle op med de kraftigste retter på julens borde. Men som en god hverdags-vin til en lav er pris er den helt i orden. Køber man tolv flasker, får man en sjov børnebog, "Rikke og Rokke på juleeventyr" med i købet.


Petite Shirah, Graziano Family of Wines, Shiraz, Mendocino, USA, 2006, høj alkohol (14,5%)
128 kr., pris ved 6 flasker: 115,20 kr., Gribskov Vinimport
Shiraz-druens krydrede noter skinner tydeligt igennem i denne rødvin, men de er forenet med masser af bærmost. En dejlig vin med en meget lang eftersmag - dog er prisen nok lidt i overkanten. Plask vinen over i en karaffel før severing.


Domaine Costeplane, Grenache, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
58 kr., Godsets Vin
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er helt uden tilsat svovl. Der er kun det svovl, som stammer fra gæren. Vinen er mild, men uden kompleksitet og spændstighed..


Riseis, Agriverde, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
79 kr., Lago Import
En lidt robust rødvin med fremtrædende tanniner. Men udmærket som hverdags-vin til kraftigere retter.


Les Sorcières, Clos des Fees, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Rødvin med blød frugt, men også et ret smalt smagsspektrum. En hakkebøffevin, der med en pris på 100 kr. ikke er helt billig.


Clos des Nines, L'Orée, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
140 kr., Vin&Vin
En udpræget madvin. En ret enkel rødvin med fyldig frugt og et lille bid, der er godt til fed mad. Helt billig er den ikke.


Orovela, Saperavi, Georgien, 2007, lav alkohol (12,5%)
187,50 kr., Georgisk Vin
Det er ikke hver dag, vi smager en vin fra Georgien, men her er en, oven i købet i en stor og tung flaske. Åbenbart en prestige-vin, der kun er fremstillet i 8585 flasker. Men ... desværre er det en relativt enkel vin, uden større oplevelser og til en alt for høj pris.

Sød vin


Porto Rocha Vintage, Porto, Portugal, 1997, høj alkohol (20%)
299,95 kr., pris ved 12 flasker. På tilbud i denne uge (uge 45): 99,95 kr., Philipson Wine
Sikke en dejlig portvin. Den har smag af mørke rosiner og syltede blommer med et strejf af chokolade. Den har også en vis friskhed og gør i sandhed op med myten om, at portvin er sådan en hengemt sag i hjørnet af mormors skab. Den er et rent kup til tilbudsprisen. Nyd den til risalamanden - eller før ...

Andet


Malus Danica, Villa Skovgaard, Danmark, 2010, lav alkohol (8,7%)
195 kr., pris for 37,5 cl, Cold Hand Winery
Ingrid Marie, Cox Orange, Ildrød Pigeon, Elstar, Belle de Boskoop og Jonagold er de æbler, der er forenet i denne æble-isvin - der er den første af sin art på dansk jord. I uge 44 skrev vi om tilblivelsen af vinen - som jo egentlig ikke kan kaldes for vin, da den ikke er lavet på druer. Nu har vi smagt den, og begejstringen hos smagepanelet var stor. Elegant, frisk, flydende æble-nektar, flot balance mellem sødme og syre var nogle af de ord, der blev hæftet på indholdet. Nyd den afkølet, som den er, eller til en dessert - fx en æbletærte eller en appelsin-is. Den vil også være fin til milde cremede oste.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.