Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2018



Fra venstre mod højre: Paul Symington, hans bror Dominic og hans fætre Rupert og Charles.

Karismatisk leder træder tilbage

I de sidste ni år har den karismatiske Paul Symington stået i spidsen for verdens største portvinsfirma, Symington Family Estates. Men nu er det slut - ved årsskiftet træder han tilbage som formand og direktør for det familieejede firma. I 1965 besluttede familien at indføre 65 år som pensionsalder, og det er netop, hvad Paul Symington er blevet i år.

Hans to poster bliver fordelt mellem hans fætter Johnny, som bliver formand, og fætter Rupert, der bliver ny direktør for firmaet - og Pauls bror, Dominic, bliver Ruperts højre hånd.
I alt arbejder ti familiemedlemmer med i Symington Family Estates. Ud over de nævnte, tager endnu en af Pauls fætre, Charles, sig af vindyrkning og vinfremstilling, mens 14. generation - Pauls, hans bror og hans fætres i alt fem børn - også bestrider hver deres stillinger i firmaet.

Får nok at se til


Og hvad vil Paul Symington så bruge sin nyvundne fritid til?
For det første forbliver han delejer af Symington Family Estates, der ejer hele 26 vinejendomme i Douro-distriktet - og de berømte portvinsmærker Graham’s, Dow, Cockburn’s og Warre’s.
Han vil også fortsat deltage i arbejdet med Primum Familiae Vini (PFV) - foreningen af verdens førende familieejede vinhuse.
Og så vil han bruge mere tid på sin vingård i Alto Douro og dyrkningen af dens 27 hektar vinmarker.
Man kan læse mere om Paul Symington ved at klikke her.

Verdens højest beliggende vinmark

I sidste uge nævnte vi, at det argentinske vinhus Bodegas Salentein havde nogle af verdens højest beliggende vinmarker i 1700 meters højde.
Men en vinmark i Tibet har nu fået Guinness Book of World Records ord for at slå alle rekorder.
Marken ligger i Lhasa og tilhører Rong Shun Biotechnology Development, og den befinder sig i 3563 meters højde.
Den er på 67 hektar og blev ifølge Decanter China i 2012 tilplantet med hele elleve forskellige druesorter - heriblandt Vidal, Muscat og den lokale drue Bei Bing Hong, som anvendes til isvin.
Andenpladsen går til en vinmark, der tilhører Bodegas Colomé i Salta i Argentina, og som er plantet i 3111 meters højde.


Morten Scholer: "Coffee and Wine - Two Worlds Compared".

En unik bog

Der er skrevet mange bøger om vin og om kaffe, men en bog, der handler om begge dele på én gang, har vi aldrig før hørt om. Men det er netop, hvad danske Morten Schøler har bedrevet, og han har valgt at lade bogen udkomme på engelsk med titlen ”Coffee and Wine - Two Worlds Compared”.
Schøler har via sit arbejde i FN været teknisk rådgiver på adskillige kaffeprojekter. Og vinens verden har altid haft hans store interesse. Siden han var ung, har han i ferierne arbejdet med i vinmarker og vinerier i Bourgogne og Bordeaux.
De første notater til bogen blev taget for fjorten år siden, men det var først, da han gik på pension for fem år siden, at skriveriet for alvor tog fart.
Trods emnet er bogen ikke nogen ”coffee table book” med store flotte billeder. Men det er en fascinerende bog med en imponerende mængde interessante data. En bog, der i tal, overskuelige tabeller, underholdende bokse og korte tekster sammenligner kaffens og vinens verden - fra træ til kop og fra vinstok til glas. Og så er det hele krydret med fine billeder, sjove tegninger og oplysende landkort.

Hvorfor gør vi ikke som vinindustrien?


Morten Schølers bog tager afsæt i et spørgsmål, han ofte har hørt på diverse kaffekonferencer: - Hvorfor gør vi ikke, som de gør i vinindustrien? Et spørgsmål, der i høj grad går på vinindustriens måde at markedsføre sig selv på - der tales om terroir, skrives vinanmeldelser og afholdes masser af vinkonkurrencer. I sin bog lister Schøler 56 vinkonkurrencer rundt om i verden - kaffekonkurrencer er der kun få af.
Det er også tankevækkende, at vin sælges for mellem 30 kr. og flere tusinde kroner - som Schøler skriver, så er kunst det eneste andet produkt, der sælges med så stort et prisspænd. Selvfølgelig er der kvalitetsforskelle inden for vin, men sjældenhed, markedsføringen - den gode historie - er også en væsentlig årsag til, at nogle vine sælges til ekstremt høje priser.
Forfatteren kommer ikke med gode råd til, hvordan kaffeindustrien kan lære af vinens verden - dem må læseren, som han skriver, selv uddrage af bogens mange sammenligninger.

Interessante sammenligninger


Og hvad kan den almindelige vininteresserede læser så få ud af sådan en bog? Rigtig meget! Morten Schøler forklarer ualmindeligt godt og kortfattet - faktisk bedre end mange garvede internationale vinskribenter - om opbindingsmetoder, vanding, appellationer, vinfremstilling, syre, ph, fenoler, korkpropper, skruelåg, klimaændringer osv. Der er også glimrende oversigter over druesorter med beskrivelser af ophav og udbredelse, over vinproduktionen i de enkelte lande og over diverse vinmarkssygdomme. Og så er der alle disse sjove og interessante sammenligninger mellem de to verdener.
Et eksempel: En fodboldbane har et areal på 0,7 hektar. Det er det areal, der kræves for at kunne fremstille 4000 liter vin, der kan skænkes i 30.000 vinglas. Eller 500 kg grønne kaffebønner, som kan forvandles til 60.000 kopper kaffe.
”Coffee and Wine - Two Worlds Compared” er en ideel gave til den, der holder af vin eller kaffe - og til de mange, der er lige begejstrede for begge dele.
Bogen er på 336 sider og koster 279,95 kr. hos Saxo.


Den nye og meget dyre mousserende rosé fra Nyetimber.

Hidtil dyreste engelske vin

I uge 44 sidste år nævnte vi, hvordan nogle af de britiske vinhuse, der fremstiller mousserende vin, er begyndt at lancere meget dyre vine til rene champagnepriser.

Chapel Down har fx lanceret Kit’s Coty til 100 pund (cirka 837 kr.), mens Nyetimber er barslet med Tillington til 75 pund (cirka 628 kr.).
Nu har sidstnævnte vinhus trumfet med den hidtil dyreste engelske mousserende vin - en rosé boblevin til hele 175 pund (cirka 1465 kr.) flasken. Vinen er døbt 1086, hvilket er en henvisning til den bog, hvor ejendommen Nyetimber er nævnt for første gang som Nitimbreha. Det drejer sig om bogen Liber de Winlonia - bedre kendt som Dommedagsbogen - som er fra netop dette år.

Markerer vinhusets 30 års jubilæum


1086 er også lanceret i en hvid udgave til 150 pund (cirka 1256 kr.).
Der er kun fremstillet 2600 almindelige flasker samt 40 magnumflasker af den mousserende hvidvin, mens der er lidt mere at gøre godt med, når det gælder rosé-udgaven. Her er der lavet 12.000 almindelige flasker og 850 magnummer.
De to fornemme mousserende vine markerer samtidig Nyetimbers 30 års jubilæum som vinhus.
Vinene kommer til Danmark til foråret, hvor de vil kunne købes hos Philipson Wine.


Fotografiet er fra 1960 og viser, hvordan man også dengang fejrede Oktoberfest i München ved at servere fadøl til passagererne ombord i flyet.

Flyrejse med frisktappet fadøl

Nogle af de mange passagerer, der har rejst med det tyske flyselskab Lufthansa mellem 19. september og 6. oktober, har fået serveret et stort krus frisk fadøl ombord.
På tre ruter fra München til henholdsvis New York Newark, Singapore og Shanghai, har flypersonalet iført traditionelle dirndlkjoler og lederhosen tappet fadøl til passagererne fra et lille fad.
Årsagen er fejringen af den verdenskendte og fjorten dage lange Oktoberfest, som netop er blevet afholdt i München.

En lille skarp til øllet


Ikke siden 1960 har Lufthansa fejret den legendariske ølfest med fadøl-servering ombord, og dengang var personalet - som man kan se på billedet til venstre - lidt mindre sprælsk klædte.
Til fadøllet blev der også serveret skinke og Steinhäger (den høje lerdunk ved siden af fadet). Det er en tysk enebærbaseret spiritus, som i flere hundrede år er blevet fremstillet i Westphalen i byen Steinhagen. Shinkenhäger er et af de mange mærker.
Det ser jo meget hyggeligt ud, men læg mærke til den store kniv, der ligger på serveringsbordet - den var aldrig gået i et af nutidens fly …

Ni postkort fra et besøg hos Torres

VinAvisen har besøgt familien Torres i anledning af åbningen af det nye vinhus Purgatori i Penedès i Catalonien. I sidste uge fortalte vi om det spændende og supermoderne vinhus, der er bygget sammen med en vingård fra 1700-tallet. Nedenfor bringer vi de sidste fire postkort, og her gælder det Torres’s interessante projekt med at give glemte lokale druer et nyt liv i vinmarker og vinglas.


I Torres's forsøgslaboratorium ses reagensglas med små nye vinplanter af gamle druesorter.

Postkort nr. 6 fra Torres:
Puster nyt liv i gamle druer

Torres er kendt for sine gode vine, sin indsats for miljøet - og for sit store arbejde med at genopvække gamle lokale druesorter.
Mange af disse sorter gik til under vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet. Dog var Miguel Torres (senior) overbevist om, at nogle eksemplarer af planterne havde overlevet, og for 30 år siden begyndte jagten på dem.
Det startede med en annonce i de lokale catalanske aviser, hvor han efterlyste gamle glemte vinstokke, og siden da er der fundet utallige af disse lokale druesorter i marker, haver og baggårde.
Femte generation af familien Torres, Miguel Torres Maczassek, har fortsat arbejdet, og ifølge ham er Catalonien det område i Spanien, der har den største koncentration af gamle lokale druer.
Ofte er druernes navne forsvundet i de historiske tåger, men så henvender Torres sig til vinuniversitetet i den franske by Montpellier. Her kan man via DNA-analyser med 99,9% sikkerhed konstatere, hvilken af verdens 5000 druesorter, der er tale om.
Hvis det er umuligt at finde frem til sorten, bliver druen opkaldt efter det lokale fundsted.
For at kunne dyrke de gamle sorter i større målestok tager man celler fra vinstokken, som dyrkes til små planter i et væksthus for til sidst at blive plantet ud i en af Torres’s forsøgsvinmarker i Penedès.


Druen Querol er opkaldt efter det sted i Tarragonien, hvor den blev fundet i 1998. Som man kan se, har druesorten små uudviklede druer midt imellem klaserne af store fuldmodne druer.

Postkort nr. 7 fra Torres:
20 år før en drue er godkendt

I dag udfører Torres forsøg med i alt 54 forskellige gamle druesorter. Druerne bliver vinificeret hver for sig for at skille bukkene fra fårene. Nogle af druerne viser sig at være fantastiske til vinfremstilling, mens andre har nogle minusser. Til sidstnævnte hører fx Querol, hvor en del af druerne i klaserne forbliver små og uudviklede. Men de druer, der bliver store og modne giver til gengæld god vin, som tilsættes Torres’s berømte rødvin Grans Muralles.
Under vinificeringen af de gamle druer eksperimenteres der med ganske små mængder vin lavet på måske kun 5 kg druer. To portioner på samme drue bliver måske udsat for henholdsvis lang og kort maceration. En tredje portion får ekstra lang fadmodning, mens en fjerde slet ikke får fad osv. Alt sammen for at finde frem til den perfekte behandling af den givne drue.
Det kan således tage op til femten år fra plantning af en af de gamle druesorter over eksperimenter i vinmark og vineri til den endelige beslutning, om druen skal anvendes til fremtidig vinproduktion. Og om den skal bruges til enkeltdrue-vine eller til blandingsvine.
Dernæst tager det så yderligere en fem til seks år, før det spanske landbrugsministerium og de catalanske myndigheder har givet druen det blå stempel, der giver tilladelse til at dyrke den kommercielt. (Fortsættes nedenfor ...).


De fleste af de gamle lokale druer, som Torres dyrker, er rødvinsdruer. Men der er også grønne druer som denne med navnet Forcada.

Postkort nr. 8 fra Torres:
Et projekt med fremtiden for øje

Indtil videre er seks af de gamle druesorter blevet godkendt til vinfremstilling. Men flere er på vej, og arbejdet med druerne fortsætter ufortrødent - og ikke kun i Penedès. Under Miguel Torres Maczasseks ledelse er projektet udvidet til lokale druer andre steder i Spanien - heriblandt Rioja, Ribera del Duero, Rueda og Rias Baìxas.
Og hvorfor har Torres så kastet sig ud i dette omfattende projekt?
For det første giver det en mulighed for at fremstille vine med en smagsprofil, som er helt særegen - vine, som ikke fremstilles noget andet sted i verden.
For det andet er projektet vigtigt i forbindelse med klimaændringerne. Nogle af disse gamle lokale druer kan i fremtiden vise sig at trives bedre på spansk jord end mange af de internationale druer. Flere af dem er fx langt mere modstandsdygtige over for tørke.
Når Torres har en gammel drue, der er blåstemplet til vinfremstilling, plantes den i større målestok, ligesom vinhuset forsøger at udbrede kendskabet til druen og at få de spanske drueavlere til at dyrke den. Det kan nogle gange kræve lidt ekstra arbejde at overbevise avlerne om, at druen er værd at satse på. Det bedste middel til overtalelse er ifølge Miguel Torres Maczasseks at lade dem smage vinen på de gamle druer.
Denne uges Store billede længere nede på siden viser sorteringen af druer fra en af Torres's vinmarker - dog ikke forsøgsmarken.


Den store smagning hos Milmanda blev kyndigt kommenteret af både Miguel Torres Maczassek og chefvinmager Josep Sabarich Cases, som ses på billedet.

Postkort nr. 9 fra Torres:
Den store afsluttende smagning

Vores tur til Catalonien sluttede med en smagning af Torres's vine i familiens vingård Milmanda.

Vi lagde ud med en herlig hvidvin på en af de genopvakte lokale druer, Forcada, som man hos Torres forventer sig meget af i en fremtid med global opvarmning. Den modner nemlig meget sent, først i midten af oktober, hvor fx Chardonnay høstes allerede i august. Faktisk er Forcada den hvidvinsdrue, der modner senest af alle de grønne druer, vinhuset anvender.
To rødvine på de gamle lokale druer Gonfaus og Moneu imponerede også. Desværre kan ingen af disse tre dejlige vine endnu fås herhjemme. Det samme gælder Torres’s topvin Grans Muralles, hvori der indgår flere af de lokale blå druer.
Til gengæld kan hvidvinen Milmanda Chardonnay købes i årgang 2007 hos VildMedVin til 275 kr. Det er en vidunderlig hvidvin med stor fylde og stort gemmepotentiale.
Og så smagte vi lidt af en sjældenhed, Mas de La Rosa årgang 2016, der er første årgang af denne rødvin - og som først bliver frigivet til salg senere i år. Man skal nok ikke regne med, at denne friske, tørre og krydrede vin indtager de danske forretningshylder. Der er nemlig kun fremstillet i alt 1500 flasker af den.
Men fortvivl ikke - Torres fremstiller et hav af andre dejlige vine, som herhjemme importeres af engrosfirmaet Hans Just, og som kan købes i supermarkeder og hos vinhandlere landet over.
Det var det sidste postkort fra turen til Torres's vinverden. Vi har samlet hele serien på en særlig side.

Lige frækt nok

I flere af verdens vinlande er der god gang i høsten af druer i disse uger - og i tyverier af druer.

Som vi nævnte i uge 38 har vinhuset Firefly Hill i den amerikanske stat Virginia for nylig fået stjålet 2,5 tons druer. Også vinproducenter i Bordeaux, Bourgogne og Champagne bliver gang på gang udsat for druetyverier. Og i den forgangne uge gik det så ud over en vinmark i udkanten af landsbyen Deidesheim i den tyske region Pfalz.
Vinmarken blev i løbet af en enkelt nat lettet for 1600 kilo fuldmodne Riesling-druer til en værdi af 8000 euro (cirka 60.000 kr.).

Andre producenter som tyve


Der har også tidligere fundet tyverier sted rundt om i Pfalz, men som regel har det drejet sig om mindre mængder druer.
Ligesom ved mange andre druetyverier blev der anvendt en professionel høstmaskine - hvilket tyder på, at det er andre vinproducenter, der står bag ugerningen.
I Bourgogne og Champagne har vinhusene fået nok. I førstnævnte distrikt har producenterne hyret vagtfolk, der om natten patruljerer i og omkring vinmarkerne i hele høstperioden, mens champagnehusene benytter sig af politifolk til hest.


Uret, hvis rem er indfarvet med rødvin på Cabernet Sauvignon.

Verdens første ”vin-ur”

Rødvin kan bruges til meget andet end indvortes brug. Vi har ofte nævnt kunstnere, der maler med rødvin, ligesom der er skabt fyldepenne, der skriver med rødvin.
Nu har urfirmaet Analog Watch Company i Philadelphia kreeret verdens første “vin-ur” - ifølge firmaet selv.
Det er ikke så meget selve uret, der er vinøst, men derimod remmen, som er af kork og indfarvet med rødvin på Cabernet Sauvignon. En anden rem med en flot blå farve er indfarvet med blåbærvin.

Vil plante korkege


Urskivernes farver skulle også være inspireret af farven på forskellige vintyper - Chardonnay, Saké, solbærvin osv.
Firmaet kalder serien af ure for The Somm Collection - sikkert i håb om, at den vil tiltrække nogle af denne verdens sommelierer.
Før urene kommer i handelen, skal de lige igennem en Kickstarter kampagne for at rejse penge til den helt store produktion. Kampagnen starter om et par uger, og her lover Analog Watch Company, at for hver person, der bidrager med et beløb, vil firmaet plante en korkeg. Man kan læse mere om urene ved at klikke her.


Der bydes altid ivrigt på Cape Winemakers Guilds årlige auktion i Stellenbosch.

Sydafrikanske topvine under hammeren

I 1982 stiftedes Cape Winemakers Guild - en uafhængig forening, hvis formål var at fremme kvaliteten af sydafrikansk vin.
Blandt de i dag 48 medlemmer er nogle af Sydafrikas absolut bedste vinmagere, hvis vine ofte vinder medaljer i både sydafrikanske og internationale konkurrencer. Og det er netop vinmagerne, der er medlemmer, og ikke selve vingårdene.
Hvert år afholder foreningen en auktion, Nedbank Cape Winemakers Guild Auction, over deres vine. Og den 34. udgave af auktionen er netop blevet afholdt i Stellenbosch.
I alt kom 12.072 vine under hammeren, og til sammen indbragte de 10,6 millioner Rand (cirka 4,8 mio. kr.). Gennemsnitsprisen pr. flaske lå således på 878 Rand (cirka 395 kr.).

Danskere blandt opkøberne


Vinene sælges i kasser à seks flasker, og der blev traditionen tro solgt både rødvin, hvidvin og mousserende vin. Og når det gjaldt rødvin, lød det højeste hammerslag nogensinde i auktionens historie for en enkelt kasse. Det drejede sig om en kasse Kanonkop CWG Paul Sauer 2015, der gik for 22.500 Rand (cirka 10.100 kr.). Prisen afspejler uden tvivl, at denne vin for nylig, som den første sydafrikanske vin nogensinde, opnåede 100 point i South African Special Report - en årlig vinguide, som udgives af den anerkendte britiske vinskribent Tim Atkin.
Der blev budt ivrigt fra i alt 123 vinopkøbere, hvoraf de 102 fra sydafrikanere. De 21 udenlandske opkøbere kom fra blandt andet Frankrig, Holland, Belgien, Tyskland, Namibia, Storbritannien - og Danmark.

Skandinavisk interesse for auktionen


Blandt danskerne var Erik Ahlmann, der var på indkøb til sit firma Tedeum Vin:
- Auktionen var som altid et tilløbsstykke - og med højere priser end nogensinde før, siger Ahlmann.
- Der var ni danske vininteresserede, som havde taget turen hele vejen til Sydafrika for at være med på auktionen - og også en hel del svenskere deltog. Det siger jo noget om interessen for disse specielle vine.
Tedeum Vin købte i alt 100 kasser vin - heriblandt flasker fra Kanonkop, Neil Ellis, Newton Johnson, Graham Beck, Rust en Vrede, Ernie Els og Vriesenhof Jan Boland Swangsong.
Disse vine kommer blandt andet til salg hos Østjysk Vinforsyning (Vinoble) og hos Sigurd Müllers Vinhandel til december.


I bad med Sipski

Det kan være rigtig hyggeligt med et glas vin på badekarkanten, men det ender let med, at vinen ryger ned i badevandet - eller at der kommer sæbebobler i glasset.
Redningen kan være en lille dims med et langt navn, Sipski Shower Wine Glass Holder. Der er tale om en smart vinglasholder med silikonebeklædt bagside, så holderen klæber til badeværelsevæggen.
Holderen, der er amerikansk, kan ikke fås herhjemme - men kan købes online for 15 dollars (cirka 97 kr.) plus forsendelse ved at klikke her.
Den unikke flaske The Macallan 1926 har en håndmalet dekoration af den irske kunstner Michael Dillon.

En ny verdensrekord?

I uge 22 nævnte vi de sjældne flasker The Macallan whisky årgang 1926, som der kun er fremstillet 40 flasker af. 24 af disse flasker er særligt sjældne, da deres etiketter er dekoreret af kunstnerne Sir Peter Blake og Valerio Adami, dengang i 1986, da flaskerne blev frigivet til salg efter 60 års modning på brugte fade, der havde indeholdt Oloroso-sherry.

For nylig blev to af disse flasker - dekoreret af hver sin kunstner - solgt i vin- og spiritusforretningen Le Clos i lufthavnen i Dubai for en samlet pris på det, der svarer til 7,4 millioner kr. Og kort tid efter solgte auktionshuset Bonhams endnu en flaske med en Adami-etiket til 6,9 mio. kr. - det dobbelt af vurderingen og det højeste hammerslag, der nogensinde har lydt for en enkelt flaske whisky.
Men nu tyder alt på, at endnu et salg af en af de legendariske flasker vil give de tre andre baghjul og løbe med en ny verdensrekord.

En rigt dekoreret flaske


En tredje kunstner, irske Michael Dillon, blev nemlig bedt om at dekorere blot en enkelt af flaskerne. Sidste gang, denne flaske blev set, var i 1999 i det fornemme varehus Fortnum & Mason i London.
Men nu er den håndmalede flaske dukket op igen og sat til salg d. 29. november hos Christie’s i London. Og den er vurderet til hele 1 million pund (cirka 8,4 mio. kr.). Hvis flasken bliver solgt til vurderingen, slår hammerslaget alle hidtidige rekorder.
Motivet på flasken er The Macallans historiske ejendom, Easter Elchies House, der blev opført i år 1700. Men kunstneren har også på bagsiden fået plads til et landskab med både skovsø og hjort. Utroligt, da Michael Dillon er murmaler og derfor vant til at brede sig over meget store flader …
Man kan læse mere om den unikke flaske ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vineristen Danmark er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-497


497 Hos Torres's nye vinhus Purgatori sorteres druerne til vinen af samme navn både i vinmarken og ved et bord i vineriet (foto © Torres).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Labouré-Gontard, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

139,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 99,75 kr., Skjold Burne

Frisk crémant, lavet efter champagnemetoden og med dejlige noter af druerne Chardonnay og Pinot Noir - samt måske lidt abrikos og pære. Fine, stadige bobler i glasset og tilpas mousse i munden. Til 99,75 kr. er det en rigtig god boblevin.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Castelbeaux, Louis de Jolimont, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2015, lav alkohol (12%)

99,75 kr., pris på tilbud: 69,75 kr., Skjold Burne

En enkel hvidvin, hvis friske druefrugt meget hurtigt går over i noget tørt og tyndt.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Viña San Juan Gran Selección, La Mancha DO, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

49 kr., på tilbud indtil 10. oktober: 39 kr., Fakta

En ok rødvin til en meget fordelagtig tilbudspris. Den er saftig og har godt frugt - og vil egne sig godt til en omgang pasta.

stjernestjernestjernestjerne

Roc des Taureaux, Aurox, Perigod IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En pæn og enkel, tør og let hverdags-rødvin på druerne Merlot og Cabernet Sauvignon. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

ZFD, Savoni, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

75 kr., Gallovini

En kraftig og rigtig god, økologisk rødvin, der dufter af sveskeblommer og mørke rosiner. Smagen er intens, tør og med masser af krydrede noter. De høje procenter bider slet ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Messo, Toscana IGT Governo, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr. Vinen sælges kun online, Skjold Burne

I Toscana kalder man metoden med de tørrede druer for Governo-metoden. Her er et eksempel. Vinen har fyldig og saftig frugt og en sødme, som mange vil være glade for. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Passo Rosso, Toscana IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr. Vinen sælges online., Skjold Burne

Pæn rødvin med frugtfylde, fin krydring, tilpas sødme, bløde tanniner - udpræget en madvin, der nem at drikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caveja, Italien Food and Wine, Sangiovese, Rubicone IGP, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Denne gode toskaner skal have lidt luft. Så åbner den sig med sine noter af røde bær, tobak og læder.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

The Yoga, Mare Magnum, Syrah, Terre Siciliane IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,5 kr., pris på tilbud indtil 10. oktober: 59,50 kr., Irma

Syrah-druen kommer fint frem i denne dejlige rødvin på økologisk dyrkede druer. Der er god frugt, fin krydring, markant sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2016, lav alkohol (12,5%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 4. november: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Til 75 kr. lidt af et fund. Dette er en meget lækker og harmonisk rødvin med en ren og lang frugtsmag, bløde tranniner og en dejlig sødme. Endvidere fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., på tilbud indtil 11. oktober: 48,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Denne rødvin er fremstillet på Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec og Petit Verdot - altså på de fem Bordeaux-druer. Men vinen er en rigtig sydafrikaner med masser af solmoden frugt og bærmost, tilpas syre og afrundede tanniner. Tilbudsprisen er ualmindelig attraktiv. Vinen sælges også i Dagli'Brugsen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Arido, Bodega Vistalba, Bonarda, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (14%)

110 kr., pris ved 3 flasker: 79 kr., Propperiet

En rødvin med en aromatisk og kompleks krydret duft. Her er mørke kirsebær, men også paprika og strejf af salvie. Smagen er stringent og tør - ligeledes med krydrede noter og med en fin syre til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Château du Mourre du Tendre, Paumel, Côtes du Rhône Villages, Cuvée Tradition, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En pæn Rhône-rødvin, der ubetinget bør nydes til mad. Den er tør og med noter af mørke bær, tjære, tobak ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Saint-Roch Chimeres, Côtes du Roussillon Villages AOP, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En dejlig rødvin med duft af modne blå blommer og med en fyldig, krydret, tør og kraftig smag. De 15% fører smagen frem og bider ikke på nogen måde. Det er en vin, der bestemt vil kunne skære gennem juleandens fedme - hvis man da kan vente så længe med at åbne den ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Scrubby Rise, Wirra Wirra, Adeleide, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Supervin

Flot rødvin på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon. Den har en fyldig og frugtagtig smag, en fin sødme, blød og lækker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Abés, Bodegas y Viñedos Roberik, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Vineristen Danmark

Flot rødvin med en dybrød farve, en god duft og en kompleks, frugtagtig smag, der fint matcher mad. I smagen mørke bær, blommer, fint integrerede fadnoter og en god tørhed til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chono, Top Wine Group, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

Delikat rødvin med klar Pinot-karakter. I smagen røde frugter, krydderede noter og et fint strejf af egetræ fra de seks måneder på fad, som en del af vinen har lagret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Artemia, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr. Vinen sælges kun online, Skjold Burne

En af de rigtig gode Primitivo-rødvine nede fra "hælen". Fyldig, blød frugt, fin krydning, sødme, alt i god balance.

stjernestjernestjernestjerne

Don Rudolfo, Angelo Rocca & Figli, Terre Siciliane IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., pris på tilbud 22. oktober - 11. november ved 6 flasker: 89,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Denne rødvin er skabt i et samarbejde mellem den danske vinmand Peter Vinding-Diers, italieneren Paterno Castello og Amka i Randers, og den er lavet på druerne Cabernet Sauvignon og Shiraz. Den er tør, med god frugt og et bittert bid i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Edmeades, Zinfandel, Mendocino County, USA, 2014, høj alkohol (15,5%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Jysk Vin

En bulderbasse af en rødvin, der vælter én i møde - på den gode måde - med al sin frugt og fylde. Det er en kompleks vin, der for alvor folder sine mange facetter ud i eftersmagen. Det er også en kraftig vin, der holder 15,5% alkohol - plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen