Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42. 2013



Nyheder i uge 42, 2013

Følg os på Facebook

.






Artiklen om Richard Juhlin stod i vinbladet Vinforum, der udgives af den norske master of wine Arne Ronold.

Fandt smagningen ikke sted?
I sidste uge anmeldte vi Richard Juhlins store champagnebog. I den forbindelse citerede vi bogen for oplysningen om, at Juhlin under en blindsmagning i Paris i 2003 var i stand til at genkende 43 ud af 50 champagner – vinhus, årgang osv. Hans nærmeste konkurrent kunne kun klare fire.
Denne sensationelle oplysning har udvirket en kommentar fra vores læser Nicolai Hyllested. Han skriver:
– Det norske vinblad Vinforum bragte i januar i år en artikel af Per Mæleng, der har efterprøvet, om denne smagning nogensinde har fundet sted. Han kunne ikke engang finde nogen, der skulle have været til stede under smagningen.

Lægger ikke fingrene imellem
Vi har læst Per Mælengs artikel i Vinforum, og den lægger ikke fingrene imellem.
Han skriver, at det er umuligt at føre bevis for langt de fleste af de egenskaber, som Richard Juhlin beskriver som unikke ved sig selv.
Men at han genkendte 43 ud af 50 champagner ved blindsmagningen i 2003 må kunne bevises. Det gør Juhlin imidlertid ikke.
Smagningen skulle efter sigende være afholdt af tidsskriftet Le Spectacle du Monde. Den må være blevet omtalt i tidsskriftet. Dygtige champagnefolk skal have deltaget. Blot en af dem måtte kunne træde frem og verificere resultatet.
I Paris har næppe nogen hørt om smagningen (prøv selv at søge på nettet), og ingen har kommenteret resultatet.
Kun på Juhlins egen hjemmeside er der bragt en slags referat, skriver Per Mæleng. Og det er "skrevet slik, at leseren må tro, at en annen enn Juhlin selv har skrevet teksten."
Referatet er "adskillig mindre eksakt og detaljert, hva gjelder hvem og hvor mange, som deltok, hvordan smakingene ble organisert, navnet på dommerne (om det var noen) og alt annet av praktisk
interesse rundt organiseringen og gjennomføringen av smakningen."

Er historien sand?
Artiklen i Vinforum vakte opsigt i Norge, og den 21. maj bragte avisen Dagens Næringsliv et svar fra Richard Juhlin.
Her kommer han imidlertid slet ikke ind på omstændighederne omkring sit sensationelle resultat under smagningen i Paris. Nu havde han ellers chancen.
I sidste uge gav vi Richard Juhlins champagnebog en rimelig god anmeldelse. Den står vi ved. Men hvis beskrivelsen af hans fantastiske evner til at smage og huske bygger på en historie, der ikke er holdbar, er det et problem.

Hvordan foregik det?
Vi har foreslagt problemet for Richard Juhlin, som svarer, at han her ti år efter angrer, at han ikke lod alle deltagerne i smagningen skrive under på et dokument for at bevidne, hvad der skete.
Endvidere henviser han til sommelieren Denis Garret, der arrangerede smagningen.
Vi har skrevet til Denis Garret og spurgt, om han kan fortælle, hvordan smagningen blev arrangeret og kontrolleret, hvor den blev dokumenteret, hvem der deltog, og hvem der ellers vil kunne bekræfte Juhlins resultat.
Selv er vi lidt betænkelige. Vi synes, at det er mærkeligt, at redaktionen af bladet Spectacle du Monde investerede i 50 kostbare champagner, men ikke bragte det sensationelle resultat. Det var da ellers en kioskbasker.
Men vi får høre, hvad Denis Garret har at fortælle. Vi håber at kunne bringe hans svar i næste uge.




Druerne hældes ned på sorteringsbåndet hos den store og anerkendte vingård Spier i Stellenbosch.

Franske tilstande i Sydafrika?
Vi har ofte nævnt den strenge alkohollov, som den franske regering har trukket ned over hovedet på landets vinproducenter.
Nu frygter vinindustrien i Sydafrika, at en lignende lov, der forbyder reklamer for vin og anden alkohol, vil blive vedtaget af den sydafrikanske regering.
Der er ifølge den sydafrikanske avis Business Day tale om et lovforslag fra sundhedsministeriet, og det omfatter ikke kun et forbud mod reklamer, men også for vinfestivaler, smagninger og andre arrangementer hos vingårdene.
Fra ministeriet side lyder det, at reklamer har stor indflydelse på folks drikkekultur, og at "vinsmagninger og vinfestivaler kan lokke folk til at drikke". Målet med et forbud ville således være "at begrænse alkoholrelaterede skader".

Vil ramme vinturismen
Professor i vinmarkedsføring ved University of Cape Town, Michael Fridjhon, mener, at det vil være en katastrofe for den sydafrikanske vinindustri, hvis en sådan lov bliver en realitet.
Kun 2500 ud af Sydafrikas 7000 vinmærker sælges gennem fysiske forretninger. Resten er baseret på mail-ordrer og onlinesalg via hjemmesider. For både den ene og den anden form for salg er reklamer en meget nødvendig form for markedsføring.
De store kendte vinproducenter, hvis vinmærker har bidt sig fast i forbrugernes hukommelse, vil ifølge professoren højst sandsynligt ikke blive ramt på pengepungen. Men det vil de mange mindre kendte vingårde, der fremstiller vine af rigtig god kvalitet, men som er afhængige af at kunne markedsføre sig via reklamer og vinsmagninger på gårdene.
En vedtagelse af en så streng lov kan på længere sigt føre til, at adskillige vingårde må dreje nøglen om - og en del af de omkring 275.000 ansatte i vinindustrien vil stå uden arbejde.
Man bør også tænke på vinturismen, der er en yderst indbringende indtægtskilde for den sydafrikanske regering. Hvert år valfarter turister i hobevis til vingårdene for at smage på vinene i de rette omgivelser eller deltage i vinfestivaler.
Denne vinturisme genererer en årlig omsætning på mere end 5 milliarder rand (cirka 2,8 mia. kr.).






Ringe vin i britiske pubber
Der var engang, da tjeneren rystede på hovedet, hvis man bad om et glas vin i en traditionel britisk pub. Men den tid er forbi. I dag kan man få vin i de fleste pubber - faktisk udgør vinsalget ifølge British Beer and Pub Association 20% af det samlede alkoholsalg i Storbritanniens pubber. Og det er en stigning på 11% inden for de sidste ti år.
Men hvordan er så den vin, man får i glasset i en typisk britisk pub? Den er langt fra god nok, hvis man skal tro chefen for online-vinsalg i den britiske forretningskæde Marks & Spencer, Chris Murphy.
Han har udtalt til avisen The Telegraph, at hovedparten af pubberne ikke kan tilbyde et ordentligt glas vin og heller ikke forstår at opbevare deres vine korrekt - hvilket jo påvirker den opfattelse af vinen, som gæsterne får.

Afgifterne er for høje
Men den store britiske vinforretning Bibendum kommer pubejerne til undsætning.
Herfra lyder det, at alene det, at det overhovedet er muligt i dag at få et glas Sauvignon Blanc fra New Zealand eller en Merlot fra Chile i en britisk pub, er et kæmpe stort fremskridt. Det kunne ikke lade sig gøre for bare ti år siden.
Hvis vinen ikke er af særlig høj kvalitet, så skyldes det ifølge Bibendum ikke mindst de høje afgifter på vin i Storbritannien. Gæsterne vil ikke betale det, der svarer til 70 kr. for et glas vin, når en pint øl (cirka 56 cl) koster 25 kr.



<< Et blik ind under den høstmaskine, som blev brugt i Søren Davidsens vinmarker.
Maskinen kører hen over rækkerne med vinstokke og ryster druerne af.

< Druerne samles på et transportbånd, og ender med at blive spyttet ud i den store høstvogn. Fotos: Søren Davidsen.


En årgang for rige producenter
Det har været et prøvelsernes år for de franske vinproducenter. Kraftige haglbyger i juli ødelagde den kommende druehøst i 300 hektar vinmarker i Champagne.
Også Bordeaux og Bourgogne blev hårdt ramt af uvejr, og prøvelserne er ikke ovre - tværtimod. Nu hvor høsten er i fuld gang overalt i landet, meldes der om store problemer med rådne druer, hvilket skyldes en pludselig bølge af varmt og fugtigt vejr.
Mange vinproducenter kæmper derfor mod tiden for at få så mange sunde rødvinsdruer i hus som muligt. Ofte er vinhusene dog nødt til at bruge tid på - ud over at sortere druerne i vineriet - også at foretage en førstesortering i vinmarkerne.
Ikke mindst i Bordeaux er der travlhed i markerne. Merlot- og Cabernet Sauvignon-druerne høstes de fleste steder tidligere end vanligt i håbet om at nå det, før alt for mange druer når at blive angrebet af råd.
Decanter har talt med Stéphane Derenoncourt, som er vinkonsulent for adskillige vinslotte i Bordeaux, og ifølge ham er der ikke længere noget håb om en stor årgang, når det glæder kvaliteten. Og han tilføjer, at "det er en årgang for rige vinproducenter - dem, der har midlerne til at bruge den nødvendige tid på at gå omhyggeligt til værks. Vinene vil have en aromatisk intensitet, men mange vil savne modne tanniner."
Når det gælder mængden af druer, forventes høsten i Bordeaux at blive den mindste siden 1991 og 20% mindre end sidste år.

En kamp mod tid og råd
Fra danske Søren Davidsen, der ejer Château de Mons i Entre-deux-Mers i Bordeaux har vi fået en lille rapport, der giver et godt indblik i strabadserne omkring årets druehøst:
- I weekenden d. 28. og 29. september kom der 15 millimeter regn, hvilket betød en nærmest eksplosiv start på råd i Merlot-markerne.
- Vi skulle derfor tidligt i gang med høsten mandag morgen, men den høstmaskine med chauffør, vi havde bestilt, kom først kl. 11 - og fik motorstop et kvarter senere …
- Først kl. 19 om aftenen kom vi for alvor i gang med høsten og fortsatte til kl. 2. Flere store slotte i Entre-deux-Mers høster også hele natten og om muligt med flere maskiner.
Al den megen nattelarm fik en af Søren Davidsens naboer til at klage:
- Politiet mødte op, men var forstående over for tidspresset og lod os afslutte den parcel, som giver allerflest druer.
Trods den ihærdige indsats mistede Château de Mons 10% af sine Merlot-druer på grund af råd.
- Siden da er der faldet yderligere 45 millimeter regn i vores område, hvilket er en katastrofe for dem, der endnu ikke har fået høstet.
- Der er kun én ting at sige: Vi høster allerede igen om 12 måneder, men det bliver hårdt for mange producenter at holde skruen i vandet indtil da …







11-årige bag NASA-eksperiment
NASA udskriver hvert år en konkurrence for skoleelever og studerende om et projekt, som kan udføres i rummet.
Og i år blev det en kun 11-årig amerikaner, Michael Bodzianowski, der vandt. Drengen går på Science, Technology, Engineering and Math (STEM) School and Academy i Colorado - en skole, der lægger specielt vægt på videnskab og teknologi.
Bodzianowskis vinderprojekt går ud på at undersøge, om man kan brygge øl i rummet. Det kan virke utroligt, at en dreng i den alder tænker på øl, men Bodzianowski havde læst om, hvor vigtig øl var i middelalderen, og hvordan et forbud mod at drikke øl blev brugt som straf for diverse forbrydelser. Ofte endte det med, at forbryderen døde, da drikkevandet dengang var temmelig forurenet.
Og så tænkte han, at øl måske også kunne fungere som en ren drikkekilde for fremtidens kolonister i rummet - hvis nu vandet blev forurenet. Men det kræver jo, at man er i stand til at brygge øllet i vægtløse omgivelser.
Bodzianowski gav sit projekt titlen: "Hvad er effekterne af ølbrygning i vægtløshed, og er det muligt?"

Et godt glas vin i rummet?
Hans projekt bliver søsat i rummet til december i form af et eksperiment. Drengen har designet et specielt reagensglasrør, hvori humle, maltet byg, gær og vand ligger adskilt ved hjælp af nogle særlige klemmer.
Røret bliver fløjet op til et laboratorium på en rumstation, hvor astronauter vil fjerne klemmerne og ryste ingredienserne sammen. Dernæst vil man nøje overvåge reagensglasset for at se, om der finder en gæring sted - og om der dermed kan brygges øl i rummet.
Nu plejer vi jo ikke at skrive om øl i VinAvisen, men eksperimentet er interessant, for man kan jo håbe, at det giver en anden frisk dreng eller pige lyst til et NASA-forsøg med fremstilling af vin i rummet ...



Ny bog fra Vinpusheren
Michael Poulsen har tidligere udgivet to kogebøger, og nu har han bedrevet endnu en, "Vinpusheren - Kogebog, vinoplevelser og rejsetips" (272 sider, 270 kr., Lindhardt og Ringhof).
Ligesom i hans tidligere bøger er vinen udgangspunktet og målet at skabe retter, der matcher de enkelte vine optimalt. En forfriskende vinkel - selv om de fleste nok går omvendt til værks.
Poulsen har i den nye bog valgt at kreere mad til 67 af sine favoritvine. De fleste af disse vine ligger på et par hundrede kroner og derover - flere koster 400 til 600 kr. Men heldigvis kommer forfatteren læserne i møde med et "kassekreditvenligt alternativ" til de enkelte flasker.
Hovedparten af vinene kan fås herhjemme, mens enkelte ikke har en dansk importør - hvilket jo er lidt ærgerligt, hvis man gerne vil servere det perfekte match, som angives i bogen.

Mere end en kogebog
Som det fremgår af titlen, så er den nye bog mere end en kogebog. Bogen er inddelt i mousserende vine, hvidvine, rødvine og dessertvine. Og inden for hver kategori er der foruden de enkelte vine og opskrifterne også korte beskrivelser af de områder, hvor vinene stammer fra, krydret med masser af Poulsens personlige rejsetips og skildringer af enkelte af vinproducenterne.
Til listerne over hans favoritrestauranter, hoteller og vinhuse savner man adresser, telefonnumre og henvisninger til eventuelle websider - især da nogle af vinhusene skal kontaktes i forvejen, hvis man vil indenfor.
Men ud over disse små indvendinger, så er det en glimrende og meget inspirerende bog, som man bliver glad af at læse. Den er skrevet i et let læst og underholdende sprog, og hele vejen igennem smittes man af Poulsens begejstring for vinens og gastronomiens verden. Retterne er delikate, og mange af dem lette at gå til.
Bogen er rigt illustreret med billeder fra vinområderne, og ikke mindst billederne af de enkelte retter er helt i top. Man får simpelt hen lyst til at slippe alt, hvad man står med i hænderne, og spæne ud og købe ind til fx dampet sandart med baconskum og blomkålspuré, vildt med figenpuré og pocheret fersken med champagne-sabayonne.






8 postkort fra Valby
I sidste uge tog vi hul på en serie postkort fra Sherry- og Gastronomi-konkurrencen på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. I denne særlige dyst, hvor holdene består af en tjener- og en kokkeelev fra hver af Danmarks syv hotel- og restaurantskoler, konkurreres der om, hvem der er bedst til at sammensætte mad og sherry. VinAvisens Mariette sad med i dommerpanelet - men fik også tid til at tage billeder. I denne uge bringer vi de sidste fire postkort fra konkurrencen.



.......
Holdet fra Kold College, tjenerelev Amalie Lærke Hansen og kokkeelev Rico Meier Ringrose, havde travlt med at arrangere retterne. Det ser ud, som om de først har været ude at fælde et træ ...

Postkort nr. 5 fra Valby:
En super fed konkurrence
Hvad får eleverne så ud af Sherry- og Gastronomi-konkurrencen? Vi spurgte kokkeelev Rico Meier Ringrose og tjenerelev Amalie Lærke Hansen fra Kold College i Odense:
- I andre konkurrencer kører kokke- og tjenereleven i høj grad hver deres løb - her har vi haft et tæt samarbejde for at få sherry og mad til at gå op i en helhed, fortæller Amalie. - Samarbejdet afspejler faktisk arbejdet i en restaurant, hvor kokke og tjenere jo netop arbejder sammen om mad og vin.
- Vi startede med at øve i juli, og for en måned siden begyndte vi så for alvor at arbejde sammen.
- Jeg har været med i køkkenet som føl og har lært meget - og lært Rico at kende.
- Det er også sjovt med en konkurrence inden for en niche, for det er sherry jo stadigvæk herhjemme.
- Jeg har længe været lidt af en skabs-sherryentusiast, lyder det fra Rico. - Og derfor er det rigtig sjovt at få lov til at lege med de mange typer sherry i forbindelse med mad. Det er simpelt hen en super fed niche-konkurrence.




.......
Tjenerelev Katja Patorra fra Selandia CEU i Slagelse forklarede om valget af sherry til de enkelte hovedretter.

Postkort nr. 6 fra Valby:
Kun kort tid mellem retterne
- To minutter tilbage, blev der råbt i køkkenet. Næste hold skulle præsentere deres retter for dommerpanelet, og de to elever drønede rundt for at kunne nå det til tiden. Overskrides tiden, trækker det ned i antallet af point. Eleverne skulle også lige nå at få pusten, før de skulle servere og dernæst præsentere deres fem tapas-store hovedretter og valget af sherry til hver ret.
Også præsentationen blev taget med i den samlede bedømmelse, så det gjaldt om at holde tungen lige i munden - hvilket eleverne klarede ganske glimrende.
Dommerne skulle også holde tungen lige i munden og hovedet klart, for der var kun kort tid til at smage mad og sherry, notere og give point, før de næste retter kom på bordet.







.......
Dommerpanelet (fra venstre mod højre): Sommelier og medejer af restaurant Clou, Alexander Berntsen, chefredaktør for magasinet Gastro, Jesper Uhrup Jensen, Mariette fra VinAvisen, Catherine Fogel, indkøbsdirektør hos Gastro Import, og Jonathan Berntsen, køkkenchef og medejer af restaurant Clou.

Postkort nr. 7 fra Valby:
Det fem mand store dommerpanel
Hvert år udvælger konkurrencens arrangør, Spaniens Ambassades handelsafdeling, nøje de dommere, der skal bedømme elevernes arbejde.
Dommerpanelet skal nemlig gerne bestå af en god blanding af fagfolk inden for vin og gastronomi. Og sådan blev det også i år, hvor det fem mand store panel blandt andet talte vinskribenter og restauratører.
Det er spændende at være dommer i Sherry- og Gastronomi-konkurrencen, hvor man får lov til at tage pulsen på, hvad en bid af næste generation hotel- og restaurantfolk formår.
Da dommerne i løbet af cirka 3 timer havde smagt på de i alt 56 retter og ledsagende sherryer, trak de sig tilbage for at votere.



.......
I midten af billedet ses Angela de la Rosa, der er PR-ansvarlig hos Spaniens Ambassades handelsafdeling - og konkurrencens dygtige primus motor. Hun er flankeret af vinderne, Tobias From Andersen (tv.) og Bryan Francisco (th.) - der igen er flankeret af deres kokkefaglærer, Dennis Rafn, og tjenerfaglærer, Kristin Ibsen.

Postkort nr. 8 fra Valby:
Silkeborg tog sejren hjem til Jylland
Og vinderen er …: Silkeborg Tekniske Skole. Der var mange gode præstationer, men sammenlagt blev det kokkeelev Bryan Francisco og tjenerelev Tobias From Andersen fra den jyske skole, der klarede sig bedst.
De to elever kan nu glæde sig til en rejse til sherryens højborg, Jerez i det sydlige Spanien, med besøg hos bodegaer og frokoster og middage på restauranter, der er typiske for området.
Dette var det sidste postkort fra årets Sherry- og Gastronomikonkurrence. Hele serien er nu lagt ind på en særlig side, ligesom der er flere billeder fra konkurrencen på VinAvisens facebook-side. Hvis man vil vide mere om sherry og fremstillingen af vinen, kan man klikke ind på VinAvisens serie af postkort fra Sherry-distriktet.


Prøv selv at matche sherry og mad
Sherry- og Gastronomi-konkurrencen, som er beskrevet ovenfor, er et rigtig godt initiativ, for det er vigtig, at den nye generation af kokke og tjenere får øjnene op for, hvor fortræffelig sherry er til mad. Og der er nok af sherry-typer at vælge imellem - lige fra de tørre og lyse over de halvsøde til den supersøde Pedro Ximénez.
Vi bringer nedenfor en lille guide over syv kendte sherry-typer med tip til serveringstemperatur, holdbarhed - og frem for alt, hvilken mad de egner sig til. Så kan man jo gå kokke- og tjenereleverne i bedene.



Manzanilla (tør): Serveres kold ved 6-8 grader som apéritif eller til fx grillet fisk, skaldyr og let krydrede supper. Holdbarhed: efter åbning højst to uger - uåbnet flaske et til halvandet år.
Fino (tør): Serveres kold ved 6-8 grader som apéritif eller til fx ansjoser, skaldyr, grillet fisk og kogt hamburgerryg. Holdbarhed: efter åbning højst to uger - uåbnet flaske et til halvandet år.
Amontillado (tør): Serveres afkølet ved 12-14 grader til fx fuglevildt, let krydret stegt kylling og røget laks. Holdbarhed: efter åbning to til tre uger - uåbnet flaske to til tre år.
Oloroso (tør): Serveres afkølet ved 12-14 grader til fx tørre spanske oste, en sammenkogt kødret eller fuglevildt. Holdbarhed: efter åbning fire til seks uger - uåbnet flaske to til tre år.
Cream (halvsød): Serveres afkølet ved 10-12 grader til fx en skive gåselever, cremede oste eller frisk frugtsalat. Holdbarhed: efter åbning fire til seks uger - uåbnet flaske to til tre år.
Moscatel (sød): Serveres ved 12-14 grader til fx lette søde flødeskumskager, pandekager med is og diverse dessertfromager. Holdbarhed: efter åbning en til to måneder - uåbnet flaske to til fire år.
Pedro Ximénez (meget sød): Serveres ved 12-14 grader til fx chokoladedesserter- og kager, søde småkager eller et stykke blåskimmelost. Holdbarhed: efter åbning en til to måneder - uåbnet flaske to til fire år.




.



    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag, og det gør vi med en række artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. De første mange artikler har vi lagt ind på en særlig side. Her kommer den næste i rækken.

    Vinen til dyrevildt
    Træerne skifter farve, og vinden forvandler bladene til konfetti. Og netop nu kan man ind i mellem høre skuddene gjalde i skovene og på markerne. Jagten er sat ind på dådyr, råvildt, krondyr, hjorte og harer - samt på flere slags fuglevildt. Men her handler det ikke om dyr med fjer, men dyr med pels - og frem for alt hvilke vine, man skal servere til dyrekødet.
    Det meste vildtkød har en koncentreret og kraftig smag, og mange vælger derfor at servere en kraftig sauce til kødet. Man kan godt glemme alt om hvidvin, og de milde rødvine vil blegne fuldstændigt som ledsagere til fx en krydret vildtragout. Nu er det tiden til at sætte de muskuløse og fyldige rødvine med en pæn portion alkohol på bordet. Tanniner må de også gerne have - samt en vis sødme. Vildtkød har netop en sødlig smag, som ofte forstærkes af tilbehøret - i de kraftige vildtsaucer, i fx en rodfrugtblanding og ikke mindst i den traditionelle ribsgelé.
    En australsk rødvin på den krydrede Shiraz-drue vil snildt kunne klare det magtfulde selskab. Det samme gælder mange rødvine fra den italienske støvlehæl, Puglia. Og hvis vi bliver lidt i Italien - og tager et lidt større kreditkort op af lommen - så kan en stor og fyldig supertoskaner også gøre underværker.
    Rødvine fra Rhône er heller ikke til at komme udenom, ligesom nogle af de spanske vine fra Rioja eller Navarra kan være et godt match.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til dyrevildt. Der er vine i et rimeligt prisleje til hverdagsmaden og vine i den dyrere ende til luksus-middagen for to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    11 vine med 5 stjerner til dyrevildt
    "Am", I Gelsi, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, 240 kr., Premier Cru, smagt i 2013, uge 39
    Baigorri Crianza, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2008, 149 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2013, uge 21
    Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2013, uge 22
    Domaine Alary, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 89 kr., Jysk Vin, smagt i 2013, uge 7
    Geoff Merrill, McLaren Vale, Australien, 2007, 119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager, smagt i 2013, uge 6
    La Bouveau, Saint-Damien, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 6
    Muga Selección Especial, Bodegas Muga, Rioja, Spanien, 2006, 340 kr., pris ved 12 flasker: 255 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 20
    Paolina, Ca' del Baio, Barbera d'Alba, Italien, 2011, 125 kr., på tilbud som årets jagtvin: 99 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 8
    Saint-Esprit, Delas, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, 90 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 25
    Septimo Dia, Bodega Septima, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, 99,95 kr., Theis Vine, smagt 2013, uge 2
    Trofeo, Årets Jagtvin, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2011, 99,75 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr., Skjold Burne, smagt 2013, uge 36
    .......


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Druen i flasken er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * D'Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * BB Vinimport har optaget importen af vinene fra Cantina Roccaflore i Todi i Umbrien.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,


    Leif Huitfeldt Svendsen (f. 1962) voksede op i Sydslesvig, hvor hans far var præst for det danske mindretal. Efter studentereksamen fra Århus Katedralskole søgte han ind på møbellinien ved Kunstakademiet i København, men fik afslag og fandt sig i stedet et job som kok på den legendariske restaurant Munkestuen i Århus.
    Jobbet gav ham mulighed for i lange perioder at gå med i køkkenet som volontør hos Søren Gericke på Søllerød Kro, Daniel Letz på Kong Hans, Arne Fusager på Gammel Åbyhøj og Jan Hurtigkarl i Dronningens Tværgade.
    Da Leif Huitfeldt Svendsen i 1983 fik tilbud om en tjenerlæreplads på De 4 Årstider i Århus, slog han til og afsluttede sin uddannelse i 1986 med Danmarks hidtil næsthøjeste karakter.
    Samme år kvalificerede han sig som sommelier og vandt Danmarksmesterskabet og titlen "Årets Sommelier".
    Året efter fik Leif Huitfeldt Svendsen tilbudt forpagtningen af Restaurant Standart i Århus og drev denne med succes i den 3-årige periode, kontrakten varede.
    I 1990 trængte han til luft under vingerne og søgte til London, hvor han blev ansat som chefsommelier hos verdens dengang store superstjerne, kokken og restauratøren Marco Pierre White.
    Senere har han været med i ledelsen og opstarten af flere restauranter i London - heriblandt The Square og Gidleigh Park - og har ligeledes haft store management-opgaver for fashionable restauranter og barer i Berlin.
    Siden september 2012 har Leif Huitfeldt Svendsen igen været at finde i Danmark, hvor han er en del af ledelsen i den anerkendte café Europa1989 i København og har ansvaret for rekruttering, serviceudvikling og caféens PR-profil.
    Derudover har han været med til at grundlægge Dansk Sommelier Forening, har et diplom fra Deutsche Wein Akademie i Rheingau og vil i en ikke så fjern fremtid forhåbentlig kunne føje en Master of Wine til sine mange bedrifter.
    Adresse: Leif Huitfeldt Svendsen, Lindevej 2, IV,1877 Frederiksberg C, tlf.: 51 82 40 30.


Til_37/09



    .......
    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

      Hvad er brettanomyces?
      Melanie C. har i en avis i forbindelse med en vinanmeldelse stødt på ordet brettanomyces - uden at ordet var nærmere forklaret. Men hvad betyder det ord?
      Brettanomyces er en gærsvamp, som bevirker, at vinen kommer til at lugte og smage metallisk, gråt og kedeligt. Man beskriver også smagen som stald, bondegård eller hestedækken, og nogle mener ligefrem, at det er en eftertragtelsesværdig egenskab med en lille smule "stald" i vinen. Men en urenhed er det altså.
      Desværre har der i de senere år været en stigning i antallet af angreb fra netop denne svamp – hvis navn i øvrigt ofte blot forkortes til brett.
      Den newzealandske vinmager Matt Thomson, der fungerer som vinkonsulent for en række vinhuse i ind- og udland, mener, at brettanomyces kommer ind i vinhusene via nye egetræsfade, og at toasting – den traditionelle proces, hvor man svider det indre af de nye fade – fremkalder visse stoffer, som brett-cellerne lever af.
      Derudover mener han, at gærsvampen især angriber vin med en relativ høj mængde restsukker og et lavt syreindhold.
..............



    Ugens vinøse billede
    Torben Friis har lige været i Spanien, hvor han blandt andet besøgte vingården Pago de Vallegarcia i Navarra.
    - Inden rundvisningen i vingården serverede vinproducenten sin økologiske hvidvin på 100% Viognier-druer - en usædvanlig drue på de kanter.
    - Til vinen blev der budt på tapas, og det hele foregik i vinmarken under et par store egetræer, medens druerne blev høstet. Det var lige så hyggeligt, som det ser ud på billedet.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    244 Uden for vinhandelen i Den gamle By i Århus hænger denne flotte drueklase (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 51 vine. Af disse vine var der 39, som fik mere end to stjerner og hele 30, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 181 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Antica Osteria di Via Brandolini, Prosecco Brut, Conegliano - Valdobbiadene, Italien, lav alkohol (11%)
100 kr., Vinova
Den er ikke så tosset, denne prosecco. Den har fine bobler i glasset, en god duft i næsen og en frisk, fin aromatisk smag i munden. Der er sødme, men også god syre med noter af grape.


Berocard Pierre, Pinot Noir, Champagne, Extra Brut, Frankrig, 2004, lav alkohol (12%)
399 kr., Kildorf Vin
Ni år gammel årgangs-champagne med livlig mousse, en dejlig duft af drue og brød og en moden, afrundet smag. Den er en Blanc de Noirs, dvs. en hvid vin på sorte (blå) druer. Her holder de grønne Chardonnay-druer sig væk. Vinen har derfor en lidt mørkere, mere gullig farve end andre champagner.

Hvidvin


Finca Los Trenzones, Maria Longhetti, Sauvignon Blanc, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
74 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
Hvidvin med en sjældent flot duft og en lækker, cremet smag med alle Sauvignon-druens dyder. Til prisen ved seks flasker lidt af et kup.


Raccolto, Pinot Grigio, Veneto, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
79,95 kr., Kvickly
Frisk citrussaft er det første, der falder én ind, når man smager på denne dejlige hvidvin. Men den er ikke på nogen måde syrlig - med derimod liflig og læskende og med en lang frisk eftersmag. Nyd den, som den er, eller til en god rejemad. Flasken har skruelåg.


Craggy Range Singel Vineyard, Sauvignon Blanc, Martinborough, New Zealand, 2012, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Duften fra denne hvidvin er med sine noter af eksotiske frugter typisk for en newzealandsk Sauvignon Blanc-vin. Smagen overrasker - den er stringent, tør og med en dejlig forfriskende citrussyre. Det er en elegant vin, der vil egne sig fortræffeligt til skaldyr. Flasken har skruelåg.


Alexander Laible, Riesling, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (13%)
108 kr., Vinbutikken.dk
Denne hvidvin har en dejlig, mild smag med et fint billede af Riesling-druen. Glimrende til en frokost samt naturligvis til lette retter. Flasken har skruelåg.


Mas Basile Prestige, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
120 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En speciel hvidvin, men så afgjort på den gode måde. Den er fremstillet på druerne Rousanne (60%), Grenache Blanc og Viognier og er fadmodnet i et år. Duften byder på fennikel og tilpas eg, og smagen er fyldig og fløjlsblød med god frugt, vanille og fine krydderier. Det er også en hvidvin, der bærer sit relativt høje alkoholindhold på 14% flot.


Batasiolo, Arneis, Roero, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
129,75 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Arneis hedder druen. På piemontensisk betyder navnet bandit. Her optræder banditten i en blød og fyldig hvidvin med en liflig duft og en blid smag med noter af blandt andet pære. En meget anvendelig vin.


Val de Souto, Ribeiro, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En udmærket, frisk og let hvidvin med en fin citrus-syre, der gør den perfekt til retter med lyse fisk.


Liveli Fiano, Fiano, Puglia, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
74 kr., VinDanmark Lagersalg
En udmærket frisk, tør og let krydret hvidvin med mild citrus i eftersmagen. Vinen har en god portion syre, hvilket gør den velegnet til lettere retter. Flasken har skruelåg.

Rosévin


d'A Pastel de Rosé, Domaines Astruc, Syrah, Pays d'Oc, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
59,95 kr., Wine Group
En enkel rosé, der er tør og har en udmærket frugtsmag - dog slutter den lidt tyndt. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Vignobles Paul Mas, Syrah, Pays d'Oc, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Amka
En dejlig rødvin med en let duft af marcipan og en dejlig bred bærsmag. Den har også fine krydderier og tilpas tanniner. Flasken har skruelåg.


Le Cirque, Vignerons de Tautavel Vingrau, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
En spændende rødvin med en interessant og kompleks smag. Den har saft og krydderier og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


La Pinède, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw
Yderst vellavet rødvin med dejlig frugt og fint krydderi - peber, eukalyptus ... Glimrende til mad. Prisen ved seks flasker er attraktiv. Fem store stjerner.


Soltane, Kurubis, Tunesien, 2010, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 67 kr., Vinmand
Denne rødvin er lavet på 70% Merlot og 30% Syrah, og det må siges at være et yderst vellykket drue-ægteskab. Vinen dufter af moden frugt og kantareller og har en fyldig og bred frugtsmag med et strejf af anis. Godt gået Tunesien.


The Slammer Sweet Shiraz, Big House, Shiraz, Californien, USA, 2011, lav alkohol (12%)
89 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine og Vin&Vin
Denne rødvin rejste en lille debat blandt smagepanelets deltagere. Der står på etiketten, at det er en "sød Shiraz", og vinen har da også umiddelbart en vis sødme - men også en lang, tør eftersmag. Det er ikke en dessertvin - måske snarere godt afkølet en overraskende apéritif, foreslog en af smagerne. Én ting var panelet dog enige om: Det er en ualmindelig lækker vin med en bred smag med masser af god bærmost. Flasken har skruelåg.


Bain's Way, Wamakersvallei, Shiraz, Wellington, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
92 kr., Premier Cru
Denne rødvin har en fin, lidt røget duft og en dejlig, fyldig og saftig smag med bløde tanniner, diskrete fadtoner og krydrede noter. Flasken har skruelåg.


Quinta dos Aciprestes, Real Companiha Velha, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Vellavet og dejlig rødvin og en udpræget madvin. Den har god, fyldig frugt og en blød eftersmag. Man synes at genkende portvinens druer i den - og den kommer da også fra portvinens dal. Plask den gerne over i en karaffel et par timer måltidet.


Plus, Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)
109,75 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Når man gnider med fingrene på bladene fra en solbærbusk, får man denne duft i næsen - denne duft fra en meget spændende og lækker rødvin på seks forskellige økologisk dyrkede druer. Smagen er blød og i meget fin balance med krydrede noter af mørke bær. En vin med personlighed.


Southern Hills, Wente, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, Californien, 2010, middel alkohol (13,5%)
109,75 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin er Cabernet hele vejen igennen. I den friske duft og i den harmoniske smag med ren frugt, krydderi og en lille sødme. Hele vejen til den lange eftersmag.


Les Terres Blanches, Borie la Vitarèle, Saint-Chinian, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
119 kr., WineWeb.dk
En rigtig dejlig vin på økodruer. Den har blød, fyldig frugt og en afrundet syre lidt i retning af kærnemælk. En nydelse.


Nietro, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Smile Marketing Group
Fyldig og frugtig rødvin med god druesmag og en sødme, som mange vil være glade for. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker - de 120 kr. må vist være fri fantasi.


Pin Alta Classic, Douro, Portugal, 2007, middel alkohol (14%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Vinmonopolet
En super-rødvin på portvins-druerne Touriga Franca, Tinta Roriz og Tinta Barroca. Den er i perfekt balance med blød frugt, krydrede toner, tanniner og syre. En herlig vin.


Terra Barossa, Thorn-Clarke, Barossa, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 99,75 kr, ved 6 flasker, Skjold Burne
Lækker og meget saftig rødvin på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. De gode frugter, krydderurterne og de fine fadtoner spiller op i fuld harmoni. Flasken har skruelåg.


Tabiso, Darling Cellars, Cabernet Sauvignon, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
129,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
Fin hverdags-rødvin. En boksvin, der fylder godt i munden med sin gode, bløde frugt og lette krydderi. For en normal flaskepris af 32,49 kr. får man både i pose og kasse.


Shale Stone, Primo Estate, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
135 kr., HøjelseVinkælder
Flot og kraftig rødvin - en australier med stort A. En bamse. Men en fløjlsblød og venlig bamse. En madvin - fx til en stor grillbøf. Flasken har skruelåg.


Château Pey la Tour, Vignobles Dourthe, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
139 kr., på tilbud indtil 20. oktober: 119, Vinoble
Flot og fyldig Bordeaux-rødvin. Måske ikke typisk Bordeaux - dertil har den nogle veludviklede muskler og en masse krydderi. Glimrende til kraftigere kødretter.


Palma, Syrah, Toscana IGT, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
159 kr., pris ved 3 flasker: 145 kr., Vin-Expressen
Lakrids og tjære, intens frugt, en rank syre - en flot rødvin. Vi drømmer om at sidde i en italensk havn med tjæret træværk og nyde vinen til en herlig bistecca alla fiorentina.


Domaine Seguier, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
160 kr., Franske Vinhus
Herlig "sjatonøf" - en lækker rødvin, der hænger fint sammen med sin gode duft, bløde druesmag og fine kryddertoner. Skænk den fx til en god lammesteg.


La Gironda, Cheisavecchia, Monferrato, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
165 kr., på tilbud til 145 kr., Con a'more
Lækker og meget saftig rødvin, ret let og elegant fx til en svinemørbrad i flødesovs - et forslag fra panelet. Vinen er fem år gammel og er moden og helt på toppen.


Venta Mazarrón, Tempranillo, Castilla y León, Spanien, 2011, høj alkohol (14,8%)
189 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., D’Wine
Flot og meget kompleks rødvin. Den har blød og fyldig frugt - en syntese af bær. Simpelt hen lækker.


Señorío de Nevada, Vino de la Tierra Granada Sur-Oeste, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
219 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., D’Wine
En stor og meget flot rødvin på druerne Syrah og Merlot. Den har en harmonisk smag, der breder sig i munden med mange facetter. Kom med en stor bøf, højreb eller lignende.


La Paillousse, Pierre Amadieu, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
219,95 kr., på tilbud i oktober, Erik Sørensen Vin
Elegant rødvin med en liflig duft og en kompleks, fint krydret smag med bløde tanniner. En vin, man nyder med største fornøjelse.


Le Carignan de Maris, Carignan, Coteaux de Peyrac, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Propperiet
Denne rødvin er lavet på økodruer. Den har god frugt og markante noter af nelliker. Flasken har skruelåg.


Tivoli, Bernard Magrez, Médoc, Frankrig, 2002, middel alkohol (13,5%)
345 kr., H.J.Hansen Vin
Med denne rødvin har Bernard Magrez sat sig for at lave en vin på druer fra marker i Médoc, der ikke ellers leverer store cru-vine. Det er på sin vis lykkedes. Vinen har en harmonisk, blød og lækker bordeaux-smag. Men helt billig er den ikke ...


Pasas November, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
64,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 42). 39 kr., SuperBrugsen
En "semi-dry" rødvin på senthøstede druer - høstet i november, lige før de blev til rosiner. Vinen kan da drikkes, men den er uden særlig karakter og uden en syre til at give den lidt rygrad.


Cuvée Maximilien, Domaine les Grands Bois, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
84 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
Tanninerne tager meget hurtigt over i denne rødvin, der ikke er særlig harmonisk, men godt kan bruges til kraftige kødretter.


Devoto, Giordano, Italien, middel alkohol (14%)
99,50 kr., Irma
En udpræget madvin med en markant syre, der vil være udmærket fx til en fed kødret. Helt billig er den ikke.


Musella, Amarone della Valpolicella, Riserva, Italien, 2008, høj alkohol (16%)
379 kr., på tilbud til 279 kr., Jysk Vin
En voldsom amarone med en overvældende spritkant. Den har intens frugt, men man savner mange af de facetter, man ellers kan opleve i amarone. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.