Nyheder for uge 44, 2015



Et bjerg af druerester i et vinhus i Abruzzo.

5 mio. tons skind, stilke og kerner

Når druerne presses til most i et vineri, efterlades der en masse skind, stilke og kerner. Sidste år blev der globalt fremstillet 28 milliarder liter vin - hvilket gav i alt 5 millioner tons presserester.

Nogle vinproducenter destillerer resterne til brændevin, mens andre bruger dem til gødning og kvægfoder. Men det meste af de mange tons rester bliver kasseret.
I de senere år har man dog forsket en del i en fornuftig udnyttelse af presseresterne, og man har blandt andet fundet frem til en metode, hvor de kan forvandles til biogas.

Ikke rentabelt


Druernes skind, stilke og kerner er også sprængfyldte med kostfibre og antioxidanter, og det er lykkedes amerikanske forskere at fremstille et kostfiberpulver ved at tørre og dernæst male resterne. Dette pulver kan så tilsættes forskellige fødevarer, hvor det både giver et ekstra tilskud sundhed og forlænger varernes levetid.
Man kan således fremstilles adskillige produkter ud af presseresterne - men de firmaer, der har kastet sig over opgaven, har haft svært ved at få det til at løbe rundt rent økonomisk. Det er nemlig forskellige maskiner og teknikker, der skal bruges, alt efter hvilket produkt man ønsker at producere.

Et multi-formåls raffinaderi


Det har et hold italienske forskere ved universitetet i Bologna nu vendt op og ned på ved at udvikle et multi-formåls bioraffinaderi, der kan udvinde både antioxidanter, umættede fedtsyrer, biopolymerer, biogas, osv. af rester fra rødvinsdruer i én og samme proces.
Teknikken er endnu ikke kommet på verdensmarkedet, men når den gør det, vil den uden tvivl gøre det langt mere rentabelt for de enkelte firmaer at udnytte de mange tons druerester.
Man kan læse mere om det nye bioraffinaderi ved at klikke her.


"Admiral Nelsons død" af Benjamin West, 1806.

Nelson i cognacfadet

Den britiske admiral Horatio Nelson regnes for en af Englands store nationalhelte. D. 21. oktober i år var det nøjagtig 210 år siden, han døde under slaget ved Trafalgar om bord på sit skib Victory. Og det skete på et tidspunkt, hvor sejren var i sigte. Døende gav Nelson sit mandskab de sidste ordre, der førte til den endelige sejr. I alt mistede fjenden - den fransk-spanske flåde - 22 skibe, mens briterne ikke mistede et eneste skib.

Når søens folk dengang døde til søs, blev der som regel holdt en lille højtidelighed, hvorefter de blev begravet i havet. Men Nelson var så stor en helt, at man ifølge The Drinks Business måtte have ham hele vejen med hjem til England.
Og hvad har så denne historie med vin eller alkohol at gøre? Jo, for at kunne konservere Nelsons lig på den lange rejse hjem, blev han sænket ned i et fad med cognac, hvori der også blev tilsat myrra og kamfer. Dernæst blev fadet hejst op i skibets mast og surret fast.

Også brændevin i kisten


I første omgang lagde det svært beskadigede Victory til i Gibraltar for at blive repareret. Det endte med, at man måtte tage et andet skib, HMS Pickle, i brug til hjemrejsen, hvorfor fadet med Horatio Nelson måtte tages ned og surres fast i det nye skibs mast.
Først i januar 1806 kunne admiralen stedes til hvile på engelsk jord. Og det blev han i en bly-klædt kiste, der blev fyldt med brændevin og dernæst sænket ned i en trækiste lavet af træ fra et fransk skib, som Nelson havde erobret.
Transporten i cognacfadet kan virke noget uglamourøst, når nu det drejede sig om en stor helt. Men det havde sikkert passet Nelson ganske udmærket - i levende live var han nemlig en stor ynder af de stærke våde varer.

En eksport på 38 mio. hl bulk

Hvert år eksporteres store mængder vin som bulkvin i containere og tankvogne til deres destinationslande, og først her bliver vinen tappet på flasker eller bag-in-box. Denne metode gør vinen billigere - blandt andet ved, at man sparer flaskeafgiften.
Der har måske nok været en tendens til at rynke på næsen af bulkvin, som det jo er, men rynkerne er blevet færre, efterhånden som kvaliteten af vinene er steget.
I dag omfatter bulkvin rigtig mange gode hvid- og rødvine, der stadig kan fås til rimelige penge.
Og faktisk går det rigtig godt for eksporten af bulkvin. Det viser de nyeste tal fra OEMV (Observatorio Español del Mercado del Vino).
I år 2000 blev der på verdensplan eksporteret 20 millioner hektoliter bulkvin til en værdi af 1,2 mia. euro (cirka 9 mio. kr.).
Sidste år lå den samlede eksport på 38 mio. hektoliter til en værdi af 2,7 mia. euro (cirka 20 mio. kr.).

Den store bulkvin-udstilling


Spanien har førertrøjen på med en eksport på cirka 10 mio. hektoliter bulkvin om året. Dernæst kommer Italien og Australien med henholdsvis cirka 7 og 4 mio. hektoliter.
Opsvinget i interessen for bulkvin afspejles også i deltagerantallet i den store årlige branchemesse The World Bulk Wine Exhibition (WBWE), som i år afholdes for syvende gang i Amsterdam d. 23. og 24. november.
I år har hele 15% flere vinfirmaer tilmeldt sig som udstillere, og de kommer fra nitten forskellige lande lige fra Frankrig, Spanien og Italien til Australien, New Zealand og Chile. Også relativt nye medspillere på bulkvin-markedet som fx Kosovo, Malaysia og Kina har booket stande på messen.
Udstillingsarealet er da også udvidet med 20% i forhold til sidste år - hvor man også udvidede i forhold til 2013 til 6000 kvadratmeter.


Lamborghinien, som har tilhørt storsvindleren Rudy Kurniawan.

Kurniawans vine konfiskeret

Århundredets største vinsvindler, Rudy Kurniawan, blev arresteret i sit hjem i Los Angeles i 2012. Gennem en årrække havde han svindlet flere millioner dollars fra intetanende vinsamlere ved at sælge dem forfalskede vine. I øjeblikket afsoner han den dom, han fik, på ti års fængsel.
De mange penge, han svindlede sig til, brugte han blandt andet på at købe fornemme vine - efter sigende havde han en af verdens største og fineste vinsamlinger.
Og i dag er flere tusinde flasker fra hans vinkælder stadig i myndighedernes varetægt. På et endnu ikke fastsat tidspunkt vil de blive sat til salg på auktion.

Svindlerens Lamborghini til salg


Mens man venter på, at de kostbare vine kommer under hammeren, kan man byde om kap på Kurniawans tre biler. Ud over vin brugte han nemlig også en mindre formue på biler.
Det er Apple Auctioneering, der står for auktionen, som bliver afholdt d. 29. oktober i Californien, og bilerne er en Lamborghini Murcielago Roadster fra 2008, en Mercedes Benz fra 2011 og en Land Rover årgang 2008. De to første biler har kun kørt omkring 1500 km.
Vurderingen for den dyreste af bilerne, Lamborghinien, ligger på det, der svarer til 1,3 millioner kr.
Indtægterne fra salget går fair nok ubeskåret til ofrene for Kurniawans vinsvindel.


Så smuk er udsigten over St. Supérys vinmarker i Rutherford.

Modehus køber kendt Napa-vinhus

Et af Napa Valleys største familieejede vinhuse, St. Supéry Vineyards and Winery i Rutherford, skifter ejermand. Køberen er modehuset Chanel, og sælgeren familien Skalli.
Med i købet får Chanel vinhusets 202 hektar vinmarker og vineriet, der har kapacitet til at fremstille 1,8 millioner flasker vin årligt.

Ejer også to Bordeaux-slotte


St. Supéry blev grundlagt i 1989 af Robert Skalli, der i mange år med stor succes har fremstillet vin i det sydfranske Languedoc. Man kan læse mere om ham i VinAvisens Hall of Fame.
Chanel, der ejes af familien Wertheimer, har haft betydeligt vokseværk siden Coco og ”den lille sorte” og er i dag et verdensomspændende firma. Det er heller ikke første gang, modehuset er på indkøb i vinens verden - i 1994 købte det Château Rauzan-Ségla i Margaux og to år senere Château Canon i Saint Émilion. Det er dog første gang, Chanel har kastet sin kærlighed på et amerikansk vinhus.


En meget enkel dekoration

Chagall, Miró, Braque, Henry Moore, Andy Warhol og vores egen Per Kirkeby er blandt de mange kunstnere, der gennem årene har fået lov til at udsmykke etiketterne til Château Mouton-Rothschilds vine.
Siden 1945 har en ny kunstner hvert år fået æren, og slottet har netop afsløret årets kunstner. Det bliver sydkoreanske Lee Ufan - og årgang 2013, han skal sætte sit præg på.
Han har valgt at gøre det med en ualmindelig enkel dekoration - næsten for enkel fristes man til at sige.

Et billed på vinens modning


Men der er en dybere mening bag den enkle firkant. Fra venstre mod højre varierer farven fra lys blålig rød over en dybere rød til en mættet rubinrød. Denne farveændring henviser til den måde, en ny ung og let blålig rødvin ændrer farve, når den modnes og bliver ældre.
Lee Ufan har boet det meste af sit liv i Japan, hvilket afspejler sig i dekorationens enkle æstetiske form.
Det bliver et langt mindre antal flasker, der får hans kunstværk på etiketten, end i de sidste mange år. Årsagen er, at årgang 2013 var blandt de mindste årgange, det berømte Bordeaux-slot har haft i de sidste 40 år.


Børsen i København er rammen om den festlige Barolo & Brunello smagning.

Kom til italiensk vinfest i Børsen

D. 20. november mødes Italiens to mest berømte vinområder, Toscana og Piemonte, i Børsen i København. Og enhver er velkommen til at lægge vejen forbi og smage stribevis af topvine og få en snak med de i alt 44 vinproducenter.
Man vil også kunne få smagsprøver på en række italienske delikatesser - olier, brød, oste osv.
Det er andet år i træk, de to distrikters vinråd, Consorzio i Vini del Piemonte og Consorzio del vino Brunello di Montalcino, afholder Barolo & Brunello smagningen i Børsen. Og ligesom sidste år vil der også være mulighed for at deltage i tre forskellige seminarer med sammenlignende smagninger mellem vine fra Barolo og Brunello.
Der kan bestilles billetter ved at klikke her.


På dette billede, som Per Simonsen har taget i Champagne, ser man en maskine til beskæring køre hen over rækkerne med lave vinstokke.

Om lave vinstokke i Champagne

I sidste uge bragte vi et spørgsmål fra Jesper Paulsen fra Vingården Lille Gadegård. Han havde besøgt Champagne og var overrasket over at se, at vinstokkenes stammer kun var 15 cm høje, modsat alle andre steder, hvor de er cirka 100 cm.

Vi gav bolden videre til VinAvisens læsere, og fra vindyrker Per Simonsen fik vi følgende input:
- Vi var også i Champagne under høsten i år, og så her en maskine til beskæring køre i markerne, lige inden druerne blev plukket. Den kunne nå hen over flere rækker i én og samme omgang. Vi konkluderede, at for ikke at skulle gøre maskinen unødigt høj, holdt man højden på vinstokkene lavest mulig.

Et spørgsmål om varme


Aage Lundager, der ejer Højelse Vinkælder, har en anden forklaring:
- Jeg er netop hjemvendt fra et besøg i Champagne, og meget morsomt spurgte jeg om nøjagtig det samme hos vores producent Nicolas Bouche.
- Hans svar var, at man ved at holde vinplanterne lave, får vinplanten til at afsætte rankerne under stokkene kun ca. 20 cm over jorden. Jorden holder på varmen om natten, og derved får druerne, der så ikke hænger så højt, mere varme og bliver mere sukkerholdige.
I Champagne, som ligger i det nordligste Frankrig, er det selvsagt vigtigt at få tilført druerne så meget sol og varme som overhovedet muligt.


Et tempel for italiensk vin og mad

København får en helt ny bydel i Sydhavnen, Fredriks Brygge, med 1350 boliger, marina, kanaler, caféer og specialforretninger - heriblandt et nyt stort italiensk mad- og vintempel.
Rammerne for Supermarco, som den nye forretning hedder, er en næsten hundrede år gammel stålhal, der er ombygget, så der er plads til italienske krydderurter, grøntsager, kager og andre delikatesser. Og så er der vinafdelingen, hvor man på 360 hyldemeter kan finde gode flasker fra ethvert hjørne af Italien - fra i alt 37 forskellige vinhuse.
På Italia Piazza (den italienske plads) kan man få vejledning i anvendelsen af vin og råvarer og høre historien bag produkterne.

Åbning med vin og ristede kastanjer


Supermarco holder stor åbningsfest d. 6. og 7. november, hvor alle er velkomne. Festen falder sammen med Vino Novello-dagene i Italien, hvor man fejrer frigivelsen af årets første vin og olivenolie, der nydes i store mængder og pr. tradition ledsaget af ristede kastanjer.
Ved åbningsfesten bydes der derfor - ud over smagsprøver på forskellige vine - også på lune kastanjer, oste og andre delikatesser. Man kan læse mere ved at klikke her.


Leon Birdi gav gode salgsråd til vinimportørerne.

Kursus i øget vinsalg

Både store og små vinimportører, garvede og nystartede i branchen samledes lørdag i København for at få gode råd til, hvordan man kan øge sit vinsalg. Og det gjaldt såvel salget på vinmesser som i vinforretningerne.

Invitationen til kurset kom fra Svend Leth-Møller fra The Easy Company, der blandt andet arrangerer den årlige Julevinmesse på Hotel d’Angleterre. Og de gode råd stod Leon Birdi for.
Han startede sin karriere som banderoledirektør hos Lars Bjørn Vinimport i 1984 og lærte her at sælge tre flasker, når kunden spurgte efter en enkelt. I dag underviser han i salgs- og serviceoptimering.
VinAvisen deltog på sidelinjen, og det blev tre inspirerende - og underholdende - timer i Leon Birdis selskab.

Vigtigheden af god service


En del af deltagerne efterlyste ideer til, hvordan man lukker et salg - altså får handelen hjem, når nu man har stået og snakket lidt frem og tilbage med en potentiel kunde, såvel under en vinmesse som i en vinforretning.
- Hvis vedkommende siger ”fint, jeg tænker lige over det”, når man har oplyst prisen på en flaske vin, skal man ikke uden videre svare ”det er helt i orden”, lød Leon Birdis råd.
Det er ifølge ham de færreste, der siger, at de tænker over det og så kommer tilbage for at købe vinen. Og så kom han ellers med gode råd til, hvordan man kan holde fast i samtalen og undgå, at vedkommende vender ryggen til og går.
Leon Birdi kom også ind på vigtigheden af god service - at gøre lige det ekstra, fx ved at spørge kunden, der har købt en kasse vin, hvor bilen står parkeret og så bære kassen ud. I stedet for måske at spørge ”Nu er den vel ikke for tung?”, alt imens man rækker kassen over disken. Det er lige det ekstra, der gør, at kunden kommer igen.

Den gode fortælling sælger


Han mente også, at det er vigtigere at fokusere på den gode fortælling om vinen end på en eventuelt lav pris. Fortællingen tæller ofte langt mere for det endelige valg, end om vinen er på tilbud.
Endnu et råd var ikke at lade smagsprøverne under en vinmesse ledsages af et ”smager den godt?” Det bliver der ikke nogen dialog ud af, men højst sandsynligt bare et ”ja”.
- Spørg i stedet for ”Hvad tænker I om vinen?”.
Sådan blev Birdi ved, og der var ikke tale om en enetale, men en livlig dialog med vinimportørerne - og importørerne imellem.
Der var udbredt glæde for kurset blandt deltagerne, der mente, at foredragsholderen var dygtig til at give et spark i den rigtige retning.
Endnu et kursus i mersalg er i støbeskeen. Vi vender tilbage, når datoen er på plads.
Den ene af de fire direktører fra Portobello Road Gin, Paul Lane, i færd med at håndhøste aspargeserne til ginnen.

Aspargesgin fra London

For folk, der holder af gamle ting og sager, er Portobello Road i London et rent slaraffenland. Her ligger antikvitetsforretningerne tæt ved siden af hinanden. Og midt i virvaret af butikker med gammelt porcelæn og sølvtøj ligger det lille gindestilleri Portobello Road Gin.
I huset, der stammer fra 1800-tallet, finder man en 30 liter kobberkedel med det imponerende navn Copernicus the Second. Produktionen er dog større end det, denne kedel kan klare, idet destilleriet har allieret sig med The Thames Distillery i South West London.
Hvert år d. 21. oktober fejrer Portobello Road Gin fødselsdag med lanceringen af en særlig gin, Director’s Cut, som altid er tilsat en eller anden opsigtsvækkende ingrediens. Og den bliver altid lavet på kobberkedlen i destilleriet.
Nyeste udgave er netop kommet på markedet, og den er fremstillet med intet mindre end britiske asparges som vigtigste ingrediens. Denne aspargesgin kan kun købes via destilleriets hjemmeside og i udvalgte britiske forretninger til en pris på 40 pund (cirka 415 kr.).

Lav din egen ginopskrift


Destilleriets folk har selv håndplukket de 10 kg asparges, der er gået til de i alt 1000 flasker.
Aspargesgin er faktisk ikke et nyt fænomen - i begyndelsen af forrige århundrede var den yderst populær blandt britiske ginfans.
Ud over kobberkedlen er der også blevet plads til et lille gin-museum i huset på Portobello Road - samt The Ginstitute, hvor man kan få smagsprøver på forskellige gintyper og oven i købet få mulighed for selv at kreere en ginopskrift.
Man kan læse mere på destilleriets hjemmeside.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.



Thomas Volney Munson.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til amerikanskeThomas Volney Munson, der i 1800-tallets slutning i høj grad var med til at redde den Europæiske vinproduktion. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Thomas Volney Munson (1843-1913) har en stor del af æren for at have reddet Europas vinmarker under vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen i slutningen af 1800-tallet.
Han voksede op i den amerikanske delstat Illinois og blev uddannet som botaniker ved University of Kentucky i 1870, hvorefter han flyttede til Nebraska.
Han var fascineret af druer og viede størstedelen af sit liv som botaniker til studiet af lokale amerikanske druesorter. Som han engang har udtalt: ”Druen er den smukkeste, mest sunde og nærende og mest indbringende frugt, man kan dyrke”.
I 1876 flyttede T.V. Munson til byen Denison i Texas. Og i de kommende mange år rejste han mere end 80.000 km med tog og på hesteryg gennem 40 amerikanske stater for at indsamle og dokumentere lokale druesorter.
Han skrev artikler om sine mange rejser og eksperimenter og afholdt en stor udstilling om alle kendte amerikanske druer i New Orleans i 1885. På udstillingen kunne man se samtlige vinplanter i potter samt malerier af druerne.
T.V. Munson skabte også et hav af hybrider, nye druer, som alle blev navngivet - og som alle kunne anvendes til vinfremstilling. Flere af disse nye sorter havde sygdomsresistente rødder.
I 1860’erne udryddede vinlusen næsten 2,5 millioner hektar vinmarker i Europa. T.V. Munsons eksperimenter var dengang kendt viden om, og de franske myndigheder bad ham om at sende nogle af de hybrid-druesorter, han havde udviklet. Man brugte dog kun rødderne fra disse planter. Vinlusen angreb nemlig vinstokkenes rødder, og ved at pode de europæiske druesorter på de amerikanske rødder, reddede man Europas vinindustri.
I 1909 udgav T.V. Munson bogen Foundations of American Grape Culture, der den dag i dag anses for at være en grundbog i amerikansk vindyrkning.
Da han døde fire år senere, efterlod han sig hustruen Ellen og deres syv børn.
I 1974 blev T.V. Munson Memorial Vineyard anlagt i Denison. I denne vinmark dyrkes flere af de hybrid-druer, han eksperimenterede sig frem til.

Nyt fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er omstikning?

Alex M. stødte for nylig på begrebet omstikning og vil godt høre, hvad man helt præcist forstår ved dette ord.
Det er et gammelt ord i vinbranchen, og det beskriver, at man flytter den klare vin væk fra bundfaldet i en tank eller et fad.
Omstikningen kan ske med en pumpe. Man kan også bruge hævert-princippet, eller man kan have en speciel tank, hvorfra vinen tappes fra en hane, som er anbragt lige over, hvor bundfaldet plejer at ligge.
Omstikning fra små fade (barriques) er særlig besværlig. Her overføres vinen fra fad til fad. Det nye fad skal være gjort rent, og bagefter skal det gamle fad tømmes for bundfald og også gøres rent. Det koster penge.
Et ord i familie med omstikke er sammenstikke. Det vil sige, at man blander (stikker) to eller flere forskellige vine sammen, fx vine på forskellige druer.


Ugens vinøse billede

I uge 38 viste vi en Bacchus-figur fra Europas første porcelænsfabrik, Meissen-fabrikken. Vi havde selv taget billedet - og det gælder også for dette billede af en vindrueklase i porcelæn. Den er kun cirka 15 cm bred, og den er ej blot til pynt. Klasen er nemlig en lille æske, og sneglen en lågknop.
Det er egentlig utroligt at tænke på, at denne æske er lavet i 1750 - med sit enkle design kunne den lige så godt være fremstillet i går.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove billeder i efterårsferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


348 Nogle af vinstokkene på Amalfi-kystens bjerge i Italien er bundet op til høje pergolaer (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 29 vine og to flasker spiritus. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Brichet, Cascina Galletto, Italien, lav alkohol (6%) 99 kr., på tilbud til 75 kr. flasken ved 6 flasker, Barrique Vin Denne mousserende rosévin er simpelt hen forførende. Den har fine små bobler, er aromatisk - ja, parfumeret på den gode måde. Den er sød, men ikke sliksød, har en fin smag af modne hindbær, og med sit lave alkoholindhold er den sagen til en let dessert en lun sommeraften. Vi er ganske vist langt fra de lune sommeraftener, men man kan bestemt drømme sig til dem, når man nyder et glas af denne vin.

Hvidvin

Selección, Vega Tolosa, Manchuela, Spanien, 2014, lav alkohol (12,5%) 50 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk Prisen på denne hvidvin er overraskende lav i forhold til kvaliteten. Vinen er lavet på Macabeo, Sauvignon Blanc og Chardonnay, og det er en perfekt blanding. Det er en elegant, let og forfriskende vin med tilpas tørhed og liflige noter af akaciehonning i eftersmagen. Nyd den som apéritif eller til ikke for kraftigt smagende fiskeretter. Vinen er økologisk certificeret.
La Chablisienne, Sauvignon Blanc, Saint Bris, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine Saint Bris ligger i nærheden af Chablils og er den eneste appellation i Bourgogne, hvor man ikke laver hvidvine på Chardonnay eller Aligoté, men på Sauvignon Blanc (eller Sauvignon Gris). Vinen smager af druen, men er mere afrundet og blød end så mange andre Sauvignon Blanc-vine. Den har et fint krydderi, tilpas syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.
Monrouby, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%) 80 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Granvino Delikat og lækker hvidvin med en aromatisk duft og en ren Chardonnay-smag, der fortsætter langt ind i eftersmagen. 60 kr. pr. flaske er en rimelig pris.
Brezo de Grégor Perez, Bierzo, Spanien, 2014, lav alkohol (12,5%) 89,75 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Bichel Vine Frisk og delikat hvidvin med en krydret duft og en god druesmag. Den har en lille sødme, tilpas syre og et fint krydret bid, der er fint til mad.
Royal Oporto, Real Companhia Velha, Porto, Extra Dry, Portugal, høj alkohol (19%) 99 kr., Holte Vinlager Hvad er dog dette? En hvid portvin? Den er ikke sød. Den er tør - og kraftig. Der er frisk frugt (mandariner, abrikos, banan), krydrede noter - og alkohol. Måske er det en drik, man nipper til under den portugisiske sol og med en isterning i glasset og frisk frugt i en skål? Prøv selv.
Napbor, St. Andrea, Egri Csillag, Ungarn, 2012, lav alkohol (13%) 100 kr., Laszlo's Vin En glimrende hvidvin på en hel palet af druer - Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc og fire lokale, ungarske druer. Vinen har en aromatisk duft og en flot krydret druesmag med mange facetter. Helt klart en vin til mad. Napbor betyder Solvin.
La Charmette, Benoit Chauveau, Pouilly Fumé, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 159,75 kr., på tilbud indtil d. 1. november: 119,75 kr. flasken, Skjold Burne Duften er fuld af eksotiske frugter, mens smagen er tør, elegant og med en fin krydring og liflige citrusnoter. En herlig vin - og en vin, der vil egne sig fint til skaldyrsretter, østers og lyse fiskeretter.
Baumann Zirgel, Riesling, Alsace Grand Cru Mandelberg, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%) 189 kr., Vinkrogen Elegant, moden og saftig hvidvin. Fire år gammel, men kan godt ligge nogle år endnu. Vinen har en dejlig Riesling-smag, en lille sødme og mineralske noter. Dyr, men ren selvforkælelse.

Rosévin

Vinciluna, Giannoni Fabbri, Syrah, Toscana IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%) 110 kr., Quist Wine En dejlig rosé i fin balance - ikke nogen bolsjesmag her! Den har god frugt, fint krydderi, et lille, tørt bid, tilpas syre og en lang eftersmag. En madvin.

Rødvin

Zuma Zuma, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, middel alkohol (14%) 44,95 kr., Fortium Der er ingen årgang på denne rødvin. Men det skal nu ikke ligge den til last. Det er nemlig en ganske udmærket vin til prisen med god frugt, fin krydring og en blød eftersmag med noter af anis. Flasken har skruelåg.
Nottage Hill, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2013, middel alkohol (14%) 69,95 kr., på tilbud i uge 44 og 45 til 35 kr. flasken også i Kvickly og SuperBrugsen, Coop/Dagli'Brugsen Til tilbudsprisen på 35 kr. er denne rødvin udmærket. Den er enkel, men har fin frugt, en god fylde og en rund eftersmag og egner sig til mange lettere hverdagsretter - som fx lasagne, frikadeller og lignende. Det er også en vin til den store fest, hvor der skal tænkes på pengepungen.
Allegro, Cantina Verona, Italien, 2012, lav alkohol (13%) 79,95 kr., på tilbud fra 29. oktober til 4. november: 50 kr. flasken., Coop/Dagli'Brugsen En udmærket og saftig rødvin med moden frugt i smagen. Den er tør, men har alligevel en fin, lille og behagelig sødme. Det er en uhøjtidelig vin, som vil være sagen til en pastaret eller en god og let krydret kyllingeret. Tilbudsprisen udløser den sidste stjerne.
Cepa 50, La Bodega de Pinoso, Monasterell, Vinos Alicante, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%) 79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Erik Sørensen Vin Denne rødvin fylder godt i munden. Den har god og ren frugt, bløde tanniner, en lille sødme og til slut et bid, der er godt til mad. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer. Den spanske drue Monastrell er identisk med den franske Mourvèdre.
Maestro, Sangiovese, Puglia IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 44): 45 kr., Meny En dejlig og ret let rødvin på druen Sangiovese - ikke fra Toscana, men fra Puglia, støvlehælen. Til 45 kr. (i denne uge) er den ganske enkelt et fund. Den har dejlig frugt og lille sødme, der holder hele vejen igennem til eftersmagen. Man skulle tro, at den var fra Toscana.
La Planta, Arzuaga, Ribera del Duero, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%) 98 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr. flasken, Jysk Vin En rødvin med saft og kraft, god frugt, krydrede noter og tilpas tanniner. Den er kraftig og kræver en god krydret bøf. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.
Pearlstone, Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%) 120 kr., Premier Cru Yderst vellavet rødvin, der angriber smagsløgene fra alle sider med sin gode frugt, sine bløde tanniner og charmerende sødme. Den har Cabernet-druens solbær og Shiraz-druens struktur og rygrad.
Zardos, Indomita, Maipo Valley, Chile, høj alkohol (14,5%) 125 kr., Irma Vellavet rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Carmenère. Den har en god frugtagtig smag med fint krydderi, en lille sødme, peber og måske lidt chokolade. Lang eftersmag.
Silvanus, Bodegas Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%) 125 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine Lækker rødvin med bred og lang frugt, bløde tanniner, fint integreret fadsmag fra 14 måneder på fransk eg, en lille sødme, kaffe, chokolade og lakrids.
Cristia Collection, Domaine de Cristia, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 129 kr., Rema 1000 En let og elegant rødvin med liflig duft, en blød, lækker smag og fint krydderi. Attraktiv pris.
La Tosa, Vignamorello, Gutturnio Superiore, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%) 129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En rigtig god madvin fra et lille distrikt i den italienske region Emilia-Romagna. Vinen er ikke så kompleks, men med god, blød frugt, tilpas syre - og nem at drikke. Vinen er lavet på druerne Barbera og Bonarda og har ligget fem måneder på fad.
Les Fouilles, E.A.R.L. Burle, Gigondas, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%) 149 kr., The Wine Company En meget lækker Rhône-rødvin med blød frugt og fin krydring. I eftersmagen er der et lille bid, der er fint til mad. Flot flaske. Helt billig er den ikke.
Terre Précieuse, Domenile Franco Romàne, Pinot Noir, Rumænien, 2011, middel alkohol (13,3%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 136,67 kr., Vintjenesten Fortræffelig rødvin med god Pinot-karakter. Den har en dejlig duft og en saftig, blød smag med noter af chokolade, vanille, stenfrugter ... Vinen er lavet på økodruer.
Paquito el Chocolatero, Celler la Muntanya, Spanien, høj alkohol (15%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Vinmonopolet En voldsom vin med intens frugt og en markant spritkant. Faktisk hænger den ikke ret godt sammen. I hvert fald skal den skænkes til en meget kraftig ret. Vinen er lavet på druerne Monastrell (Mourvèdre), Garnatxa del Pais og Garnatxa Tintorera (Garnacha) og opkaldt efter Paquito el Chocolatero, der er en spansk form for musik og paso doble-dans.
Le Casalte, Chiara Barioffi, Sangiovese, Rosso di Montepulciano, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 165 kr., Quist Wine Flot rødvin på druerne Sangiovese (90%) og Canaiolo (10%), lagret 14 måneder på barriques. Den har god frugt og en syre, der understøtter den gode frugt. Den har en tørhed, der gør vinen til en god madvin - og til ledsager til en god bog. Den kan drikkes nu, men kan også godt ligge endnu nogle år.
Excellence, Laudun Chusclan Vignerons, Côtes du Rhône Villages, Chusclan, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%) 175 kr., MikelechVin.dk Der sker noget i denne fortræffelige og elegante rødvin på druerne Grenache og Syrah. Der er bred frugt, dejlig krydring, bløde tanniner og tilpas syre.
Nielstrup Mark, Frederiksdal, Kirsebær, Lolland, Danmark, 2012, middel alkohol (14%) 259 kr., pris for 50 cl, Frederiksdal Dette er godsets enkeltmarks-vin fra en mark med de ældste træer - og vinen er ganske enkelt en stor oplevelse. Den har en vidunderlig, blød og lækker smag, der fylder munden med fuldmodne kirsebær og fint integrerede fadnoter. Vinen har ligget 18 måneder på franske 400 liters fade, og den vil være en fornem og overraskende ledsager til vildt, oksekød og ost. Eller brug den som meditations-vin med en skål friske nødder.
Etiqueta Azul Gran Reserva, Tarapacá, Valle de Maipo, Chile, 2012, høj alkohol (15%) 309,95 kr., på tilbud indtil 1. november: 249,75 kr. flasken, Skjold Burne Denne rødvin er alle pengene værd - også til normalprisen. Det er en stor og flot vin - og en rigtig efterårs-vin. Den dufter af en hel kurv fuld af skovsvampe og har en helt vidunderlig kompleks og koncentreret smag med moden frugt - blommer og brombær - og med afrundet fad til slut. Og alkoholindholdet på 15% bider ikke det mindste. Denne vin vil være perfekt til efterårets kødvildt - eller til en ekstra god oksesteg. Et par tørre oste som ledsager vil også være sagen.
Onn'Antò, Nugnes, Falerno del Massico, Riserva, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%) 349,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk Dyr, men også meget dejlig rødvin. Den har en liflig duft og en smag i fin balance og bredde med noter af kirsebær, bløde tanniner og blød syre. Lang eftersmag. Proppen er beskyttet af rød segllak (eller plastic?), hvis åbning kræver en skarp kniv - og en kost til at feje smuldet op bagefter.
Caleno Ori, Nugnes, Aglianico, Capania IGT, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%) 449,95 kr., pris ved 6 flasker: 349 kr., AndrupVin.dk I den tunge flaske er der en superlækker, ret let og meget elegant rødvin med fantastisk frugt - brombær, solbær - en lille sødme, tobak, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Vinen er syv år gammel og skal drikkes nu.

Andet

Carte Noire, Renault, Etra Old Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%) 499 kr., Altia Denmark Denne meget fornemme cognac er tappet i 5000 flasker for at fejre det gamle cognacfirma Renaults 180 års fødselsdag, og det er en fornem sag med en fin ravfarve, en dejlig aroma og en bred og blød smag - moden frugt, nødder, rosiner, figner, chokolade ... En stor nydelse!
Tamdhu Single Malt, Speyside, Skotland, høj alkohol (58,8%) 710 kr., på tilbud indtil 1. november: 595 kr. flasken, Skjold Burne Dette er en luksus-whisky til en kold vinteraften. Trods de høje procenter er det ikke alkoholen, der er i front i hverken duft eller smag. Det er en forrygende lækker og kompleks whisky med rundhed og en anelse sødme i eftersmagen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen