Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42. 2012



Nyheder i uge 42, 2012





.




Det er blandt andet Majnoni Guicciardini, en Chianti Superiore, som vi gav fem stjerner i VinAvisen, der hænges ud som den store forbryder. Den koster 100 kr. for en liter hos Carlo Merolli.

Den stakkels bastflaske
I sidste uge fortalte vi, at Sundhedsstyrelsen igen i år hænger den stakkels bastflaske ud som kilden til al alkoholsk fordærv.
Da styrelsen gjorde det sidste år, tog en af vores bedste importører af italiensk vin, Carlo Merolli, det meget ilde op.
Han skrev til Sundhedsstyrelsen, at det ikke er vin på bast, der bidrager til en forøgelse af alkoholisme herhjemme. For de fleste danskere står flasken som symbol for italiensk vin, hyggelige skovture, spaghetti med meatballs, Lady & Vagabonden og gode Chianti-vine. Altså noget positivt, vin til maden, vin som fødevare.
– Det, der bringer min urin til kogepunktet, skrev Carlo Merolli, – er, at ingen hos Sundhedsstyrelsen har tænkt på, at kun Italien bruger bastflasken som vinbeholder. Ergo identificeres flasken med italiensk vin. At bruge den i en antialkohol-kampagne er at "kriminalisere" både beholderen og italiensk vin.

Et venligt svar
Carlo Merolli opfordrede Sundhedsstyrelsen til at droppe anvendelsen af bastflasken i sine kampagner og at benytte sig af andre kendte flasketyper, der virkelig symboliserer misbrug. Og han fik et venligt svar:
Den 24. oktober 2011 skrev Stine Flod Storgaard hos styrelsen: – Det har på ingen måde været hensigten at "kriminalisere" nogen bestemt flaske- eller alkoholtype [...] Det er altid godt for os at få reaktioner og synspunkter på vores kampagner, og de vil blive drøftet i forbindelse med den videre kampagneplanlægning.
Drøftelserne i løbet af det forløbne år er åbenbart resulteret i, at man ignorerer Carlo Merollis indvendinger. Man kan ligefrem høre Sundhedsstyrelsen medarbejdere sige til hinanden: – Vi kører bastflasken igen i år. Italienerne laver næppe vrøvl. Det ville naturligvis være langt mere relevant at vælge en breezer eller en ølflaske fra Carlsberg, men det giver bare en farlig ballade. De kommer efter os med bål og brand.
På italiensk kaldes en bastflaske for un fiasco. Man kan bruge samme ord om Sundhedsstyrelsens brug af skatteydernes penge.


Briterne er bange for at bestille vin
88% af briterne er nærmest skrækslagne for at skulle bestille vin på en restaurant. Det viser en ny rapport, French Wines with Style Report, ifølge The Drinks Bussiness, og værre er det, at kun 20,8% af briterne ville finde på at spørge en tjener til råds.
25,8% af de adspurgte i undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten, slipper om muligt over problemet ved at videregive opgaven til en ven ved bordet.
Når endelig vinen bliver bestilt, vælger 24,1% af briterne fransk vin. Det næstmest populære valg er australsk vin med 18,6% efterfulgt af italiensk vin med 13,4%.

Input efterlyses
Det er ret oprørende, at et så stort antal briter ikke bryder sig om at spørge tjenerne eller sommeliererne til råds. Disse fagfolk står jo på spring for at hjælpe gæsterne. Gad vide, om det står lige så slemt til i de danske restauranter.
Vi vil gerne have input om emnet fra såvel restaurantgæster som sommelierer - og gode råd til, hvordan man takler situationen fra både den ene og den anden side. Send venligst en mail til info@vinavisen.dk.



Ingen årgang 2012
- I kan godt gå hjem. Årgang 2012 er droppet. Sådan nogenlunde lød meddelelsen til høstarbejderne i Storbritanniens største vinhus, Nyetimber, for nylig.
Vinhuset fremstiller udelukkende mousserende vin - omkring 400.000 flasker om året - men i år vil der ikke blive lavet en eneste flaske. Vejret i vækstsæsonen har drillet og budt på både frost, tørke og oversvømmede vinmarker, hvilket er gået ud over druerne, som ikke lever op til Nyetimbers kvalitetskrav.
Det har selvsagt været en svær beslutning at skrotte en hel årgang, og det er da også første gang, det er sket i de 24 år, vinhuset har eksisteret.
Dog vil der stadig blive sendt nye flasker i handelen i år. Nyetimber fremstiller en række forskellige og meget berømmede mousserende vine, som frigives til salg på forskellige tidspunkter, hvorfor ældre årgange stadig tilflyder markedet.
Det dårlige vejr i foråret og sommeren har ramt mange britiske vinhuse, og der meldes fra flere sider om en halvering af høstmængden.
Men i modsætning til hos Nyetimber, er der udbredt optimisme, når det gælder kvaliteten af druerne.








I Kjær & Sommerfeldts fine gamle lokaler smagte 175 universitetsstuderende vin i lange baner. De gik alvorligt til sagen - men hyggede sig også gevaldigt (foto: Anders de Lichtenberg).



Danmarks største vinfestival for studerende
En aften forleden strømmede 175 unge mennesker ind i de stemningsfulde lokaler hos Kjær & Sommerfeldt i København for at deltage i Danmarks største vinfestival kun for studerende.
Arrangørerne af Student Wine Festival 2012 var CBS Wine, Copenhagen Business School’s vinklub - en klub, der er en lang succeshistorie med stribevis af vinsmagninger, der henvender sig til skolens 16.000 studerende.
Det er grundlæggeren af vinklubben, Peter Buch Hansen, samt yderligere tre studerende, der i dag står bag klubben. Dette vinglade team har oven i købet i juni i år erobret en fornem tredjeplads i Left Bank Bordeaux Cup 2012 – verdens største og mest prestigefyldte amatør-vinsmagning for universiteter og business schools.

En hærskare af medarbejdere
Student Wine Festival 2012 henvendte sig ikke kun til CBS’s studerende men til studerende på RUC (Roskilde Universitet), KU (Københavns Universitet) og DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Kun 48 timer efter at CBS Wine havde sat billetterne til salg, var de revet væk.
For 99 kr. var det muligt for deltagerne at smage mere end 50 vine fra hele verden og få en snak med andre studerende, der holder af vin.
Ved indgangen blev de studerende udstyret med en oversigt over alle vinene arrangeret efter land og på både dansk og engelsk. Og så kunne de ellers bevæge sig fra bord til bord, smage og spytte, mens en hærskare af medarbejdere fra Kjær & Sommerfeldt skænkede i glassene og forklarede om vinene, så vininteresserede på alle niveauer følte sig velkomne.

Imponeret af lokalerne
Af en artikel på engelsk af en studerende ved CBS, Andrew Holdt, fremgår det, hvor stor en succes festivalen var. Alene de unikke omgivelser som Kjær & Sommerfeldt har at byde på. Som Holdt udtrykker det, så var han imponeret over de storslåede lokaler "hvor man var omgivet af vinflasker, der strakte sig helt op til loftet. Jeg kunne ikke undgå at føle mig umådelig misundelig på enhver, som arbejdede i dette vin-vidunderland".
Ud over smagningen af de mange vine inkluderede billetprisen også 25% rabat ved køb af aftenens vine, og stort set alle deltagerne gik hjem med en flaske under armen, så arrangementet har uden tvivl også været en succes for den anerkendte vinforretning.
- Jeg regner med, at CBS Wine vil afholde endnu en Student Wine Festival i 2013, og så må vi jo leje Forum, hvis det bliver nødvendigt, lyder det fra den glade vinklub-formand, Peter Buch Hansen.



<< Den officielle plakat for den nye James Bond Film, Skyfall.

< Også i "A view to a kill" fra 1985 drak agent 007 Bollinger champagne.



Nedtælling til James Bond
I øjeblikket glæder alle James Bond-fans sig, for nu er der nedtælling til film nr. 23 med den legendariske britiske agent. D. 26. oktober går Skyfall over det hvide lærred, og der er sket visse ændringer i agentens repertoire af favoritdrikke. Den kendte "martini shaken not stirred" er skiftet ud med et glas koldt skummende øl fra den hollandske bryggerikoncern Heineken.
Det har fået en del fans til at rynke panden, og Daniel Craig, der spiller James Bond, har ligefrem følt det nødvendigt offentligt at forsvare agentens nye drikkevaner. Som han udtrykker det, så skal der rigtig mange penge til at lave en 007-film, og dem har Heineken. Derfor er det vigtigt med denne produktplacering i filmen. Ialt har den nye film kostet et beløb svarende til næsten 700 millioner kr.
Dertil kommer lige så mange millioner til markedsføring m.m.

Udsolgt på 24 timer
James Bond vil dog ikke undvære sin yndlingschampagne, Bollinger, som først figurerede i agent-bøgerne og siden hen i filmene.
Som vi tidligere har fortalt, er der lavet en specialudgave af Bollinger La Grande Année 2002 med navnet "002 for 007". Flasken er udstyret med en særlig "agent-etiket" og leveres i en flot designet æske.
Herhjemme forhandles Bollinger champagne af Philipson Wine, der fik tilkendt nogle hundrede flasker af særudgaven. De blev revet væk i løbet af 24 timer. Så nu er det lykkedes vinfirmaet at skaffe yderligere et parti flasker, som er sat til salg. Ialt har Danmark så fået 900 af disse flasker, som kun er lavet i et begrænset antal.
Men der er stadig mulighed for at fejre agentens jubilæum med et glas af den almindelige udgave af La Grande Année 2002.
En smagsprøve på Skyfall i form af en trailer kan ses ved at klikke her.







< To af de etiketter, som Systembolaget har afvist. Begge sidder de på flasker fra det australske vinhus First Drop.


En ren farce
Systembolagets etiket-politik har udviklet sig til en ren farce. I uge 39 fortalte vi om det svenske vinimportfirma Arvid Nordquist, der fik problemer, da det skulle sælge 100 flasker af særudgaven af Bollinger La Grande Année 2002 til monopolet. Flasken er lanceret i forbindelse med James Bonds 50 års jubilæum på det hvide lærred, og der står derfor et 007 på etiketten. 7-tallet er dog forvandlet til en pistol, og den gik ikke hos Systembolaget.
Årsagen er følgende regel: "Markedsføringen af alkohol må ikke via udformning eller den sammenhæng, hvori den indgår, være forbundet med situationer, hvor det er almindeligt accepteret, at der ikke bør forekomme alkoholindtag." Og det er en regel, som hvert år forhindrer mange gode vinflasker i at indtage monopolets hylder.
Arvid Nordquist var uforstående over for forbuddet og henviste til en anden vin med en etiket, der viser en antændt bombe - en etiket, som Systembolaget har godkendt.
Monopolet har nu ifølge www.wownews.se svaret importøren, at det er en "tegneseriebombe, som derfor ikke forbindes med en seriøs hensigt om sprængning."

Musketeren måtte smide sværdet
Arvid Nordquist har nu også måttet ændre på en ny bag-in-box med den franske vin La Galope. Her blev der vist et meget lille billede i et af hjørnerne af en statue af d’Artagnan med et sværd i hånden. Igen fik importøren en løftet pegefinger fra Systembolaget - hvis han ville sælge sin vin til monopolet, måtte den berømte musketer gøres forsvarsløs.
Hos Arvid Nordquist undrede man sig endnu en gang, idet Systembolaget rask væk sælger rommen Captain Morgan med en sørøverkaptajn med et sværd i hånden samt hele to krydsede klinger på etiketten.
Også andre svenske importører har fået Systembolagets inkonsekvente regler at føle. Det gælder fx Wine World med to forskellige vine, Mother’s Ruin og Mother’s Milk, fra det australske vinhus First Drop.
Mother’s Ruin viser ifølge Systembolaget fuldskab og slagsmål samt børn, og alle tre emner er forbudt at vise på alkoholiske drikke i Sverige. Faktisk er etiketten en let omformet udgave af William Hogarths kobberstik Gin Lane fra 1751, hvor et meget synligt barn i armene på en ældre kvinde forrest i billedet er fjernet. Men det er åbenbart ikke nok. Et andet barn kan skimtes i yderkanten af billedet, og det er jo ikke så godt.
Når det gælder Mother’s Milk, er især navnet en torn i øjet på monopolet.

Kung fu er ikke så slemt
Med hensyn til Mother’s Ruin henviser Wine World til en anden vin, Kung Fu, hos Systembolaget. Her ser man en pige, der udøver den japanske kampsport - altså både et barn og en sportsgren - hvilket heller ikke er tilladt at vise.
Men monopolet har svaret, at begrebet kung fu nærmest kan oversættes til noget, der minder om "dygtighed gennem hårdt arbejde", og det er jo ikke så slemt. Med hensyn til pigen, så er hun så diffust tegnet, at det går an.
Og så er der endnu et skud på farce-stammen, nemlig en vin, Furet, som den svenske popsanger Per Gessle netop har lanceret. Vinens etiket viser blandt andet Gessle selv som barn cyklende og iført pyjamas. Igen mente Systembolaget, at det var noget værre noget med det pyjamasbarn - søvn, børn og alkohol skal ikke kædes sammen. Den lille Per Gessle har derfor pænt måttet stå af cyklen igen.



<< Per Holm fra Champagnesjælen i færd med at høste druer.

< En veludviklet drueklase og klaser, der ikke er nået ud over blomsterstadiet. Billedet er taget i Champagne-regionen Aube i august.


Rapport fra Champagne
Torben Elhauge, der sammen med Per Holm ejer vinimportfirmaet Champagnesjælen, har været med under årets druehøst i Champagne. Han har nu sendt os en lille rapport fra distriktet:
- Inden jeg forlod Danmark, læste jeg, at høsten var en katastrofe. Dette var ikke tilfældet. Champagnedistriktet er stort, og der er store regionale forskelle. I Aube, som jeg besøgte i august, fik jeg fortalt, at frost i april og hagl i juni gav ekstremt lavt udbytte. En vandretur i markerne omkring Meurville viste da også tydeligt, at kun en tredjedel af druerne var nået ud over blomsterstadiet. Anderledes er det gået i Marnedalen, hvor udbyttet er i den lave ende men af høj kvalitet.
- Kulden i juni og juli har øget mængden af sprøjtemidler mod blandt andet meldug, men en særdeles varm august og september satte skik på tingene, og druernes indhold af både sukker og syre gør forventningerne høje.
- Hos biodynamikerne er der ingen grund til fest; store dele af høsten er ødelagt, da der jo ikke sprøjtes på disse marker. Man kan læse mere om Torben Elhauge i ugens Blå Bog længere nede på siden.




.


17 postkort fra Tyskland
VinAvisens Mariette har været på en tur til Tyskland, hvor hun har besøgt vinregionerne Rheinhessen og Franken. Det er blevet til en serie på 17 postkort, hvoraf vi nu bringer de sidste fire. I denne uge besøger vi blandt andet det gode vinhus Bickel-Stumpf. Serien af postkort har vi samlet på en særlig side.



.......
Matthias Stumpf fortalte om sin vinfremstilling med den stejle vinmark som bagtæppe.

Postkort nr. 14 fra Tyskland:
En meget stejl mark i Frickenhausen
Søster og bror, Melanie og Matthias, og deres far, Reimund Stumpf, tog imod, da vi besøgte Weingut Bickel-Stumpf i Frickenhausen. Vinhusets navn skyldes, at Reimund i 1976 giftede sig med Carmen Bickel fra byen Thüngersheim. Da hun også kom fra en vingård, har familien i dag to fornemme Erste Lage (meget gode) vinmarker, der ligger i hver sin by med 35 km’s afstand.
Lige uden for byporten i Frickenhausen ligger den ene af markerne på Kapellenberg, der er opkaldt efter et lille kapel fra 1699 midt imellem vinstokkene. Her gik vi op sammen med familien Bickel-Stumpf og skuede ud over vinstokkene og byen nedenfor.
Da vi skulle ned igen, lokkede Matthias os til at tage turen ned gennem den meget stejle vinmark. Det var ikke helt nemt, og man tænkte uvilkårligt på det hårde arbejde, det må være at få druerne i hus.



.......
Melanie Stumpf, der står for vinhusets markedsføring, havde både vin og hund med op i vinmarken på Kapellenberg.

Postkort nr. 15 fra Tyskland:
Spændende blandingsvin på syv druer
Før vi gik ned fra Kapellenberg blev vi ført hen til en vinmark, hvor der voksede et virvar af syv forskellige druer: Silvaner, Riesling, Gelber Muskateller, Elbing, Gewürztraminer, Goldmuskateller og Gutedel.
Vinstokkene, der stammer fra nedlagte vinmarker på Kapellenberg, har Bickel-Stumpf selv genplantet for en del år tilbage, og ud af druerne er familien begyndt at fremstille en såkaldt Gemischter Satz.
I gamle dage var det almindeligt at plante forskellige druer i samme mark, høste hele molevitten og lave en slags blandingsvine. Fordelen var, at nogle druer modnedes tidligt og andre sent, men når de blev blandet sammen, var der balance i tingene. Man risikerede ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer.
Det er denne vintradition, familien nu har vakt til live. Dog er blandingen af druerne ikke helt tilfældigt, idet man følger en gammel opskrift fra 1902.
Vi smagte årgang 2009 af denne vin, og den var ualmindelig dejlig. Det er de øvrige vine fra Bickel-Stumpf også, og de fås herhjemme hos Barrique Vin. Længere nede er der stjerner til disse top-vine.




.......
Inspireret af den berømte 1700-tals kunstner Tiepolo har en lokal kunstner dekoreret to af i alt tre store fade hos vinhuset Hans Wirsching.

Postkort nr. 16 fra Tyskland:
Flotte fade i den gamle vinkælder
Næste stop var Hans Wirsching, et af de ældste vinhuse i Franken med rødder tilbage til 1630 og med 14. generation, Andrea Wirsching-Ebert, bag roret. Hun skænkede smagsprøver på vinhusets dejlige og frugtrige Silvaner-vine fra stribevis af Bocksbeutel’er.
Disse samt flere af husets øvrige vine, som der er stjerner til længere nede på siden, importeres til Danmark af Jysk Vin.
Vi fik også en rundtur i husets vinkælder fra 1500-tallet, der emmer af historie. Her så vi adskillige gamle fade med fornemt udskårne motiver. Det var svundne tiders vinmagere, der, hver gang de havde lavet en særlig god årgang, bestilte et fint dekoreret fad til minde om årgangen.
Midt imellem de gamle mørke fade strålede et par flot bemalede fade af nyere dato. Det var en lokal kunstner, der havde udsmykket dem, og inspirationen havde han fået fra loftsmalerier af den italienske 1700-tals kunster Giovanni Battista Tiepolo i slottet i Würzburg.



.......
Vinoteket i Iphofen er spritnyt. Udover smagsprøver på vinene fra 21 af Frankens vinhuse kan man foran de enkelte vine trække små plader ud med informationer om vinene.

Postkort nr. 17 fra Tyskland:
Smart vinotek i den gamle by
Iphofen, hvor Hans Wirshing har til huse, er en af disse charmerende små vinbyer med byporte og bindingsværk, som man møder rigtig mange af i Franken.
Vi blev lidt i byen efter besøget hos vinhuset - blandt andet for at se Vinothek Iphofen.
Vinoteket er indrettet i et totalt ombygget og tilbygget hus fra 1694, hvor de historiske bygningsdele på spændende vis er forenet med den moderne arkitektur. Vi fik at vide, at mange af indbyggerne i Iphofen oprindelig ikke var spor glade for, at der skulle pilles ved en af de gamle bygninger. Men i dag er de fleste stolte over nyskabelsen.
I Vinothek Iphofen, der breder sig over 600 kvadratmeter og ialt fire etager, kan man smage og købe vinene fra hele 21 af regionens vinhuse.
Dette var det sidste postkort fra rejsen til Rheinhessen og Franken. Samtlige postkort er nu lagt ind på en samlet side, som kan ses ved at klikke her.





Gem ikke alkoholbamserne
Vinproducenten Randy Dunn i Napa Valley er lidt en klassens frække dreng. Han har skarpe meninger og er ikke bange for at støde sine kolleger med sine bramfri udtalelser.
Som vi fortalte i uge 10, 2011, har Dunn allerede for flere år siden erklæret Napa Valleys alkoholbamser krig. Det er vine, som efter hans mening nærmer sig hedvin-stadiet, og det gælder ikke mindst vine på Cabernet Sauvignon-druen. I 2008 undersøgte Dunn tyve kult-rødvine på druen - alle fra Napa - og det viste sig, at de indeholdt mellem 14,1% og 16,6% alkohol med et gennemsnit på 15,6%.
Det er vine, der efter Dunns mening bedøver smagsløgene, og hvis særegne karakter – deres individualitet og terroir – simpelt hen drukner i alkohol.
Nu er vinproducenten på barrikaderne igen. I et interview med Palate Press advarer han vinglade folk mod at købe de frugt- og alkoholrige kult-rødvine på Cabernet Sauvignon - dem fra bunden af Napa-dalen - med henblik på at gemme dem.

Døde efter 20 år
Ifølge Randy Dunn lader forbrugerne sig lokke af de rosende anmeldelser og høje point, som førende vinskribenter giver disse alkoholbamser, ligesom de lytter til rådene om, at vinene kan gemmes i adskillige år.
Men de folk, der har betalt beløb svarende til flere tusinde kroner for disse vine, bliver slemt skuffede, når de efter 20 år åbner klenodierne. De fleste af vinene vil være afgået ved døden. Disse vine er således hverken til at drikke nu eller siden hen ifølge Dunn.
Det er en helt anden sag med de fleste af de rødvine, der fremstilles på druer dyrket i bjergene i Napa - hvor Dunns vinhus blandt andet befinder sig.
Her i de køligere omgivelser er Cabernet Sauvignon-druerne typisk mindre og har en mere koncentreret aroma, når de høstes, end dem nede fra den varme dal. Det giver vine med et lavere alkoholindhold, en bedre struktur og flere tanniner - vine, der er langt bedre egnet til at bliver gemt i rigtig mange år.
Dunn har både tilhængere og modstandere, når det gælder disse synspunkter. Ét er sikkert: han er god til at antænde en ivrig debat i Napa Valleys vinverden.



STOR QUIZ
Sidste chance
for at vinde
25 bøger om vin
For to uger siden indledte vi en konkurrence, der løber over tre uger.
Præmien er en tung kasse med 25 vinbøger, og du deltager i lodtrækningen, hvis du kan besvare de fem spørgsmål herunder.
Besvarede du også de fem spørgsmål i hver af de to sidste uger, vil du have hele tre chancer – det kan du i øvrigt stadig nå ved at åbne VinAvisen i uge 40 og uge 41.
Send en mail med dine svar på de fem spørgsmål herunder. Skriv A, B eller C ud for nummeret på det enkelte spørgsmål og tilføj dit navn og din postadresse.
Og send så mailen til quiz@vinavisen.dk senest nu på fredag d. 19. oktober. Svarene og navnet på vinderen bringer vi i næste uge. Her kommer spørgsmålene:
........
........
11. Hvad er Recioto?
A. En berømt vinavler i Valpolicella, Luigi Paolo Recioto.
B. En vinteknik, på dansk reciotering, der nedsætter indholdet af alkohol.
C. En sød italiensk vin, fremstillet på tørrede druer.

12. Fra hvem eller hvad har drinken Kir fået sit navn?
A. Château Kirwan.
B. Borgmesteren Félix Kir.
C. Solbærsorten Kir Royal.

13. Fra den nordligste vinregion i Portugal, Minho, kommer vinen Vinho Verde. Hvad betyder Vinho Verde?
A. Hvid Vin.
B. Grøn Vin.
C. Sand Vin.

14. På en flaske hvidvin fra Alsace står ordene Vendange Tardive. Hvad betyder de?
A. At vinen er tilsat stoffet Tardivin Vendaris, H6O3-Ph7-E37.
B. At druerne til vinen er høstede sent på året.
C. At vinen har taget en vending over ækvator til øgruppen Tardiverne.

15. Du er på ferie i Toscana og vil gerne smage den søde vin, som man ofte skænker til små mandelkager. Men hvad er det nu, den hedder?
A. Vin Santo.
B. Vin Sangue.
C. Vin Sacro.
........


Ny AVA i Virginia
AVA (American Viticultural Area) er amerikanernes svar på franskmændenes AOC eller AOP, som det jo hedder nu.
Det er som regel vinproducenterne i et givent vinområde, der fremsætter ønske om at få deres egen AVA – og det er Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, en afdeling under det amerikanske finansministerium, der bevilliger den.
I modsætning til i Frankrig er det relativt nemt at få godkendt en ny appellation i USA. Af samme årsag føjes der løbende nye AVA’er til listen.
Tidligere i år blev Naches Heights i staten Washington og Pine Mountain-Cloverdale Peak, der breder sig dels i Sonoma og dels i Mondocino County, godkendt af de amerikanske myndigheder. Og for nylig blev der givet grønt lys for endnu en AVA, Middleburg Virginia, et vinområde 80 kilometer vest for Washington DC.
Den nye AVA i Virginia har omkring 90 hektar vinmarker fordelt mellem 24 vinhuse. Den er den syvende AVA i staten Virginia og nummer 198 på amerikansk jord.



]


...




Omgivet af en kødrand af bartendere og fotografer miksede Salvatore Calabrese sig til verdensrekorden. Fra en film på YouTube.

Verdens dyreste cocktail
I uge 32 fortalte vi om den forretningsmand, der ved et uheld kom til at knuse en flaske Clos de Criffier Vieux Cognac fra 1788 til 477.000 kr. i Playboy Club i London.
Cognacen skulle have været anvendt til en større begivenhed, hvor en udsendt fra Guinness World Records skulle overvære den berømte britiske bartender Salvatore Calabrese blande verdens dyreste cocktail.
Det er dog lykkedes Payboy Club at skaffe endnu en flaske af den kostbare spiritus, og for få dage siden kunne Calabrese så slå den hidtidige rekord - en cocktail i Burj Al Arab Hotel i Dubai til en pris svarende til cirka 35.000 kr. glasset.
Ud over den udsendte medarbejder fra Guinness var der en bred tilskuerskare af bartendere fra hele verden, da Calabrese gik i gang med at blande sin drink.

En ren operation
Salvatore Calabrese startede med at åbne den gamle cognacflaske - en fem minutter lang operation med kniv, proptrækker og metaltænger. Under det store arbejde sørgede en assistent - som en anden sygeplejerske - for med mellemrum at tørre sveden af panden på den let nervøse bartender. En lille film på YouTube viser, hvordan Calabrese blandede drinken.
Klubben serverer gerne verdens dyreste cocktail, der har fået navnet "Salvatore’s Legacy", for de gæster, som har råd - prisen pr. glas er 5500 pund (cirka 50.900 kr.).
Nedenfor ses opskriften. Den er faktisk nem - når først man har skaffet ingredienserne ...

Salvatore’s Legacy
40 ml Clos de Criffier Vieux Cognac 1788
20 ml Kummel likør 1770
20 ml Dubb Orange Curacao 1860
2 stænk Angostura fra før år 2000
Samtlige ingredienser hældes i et drinksglas med et par isklumper, hvorefter der røres rundt, og indholdet hældes i et klassisk cocktailglas.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Torben Elhauge (f. 1963) er vokset op i den jyske by Ranum i et hus med vinballoner fyldt med hybenvin, og hvad hans forældre nu ellers kunne få til at gære. Hvis det ikke var hjemmebrygget, der kom på bordet, så var det "den med tyren".
    Så det var ikke den store vininteresse, Torben Elhauge havde med i bagagen, da han flyttede til København for at læse til kemiingeniør. Efter endt uddannelse har han siden 1990 arbejdet i en række forskellige medicinalfirmaer.
    I takt med at SU’en blev udskiftet med stadig bedre lønninger, vaktes også interessen for vine af stadig bedre kvalitet. Men når det gjaldt champagne, var den berømte boblevin indtil for nogle få år siden stort set kun noget, Torben Elhauge fik i glasset til kransekagen nytårsaften.
    Men det blev der vendt op og ned på efter en sommerferie i Champagne-distriktet, og siden da har vinentusiaten været bidt af en gal champagneprop.
    I 2011 førte denne lidenskab for de gode bobler til, at han sammen med sin kollega Per Holm grundlagde Champagnesjælen - et online vinimportfirma, der udelukkende handler med champagner.
    Med sin uddannelse som kemiingeniør er Torben Elhauge helt naturligt også interesseret i de tekniske detaljer omkring fremstillingen af champagne, boblernes egenskaber osv. Dette fagnørderi får i dag frit løb på en underholdende måde i en spirende foredragsvirksomhed.
    Adresse: Champagnesjælen, Grøndals Parkvej 54, 2720 Vanløse, tlf.: 20 40 66 89. e-mail: tel@champagnesjaelen.dk, www.champagnesjaelen.dk.


Til_37/09



,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,

Hvad er en quintal?
Uffe B. har i en bog læst, at man i et italiensk distrikt har en grænse for høstudbyttet på 80 quintal pr. hektar. Men hvad er quintal for noget? spørger han.
Det er en gammel benævnelse for vægt, der blev defineret på forskellig vis i de enkelte lande, men som oftest var lig med 100 pund. I Frankrig var det 48,95 kg, i Spanien 46 kg og i Portugal 58,75 kg.
Nogle gange kalder man også enheden for cental (centner), og begge ord – både ordet quintal og cental – kommer af det latinske ord centenarius, der betyder "lig med 100". I Tyskland er Zentner dog lig med 50 kg.
I dag har man vistnok vedtaget, at en quintal er lig med 100 kg, og hvis det også gælder de 80 quintal, som Klaus Petersen nævner, så er grænsen for distriktets høstudbytte altså 8000 kg druer pr. hektar. Det svarer til cirka 50 hektoliter pr. hektar (hl/ha).
I Italien indgår quintal i dagligdags sprog og er meget anvendt i vinbranchen.
,,,,
Svaret kommer i næste uge
I sidste uge efterlyste vi svar blandt læserne på et spørgsmål fra Peter Neustrup om, hvad det betyder, når der på en vinetiket står 9% + 2,5%. Vi har fået en del bidrag fra læserne - og flere er velkomne. Vi bringer svaret i uge 43.,,S,,,
,,,,,,,,,,,,,,



    Ugens vinøse billede
    Willy Pedersen ejer Château la Corne i byen Le Pian sur Garonne, en lille by i Bordeaux.
    For et par uger siden sad han sammen med gode venner fra Danmark på restaurant L'Antre Deux Verres, der holder til i en grotte under borgen i Saint Émilion.
    Selskabet sad udenfor på terrassen og nød en god middag til 25 euro pr. næse samt den gode udsigt ud over byen, da Willy Pedersen fik ideen til dette billede, som han straks snuppede.
    Hvorefter han fik endnu en god idé, nemlig at sende billedet til os. Det siger vi tak for – og har den største lyst til at snarest at gense den vidunderlige, gamle vinby Saint Émilion.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    194 Den californiske Napa-dals kultvin Opus One lagrer under en veritabel gravhøj (foto © Trine Schou).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 49 vine. Af disse vine var der 41, som fik mere end to stjerner og hele 34, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 195 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Aurora, Moscatel, Vinho Branco Espumante Natural, Brasilien, lav alkohol (7,5%)
109 kr., Excellent Wine
Forfriskende vin med fine bobler og en lille sødme. Skal man endelig have bobler til nytårets kransekage, kan denne vin være sagen.


A.mano Rosa, Puglia IGT, Italien, lav alkohol (12,5%)
115 kr., Strandgaarden
Tør, let og elegant boblevin med en lys rosa farve, fine, stadige bobler og en smag med toner af fersken og eksotiske frugter.

Hvidvin


Arium, Felix Solis, Verdejo, Valdepeñas, Spanien, 2011, lav alkohol (12,5%)
45 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Let, blid og blød hvidvin på den gode drue Verdejo. En glimrende hverdags-vin til en rimelig pris.


Domaine Preignes le Vieux, Chardonnay, Pays d'Oc IGT, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
59 kr., Franske Vinhus
Frisk økohvidvin med god druefrugt, mineralske toner og et lille bittert bid, der gør den glimrende til mad. En vin i fin balance.


Colle del Mandorlo Bianco, Feudo Montoni, Sicilien, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
81 kr., Otto Suenson & Co.
En dejlig hvidvin med god fylde og en aromatisk og frugtrig smag med noter af gule blommer og grønne druer. Nyd den fx til en ekstra god kyllingeret.


Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Silvaner, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2010, lav alkohol (11,5%)
89 kr., Jysk Vin
Dejlig Franken-hvidvin i den traditionelle Bocksbeutel-flaske. Vinen har en kraftig, krydret duft og en frisk, fyldig druesmag med mineralske toner. Flasken har skruelåg.


Charles Renoir, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
93,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 42): 64,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Vi har smagt tidligere årgange af denne hvidvin, hvor vi ikke har været nær så begejstrede, som vi er nu. For det er vi. Dette er en elegant, tør vin med en vinøs smag med noter af modne grønne druer, lyse blommer, citron og en anelse melon. Vinens ranke syre gør den yderst velegnet til mad. Flasken har skruelåg.


Iphöfer Kronsberg,, Hans Wirsching, Scheurebe, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2011, lav alkohol (12,5%)
94 kr., Jysk Vin
En vidunderlige hvidvin - elegant, med smørblomster i næsen og en smag med stor fylde. Den er tør uden at knække og har en lang vinøs eftersmag med en vis fedme og noter af grønne druer samt et strejf af røg. Flasken er den typiske Bocksbeutel, og lukningen er skruelåg.


Vida Nova, Branco, Quinta do Moinho, Algarve, Portugal, 2011, middel alkohol (14%)
100 kr., H.J.Hansen Vin
Endnu en vin fra sangeren Cliff Richards vingård på Portugals sydkyst. Det er en tør hvidvin med frisk frugt, der fint afbalancerer smagen af træ.


Buntsandstein, Weingut Bickel-Stumpf, Silvaner, Franken, Trocken, Tyskland, 2009, lav alkohol (12%)
139 kr., på tilbud i uge 42 (denne uge): 99 kr., Barrique Vin
En af disse dejlige Franken-hvidvine med en fin duft af modne grønne druer og en fyldig smag med god frugt og tilpas syre - men også med en behagelig lille sødme til slut. Vinen er tappet på den traditionelle Bocksbeutel.


Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Scheurebe, Franken, Tyskland, 2010, middel alkohol (13,5%)
167 kr., Jysk Vin
En vidunderlig hvidvin, der dufter mildt af moden melon og har en fyldig smag med en behagelig fedme. Det er en meget aromatisk vin med noter af appelsiner og nektariner. Vil egne sig fint til let krydrede asiatiske retter.


Herzkapellenberg, Weingut Bickel-Stumpf, Silvaner, Franken, Spätlese Trocken, Tyskland, 2009, lav alkohol (13%)
199 kr., på tilbud i uge 42 (denne uge): 139 kr., Barrique Vin
En dejlig, let krydret og aromatisk hvidvin med en anelse sødme og med noter af mandariner i eftersmagen. Den kunne næsten minde lidt om en let Gewürztraminer-vin. Den nydes bedst godt afkølet fx som aperitif eller til en eksotisk salat. Flasken er den for Franken så charmerende Bocksbeutel.


Gemischter Satz, Weingut Bickel-Stumpf, Franken, Tyskland, 2009, lav alkohol (12%)
229 kr., på tilbud i uge 42 (denne uge): 159 kr., Barrique Vin
Denne hvidvin er sammensat af hele syv forskellige druer, der dyrkes på en og samme vinmark - ligesom vinbønderne gjorde det i gamle dage i Franken. Samtlige druer er høstet og vinificeret samtidig, og det har givet en spændende og ualmindelig dejlig vin. Den dufter af ren druemost med et strejf af flint og har en aromatisk frugtsmag med en flot balance mellem sødme og syre. Nyd den afkølet, men ikke for kold - ved et par grader ekstra kommer alle de skønne smagsnuacner til deres fulde ret. Det er selvfølgelig en dyr vin - men et kup til tilbudsprisen.


Frickenhäuser Kapellenberg Mönchshof, Weingut Bickel-Stumpf, Sylvaner, Franken, Grosses Gewächts, Tyskland, 2009, lav alkohol (13%)
289 kr., på tilbud i denne uge (uge 42): 199 kr., Barrique Vin
Det er intet mindre end en fantastisk hvidvin, der er tappet på denne Bocksbeutel. Duften er delikat med toner af melon og grønne druer, mens smagen er fyldig og rig på frugt, bred og lækker og med tilpas syre. Hver en mundfuld er en stor nydelse.


Iphöfer Julius-Echter-Berg, Hans Wirsching, Riesling, Franken, Tyskland, 2010, lav alkohol (12%)
303 kr., Jysk Vin
En helt igennem flot og harmonisk hvidvin med en fin duft af friske pærer og en stor, fyldig og aromatisk frugtsmag med tilpas syre og en fedme, der får smagen til at holde rigtig længe i munden. Eftersmagen afrundes af en behagelig lille sødme. En vin til et stort øjeblik.


Grüner Veltliner, Lenz Mozer Prestige, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
63,50 kr., på tilbud i uge 42 (denne uge): 50 kr., SuperBrugsen
En udmærket hverdags-hvidvin med pæn fylde, friskhed og smag af modne grønne druer. Det er en uhøjtidelig og let drikkelig vin, som mange vil kunne lide. Tilbudsprisen er nok den rigtige. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Famiglia Pasqua, Passimento, Veneto IGT, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
49 kr., Rema 1000
En meget venlig og dejlig rødvin i fin balance. En vin, som mange vil kunne lide - og lide at betale.


Miopasso, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
65 kr., Lago Import
Vellavet rødvin med rygrad og god frugt. Dertil en lille sødme og et bitte bid, der gør den god til mad. En vintervin, der også vil være en god julevin. Flasken har skruelåg.


Domaine St. Roch, Fitou, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Den smager rigtig godt, denne rødvin. Den har blød frugt, noter af chokolade, lidt peber og en fin, lille sødme. Prisen er yderst rimelig.


Tarapacá, Carmenère, Valle Central, Chile, 2011, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 54,75, Skjold Burne
Krydret rødvin med god og varm frugtfylde. Dertil en dejlig syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Beau-Rivage, Borie-Manoux, Bordeaux, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
75 kr., på tilbud indtil 21. oktober: 59 kr., Vinoble
En dejlig rødvin med en liflig duft og en karaktistisk Borderaux-smag. Glimrende til mad.


Moulin de Gassac Première Sélection, Languedoc, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., på tilbud indtil d. 21. oktober: 59 kr., Vinoble
En lækker og blød rødvin med god frugt, noter af modne mørke kirsebær og et lille forfriskende strejf af anis. En fin syre giver vinen elegance og gør den velegnet til lettere retter. Den sidste stjerne skyldes tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Bordón, Rioja, Crianza, Spanien, 2007, middel alkohol (13,5%)
90 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager
Dejlig, fem år gammel rødvin med en lækker, frugtagtig smag med mange facetter og fine, diskrete fadtoner. Glimrende til mad, men også som meditations-vin.


Terra del Varo, Tenuta Cavalier Pepe, Aglianico, Irpinia, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 12 flasker: 89,10 kr., Distinto
Flot rødvin med saft og kraft. En vin med frugt og tanniner og krydderi. En vin med bid og en udpræget madvin.


Simane, Reverdito, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
99,95 kr., på tilbud ved 6 flasker i oktober, Erik Sørensen Vin
Superlækker rødvin med en dejlig duft og en vidunderlig lækker smag med mange facetter og bløde tanniner. En vin, der hænger godt sammen. En flot Langhe-vin.


Finca La Celia, Malbec, Uco Valley, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (14%)
109,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Flot og fyldig rødvin - faktisk meget lækker. Den er fuld af mørke bær og har en dejlig sødme. Kort sagt: En god Malbec.


Amaranto, Podera San Christoforo, Sangiovese, Maremma, Toscana, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Vinova
En rødvin, der udpræget er til mad. Den har en dejlig duft og en kraftig frugtsmag med røde bær - kirsebær - ret markante tanniner og en god syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Henley Park, Cabernet Sauvignon, Swan Valley, Australien, 2009, høj alkohol (14,6%)
139 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine
Kan man godt lide australske vine, så er denne rødvin sagen. Det er en kraftig vin med bred frugt og den sædvanlige australske sødme - uden at sødmen tager over. En vin i fin balance.


Domaine Tour Saint-Michel, Cuvée des Deux Saeurs, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet rødvin med dejlig frugt og krydderi, der åbner sig i munden med talrige facetter. Kan drikkes nu, men gem den gerne endnu et par år.


Triple Overtime, Igor Larinov, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien, 2006, høj alkohol (14,9%)
140 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Vinentusiasten
Californisk bamse-rødvin, der er som skabt til kraftige, stærkt krydrede (kød)retter. I smagen er der mørke bær og cedertræ (cigarkassetræ). Ingen spritkant.


Latitude 41, Pinot Noir, South Island, New Zealand, 2010, høj alkohol (14,5%)
159 kr., Kjær & Sommerfeldt
Stor og flot rødvin med et fornemt billede af druen Pinot Noir. Den har bare det hele. Her er der VIN i glasset. Flasken er forsynet med en prop, der kan løftes, når man har trukket en lang, snoet strimmel af. Ret smart.


Cantina di Negrar, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2009, høj alkohol (15,5%)
159,95 kr., ViniPortugal
Elegant og meget lækker Amarone. Den har en dejlig duft og en smag med en masse blød, varm frugt og er - trods de 15% - uden spritkant.


Didier Cornillon, Cornas, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
295 kr., Vinmand
Fantastisk flot og lækker rødvin med et stort register af smagsnuancer - sorte bær, lakrids, chokolade ... Afrundet syre og en lang eftersmag.


Paul Mas, Syrah, Pay d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
45 kr., Amka
Mild og venlig rødvin - krydret, med god, saftig frugt og med et pænt billede af Syrah-druen. God eftersmag. Flasken har skruelåg.


Le Président, M. Aubert, Vin de Pays de Méditerranée, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
45 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En behagelig rødvin med god duft og en frugtagtig, varm smag med en lille sødme og toner af vanille. Eftersmagen er kort.


Villa Terro, Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
59,50 kr., pris ved 2 flasker, Fakta
Til den rimelige pris en okay rødvin, som vil kunne tjene som en rigtig god hverdags-vin.


Pacifico Sur, Reserva, Carmenère, Curico Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
59 kr., VinDanmark Lagersalg
Rødvin med en let røget, herbal duft. Smagen ligesom deler sig i munden i tørhed og sødme, der ikke rigtigt hænger sammen.


Château la Ronelle, Domaines Fabre, Haut-Médoc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin med pæn frugt, fine krydderier og noter af ren lakrids. Den er dog lidt smal i smagsbilledet.


Marichal, Tannat, Canelones, Uruguay, 2011, middel alkohol (13,5%)
89 kr., Glud Vin
En robust rødvin med en ret spids syre. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Vignerons Catalans en Roussillon, Grenache Noir, Rivesaltes Rosé, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2010, høj alkohol (16%)
90 kr., Køge Vinhandel
En glimrende "naturligt sød" Rivesaltes - en vin, hvor man har stoppet gæringen med druesprit, så en del af druesødmen ikke er blevet omdannet til alkohol. Vinen har dejlig frugt og en spændende aroma med toner af mandarin, og sødmen er elegant og ikke sliksød. Den elegante, cylindriske flaske har skruelåg.


Riesling Frickenhäuser Kapellenberg, Weingut Bickel-Stumpf, Riesling, Franken, Tyskland, 2006, lav alkohol (11,5%)
279 kr., på tilbud i uge 42 (denne uge): 189 kr., Barrique Vin
En fornem sød, men ikke for sød, vin med orangeskal i duften og en vidunderlig sammensat smag med noter af korrender og tørret mango. Nyd den til en god isdessert eller frugttærte.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.