Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25. 2012



Nyheder i uge 25, 2012







Omfattende vinsvindel i Bourgogne
En stor vin-skandale har ramt Bourgogne. Det drejer sig om distriktets tredje største négociant, Labouré-Roi, som mellem 2005 og 2009 har solgt 2 millioner flasker forfalsket vin.
Politiet har efterforsket sagen i atten måneder og har nu arresteret firmaets direktører, brødrene Armand og Louis Cottin på 82 og 83 år, samt to af deres medarbejdere.
Svindelen bestod i, at fornem vin fra Bourgogne-appellationen Nuits-Saint-Georges blev spædet op med billig vin. Desuden blev flere vine urigtigt forsynet med diverse medalje-mærker.
Politiet har efter afsløringen konfiskeret en meget stor mængde vin hos Labouré-Roi, og skattevæsenet er nu ved nøje at granske firmaets regnskaber.

Kan skade Bourgognes image
Man regner med, at Labouré-Roi har tjent et beløb svarende til mange hundrede millioner kroner på den omfattende svindel.
Denne skandale kommer kun få uger efter en anden skandale – også i Bourgogne. Her drejede det sig om den velansete négociant Bernard Gras, som er under alvorlig mistanke for at have forfalsket flere tusinde flasker Bourgogne-vin – blandt andet fra appellationerne Mercurey og Givry.
I Bourgogne frygter man, at disse svindelsager, og ikke mindst den hos Labouré-Roi, vil skade det gode image, som distriktets fornemme vine har viden om.
Labouré-Roi er et verdenskendt navn, og firmaet, der blev grundlagt i 1832, eksporterer vin til mere end tredive forskellige lande.




Den søde vin fra Château d'Yquem har en meget lang holdbarhed. Her er en flaske fra 1983.

Ingen primeur-vin fra Y’quem
Hvert år sælges den nyeste årgang af vine fra Bordeauxs vinslotte som primeur-vin – frem for alt til Bordeauxs négocianter, der lever af at videresælge denne vin, der stadig ligger og modner på fade.
Som nævnt i uge 18 så har Château Latour meddelt, at årgang 2011 bliver den sidste årgang, slottet vil sælge som primeur-vin. Fremover vil vinen forblive på slottet, indtil den er moden nok til at blive drukket.
En af årsagerne er, at den nye generation af vindrikkere får et forkert indtryk af vinene, lyder det fra slottet. Yngre mennesker er vant til vine, der kan drikkes her og nu. Desuden risikerer man, at disse unge vine bliver opbevaret under mindre optimale forhold, mens de modner videre på flaskerne, og det går ud over vinenes kvalitet.
Nu er Château d’Yquem i Bordeaux-kommunen Sauternes ifølge Decanter kommet med en lignende udmelding. Slottet vil ikke sælge sin vin som primeur-vin – dog vil det kun gælde for årgang 2011.

Vinen fortjener bedre
Netop årgang 2011 af den søde vin fra Château d’Yquem er af flere internationale vinskribenter blevet udråbt til den bedste vin overhovedet blandt alle vinene i den nye årgang fra Bordeaux.
Vinslottets direktør, Pierre Lurton, har ytret, at denne fantastiske årgang af vinen fortjener at blive frigivet på det helt rigtige tidspunkt og derfor ikke som primeur-vin.
Rygter svirrer dog om, at Château d’Yquem ikke ønsker at følge trop med de mange Bordeaux-slotte, som har givet deres nye årgang et ordentligt prisdyk. Ved at vente med at frigive vinen vil en høj pris ikke stikke alt for meget ud mod det lavere prisniveau.
Pierre Lurton understreger dog, at han er rigtig glad for primeur-systemet og har tænkt sig at benytte sig af det igen med fremtidige årgange.






Fransk lov i Storbritannien
Den britiske regering har for nylig offentliggjort sin nye alkoholplan, der indeholder flere regler for salg og markedsføring af vin og spiritus.
Men disse regler er slet ikke skrappe nok, mener helseforeningen The Alcohol Health Alliance (AHA). Der skal meget mere til for at beskytte børn og unge mod den slemme alkohol.
Nu opfordrer foreningen ifølge Decanter den britiske regering til at indføre en britisk version af den franske Loi Evin – en lov som siden 1991 har gjort livet besværligt for den franske vinbranche.

Forbud mod reklamer for vin
Ligesom den franske lov bør den britiske udgave forbyde reklamer for vin og spiritus i fjernsynet og biograferne. Der bør også, mener AHA, være forbud mod, at vin- og spiritusfirmaer sponsorerer kultur- og sportsbegivenheder i Storbritannien.
Det ender jo med, at foreningen også – ligesom i Frankrig – vil have et forbud mod al rosende omtale af vin. Som vi tidligere har fortalt, så er flere franske aviser kommet i fedtefadet efter at have skrevet om en vin, at den smagte vidunderligt.
Fra den britiske brancheforening for vin og spiritus, Wine & Spirit Trade Association, lyder det, at de regler for markedsføring af vin og anden alkohol, som findes i Storbritannien i dag, allerede er blandt verdens skrappeste. Så yderligere skærpelser er der bestemt ikke brug for.




Det meste af vinen fra Château Larrivet Haut-Brion modner i fade, der ligger i snorlige rækker i slottets vinkælder. Nu har slottet udført forsøg med et vinfad nedsænket i Atlanterhavet. Foto: Philippe Roy / Château Larrivet-Haut Brian.

Vinfad omgivet af østers
De omgivelser, som en vin modner i, har en vis betydning for, hvordan den kommer til at smage i sidste ende.
Vi har tidligere skrevet om vinproducenter, der har eksperimenteret med at sænke vinflasker ned på havets bund for at se, hvordan vinen udvikler sig omgivet af vand.
Hos Château Larrivet Haut-Brion i Pessac-Léognan i Bordeaux har man udført et spændende eksperiment med at lade et fad med slottets rødvin modne i havet midt i en østersbanke.
Til eksperimentet blev der brugt to specialfremstillede fade til 56 liter vin. Begge blev fyldt med årgang 2009, og da resten af vinen fra denne årgang blev tappet på flasker i 2011, lod man det ene fad modne videre på slottet, mens det andet blev nedsænket i Atlanterhavet ud for Cap Ferret og tøjret til en østersbanke.

Der var forskel på vinene
I januar i år tappede man vinen fra begge fade på flasker, og for nylig blev der så arrangeret en smagning, hvor der skulle smages på indholdet i såvel "land-vinen" som "hav-vinen".
En gruppe særligt indbudte internationale vinskribenter samt den berømte vinkonsulent Michel Rolland og vinmagerne fra Château Larrivet Haut-Brion ventede spændt, mens smagsprøverne blev skænket i glassene. Nu skulle det vise sig, om opholdet i havet gavnede vinen.
Det mente flere af de tilstedeværende var tilfældet – blandt andet den franske vinskribent Bernard Burtschy. Ifølge Decanter sagde han, at "hav-vinen" var blødere og havde en større kompleksitet end den vin, der havde modnet på land.
Man har også udført laboratorieanalyser af vinene, og de viser, at alkoholindholdet i "hav-vinen" er en anelse lavere end det i "land-vinen", ligesom førstnævnte har blødere tanniner.
De beviste forskelle har givet vinslottet blod på tanden. Nu skal der udføres flere eksperimenter til havs med forskellige årgange af slottets vin.








Edward Flaherty fortalte levende om sine vine.

Chilensk vinmager fra USA
Forrige fredag var der besøg af endnu en vinmager, nemlig Edward Flaherty, der har ansvaret for vinene i det gamle, chilenske vinhus Viña Tarapacá, grundlagt i 1874.
Husets vine har i nitten år været importeret af Taster Wine (Skjold Burne), som har 27 mærker i sit sortiment, og sammen med en udvalgt gruppe vinskribenter var VinAvisen indbudt til at smage ni af vinene.
Den 50-årige Edward Flaherty er amerikaner og uddannet på University of California i Davis, hvorfra han har en bachelor-grad i gæring; men de sidste nitten år har han arbejdet i Chile i berømte vinhuse som Cono Sur og Errazuriz.
Han kom til Viña Tarapacá i 2006, og her har han siden formået at skabe dejlige vine, hvoraf de 75% eksporteres til hele verden. Vinhuset fremstiller cirka 6 millioner flasker om året.

Filtrering versus klaring
Vi talte om mange ting under smagningen, men Edward Flaherty havde to væsentlige ting på hjerte.
– Jeg går ikke ind for klaring af vinen, sagde han.
Ved klaring lader man et særligt klaringsmiddel, fx æggehvider, dale ned igennem vinen for at opsamle mikroskopiske partikler.
– Disse midler opsuger imidlertid også farve, tanniner og aromastoffer, så i stedet foretrækker jeg filtrering, der kun fjerner partiklerne.

Over 10% vine var syge
Edward Flahertys andet punkt var skruelåg. – Det er det eneste rigtige, men desværre arbejder vi på nogle ret konservative markeder, og det er svært at komme bort fra korkpropperne.
– For nogle år siden havde vi et parti på 240 flasker vin, der havde ligget i fire år. Vi var ikke glade for at sælge dem, så vi foretog et forsøg:
– Vi trak alle flaskerne op og konstaterede, at mere end 10% af dem var lige til at kassere:
– 3% var svært propsyge. De stank langt væk.
– 4% havde en tanke af den slags, der bliver mere udtalt, når vinen har stået lidt i glasset, og gæsten på restauranten for længst har godkendt vinen.
– 2% af flaskerne indeholdt vin i reduktiv tilstand.
– Og endnu 2% var hyper-iltede og brune, fordi korkpropperne ikke havde lukket ordentligt.

Propsyg på 24 timer
Nu var flaskerne som nævnt fire år gamle, så kan alderen ikke have haft betydning for den markante propsmag?
– Nej, sagde Edward Flaherty. – Hvis en korkprop er dårlig, så vil vinen være propsyg efter blot 24 timer i flasken.
Næsten som kaldet måtte vi under smagningen konstatere, at en af flaskerne havde prop. Den blev hurtigt erstattet af en anden, der smagte lige så fortræffeligt som de øvrige otte vine på bordet.
Nedenfor i ugens smageliste er der flotte stjerner til alle de smagte vine.








Travlhed på en af standene under dette års udgave af Vinexpo Asia-Pacific.

Stor succes for asiatisk Vinexpo
I 2002 slog den store internationale vinudstilling Vinexpo i Bordeaux dørene op for Vinexpo Asia-Pacific, en asiatisk pendant, som siden da er blevet afholdt hvert andet år i Hong Kong. Og man må sige, at initiativet har været en stor succes.
Dette års udgave af vinudstillingen på asiatisk jord tiltrak 15.785 gæster fra 24 forskellige lande. Det var en stigning på 25% i forhold til sidste udstilling i 2010 – hvor der var hele 40% flere gæster end i 2008.
39,7% af de besøgende var fra Hong Kong, hvilket var en stigning på 18,3%. I det hele taget steg antallet af gæster fra de asiatiske lande. Der kom således 42% flere indere og 30% flere japanere end for to år siden.
De i alt 1050 udstillere kom fra 28 forskellige lande, og bredte sig med deres mange vinflasker på hele 10.500 kvadratmeter udstillingsareal.
Når Vinexpo Asia-Pacific skal afholdes næste gang, bliver det måske ikke i Hong Kong. Vinudstillingen har som sagt haft vokseværk, og Hong Kong Convention and Exhibition Centre vil muligvis ikke være stort nok til de sikkert endnu flere udstillere og gæster i 2014.


Et godt år for Rhône
Ifølge de nyeste tal fra InterRhône nåede eksporten af Rhône-vin sidste år op på 115 millioner flasker – en stigning på 5%. I værdi lød tallet på 361,5 mio. euro (cirka 2,7 milliarder kr.), hvilket var hele 19% mere end i 2010.
Det største aftagerland af Rhône-vin, når det gælder værdien, var USA med en import i 2011 på 74,2 mio. euro (cirka 551,5 mio. kr.), en stigning på 21% sammenlignet med året før.
Med hensyn til antallet af flasker er det Storbritannien, der fører – trods en nedgang i importen på 3%.





Når man klikker på flasken, drejer den rundt og udvælger et spørgsmål. Svarer man rigtigt, får man point samt en grøn flaske foroven.

Sjovt spil om vin og spiritus
Det svenske Systembolaget har på sin hjemmeside indført et sjovt spil, "Snurra flasken", hvor man kan afprøve sin viden om vin, øl og spiritus.
Når man starter et spil, klikker man på en tegning af en flaske, der dernæst roterer rundt i et hjul med en række emner: Vinkunskab, geografi, alkohol og sundhed, ølviden osv. Og selvfølgelig er der også et par "chancer" med alle mulige forskellige spørgsmål. Alt efter, om man svarer rigtigt eller forkert på det spørgsmål, flasken har udvalgt, får man point eller en buh-lyd.
Systembolagets formål med spillet er på en let og underholdende måde at udbrede kendskabet til de forskellige alkohol-drikke.
Prøv selv det sjove spil ved at klikke her.







"il gallo nero" - den sorte hane - logoet for vinene fra Chianti Classico.

Ny klassifikation i Chianti Classico
Chianti Classico – den gamle, klassiske del af Chianti i Toscana – har sin egen appellation, og det er herfra nogle af de allerbedste Chianti-vine kommer.
Ud over den almindelige vin fra det fornemme område, fremstilles der også Riserva, der er et niveau højere.
Nu er Chianti Classico-konsortiet imidlertid blevet enig med sine vinproducenter om, at der skal laves endnu en klassifikation, som ligger over Riserva, og som kendetegner områdets absolutte top-vine.
Den nye klassifikation, der endnu ikke har noget navn, vil hovedsageligt komme til at gælde for de fornemme enkeltmarks-vine. For at kunne opnå klassifikationen, må vinen ikke blive sat til salg før mindst 30 måneder efter fremstillings-tidspunktet, og den skal have modnet i tre måneder i flasken.

Vil understrege kvaliteten
Gennem de sidste femten år har vinproducenterne i Chianti Classico gjort en stor indsats for at give kvaliteten af vinene et ekstra hak opad. Man har også øget kvaliteten af druerne via en omfattende genplantning af i alt 60% af appellationens vinmarksareal.
Den nye klassifikation, som jo på en eller anden måde vil fremgå på vinflaskerne, har til formål at distancere vinene fra Chianti Classico yderligere fra al den almindelige Chianti-vin – og at fortælle omverdenen om de fremskridt, der er gjort i appellationen. Dette er vigtigt, mener man hos konsortiet, da hele 78% af vinen fra Chianti Classico går til eksport.

Sort hane i ny ham
Der er enkelte skeptikere blandt vinproducenterne med hensyn til det nye tiltag. De mener, at der allerede er del forvirring blandt forbrugerne, når det gælder forskellen mellem Chianti og Chianti Classico. En ny klassifikation vil bare gøre det hele endnu værre.
Konsortiet mener, at som det er nu, er klassifikations-systemet en pyramide uden en top – og det er den top, man nu vil sætte på.
Chianti Classico har også sit eget logo, il gallo nero, den sorte hane, som pryder flaskehalsen på appellationens vine.
Samtidig med indførelsen af den nye klassifikation vil logoet også blive shinet op. Den sorte hane vil dog ikke blive droppet – den har været et symbol for Chianti-området siden middelalderen, så den vil man ikke undvære.


Auktionshus lancerer champagne
For første gang nogensinde har et auktionshus lanceret sin egen champagne. Det drejer sig om Sotheby’s, og boblerne er lavet i samarbejde med champagnehuset R&L Legras, der er leverandør af flasker til flere af Frankrigs trestjernede Michelin-restauranter, heriblandt La Tour d’Argent.
Sotheby’s Champagne er lavet udelukkende på Chardonnay-druer og er dermed en blanc de blancs – hvid af hvide (grønne) druer.
Champagnen kan foreløbig kun fås i USA hos auktionshusets vinforretning i New York, hvor en flaske koster 30 dollars (cirka 173 kr.), hvilket jo ikke lyder af særligt meget for en flaske champagne.
Det vil fremover også være denne champagne, som Sotheby’s serverer ved sine mange arrangementer i USA, London og Hong Kong.




.




1. "Sur som vineddike", lyder det fra manden på billedet, efter han har nippet til sin rødvin. En engelsk tegning fra ca. 1825.
2. Engelske og amerikanske karafler fra 1700 til 1850.
3. Reklamekort, der viser vin-nydelse i 1880'ernes USA.
4. En puzzle jug der blev brugt til en særlig drikkeleg i kroerne.

Stor udstilling om vin-historie
Fra tid til anden bliver der vist store og spændende udstillinger om vin-historie rundt om i verden. Den, der indtil d. 6. januar kan ses i Winterthur Galleries i den amerikanske stat Delaware, er en af dem.
"Uncorked! Wine, Objects & Tradition" er titlen på udstillingen, der omfatter mere end 300 forskellige genstande. Alle fortæller de om vin-nydelse i USA og Storbritannien fra år 1600 til og med forrige århundrede.
Ud over en større mængde fornemme vinglas, karafler og punchebowler er der også masser af sjove gamle kobberstik og malerier, der giver et godt indblik i svundne tiders drikkekultur.

Puslespil-kander
På ustillingen kan man også se nogle af de såkaldte puzzle jugs – særlige drikkekander, som gjorde det til lidt af et puslespil at drikke indholdet.
Kanden har en tud, der er forbundet til den hule hank, som udmunder i kandens nederste del. Gennem tuden kan man – ligesom i et sugerør – suge vinen eller øllet op. Men en række andre huller samt et par tude mere i den øverste del af kanden, skal dækkes med fingre og håndflader, før "sugerøret" er lufttæt og virker. I nogle af kanderne er der så mange huller, at man måtte tage vennernes hænder til hjælp.
Puzzle jugs blev især brugt i de britiske kroer og drikkeklubber.
Nederst på Winterthur Galleries’s hjemmeside kan man se en lille film om kanderne.


Til_37/09




En stigning på 3700%
Selv om kineserne – som vi fortalte i uge 21 – ikke er så varme på den nye årgang Bordeaux 2011, så er eksporten af fransk vin og spiritus som helhed til Kina i stærk vækst.
Ifølge WineAlley.com blev der sidste år sendt vin og spiritus til det asiatiske land til en værdi af 857,4 millioner euro (cirka 6,4 milliarder kr.) – en stigning på 3700% i de sidste ti år.
Der er dog også en stigende glæde for fransk vin i Rusland, der er det største af aftagerlandene. Sidste år eksporterede franskmændene vin til russerne for 100,6 mio. euro (cirka 748 mio. kr.), hvilket var 25% mere end i 2010.



På med rødvins-kjolen
Selskabskjolen "den lille sorte" vil måske en dag blive erstattet af "den lille røde", skabt på basis af rødvin.
Et hold forskere fra forskningscentret Bioalloy ved University of Western Australia har udviklet en metode, hvorved de kan få acetobacter – de bakterier, der via gæring forvandler en gammel vin til eddike – til samtidig at "gære" en form for tekstil. Via et særligt program kan dette stof forvandles til fx en kjole. Der er tale om klæder uden et eneste søm, da brugen af nål og tråd er unødvendig.

Du lugter af Merlot skat!
Forskerne kalder det gærede vintøj for Micro’be’, da "væverne" jo er levende mikrober. De første kjoler blev fremstillet på basis af rødvin – og de skulle efter sigende lugte som et aromatisk glas Merlot, når man kommer tæt på dem.
Nu har forskerne udvidet kollektionen med både hvidvins- og øl-kjoler, så der er lidt flere farver at vælge imellem.
Man kan læse mere og se flere billeder ved at klikke her.





...



De to flasker saké kan stables og leveres i en smuk sort-rød æske.

Saké-romantik
Den amerikanske designstuderende Kerissa Voldeck har som en del af sin afsluttende eksamen skabt et meget fint og – om man så kan sige – romantisk design til saké-flasker.
Red Thread kalder hun sin nyskabelse, og ideen til designet er taget fra den japanske folketradition, hvor en rød tråd bundet om lillefingeren forener to mennesker, der er bestemt for hinanden.
Voldeck har skabt et saké-sæt af to meget forskellige typer saké – den stærke Ginjo og den søde og milde Junmai Nigori. De to slags saké forenes af den røde tråd om flaskehalsene – også når man stabler dem. Den ene flaske har nemlig en udhulning i bunden, der passer til den anden flaskes hals.
Smukt og elegant – og meget japansk med farverne rød og sort. Mon dog ikke, at der er en japansk saké-producent, der køber ideen.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har overtaget agenturet i Danmark for vinene fra Domaine de Fondrèche i Ventoux-området i Rhônedalen.
    * KKWine har optaget importen af vine fra Buccella og Viader fra Napa Valley.
    * Vinens Verden har fået agenturet på vinene fra Les Domaines Laurent Miquel i Languedoc.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Anne Dam Jessen Guignet (f. 1969) voksede op på Mors og i Sønderjylland og drømte ikke om, at hun skulle blive endnu en af de danske vinbønder. Men det blev hun.
    I 1989, atten år gammel og efter endt HF på Ribe Statsseminarium, havde hun mødt vinbonden Pascal Guignet og tog med ham til hans franske Beaujolais.
    Det første år tilbragte hun dels i Juliénas – en af de ti cru-appellationer – dels i Lyon som au pair for at lære fransk og for at se, om det lille landsbysamfund kunne blive hendes hjem. Det blev det, og i 1993 giftede hun sig med Pascal.
    Hun fik en uddannelse inden for vinavl og handel, og indtil 1998 arbejdede hun hos en vinnégociant, hvor hun fik et godt kendskab til fransk vin og eksport til hele verden.
    I dag driver hun og Pascal Domaine de la Combe Darroux på 8 hektar (Cru Juliénas, Cru Chénas, Beaujolais Villages rød og hvid (Chardonnay), VdF Viognier-Chardonnay og Mousseux rose. Den årlige produktion bliver henholdsvis solgt direkte til en vinnégociant og direkte fra domænet, hvor en del af produktionen, ca. 25.000 flasker om året, eksporteres til bl.a. Danmark. Her har vinen igennem en del år nu fået et godt fast kundegrundlag.
    Domænet omfatter også sønnerne Jonas og Louis på 16 og 13 år. Parret arrangerer ophold, guidede ture og frokoster, smagninger og besøg på domænet for turister og grupper. Og i den tidligere forpagterbolig fra 1818 har de indrettet to ferieboliger.

    Adresse: Domaine de la Combe Darroux, Les Janroux, F-69840 Juliénas, Frankrig, tlf.: 00 33 4 74 06 70 90, mobil: 00 33 6 74 10 24 89, e-mail : domaine.guignet@wanadoo.fr, www.guignet.com.








    Ugens vinøse billede
    En af vores læsere, Jette Faurschou, har besøgt frilandsmuseet Hjerl Hede i Jylland, hvor hun fandt dette gamle skilt på gavlen af museets købmandsbutik.
    Skiltet reklamerer for "Vine og Spirituosa fra P.Weile & Sön, Aalborg", der blev etableret i 1822.
    Grundlæggeren hed Peter Weile (1796-1871). I 1863 indtrådte hans søn, Frederik, som medejer, og forretningen fik navnet, der står på skiltet.
    I 1899 blev vinhandler Magnus Muller (1870-1949) optaget som kompagnon, og i 1901 blev han eneindehaver. Hans søn, Sigurd Müller (1904-97) – der satte to prikker over u'et i sit efternavn – blev medindehaver i 1925 og eneindehaver i 1949.
    I 1972 overdrog Sigurd Müller firmaet til det store vinfirma Peter F. Heering, hvorefter han grundlagde det kendte Ålborg-firma, der i dag bærer hans navn.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    177 Det nye 14.000 m² store Centre Culturel et Touristique du Vin, der åbner i Bordeaux i 2015 (computertegning © X-TU, Paris).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 57 vine. Af disse vine var der 38, som fik mere end to stjerner og hele 29, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 177 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Terapacá, Sparkling, Brut, Chile, lav alkohol (12%)
99,75 kr., Skjold Burne
Glimrende boblevin fremstillet på druerne Chardonnay (50%), Pinot Noir (35%) og Sauvignon Blanc (15%). Den har fine bobler i glasset, en god, frisk duft og en krydret druesmag med noter af melon og abrikos.


Cabochon, Brut, Monte Rossa, Franciacorta, Italien, 2005, lav alkohol (12,5%)
450 kr., Otto Suenson & Co.
Fornem årgangs champ... undskyld, det er ikke en champagne, men den er lige så vidunderlig som mange af de virkelig store boblevine fra Frankrig. Denne her er italiensk og helt i top - en moden duft (syv år gammel), ultrafine og stadig bobler, der i en sky stiger op gennem glasset, og en afrundet, lækker og frisk smag. I kvalitet lige så god som dobbelt så dyre champagner.


Prosecco Extra Dry, Millesimato, Valdobbiadene, Italien, 2011, lav alkohol (11%)
69 kr., Jysk Vin
En udmærket prosecco med en fyldig mousse og en god frugtrig smag. Eftersmagen er lang og frisk med en anelse sødme til slut.

Hvidvin


Terres les Basses, Le Laballe, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
66,67 kr., pris ved 6 flasker, Lago Import
En dejlig og vellavet hvidvin på druerne Sauvignon Blanc og Chardonnay. Det er førstnævnte drue, der dominerer med sin friske citrussyre og sine fine noter af eksotiske frugter, mens Chardonnay-druen giver fylde og et strejf af lyse blommer. Flasken har skruelåg.


Beauvignac, Les Vignerons de Pomerols, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
80 kr., på tilbud til 60 kr., Holte Vinlager
Med en sølvmedalje fra årets store Paris-smagning skænker denne flaske lækker hvidvin i glasset. Vinen har en krydret duft og en bred frugtsmag med bløde fadtoner. Flasken har skruelåg.


Les Garrigues, Grande Réserve, Grenache Blanc, Vallée du Torgan IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
85 kr., Vin&Vin
Fremragende og forfinet hvidvin med en blød og lækker smag. Vi måtte have en lup for at kunne læse vinens appellation. Nå, men det er vel tilladt ...?


Uby, Cötes de Gascogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Propperiet
Let og frisk hvidvin med en fint krydret duft og en læskende smag med toner af grape og muskatnød. Fin til fisk og skaldyr, ost - og et glas i skyggen.


Tintara, Horseshoe Row, Chardonnay, South Australia, Australien, 2011, lav alkohol (13%)
89 kr., på tilbud i denne uge (uge 25): 46,50 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
Fyldig hvidvin med en aromatisk duft og en god, krydret smag med markante, men samtidig bløde fadtoner. Skal drikkes til mad; skænk den fx til laks. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


La Isla, Terapacá, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., Skjold Burne
Hvidvin med en fint krydret duft og en blød, lækker og charmerende smag med noter af citrus og mineralitet. En dejlig vin både til mad - fisk og skaldyr - og som terrassevin.


Craggy Range Single Vineyard, Sauvignon Blanc, Martinborough, New Zealand, 2010, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin har en overvældende duft af kærlighedsfrugt og en elegant og frisk smag med en vis fedme og noter af grape og citrus.


Terroir 11300, Domaine Begude, Chardonnay, Haute Vallée de l'Aude IGP, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
99,95 kr., Vinmonopolet
En rigtig god Chardonnay-hvidvin med et godt, rent og friskt billede af druen. I smagen er der melon, lidt citrus og en lækker lille sødme. Flasken har skruelåg.


Clos de Volagré, Montlouis sur Loire, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 99,17 kr., Organicwines.dk
Den er simpelt hen god denne hvidvin på økologisk dyrkede druer. Den har en fint krydret duft og en blød druesmag, som man nyder med største fornøjelse. Vinen er glimrende til alle lette retter eller som terrassevin.


Tarapacá, Gran Reserva, Chardonnay, Valle de Leyda, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
129,75 kr., Skjold Burne
God, kraftig duft og en dejlig smag - en fortræffelig "fed" hvidvin. I smagen er der druer (naturligvis), men også lidt honning, abrikos og ananas. Plus diskrete fadtoner.


Grüner Veltliner, St. Stephan's Crown, Grüner Veltliner, Etyek-Buda, Ungarn, 2010, lav alkohol (12%)
49 kr., pris ved 6 flasker, Laszlo's Vin
For det meste kommer hvidvine på Grüner Veltliner-druen fra Østrig, men denne hvidvin stammer fra Ungarn. Det er en enkel og læskende vin med friske noter af citrus. Det er vinen til den store sommerfest - den er prisvenlig og nem at åbne, da den har skruelåg.

Rosévin


Rosato, Castello San Donato in Perano, Toscana, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 2 flasker:120 kr., Bisgaard Vin
En rosévin med en smuk laksefarve, en let krydret duft og en lækker fyldig smag med god frugt og et strejf af sødme.


Bonterra, Mendocino County, Californien, 2010, lav alkohol (13%)
119 kr., Irma
Denne rosé på økologisk dyrkede druer har en blid og frisk smag med toner af jordbær, hindbær og grape. Glimrende til lette retter og som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Estampa Estate, Colchagua Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
59 kr., på tilbud til 43 kr., Jysk Vin
Krydret rosévin på druerne Cabernet Savignon og Shiraz. I smagen er der noter af hindbær og en lille sødme. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.


Cavalino, Domaine du Mas des Armes, Pays de l'Hérault, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
75 kr., Køge Vinhandel
Rosé med den ganske lyse farve, som franskmændene kalder oeil de perdrix, agerhøne-øje. Det er en venlig og pæn lille vin, som man kan skænke til en frokost under en parasol. En udpræget madvin.


Terras d'Uva, Henrique Uva, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2011, lav alkohol (12,5%)
75 kr., Vinport
Rubinrød rosé med en kraftig duft og en ret let smag med toner af kongen af Danmark.

Rødvin


Le Mascera Primitivo, Feudi, Salento, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
55 kr., Gallovini
En rigtig dejlig rødvin, der smager som en hel kurv fuld af sommerbær. Den har også et lille forfriskende anis-bid i den meget lange eftersmag. Et kup til prisen.


Stony Creek, Winemakers Selection, Shiraz, Padthaway, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
59,75 kr., pris ved 6 flasker: 44,75, Skjold Burne
Fyldig, let krydret rødvin med noter af kirsebær og blommer og et stejf af peber. Et rigtig godt glas til en rimelig tilbudspris. Flasken har skruelåg.


Le 5, Le Mas de Bertrand, Coteaux du Languedoc, Saint-Saturnin, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
65 kr., Vin-T-Vin
Denne rødvin på biodynamisk dyrkede druer smager godt og hænger fint sammen. Den har god, blød frugt og en lang, levende eftersmag. Prisen er meget attraktiv.


Domaine de la Grangerie, Pinot Noir, Mercurey, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
79 kr., Rema 1000
En lækker rødvin i fin balance med god Pinot-karakter. Godt krydret. En sjældent lav pris for så god en Pinot.


El Tranque, Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
89,75 kr., Skjold Burne
Elegant rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère og Malbec. Den er i fin balance med dejlig frugt og diskrete fadtoner.


El Rosal, Tarapacá, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
89,75 kr., Skjold Burne
Frugten er helt i front i denne dejlige rødvin. Vinen har noter af mørke bær og blommer og fint integrerede fadtoner, og den slutter rundt og blødt. Den har en dybere farve end de fleste andre Pinot-vine, men det siges at være typisk for Casablanca-dalen.


Saint-Esprit, Delas, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
90 kr., H.J.Hansen Vin
Flot og fyldig - en ægte, umiskendelig Rhône-rødvin med sprudlende frugt, fint krydderi og en lille sødme. En lækker sag.


Viña Zaco, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
En rigtig dejlig rødvin med duft af modne brombær og skovbund og en åben og bred smag, der udvikler sig i munden med mørke kirsebær, krydderier, et godt bid af tanniner og en syre, som gør vinen velegnet til mad - fx til en god lammesteg.


Tarapacá, Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
129,75 kr., Skjold Burne
En charmerende, blød og lækker rødvin med frugtfylde og fine fadtoner. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide.


Tarapacá, Gran Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
129,75 kr., Skjold Burne
Fortræffelig rødvin med toner af kirsebær og fint krydderi - peber. Dertil bløde tanniner og vanille fra fadlagringen. Det er en vin, som mange vil kunne lide på grund af dens frugtfylde og fine sødme.


Altesino, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Frankrig, 2007, middel alkohol (14%)
137,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin kommer bare ind og bemægtiger sig alle sanser. Den er tør, meget krydret, kompleks og spændende. En oplagt vin til mad.


Clan Destino, Sangiovese, Rosso di Montalcino, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
170 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Herlig rødvin - en fantastisk og fem år gammel rødvin, der åbner sig og skaber glæde i mund og næse. Blød frugt, fint krydderi, lang eftersmag. Vinens navn, Clandestino, vil kunne oversættes ved hemmelig.


Rio Cassero, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
279 kr., på tilbud indtil 7. juli: 149 kr., Vinoble
Superlækker rødvin - en Brunello af ædel byrd. Med fløjlsblød frugt og markante toner af kirsebær og chokolade. Tilbudsprisen er lidt af et kup.


Tara-Pakay, Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2008, høj alkohol (15%)
399,75 kr., Skjold Burne
Vinhusets topvin, der hele vejen igennem plejes af et hold af kvinder fra beskæring til plukning. Der fremstilles kun 6000 flasker til salg i hele verden - deraf den høje pris. Men det er nu også en stor og fornem rødvin, superblød og med toner af kirsebær, blåbær, mange krydderier og fadlagring - fransk og amerikansk eg.


Rosso Fuoco, Torre de Lancia, Salento IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 25): 33,16 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
Fyldig og markant sødlig rødvin på druerne Negroamaro og Primitivo. Egentlig en rar vin, men også en enkel vin. En billig vin, som mange vil kunne lide.


Cignozza, Rosso dei Poggi, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
115 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Propperiet
En god rødvin til det italienske køkken - pesto, pasta, pizza ... I den bløde smag er der toner af kirsebær. Vinen er lavet på 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon.


Les Grands Chemins, Les Producteus Reunis, Carignan, Pays d'Hérault IGP, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
45 kr., Wine.dk
Pæn, lille frikadelle-skubber med markant sødme. Flasken har skruelåg.


Calendas, Ochoa, Navarra, Spanien, 2010, lav alkohol (13%)
99 kr., på tilbud indtil 2. juli: 79 kr., Vinoble
Krasbørstig rødvin på druerne Tempranillo og Syrah, en vin til kraftige retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Sød vin


Tarapacá, Late Harvest, Isla de Maipo, Chile, 2011, lav alkohol (13%)
79,75 kr., pris for 50 cl, Skjold Burne
Indtagende sød vin på senthøstede druer - Sauvignon Blanc (60%) og Gewurztraminer. Vinen er blød, elegant og i fin balance. Den er ikke sliksød, men superlækker.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.