Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2015




Château d’Yquem, der fremstiller en af verdens mest berømte søde vine, var tyvenes første offer.

15 dømt i vintyveri-sag

Château d’Yquem, Château Palmer, Château Haut-Bailly og Château Leoville Las Cases har andet tilfælles end at fremstille topvine i Bordeaux. Sammen med ti andre vinslotte og négocianter i distriktet har de nemlig for et par år siden været ofre for tyve, der har stjålet fornemme vine til en samlet værdi svarende til mere end 7 millioner kr.

Tyvene slog til med cirka to ugers mellemrum i en periode på otte måneder. Men så stoppede ballet. En tidlig februar morgen i 2014 udførte 300 franske politifolk en politiaktion, hvor de ransagede hjemmene hos adskillige mistænkte personer i Bordeaux og andre steder i Frankrig.
I alt blev sytten personer anholdt i sagen, som er blevet kendt som ”Cassevin”.
Nu er der faldet dom i sagen. Femten af de personer, der dengang blev anholdt, er fundet skyldige, og dommene strækker sig fra fire års fængsel til bøder svarende til 450.000 kr.

Slettede DNA-spor med blegemiddel


Blandt de fældende beviser var en optagelse af en telefonsamtale mellem hjernen bag forbrydelserne, den 27-årige Yoann Gautrau, og en af hans ”aftagere” af vine, Carlos da Silva Lopes de Sa, som arbejdede i et cateringfirma og en vinklub i Biarritz.
På optagelsen hører man sidstnævnte sige ”skaf mig et parti Cheval (Cheval Blanc, red.) - en god portion flasker”.
Gautrau havde en samarbejdspartner i sin onkel, William Allard - der allerede har siddet i fængsel mere end halvdelen af sit liv for bevæbnet røveri og voldtægt.
Fremgangsmåden var den samme ved samtlige indbrud. I en stjålen ladvogn forcerede Gautrau de låste slotsporte og brød dernæst ind i vinkældrene - nogle gange fik han adgang til kældrene ved at kravle gennem ventilationsskakterne. Ved at spraye med blegemiddel, slettede han samtlige DNA-spor efter sig.
Hans onkel stødte til og hjalp ham med at læsse tyvekosterne på vognen - der senere blev brændt for at slette alle spor.

Blev fældet af en spraydåse


Det var paradoksalt nok netop spraydåsen med blegemidlet, der var med til at fælde Gautrau - under et af tyverierne havde han nemlig glemt dåsen i vinkælderen, og fra dens overflade fik man DNA og fandt et match med den unge mand.
Siden da overvågede man ham i en længere periode og kunne ad den vej finde frem til aftagerne af vinene.
Kæden af tyverier startede i sommeren 2013, hvor Yoann Gautrau og William Allard begik indbrud hos Château d’Yquem og stjal 384 halvflasker af slottets legendariske søde vin til en værdi af mere end 650.000 kr. Ifølge anklagerne havde de to mænd fået en ordre på flaskerne.
Dernæst fulgte et indbrud hos Château Haut-Bailly, hvor tyvene slap væk med 468 flasker, og så kom turen til Château Palmer og alle de andre fornemme vinslotte og négocianter. I alt beløb tyvekosterne sig til 3771 flasker fornem Bordeauxvin.

En blandet flok forbrydere


De mange flasker blev skyndsomst videresolgt for en tredjedel af den pris, de ville være solgt til i detailhandelen, og de omkring 2,7 mio. kr., som salget indbragte, brugte de to tyveknægte på designertøj, biler og kokain.
De øvrige, der nu er kendt skyldige i sagen, er en blandet flok, som blandt andet tæller tre Bordeaux-négocianter, en barejer, to folkeskolelærere og en professor i statskundskab fra et elite-universitet i Paris.
Tilfælles havde de en stor glæde for fornemme vine, og da deres lønninger ikke rakte til den slags, ”bestilte” de enten vinene direkte hos Allard og hans nevø eller købte vinene til så lave priser, at de ifølge dommeren måtte have vidst, at der var tale om varme varer.


Vinen med navnet ”lort”

Vinkooperativet i den sydfranske kystby Saint-Tropez har navngivet årets nye rosé ”Mist” - et navn, der er en sammentrækning af ”Made In Saint-Tropez”.
Men navnet har vakt forargelse i vide kredse, da ”mist” på tysk betyder "komøg" eller ”lort”.
Først var det kooperativets tysktalende vicedirektør, Robert Zimmer, der påpegede, at navnet ville chokere enhver tysker og krævede, at man fandt på et nyt navn. Det ville den øvrige ledelse ikke, hvorefter Zimmer tog sin afsked.

Nærmer sig blasfemi


Vinproducenterne i Saint-Tropez og omegn bakker Robert Zimmer op - byen er sommeren lang en magnet for turister fra hele verden og en hel del af dem kommer fra Tyskland. Og der er ingen grund til at støde folk, mener man. Alle skal føle sig velkomne.
Desuden kan byens borgere - nu, hvor de er klar over, hvad ”mist” betyder på tysk - ikke lide, at der lige over navnet på etiketten er en tegning af Saint-Tropezs skytshelgen, Saint Torpes af Pisa. Det er fornærmende og nærmer sig blasfemi, lyder kritikken.
I øvrigt er navnet heller ikke så smart, når det gælder de mange engelsktalende turister i området, mener kritikerne. ”Mist” betyder ”tåge” på engelsk - et lidt mærkeligt navn til en klar og frisk rosévin.

Lav kinesisk vin, og vind en pris

Hvis en af Danmarks efterhånden mange vinmagere har lyst til at prøve kræfter med vinfremstilling i Kina, så er chancen der nu.
Den 20. september lyder startskuddet for anden udgave af Ningxia Winemakers Challenge - en konkurrence, hvor udenlandske vinmagere konkurrerer om, hvem der kan fremstille den bedste vin i Ningxia, en vinregion, der har 50 vinhuse og 25.000 hektar vinmarker (regionen er angivet med rødt på kortet ovenfor).
Første gang, konkurrencen løb af stabelen, var i 2012, og her deltog syv vinmagere fra Spanien, Frankrig, Chile, New Zealand, Sydafrika, Australien og USA. Det blev den australske vinmager David Tyney, der vandt og dermed fik hovedprisen - et beløb, der svarer til 895.400 kr.

Alle udgifter betalt


I år er der skruet op for ambitionerne, idet arrangørerne vil lade hele tres vinmagere deltagere, og de vil blive nøje udvalgt mellem de forhåbentlig mange ansøgere.
Når vinmagerne mødes første gang til september i Ningxia, kommer de lige op til høsten, og her skal de udvælge de druer, deres vine skal fremstilles på, og efter høsten skal de overvåge gæringen. Første ophold varer således nogle uger, og ud over, at der skal arbejdes, bliver der også tid til at besøge lokale vinhuse, snakke med kinesiske vinproducenter og komme med på sightseeing i området.
Efter det første ophold kan deltagerne vende tilbage og tilse deres vine op til tre gange i de efterfølgende to år med alle udgifter til flybilletter og ophold betalt.

Også guld- og sølvmedaljer


Først i 2017 bliver det tid til den store bedømmelse af vinene af et dommerpanel af vinspecialister og dernæst til uddeling af priserne.
Ud over den store hovedpris vil de vinmagere, hvis vine hører til blandt de bedste 10%, få tildelt en guldmedalje og det, der svarer til 107.000 kr.. En sølvmedalje vil blive ledsaget af 21.400 kr., og samtlige deltagere vil få nogle tusinde flasker af egen produktion med sig hjem til deres respektive lande.
Man kan læse mere om konkurrencen og tilmelde sig inden d. 17. juli ved at klikke her.


Forening for sydafrikansk top-vin

Der er fremstillet vin i Sydafrika siden 1659. Men trods landets lange vinøse historie, forbinder de fleste forbrugere sydafrikansk vin med gode, billige hverdagsvine til grillmaden.

I Cape-regionens mange distrikter laves der dog også fornemme vine af absolut top-kvalitet, og det skal en ny forening, Cape Vintner Classification (CVC), nu gøre omverdenen opmærksom på. Initiativtager til foreningen er forretningsmanden Johann Rupert, der også ejer vingården Anthonij Rupert Wines.
For at blive medlem af CVC skal vingårdene opfylde en række strenge krav. Vinene skal selvfølgelig være af meget høj kvalitet - hvilket det er op til en bedømmelseskomité at vurdere. Hvert femte år vil medlemmernes vine blive revurderet af komitéen.

Der skal være stalddørssalg


Druerne til vinene skal komme fra vinproducentens egne marker eller fra marker, som er under langtidsleje, hvilket vil sige mere end ni år.
Vingården skal også drives bæredygtigt, og så skal der være stalddørssalg, hvor folk har mulighed for at komme forbi og smage og købe vine mindst seks dage om ugen. Der er selvfølgelig også en række krav til de tekniske faciliteter i vineriet.
CVC har indført to kvalitets-niveauer, Terrain Specific Wines og Vineyard Wines, hvoraf førstnævnte er det højeste niveau, man kan opnå. Her skal den vin, som vingården har ønsket bedømt, have været solgt til, hvad der mindst svarfer til 110 kr. flasken i de seneste fem årgange. Det lyder måske ikke af meget sammenlignet med fine vine fra Frankrig og Italien, men når vi taler om sydafrikansk vin, er det et pænt beløb.

Endnu kun få medlemmer


Der er foreløbig kun syv vingårde, der for alvor er kommet ind i varmen - altså er blevet akkrediteret og har lov til at bruge CVC’s logo på deres bedømte vine. Det drejer sig om vingårdene Almenkerk, Anthonij Rupert Wyne, De Wetshof Estate, Lourensford, La Motte, Paul Cluver Wines og Vergelegen. Til gengæld er der tretten andre vingårde, som har ansøgt, og hvis ansøgninger er ved at blive behandlet.
Man kan læse mere om CVC ved at klikke her.


Dansk kirsebærvin til Kina

I byen Harpelunde på Lolland ligger godset Frederiksdal - og virksomheden Frederiksdal Kirsebærvin. Her har godsejeren, Harald Krabbe, siden 2006 fremstillet vin på kirsebærrene fra godsets egen plantage sammen med de to medejere af firmaet, Morten Brink Iwersen og Jan Friis-Mikkelsen.

I starten var det bare på hobbyplan, men i 2009 blev det alvor, og i dag eksporteres virksomhedens mange forskellige typer kirsebærvin til Sverige, Norge, Tyskland og Japan.
Og nu har Frederiksdal Kirsebærvin også fået en stor kontrakt i hus med det kinesiske firma Glamazon - der ligesom det amerikanske Amazon sælger lidt af hvert og altså også vin.

Lanceres som "kærligheds-vin"


Der er tale om en tiårig kontrakt på 12.000 flasker årligt i de første fire år, hvorefter antallet stiger til 20.000 flasker i de efterfølgende år - sideløbende med en forhåbentlig stadig større afsætning i Kina.
Det er ikke kun den dejlige og rene smag af kirsebær, kineserne er faldet for, men også ifølge Harald Krabbe, at kirsebær indeholder store mængder antioxidanter, hvilket som bekendt er godt for helbredet. Og kineserne går jo utroligt meget op i sundhed og naturmedicin.
Godsejeren fortæller også, at kirsebærvinen i Kina bliver lanceret som en kærligheds-vin på grund af sin dybrøde farve.

Nyt udstyr til vineriet


I vineriet er der i øjeblikket kapacitet til at fremstille 100.000 liter kirsebærvin, men hvis samtlige kirsebær i plantagen gik til vinfremstilling, ville man kunne nå op på 250.000 liter. Og med den succesbølge, virksomheden rider på i disse år, bliver der brug for hver en dråbe vin - hvorfor Frederiksdal Kirsebærvin har valgt at investere 10 millioner kroner i nyt udstyr til vineriet.
Samtidig med den store kinesiske kontrakt har virksomheden nemlig også fået kirsebærvinene ind på de danske supermarkedshylder - fra og med uge 34 vil de blandt andet være at finde i Dansk Supermarkeds butikker.
For et par år siden var VinAvisen med under kirsebærhøsten på Lolland og fik en god snak med virksomhedens ejere. Det blev der en serie postkort ud af, som kan ses ved at klikke her.


Ny cava-klassifikation

Cava er spaniernes svar på franskmændenes champagne og italienernes spumante. De fleste betragter cava som en rigtig god og uhøjtidelig boblevin til en rimelig pris. Men der findes også ualmindeligt fornemme cavaer til pænt høje priser, og det vil Cavas vinråd nu gøre opmærksom på med en ny klassifikation tilegnet absolutte top-cavaer.
På etiketterne på de cavaer, der lever op til klassifikationens krav, kommer der til at stå ”Cava de Paraje Calificado” - og på de vine, der eksporteres ”Qualified Single Estate Cava” (kvalificeret enkeltmarks cava).

Træder i kraft i 2016


Vinrådet mangler stadig at lægge sidste hånd på de regler, der skal gælde for klassifikationen, men man forventer ifølge The Drinks Business, at alt vil være på plads fra og med slutningen af 2016.
Dog har man allerede nu besluttet, at der skal stilles særlige krav til cava-husenes klima- og jordbundsforhold, og at cavaerne skal modne i 36 måneder før frigivelse til salg.
Mange cava-huse har allerede en meget høj standard, når det gælder vindyrkning og vinfremstilling, og præsidenten for vinrådet, Pedro Bonet, regner derfor med, at omkring 450.000 flasker fornem cava - ud af de i alt 30 millioner flasker, der fremstilles årligt - med det samme vil kunne få klassifikationens blå stempel. Det gælder ifølge Bonet fx cava-husene Gramona, Juvé & Camps, Cavas Recaredo og Casa Sala.
Præsidenten satser desuden på, at der om fire år vil være 1,5 mio. flasker cava, der har kvalificeret sig.


Den fornemme æske med de lige så fornemme vine.

Dronningens yndlings-træ

I slutningen af 1700-tallet nød den franske dronning Marie-Antoinette livet i Versailles-slottet. Hun elskede naturen, og yndede at lege hyrdinde sammen med sine hofdamer i Hameau de la Reine – den idylliske landsby, som hun lod bygge i slottets store park.
I parken havde hun efter sigende også et yndlings-egetræ - der allerede dengang var omkring 80 år gammelt. Dette egetræ overlevede den franske revolution og hele to verdenskrige - først i 2005 bukkede det under for en langstrakt tørke, og man blev derfor nødt til at fælde det.

Æske med vine til 785.000 kr.


I første omgang blev det ophuggede egetræ opkøbt af en négociant i Bordeaux, Cordier Mestrezat. Nu har det fornemme britiske vinfirma The Antique Wine Company fået Mestrezat til at fremstille en kasse af noget af træet og fylde den med fire meget fine vine - alle årgang 1990. Det drejer sig om vine fra Bordeaux-slottene Petrus, Latour og d'Yquem samt en flaske Bourgogne-vin, nemlig Domaine de la Romanée-Conti La Tâche.
Den fornemme æske vil The Antique Wine Company i næste uge præsentere på Masterpiece London - en branchemesse for kunst, antikviteter og design - i forbindelse med firmaets 25 års jubilæum . Æsken med indhold sættes derefter til salg for den nette sum af 75.000 pund (cirka 785.000 kr.).


Jan og Dine Nyholmgaard tjekker druernes modenhed i deres vingård på Fyn.

Flot sølvmedalje til dansk vin

Som vi nævnte i sidste uge, går det godt for dansk vin. Vejret har været rigtig godt til vindyrkning i de senere år, og mange af de danske vinbønder har fået den fornødne erfaring til at fremstille vin af rigtig god kvalitet.
Også i udlandet gør dansk vin sig stadig mere bemærket - som nu for nylig, da Nyholmgaard Vin på Fyn vandt en sølvmedalje ved den berømte vinkonkurrence International Wine Challenge (IWC) i London.
Det danske klima egner sig ikke mindst godt til boblevine, og det var netop også en af vingårdens mousserende vine, Festivo, der blev tildelt sølvmedaljen. Selv samme vin har tidligere vundet en bronze-medalje ved konkurrencen.

Et skulderklap


Vinen var oppe imod et hav af vine fra hele 47 forskellige lande, og blandt de andre sølvmedaljevindere i kategorien ”mousserende vine” var der fornemme champagner, spanske cava’er og italienske prosecco’er.
- Det er et fantastisk skulderklap til dansk vin! Det understreger, at vin fremstillet i Danmark ikke bare er for sjov, men faktisk godt kan begå sig blandt vine fra traditionelle vinlande som for eksempel Italien og Frankrig, udtaler Jan Nyholmgaard, der ejer vingården sammen med sin kone, Dina.
Nyholmgaard Vin er Fyns største vingård, og ud over vin af druer fra egen mark fremstiller ægteparret også frugtvine med rod i de fynske frugtplantager.
At vingården kun har fremstillet vin i fem årgange gør det endnu flottere, at den nu har vundet sølv i den prestigefyldte IWC-konkurrence.
Festivo kan købes hos Nyholmgaard vin og hos Vinoble Odense.


Cocktail-kort à la Phileas Fogg

I 1873 skrev den franske forfatter Jules Verne sin berømte roman ”Jorden rundt i 80 dage” om Phileas Fogg, der vædder med medlemmerne i Reformklubben om, at han kan nå jorden rundt på kun 80 dage. Sammen med sin butler, Jean Passepartout, begiver han sig ud på den lange rejse, hvilket blandt andet indebærer en ballontur over Indien.
I Mayfair i London ligger baren Mr Fogg’s, der er indrettet lidt som en 1800-tals klub. Nu har ejeren fået en god idé - et cocktail-kort udformet som et gammelt verdenskort med 80 forskellige cocktails, en for hver af Phileas Foggs rejsedage. Cocktailenes oprindelseslande er markeret på kortet, og markeringer følger nogenlunde samme rute som eventyreren i romanen.

Fantasifulde cocktails


Som en hjælp til gæsterne angives, hvilken aroma de forskellige drinks har - hvilket i høj grad hænger sammen med, i hvilken verdensdel de er skabt. Farvekoder afslører også, om cocktailene er baseret på whisky, rom, cognac, tequila, gin eller vodka.
Når man bestiller en cocktail fra kortet, medfølger der en nedskrevet anekdote om den. Og de drinks, man får, er yderst fantasifulde - en af dem er fx pyntet med en mini-ballon.

Den danske vinbranche

* Laudrup Vin & Gastronomi har optaget forhandlingen af vinene fra følgende amerikanske vinhuse: Hanzell Vineyards i Sonoma, Mt. Eden i Santa Cruz Mountain, Cobb Wines i Sonoma Coast, Silver Oak i Napa Valley og Alexander Valley, Jordan Vineyard & Winery i Alexander Valley (Sonoma County), Diamond Creek Vinyards, Liquid Farm, Sandhi Wines og Piedrasassi i Santa Rita Hills, Grace Wine Company
Grochau Cellars i Oregon, Continuum, (Tim Mondavi) og Pritchard Hill i Napa Valley.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.



Mari-Louise Egede Paustian.

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


Mari-Louise Egede Paustian (f. 1984) voksede op i Holte i Nordsjælland og blev student fra Herlufsholm Kostskole i 2004.
I 2007 begyndte hun at læse til cand.merc. IMM (International Marketing and Management) på Copenhagen Business School. Et enkelt semester tog hun turen til Australien, hvor hun læste branding og management på Maquarie University i Sydney.
Under studierne havde hun også et studentermedhjælper-job hos Danmarks største privatejede og uafhængige vinfirma, Taster Wine. Og da hun i 2010 stod med sit cand.merc. eksamenspapir i hånden, blev hun kort tid efter ansat som marketingkoordinator hos selv samme vinfirma.
Mari-Louise Egede Paustian fik dermed tidligt et indblik i og interesse for vinens verden - en interesse, der har ført til videre studier. I 2011 gennemførte hun således andet niveau af uddannelsen hos WSET (Wine & Spirit Education Trust) i London.
Derudover har hun taget en projektleder-uddannelse hos uddannelsescentret Mannaz. Vel rustet til et lederjob blev hun i 2015 ansat som marketingchef hos Taster Wine.
Når hun har fået det nye job ind under huden, har hun ambitioner om at fortsætte WSET-studierne.
Fritiden går med træning, ridning, hygge med vennerne og frem for alt samvær med familien - en familie, der betyder uendeligt meget for hende, og som består af forældrene Fritz og Anne-Mette Paustian og søstrene Michelle og Nicole.
Adresse: Taster Wine, Ringager 6, 2605 Brøndby, tlf.: 43 22 65 42, e-mail: mlpa@taster-wine.com,www.taster-wine.com.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode Spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Spørgsmål til redaktionen skal sendes på mariette@vinavisen.dk.
Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.


Hvad er GMS?


Derek G. har set de tre bogstaver GMS på flere australske vine og spørger: Hvad står de for?
GMS står for de tre druer Grenache, Mourvèdre og Syrah, og det er korrekt, at man ofte ser dem på australske vine.
Brugen af de tre bogstaver opstod imidlertid slet ikke i Australien. Den stammer fra Frankrigs Rhônedal, hvor det er meget almindeligt at blande en rødvin af netop disse tre druer.
Bogstavernes rækkefølge er også den gængse. De følger nemlig den vedtagne regel om, at når flere druer nævnes på en etiket, så begynder man med den, der er mest af, og slutter med den, der er mindst af. Og der er som oftest mest Grenache i en Rhône-rødvin.
Benævnelsen GMS bruges i øvrigt også i Languedoc-Roussillon. 


Ugens vinøse billede

Kamæleoner er jo kendt for at tilpasse sig, så de falder i ét med omgivelserne. Og det må man sige, at kamæleonen på denne vinstok har gjort et ihærdigt forsøg på.
Det er Morgan Skantz, som sammen med sin hustru Marie driver vinfirmaet Vinoskantz i Spanien, der har sendt os billedet. Det er taget hos vingården Bodega Bentomiz i Malaga, og vinstokken, som kamæleonen har set sig varm på, er en næsten 100 år gammel Muscat de Alexandrie.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Der er sikkert en del af jer, der snart skal på sommerferie til et af verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312



331 Vinhuset Louis Jadot i Bourgogne har fået en rund og meget praktisk vinkælder (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.

I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cusumano, Insolia, Terre Siciliane IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)

49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En både billig og virkelig god hvidvin med frisk frugt, fint krydderi, tilpas syre og en god eftersmag. En udpræget madvin. Druen Insolia, der også kan hedde Inzolia eller Ansonica dyrkes fortrinsvis på den vestlige del af Sicilien, hvor den blandt andet bruges til de søde Marsala-vine. Flasken er - trods sin billighed - forsynet med en elegant glasprop.

stjernestjernestjerne

Vignerons de Mancey, Chardonnay, Mâcon, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)

54,38 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Tør og lidt enkel hvidvin med frisk frugt og et lille bid i slutningen, der ikke virker helt ren. Men dyr er den jo ikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ungrera, Argiolas, Vermentino, Sardinien, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

Vellavet, sardisk hvidvin med en frisk, let cremet smag. I smagen er der noter af fersken, melon og krydderurter. God, lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ravenswood, Chardonnay, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 27): 59 kr., SuperBrugsen

Bred og fyldig, let cremet hvidvin med god frugt, citrus, fersken og ret markante, men tiltalende fadnoter. Til 59 kr. en rigtig god vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Isla, Tarapacá, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2013, lav alkohol (13%)

99,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Vellavet hvidvin med en fin balance mellem frugt og krydderi, sødme og syre. Også mere blød og afrundet end nogle af de lidt mere hidsige Saugivnon Blanc-vine. Fin til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sileni, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2014, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin

Herlig hvidvin med en flot, "grøn" note af druen Sauvignon Blanc. Der er dejlig, frisk frugt, der er citrus, der er grape uden det hvide, der er fersken og søde stikkelsbær. Dertil en lang eftersmag. Glimrende til mad og som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Big John, Scheiblhofer, Burgenland, Østrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 143,10 kr. flasken, YouAndWine

Smagepanelet var helt oppe og ringe over denne elegante hvidvin. Den er bare lækker og meget harmonisk. Den har en god fylde, tilpas mineralitet og liflige noter af kvæde i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mimi en Provence, Les Vins Bréban, Coteaux Varois en Provence, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

99,75 kr., pris ved 6 flasker: 79,75 kr., Skjold Burne

Frisk og lækker rosévin med en aromatisk duft, en ganske lys rosé farve (agerhøneøje) og en bred, fint krydret og blød smag med tilpas syre. Fin både til mad, som apéritif og som sommerlig terrassevin. Flasken har en elegant glasprop.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

120, Santa Rita, Valle Central, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)

49,95 kr., Amka

Denne rødvin på druerne Carmenère, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon er en yderst venlig vin, der er nem at drikke og dertil billig. Den har god, fyldig frugt og en sødme, som mange vil være glade for. Det var vi også ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nietro, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

50 kr., pris ved 6 flasker, Smile Marketing Group

Denne rødvin er koncentreret, intens og kraftig, og det er så afgjort en vin, der skal ledsages af et godt stykke kød - og det må gerne være grillet. Men det er også en vin med masser af aroma - kirsebær, blå blommer, hyld, krydrede noter ... En flot vin, der bestemt fortjener fem stjerner den lave pris taget i betragtning.

stjernestjernestjerne

Primo, Farnese Vini, Daunia IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12%)

55 kr., pris ved 6 flasker: 40,15 kr., Granvino

Denne rødvin på druerne Sangiovese og Merlot er ikke nogen stor vin. Men prisen er jo også derefter. Vinen er meget enkel - frugt, syre og ikke så meget mere. Eftersmagen lidt ubehagelig.

stjernestjernestjerne

Loxton, Salena Estate, Shiraz, South Australia, Australien, 2014, lav alkohol (13%)

59,5 kr., Irma

Denne rødvin er ret enkel. Der er noter af kirsebær og peber, men de forsvinder forholdsvis hurtigt i den markante syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manso, Bodegas Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Joven, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Til 65 kr. en fortræffelig rødvin. Der er blød frugt, der er mørke bær og blommer, der er kaffe og chokolade ... Dejligt med en vin, hvor alle kan være med.

stjernestjernestjernestjerne

l'Opera, Duca di Saragnano, Rosso d'Italia, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Kraftig, men også lidt enkel rødvin, der er saftig, næsten koncentreret kirsebærsaft, og med en lille sødme. En vin til kraftige retter, fx grillmad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Condamine l'Évèque, Côtes de Thongue, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

69,75 kr., pris ved 12 flasker: 59,75 kr., Bichel Vine

En rigtig god rødvin på druerne Syrah og Mourvèdre. Den har en fyldig og bred frugtsmag, en god tørhed til mad, en fin krydring og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Segredos de Säo Miguel, Alexandre Relvas, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2014, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., på tilbud i Løvbjergs butikker i Jylland og Odense: 35 kr., ViniPortugal

En dejlig rødvin i fin balance med blød og fyldig frugt og krydrede noter. Til 35 kr. er den simpelt hen et fund. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Dianae, Cantine Provero, Barbera, Asti, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

89 kr., Vin og Druen

En lidt enkel rødvin helt uden tilsætning af sulfitter. Vinen har pæn frugt og noter af vanille og chokolade. Hele overskuddet af salget af denne vin går til Kræftens Bekæmpelse.

stjernestjernestjerne

Cantina Colli Euganei, Colli Euganei, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr. flasken, Propperiet

En uhøjtidelig rødvin - en vin, der er let at drikke med pæn frugt og bløde kanter. Men også en meget enkel vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montagniero, Famille Saurel, Ventoux, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)

En dejlig Rhône-rødvin på de traditionelle druer Grenache, Syrah og Mourvèdre (GSM). Den har en varm og bred frugt, gode tanniner og tilpas syre. Skænk den gerne let afkølet.

stjernestjernestjerne

Henry Fessy, Beaujolais Villages, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)

99 kr., Lago Import

Denne rødvin er mild og saftig og med en fin syre til slut. Men den er også meget enkel og slutter lidt tyndt - og kan ikke leve op til prisen på de 99 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Cuesta, Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2013, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Denne fortræffelige rødvin er lavet på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah - to druer, der giver vin med rygrad og kompleksitet. Vinen har fyldig frugt, krydrede noter og en lang eftersmag. 75 kr. er en attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Torre del Serpente, Montemajor, Negroamaro, Salento, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Dejlig rødvin, som vil falde i manges smag på af dens frugtfylde, gode krydderi og indtagende sødme. Udpræget en madvin, der gerne må skænkes let afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eirandos, Quinta Santa Eufémia, Douro, Portugal, 2012, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center

Stor og flot rødvin med fyldig frugt og en både rig og delikat krydring - eukalyptus, peber, muskat og portvinens noter ... 100 kr. er helt i orden for så dejlig en vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Pierre Usseglio & Fils, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)

105 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En dejlig og typisk Rhône-rødvin med saft og kraft og tilpas muskler. Den er kødfuld og har dejlige noter af lakridsrod i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Sorriso, Cantina Rizzo, Paestum IGP, Italien, 2009, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr. flasken, Barrique Vin

En dejlig og velafbalanceret rødvin med god frugt og fine krydderier. I duften er der især brombær, mens den fyldige smag har noter af lakridsrod.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bonera, Mandraossa, Terre Siciliane, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., A Vinstouw

En rødvin for voksne. Den er lavet på druerne Nero d'Avola og Cabernet Franc og har en dyb, blød, bred, fint krydret frugtsmag med noter af mørke bær. Skænk den til en god kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosenhof, Pinot Noir, Burgenland, Østrig, 2012, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Holte Vinlager

Blød, fyldig og meget lækker rødvin. Den har en karakteristisk Pinot-smag med noter af kirsebær, kirsebærsten og lakrids. Skænk den gerne let afkølet.

stjernestjernestjernestjerne

Mammasantissima, Montemajor, Primitivo, Manduria, Riserva, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

299,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin skuffede os lidt, prisen taget i betragtning. Der er koncentreret kirsebær og en markant sødme, men ikke et smagsbillede, der breder sig ud med kompleksitet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen