Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17. 2015


Nyheder i uge 17, 2015


Følg os på Facebook








Sophie Lurton.

En hær ved navn Lurton
I Bordeaux er Lurton et kendt navn ‒ og et stort navn. Familien markerer sig som en lille hær af dygtige vinmagere og ejere af mange slotte.
Det begyndte med François Lurton, der i 1923 giftede sig ind i den gamle vinfamilie Récapet og sammen med sin hustru bosatte sig på Château Bonnet.
Ægteparret fik fire børn, der ‒ som det sig hør og bør i Bordeaux ‒ hver arvede et slot. André (født 1924) arvede Château Bonnet, Lucien (1925) arvede Château Brane-Cantenac, Simone (1929) fik ejendommene Franquinotte og Montremblant, og Dominique (1932) arvede Château Reynier.
Børnene var dygtige, ikke mindst André, der i løbet af 40 år samlede på slotte og blev ejer af 600 hektar vinmarker, mens hans to sønner, François og Jacques, grundlagde eller købte vingårde i Chile, Argentina, Portugal, Spanien og Languedoc.
André Lurtons bror, Lucien, blev også en stor samler af slotte, og i 1992 kunne han forære hvert af sine ti børn et slot.
I dag ejer Lurton-familiens 28 medlemmer ‒ i kun to generationer ‒ i alt 27 slotte og 1300 hektar vinmarker.

Sophie Lurtons dejlige vine
En af Lucien Lurtons ti børn er Sophie Lurton, der sammen med sin mand, Laurent Cogombles, ejer slottene Château Bouscaut, Château Lamothe-Bouscaut og Château Valoux, hvor Château Bouscaut er Grand Cru Classé i distriktet Graves.
Forrige torsdag inviterede Sophie Lurton og Holte Vinlager på smagning af slottenes vine, og det blev en god oplevelse.
Sophie Lurton havde sendt sin eksportchef, Marie-Amélie Fourault de Fontenay, der ledede smagningen med viden og ekspertise. Det var virkelig en fornøjelse at møde et menneske, der som hun brænder for sit produkt og har noget på hjerte.
Siden 1992 har Sophie Lurton og hendes mand udviklet vinproduktionen på Château Bouscaut til nye højder. I Graves bruger de naturligvis druerne Cabernet Sauvignon og Merlot, og vinstokkene er i snit tæt på 40 år gamle.
Samtidig har ægteparret udviklet vinturismen, så at der dagligt afholdes workshops for turister.
I 2013 fik slottet guldmedaljen "Best of Wine Tourism", der er indstiftet af organisationen Great Wine Capitals. Er man på de kanter, er det værd at kigge ind ‒ slottet ligger kun en halv times kørsel syd for Bordeaux by.
I ugens liste over smagte vine er der velfortjente stjerner til de seks dejlige vine, som vi smagte.

Champagnens vugge åbnes
For første gang nogensinde åbnes dørene til det indre af benediktinerklostret i Hautvillers i Champagne. Og det er ikke et hvilket som helst kloster, men selveste champagnens vugge.
I 1668 blev munken Pierre Pérignon udnævnt til klostrets kældermester. Han var vokset op i omegnen i en familie, der havde fremstillet vin i flere generationer, og han nød at eksperimentere med de lokale druer og forsøgte kontant at øge kvaliteten af den vin, klostret lavede.
Han forblev i klostret i 47 år, og det er ham, der tilskrives æren for at have fået boblerne til at blive inde i flaskerne og dermed affyre startskuddet for fornem champagne på fransk jord.

Billetpris på mere end 4000 kr.
Hvis man til sommer vil besøge klostret, skal man være forberedt på, at billetten slår selv de dyreste billetter til de mest attraktive rockkoncerter. Man skal nemlig betale 600 euro (cirka 4476 kr.) pr. næse.
Ud over at komme ind i det allerhelligste - kælderen, hvor Pérignon fremstillede vin - får man også en helt speciel smagning med i købet af champagnemærket Dom Pérignon, der ejes af champagnehuset Moët & Chandon. Smagningen omfatter årgangschampagner fra årene 1982, 1998 og 2005 - alene årgang 1982 af denne champagne koster omkring 9000 kr. flasken, hvis man er så heldig at finde en flaske af denne årgang. Og der bliver hældt rigeligt i glassene - 12 cl pr. deltager, hvilket svarer til et normalt glas champagne.







122 år gamle gyldne dråber
Vi nævner ofte udenlandske vinauktioner, når der er vine med af særlig interesse. Derfor bør vi selvfølgelig også nævne danske auktioner, når de byder på højdepunkter. Og et sådan højdepunkt har Bruun Rasmussen med på sin næste vinauktion d. 26. april. Det drejer sig om noget så sjældent som en flaske af den berømte søde vin fra Château d'Yquem årgang 1893.
- Vinen har haft helt optimale opbevaringsbetingelser, da den har ligget i den samme vinkælder på en sjællandsk herregård siden starten af 1900-tallet, siger Anders Gudmundsson, leder af Bruun Rasmussens vinafdeling.

En meget lang høst
Vinslottet Château d'Yquem er fra 1200-tallet og ligger i Sauternes omkranset af sine omkring 100 hektar vinmarker, hvorfra man høster druerne, når de er godt indskrumpne. Og det er ikke nok, at de nærmer sig rosinstadiet - de skal også være angrebet af den "ædle råddenskab", der forårsages af en lille svamp ved navn Botrytis cinerea. Svampen trænger ind gennem skindet på de modne druer, får dem til at skrumpe og rådne, hvorpå vandet fordamper, mens sukkerindholdet koncentreres. Druerne kommer til at se rigtig ulækre ud, men netop denne "ædle råddenskab", har en stor del af æren for, at vinen ikke bare bliver sød, men også efterlader en pikant krydret og nuanceret smag.
Alle druerne i de fornemme vinmarker angribes dog ikke på samme tid, og det er derfor umuligt at høste druerne på én gang. Plukkerne må undertiden hele tolv gange ind i vinmarkerne for at håndhøste Botrytis-modne druer, før hele høsten er i hus - hvilket let kan tage et par måneder.

En yderst holdbar vin
Store Sauternes-vine som Château d'Yquem kan holde i rigtig mange år. Det er sukkeret, der er den primære årsag til den lange holdbarhed, så der skulle ifølge Anders Gudmundsson være en rigtig god chance for, at den gamle vin stadig smager fortræffeligt.
Flasken har en højeste vurdering på 22.000 kr. Man kan læse mere om auktionen og se alle de andre flasker, der kan bydes på, ved at klikke her.








Det glade danske vinderhold i Lilly Bollingers private gemakker i Ay i Champagne (fra venstre): Formand Peter Buch Hansen, Asbjørn May og Sebastian Lunøe.

Jubii, Danmark vandt!
I uge 9 2011 fortalte vi om Peter Buch Hansen, der var studerende på Copenhagen Business School (CBS) og meget glad for vin. Og han havde fået en god idé: En vinklub, hvor de studerende på CBS havde mulighed for at smage ordentlig vin til gode og SU-venlige priser.
Det blev til vinklubben CBS Wine, der henvendte sig til de i alt 16.000 studerende på skolen.
Med Peter Buch Hansen i spidsen fik vinklubben også snart sit eget konkurrencehold, der siden da har dystet i adskillige internationale konkurrencer for universiteter og business schools.
VinAvisen har fulgt det danske hold lige siden starten, og gang på gang har det været lige ved at vinde, men er blevet slået på målstregen. Sådan har det været i både Left Bank Bordeaux Cup og flere af de andre prestigefyldte konkurrencer.
Men nu er det for første gang i CBS Wines korte historie lykkedes holdet at stå øverst på podiet i en stor international vinkonkurrence. Det danske hold, der ud over formand Peter Buch Hansen består af næstformand i vinklubben Asbjørn May og bestyrelsesmedlem Sebastian Lunøe, har nemlig vundet finalen i SPIT (Sciences Po International Tasting).

Kun årgangen var forkert
I denne smagning, hvor business schools fra hele verden dyster i vine fra hele verden, slog CBS Wine engelske Oxford og franske École Normale Supérieure i finalen. I 2013 blev det til en andenplads for holdet i selvsamme konkurrence.
Finalens blindsmagning bestod af to vine, en champagne, Bollinger R.D. 1998, og rødvinen Domaine de la Romanée Conti La Tache 2001.
Danskerne ramte næsten plet, da de gættede champagnen - eneste fejl var, at de mente, det måtte være årgang 1996. Da det gjaldt bourgognen, var gættet, at det måtte være Liger-Belair La Romanée 2002 - hvilket må siges at være utroligt tæt på. Domaine Liger-Belairs fornemme vinmark, La Romanée, er nabo til Romanée-Conti.

Nye konkurrencer venter
Det er svært for CBS Wine-holdet at få armene ned:
- Det var tæt, og vi var oppe imod nogle yderst kompetente hold, men i sidste ende er vi vanvittigt lettede og lykkelige over at kunne tage titlen med hjem, siger Peter Buch Hansen.
- Vi har repræsenteret vores skole, land og organisation på allerhøjeste niveau, og det er vi stolte af.
CBS Wine har ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene - nye konkurrencer venter inden sommerferien, og holdet vil være glade, hvis der er vinimportører, der vil donere flasker. Der skal jo øves i lange baner.
Hvis man vil hjælpe holdet på vej, er man velkommen til at kontakte Peter Buch Hansen på peter@cbswine.dk.
Til sommer afleverer Peter Buch Hansen sit speciale, og så er det slut med at være formand for CBS Wine, men vinklubben og konkurrencerne vil leve videre i bedste velgående.




.


Fantastisk fund for Ruinart
Ruinart, der blev grundlagt i 1729, er det ældste af alle champagnehusene. Men mens Moët & Chandon og flere af de andre huse i Champagne har meget gamle vine liggende i deres vin-biblioteker, har Ruinart ingen flasker, der er ældre end 1945.
Årsagen er, at champagnehusets kældre blev ransaget af tyskerne under anden verdenskrig, og de tog rub og stub med sig af alle de fine gamle flasker.
Derfor blev Ruinarts kældermester, Frédéric Panaïotis, meget glad, da en vinhandler i Alsace fortalte ham, at han havde fundet 24 flasker Ruinart 1929 i de gamle kældre under sit hus.

Vinene er i fin form
Nu er flaskerne i champagnehusets eje, og ifølge Panaïotis er indholdet i ualmindelig fin form. Niveauet af vin i flaskerne er højt - hvilket betyder, at der kun har været en ringe fordampning gennem årene - og der er stadig livlige bobler inde i flaskerne. Etiketterne er også intakte.








Såvel private som vinbranchefolk er velkomne til det store Barolo & Friends Event i Børsen i København.

Oplev Piemonte - i København
Når det gælder vinsmagninger, er et af forårets helt store trækplastre på dansk jord Barolo & Friends Event. Traditionen tro afholdes smagningen også i år i Børsen i København.
Omkring 40 vinproducenter fra Piemonte vil d. 8. og 9. maj fylde den store og stemningsfulde børssal med et hav af vine.
Piemonte er frem for alt et rødvinsland, og der vil derfor blive budt på smagsprøver på store, fyldige og krydrede rødvine fra Barolo, Barbaresco og Barbera d’Alba. Men blandt rødvinene finder man også en række elegante hvidvine og spumanter.
Der bliver også rig lejlighed til at smage på trøfler, olier, pølser og masser af andre delikatesser fra Piemonte.

For enhver vinglad dansker
Smagningen, der arrangeres af de to italienske organisationer Consorzio i Vini del Piemonte og Strada del Barolo, giver professionelle vinfolk en oplagt mulighed for at indgå aftaler med vinproducenter, der søger danske importører. For vinbranchen er der smagning og seminar om Barbera-vine d. 8. maj mellem kl. 11 og 14.30. Tilmelding til begge dele foregår til Jens Simonsen på jens@wisi.dk.
Men den store smagning er så afgjort også for enhver vinglad dansker, der ønsker at dykke dybere ned i de herlige Piemonte-vine og måske få en snak med vinproducenterne om vinene. For private holdes dørene således åbne fra og med kl. 15 d. 8. maj og igen dagen efter fra kl. 12. til 20.15.
Man kan købe billet ved at klikke her.


Storsvindler Kurniawan appellerer
Amerikanske Rudy Kurniawan - en af historiens største vinsvindlere - fik i august 2014 en dom på ti års fængsel. Ud over fængselsstraffen skal Kurniawan betale i alt 28,4 millioner dollars (cirka 159 mio. kr.) til ofrene for hans svindel samt 20 mio. dollars (cirka 112 mio. kr.) i sagsomkostninger.
Nu har hans advokater i en 85 sider lang appelskrift appelleret dommen, da de mener, at det blev begået alvorlige procedurefejl under hans arrestation i 2012.
FBI-agenter ankom til hans hjem i Los Angeles, anholdt ham og ransagede derefter hjemmet. Her fandt de stakke af nytrykte etiketter med navne på berømte vinslotte som Château Pétrus, Mouton-Rothschild, Latour og Cheval Blanc - og ikke mindst Domaine de la Romanée-Conti i flere årgange.
Også stempler - blandt andet med navnet på den californiske kultvin Screaming Eagle - og masser af tomme flasker befandt sig i hjemmet.
Der var således masser af tungtvejende beviser - som Kurniawans advokater nu vil have afvist. Sagen er nemlig den, at FBI-agenterne ransagede hjemmet uden at have en ransagningskendelse - den fik de først bagefter.

Utrolige påstande
Derudover mener advokaterne, at det beløb, som Kurniawan er dømt til at betale, er udregnet på et forkert grundlag. Desuden vil han få meget svært ved at betale det tilbage. Engang var han hovedrig, men nu ejer han ikke en klink, og selv om han arbejder i fængslet, vil han kun kunne tilbagebetale 25 dollars (cirka 172 kr.) i kvartalet.
I appel-skriftet fortælles der også - lidt som en undskyldning for Kurniawans svindel - at det med at svindle var en slags "åben hemmelighed" i de kredse af auktionsfolk og vinsamlere, han færdedes i.
Det påstås blandt andet, at hvis en vinsamler havde en vin, som var blevet afsløret som en forfalskning, indgik den enten i en konkurrence i en større forsamling om, hvem der kunne smage forskel på den ægte vare og så forfalskningen. Eller også blev svindelvinen sat til salg på auktion, så den varme kartoffel kunne ende i kælderen hos en anden vinsamler. Det må siges at være ret opsigtsvækkende påstande …
Anklageren har indtil 10. juli til at svare på appellen.








De to danskere, Kristoffer Vangsø Møller (tv.) og Jens Skovgaard Pedersen, der vandt "gyldne æbler" i æblevinskonkurrencen. Bagefter kunne de slutte sig til konkurrencens andre æblevins-producenter, der kom fra elleve forskellige lande.



Æblevin-messe i Frankfurt
Frankfurt betragter sig selv som Europas "æblevins hovedstad", idet der i omegnen af byen foregår en større æblevinsproduktion med rødder langt tilbage i tiden. Byen har sin egen guidede "Ebbelwei Express" - en æblevintur, hvor man kommer rundt til producenterne. Og i den forgangne uge afholdt den tyske by for syvende år i træk en æblevinsmesse med deltagelse af alle de bedste europæiske æblevine.

Danmark var også med
Mere end hundrede æblevine fra elleve forskellige lande deltog i messen. Ud over en hel masse tyske æblevine var der også flasker fra blandt andet Frankrig, Italien, Spanien, Østrig, Letland og Irland. Også Danmark var repræsenteret i form af to jyske frugtvinsproducenter, Cold Hand Winery, der ejes af Jens Skovgaard Pedersen, og Horncider, hvis ejer er Kristoffer Vangsø Møller.
I forbindelse med messen blev der afholdt en konkurrence, hvor de bedste æblevine og -cidere blev præmieret med "det gyldne æble" - selvfølgelig.

"Gyldne æbler" til danskerne
Et sådan gyldent æble tilfaldt begge de danske producenter. Jens Skovgaard Pedersen blev hædret både for sin æble-isvin "Malus Danica", som vi anmeldte i uge 45 2011, og for sin nye kvæde-isvin, "Cydonia", som vi har anmeldt længere nede på siden.
Kristoffer Vangsø Møller fik sit gyldne æble for sin æblecider "Idun", en moderne cider fremstillet af de gamle madæblesorter Belle de Boskoop og Bramley – samt honning fra familiens egen produktion.
Selv om der fremstilles æblevin i mange andre lande, så er der faktisk kommet gang i en dansk eksport. Horncider eksporterer fx sine frugtvine til Thailand, og Cold Hand Winery sender flasker til både Norge, Frankrig og Tyskland, hvor de havner i såvel Michelin restauranter som cocktailbarer. Man kan læse mere om æblevinmessen i Frankfurt og se konkurrencens øvrige vindervine ved at klikke her.





...




"Boldest Glass" er forsynet med en lille radiosender på indersiden af glasset, og i den høje bund skjuler der sig en forstærker. Når der drikkes af glasset, hører man samtidig musikstykket.

Et glas med musik i
Hvis man inden d. 10. maj besøger baren Call me Mr. Lucky i London og bestiller en "Johnnie and Ginger" (Johnnie Walker whisky med ingefærsodavand) vil man få en ganske særlig oplevelse.
Samtidig med at man nyder sin drink, vil man høre et stykke musik - og musikken kommer fra glasset.
Hos Johnnie Walker har man nemlig udviklet et intelligent glas i forbindelse med en markedsføringskampagne for firmaets Red Label. I glasset, der er døbt "Boldest Glass" (det dristigste glas), er der indlagt en lille radiosender, og i bunden af glasset er der en forstærker, som modtager lydene fra senderen og videregiver dem til bargæsten.
Der er også tænkt grundigt over musikstykket, der er kreeret, så det fremmer smagsoplevelsen af drinken på bedste vis.
Og faktisk er der en sammenhæng. Forskningsresultater har vist, at såvel et rums farve, som den musik, der spilles, påvirker opfattelsen af det, vi spiser eller drikker i enten positiv eller negativ retning.

Godt og dårligt match
Et eksempel var et forsøg, der blev udført under en mad- og vinmesse i Stockholm for nogle år siden. I forsøget deltog 94 af messens gæster – lige mange mænd og kvinder. Hver deltager smagte et glas af den chilenske rødvin Gato Negro Cabernet Sauvignon til fire meget forskellige sange: den blide skønsang "Someone Like You", den tempofyldte "Danza Kuduro", rocksangen "Had Enough" og soul-nummeret "It Will Rain".
Forsynet med headsets og iPads nedskrev deltagerne deres smagsindtryk.
45% syntes, at vinen smagte bedst til den blide skønsang, mens 47% var enige om, at rocksangen og Gato Negro var den værst tænkelige match.
Mens skønsangen gav vinen en vis elegance, gav soul-nummeret den stor fylde. Den hurtige og sprælske "Danza Kuduru" fik deltagerne til at udtrykke, at vinen var frugtrig og frisk. Rock-sangen derimod fik den til at smage tungt og yderst kraftfuldt.
En lille film på YouTube viser, hvordan Johnnie Walkers nye glas er blevet til.








Hvad finder man dog ikke på …
Hos det amerikanske designfirma Areaware er man træt af de traditionelle lommelærker, der mest af alt appellerer til mænd.
Derfor har firmaet skabt et keramik-armbånd, der er hult inden i og lige netop kan rumme en enkelt genstand.
Armbåndet findes i flere farver, så man kan vælge at hellige en farve til fx rom og en anden til whisky.
Man kan købe armbåndet på firmaets hjemmeside, hvor det i USA koster 35 dollars (cirka 240 kr.). Hertil kommer så forsendelsen.


--,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Taastrup Ny Vinhandel har overtaget agenturet for vinene fra Veneto-huset David Sterza. Importen sker i fællesskab med Bagsværd Vinhandel og Næstved Vinhandel, og engrossalget varetages af Taastrup Ny Vinhandel.
    * Philipson Wine har ansat Peter Wedelheim pr. 1. april som administrerende direktør. Han afløser selskabets grundlægger og ejer, Christian Philipson, der fortsætter som bestyrelsesformand i Philipson Wine og fortsat vil have ansvaret for indkøb og produktstrategi via selskabet Philipson Wine Trading. Man kan læse mere om Peter Wedelheim i ugens Blå Bog længere nede på siden.
    * SC Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * SC Vinimport har optaget importen af portvinene fra Quinta do Javali og Quinta das Lamelas.







Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Peter Wedelheim (f. 1972) har en handelsuddannelse og er merkonom i markedsføring. Han har en fortid i dagligvarebranchen og 20 års erfaring inden for HoReCa-sektoren og detailhandelen samt inden for internationalt salg og online/offline markedsføring af kvalitetsmærkevarer og koncepter.
    Peter Wedelheims interesse for vin kom for alvor, mens han var salgskonsulent for Svansø, der i sin tid solgte vine primært fra Italien, og interessen har fulgt ham og er blevet udvidet gennem årene. I starten stod det italienske vinlandskab højst på ønskelisten, når der skulle vælges vine, men i dag har verden så meget udsøgt vin at tilbyde, at han nødigt vil låse sig fast på ét område eller land som favorit.
    I de senere år har han beskæftiget sig intensivt med branding, distributøropbygning, kategori- og konceptudvikling samt opbygning af online platforme.
    Den 1. april i år fik han nyt job som administrerende direktør hos Philipson Wine, et drømmejob, der gør det muligt for ham at kombinere erhvervsliv med en af hans store passioner, vinen.
    Privat bor Peter Wedelheim i Greve sammen med sin kone Gitte og deres tre børn, Sebastian og tvillingerne Lukas og Isabella.
    Fritiden tilbringer han primært i sommerhuset på Falster sammen med familien, mens sommerens rejsemål i de senere år har været Lucca i Toscana, hvor der nydes godt af den lokale gastronomi.
    For at holde sig i form bliver der løbet i Greve Strandpark tre til fire gange om ugen. Der skal jo gerne kompenseres for den madmæssige passion ledsaget af god vin.
    Adresse: Philipson Wine, Kokkedal Industripark 10, 2980 Kokkedal, tlf.: 70 22 68 88, e-mail: pw@philipsonwine.com, www.philipsonwine.com.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
321 På den spanske ø Lanzarote skærmes vinstokkene af runde volde i den vulkanske jord (foto © ICEX).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 132 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Hvidvin


Jägle, Riesling Trocken, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (12%)
73 kr., Vinbutikken.dk
En hvidvin helt i top med god frugt og fine krydrede noter. Den er elegant og harmonisk og har en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. Nyd den fx til en ikke alt for krydret asiatisk ret. Flasken har skruelåg.


Domaine Begude, Sauvignon Blanc, Pays d'Oc, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Vinmonopolet
Frisk og dejlig hvidvin på økodruer. Den har en liflig duft og en blød, rund citrussmag, der vil være fin til alt godt fra havet, især de federe fisk.


Solaris Classic, Skærsøgaard Vin, Solaris, Jylland, Danmark, 2014, lav alkohol (12%)
150 kr., Skærsøgaard Vin
Det er egentlig fantastisk, at vi under kølige danske himmelstrøg kan fremstille så vidunderlig en hvidvin. Den har en fin duft med noter af hyldeblomster og en fyldig elegant frugtsmag med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre og med masser af smagsfacetter i eftersmagen.


Tabiso, Darling Cellars, Chardonnay, Sydafrika, 2014, lav alkohol (13%)
129,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
En pæn, lille boksvin, ret kraftig, men med et et ret smalt smagsbillede og en smag, der hurtigt forsvinder i eftersmagen.

Rosévin


Guigal Rosé, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., Philipson Wine
En raffineret rosé med en mild duft af modne ribs. Smagen er frisk og tør, medium fyldig og med en herlig smag af friske sommerbær. En vin til en hyggestund på terrassen eller til en god omgang salat.

Rødvin


Sasso al Vento, Puglia, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
65 kr., VinMedMere.dk
Denne rødvin er lavet på druerne Aglianico, Uva di Troia og Montepulciano, og til 65 kr. er den et rigtig godt glas. Den har dejlig frugt, tilpas syre og sødme og gode, krydrede noter, bl.a. eukalyptus. Udpræget til mad. Flasken har et flot udstyr.


Pearlstone, Rhebokskloof, Coastal, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
80 kr., VIPvine
Denne rødvin smager godt. Den har en god, ren og blød frugt, gode kryddernoter og en lille sødme. Flasken har skruelåg.


The First Lady, Warwick, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
85 kr., Jysk Vin
Om 2009-årgangen skrev vi i sin tid: Denne flotte rødvin sidder lige i øjet. Den har god og fyldig smag og viser et godt billede af den gode Cabernet-drue. Oplagt til en lige så god bøf. Citat slut. Vi kan skrive det samme om denne nye årgang.


Les Cailloux, Château Penin, Bordeaux, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
88,72 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop
En rigtig dejlig rødvin - den har det hele: god frugt, fine krydrede noter og en perfekt balance mellem frugt og tanniner. En klassisk bordeaux til en meget rimelig pris.


Everton, Brown Brothers, Victoria, Australien, 2012, lav alkohol (13%)
89 kr., på tilbud indtil 27. juni: 69 kr., Vinoble
En rigtig god rødvin i fin balance. En dejlig, ren druesmag med noter af mørke bær og mandler og bløde tanniner. Til tilbudsprisen en ganske elegant vin. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Shiraz og Malbec. Flasken har skruelåg.


Pioch de l'Oule, Domaine Costeplane, Languedoc, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
90 kr., Godsets Vin
Yderst vellavet rødvin på økologisk dyrkede druer. En vital og samtidig blød vin med dyb farve, saft og kraft, fint krydderi og tilpas syre. Vinen er lavet på druerne Syrah og Grenache.


Block 88, Auntsfield, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2014, middel alkohol (14%)
99 kr., VinDanmark Lagersalg
En liflig Pinot-duft og en blød og lækker Pinot-smag med noter af kirsebær og chokolade. En elegant rødvin. Flasken har skruelåg.


Borgoforte, Villa Pillo, Toscana IGT, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
99 kr., A Vinstouw
Lækker rødvin. En rigtig italiener med bred frugtfylde, blød og harmonisk. Den har god syre og er udpræget en vin til mad.


Club de la Barrica, Señorio de Nevada, Syrah, Vino de Calidad de Granada, Spanien, 2009, høj alkohol (15,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En tæt og koncentreret rødvin - og en flot vin, der ubetinget skal skænkes til en lige så kraftig (kød)ret. I smagen mørke bær, chokolade, lakrids, vanille ... Plask den meget gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Cá del Console, Appasimento, Italien, 2013, høj alkohol (15%)
119,75 kr., på tilbud i april:: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne meget vellavede rødvin er en appassimento-vin - altså en vin lavet på teknikken med de tørrede druer, der også bruges til amarone og ripasso. Vinen har en kraftig smag med en masse frugt og en markant sødme, men også en god syre, der afbalancerer sødmen. 15 procent alkohol, men vinen kan bære procenterne. Skænk den gerne let afkølet.


Henry Fessy, Gamay, Juliénas, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
129 kr., Lago Import
Denne Grand Cru Beaujolais smager ganske enkelt godt. Den har blød og saftig frugt, fint krydderi og en lille sødme. Let og delikat og meget anvendelig til lettere retter.


Chimères, Château Saint-Roc, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk
Blid og blød, fyldig og flot - en vin, der hænger godt sammen med frugt, krydderi, sødme og syre. Dejlig madvin.


Nipozzano, Frescobaldi, Chianti Rufina, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
160 kr., H.J.Hansen Vin
En stor og dejlig rødvin, der præsenterer sin bløde frugt, sin fine druesødme, sin ranke syre og noter af chokolade og tobak.


Planets, Prior Pons, Priorat, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
179 kr., Kjær & Sommerfeldt
Elegant rødvin, kraftig, ja, men også blød og lækker. Der er god, afrundet frugt, fint krydderi og en lille sødme, der vil falde i manges smag. Skænk den gerne let afkølet.


The Wild Pixie, d'Arenberg, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2010, middel alkohol (13,8%)
219,95 kr., pris ved 6 flasker: 169,95 kr., Erik Sørensen Vin
Flot rødvin på druen Shiraz med 6% Roussanne. Den har en ren, intens, saftig og ret tør frugtsmag, der hænger længe i munden. Glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


Kerbuccio, Château Saint-Roch, Maury Sec, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%)
249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk
En stor rødvin med en dyb farve og en blød, frugtagtig smag. Det er måske ikke elegancen, der tynger den unge vin, men når den får luft, åbner den sig. Gem den gerne endnu nogle år.


Carmelo Rodero, Bodegas Rodero, Tempranillo, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
250 kr., Compagniet
En stor, blød og ualmindelig lækker rødvin med fyldig frugt og noter af mørke bær og chokolade samt vanille fra de tyve måneder på fad.


Le Cirque, Les Vignerons de Tautuavel, Côtes Catalanes, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Kraftig rødvin på druerne Grenache, Carignan og Syrah. En vin, der ubetinget skal skænkes til mad. Den er måske lidt robust, men god nok til en kraftigt smagende ret. Lidt en hverdags-vin. Flasken har skruelåg.


Tenuta Iuzzolini, Gaglioppo, Cirò Classico, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 56 kr., Granvino
Til 56 kr. er dette en udmærket hverdags-rødvin med pæn frugt, diskrete fadnoter og tilpas syre. Udpræget en madvin.


Vitis Metamorfosis, Pinot Noir, Dealu Mare, Rumænien, 2013, høj alkohol (14,5%)
95 kr., Vintjenesten
Ikke nogen typisk Pinot-rødvin. Men en udmærket vin med frugtfylde og en lille sødme. Dertil et bittert bid, der er udmærket til mad. Helt billig er den ikke.


Abbotts Delaunay, Corbières, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Propperiet
En krydret og fyldig rødvin på druerne Syrah og Grenache. En udmærket vin til mad.


Strecker's, Zinfandel, Californien, USA, 2012, middel alkohol (14%)
79,50 kr., Irma
En sød rødvin - faktisk ren marmelade. Den ryger lige ned, men sødmen skjuler eventuelle mere spændende smagsnuancer. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Cydonia, Cold Hand Winery, Kvæder, Danmark, 2013, lav alkohol (12%)
360 kr., pris ved 50 cl, Vinspecialisten Randers
Pærer- og æblekvæderne til denne søde vin er høstet på Cold Hand Winerys plantage på Østfyn. Derefter er frugterne blevet knust og presset til most, som straks er blevet frosset. Efter optøning har den koncentrerede kvædemost langsomt gæret i fire måneder. Det er en helt vidunderlig vin med en dejlig duft og smag af kvæder, en fin fylde og en uendelig lang eftersmag. Sødmen opvejes af en fin syre - en vin i perfekt balance, der kan nydes afkølet enten, som den er, eller til en sød frugtdessert.

Smagningen af Sophie Lurtons vine


Château Lamothe-Bouscaut, Blanc, Lurton-Cogombles, Pessac-Léognan, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
199 kr., Holte Vinlager
En yderst kompleks hvidvin på druerne Sémillon og Sauvignon Blanc. Den har en meget spændende og krydret duft med noter af basilikum, koriander, hyldeblomst og stikkelsbær ... Og smagen er blød og harmonisk. En nydelse.


Château Lamothe-Bouscaut, Rouge, Lurton-Cogombles, Pessac-Léognan, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
199 kr., Holte Vinlager
Fortræffelig rødvin med lækker frugt og bløde tanniner. Den er en rejse i facetter, der åbner sig i næse og mund. Glimrende til mad, men også som meditations-vin. En tydelig demonstration af, at det er smagen, der er styrken - og ikke styrken, der er smagen.


Château Bouscaut, Lurton-Cogombles, Grand Cru Classé de Graves, Pessac-Léognan, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
339 kr., Holte Vinlager
Perfekt og spændende rødvin med en dejlig duft og en blød og bred smag med noter af mørke bær, chokolade og kaffe ... Vinen fylder rigtig godt i munden og vil være en glimrende ledsager til elegante kødretter. Det er en rigtig bordeaux på de klassiske druer Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Den kan drikkes nu, men også gemmes endnu fem-seks år.


Château Bouscaut, Blanc, Lurton-Cogombles, Grand Cru Classé de Graves, Pessac Léognan, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
369 kr., Holte Vinlager
En stor og fantastisk hvidvin med en moden, afrundet duft og en lækker smag med en vifte af facetter - citrus, pære, grannåle, vanille og blød syre. Gem den gerne endnu fem-seks år.


Château de Villegeorge, Marie-Laure Lurton, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
199 kr., Holte Vinlager
Denne rødvin er ikke lavet af Sophie Lurton, men af hendes søster, Marie-Laure. Vinen har en kraftig og afrundet smag, der i forhold til prisen lidt mangler mere spændende nuancer. Og så minder den i øvrigt ikke ret meget om Bordeaux. Den er helt afgjort en madvin - lad den få et godt stykke kød.


Cyprès de Climens, Bérénice Lurton, Barsac (Sauternes), Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
299 kr., pris for 50 cl, Holte Vinlager
Denne dessertvin er ikke lavet af Sophie Lurton, men hendes yngste lillesøster, Bérénice. Den har vel kraftige muskler, men også en lækker sødme og en syre, der fint afbalancerer sødmen. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.