Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09. 2012




Nyheder i uge 9, 2012

Læs uge 8.......Læs uge 7.......Læs uge 6






Château Margaux med skruelåg
Vi er kommet langt siden dengang, da skruelåg på en vinflaske var ensbetydende med en billig vin af ringe kvalitet. I dag bliver stadig flere kvalitetsvine verden over forsynet med det lille låg. Og nu er et af Bordeauxs 1. cru vinslotte, Château Margaux, ifølge Decanter tæt på at beslutte sig for at gå over til skruelåg på sin andenvin, Pavillon Rouge. Eksperimenterne med skruelåg har været i gang hos vinslottet i et stykke tid, og de foreløbige meldinger er positive.
Fra Château Margaux's direktør og vinmager, Paul Pontallier, lyder det, at man er godt og grundigt frustrerede over proppede vine, og en anden lukning er derfor velkommen, hvis den viser sig at være bedre.
Man har også lavet forsøg med syntetiske propper, men disse var ifølge Pontallier "en absolut katastrofe."

Andenvinen bedst under låg
Ved et seminar for vinbranchefolk i London for nylig bød slottet på smagsprøver af Pavillon Rouge årgang 2003 med henholdsvis skruelåg og korkprop. Og dommen var klar fra de indbudte gæster: Vinen med skruelåg var den, der scorede højst point.
Nu vil man fortsætte forsøgene i endnu en rum tid, før man endeligt tager stilling til, om man vil gå over til skruelåg.
Château Margaux havde i øvrigt flere nyheder i ærmet under det nævnte seminar. Vinslottet vil nemlig inden for en overskuelig årrække gå helt over til økologisk vindyrkning.




Stoller Vineyards i Willamette Valley i Oregon. Foto: www.oregonwinecountry.org / Andrea Johnson Photography.

Succes for Oregon-vinene
Californien står for 90% af USA’s vinproduktion. Men andre stater vinder også terræn – ikke mindst vinene fra Oregon har kronede dage. Salget af vin fra denne stat lå i 2011 på 252 millioner dollars (cirka 1,4 milliarder kr.), hvilket er en stigning på hele 60% i forhold til 2006. Og det er ifølge The Drinks Business tyvende år i træk med vækst i salget af Oregon-vine.
Alt tyder på, at succesen fortsætter i 2012, hvor man regner med en yderligere salgs-stigning på omkring 7%.
Det er frem for alt Oregons berømmede rødvine på Pinot Noir, der sælger godt med en stigning i de senere år på omkring 10% årligt. Men statens hvidvine på Riesling, Chardonnay og Pinot Gris har ligeledes vind i sejlene.
Der er også stadig flere vininteresserede mennesker verden over, der aflægger Oregons vinhuse et besøg, smager på deres vine og derigennem lærer dem at kende. Sidste år steg vinhus-besøgene i staten således med 12,9%.








Louis-Fabrice Latour fremviser stolt vinhusets fornemme Meursault-hvidvin.


Bourgognes næststørste vinhus
I Bourgogne findes der en række klassiske vinhuse, hvoraf det ældste blev grundlagt i 1731. Sætter vi husene i rækkefølge efter deres omsætning (i 2009), drejer dig sig om følgende:
Louis Jadot (grundlagt 1880), Louis Latour (1797), Labouré-Roi (1831), Bouchard Père & Fils (1731), Albert Bichot (1831), Joseph Drouhin (1880), Joseph Faiveley (1825) og Chanson (1750).
Nummer to på listen er det gamle familiefirma Louis Latour, og i tirsdag var syvende generation Louis på besøg hos firmaets danske importør, Chris Wine / Premium Wine. Hans navn er Louis-Fabrice Latour, og han lod en lille indbudt kreds smage 22 af familiens dejlige vine.

Danmark tre gange større end Kina
Louis Latour er både vingårdsejer og négotian, dvs. vinkøbmand. Familien ejer 48 hektar af de bedste vinmarker i Bourgogne, koncentreret omkring Aloxe-Corton (der udtales aloos-kortong); men den fremstiller også vine i departementet Ardèche samt i Provence. På årsbasis bliver det til cirka 2 millioner flasker fordelt på omkring 130 vine fra mange appellationer.
Louis-Fabrice Latour fortalte, at Danmark er et vigtigt marked for vinhuset: – Vi begyndte eksporten i 1852. Det var til firmaet Carl Wandel. Og faktisk sender vi tre gange så mange flasker til Danmark som til Kina, som mange andre franske vinproducenter jo dyrker i disse år.

En epokegørende vingård
Juvelen i Latour’s krone er den gamle vingård Château Corton Grancey, der blev bygget i 1834, og som dengang var vinteknisk epokegørende. Den blev indrettet, så druerne og mostens vej gennem bygningens etager kun sker ved hjælp af tyngdekraften. I dag ses dette princip mange steder.
Louis Latour har også et bødkeri, der fremstiller 3000 fade om året. Halvdelen bruger familien selv, resten sælger den rundt omkring i verden til nogle af de fremmeste producenter af vine på Bourgogne-druerne Chardonnay og Pinot Noir.
På Château Corton Grancy fremstilles husets topvin, som vi smagte i tre årgange. Til den og til de øvrige smagte vine er der fornemme stjerner i smagelisten nedenfor.
Yderligere viser ugens STORE billede høstede Chardonnay-druer på en af Latours marker.




.


Svenskerne har en pointe
I sidste uge skrev vi om den svenske alkoholgranskningsmanden, Mattias Grundström, der har haft travlt med at slå ned på svenske vinfirmaer, som reklamerer for deres rødvine med betegnelser som "mini-Amarone" og "Amarone-agtig".
Til den historie har Ib Kjærulf følgende kommentar:
- Man kan jo godt more sig lidt over den svenske nidkærhed på det alkoholiske område, men lige med hensyn til Amarone-sammenkoblinger af forskellig art har svenskerne en pointe.
- Vi ser også på det danske marked betydelig kreativitet med hensyn til at få ikke-Amaroner til på forskellig vis at være beslægtet med Amarone. Det er ikke i folkeoplysningens hellige navn, men udelukkende for at fremme salget.
- Et blandt utallige eksempler: Primarone, fremstillet på Primitivo-druer, ganske vist tørrede, men med oprindelse i Syditalien. - Alle kæder og mange traditionelle vinhandlere har et lystigt udvalg af disse "Amarones lillebror" og "mini-Amarone", og hvad fiffige markedsføringsfolk ellers finder på af salgsfremmende superlativer, og det er en vildledende uskik. Amarone er Amarone, og alt andet er noget andet.




Et af de steder, hvor kinesiske vinbranchefolk for alvor får mulighed for at smage vine fra hele verden, er under Vinexpo's årlige vinudstillinger i Kina (foto: Vinexpo / Hervé Lefebvre).


Mere hvidvin i kinesiske glas
Mellem 2009 og 2010 steg vinforbruget i Kina med hele 33,4%, og det fortsatte med at stige sidste år, hvor endnu flere af landets 1,3 mia. kinesere hældte vin i glassene for første gang.
Ifølge en undersøgelse fra Vinexpo vil forbruget i Kina stige med 1 milliard flasker årligt i de næste tre år. Og det betyder, at det asiatiske land i 2015 vil være verdens næststørste vinforbrugende land kun overgået af USA.
Hvor 91% af al den vin, der i dag drikkes i Kina, er rødvin, vil interessen for hvidvin være stigende i de kommende år. I 2011 øgedes kinesernes forbrug af hvidvin med næsten 20%, og man forventer en yderligere stigning på 80% inden 2015.
Rioja-vin med Chardonnay
90% af de i alt 270 millioner liter vin, der fremstilles i det spanske Rioja, er rødvin – og hovedparten af den er lavet på Spaniens store rødvinsdrue, Tempranillo. Så hvidvin udgør kun en meget lille procentdel.
I 2007 blev det tilladt også at dyrke hvidvinsdruerne Chardonnay, Sauvignon Blanc og Verdejo – og lade dem indgå i distriktets hvidvine. Dog måtte de ikke bruges til enkeltdruevine. Men som vi fortalte i uge 47 sidste år, er det ikke mange hektar vinstokke på disse druer, der er blevet sat i jorden siden da. En af årsagerne er, at en hel del af Riojas bodegaer mener, at det var forkert med en sådan tilladelse – man burde holde sig til de lokale spanske druer.
Men til marts lancerer Faustino sin hvidvin Faustino V Blanco i årgang 2011. Og denne gang er det populære vinmærke iblandet 25% Chardonnay – resten er Viura. Hidtidige årgange har været fremstillet på traditionel vis på 100% Viura.
Det er ifølge Decanter første gang, et af de store og verdenskendte Rioja-huse sender en sådan hvidvin på markedet.








Vinmarken på Montmartre ligger omgivet af veje og bygninger (foto: Basili / Wikipedia).

Paris' vinmarker større end Alsace
Hvert efterår fejrer pariserne høsten af druer fra vinmarken på Montmartre i den franske hovedstad. Men faktisk findes der adskillige andre vinmarker i både selve Paris og i Ïll de France, den region byen ligger i.
I alt er cirka 12 hektar jord i dag beplantet med vinstokke og flere vinmarker kommer hastigt til. Der dyrkes fx Merlot og Cabernet Franc tæt ved Hameau de la Reine – den idylliske landsby, som dronning Marie Antoinette lod bygge i parken til Versailles-slottet. Derudover er der mindre marker i en række af Paris’ parker – blandt andet i George Brassens-parken og Bercy-parken. Nogle af markerne er på kun nogle få hundrede vinstokke.
Engang så billedet helt anderledes ud. I 1700-tallets Paris var vinproduktionen i området på sit højeste med hele 42.000 hektar vinmarker – mere end i distriktet Alsace. Og vinene var berømte og blev hældt i glassene hos de franske konger i Versailles-slottet.
Men vinmarks-sygdomme, en stigende import af de langt billigere sydfranske vine samt vokseværk, når det gælder bygningsarealet i Paris, har i vid udstrækning gjort kål på områdets vinstokke.
Nu vil foreningen for vinproducenterne i Ill de France, Les Vignerons Franciliens Réunis, ifølge The Telegraph forsøge at generobre bare lidt af den svundne glansperiode for områdets vine.

Ulovlige marker
Som det er nu, er mange af de i alt 200 vinmarker i Ïll de France – hvoraf nogle befinder sig i baghaverne – faktisk ulovligt plantet ifølge fransk lov. Og det vil sige, at en række vinproducenter kan risikere at skulle rive deres vinstokke op ved rode. Foreningen ønsker først af alt at få samtlige marker godkendt. Dernæst skal der arbejdes på at give vinen fra Paris et comeback.
Der er en tendens til at rynke på næsen af vinen fra fx Montmartre. Det er jo sjovt, at man laver vin midt i storbyen, men særlig interessant har den ikke ry for at være. Det samme gælder stort set al den vin, der fremstilles i Ïll de France.
Men ifølge vinproducenterne i området er det yderst uretfærdigt. De mener bestemt, at kvaliteten af deres vine er betydeligt forbedret i de senere år og nu er berettiget til langt større anerkendelse.
At druerne i så beboet et område skulle være forurenet af benzinos, er der ingen risiko for. Det har vinproducentforeningen fået undersøgt før sidste høst.

Med London som inspiration
Vinproducenterne i Paris mener, at man bør lade sig inspirere af London, hvor der også findes en række mindre og ofte privatejede vinmarker.
Her har en række af de meget små vinproducenter valgt at slå sig sammen i en forening, Urban Wine Company, der i dag tæller hundrede producenter. Samtlige druer vinificeres samtidig og forenes i en blandingsvin, roséen Chateau Tooting. Denne vin har – til sikkert manges overraskelse – fået ualmindeligt mange rosende ord med på vejen.
Måske kan man i Paris gøre "the londoners" kunsten efter …









En dyst mellem druer
I sidste uge spurgte vi vore læsere, om hvilken rødvinsdrue (rødvin), de foretrækker – hvis nu de kun måtte vælge en enkelt drue. Hele 3086 læsere besvarede vores rundspørge, og resultatet kan ses i skemaet til venstre.
VinAvisens redaktion fulgte spændt opløbet i dagene før den endelige vinder kunne kåres. Først førte Syrah-druen med Cabernet Sauvignon lige i hælene – bagest i feltet lå Malbec og Pinotage. Men pludselig brød Pinot Noir sig fri og tog tæten og holdt forspringet trods gentagne forsøg fra Syrah på at generobre føringen.

Efterlyste flere valgmuligheder
Vine på Pinot Noir-druen vandt således vores lille popularitets-rundspørge med 21% af stemmerne. Men der var læsere, som ikke kunne finde deres yndlingsdrue i vores drue-liste.
Således savnede Carsten Vejre Rhônes store drue, Grenache, mens Per Haaber Gylling og Anders Clemensen også gerne ville have haft Tempranillo-druen som valgmulighed.
Årsagen til, at vi undlod Grenache og Tempranillo, var, at man ikke i Rhône eller Spanien markedsfører vinene ret meget via druenavnet, men via distriktets navn. Man ser navnet på druen ret meget på forside-etiketten. Og nu handlede denne rundspørge jo om valget af vin ud fra druen.
Jens Hulbæk efterlyste Carmenère-druen, og her må vi sige, at den bestemt også kunne have været med. Dog var vi nødt til at "skære pølsen" et sted.
Desperate russere
I Rusland er man ligesom her så småt ved at kunne fornemme foråret. Men hvor vi har haft en meget mild vinter, har russerne ifølge Decanter haft den værste vinter i de sidste halvtreds år med hele 30 minusgrader. Og det er hård kost for vinstokkene, der nok kan tåle kulde, men der er en grænse …
I flere områder regner man derfor med en halvering af den kommende høst, og ikke nok med det – store vinmarksarealer er simpelt hen døde. Det er frem for alt de unge og endnu ikke så hårdføre vinstokke, det er gået ud over.
Hos vinproducenten Citadel i Dagestan i det sydlige Rusland er hele 600 hektar med unge vinstokke blevet ødelagt af vinterkulden.
Mange russiske vinproducenter er på fortvivlelsens rand, og de bønfalder landets regering om at hjælpe dem ud af krisen.






Lette og svære navne
Forskere fra Brock University i Canada har lavet en interessant undersøgelse af folks opfattelse af vinhuses navne.
I alt deltog 134 canadiere i alle aldre i forsøget. De blev inddelt i tre grupper, hvorefter samtlige deltagere fik serveret et glas af den samme lokale Chardonnay-vin – uden at vide, hvad der var i glasset. Den ene gruppe fik oplyst, at vinen stammede fra et vinhus med navnet Titakis – et navn, der er nemt at udtale – mens den anden gruppe fik opgivet det svært udtalelige navn Tselepou.
Den tredje gruppe fungerede som en kontrolgruppe, der ikke fik noget som helst at vide om vinen i glasset.

Unikt og kostbart
Samtlige forsøgspersoner skulle dernæst udfylde et skema med spørgsmål om, hvad de syntes om smagen, om de kunne tænke sig at købe vinen og, hvad de i så fald ville give for den.
Nu viste det sig, at personerne i den gruppe, der havde fået at vide, at vinen kom fra vinhuset Tselepou, generelt bedre kunne lide den end deltagerne i både ”Titakis-gruppen” og kontrolgruppen.
De var også i højere grad villige til at købe vinen – og ikke mindst betale langt mere for den.
Ifølge forskerne skyldes denne forskel, at et svært udtaleligt navn som Tselepou automatisk forbindes med noget specielt og unikt og derfor finere og mere kostbart. Altså lidt en snobbeeffekt.



Det fine vinslot Grand Mouëys i Entre-deux-Mers i Bordeaux.
Franske kineserier
I uge 7 skrev vi om Peter Kwok fra Taiwan, der har købt sit tredje vinslot i Bordeaux. Og vi har næppe sluppet tastaturet, før endnu et Bordeaux-slot er kommet i asiatisk eje. Denne gang drejer det sig om Château Grand Mouëys i Entre-deux-Mers, og køberen er den kinesiske forretningsmand Jin Shan Zhang.
Slottet ejer 58,5 hektar vinmarker – som Zhang har ansat en vinkonsulent til at tage sig af. Den vin, som slottet fremstiller, vil fremover hovedsageligt blive eksporteret til Kina – dog vil 20% af produktionen gå til de europæiske markeder.
Selve slottet vil blive forvandlet til luksushotel med en tilhørende kinesisk restaurant med kinesisk personale. Målet er at skabe en smeltedigel af kinesisk-fransk kultur.
Hotellet forventes at åbne i 2013 og modtage omkring 10.000 kinesiske gæster om året – dog er europæiske gæster også velkomne.






På indkøb i Kina
Mens kineserne køber vinslotte i Frankrig, køber franskmændene vinmarker i Kina for at fremstille vin med salg til kineserne for øje.
Les Domaines Barons de Rothschild har således for fire år siden købt 25 hektar marker i Shandong-provinsen. Ud af druerne fra marken skal der fremstilles omkring 240.000 flasker vin.
Også Moët Hennessy er med. Sidste år begyndte firmaet at fremstille en mousserende vin i provinsen Ningxia Hui i det nordvestlige Kina. Og nu har Moët Hennessy’s moderselskab, LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), indgået en aftale med et af Kinas førende vin- og spiritusfirmaer, Vats Group, om at tilplante 30 hektar vinmarker i bjergene i Yunnan-provinsen i det sydvestlige Kina.
De nyplantede marker kommer til at ligge i hele 2400 meters højde tæt ved grænsen til Tibet, og ud af druerne skal der fremstilles rødvin til det kinesiske marked. Første årgang forventes på hylderne om cirka fem år.
De første vinplanter i Yunnan blev plantet i 1800-tallet. De blev bragt til området af franske munke, der var rejst fra til Kina for at missionere. Der gik dog en rum tid, før druerne blev brugt til vin – i første omgang var der udelukkende tale om spisedruer.




Der fremstilles rigtig megen vin på den sydlige halvkugle. Her er det en bjergtagende udsigt over vinmarker i distriktet Colchagua i Chile.

Stor vinfestival på Børsen
I 1987 udgjorde vinene fra den sydlige halvkugle – eller som vi siger: fra den nye verdens vinlande – en bagatel på det danske marked med sølle 1,6% af al importeret vin. I 2007 lød tallet på 37,6%, og det har været støt stigende i de senere år.
Derfor er det også velfortjent, at disse vine får deres helt egen festival, Sydkorset 2012, som bliver den hidtil største smagning herhjemme af vine fra den sydlige halvkugle. Hele 31 vinfirmaer vil stå bag standene og skænke smagsprøver i glassene af vine fra Argentina, Australien, Chile, New Zealand og Sydafrika – og måske også lidt fra Uruguay og Brasilien.
Arrangøren af festivalen er Forlaget Smag, rammerne Børsen i København, og datoen d. 21. maj.
Man kan læse mere og bestille billetter ved at klikke her.


Gynger og karruseller
Det går rigtig godt med eksporten af cava. I 2011 blev der i alt eksporteret 152 millioner flasker af den spanske mousserende vin, hvilket er 2% mere end året før og en foreløbig rekord. I de sidste ti år er der tale om en stigning i eksporten på hele 50%.
Sådanne gode tal kan cava-industrien ikke prale af, når det gælder det spanske hjemmemarked. Her har salget taget et ordentligt dyk på 8,7% i forhold til 2010.






Web-smagning med to danske vinfolk
I dag kan man klikke sig ind på internettet og se mere eller mindre kendte vinskribenter og branchefolk smage vin for åben skærm. Fænomenet er mest udbredt på udenlandske websider, men herhjemme har vi også muligheden – blandt andet på websmagning.dk.
Via små videoklip på 3-5 minutter fortæller to garvede og professionelle danske vinfolk, Per Pallesen og Tim Vollerslev, om udvalgte vine, mens de dufter og smager. Og de gør det på en både underholdende og informativ måde.
En række af disse videoklip ligger på SuperBrugsens hjemmeside. Prøv fx at se filmen om Diablo Carmenère – man får en hel del nyttig viden.

En lille rundspørge
Som noget nyt kan danske vinfirmaer og supermarkeder i samarbejde med websmagning.dk nu også få opsat QR-koder på vinhylderne rundt omkring i forretningerne, så kunderne – når de har fået kig på en bestemt vin – kan skanne koden med deres mobiltelefon og se Pallesen og Vollerslev smage og reklamere for vinen, distriktet, druerne osv.
Vi kunne godt tænke os at vide, hvordan VinAvisens læsere forholder sig til dette initiativ. Om man synes, det er en god idé, og om man vil skanne QR-koderne og se video-klippene, når man er på indkøb.
Vi laver derfor en lille rundspørge. Sæt en prik ud for det valgte svar nedenfor, og klik på send-knappen – så bringer vi resultatet i den kommende uge.
Som altid vil vi gerne modtage uddybende kommentarer på info@vinavisen.dk.









Var hun en ældre enke?
I uge 7 fortalte vi om en af Champagnes berømte enker, Apolline Henriot, der grundlagde vinhuset Henriot og solgte dets vine under navnet "Veuve Henriot Ainé" – den ældre enke Henriot.
Den historie har resulteret i en mail fra Lars Christensen, der bor i Sydfrankrig:
– Den flotte omtale af champagnerne fra huset Henriot glæder mig, skriver han, – man kan virkelig sit kram der. Men som ordkløver undrer jeg mig over, at Veuve Henriot Aîné er blevet til "den ældre enke Henriot". Var der da både ældre og yngre enker efter den gode Monsieur Henriot?
– Mon ikke der snarere er tale om enken efter den ældste af brødrene Henriot? Aîné bruges som regel i betydningen den ældste eller den førstefødte. Men også som den ældre, altså i forhold til en yngre broder eller søster.
Vi siger tak til Lars Christensen, der uden tvivl har ret i sit velkomne ordkløveri. Enken Apolline Henriot var da heller ikke spor "ældre". Hun var gift kun otte år, da manden døde, og var altså en ung enke. Det var manden, der var "ældst".



Om den smarte vintaske
I sidste uge fortalte vi om en smart vintaske, Wine Sack, til bag-in-box og spurgte, om den kunne fås i Danmark. Og det kan man, lyder det fra flere af vore læsere. Herhjemme forhandles den af firmaet Menu under navnet Baggy Wine Coat. Den kan købes online i flere butikker – blandt andet hos Novitet. Som man kan se på billedet, hører der også en lille krog til tasken, så den er lige til at hænge op.





...




Travlhed bag bardisken under Copenhagen Spirits and Cocktails.

Cocktails i fornemme omgivelser
Denne søndag og mandag er der gang i drinksglas, shakere, flasker og pynt i Moltkes Palæ i København. Den ærværdige gamle bygning er nemlig rammen om festivalen Copenhagen Spirits and Cocktails, hvor mere end hundrede forskellige spiritusproducenter står klar til at præsentere klassikere og nyheder og dele smagsprøver ud i lange baner.
Til festivalen har man inviteret en række af verdens bedste bartendere og mixologister, der vil kreere cocktails og ryste gode bar-tricks ud af ærmet.

Du kan stadig nå at deltage
Derudover byder festivalen på seminarer og master classes om blandt andet gin, cognac og "den grønne fe", absint, ligesom man få mere at vide om drikkeritualer i alverdens lande.
Og så kæmper dygtige danske bartendere om, hvem der er bedst bag bardisken – og om vinderpræmien, der er en rejse til New York. Man kan læse mere om programmet på festivalens hjemmeside.
Begge dage holder festivalen åbent fra kl. 12 til 20, og man kan stadig nå at være med. En billet koster 195 kr. og kan købes på BilletNet.dk.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Østjysk Vinforsyning / Vinoble slår i denne uge dørene op for et nyt stort vincenter i hjertet af København. De nye faciliteter breder sig over 1000 kvadratmeter og vil foruden selve vinforretningen, som også byder på Danmarks største sortiment af spiritus, omfatte et lager samt tre nye smage- eller mødelokaler. Derudover vil vincentret blive rammen om en række forskellige arrangementer – smagninger, kunstudstillinger, fredagsbar osv.
    Den 1. marts fra kl. 9 er der åbningsfest i forretningen. Læs mere ved at klikke her.

..
34/07 Klik her



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Lene Nisbeth Nielsen (f. 1949) har i en snes år arbejdet som lægesekretær – indtil hun i 1992 fik øjnene op for vinens verden. Det skete, da hun var på ferie i det franske Gascogne for at male, men hun og hendes mand, Jørgen Steen Nielsen, besøgte også et vinslot – og faldt for vinen. De importerede to paller og gik i gang. I forvejen havde de et cateringfirma, så kundebasen var der, og kimen til vinfirmaet Cissus var lagt.
    De to paller blev til mange og er senere blevet til endnu flere.
    Firmaet, hvis navn stammer fra Cissus rhombifolia, en slags vildvin, sælger udelukkende vine til Horeca-sektoren samt B2B.
    – At importere og sælge vin er ikke et arbejde, siger Lene Nielsen. – Det er en livsstil. Vinen er en vigtig og spændende del af mit liv, og mange vinfolk er blevet venner af familien. Det er inspirerende at møde så mange forskellige og spændende mennesker, som man gør i vinbranchen – både via køb og salg.
    I fritiden dyrker Lene Nielsen oliemaling, kunst- og museumsbesøg samt rejser. Men interessen for mad og vin deler hun med sin mand. Han laver maden, hun vælger vinen. Den ene af parrets to børn, datteren Maria Keller, der er cand.merc.int., er nu også blevet en del af vinfirmaet.
    Adresse: Cissus Wine Import, Tværvej 7, 4300 Holbæk, tlf.: 59 44 43 12, fax: 59 44 02 09, mobil: 21 68 43 12, e-mail: mail@cissus.dk, www.cissus.dk.


Til_37/09



    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Er lodrette smagninger almindelige?
    Per Hansen skriver fra Malaga i Spanien: – I ved sikkert, at man i de store bodegaer her i Spanien afholder såkaldte "catas verticales" – altså "lodrette vinsmagninger". Bodegaen tilbyder fx sine sidste femten årgange. Findes samme form for smagninger i andre lande, eller er det noget specielt for spanske vine?
    Lodrette smagninger – eller vertikale smagninger, som man ofte siger – er skam almindelige overalt i vinverdenen, også i Danmark. De afholdes både i vinklubber og hos vinhandlere.
    Men hele femten årgange lyder nu af meget. Som regel omfatter en sådan smagning fem-seks årgange, og disse behøver ikke at komme lige efter hinanden. Ofte vil man springe dårlige årgange over – fx hvis formålet er salg af vin.
    En anden type smagning er den horisontale. Her smager man vine, som alle er fra samme årgang, men fx fra forskellige producenter eller forskellige distrikter. Eller det kan være forskellige vine fra én og samme producent.
    Endelig kan man kombinere det vertikale og det horisontale princip og fx vælge fem forskellige slotte og fem årgange fra et af disse slotte.   



Ugens vinøse billede
I sidste uge sendte Lars Krumholt os et par "vinøse billeder" af en speciel proptrækker. Nu har han sendt endnu et billede, hvor proppen ikke trækkes op, men sættes i. Han skriver:
– En gang imellem hænder det jo, at en flaske ikke bliver tømt, og resterne skal så gemmes til dagen efter. Det sker bedst i køleskabet, men i så fald skal proppen i, og alle ved, at det kan være vanskeligt at få proppen på plads – den har udvidet sig. Så er det godt, hvis man har et propapparat.
– Sådan et har jeg. Man klemmer ganske enkelt apparatet sammen om proppen, hvorved den komprimeres. Hvorefter man trykker på stemplet, og proppen glider ned i flaskehalsen.
– Mit propapparat fandt jeg på et loppemarked i Frankrig, og det fungerer fremragende
Vi siger tak for billedet til Lars Krumholt og kan tilføje, at man via Google kan finde flere moderne propapparater, både små og store, billige og dyre. Man skal bare søge på ordet "propapparat".
 
Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    161 De traditionelle plukkekurve i Bourgogne har en form, der gør det nemt at bære dem på skuldrene (foto © Louis Latour)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 57 vine. Af disse vine var der 38, som fik mere end to stjerner, og hele 33, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 185 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Simonnet-Febvre, Louis Latour, Chardonnay, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
110 kr., Chris Wine / Premium Wine
Dejlig boblevin med en frisk druesmag, fin mousse i munden og en lang eftersmag med citrustoner og en fin lille sødme.

Hvidvin


1659 Reserve Edition, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2011, middel alkohol (14%)
39,20 kr., Rema 1000
Denne hvidvin er unægtelig meget billig. Alligevel er den af virkelig god kvalitet - med dejlig, krydret duft og en fyldig, blød og kompleks smag med lang eftersmag. Vinen giver et godt billede af den gode Chardonnay-drue. Flasken har skruelåg.


Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2010, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 18. marts: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Frisk hvidvin på druerne Chardonnay og Sémillon. En udpræget vin til (gerne lidt fede) fiskeretter. Rigtig god til prisen - især den lave tilbudspris, der udløste den femte stjerne. Flasken har skruelåg.


Ardèche, Louis Latour, Chardonnay, Vin de Pays des Coteaux de l'Ardèche, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
79 kr., Chris Wine / Premium Wine
Mild og dejlig hvidvin med en krydret duft og en lækker smag med mineralske noter og et lille bid i slutningen, der gør den velegnet til mad.


Piazzo, Roero, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
93 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En lækker hvidvin - tør og fyldig, med fin frugt og et godt bid af eg, der dog ikke på nogen måde overdøver de fine smagsnuancer.


Grand Ardèche, Louis Latour, Chardonnay, Vin de Pays des Coteaux l'Ardèche, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
95 kr., Chris Wine / Premium Wine
Vellavet hvidvin med en dejlig duft og en smag med sødme og syre i fin balance. I smagen er der en let fedme og diskrete fadtoner.


Les Genièvres, Louis Latour, Chardonnay, Mâcon Lugny, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
99 kr., Chris Wine / Premium Wine
En elegant, saftig og ret let hvidvin i god balance. Denne vin smagte vi med mad i munden (hvad der jo giver en vis usikkerhed), men vi nød den bestemt.


En Paradis, Louis Latour, Chardonnay, Pouilly-Vinzelles, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
109 kr., Chris Wine / Premium Wine
Superlækker og meget harmonisk hvidvin med en flot krydret duft og en dejlig Chardonnay-smag. Lidt af et fund til prisen.


Simonnet-Febvre, Louis Latour, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
110 kr., Chris Wine / Premium Wine
Hvidvin med en kraftig, fint krydret duft og en flot, afrundet Chardonnay-smag. Den er ikke fadlagret, men de tre år på bagen har givet den en næsten fadpræget modning.


Le Merisière, Jean Pabiot et Fils, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
139 kr., Kjær & Sommerfeldt
Blomstrende hvidvin med en fint parfumeret duft og en blød og lækker smag med fine facetter, mild citrus og en lang eftersmag.


Simonnet-Febvre, Louis Latour, Chardonnay, Chablis, 1. cru "Montmains", Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
199 kr., Chris Wine / Premium Wine
Hvidvin med en flot, parfumeret duft og en elegant og meget lækker og kompleks smag med frisk frugt og mineralitet.


Louis Latour, Chardonnay, Meursault, Frankrig, 2005, middel alkohol (13,5%)
279 kr., Chris Wine / Premium Wine
Stor og flot hvidvin med mange facetter. Den er syv år gammel og begyndt at åbne sig. Sådan en vin skal ikke drikkes for ung.


Château de Blagny, Louis Latour, Chardonnay, Meursault-Blagny 1. cru, Frankrig, 2006, middel alkohol (13,5%)
379 kr., Chris Wine / Premium Wine
Moden og elegant hvidvin med mange facetter i duft og smag. En vin til lige så elegante retter, der ikke må være alt for pågående i smagen.


Louis Latour, Chardonnay, Corton Charlemagne Grand Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
999 kr., Chris Wine / Premium Wine
Denne hvidvin smagte vi også i årgangene 2006 og 2002 (der stadig kan skaffes til samme pris), og denne vertikale smagning demonstrerede, hvor langsomt en så stor hvidvin udvikler sig. Samtlige smagte årgange kan naturligvis drikkes nu, og 2009'eren udviste allerede en vis rundhed og imødekommenhed. Men det ville være synd at åbne så unge flasker. De skal ligge mindst ti år fra høståret.


Dragani, Chardonnay IGT, Terre di Chierti, Italien, 2011, lav alkohol (11,5%)
75 kr., pris ved 2 flasker: 49,75, Falk Wine
Mild og venlig hvidvin med god, frisk og ren frugt og fint krydderi. Pæn kvalitet i overensstemmelse med prisen på 49,75 kr. Flasken har skruelåg.


Blanc Cuvée, Louis Latour, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
105 kr., Chris Wine / Premium Wine
Pæn, let og læskende hvidvin, men også lidt enkel. Udmærket fx til en let frokost.

Rødvin


Rafale, Syrah, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
36,75 kr., Køge Vinhandel
En rigtig dejlig rødvin med duft af modne mørke kirsebær og en lækker fyldig frugtsmag med varme krydderier og en lang eftersmag. Et kup til den lave pris.


Sud, San Marzano, Malvasia Nera, Salento, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En meget lækker rødvin med god fylde og en smag af kirsebær og blå druer, der holder rigtigt længe i munden.


The Wolftrap, Boekenhoutskloof, Western Cape, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget dejlig rødvin på druerne Syrah, Mourvèdre og Viognier - altså efter en god Rhône-opskrift. Vinen har god frugtfylde og bløde tanniner. Flasken har skruelåg.


Château la Tonnelle, Haut-Médoc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god Bordeaux-rødvin med en ren frugtsmag og en karakteristisk tørhed. Skænk den til en ikke alt for krydret kødret.


Dominio de Punctum, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr, Vinova
Denne røde økovin på druerne Cabernet Sauvignon og Graciano er en glimrende ledsager til (kød)retter med meget smag. Den har en kraftig, blød smag med toner af vanille fra fadlagringen.


Domaine des Anges, Ventoux, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
80 kr., på tilbud til 68 kr., Jysk Vin
Sådan skal det være. En herlig rødvin i fornem balance med dejlig frugt og noter af mandler. En nydelse både til mad og meditation. Anges betyder engle på fransk. Her synger englene.


Echeverria, Carmenère, Curico Valley, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
95 kr., på tilbud indtil 18. marts: 85 kr., Vinoble
Fyldig og flot rødvin - næsten et måltid i sig selv. I duften solbær, i smagen mørke bær og tanniner. Udpræget en madvin til kraftige (kød)retter.


Henry Fessy, Louis Latour, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Chris Wine / Premium Wine
En rigtig god Beaujolais Grand Cru, moden og lækker. Rart at konstatere, at der stadig godt kan laves dejlig rødvin i det udskældte Beaujolais-distrikt.


Benezech, Château de Valcyre, Coteaux du Languedoc Pic Saint Loup, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Kulturvin
Blød og krydret rødvin med intens frugt og noter af lakrids i smagen. Fire år gammel, skal drikkes nu.


Mas Coutelou Sud, Vin de Pays des Coteaux de Murviel, Frankrig, 2001, lav alkohol (12,5%)
105 kr., H.J.Hansen Vin
En elleve år gammel øko-rødvin på 75% Syrah-druer fra et lille område i det franske Languedoc. Den har en skøn duft og en blød og moden smag. Simpelt hen en nydelse. Et kup til prisen.


Domaine de la Valmoisine, Louis Latour, Pinot Noir, Vin de Pays des Coteaux du Verdon, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
115 kr., Chris Wine / Premium Wine
En frisk rødvin, der er saftig og let at drikke. En vin med ren Pinot-smag, dejlig til lettere retter.


Mousai, La Ronciere, Carmenère, Colchagua, Chile, 2009, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine
En af de rigtig gode rødvine på Chiles nationaldrue, Carmenère. Den er fuld af varme krydderier, er fyldig, rund og blød og har en indtagende sødme til slut.


Louis Latour, Pinot Noir, Marsannay, Frankrig, 2006, lav alkohol (13%)
139 kr., Chris Wine / Premium Wine
Glimrende rødvin med et flot og rent billede af den gode Bourgogne-drue Pinot Noir. Et lille strejf af mentol i duften og masser af røde frugter i smagen.


Tower Road, J.Lohr, Petite Sirah, Paso Robles, Californien, 2008, høj alkohol (15,4%)
149 kr., Irma
En meget flot rødvin med en tæt, dybrød farve, en meget kraftig duft og en blød, kompleks smag med fyldig frugt og helt uden spritkant - trods de 15,4% alkohol.


Croce del Gal, Benedetti, Valpolicella Superiore Classico, Ripasso, Italien, 2006, høj alkohol (15%)
179 kr., Holte Vinlager
En rigtig flot rødvin med intens, afrundet og lækker frugt. I smagen er der mørke bær og noter af bl.a. nelliker. Seks år og stadig meget vital.


Domaine Latour, Louis Latour, Pinot Noir, Aloxe Corton, Frankrig, 2008, middel alkohol (13,5%)
289 kr., Chris Wine / Premium Wine
En klingende flot og kompleks Pinot-rødvin, der allerede er ret udviklet med fyldige, røde bær. Men plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet; så åbner den sig helt.


Louis Latour, Pinot Noir, Nuits-Saint-Georges 1. Cru, Frankrig, 2006, middel alkohol (13,5%)
409 kr., Chris Wine / Premium Wine
Elegant, blød og meget lækker rødvin med en ren og flot Pinot-smag, gode tanniner og rank syre. Inviterende krydret duft.


Château Corton Grancey, Pinot Noir, Corton Grand Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
669 kr., Chris Wine / Premium Wine
Denne super-rødvin smagte vi også i årgangene 2005 og 2003 (der stadig kan skaffes til samme pris). 2009'eren er en vin med stort potentiale. Om syv-otte år, måske ti år, vil den være på toppen, og der vil den blive liggende i en række år.


Cantine Bettonia, Sangiovese, Umbria IGP, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
44,95 kr., Assisi Vin
Rødvin med en meget kraftig smag af kirsebær. En pæn hverdags-Sangiovese til en rimelig pris.


Lucky Horseshoe, Hayes, Zinfandel, Central Coast, Californien, 2009, høj alkohol (15%)
89,75 kr., på tilbud indtil 18. marts: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig kraftkarl af en rødvin med høje procenter, koncentreret frugt og en lang eftersmag med en vis sødme. En vin med hår på brystet, der vil egne sig fint til mørkt vildtkød. Flasken har skruelåg.


Cuvée Latour, Louis Latour, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
119 kr., Chris Wine / Premium Wine
Frisk og pæn rødvin med en ret markant syre. En god vin til lettere retter.

Sød vin


Schweicher Annaberg, Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Auslese, Tyskland, 2007, middel alkohol (14%)
149 kr., Haller Vine
Fantastisk lækker og elegant dessertvin med alle Riesling-druens dyder. Den er ikke sliksød og har en flot syre. Skænk den fx til en nøddekage - eller til en blåskimmelost.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.