Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45. 2013



Nyheder i uge 45, 2013

Følg os på Facebook









Til højre ses Juhlin som bodybuilder, seriøs i profil med kvinden og sit glas – side 13 og 17 i bogen.

En duft af Richard Juhlin
I uge 41 anmeldte vi svenskeren Richard Juhlins bog "En duft af champagne" – og i to efterfølgende uger (uge 42 og uge 43) trængte vi ind bag hans historie om en blindsmagning, hvor han angiveligt kunne identificere 43 ud af 50 champagner.
Det viste sig, at det ikke var en smagning arrangeret af et blad i Paris, men "en lille leg", som Richard Juhlin selv foranstaltede efter en sådan smagning – da vinene nu alligevel var i glassene.
Siden er Juhlins champagnebog blevet anmeldt i Gastro af Jesper Uhrup Jensen, som ikke er ubetinget begejstret. Og i det netop udkomne nummer af Vinbladet er Peter Winding slet ikke glad for bogen:

Manipulerende opbygning
Peter Winding beskriver bogen som en dyrkelse af forfatteren selv, mere end af selve vinen. En bevidst og manipulerende opbygning af et image som verdens bedste smager og verdens bedste næse, fortalt og skrevet så mange gange, at forfatteren uden tvivl selv tror på det.
Juhlin poserer i bogen, billedet af hans ansigt fylder en hel side – et flot billede med en lys og mørk side af ansigtet. Er det et billede af Juhlins sjæl og samvittighed? spørger Peter Winding.
På side 17 står Juhlin som bodybuilder, seriøs i profil med kvinden og sit glas. Først på side 43 – efter at have fortalt hvor fantastisk og hvor forfærdeligt det er at være født med så unik en næse – starter han beskrivelsen af vinen.

Forføreren, sælgeren …
Peter Winding har læst de tidligere udgaver af Juhlins champagnebog og er ikke imponeret. Mange af afsnittene er simpelt hen for tynde, skriver han, ikke mindst det historiske.
Men, skriver Vinbladets redaktør, Juhlin tror på sig selv, dyrker sig selv og har gennem tiden opbygget et image, et sammenstik af forføreren, sælgeren, kritikeren, tryllekunstneren og showmanden, og har selv opfundet mærkevaren Richard Juhlin – verdens største smager.






En skræmmende fremtid
Forestil dig en fremtid, hvor folk står i kø foran en vinbutik med det ene formål at få blot en enkelt af de sidste flasker på butikkens hylder - uanset prisen.
Som fortalt i sidste uge, er det amerikanske analysefirma Morgan Stanley kommet med en dyster rapport, som godt kan få én til at udmale sig billedet ovenfor.
Ifølge rapporten vil denne verdens vinproducenter måske en dag få svært ved at leve op til den globale efterspørgsel på vin, og årsagen er ikke mindst de vinglade kinesere.
Kinas vinforbrug er steget med ekspresfart, og man forventer, at det i 2016 vil ligge på 4,8 milliarder flasker om året, hvilket gør landet til den største vinforbruger i verden. Og der er intet, der tyder på, at interessen for vin vil svækkes hos kineserne i årene, der følger.
Samtidig fortæller rapporten, at den globale vinproduktion ikke har været lavere i de sidste fyrre år, end den er i dag.
Ifølge det amerikanske magasin Time overvejer nogle amerikanere allerede, om de skal begynde at hamstre vinflasker, før kineserne drikker det hele …
OIV (Office International de la Vigne et du Vin) ser dog heldigvis noget lysere på fremtiden. Ifølge dette internationale organ, som repræsenterer vinindustriens interesser og omfatter cirka 40 deltagerlande, skal vi ikke frygte en fremtid uden vin på bordet.

Intet at være bange for
OIV forventer, at den globale vinproduktion i år vil stige med 8,8% til 281 millioner hektoliter, hvilket er den største mængde i de sidste syv år. Og det er 22,8 mio. hl - eller 3 milliarder flere flasker - mere end i 2012.
Årsagen er blandt andet rekordstore høstmængder i Spanien, Frankrig og Argentina.
Ud af de 281 mio. hl vin forventes verden at drikke de 245 mio. hl, hvilket gør, at der endog vil være et overskud af vin. Dette overskud på 36 mio. hl vil gå til destillering, og det er første gang siden 2007, at der er nok vin til at dække destillerings-industriens behov.
Det er selvfølgelig rigtigt, at Kina vil importere stadig mere vin for at kunne dække kinesernes stigende vinglæde. Men det asiatiske land gør også selv en stor indsats for at leve op til efterspørgslen. Vinmarksarealet er øget markant i Kina gennem de senere år og er i dag større end USA’s areal af vinmarker.
Hvis denne udvikling fortsætter, så vil hovedparten af den vin, kineserne i fremtiden vil drikke, komme fra kinesiske vinmarker.



En af de ægte kunst-etiketter fra Mouton Rothschild.

Forfalskede vinetiketter
- Internettet er oversvømmet af falske vinetiketter. Sådan lyder det ifølge The Drinks Business fra Château Mouton Rothschilds advokat, Madame Linder-Jamin. Og årsagen til udtalelsen er en sag om forfalskninger af etiketterne fra det berømte vinslot.
Sagen går tilbage til 2010, hvor en vinproducent i Saint Émilion købte en samling Mouton Rothschild-etiketter på den globale indkøbssite eBay. Vinslottet har hvert år siden 1945 fået en kunstner til at dekorere etiketten til den nye årgang, og etiketterne er derfor sagen for samlere.
Vinproducenten fandt dog snart ud af, at de købte etiketter var forfalskninger.
Politiet blev pudset på sagen, og man fandt omsider frem til, at svindleren var en frimærkesamler ved navn Yann Wagner. Han solgte etiketterne for mellem 5 og 20 euro (cirka 37-150 kr.) afhængig af årgangen, ligesom han også byttede dem for sjældne frimærker.
Wagner var desværre død i mellemtiden, men politiet arresterede hans "etiket-leverandør", Armand Aramian. Under en razzia af Aramians lejlighed i Paris fandt man 8000 forfalskede etiketter, der efter alt at dømme var fremstillet i Kina.
Aramian blev i sidste uge - efter flere års undersøgelser - dømt til fire måneders fængsel og en bøde på 5000 euro (cirka 37.300 kr.).
Dette er blot et enkelt eksempel på den omfattende svindel med vinetiketter. Her blev etiketterne solgt for deres eget værd - ofte ender forfalskningerne på ligeledes forfalskede flasker vin, og så er den jo rigtig gal.








Brad Mitton i færd med at fortælle om en af de vine, han har udvalgt til en kunde.

Vine skræddersyet til kundens smag
Brad Mitton er sommelier med 24 års erfaring inden for fødevare- og vinindustrien. Og så er han manden bag en ny hjemmeside, Brad’s Wine, hvorigennem han sælger vine, der er skræddersyet til hver enkelt kundes smag.
Først skal man på hjemmesiden svare på tolv spørgsmål, der spænder fra, om man kan lide tørre eller cremede blå oste, til om man foretrækker at nyde sin vin i en gammeldags lænestol eller en hip moderne stol.
Til sidst får man så opgivet tre vine, som Mitton mener lige er sagen, og for hver flaske kan man klikke på en lille film, hvor han fortæller om vinen.

En enkel og underholdende side
Vinene stammer fra alverdens vinlande, og Brad’s Wine leverer vin til mange forskellige lande.
Siden er ualmindelig godt, enkelt og underholdende lavet, og i filmene fornemmer man, at man er i direkte kontakt med Mitton.
Hvis man tilmelder sig som abonnent hos Brad’s Wine og betaler et månedligt beløb, vil man automatisk modtage tre flasker vin hver måned, som er udvalgt specielt til ens smag.
Når man har smagt vinene, kan man give dem point og kommentere dem på hjemmesiden.


Druer ødelagt af forurenet røg
Der kan være mange andre årsager end vejrliget til, at en vinproducent mister en del af sin kommende høst.
Kun fjorten dage før druerne skulle bringes i hus hos Bordeaux-slottet Château Léoville Las Cases i Saint Julien, blev 6 hektar af slottets i alt 100 ha vinmarker så forurenede, at druerne ikke kunne bruges til vinproduktion.
Det var en giftig røg fra nabo-slottet Château Léoville Poyferré, der var årsag til forureningen. Røgen kom fra et område, som slottet plejer at bruge til afbrænding af planteaffald - hvilket ikke på nogen måde forurener.
Som vanligt satte man ild til en stor bunke planteaffald - men skjult i bunken var der polyuretanskum og gipsplader. Deraf den ødelæggende sorte røg, der drev over til Léoville Las Cases's vinmarker. Løvet på vinstokkene blev sort, og druernes modning stoppedes.

Sendes til destillering
Nu har slottet høstet druerne og vinificeret dem separat. Vinen vil herefter højst sandsynligt blive sendt til destillering, hvis ikke den kasseres.
Léoville Poyferré har ingen skyld i det skete - det var umuligt at se, hvad der gemte sig i bunken.
Det er desværre blevet stadig mere udbredt i Bordeaux, at udefra kommende personer, der skal af med noget byggeaffald, skjuler deres skadelige affald i vinproducenternes store bunker af planteaffald.


Til_37/09






V-Tex modellen til hjemmebrug. En lille film på Enviro-Cools hjemmeside viser, hvordan dimsen bruges.

Kold hvidvin på 45 sekunder
Det kan godt føles, som om man skal vente meget længe, hvis man har lyst til et dejligt køligt glas hvidvin - og har glemt at afkøle flasken. Selv en tur i fryseren kræver jo en halv times tid …
Men nu har det britiske firma Enviro-Cool med støtte fra EU udviklet et redskab, der kan nedkøle drikkevarer - og det vil sige alt fra en dåseøl til en champagneflaske - i løbet af kun 45 sekunder. En slags "omvendt mikrobølgeovn", kalder firmaet sin opfindelse.
Teknikken, V-Tex, går ud på, at flasken eller dåsen hvirvles rundt i en væske, der så nedkøler indholdet med ekspresfart.
Der er udviklet en model både til erhvervslivet og til hjemmebrug. Sidstnævnte ligner med sit smarte design mest af alt en højtaler fra B&O, og den kan placeres såvel i køkkenet som på bordet i stuen.
Det er også muligt at indstille den temperatur, man ønsker flasken eller dåsen nedkølet til.
Enviro-Cool har endvidere skabt en model, der kan indbygges i eksisterende køleskabe. Og så er V-Tex en miljøvenlig teknik, der bruger 80% mindre energi end mange andre almindelige drinkskølere.


Sydafrikansk vingård sætter rekord
Kanonkop i det sydafrikanske vindistrikt Stellenbosch er berømt for sin rødvin på Sydafrikas nationaldrue, Pinotage. Men vingården fremstiller også en rødvin på Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Paul Sauer er navnet på vinen, og ved den nyligt afholdte International Wine and Spirits Competition (IWSC) i London vandt vinen i årgang 2009 trofæet for den bedste blandings-rødvin. Det gjorde vinen også for nogle andre årgange, 1994, 1999 og 2008.
Det er første gang nogensinde, at et vinhus har vundet den eftertragtede pris fire gange.
Oprindelig solgte Kanonkop al sin vin i bulk til kooperativet Stellenbosch Farmers Winery. Men for fyrre år siden fik kvaliteten et spark i den rigtige retning, og vingården begyndte selv i 1973 at tappe vinen på flasker. Det var Paul Sauer og Jannie Krige, der er henholdsvis bedstefar og far til den nuværende ejer, Johann Krige, der tog initiativet til tapningen sammen med kældermester Jan Boland Coetzee.
Rødvinen Paul Sauer forhandles herhjemme af vinkæden Vinoble, hvor den koster 299 kr.






14 postkort fra Sherry
I sidste uge bragte vi de første fire postkort fra konkurrencen Copa Jerez i det spanske Sherry-distrikt. Nu fortsætter vi serien og tager i denne uge ud blandt vinmarkerne og aflægger også et besøg hos den anerkendte bodega Gonzáles Byass.



.......
Man kan godt finde solbrillerne frem, når Solen stråler, og den hvide albariza-jord lyser op mellem rækkerne af vinstokke.

Postkort nr. 5 fra Sherry:
En blød og kridhvid jord
Sherrys vinråd, Consejo Regulador, havde også arrangeret en række udflugter for deltagerne i Copa Jerez. En af dem gik til 1700-tals slottet Castillo Macharnudo, der ligger på en bakketop med den mest formidable udsigt over sherrys vinmarker. Synet er ikke mindst betagende, fordi rækkerne af grønne vinstokke giver en flot kontrast til den hvide albariza-jord, en blød blanding af kalk og ler, som findes i en del af Sherry-distriktets vinmarker.
Denne hvide jord er ikke særlig næringsrig, men blød nok til, at vinstokkenes rødder let kan strække sig i dybden og ud til siderne i søgen efter næring.
Man har fundet op til 12 meter lange rødder i dybder ned til 6 meter.



.......
Denne fine gengivelse af druen Palomino Fino findes på en flisevæg ved indgangen til bodega Gonzáles Byass.

Postkort nr. 6 fra Sherry:
De tre druer, der bliver til sherry
Engang anvendte man mere end 100 forskellige druer i sherryfremstillingen - i dag er antallet nede på tre, der alle er hvidvinsdruer.
Druen Palomino står for 92% af produktionen, og forvandles til tørre sherryer som fx Manzanilla, Fino og Oloroso. Der er tre under-sorter af druen: Palomino Basto, Palomino de Jerez og Palomino Fino, og det er sidstnævnte, der anses for at være den bedste til sherry.
Til de søde sherryer anvendes to forskellige druer: Pedro Ximenez og Moscatel, der efter høsten som regel tørres i Solen, til de nærmer sig rosin-stadiet. Dernæst presses den koncentrerede søde most fra druerne.
Moscatel-druerne trives bedst i vinmarker, der ligger tæt ved havet.







.......
Antonio Flores Pedregosa fortalte levende om Gonzáles Byass’s sherryer, alt imens vi smagte på de dejlige vine.

Postkort nr. 7 fra Sherry:
Mesterblanderen blev født i bodegaen
Gonzáles Byass, der blev grundlagt i 1835, er en af Sherrys store bodegaer, og den er ikke mindst berømt for fremstillingen af mærket Tio Pepe, der her hjemme forhandles af Hans Just.
Familien Byass forlod bodegaen i 1987, og i dag ejes den af 134 medlemmer af Gonzáles-familien - dog er det kun en håndfuld af dem, der er involveret i det daglige arbejde i bodegaen.
Vi blev guidet gennem en spændende vinsmagning af mesterblander Antonio Flores Pedregosa.
Han blev faktisk født i bodegaen i 1955. Hans far var Gonzáles Byass’s chefvinmager, og dengang var det almindeligt, at en bodegas faste medarbejdere boede på deres arbejdsplads. Antonio Flores Pedregosa husker, hvordan han spillede fodbold i fadkælderen.
Det var således nærmest forudbestemt, at også han en dag skulle blive en del af bodegaens lederstab.



.......
Flere hundrede mini-flasker med sherry er udstillet ved indgangen til Gonzáles Byass’s smagelokale.

Postkort nr. 8 fra Sherry:
Flere hundrede små flasker
Ved indgangen til Gonzáles Byass’s fine nye smagelokale mødtes man af et overvældende syn af flere hundrede miniature-flasker fra et hav af forskellige bodegaer.
Flaskerne blev doneret til Gonzáles Byass af en samler, og ikke en eneste af dem var åbnet - og det bliver de heller ikke. Alle er de limet fast til de hylder, de står på, så de ikke vælter - og så ingen fristes til at putte de små klenodier i lommen ...
Det må være lidt af et arbejde at støve alle de mange flasker af.







.......
Det store fad El Cristo er flankeret af de tolv apostle, hvis navne er skrevet i guld på de store fade.

Postkort nr. 9 fra Sherry:
Kristus og de tolv apostle
Gonzáles Byass’s fadkældre emmer af historie. Her finder man blandt andet nogle fade med sherry, der går helt tilbage til 1857. Det år meldte den spanske dronning Isabel d. 2. sin ankomst - og at hun ønskede at se druerne blive presset med fødderne.
Gonzáles Byass, der havde høstet og presset samtlige druer, måtte indsamle, hvad der var at få hos naboerne. Druerne blev presset med dronningen som publikum. Men den most, der kom ud af presningen, var 33 gange så stor som til et almindeligt fad.
Bodegaen bestilte derfor et meget stort fad hos en bødker i det tyske Heidelberg til denne "dronninge-vin". Fadet blev kaldt for El Cristo, da det mentes, at Kristus netop var 33 år, da han døde.
I dag er El Cristo omgivet af Los Apostoles - tolv fade med apostlenes navne.


Også frost i Australien
I sidste uge fortalte vi, hvordan mange vinproducenter i både Chile og Argentina er blevet ramt af en hård og sen frost. Efter alt at dømme har Chile mistet op mod 18% af sin kommende druehøst.
Også Australien har fået frosten at føle - og det til trods for, at landet for nylig har lidt under rekordhøje varmegrader og tørke med risiko for ildebrande til følge.
Men lige netop i New South Wales har det sat ind med en for vinproducenterne alt ødelæggende frost. Selv om det er forår i Australien, så er de spæde skud på mange vinstokke nu brune og visne. Nogle vinhuse har mistet enten halvdelen af eller hele deres kommende druehøst, og der spekuleres i, hvordan man kan komme et eventuelt nyt frostangreb i forkøbet. Et bud er at opsætte ventilatorer i vinmarkerne, der kan cirkulere luften - et andet, at plante nye vinmarker højere oppe ad skåningerne. Det er især de lavt liggende vinområder, der er blevet ramt.




De tre flasker Malaga årgang 1914.

Ruslands legendariske vinkælder
I feriebyen Yalta på Krim ved Sortehavet finder man vingården Massandra, der blev grundlagt i 1894 under zar Nikolaj d. 2. Og i vingårdens kældre befinder der sig en legendarisk vinsamling på mere end en million flasker - hvilket har givet samlingen en plads i Guinness Book of Records.
Det var herfra, den russiske zar-familie hentede de gode vine til de veldækkede borde.
Vinene ligger i et enormt kælderanlæg, der består af vidtstrakte tunneller under jorden, og det er højst sandsynligt dette underjordiske opholdssted, der gjorde, at de mange flasker reddede livet under den russiske revolution i 1917.
Man skyndte sig nemlig at mure de enkelte tunneller samt indgangen til kældrene til. Og her lå flaskerne så og ventede på bedre tider, mens det meste af zar-familien måtte lade livet.
Kun en enkelt gang har de mange vine forladt tunellerne. Da nazisterne angreb Krim, flyttede man samtlige flasker til et hemmeligt skjulested og bragte dem først tilbage igen, efter den tyske hær havde forladt området.
Efter zar-tiden er samlingen blevet udbygget af skiftende russiske statsoverhoveder, og vingården Massandra forsyner stadig kældrene med nye, gode flasker.

Zarens vine til salg hos Bruun Rasmussen
Det er hændt et par gange, at nogle af de fine gamle flasker fra kældrene er blevet solgt på auktion - hvilket har gjort, at der er blevet råd til vigtige investeringer i vingården.
Nu er 84 fornemme vine fra Massandra i partier af tre flasker kommet under hammeren hos Bruun Rasmussen. Flaskerne stammer fra en privatsamler, der i tidernes morgen har købt dem på en auktion i London. Det er overvejende søde vine og hedvine - zar Nikolaj havde ligesom de senere russiske statsoverhoveder en sød tand.
Online-auktionen er i fuld gang, så man kan bare klikke ind på auktionshusets hjemmeside, søge på Massandra og afgive sit bud. Og det kan man gøre lige indtil d. 10. november, hvor auktionen lukker.
Man kan fx byde på auktionens ældste vine, tre flasker af den fortificerede vin Malaga Massandra årgang 1914, som har en samlet højeste vurdering på 3000 kr. Den vin har zar Nikolaj sikkert nydt et par flasker af ...




.



1 milliard flasker Yellow Tail
Vinmærket Yellow Tail - den med kænguruen på etiketten - fremstilles af det australske vinhus Casella Wines, og den er en storsællert på verdensmarkedet.
Nu har vinhuset meddelt, at det netop har rundet salget af en milliard flasker Yellow Tail. Og det er kun elleve år siden, vinmærket blev lanceret, så det er ret godt gået.
De mange flasker er blevet solgt i halvtreds forskellige lande - også herhjemme, hvor vinen forhandles af Dansk Supermarked.
Storsællerter har det med at blive kopieret - det gælder såvel i møblernes som vinenes verden. Navnet Yellow Tail er varemærkebeskyttet, og for to år siden lagde Casella Wines sag an mod det amerikanske firma The Wine Group for at have overtrådt varemærkeloven. Firmaet viste nemlig også en kænguru på sin vin, Little Roo, og den hoppede endda samme vej. Casella Wines vandt sagen.




Det gamle hospital, Hospices de Beaune.

Historisk lille auktion i Beaune
Så er der nedtælling til den store traditionsrige vinauktion, der hvert år afholdes i den franske by Beaunes gamle hospital, Hospices de Beaune.
Den 17. november vil franske négocianter og vinopkøbere fra Europa, USA og Asien strømme til den 153. udgave af auktionen.
Den vin, der kommer under hammeren, er den nye vin fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker. Og hospitalet ville hverken eje vinmarker eller vin, hvis ikke det var for de mange donorer, som gennem århundrederne har skænket deres ejendomme til det.
Vinen sælges i fade, og årets Hospices de Beaune auktion bliver den mindste siden 1981. Kun 443 fade - 333 med rødvin og 110 med hvidvin - kommer under hammeren. Sidste år lød tallet på 518 fade og i 2011 var det helt oppe på 761 fade.
Det betyder dog ikke automatisk, at auktionen vil indbringe færre penge. I 2012 var det samlede hammerslag på næsten 6 millioner euro (cirka 44,8 mio. kr.), hvilket var det højeste siden år 2000 - selv om der var færre fade end året før.
Pengene fra auktionen går altid til et velgørende formål.
Den ringe mængde fade ved årets auktion skyldes en meget lille druehøst. Som tidligere nævnt, så har Bourgogne ligesom resten af Frankrig haft et forår med kun meget lidt sol, hvilket forsinkede blomstringen. Senere gjorde nogle ualmindeligt kraftige haglbyger deres indhug i de næsten modne druer.








Ny vinbar satser på økovin
Der findes efterhånden et pænt antal vinbarer i København, og nu har hovedstaden fået endnu en.
Men det særlige ved La Vigne er, at vinene alle er biodynamiske eller økologiske og håndplukkede hos små og ofte unge vinproducenter primært i Frankrig og Tyskland.
Prisniveauet er rimeligt - for 50 kr. kan man fx nyde et godt glas rødvin fra Languedoc.
La Vigne er heller ikke kun en vinbar men en vin- og gastrobar.
- I Frankrig er en vin- og gastrobar et uhøjtideligt sted, hvor man kommer ind, drikker et glas vin, og, hvis man får lyst til noget at spise, bliver siddende ved samme bord - og måske vinker et par venner ind fra gaden, lyder det fra ejeren, franskmanden Bernard Berthier.
Og lige præcis denne uhøjtidelige stemning fra sit hjemlands etablissementer vil han gerne - sammen med sin kompagnon, Gustavo Cordes - overføre til hjertet af København.
I vinbaren kan man også købe sig til en lille smagning - fx tre forskellige årgange af en Riesling-vin fra samme vinhus - ligesom der også med jævne mellemrum afholdes større tema-smagninger.


Domaine Faiveley udvider
Det er næsten umuligt for Bourgognes vinhuse at udvide vinmarksarealet i distriktets berømte appellationer. Her ligger et kludetæppe af små vinmarker, der ofte er gået i arv i generationer, og som de familieejede vinhuse holder godt fast på.
Men en sjælden gang lykkes det næsten umulige - som nu for nylig for Domaine Faiveley, som havde held til at købe Domaine Dupont-Tissserandots 20 hektar marker i Gevrey-Chambertin. Faiveley har siden 1934 ejet 10 ha i den eftertragtede appellation.
Ifølge Decanter søgte ejerne af Dupont-Tisserandot, Patricia Chevillon og Marie-Francoise Guillard, faktisk efter nogen, der ville købe markerne, og så var syvende generation bag roret hos Faiveley, Erwan Faiveley, hurtigt ude med en god pris.
Med nyerhvervelsen ejer Domaine Faiveley i alt 70 ha vinmarker i Bourgogne.




I midten ses far og søn, Jan og Casper Eriksen, der blev kåret som årets Skjold Burne forhandlere. De er flankeret af tre vinhandlere, der var nominerede til prisen, men blev slået på målstregen: Jørgen Hansen fra vinkædens butik i Næstved (tv) og Susanne og Peter Hunniche, der driver en Skjold Burne butik i Randers.

Kåring af årets vinhandel
Sidste weekend holdt Skjold Burne Vinhandel landsmøde, hvor butikkerne var samlet på hotel Nyborg Strand til en weekend med foredrag, vinsmagning og fest.
Landsmødet blev afholdt på baggrund af en flot start på året, hvor der er åbnet seks nye Skjold Burne-butikker og en stigning i omsætningen for stort set alle kædens butikker.
På mødet blev Jan Eriksen og hans søn, Casper Eriksen, kåret som årets Skjold Burne forhandler. På få år er det lykkedes dem at opbygge en succesfuld og meget flot vinhandel i Frederiksværk. Udviklingen i butikkens omsætning viser, at der heldigvis stadig er basis for at drive specialhandel også i mindre byer.
I ugens Blå Bog nedenfor kan man læse mere om Jan Eriksen.





...



Linie Aquavit i julehumør
Selv om vejrguderne har været milde ved os, så er der ikke lang tid til den forhåbentlig hvide jul. Og allerede nu kan man tage forskud på glæderne med den nye udgave af akvavitten Linie Christmas Edition 2013. Den fremstilles - ligesom den almindelige Lysholm Linie Aquavit - af den norske vin og spiritusgruppe Arcus og importeres her til landet af Hans Just.
Jule-udgaven af akvavitten er en relativt ny tradition - første udgave kom på markedet i 2011.
Christmas Edition er fremstillet på kartoffelsprit og en hemmelig krydderiblanding og er dernæst modnet på sherryfade i 26 måneder. Derefter har den - sammen med Lysholm Linie Aquavit - være på en fire måneder lang rejse til søs, hvor den har krydset Ækvator to gange. Vel hjemme i Oslo er den så blevet tappet på flasker hos Arcus.
Sejlturen, søens rulninger, temperatursvingningerne og søluften på dækket, hvor akvavitten opbevares, skaber en ganske særlig blød og rund smag.
Traditionen med at sende Lysholm Linie Aquavit på den lange sejltur går helt tilbage til 1805.
Længere nede på siden er der flotte stjerner til Christmas Edition 2013.








Advarsel på verdens stærkeste øl
Vi skriver normalt ikke om øl i VinAvisen. Men vi har tidligere nævnt, når bryggerierne har forsøgt at overgå hinanden i at fremstille verdens stærkeste øl.
For et år siden lancerede det skotske bryggeri Brewmeister en øl, Armageddon, der var den hidtil stærkeste med et alkoholindhold på 65%.
Nu har bryggeriet slået sin egen rekord med Snake Venom (slangegift), der holder hele 67,5%. Normalt er det, man forstår ved en stærk øl, et bryg med mindre end 10% alkohol …
For at opnå så høj en styrke indeholder Snake Venom nogle særlige ingredienser som fx både ølgær og champagnegær.
Man kan jo spørge sig selv, om man virkelig kan kalde et produkt med så højt et alkoholindhold for en øl. Ifølge bryggeriet er brygget da også meget alkoholisk, men skulle stadig smage mere som øl end som spiritus.
Snake Venom er dog så stærk, at bryggeriet har valgt at sætte en gul mærkat om flaskehalsen med en advarsel om, at man ikke skal drikke mere end højst 35 ml i en slurk.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Nordvest Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Jan Eriksen (f.1962) er manden bag den succesfulde Skjold Burne forretning i Frederiksværk.
    I 25 år arbejdede han som flisemurer, men efter en arbejdsulykke, hvor han mistede det ene øje og fik nedsat syn på det andet, stod han til at få invalidepension.
    Flere år i træk havde han hver december måned solgt juletræer for Frederiksværk Fodbold Klub i baggården hos den lokale elektronikforretning. Han plejede at komme hjem med digitalt udstyr, men i 2010 kom han "hjem" med en vinbutik. Helt så hurtigt gik det dog ikke, men han havde set et tomt butikslokale ved siden af elektronikforretningen og fik så den idé at åbne en vinbutik - alternativet var invalidepension, og det havde han ikke lyst til.
    Ejeren af det tomme lokale, Jørn Petersen, var yderst hjælpsom, og Jan Eriksen fik Skjold Burne med på ideen og fik lavet den gode aftale omkring betalingsbetingelser, som alle nye forhandlere hos kæden kan få. Han havde ikke nogen viden om vin, men det blev der snart rettet op på via et grundkursus og to seminarer hos Skjold Burne.
    I 2011 slog han dørene op for sin vinforretning, og han har gjort det godt, idet han nu kun to år efter er blevet kåret som årets Skjold Burne forhandler.
    Ud over vine fra alverdens lande sælger Jan Eriksen også spiritus, diverse delikatesser og 120 forskellige specialøl.
    Han er gift på 25. år med Helle, og sammen har de børnene Louise på 22 år og Casper på 25 år - der til daglig hjælper sin far i forretningen.
    Adresse: Skjold Burne, Kirkegade 9, 3300 Frederiksværk, tlf.: 47 77 70 75, e-mail: fr-vaerk-skjold-burne@live.dk, http://site.skjoldburne-frederiksvaerk.dk.





Ugens gode Spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Svarer indholdet til etiketten?
Gert Bye Nielsen spørger: – Ved I, om det er muligt at få kontrolleret, om indholdet i en flaske vin svarer til etiketten? På etiketten står der Gruaud Larose 1982, men er der Gruaud Larose i flasken?
Uha, det var et lidt svært spørgsmål. Der findes mange mennesker i Danmark, som har et stort kendskab til god Bordeaux-vin. Men har de tid og lyst til at prøvesmage din vin – og har du lyst til at åbne flasken?
Vel, hvis du har købt en kasse med tolv flasker, er der mere alvor i sagen.
Var det en sælger, der virkede mindre hæderlig? Måske kunne det være en idé at snakke med et af auktionshusene, som afholder vinauktioner.
Er der andre muligheder? Hvis nogle af vore mange læsere har et godt råd, hører vi gerne. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.



    Ugens vinøse billede
    For tre uger siden kørte Tom Soelberg en tur nogle dage ved Rhinen og Mosel.
    – Billedet her tog vi på Schloss Johannisberg, skriver han, – og her nød vi synet (og smagen) af slottets berømte Riesling.
    – Det overraskede os lidt, at høsten endnu ikke var begyndt. Den første høstdag oplevede vi dog nogle dage senere ved Mosel.
    – Vi har været ved både Rhinen og Mosel mange gange tidligere, men denne gang prøvede vi noget, vi aldrig har prøvet før: Vi lejede cykler og kørte en dag langs Mosel, hvor en stor del af turen gik gennem vinmarkerne. En god måde at tilbringe en flot efterårsdag på.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat meget velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie. Til gengæld er det nemt at sende billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    247 Vingården Tenuta Tanaglia ligger neden under klosteret på Sacro Monte di Crea i Piemonte (foto © Siggi Müller).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 125 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Fantinel, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11,5%)
119,95 kr., Strandgaarden
Frisk og let drikkelig boblevin med livlig mousse. Til prisen måske lidt vel enkel - men som sagt forfriskende.

Hvidvin


Select Terroir, Santa Ema, Chardonnay, Maipo Valley, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Frisk hvidvin i god balance med en ren frugtsmag, en masse krydderier, eksotiske frugter, syre og en lille honningsødme. Men ingen fadsmag - vinen er "unoaked", som der står på etiketten. Flasken har skruelåg.


Clos de Beylière, Didier Cornillon, Chardonnay, Chatillon en Diois, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinmand
En ret let hvidvin med en frisk duft og smag. I smagen og den lange eftersmag er der fint krydrede toner. En rar, mild og venlig vin.


Weisser Burgunder Spätlese, Weingut Reinhold & Cornelia Schneider, Weissburgunder, Baden, Tyskland, 2010, lav alkohol (12,5%)
104 kr., Vinbutikken.dk
En elegant hvidvin med god frugt, mineralitet og en behagelig fedme, der får den liflige smag til at holde længe i munden. Den er hver eneste af de 104 kr. værd. Nyd den fx til en omgang muslinger.


Poggio alle Ficale, Ficomontanino, Sauvignon Blanc, Colli Toscana Centrale, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
115 kr., pris ved 2 flasker: 100 kr., Vin-Expressen
En usædvanlig hvidvin. En vin på den franske drue Sauvignon Blanc, men fremstillet i det italienske Toscana. Vinen er ganske let. Den har en frisk druesmag og tilpas syre. Vellykket? Joh, men til prisen 115 foretrækker vi nok en Sancerre eller en Sauvignon fra New Zealand.

Rødvin


Villa Puccini, Toscana IGT, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
79,95 kr., Amka
Dejlig rødvin med en god, lang, frugtagtig smag med bløde tanniner og en meget lang eftersmag. En meget let vin, nem at drikke - glimrende vin til mange lettere retter.


Finca Monica, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., på tilbud året ud: 59 kr., Vinoble
Lækker rødvin med Tempranillo-druens milde saft og bløde tanniner. Den bør nydes til ikke alt for kraftige retter. Flasken har skruelåg.


Cuvée des Antiques, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
100 kr., Rema 1000
En let og umiddelbar drikkelig Châteauneuf til en forbavsende lav pris. Vinen har en blød og frugtagtig smag med en lille sødme. Men som sagt er det en let vin - af en Châteauneuf at være. Den femte stjerne får den for prisen.


Mas Basile, Costières de Nîmes, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
105 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Dejlig rødvin på druerne Syrah (80%) og Grenache (20%). Der er bred frugt i den og krydderi, vanille og chokolade.


Wellington Wines, Cabernet Sauvignon, Wellington, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
112 kr., Premier Cru
Blød og fyldig rødvin med en charmerende sødme og krydrede toner. 14,5 procent men ingen spritkant. Flasken har skruelåg.


Blason d'Aussières, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Corbières, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
119,75 kr., på tilbud året ud: 99,75 kr., Skjold Burne
En meget lækker rødvin, der hænger godt sammen. Der er blød frugt, krydrede toner, tilpas syre og lang eftersmag. Glimrende til lidt kraftige kødretter.


Ungrera, Argiolas, Sardinien, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
129 kr., på tilbud til 69 kr., VinDanmark Lagersalg
Lækker og yndefuld rødvin på 90% af den sardiske lokaldrue Cannonau assisteret af Carignano og Bovale. Den har en liflig duft og en fløjlsblød druesmag med en bred palet af krydderier - peber, lakrids, mørke kirsebær ...


Val di Suga, Brunello di Montalcino, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vidunderlig rødvin med race og god struktur. En flot vin med blød frugt og fint krydderi. Den har noter af syltekirsebær og chokolade samt diskrete fadtoner og et lille bid.


Bancal del Bosc, Vinyes Domènech, Monsant, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., D’Wine
Superflot og meget elegant, fadlagret rødvin på druerne Grenache, Cabernet Sauvignon og Syrah. En skøn vin med en god struktur, kompleksitet og rygrad. En fornem vin til mad. Bare guf.


Domine la Bouïsière, Gigondas, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
176 kr., Jysk Vin
Stor og majestatisk rødvin med intens frugt, krydderier - peber - og en lang eftersmag. Udpræget madvin. Skænk den let afkølet.


Les Grands Cyprès, Lirac, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
199 kr., 3 liter i boks; på tilbud i denne uge (uge 45): 169 kr., Kvickly
Denne boksvin fra Rhônedalen koster mere end så mange andre boksvine - også når den er på tilbud - men den er også en rigtig god rødvin. Den har en god, fyldig frugt med krydderi og en god syre, der gør den egnet til mad. En fornøjelse.


Rodney Strong Estate Vineyards, Cabernet Sauvignon, Alexander Valley, USA, 2010, høj alkohol (14,5%)
229,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 169,75 kr., Skjold Burne
En simpelt hen vidunderlig rødvin med modne solbær og kirsebær i duften og med en silkeblød og koncentreret bærsmag, der holder længe i munden. Det er vinen til den gode juleand - eller til sammenkogte, mørke kødretter.


Ca' Marta, Amarone della Valpolicella, Italien, 2008, høj alkohol (15%)
229,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 159,75 kr., Skjold Burne
En rigtig dejlig og typisk Amarone med saft og kraft, modne bær og en vis sødme, der dog opvejes fornemt af frugtsyren. Alkohol har den også, men de 15% overdøver ikke på nogen måde duften og smagen. En top-rødvin, der vil klæde en lækker juleand ualmindelig godt.


Negre Selecció, Marques de Gelida, Penedès, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinova
Denne rødvin har blød og saftig frugt, krydderi og en eftersmag med noter lidt efter appelsin (lød det fra smagepanelet). En god og venlig hverdags-vin.


Jackaroo, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
Rødvin med blød og fyldig frugt og en markant sødme og noter af kirsebær. En rigtig australier. Flasken har skruelåg.


Growers Gate, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Robust og ret enkel rødvin uden noget særlig bredt smagsbillede. En frikadelleskubber.


Estampa, Colchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., Jysk Vin
En lille rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og en smule Petit Verdot. Jævn og pæn kvalitet i overensstemmelse med prisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.


Moulin de Gassac, Pays d'Hérhault IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
79 kr., på tilbud året ud: 65 kr., Vinoble
En let og saftig rødvin uden noget bredt smagsbillede, men nem at drikke. Der skal ikke tænkes så meget over den. En god hverdags-vin. Helt billlig er den ikke. Flasken har skruelåg.


Chevallon, Gigondas, Frankrig, 2011, høj alkohol (16%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., Propperiet
16% alkohol - det er efter vores mening for meget. Denne rødvin er så alkoholisk, at den ikke smager ret meget af vin. Men der er sikkert nogle, der vil være glade for den til en kraftig kødret.


Lamin, Alianza de Garapiteros, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
399,95 kr., på tilbud: 199,95 kr., Smile Marketing Group
En rødvin, der vil det hele - intens frugt, fadtoner ... Men også lidt kradsbørstig. Udpræget madvin. Helt billig er den ikke.

Andet


Linie Aquavit Christmas Edition, Norge, 2013, høj alkohol (41,5%)
159,95 kr., Hans Just
Der er dømt jul og sildebord, når man smager denne fortræffelige aquavit. Den har en krydret duft. en dejlig rund smag med en hel kurvfuld blandede urter og en lang og blød eftersmag. Servér den endelig ikke afkølet - det ville være synd for den fine aroma.


Pascal Combeau, Vieille Fine Cognac VSOP, Frankrig, høj alkohol (40%)
189 kr., Irma
God cognac med en blød, næsten cremet smag med fine noter af karamel. Varm den godt op i hånden, slyng den rundt, så noget af spritten fordamper. Nyd dens duft, og nyd dens smag i små nip.


Niepoort Tawny, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)
109,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 89,75 kr., Skjold Burne
En udmærket portvin med smag af tørrede frugter og et lille forfriskende bittert bid til slut.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.