Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22. 2015


Nyheder i uge 22, 2015


Følg os på Facebook




.


Svindel med Chablis-vin
En vinskandale har ramt Bourgognes mest nordlige vindistrikt, Chablis. Et af distriktets i alt 700 vinhuse, Maison Fromont, er blevet anklaget for vinsvindel af betydeligt omfang.
Chablis er berømt for sine elegante hvidvine på Chardonnay, og anklagen går på, at vinhusets direktør, Jean-Claude Fromont, har blandet billig hvidvin fra Provence og Rhône - hvor Maison Fromont også har vinmarker - i husets Chablis-vine, sat etiketter på flaskerne og solgt vinene som den ægte vare.
Mistanken til direktøren opstod for et halvt år siden, da det franske skattevæsen fandt uoverensstemmelser i regnskaberne, og en større efterforskning blev sat i gang.

Har stået på gennem de sidste ti år
Hvor omfangsrig svindelen har været er endnu ikke helt klarlagt, men den har i hvert fald stået på i de sidste ti år, så der er helt sikkert solgt rigtig mange forfalskede flasker Chablis fra Maison Fromont. Og de er ikke mindst solgt uden for Frankrigs grænser, da vinhusets eksporterer 95% af sine vine.
Jean-Claude Fromont er arresteret, og vinsvindelen dermed stoppet. Men hos den lokale vinproducentforening, Fédération Défense Appellation Chablis (FDAC) ærgrer man sig over den skade, som en enkelt vinproducent kan forvolde, når det gælder Chablis-vinens ellers så gode image.




Sådan ser Østrigs nye logo ud for bæredygtig vinproduktion.

Østrig vil være bæredygtig
For et år siden søsatte organisationen for de østrigske vinproducenter, Austrian Wine Marketing Board (AWMB), et online-program for bæredygtig vinproduktion. Og det har vist sig at være en stor succes - omkring 500 vinhuse følger nu programmet, og de første fjorten har netop modtaget deres certifikat. Disse vinhuse befinder sig i distrikterne Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Burgenland, Thermenretion og Wien, og man forventer, at yderligere 150 vinhuse vil opnå certificering inden for kort tid.

Kig efter logoet
Hvis man er på jagt efter bæredygtig østrigsk vin, skal man kigge efter et grønt logo og ordlyden "Sustainable Austria". Hver producent har desuden fået et individuelt certificeringsnummer, som ligeledes vil fremgå af logoet. På tysk hedder bæredygtig "Nachhaltig", hvilket der vil stå på logoet, hvis man finder vinene i tysktalende lande.
Det har taget tre år at udvikle programmet, og betegnelsen bæredygtig omfatter alt fra biodiversitet og brug af vand i vinmarken til energiforbrug, klimaneutralitet og arbejdsvilkår for medarbejderne.

Først en vurdering af vinhuset
Første skridt for en vinproducent, der vil tilmelde sig programmet, er at få en vurdering af, hvor bæredygtigt vinhuset er her og nu. Og det sker ved, at producenten indtaster tal og oplysninger omkring produktion, energiforbrug, medarbejderforhold osv.
Med vurderingen af vinhuset følger også en række råd til forbedringer og til, hvordan man opnår første trin i programmet.
Ifølge AWMB skyldes producenternes begejstring for programmet, at stadig flere forbrugere efterlyser bæredygtige vine, såvel i Østrig som uden for landets grænser.





Verdens største vin-sællerter
The Drinks Business er traditionen tro kommet med en topti-liste over de vinmærker, der er solgt flest af på verdensplan i 2014, og listen afviger ikke meget fra listen over de bedste sællerter i 2013 og 2012. Dog er der rokeret lidt rundt på nogle af pladserne.
Det er alle store vinhuse - fortrinsvis i Californien og Australien - der har kapacitet til at fremstille kolossale mængder vine. Og det er frem for alt de ligeledes store supermarkedskæder, der sælger flaskerne.

Fordelagtige priser
Da supermarkederne selvsagt aftager store partier vine ad gangen fra vinhusene, kommer det også forbrugerne til gode i form af meget rimelige priser for vine, der ofte er af rigtig god kvalitet.
Herhjemme er det Dansk Supermarked, der er den største aftager af vinene fra topti-listen.
Øverst på listen ligger - ligesom på listen fra 2013 - Barefoot fra E&J Gallo Winery i Californien med hele 216 millioner solgte flasker vin på verdensplan sidste år.

Hitter hos de unge
Vinmærket Barefoot omfatter vine som "Chrisp White" og "Perfectly Pink" - vine i den frugtrige og lette genre med et lavt indhold af alkohol. Og det er ikke mindst disse vine, der ifølge E&J Gallo er årsag til førerpositionen. De hitter især hos den store unge forbrugerskare, der lige er begyndt at drikke vin og virker dermed som en slags introduktion til vinens verden.
Til højre bringer vi listen over vinmærkerne med angivelse af vinhus, antal solgte flasker på verdensplan i 2014, de procentvise stigninger og fald i salget i mængde i forhold til 2013 og den danske forhandler af vinene.
Topti-listen over
de bedst solgte mærker
1. Barefoot, E&J Gallo Winery, Californien, 216 mio. flasker (-0,6%), Meny, Spar, m.fl.
2. Gallo, Californien, E&J Gallo Winery, 174 mio. flasker (-3,3%), Spar, Meny, Kiwi m.fl.
3. Concha y Toro, Concha y Toro, Chile, 170,4 mio. flasker (+7,6%), Coop
4. Robert Mondavi, Constellation Brands, Californien, 145,2 mio. flasker (+1,3), Dansk Supermarked
5. Sutter Home, Trinchero Family Estates, Californien, 130,2 mio. flasker (-3,1%), Dansk Supermarked
6. Yellow Tail, Casella Wines, Australien, 126 mio. flasker (-16%), Dansk Supermarked
7. Hardy’s, Accolade Wines, Australien, 112,8 mio. flasker (-28,8%), Coop
8. Lindeman’s, Treasury Wine Estates, Australien, 97 mio. flasker (+12,5%), Dansk Supermarked
9. Beringer, Treasury Wine Estates, Californien, 85,8 mio. flasker (-0,7%), Vinspecialisten
10. Jacob’s Creek, Pernod Ricard, Australien, 72 mio. flasker (-9%), Dansk Supermarked






24 postkort fra Ribera del Duero
I denne uge fortsætter vi vores serie af postkort fra Ribera del Duero med et besøg i den imponerende borg Castillo de Peñafiel, hvor "indmaden" er pillet ud og erstattet af et moderne vinmuseum.



.......
Der findes rigtig mange borge i Spanien, men en af de mest berømte er Castillo de Peñafiel, som kan ses på flere kilometers afstand, når man kommer kørende i det relativt flade landskab.

Postkort nr. 14 fra Ribera del Duero:
En imponerende middelalderborg
I det østligste hjørne af Ribera del Duero i den region, der hedder Vallalodid, ligger byen Peñafiel. Det er en charmerende middelalderby med noget så usædvanligt som en firkantet tyrefægterarena, hvis "mure" består af fine gamle huse.
Fra byen har man udsigt til Castillo de Peñafiel, der knejser højt oppe på en klippetop. Det er denne borg, der har givet byen dens navn. Peñafiel betyder "den trofaste klippe", hvilket henviser til, at klippen og borgen trofast ydede befolkningen beskyttelse.
Borgen blev opført i 900-tallet og har været brugt af både spaniere og maurere gennem århundrederne til at forsvare byerne i det omkringliggende landskab mod diverse fjender. Sit nuværende udseende fik den i 1300-tallet, og senere restaureringer har ikke gjort Castillo de Peñafiel mindre imponerende.



.......
Castillo de Peñafiels indre er delvist fyldt ud med en bygning, der rummer et stort og flot vinmuseum. Taget fungerer som udsigtsterrasse.

Postkort nr. 15 fra Ribera del Duero:
Flotte kontraster mellem gammelt og nyt
Borgen, der er 150 meter lang og kun 10 meter bred, er bestemt et besøg værd, og når man kommer op til den, venter der en overraskelse af de store. Inde i Castillo de Peñafiel blev der i 1999 opført en flot moderne bygning, der huser et spændende vinmuseum. Med omkring 100.000 besøgende årligt er museet et af regionen Castilla y Leóns mest velbesøgte museer. Og det bedste af det hele er, at man kan gå op på taget af bygningen og nyde den formidable udsigt ud over landskabet og Peñafiel by.
Ved at klikke her kan man få mere information om museets åbningstider.


34/09





.......
Master of Wine Pedro Ballesteros fortalte levende om Ribera del Dueros historie, og førte os gennem den ene spændende smagning efter den anden.

Postkort nr. 16 fra Ribera del Duero:
Da Ribera del Duero blev forladt og glemt
Over for museet, der strækker sig i to tredjedele af borgens længde, ligger der et fornemt udstyret vinsmagningslokale. Det indtog vi for at lytte til Master of Wine Pedro Ballesteros, der her holdt et af flere glimrende foredrag under turen rundt i Ribera.
Ballesteros gav en levende skildring af udviklingen i distriktet. Han fortalte, hvordan det spanske kongehus i gamle dage gerne ville have vin i glassene, men ikke, som hos det franske kongehus, gik op i, om vinen var af ordentlig kvalitet. Det var blandt andet derfor, at det tog så lang tid, før man begyndte at fremstille kvalitetsvin i Ribera.
Da kong Filip d. 2. flyttede sit hof fra Castilla y León til Madrid i 1561, blev Castilien - og dermed også Ribera del Duero - glemt af omverdenen i de følgende mange hundrede år. I 1900-tallet var det stadig svært at rejse gennem denne del af Spanien. Vejene var farlige, og der var endnu ingen togforbindelse. Og i 1968 skrev en spansk vinskribent: "Der er aldrig og vil aldrig blive lavet god vin i Ribera".



.......
Mens Pedro Ballesteros holdt foredrag, skænkede Castillo de Peñafiels egen kældermester i glassene. Læg mærke til den fine smagekop - en tastevin - han har i en kæde om halsen.

Postkort nr. 17 fra Ribera del Duero:
Ribera-vinene bliver "Spaniens bourgogner"
Vinskribentens ord er som bekendt gjort til skamme. Førende vinproducenter som Vega Sicilia, Alejandro Fernández og Diego Pesquera samt Dominio de Pingus, som ejes af danske Peter Sisseck, har i høj grad været med til at gøre Ribera verdensberømt. Og i dag fremstiller rigtig mange af distriktets vinhuse bragende gode og elegante rødvine.
Under et af sine foredrag spåede Pedro Ballesteros, at Ribera-vinene om ti til femten år vil blive kaldt "de spanske bourgogner". Han talte om den nye, moderne stil hos flere vinproducenter i Ribera - om vine med mindre alkohol og eg og med mere finesse. Mange af vinene i Ribera modnes ikke længere på de små klassiske barriques men på store fade, der afgiver mindre fadsmag.
Mens Ballesteros talte, smagte vi flere eksempler på disse moderne rødvine, der fortrinsvis fremstilles af små, kvalitetsbevidste producenter. Selv om stilen var noget lettere og mere frugtagtig end den traditionelle Ribera-stil, var det nu lidt svært at følge Ballesteros påstand om "de spanske bourgogner". Ribera-vinene er og bliver relativt kraftige og krydrede og noget helt for sig selv - og heldigvis da for det.








Vinflasker på rad og række foran et vinhus i Alsace. Foto: Wikipedia / Adreea_Blog.

Er vinen tør eller sød?
Der er sikkert nogle af vores læsere, der har købt en hvidvin fra Alsace, har skænket den i glassene til en fiskeret for så at opdage, at vinen har alt for megen sødme til retten.
Når det gælder hvidvinene fra det nordfranske vindistrikt er der nemlig intet på etiketterne, der angiver, hvor meget restsukker, der er i vinene - og dermed om de er tørre, halvtørre eller ligger i den noget sødere ende.
Ifølge vinproducentforeningen Association des Viticulteurs d’Alsace (AVA) er denne uigennemsigtighed årsag til, at mange forbrugere undlader at købe alsacisk hvidvin. Og det skal der gøres noget ved.

Ny regel for Alsace-vin
Fra og med årgang 2016 vil der på etiketterne af samtlige tørre hvidvine fra Alsace - hvilket vil sige vine med højst 4 gram restsukker pr. liter - være angivet et "sec" eller "dry". Ved at sætte grænsen ved 4 gram restsukker følger man EU-standarden for tørre vine.
Det lyder jo som en rigtig god idé - dog deler den nye regel vandene hos distriktets vinproducenter. Ifølge flere af dem bør alsacisk hvidvin pr. definition være tør, mens vinene med sødme bør betragtes som undtagelsen fra reglen. De foreslår, at det i stedet er producenterne af de sødere hvidvine, der skal sætte et demi-sec (halvtør) eller doux (sød på etiketten).
Og så er der dem, der foreslår, at man kunne nøjes med at oplyse mængden af restsukker i den enkelte vin - hvilket ikke lyder som nogen særlig god idé. Der er garanteret mange forbrugere, der ikke ved, nøjagtig hvor meget restsukker, der skal til, før en vin er halvsød eller sød.





NASA og vinproducenter i samarbejde
Vin fra Virginia hører vi måske ikke så meget til herhjemme. Men det er bare et spørgsmål om tid, da vinindustrien i den amerikanske stat ekspanderer med stormskridt.
Det er kun cirka 40 år siden, der kom rigtig skub i vinproduktionen i Virginia - i dag breder vinmarkerne sig over 1416 hektar, indbringer årligt 750 millioner dollars (cirka 5 milliarder kr.) til statskassen og beskæftiger 4700 mennesker.
Der er så god afsætning på vinen, at statens vinproducenter ifølge The Daily Progress ikke kan følge med efterspørgslen. Der skal derfor anlægges masser af nye vinmarker i de kommende år, og her har Virginias landbrugsdepartement, statens vinproducentforening og NASA indgået et ganske særligt samarbejde.

Satellitbilleder kortlægger vinmarkerne
Når det gælder plantning af nye vinmarker, er det ofte svært for vinproducenterne at overskue, hvor der i forvejen ligger nogle marker. Adressen på et vinhus har i den henseende kun ringe betydning - markerne kan jo brede sig flere steder i området omkring huset.
Nu har NASA via satellitbilleder fra rummet kortlagt Virginias mere end 250 vinmarker, og ud fra denne kortlægning kan statens vinproducenter så meget nøje finde frem til, hvor de kan købe jord og plante vinstokke. Producenterne kan også sammenligne disse data med data om jordbundsforhold, mikroklima, skråningers vinkling mod solen osv., så de kan sikre sig så godt som muligt mod at gøre et fejlkøb. Ud over købet af selve jorden koster plantningen af marken immervæk omkring 8000 dollars (cirka 53.000 kr.) pr. hektar.
Samarbejdet er et led i et større projekt, der skal se på, hvordan NASAs satellit-informationer kan finde praktisk anvendelse til mere "jordnære" formål.

.


Specielt til rosé fra Provence
I uge 20 nævnte vi et nyt vinglas fra det østrigske glasfirma Riedel - et glas designet specielt til rosé fra Provence. Glasset kommer til Danmark inden for de næste to måneder, og det vil kunne købes hos H.J. Hansen Vin for 195 kr.




]



Ingen forskel på dyr og billig vin
Flere undersøgelser har vist, at forsøgspersoner, der smager henholdsvis en dyr og en billig vin uden at få oplyst priserne, ikke er i stand til at udpege den dyre vin - som jo også gerne skulle smage bedre end den billige.
Men hvis det oplyses, hvilken vin, der er den dyre, vil mange mennesker mene, at de bestemt kan smage, at det er den dyre og gode vin, de har i glasset. Det gælder overraskende nok også, når forskerne snyder forsøgspersonerne ved at hælde nøjagtig den samme vin i de to glas.
Det får os til at mindes, hvordan en af VinAvisens læsere havde taget fusen på en ven, der førte sig frem som lidt af en vinkender. Læseren havde fået fat i en tom flaske, der havde indeholdt fornem Bordeaux-vin og havde så hældt en udmærket rødvin fra en bag-in-box på flasken. Da vennen kom på besøg, sagde vores læser, at han netop havde trukket denne gode vin op for at de skulle smage den sammen. Efter første mundfuld begyndte vennen at udbrede sig om den fortræffelige rødvin fra det berømte slot. Vores læser afslørede snyderiet - om de to stadig er gode venner, vides ikke …

Påvirker os forskelligt
Der er tale om placeboeffekten - ligesom i forsøg i medicinens verden, hvor patienter føler, at de får det bedre, hvis de får et præparat, som de tror virker, men som overhovedet ingen virkning har.
Dog har det også vist sig, at selv om vi alle er modtagelige over for denne placeboeffekt, er der stor forskel på i hvor høj grad, vi lader os påvirke. Når det gælder vin, er der således forsøgspersoner, som er yderst skeptiske, når de får oplyst, hvilken vin, der er den dyreste, og som ikke rigtig kan smage den store forskel.
Nu har et hold forskere fra INSERM & Ecole Normale Superieure i Fontainebleau og universitetet i Bonn fundet frem til, hvorfor vi reagerer så forskelligt på placeboeffekten.

Vinsmagning og hjerneskanning
Forskerne har udsat en række forsøgspersoner for en blindsmagning af vin og har MRI skannet deres hjerner. Det viste sig, at de personer, der havde en større volumen i de hjerneområder, som kontrollerer sanserne, var mindre modtagelige over for placeboeffekten. De var simpelt hen bedre i stand til at opfatte vinens duft- og smagsnuancer og stolede derfor mere på egne indtryk.
Omvendt var de personer, der havde en større volumen i de dele af hjernen, der forbindes med ønsket om at blive belønnet og anerkendt og med følelsesmæssig selvevaluering, mere påvirkelige over for placeboeffekten.
Undersøgelsen er blevet offentliggjort i Journal of Marketing Research og kan læses ved at klikke her.

...



Verdens mest røgede whisky
Hvis man er til røget whisky, kan man godt begynde at glæde sig, for til juni kommer syvende udgave af Single Malt whiskyen Octomore i handelen - dog kun i et begrænset antal flasker og kun på britisk jord.
Octomore, som fremstilles af det skotske whiskydestilleri Bruichladdich på Islay, har ry for at være verdens mest røgede whisky. Den er også en kraftig sag, der, når den tappes på flasker efter fem års modning på amerikanske fade, holder en alkoholstyrke på 59,9%.
Hvis man vil gå på jagt efter en flaske i de britiske spiritusforretninger, skal man regne med at have omkring 110 pund (cirka 1100 kr.) med i lommen.





--,,,,,,,,,,,--,
Den danske vinbranche
* MondoVino har optaget importen af vinene fra vinhuset Mar De Envero i Rias Baixas.
*Altia Denmark overtager pr. 1. juni distributionen af El Dorado Rom (Demerara Distillers) for det danske marked, Border-trade og en række Travel-retail kunder.




Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

,

,

Jan Restorff (f. 1967) stammer fra Færøerne, hvor hans forældre drev et hotel i Thorshavn. Det var bedstefaderen, der åbnede det i sin tid, og det var da også helt oplagt, at Jan Restorff en dag skulle overtage familiehotellet.
I 1986 gik turen derfor til Danmark til en læreplads i receptionen på Glostrup Park Hotel. Interessen blev dog hurtigt vendt mod hotellets store vinkælder, hvor kældermesteren tog ham under sine vinger og førte ham ind i vinens forunderlige verden.
Jan Restorff kom i 1988 i tjenerlære på SAS Royal Hotel, hvorfra han blev udlært i 1990. Og i dag har han haft sin daglige gang som restaurantchef på Søllerød Kro siden 1999. Han er gæsternes mand, serviceminded til fingerspidserne og alligevel god for en hyggesnak.
I sin egenskab af sommelier har han også ansvaret for indkøb til kroens vinkort, der med dets ca. 1700 forskellige vine er et af Danmarks største, og hele ni gange er det blevet udnævnt til også at være landets bedste af Den Danske Spiseguide - og i 2015 også af White Guide.
Derudover har Jan Restorff og Søllerød Kro fået prisen "Årets Gericke" i både 2007 og 2009 for årets bedste udskænkning og betjening. Og som kronen på værket fik restauranten en stjerne i Michelin-guiden.
I en periode rundede han hver anden uge Københavns Hovedbanegård, før han mødte på arbejde. Sammen med Malene Smidt Hertz udgjorde han nemlig smagepanelet i TV2’s program "Go' Morgen Danmark" – et bijob han dog stoppede med for ca. ti år siden.
Jan Restorff har også uden for Søllerød Kros regi modtaget flere priser og anerkendelser. Alene i 2004 blev det både til den fornemme "Champagneprisen" samt titlen "Årets bedste sommelier", som tildeles af Den Danske Spiseguide.
Han stortrives på Søllerød Kro, der er hans andet hjem – så det med at vende tilbage og overtage hotellet på Færøerne er aldrig kommet på tale. Det er i øvrigt også blevet solgt for ca. 10 år siden.
Hjem nummer ét er det, han har sammen med sin hustru, Kira, og deres tre børn på 15, 22 og 24 år.
Rejser er der ikke megen tid til. Men en gang imellem om vinteren, når alle andre tager på skiferie, rejser familien af sted på vintur.
Adresse: Søllerød Kro, Søllerødvej 35, 2840 Holte, tlf.: 45 80 25 05, fax.: 45 80 22 70, e-mail: mail@soelleroed-kro.dk, www.soelleroed-kro.dk.





    ...........................
      Ugens gode Spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Spørgsmål til redaktionen skal sendes på mariette@vinavisen.dk.
      Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

      Hvad betyder V.S., V.S.O.P. og X.O.?
      René K. skriver til os: - Der står altid V.S., V.S.O.P. eller X.O. på cognacflaskerne. Ud over, at jeg ved, at X.O. er det fineste og dyreste, vil jeg gerne vide, hvad disse kryptiske bogstaver står for?
      Det er angivelser af den enkelte cognacs alder – eller rettere alderen på den yngste cognac, der indgår i blandingen – og de erstatter angivelser af årgange, der har være forbudt siden 1963.
      Der er flere andre udtryk end de nævnte, så lad os tage dem ét ad gangen:
      V.S. (Very Superior) angiver en lagring i træfade på mindst 2 år. Af og til ser man her udtrykket …
      Trestjernet eller
      Compte 2 eller
      ***.
      V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) angiver en lagring i træfade på mindst 4 år. I stedet kan der stå …:
      V.O. (Very Old) eller
      Compte 4 eller
      Reserve.
      X.O. (Extremely Old) angiver en lagring i træfade på mindst 6 år – men der kan også stå …:
      Compte 6 eller
      V.S.S.O.P. eller
      Hors d'age eller
      Grand Réserve eller
      Vieille Réserve eller
      Royal eller
      Cordon Bleu eller
      Napoléon.
      E.O. (Extra Old) og
      V.O.P. (Very Old Pale) er benævnelser, som ikke er anerkendt af Bureau du Cognac.
      Grand Fine Champagne eller Grande Champagne betyder, at cognac’en udelukkende er fremstillet af druer fra distriktets fineste område, Grande Champagne.
      Petite Fine Champagne eller Petite Champagne – her kommer druerne fra det næstbedste område, Petite Champagne, men mindst halvdelen af blandingen skal stamme fra Grande Champagne.
      Det er i øvrigt vigtigt at huske, at en cognac – som al anden eau-de-vie – ikke vinder ved flaskelagring.

,..


    Ugens vinøse billede
    Melitta Achton fra Den lille vinkælder snuppede dette billede hos vingården Fratelli Pavia i Piemonte. De store glasballoner bruges til hjembringelse af den vin, som lokale folk køber direkte fra vingården.
    Sådan foregår det mange steder i både Frankrig, Italien og Spanien. Ofte medbringer folk selv alt fra plasticdunke til lerkander, lægger en skilling og får så lov til at tappe direkte fra fade og ståltanke.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
326 En allé af cypresser tager imod på vingården Borgo Tre Rose i distriktet Vino Nobile di Montepulciano (foto © Mariette Tiedemann).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 124 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Hvidvin


Casillero del Diablo, Concha y Toro, Chardonnay, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)
64,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 22): 35 kr., SuperBrugsen
Til tilbudsprisen på 35 kr. er denne hvidvin lidt af et kup. Det er faktisk en udmærket vin, lidt enkel men med en kvalitet, der ligger over de 35 kr. Vinen har en tør smag med noter af citrus. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Les Hautes Sentes, Amédée, Luberon, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
69,50 kr., Irma
En dejlig tør og aromatisk hvidvin med en lang og blød eftersmag og med tilpas syre til mad.


Marqués del Atrio, Rioja, Spanien, 2013, lav alkohol (12%)
79,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 62,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En hvidvin fra Rioja hører til sjældenhederne. Det er en fin, tør og sprød vin med en ren smag med citrus som den dominerende note. Vinen har ikke mange smagsfacetter - her er det netop enkeltheden, der gør den raffineret. En rigtig god skaldyrs-hvidvin. Flasken har skruelåg.


Sanz Clásico, Rueda, Spanien, 2014, lav alkohol (12,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 80,10 kr. flasken, YouAndWine
En dejlig og elegant tør hvidvin på druerne Verdejo og Viura. Den har god frugt og smag af friske grønne druer. Den er perfekt til lyse fiskeretter.


Sipp Mack, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
112 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin
Hvis man er til let søde hvidvine, så er denne vin et godt bud. Den har en fin sødme, der afbalanceres af syren, og som ikke dækker for druesmag og krydring. Glimrende som terrassevin mere end som madvin.


Molceo, Orttella, Lugana Superiore, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
185 kr., Quist Wine
I den flot udstyrede flaske gemmer sig en blid og blød, frisk og fornem hvidvin. Vinen har en ren og yndefuld druesmag i perfekt balance. En nydelse!

Rosévin


Anakena, Enco, Syrah, Cachapoal Valley, Chile, 2012, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Theis Vine
Der sker noget i denne rosévin. Den har en liflig duft og en frisk frugtsmag med kompleksitet - fint krydret, tilpas syre, lille sødme og lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Cellar Road Reserve, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
49,95 kr., Amka
En lige ud ad landevejen rødvin med Cabernet-druens gode frugt og smag af solbær. En rigtig god vin til den lave pris, og en vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Château Gourran, Cadillac, Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, Gourran.dk
Denne rødvin skal ubetinget plaskes over en karaffel, så åbner den sig, og tanninerne bliver lidt blødere. Den femte stjerne får den for prisen.


Viña Magna, Dominio Basconcillos, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
79,95 kr., Nordic Wine
En særdeles vellykket rødvin, syv år gammel, fint modnet, harmonisk og i fin balance. Den har dejlig frugt, bløde tanniner, krydrede noter og en lang eftersmag.


Crai Nou, Domeniile Franco Romane, Pinot Noir, Rumænien, 2012, lav alkohol (13%)
95 kr., Vintjenesten
Det er interessant at smage en rumænsk rødvin på Bourgognes store drue, Pinot Noir. Det er en glimrende vin med druens elegance og fine frugt - men også med stor fylde og dejlige krydrede noter. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer.


Soli, Edoardo Miroglio, Pinot Noir, Bulgarien, 2013, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr. flasken, A Vinstouw
Det franske Bourgogne, newzealandske Marlborough og amerikanske Oregon er anerkendte vinområder, når det gælder rødvin på Pinot Noir. Men bulgarerne kan også fremestille rigtig god vin på druen. Det er denne rødvin et bevis på. Den er meget lækker og elegant med Pinot-druens saft, elegance og milde frugt. Den er tør, har noter af blå druer og mørke blommer. Nyd den let afkølet.


Momo, Seresin Estate, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2013, lav alkohol (13%)
165 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., H.J.Hansen Vin
Glimrende Pinot-rødvin med karakter og rygrad, god, frisk frugt, fint krydderi og en lang eftersmag. Udpræget til mad. Flasken har skruelåg.


Tietranera, Centolani, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
180 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Elegant, blid og lækker rødvin med afrundet, blød frugt. Den hænger længe i munden med sine mange facetter.


Irius Premium, Somontano, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
199 kr., på tilbud til 149 kr. flasken ved 4 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder
Denne rødvin er fremstillet på Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah - og sikke et fantastisk drue-samarbejde. Det er en vin med en herlig duft af mørk chokolade og modne kirsebær og en forførende smag med frisk frugt og fine krydrede noter. En top-vin med en flot struktur og til en absolut ok pris.


Cumulo Nimbus, Abbott's Delaunay, Minervois, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., Propperiet
En skøn rødvin med elegant frugtfylde, bløde tanniner, kompleks og afrundet. Oplagt til et flot stykke kød.


"Ba", Munsú, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
220 kr., Premier Cru
En stor rødvin med kraft og saft, bred frugt, en masse krydderi og gode tanniner. Vinen er fem år gammel og kan drikkes nu, men gem den gerne i endnu nogle år. Den fås også i en blandet kasse "italienske konger" sammen med Brunello, Amarone og Valpolicella Ripasso.


Primo Calice, Valetti, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, høj alkohol (15%)
259 kr., pris ved 6 flasker: 210, Granvino
Flot rødvin, kraftig vin, harmonisk og krydret bamsevin. En rigtig amarone med muskler. En ægte amarone - ikke en af de billige samlebånds-amaroner. En udpræget madvin.


Alexander Laible, Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2012, middel alkohol (13,5%)
267 kr., Vinbutikken.dk
En prægtig rødvin på druen Pinot Noir, elegant, blød, tør, men også med en fin, lille sødme. Den er fremragende til lettere (kød)retter, men også en nydelse som meditations-vin. Skænk den gerne let afkølet.


Don Camillo, Farnese, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75,24 kr., Granvino
I denne rødvin folder Sangiovese-druen sig ikke helt ud som i gode toskanske vine. Men som hverdagsvin er vinen udmærket. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Provenence, Saronsberg, Shiraz, Coastal Region, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
119 kr., prs ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager
Kraftig rødvin - en bamsevin med et fyldigt, men også et lidt smalt smagsbillede. Oplagt til sommerens grillmad.


Botrosecco, Le Mortelle, Cabernet Sauvignon, Maremma Toscana, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
179 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., Wine.dk
En god rødvin med bred frugt, men også lidt enkel. Udmærket til mad. Men prisen - også ved 6 flasker - kostede desværre den femte stjerne.


Calendas, Ochoa, Navarra, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
79 kr., på tilbud indtil 27. juni: 65 kr., Vinoble
En lidt robust rødvin, der starter med frugt og sødme, men som hurtigt går over i en tør og lidt bitter eftersmag.


Don Cande, Koyle, Cinsault, Secano Interior-Coelemu, Chile, 2014, middel alkohol (14%)
109,75 kr., pris ved 6 flasker: 89,75, Bichel Vine
Denne vin er kraftig og har en masse sødme, der skjuler eventuelle interessante smagsnoter. Udpræget en mad til grill og andet kraftigt.


Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Erik Sørensen Vin
En meget let og spinkel bourgogne med fremtrædende syre. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Niepoort 10 Years Old White, Niepoort, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)
289,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 249,75 kr. flasken, Skjold Burne
De fleste portvine på markedet er mørke, og man glemmer derfor lidt, hvor godt et glas hvid portvin kan smage. Men det bliver man husket på med denne dejlige vin. Den har nødder og tørret frugt i duften, mens smagen er sød med noter af tørret abrikos og modne appelsiner. Det er en vin, der kan nydes let afkølet, som den er eller til en sød kage eller dessert.


Nirvana, Dow's, Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
89 kr., pris for 50 cl og ved 6 flasker, The Wine Company
En kraftig, alkoholisk portvin uden særligt rafinement. Anbefales til chokolade, og det er nok en meget god idé.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.