
Der er plads til ti flade flasker i den nye vinkasse fra Garcon Wines.
Flade vinflasker skal erobre verden
I uge 3 2017 nævnte vi verdens første flade vinflaske, lanceret af det britiske firma Garcon Wines. Flasken er af genbrugeligt plastic, og den er ikke kun flad men også næsten firkantet. Og så kan den rumme 75 cl vin ligesom normale vinflasker.
Firmaet, der fungerer som vinklub, har indtil videre tilbudt deres vine til kunderne i disse flade flasker, som kan dumpes ned i almindelige postkasser og stikkes ind i brevsprækker.
Men nu vil Garcon Wines ifølge The Guardian forsøge at udbrede flasken på verdensmarkedet. Til det formål har firmaet kreeret en vinkasse til hele ti af de flade flasker - samme kasse kan kun rumme fire almindelige glas-vinflasker.
2,5 gange flere flasker på en palle
Med lidt hovedregning betyder det, at der på en palle med almindelige vinflasker kan være 456 flasker, mens tallet er 1140, når det gælder de flade plasticflasker. Der kan således være 2,5 gange så mange af de flade flasker på pallen.
Da sidstnævnte også er hele 87% lettere end normale vinflasker, medfører det en markant reducering af CO2-udslippet, når vinen transporteres i de flade flasker - hvilket jo igen er med til at dæmme op for den globale opvarmning.
17 mio. tons mindre CO2
The Guardian har med udgangspunkt i en britisk affaldsrapport regnet ud, at blot en af de lette og flade flasker reducerer CO2-udslippet med 500 gram. Og da verden drikker 35 milliarder flasker vin årligt, ville det - hvis nu samtlige flasker var af den flade plastic-model - betyde en reducering af udslippet på hele 17 millioner tons - hvilket jo må siges at være en pæn sjat ...
Man kan læse mere om Garcon Wines og deres flasker ved at
klikke her.

The Wealth Report fra Knight Frank.
Vin og whisky i top-tre
Hvert år udgiver det internationale ejendomskonsulentfirma Knight Frank en rapport med titlen The Wealth Report, hvori man finder det såkaldte Luxury Investment Index - et indeks, der giver et overblik over de investeringsemner, som giver de størst mulige afkast.
Den nyeste udgave af The Wealth Report er netop offentliggjort, og i den ligger fine vine på tredjepladsen med en gennemsnitlig vækst i værdi på 9% inden for det seneste år - og på hele 147% i løbet af de sidste ti år.
Men intet kan slå sjældne skotske whiskyer, som indtager førstepladsen over gode investeringsobjekter. Den slags flasker har opnået en vækst i værdi på 40% alene inden for de sidste tolv måneder og på gigantiske 582% siden 2009. Det resultat er man nået frem til ved at kortlægge aktuelle britiske auktionspriser på 100 af verdens mest eftertragtede skotske whiskyer.
Stigning skyldes asiatisk interesse
Væksten i salget af skotsk whisky tilskrives ikke mindst den stigende interesse fra de asiatiske lande for ædle udgaver af spiritussen.
I første halvdel af 2018 steg salget af skotsk whisky således med 35% i Kina og 24% i Singapore.
Midt imellem whisky og vin - på andenpladsen over de mest gunstige investeringsemner - ligger sjældne mønter, hvilket sikkert vil glæde denne verdens møntsamlere, de såkaldte numismatikere.
Til gengæld er investeringsværdien for nedadgående for mange traditionelle investeringsemner som fx diamanter, ure, klassiske biler og frimærker.
The Wealth Report kan downloades ved at
klikke her.
.jpg)
Jonas Tofterup i vineriet hos Frederiksdal Kirsebær.
MW'er med to nye konsulentjob 
I sidste uge nævnte vi, at det for første gang er lykkedes en dansker at bestå verdens sværeste vineksamen, Master of Wine. Kun cirka 5% af de, der starter på uddannelsen, afslutter den - de fleste ryger fra ved andet års store blindsmagning. I alt er der kun 384 MW’ere på verdensplan.
Den danske MW'er hedder Jonas Tofterup, og han bor til daglig i Sydspanien og arbejder som eksportmanager i Europa for det anerkendte chilenske vinhus, Valdivieso. Man kan læse mere om ham i denne uges Blå Bog nederst på siden. Her skal det handle om hans to nye konsulentjob.
Det ene består i et flerårigt samarbejde med supermarkedskæden Aldi Danmark, hvor Jonas Tofterup skal være med til at udvælge gode vine til rimelige priser. Samarbejdet starter officielt d. 1. april.
Det andet job er som flyvende vinmager for Frederiksdal Kirsebær på Lolland, og han indtog allerede posten ved sidste års kirsebærhøst.
Anderledes end vindruer
- Det tager lidt tid at forstå Stevnskirsebærret og det lollandske terroirs potentiale, siger Jonas Tofterup. - Det er noget anderledes end vindruer.
Til gengæld var høsten sidste år på Frederiksdal Kirsebær noget af en drømmestart for MW’eren. Sommeren var ekstraordinær varm, og bærrene derfor ekstremt modne. Selve vinificeringen gik helt efter bogen, så der var plads til nye eksperimenter:
- Vi er i gang med at konvertere en lille plantage til økologisk kirsebærproduktion, og med kirsebærrene herfra lavede vi en masse forsøg. Min drøm er klart at tilføje en let og elegant "rødvin" til Frederiksdals portefølje af klassiske kirsebærvine, og med de forsøg, vi har i ståltankene fra 2018, tror jeg bestemt, det vil lykkes.
Man kan læse mere om Frederiksdal Kirsebær i VinAvisens
serie af postkort fra et besøg hos producenten.

Udsigten fra Valdonica fejler bestemt ikke noget.
En østriger i Italien
Det er en kendt sag, at vininteressen er stor blandt læger, tandlæger, advokater. Men ligefrem at droppe karrieren for at blive vinbonde, det er ikke helt almindeligt. 57-årige Martin Kerres var da også kun på jagt efter et sommerhus, da han for 15 år siden drog fra Østrig til Toscanas Maremma og her faldt for et højtliggende uberørt sted med udsigt til Middelhavet med øen Elba i horisonten. Men tanken om at tilplante al den jomfruelige jord med vinstokke modnedes i løbet af et par år, så i 2006 udskiftede han lægetitlen på visitkortet med vinproducent.
Der hører i alt 100 hektar til ejendommen, som har fået navnet
Valdonica, men endnu er kun de 15 tilplantet med druesorterne Sangiovese, Vermentino og Ciliegiolo. Som Martin Kerres fortæller under et besøg i København stræber han efter at komme op på 20 hektar.
I de forløbne år har han skabt et sted, der - som han siger - står åbent for alle. Ud over vinproduktionen, som årligt løber op i 50.000 flasker, byder Valdonica på 18 værelser til overnattende turister.
Rigtig god kvalitet
De første vinstokke blev plantet i 2005, og da jorden aldrig før har været dyrket, var druerne allerede på et tidligt tidspunkt i stand til at yde seriøs kvalitet. Produktionen er certificeret økologisk, så der er ikke noget med forebyggende sprøjtning.
- Jeg gør, ligesom da jeg var læge, siger Martin Kerres. Hvis patienten i virkeligheden ikke har brug for medicin, så foreskriver jeg ikke noget.
Han vil dog ikke ligefrem kalde sine vine for naturvine:
- Naturvin er en fin idé, men man skal kun drikke vin, fordi den er god – og selvfølgelig ”naturlig” med blandt andet minimal tilsætning af svovl.
Som minimalist i brugen af kemikalier oplevede Kerres på et tidspunkt, at der gik rygter i lokalsamfundet om, at han var på vej til bankerot. Han havde jo tilsyneladende ikke råd til at sprøjte sine vinmarker...
Ingen Cabernet og Merlot
Valdonica fremstiller seks vine, to hvide og fire røde, der herhjemme forhandles af
Nemlig.com. De hvide hedder Mersino (139 kr.) og Ballarino (179 kr.) og er på 100% Vermentino, en drue, som især dyrkes på Korsika, men også findes i Provence under navnet Rolle. Mersino er en ungdommelig, frisk dagligvin, mens Ballarino er lidt mere ”seriøs”. Druerne er fra de bedste dele af marken, og vinen har lagret et år i nye træfade.
Rødvinene hedder Arnaio (139 kr.), Saragio (179 kr.), Baciòlo (269 kr.) og Ciliegiolo (375 kr.), og alle er udelukkende fremstillet på ”indfødte” druesorter. Ikke noget med Merlot, Cabernet og lignende internationale sorter. Martin Kerres slår syv kors for sig, men det er han desværre ret alene om i Maremma. Bortset fra Morellino di Scansano, hvor Sangiovese holdes i hævd, er der helt andre boller på suppen i Bolgheri med Sassicaia i spidsen.
Rent smagende vine
Valdonicas vine er generelt rent smagende og let drikkelige. Arnaio er en blanding af Sangiovese og Ciliegiolo efter samme model som en basis-chianti, perfekt frokostvin. Saragio er ren Sangiovese og har fået halvandet år i barrique. Den er umiddelbart lidt stram, men åbner sig fint i glasset og afslører en behagelig saftig sødme. Baciòlo er Valdonicas bedste Sangiovese fra de bedste høstår. Vinen har fået to år i barrique og er pakket med frugt og tanniner, som lover et langt liv.
Ciliegiolo er en sjældenhed. Druesorten bruges i dag en hel del i chianti-distrikterne sammen med Colorino, da nogle af producenterne har fundet ud af at droppe Cabernet og Merlot som supplement til Sangiovese. Men ren Ciliegiolo ser man ikke ofte. Martin Kerres havde da heller ikke planer om at gå den vej, men hans første høst af druesorten i 2012 var så perfekt, at han tappede den ren. To år på barrique er resulteret i en charmerende kirsebærduftende, frisk og livlig vin med 14% alkohol. Det er kun i de bedste år, der udkommer Ciliegiolo.
Jørgen Aldrich

Auktionen byder blandt andet på sød vin i gamle årgang fra 1. cru slottet Château Climens i Sauternes. Alderen afspejler sig i vinenes mørke-gyldne farve.
Juvelerfirmaets vinøse perler
Navnet Cartier leder tankerne hen på ure i luksusklassen og smykker med glimtende ædelstene.
Vin derimod er ikke lige det, man forbinder med det franske juvelerfirma - selv om det har kreeret nogle meget luksuriøse vinsmagekopper eller tastevin, som man siger på fransk.
Men Cartier har faktisk gennem flere årtier haft en gigantisk vinkælder af meget fornemme vine, som det kun har været firmaets bestyrelse og dens gæster forundt at få skænket i glassene.
Nu sætter Cartier for første gang en del af denne vinkælder til salg hos Sotheby’s på en auktion d. 20. marts i London. I alt 2000 flasker fordelt på 250 partier og til en samlet højeste vurdering på 250.000 pund (cirka 2,2 millioner kr.) kommer under hammeren.
En stor samling søde vine
Her er alt, hvad hjertet kan begære af store franske vine i årgange tilbage til starten af 1900-tallet. Blandt højdepunkterne er to flasker Château Latour 1929, der har en højeste vurdering på 4000 pund (cirka 35.000 kr.) og fire flasker Petrus 1976 til 3500 pund (cirka 30.400 kr.).
Og så er der et særligt stort udvalg af søde Sauternes-vine - heriblandt et parti med fem flasker Château d’Yquem 1916, der er vurderet til 6000 pund (cirka 52.000 kr.).
Selvfølgelig er der også champagner i lange baner og top-Bourgogner fra blandt andet Domaine de la Romanée-Conti og Faiveley.
Hver en krone, de mange flasker indbringer, går til Cartier Philanthropy Foundation, der støtter kvinder og børn i nød.
Auktionen over Cartiers vinsamling indgår i en større auktion over fine vine og spiritusser. Man kan se hele kataloget ved at
klikke her.

John Shafer.
Napa pioneer er død
Grundlæggeren af Shafer Vineyards, John Shafer, er død 94 år gammel.
Oprindelig ernærede han sig som forlægger i Chicago, men i 1972 realiserede han sin drøm om at blive vinproducent - uden dog at vide noget særligt om vindyrkning og -fremstilling.
Sammen med sin familie flyttede han til området Stags Leap i Napa, Californien, læste sig til den fornødne viden og plantede sine første vinstokke.
I 1978 barslede John Shafer med sin første vin på Cabernet Sauvignon - samme drue, som senere lagde most til hans Hillside Select, en af Napas store kultrødvine.
Han var også drivkraften i en gruppe af vinproducenter, der ønskede at Stags Leap skulle få det blå stempel som en selvstændig appellation - eller som amerikanerne kalder det AVA (American Viticultural Area) - hvilket lykkedes i 1989 med Stags Leap District.

Rigtig mange unge gæster flokkedes om Alsace-standen på Franske Vindage.
Stor succes for Franske Vindage
Den store årlige vinsmagning Franske Vindage er utroligt populær - hvilket den nyligt afholdte 9. udgave kun bekræftede. Hele 1400 vinglade danskere strømmede til smagningen i København, og i løbet af de to dage, den varede, kunne man smage sig gennem hele Frankrig - fra Champagne i nord til Rhône i syd. Samtlige franske vinregioner var repræsenteret.
Som noget nyt havde ni producenter fra Alsace taget turen op til København for selv at præsentere deres vine på Alsace-standen. De var glædeligt overraskede over publikums store interesse for at lære noget om vinene - og over, at især så mange unge mennesker besøgte standen.
Sæt kryds i kalenderen
På Alsace-standen hittede den mousserende Crémant d’Alsace og hvidvin på distriktets mest berømte drue, Riesling, der kunne smages i flere årgange og fra mange forskellige terroirer. Der var endda enkelte vine, der netop var aftappet fra den nye årgang 2018, som kommer på hylderne her til foråret. Og der bliver noget at glæde sig til, for årgangen er en af de store, når det gælder både mængde og kvalitet.
En af producenterne, Nathalie Fahrer, fra domænet Charles Fahrer sagde følgende:
- Alle producenter på standen nød de to dage og mødet mellem forbrugere og producenter. Det var en stor fornøjelse at kunne diskutere vinene med publikum, og vi håber bestemt, at smagningen bliver gentaget næste år.
Det bliver den - og man kan allerede nu sætte kryds i kalenderen d. 28. og 29. februar 2020.
.jpg)
Det fantastiske, bølgende vinlandskab i det østrigske Steiermark. Foto: AWMB / Anna Stöcher.
Gigant høst i Østrig
Så er tallene ifølge Wine Austria endeligt gjort op, når det gælder Østrigs druehøst årgang 2018.
I alt blev der høstet 2,75 millioner hektoliter druer - hvilket var en hel del mere end i 2017 og hele 24% mere end gennemsnittet for de sidste fem år.
Årsagen var - ligesom i mange andre europæiske vinlande - en mild vinter, et lunt forår og en ekstrem varm sommer. Høsten var da også den tidligste i mands minde.
Kvaliteten er også i top
De fleste druer (1,69 mio. hektoliter) blev høstet i Østrigs største vinregion, Niederösterreich, hvis vinmarker breder sig over 29.128 hektar. Dernæst kom Burgenland med 784.949 hektoliter og på tredjepladsen Steiermark med 241.314 hektoliter.
Der blev høstet 1,86 mio. hektoliter hvidvinsdruer og 892.435 hektoliter blå druer.
Ud over den store mængde druer forventer østrigerne også, at kvaliteten af årgang 2018 bliver ualmindelig høj.
Les Ansley i færd med at indsamle stykker af elefantekskrementer til fremstillingen af Indlovu Gin.
Gin på elefant-ekskrementer
Der er ikke grænser for de ingredienser, man i dag fremstiller gin på.
Nu har det sydafrikanske ginfirma Ibhu lanceret en gin, der ud over enebær, koriander, citrus og flere andre almindelige botanicals, som man kalder det på gin-sprog, også indeholder græs og urter fra elefanters afføring!
Navnet på ginnen er Indlovu - der betyder elefant på zulu - og elefantkasserne (det må det vel hedde …) indsamles i områder, som er oplagte spisesteder for de store dyr.
Kasserne tørres, smuldres og steriliseres, hvorefter de grønne ingredienser udtrækkes og tilføres ginnen.
Indlovu Gin kan foreløbig kun købes hos enkelte sydafrikanske spiritusforretninger til en pris af 659 kr. pr. 75 cl flaske.
15% af salget af flaskerne går til en organisation, der arbejder for bevarelse af den sydafrikanske elefant.
En slags "terroir"-gin
Men hvorfor overhovedet gøre sig al den ulejlighed for at få fat i nogle botanicals, der skal indgå i en gin? Man kan vel bare finde de samme græsser og urter i naturen?
Ifølge ægteparret bag Ibhu, Les og Paula Ansley, opstod ideen til ginnen ud fra et ønske om at forene kærligheden til Afrikas dyreliv med parrets glæde for gin. Og så har den lidt specielle fremstillingsmetode også gjort det muligt at kreere en særlig slags "terroir"-gin.
Der er nemlig forskel på de urter, græsser osv., elefanterne har til rådighed, alt efter årstiden og det sted, hvor de tager føde til sig. Og det skulle så igen afspejle sig i smagen af den færdige gin.
Ekskrementerne til firmaets første parti gin stammer således fra elefanter hos vildtreservatet Botlierskop Game Reserve.
Måske betydning for smagen
Indlovu Gin skulle efter sigende være blød og kompleks og have ”unikke afrikanske aromaer”. Og det er faktisk ikke utænkeligt, at urternes tur gennem elefanternes mavetarmsystem også smitter af på ginnens smag.
Til den thailandske kaffe Black Ivory anvendes der kaffebønner, som først er blevet givet som føde til elefanter og dernæst er håndplukket fra dyrenes ekskrementer. Bønnernes ”elefant-ophold” skulle give en usædvanlig lækker, blød og rund kaffe - og en kaffe, der med en pris på det, der svarer til cirka 570 kr. for 35 gram, er verdens dyreste.
Man kan læse mere om Indlovu Gin ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Sureo er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Jonas Tofterup.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Jonas Tofterup (f. 1985) har - inspireret af sin familie - drømt om at arbejde i vinbranchen, siden han var 11 år gammel. Efter sin studentereksamen i 2005 deltog han i vinhøsten hos den spanske vingård Bodegas Castaño i Yecla for at sikre sig, at vinens verden nu også var noget for ham. Og det var den!
Efterfølgende læste Jonas Tofterup til bachelor i fødevarevidenskab på det biovidenskabelige fakultet i København. Under studierne arbejdede han sideløbende på Dansk Vincenter i Avedøre, hvilket gav ham den praktiske erfaring. I 2010 blev han optaget på den internationale Erasmus Mundus kandidatuddannelse, Vinifera Euromaster - en uddannelse, der foregår på universiteterne i Montpellier, Bordeaux, Geisenheim og Stellenbosch.
Mens han studerede, arbejdede han hos bag-in-box firmaet Globus Wine, vinhusene Bernhard Huber og George Breuer og det store sydafrikanske vin- og spiritusfirma Distell.
Efter afsluttet eksamen i 2012 blev Jonas Tofterup ansat hos det spanske vinhus Hammeken Cellars. Her var han den koordinerende ønolog i det nordlige Spanien og ansvarlig for vinproduktionen hos tolv vingårde i ti forskellige vinområder. Derudover deltog han i vinhusets joint venture projekt i det chilenske Maule Valley.
I 2015 tog han en ny udfordring op i den kommercielle del af vinbranchen. Han blev tilbudt en stilling som eksport manager i Europa for det anerkendte chilenske vinhus, Valdivieso, hvis vine i dag er på det danske marked.
Udover uddannelsen som ønolog er Jonas Tofterup i 2019 blevet Danmarks første Master of Wine.
Siden 2018 har han desuden været fast vinmager hos Frederiksdal Kirsebær på Lolland, og sidste nye jobfunktion er ekstern vinkonsulent hos ALDI.
Fritiden går med blindsmagninger og cykling samt madlavning og lange gåture med hans spanske hustru, Beatriz.
Adresse: Avda. Libertad 4, 29631 Arroyo de la Miel (Malaga), Spanien, tlf.: (+34) 620 917 504,
jtofterup@gmail.com.
Ugens gode spørgsmål
Jørgen Olsen fik for nylig en champagnesabel af nogle gode venner. Han har øvet sig, men er nu kommet i tvivl, om man skal tage ståltråden af, før man hugger flaskehalsen over med sablen. Han har hørt, at metoden er opfundet af de kosakker, som var en del af besættelsesstyrkerne i Frankrig efter Waterloo. Og han har svært ved at forestille sig, at de gæve kosakker kunne klare at fumle med ståltråden, mens de også skulle holde styr på hesten.
- Om man oprindelig tog ståltråden af, er vist forsvundet i historiens tåger. Men det gør man i dag, og det skal ske lige inden sabreringen - som man kalder sabling af champagne på fagsprog. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide. Når man fjerner ståltråden, er det blandt andet for at skåne sablen, hvis nu den rammer metallet.
For at hjælpe Jørgen Olsen - og andre, der har lyst til at forsøge sig - til en rigtig god sabrering bringer vi nedenfor ti gode råd. Dem har vi ved en tidligere lejlighed fået af Marianne Sass Petersen, der underviser i sabrering og er medlem af det franske sabreringsbroderskab, Confrerie du Sabre d’Or, og af Våbenhistorisk Selskab.
10 gode råd
* Man kan kun sable champagne og mousserende vine - øl og stillevine skal man holde sig fra.
* Sabrering bør altid forgå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år.
* Flasken skal være køleskabskold (4 grader) og gerne af farvet glas, da det ikke er helt så tykt som det klare glas og derfor giver en flottere sabrering.
* Fjern ståltråden om proppen lige inden sabreringen. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide.
* Hold med tommelfingeren oppe i flaskens opstik. Hvis man holder rundt om dens mave, kan man risikere at skære sig, hvis sablingen går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.
* Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.
* Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Armen med sablen, holdes i 90 grader.
* Før sablen i en fast og kontrolleret bevægelse op mod flaskens krave.
* Benyt sikkerhedsbriller eller solbriller, og hold god afstand til mennesker og dyr - såvel sablen som proppen, der skydes ud, kan forvolde stor skade.
* Det er altid en god idé at modtage undervisning, så man bliver guidet i kunsten at sabrere sin champagne.
Man kan læse mere og få flere gode råd ved at
klikke her.
Ugens vinøse billede
John Thomsen fra Vallensbæk har taget dette smukke billede i Sydafrika hos Graham Beck – en vinproducent, der herhjemme blandt andet er kendt for en ualmindelig dejlig boblevin. Graham Beck ejer vinhuse og marker i vindistrikterne Stellenbosch og Robertson, og billedet stammer fra sidstnævnte distrikt.
Ligesom en række andre sydafrikanske vinhuse gør Graham Bech en stor social indsats for at hjælpe sine afroafrikanske landsmænd og for at værne om naturens unikke planteliv.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
519
Med snoet form og flosset bark viser den gamle vinstok sin alder (foto © Kaj Sparrewath Hansen).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen