Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 6, 2021



Loïc Pasquet med den store 18 liters flaske af Liber Pater, som netop er blevet solgt. Den er endnu ikke blevet forsynet med en etiket. Foto: Oeno.

18 liter af Bordeauxs dyreste vin

Som vi nævnte i uge 46 2020, fremstilles den absolut dyreste Bordeaux-vin af Loïc Pasquet i Graves. Rødvinen Liber Pater, som kommer til verden i vinhuset af samme navn, koster 30.000 euro (cirka 224.000 kr.) flasken - hvilket svarer til cirka tolv flasker Petrus, der regnes for Bordeauxs næst dyreste vin.

Da Pasquet tappede sin årgang 2011 på flasker for seks år siden, gemte han nok vin til at kunne få tre 18-liters flasker med årgangen. Det er den flaskestørrelse, der kaldes for Melchior, og 18 liter svarer til 24 normale flasker vin.
Meningen var, at to af kæmpeflaskerne skulle gives til hans to døtre, når de blev voksne, mens den tredje skulle sælges - hvilket den blev kort tid efter tapningen.
Nu har Pasquet besluttet sig for også at sælge de to andre flasker, og den første af dem er netop blevet solgt af det britiske vininvesteringsfirma Oeno til en privat kunde.

Vin som i 1800-tallet


Prisen på den store flaske er ikke offentliggjort, men der er ingen tvivl om, at køberen har haft det store kreditkort fremme. Den tredje og sidste Melchior flaske bliver sat til salg, ligeledes hos Oeno, på en auktion i 2022, og her er der allerede oplyst et minimum hammerslag på gigantiske 210.000 pund (cirka 1,8 millioner kr.). Men man har jo også god tid til at spare sammen i …
Med til historien om vinen Liber Pater hører, at Loïc Pasquet dyrker sine vinmarker som for 200 år siden. Maskiner er bandlyst - i stedet for bruger han et spansk muldyr under vinmarksarbejdet. En okse eller hest ville være for bred mellem de efter gammel opskrift tætplantede vinstok-rækker.
Fra og med årgang 2015 er rødvinen fremstillet udelukkende på gamle druesorter - Mancin, Tarney-Coulant, Pardotte og Castets - som Pasquet plantede i en lille vinmark i 2010. Det er sorter, som blev dyrket i området, før vinlusen, Phylloxera vastatrix, gjorde sit indtog i de europæiske vinmarker (se mere om vinlusen i VinAvisens bog, ”Vin For Begyndere” ved at klikke her).

En ekstrem sjælden vin


De håndhøstede druer gæres og modnes i lerkrukker, hvorfor vinen aldrig har set skyggen af fad.
Liber Pater fremstilles kun i meget små mængder - som regel 500 til 1000 flasker i de år, hvor vinen laves. For det er nemlig langt fra hvert eneste år. Siden 2005, hvor Pasquet købte Domaine Liber Pater, er der kun frigivet seks årgange til salg - den seneste var årgang 2015. Så der er altså tale om en ekstremt sjælden vin, hvilket selvsagt afspejles i prisen.


En af Cape Towns vinbutikker - der nu igen kan holde åbent.

Pyha, slut med forbud i Sydafrika

I sidste uge nævnte vi, at den sydafrikanske vinproducentforening Vinpro var gået til landets højesteret for at få ophævet det forbud, regeringen havde indført, mod salg og nydelse af vin og anden alkohol i Sydafrika. Målet med forbuddet var at begrænse Covid-19, som spredes lettere i festligt lag, ligesom alt for mange sengepladser, der skulle bruges til de pandemi-syge, bliver optaget af fulderikker, der har været i slagsmål - mener altså regeringen.

Forbuddet blev indført d. 28. december - efter flere tidligere forbudsperioder. Og det blev simpelt hen for meget for vinproducentforeningen, især, da regeringen ikke gav nogen tidshorisont for, hvor længe det forbuddet skulle vare.
Nu har den sydafrikanske præsident Cyril Ramaphosa overraskende nok - og kun et par dage efter, at Vinpro havde sendt sagen til højesteret - meddelt, at forbuddet mod salg af alkohol ophæves med øjeblikkelig varsel.

Provinserne skal bestemme


Det er godt nyt, lyder det fra Vinpro - der dog stadig vil have sagen for højesteret. Sagen drejer sig nemlig ikke kun om ophævelsen af forbuddet. Producentforeningen ønsker også en gang for alle at sætte en stopper for regeringens ”stikkontakt-politik” i denne Covid-19 tid, hvor der med jævne mellemrum bliver ”tændt og slukket” for den sydafrikanske vinindustri. Og den ønsker, at det bliver op til de enkelte sydafrikanske provinser individuelt at afgøre, hvornår der bør indføres forbud i en bestemt provins, da det er meget forskelligt, hvor alvorligt provinserne er belastet af Covid-19.


En illustration fra forskningsrapporten, der viser de områder, de 23 parceller befinder sig i.

Beviset for terroirets betydning

Vinproducenter taler ofte om terroirets betydning for deres vine - det vil sige den påvirkning, jordbunds- og klimaforholdene har for en vins duft og smag. Men der er også skeptiske røster i vinens verden, der ikke tillægger terroiret den store betydning for vinen. Og et bevis for en sammenhæng har man da heller aldrig haft - før nu.
Det argentinske Catena Institute of Wine i Mendoza hævder for første gang at have fundet ”uigenkaldelige beviser” på terroirets indflydelse på den færdige vin.
Instituttets forskere har taget udgangspunkt i 23 vinmarksparceller med Argentinas store blå drue, Malbec. Parcellerne ligger spredt i seks kommuner i tre regioner i Mendoza. Det store argentinske vindistrikt er et af de steder i verden, hvor terroiret ændrer sig markant inden for selv korte afstande, hvorfor distriktet udgør et glimrende "forskningsmateriale".

Mikro-fremstilling af 201 vine


Man sikrede sig, at samtlige vinmarksparceller blev dyrket på samme måde, og så gik man ellers i gang med at kortlægge de forskellige jordbunds- og klimaforhold i parcellerne til mindste detalje via diverse målinger og kemiske analyser.
I laboratoriet mikro-fremstillede forskerne i alt 201 vine fra parcellerne over tre forskellige høstårgange, 2016, 2017 og 2018.

Kemiske bindeled


Vinene blev kemisk analyseret og dissekeret, og det viste sig, at forskerne - ved at sammenligne med de kemiske analyser fra vinmarksparcellerne - var i stand til at identificere 11 af de 23 parceller i vinene med 100% sikkerhed og de resterende parceller med 83% sikkerhed. Og de samme kemiske bindeled mellem vine og parceller gjorde sig gældende i alle tre årgange.
Det er en omfattende, interessant - og indviklet - forskning, Catena Institute of Wine har bedrevet. Hvis man har mod på at læse forskningsresultaterne i deres helhed, er de offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.com.


En festlig rød-orange stribe snor sig op ad glasset i den nye "OX decanter" fra Riedel.

Et år i oksens tegn

Kinesernes tolv stjernetegn relaterer sig til hver sit år i en tolv-års cyklus. Tegnene er rotten, oksen, tigeren, kaninen, dragen, slangen, hesten, fåret, aben, hanen, hunden og grisen. Og hvilken betydning har det så for vinens verden?

Jo, det har bestemt betydning. 2021 er oksens år, og hos Liv-ex - den store London-baserede internethandel for fornemme vine - har der været et gevaldigt opsving i salget af vin årgang 2009 - og især Bordeaux-vin - til det kinesiske marked. 2009 var sidste gang, det var oksens år, og det er desuden en af de mest roste årgange fra Bordeaux i nyere tid.
Salget af årgangen er gået så godt i år, at den udgør 13% af al handelen med Bordeaux-vin.
Og så er der al det tilbehør, der fremstilles verden over i anledning af stjernetegns-året, og her kan det fornemme østrigske glasfirma Riedel også være med.

Til ære for to gange Riedel


Gennem adskillige år har glasfirmaet hvert år fremstillet en vinkaraffel, der fejrer det pågældende stjernetegns-år. Der findes således en karaffel for blandt andet hundens, grisens og rottens år. Sidstnævnte blev mod sædvane kun fremstillet til det kinesiske marked. Måske skyldes det, at rotter ikke ligefrem nyder den største respekt så mange andre steder i verden …
Selvfølgelig har Riedel også kreeret en elegant ”OX decanter” i anledning af oksens år, som vil blive sat til salg globalt i nær fremtid.
Der er måske ikke så meget okse over karaflen, men man har præget det kinesiske skrifttegn for dyret i glasset.
I øvrigt er netop denne karaffel ifølge Riedel dedikeret til 9. og 10. generation i firmaet, Claus Josef og Georg Josef Riedel, der begge var født i oksens år.
Vi hører gerne på mariette@vinavisen.dk, når karaflen rammer dansk jord.


Sommelier, vinkonsulent, foredragsholder m.m. Nana Wad er vært ved den store virtuelle smagning. Foto: Coop.

Danmarks største virtuelle vinsmagning!

Virtuelle smagninger har for alvor vundet terræn på dansk jord i denne tid, hvor fysiske smagninger ikke kan lade sig gøre. Og d. 27. februar afholder Coop intet mindre end Danmarks største virtuelle vinsmagning. Mindst 30.000 danskere forventes at deltage hjemme i stuerne, mens smagningen livestreames på Facebook.
Startskuddet lyder kl. 17, og i de følgende to timer vil sommelier og forfatter Nana Wad sammen med Coops mangeårige vinindkøber, Steen Jepsen, og redaktør af Vin & Co, Lotte Malmgren, guide deltagerne gennem smagningen af i alt seks forskellige vine. Og der bliver god tid til at stille spørgsmål undervejs via Facebook-chatten.
Det vinvidende trekløver har prøvet det før - i november sidste år, hvor Coop afprøvede konceptet i en noget mindre målestok. Det blev en stor succes, så nu satses der stort!
Hvis man har lyst til at deltage, kan man købe en kasse med de seks vine i den nærmeste Kvickly, Superbrugsen eller Dagli’Brugsen - eller online ved at klikke her, hvor man også kan læse mere om vinene. Og forretningerne løber ikke tør lige foreløbig - i alt er der sat 10.000 kasser til salg.

Konkurrence med vinpræmier


Kassen indeholder en flaske af hver af følgende vine: Laugel Crémant de Alsace, Ibis Vino Bianco, Veronia Appassimento, Torres Celeste, Barolo Fontanafredda og Burmester 10 år portvin.
Prisen for smagekassen er 469 kr. (normal værdi 784,70 kr.). Og i kassen finder man også information om vinene, et skema til at notere på, et smagehjul med typiske noter og aromaer og en vejledning til, hvordan man får den bedste oplevelse ud af smagningen.
Det niveau, Nana Wad og hendes to medværter lægger under smagningen, er for både begynderen og den lidt mere erfarne vindrikker. Og ud over smagningen af vinene vil emner som, hvordan man smager på vin, vin- og madmatch, og hvad der er typisk for de områder, vinene kommer fra, blive vendt. Derudover vil der være en konkurrence, hvor præmien består af vin.


Et foto fra en svunden tid af "Kalle fra Holte".

To gange jubilæum!

En af Danmarks store butikskæder, Holte Vinlager, kan i år fejre 40 års jubilæum - og det samme kan Karlin Nielsen, der startede kæden i 1981 med den første forretning i Holte nord for København. I dag er yderligere fjorten butikker kommet til.

I denne uges Blå Bog længere nede på siden kan man læse om Karlin Nielsen - der i vinens verden nok er bedre kendt som "Kalle fra Holte".



En virtuel stand på Millésime Bio., hvor man kan møde producenten, se videoer og vinkatalog, aftale møder, chatte osv.

Forlængelse af Millésime Bio

Da vinbranchemessen Millésime Bio d. 27. januar sluttede for denne gang, udeblev det sædvanlige oprydningsarbejde i udstillingscentret i Montpellier. Denne messe, der er verdens største, når det gælder økologisk vin, blev nemlig for første gang afholdt 100% digitalt på grund af Covid-19. Og ifølge arrangøren, Sudvinbio, gik det rigtig godt - selv om den virtuelle udgave ikke tiltrak de sædvanlige 6000 til 7000 besøgende.
I de tre dage, messen varede, deltog 1000 udstillere og 3000 besøgende vinbranchefolk fra 52 forskellige lande. Der blev afholdt 15.000 møder på den digitale platform via videokonferencer eller chat.
Som noget helt særligt har Sudvinbio besluttet at ”forlænge” årets udgave af Millésime Bio ved at genåbne den digitale platform d. 18. og 19. marts. I de to dage, vil udstillerne igen kunne indtage deres virtuelle stande, aftale møder og indgå handler med vinbranchefolk fra hele verden.
Og så vil udstillerne også få mulighed for at markedsføre de vine, der har fået tildelt medaljer ved den store konkurrence Challenge Millésime Bio. Listen over vindervinene bliver offentliggjort d. 24. februar.


Bernard Magrez.

Bordeaux har ikke fornyet sig

84-årige Bernard Magrez er en af Bordeauxs helt store vinkøbmænd, og han er ikke bleg for en kontroversiel udmelding. En sådan kom han ifølge Vitisphere med for nylig, hvor han langede ud efter Bordeaux-vin som helhed.
Ifølge Magrez har Bordeaux ikke forstået at forny sig, selv om denne verdens vinentusiaster står parate til at kaste sig over nye spændende vine. Bordeaux mangler vitalitet og hviler i alt for høj grad på laurbærrene.
Vinene fra Languedoc, Roussillon og Côtes-du-Rhône vil ”erstatte Bordeaux-vin”, altså ifølge Magrez - som selv ejer vinhuse og vinmarker i de nævnte sydfranske distrikter. Derudover ejer han fire fornemme Bordeaux-slotte - samt 38 andre vinejendomme i Sydfrankrig og resten af verden. Og det vil sige i Spanien, Portugal, USA, Argentina, Chile, Marokko, Uruguay, Japan og Brasilien.

Vil fremstille øl, whisky, gin og vodka


Bernard Magrez har i øvrigt adskillige fremtidsplaner. Han vil blandt andet lancere sit eget ølmærke - noget han havde planlagt, før pandemien brød ud og satte en midlertidig stopper for projektet. Snart ankommer bryggeriudstyret til hans Château le Sartre i Léognan i Bordeaux, og så går projektet i gang.
Han har også bebudet, at han vil fremstille whisky, vodka og gin på fransk jord inden for nærmeste fremtid. Jo da, der er gang i Magrez hans høje alder til trods.


Vidste du det?

Der findes mange forskellige fobier - blandt de bedst kendte er nok klaustrofobi (angsten for små eller lukkede rum), araknofobi (edderkoppe-skræk) og aerofobi (flyskræk).
Men hvor utroligt det end lyder, kan man også lide af oenophobia - hvilket vil sige vin-skræk! Ordet kommer af det græske oeno (vin) og phobos (frygt).
Det er dog ikke alle lister over fobier, der medtager oenophobia - forbien er heldigvis nok ikke så udbredt…
Men på denne digre engelske liste over fobier er oenophobia med.


Kig i kalenderen!

VinAvisens kalender bugner af tilbud om store og små, virtuelle og (senere på året) fysiske vinsmagninger. Så klik her, og læs mere om de mange events, hvor der er links til yderligere information og billetkøb.
Kalenderen byder blandt andet på en serie online-smagninger hos Rådtilvin.dk med italienske vine, én Zoom-smagning hos Løgismose med fornemme vine fra Weingut Fritz Wassmer og Copenhagen Rosé Festival til maj.
Opråb til branchen: Hvis I har virtuelle eller fysiske vin- eller spiritussmagninger på programmet, så giv lyd på mariette@vinavisen.dk, så vi kan få dem med i kalenderen!
Den fine irske whiskey forsvinder næsten i al den kostbare merchandise.

Flot udstyret irsk whiskey

Førende skotske whiskydestillerier er mestre i at iscenesætte deres kult-whiskyer i fornemme karafler, solgt i lige så fornemt udskårne træskrin.
Men også Irland kan være med på vognen - hvilket ”Emerald Isle Collection” er et bevis på. Nyskabelsen består af syv fint udførte mahogniskrin hver indeholdende en karaffel med 30 år gammel Single Malt whiskey fra The Craft Irish Whiskey Co. Det er den ældste irske whiskey, der er destilleret hele tre gange. Efter destilleringen er whiskeyen modnet i amerikanske egetræsfade og dernæst i fade, der har indeholdt den søde Pedro Ximénez sherry.

Et ægte Fabergé-æg


Ud over karaflen er hvert skrin udstyret med flere andre luksuriøse sager, heriblandt to whiskeyglas, en humidor med to sjældne Cohiba Siglo VI cigarer, en guldbelagt cigarklipper, ”isterninger” af halvædelsten og en karaffel med kildevand fra det område, hvor whiskeyen er blevet til. Dertil kommer to genstande skabt af det berømte smykkefirma Fabergé - det firma, der mellem 1885 og 1917 kreerede de kostbare æg, som de russiske zarer gav til deres hustruer og mødre som påskegaver. Og det er netop et æg, fjerde generation af Fabergé har skabt til whiskey-skrinet. Ægget er af guld og grøn emalje, og inde i det er der - ligesom i de berømte Fabergé-æg - en lille overraskelse i form af en usleben smaragd, som køberen kan få slebet til et smykke. Ægget er prydet med 140 små diamanter.

Startbud på 12 mio. kr.


De syv skrin vil blive bortauktioneret, og der bydes ud fra en mindstepris på det, der svarer til cirka 12 millioner kr. pr. skrin!
Men det er hverken The Craft Irish Whiskey Co. eller Fabergé, der scorer kassen på salget. Hver en krone fra auktionen går nemlig til velgørende formål - halvdelen til et formål, som whiskeydestilleriet bestemmer, og den anden halvdel til et formål køberen vælger.

4 mia. i tabt eksport

Nu går den ikke længere, lyder det fra Scotch Whisky Association (SWA) - de skotske whiskydestilleriers producentforening. Den britiske regering må se at komme ud af starthullerne og opfordre den nye regering i USA til at fjerne den afgiftsstigning på 25% på whisky, som Trump-regeringen indførte i oktober 2019. De øgede afgifter, der var en gengældelse for et EU-tilskud til luftfartsproducenten Airbus, har ramt den skotske whiskyindustri hårdt.

USA har gennem flere årtier været industriens største marked, og i 2020 er eksporten af whisky til amerikanerne ifølge nye tal fra SWA dykket med 35% i forhold til året før. Det giver et eksporttab på 500 millioner pund (cirka 4 milliarder kr.).
Producentforeningen har ytret, at situationen ikke er holdbar, og at det er urimeligt, at de skotske destillerier fortsat skal betale prisen for en luftfartsstrid, som intet har med dem at gøre.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Holte Vinlager har ansat Alexander Page til at lave smagninger på nettet, podcast og andre vinøse ting online på de sociale medier.


Karlin Nielsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Karlin Nielsen (f. 1942) eller Kalle fra Holte, som han er kendt som i den store vinverden, er "den lille købmand", som i tide så skriften på væggen og skiftede til rollen som vinhandler i den helt store stil.
Han er født i Lohals på Langeland og kom som 15-årig i lære i Vejstrup Brugsforening på Sydfyn. Efter aftjent værnepligt startede han sin karriere, da købmand Peter Birksted på Kongevejen i Holte nord for København søgte en ung kommis med kørekort. Det var i 1963. Otte år efter overtog unge Karlin butikken. Allerede dengang var købmandsforretningen kendt for sine gode vine, og de begyndte at fylde mere og mere på hylderne.
Karlin Nielsen har altid været god til at spå om fremtiden. Han så, at de mange supermarkeder og discountbutikker hurtigt ville blive en stor konkurrent til den lille købmand, så nøjagtigt på tiårsdagen for sin overtagelse af butikken lavede han den om til Holte Vinlager - der i dag er en kæde af femten butikker fordelt over hele Danmark. Det har aldrig været Karlin Nielsens plan at grundlægge en butikskæde. Det er nærmest kommet tilfældigt, men som han siger med et smil, så er det da sjovt at have været med til at gøre Holte landskendt.
Men Holte Vinlager er ikke kun landskendt. Kæden er kendt langt udover Danmarks grænser. Der er ikke mange vinproducenter i udlandet, der ikke kender Mr. Nielsen fra Holte. For Kalle har i alle årene selv stået for indkøb af vin hos producenterne, og han er stadig med rundt i hele verden sammen med den øvrige ledelse, når der skal købes vin.
Det er i dag Karlin Nielsens tre sønner, Henrik, Jan og Claus, der sammen med tre øvrige medejere står for den daglige ledelse af butikskæden.
Adresse: Holte Vinlager, Kongevejen 333, 2840 Holte, tlf.: 45 85 08 66, www.holtevinlager.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Skal champagne ikke slynges?

Tanja Hansen har lært, at man slynger rødvin og hvidvin i glasset for at frigive aromaen, før man lugter til vinen. Men hvad så med mousserende vin - bør den ikke også slynges?
Det er ikke nødvendigt. Boblerne, der strømmer mod overfladen af vinen, frigiver automatisk aromaen, når de brister. Hvis man skulle komme til af sædvane at slynge glasset med mousserende vin en anelse, sker der ikke noget ved det. Men hvis man slynger den alt for kraftigt rundt, risikerer man bare, at vinen bliver flad og uinteressant.
Den bedste måde at servere en mousserende vin på, når det gælder om at få den fulde fornøjelse af aromaen, er i et almindeligt tulipanformet vinglas, hvor der skænkes op til det bredeste punkt på glasset. Nøjagtig som med al anden vin vil aromaen frigives fra den store overflade og dernæst kanaliseres op mod næsen.


Ugens vinøse tegning, 1

Vi er helt i bund med vinøse billeder fra læserne, hvilket ikke undrer os, da det jo i længere tid har været yderst sparsomt med vinrejser på grund af pandemien. I de kommende uger holder vi derfor pause med læserfotos som "Ugens vinøse billede" - men kig endelig i arkiverne, og send os nogle billeder på mariette@vinavisen.dk.
I stedet bringer vi otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.
Som billedtekst til ugens tegning kan vi passende citere Brillat-Savarin:
"Dyrene fylder deres vom, mennesket spiser. Kun det åndeligt højtudviklede menneske har forstand på at spise."

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-619


619 Rundt om landsbyen Erdõbénye i Ungarns berømte Tokaj-distrikt breder vinmarker og skovklædte bakker sig. (foto © Tokaj Wine Region).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Isadora Prosecco Rosé Extra Dry, Prosecco DOC, Italien, 2019, lav alkohol (11,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 12.til 18. februar: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Prosecco i rosé udgave er en nyhed - og en god nyhed, når den er som denne boblevin med duft af rabarber og paradisæbler og en fin frugtsmag med en let sødme. Den femte stjerne skyldes tilbudsprisen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Avispa Verdejo Biológico, , Verdejo, Spanien, 2019, lav alkohol (12%)

80 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Avispa betyder hveps, og denne økologiske hvidvin er en hyldest til hvepsen. For det er ikke kun bier, der er gavnlige i en vinmark - hvepsene bekæmper effektivt diverse skadelige insekter. Det er en ualmindelig dejlig hvidvin med en indtagende duft af lynghonning og en god, fyldig smag med blød frugt og igen fine honningnoter. Den vin kan man ikke få nok af! Et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Whishes, Pieria Eratini Wines, Grækenland, middel alkohol (13,5%)

115 kr., WineRoads

Det er ikke så ofte, vi får græske vine til smagning, men her er en hvidvin - og en rigtig dejlig vin. Den er fremstillet på druerne Assyrtiko (60%), Malagouzia (20%) og Chardonnay (20%) og modnet i akacie-fade. Det er en vin med en fin aromatisk duft med citrus, appelsinskræl, honning og strejf af karambole. Smagen er frugtrig og igen med frisk citrus, som den dominerende note. En elegant og velkomponeret vin, der bestemt lever op til prisen.

stjernestjernestjernestjerne

Schloss Bockfliess Riesling Kies, Riesling, Niederösterreich, Østrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

Duften af denne hvidvin er med sine friske grønne druer typisk for Riesling-druen. Smagen er tør uden at knase, fyldig og samtidig let og igen med grønne druer som den dominerende note og en frisk syre i eftersmagen. Servér ikke vinen køleskabskold, men giv den lige et par grader i glasset. God til skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Les Favèdes Reserve, Chardonnay, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris på tilbud: 99 kr., Propperiet

En udmærket hvidvin med en god vinøs duft med citrus, grønne druer og strejf af lyst brød. Smagen er fyldig og medium kraftig med en tiltalende frugtsødme, som varer ved ud i den lange eftersmag. Vinen vil være fin til diverse kyllingeretter og madsalater. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Twirl, Twirl Vineyards, Chardonnay, Sonoma, Californien, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

Der er modne æbler og smørblomst i duften af denne lækre hvidvin. Den fyldige og cremede smag har en behagelig frugsødme og en lang eftersmag med strejf af modne citrusfrugter og et lille tørt bid til slut. Nyd vinen, som den er, eller til lidt fede cremede retter med laks eller skaldyr. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grant Burge Reserve, Grant Burge, Shiraz, South Australia, Australien, 2019, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 11. til 17. februar: 49,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En charmerende og let drikkelig rødvin med en dejlig aromatisk bærduft og en ligeledes bærfyldt smag med en god saftighed, en fin frugtsødme og fløjlsblød frugt i den lange eftersmag. En vin, mange vil kunne lide, og et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grünstadter, Schenk Siebert Trocken, Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, 2018, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Vinovida

En rødvin med en frisk herbal duft og med dette saftige bærbid i smagen, som er så typisk for Pinot Noir. Det er også en vin med en god fylde og en anelse bærsødme til slut. Drik den til lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Revolution Solaire G.S.M., Languedoc IGP, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 28. februar: 49,50 kr. Kan også købes i Kvickly, SuperBrugsen

G.S.M står der på etiketten, hvilket henviser til druerne i denne rødvin: Grenache, Syrah og Mourvèdre. Udtrykket en "GSM-vin" stammer fra Australien, men har bredt sig til Europa. Grenache giver en blød druesmag og fine krydrede noter, men den har ikke så megen syre, tanniner og farve, og netop derfor får den som regel selskab af andre druer, der kan byde på de manglende egenskaber. Denne rødvin dufter af kaffe og mørk chokolade og har en dejlig krydret bærsmag ledsaget af tilpasse mængder syre og tanniner. Det er en lækker rødvin - og til tilbudsprisen et rent kup. Nyd den til krydrede kødretter og cremede oste.

stjernestjernestjernestjerne

Botijo Rojo, Bodegas Frontonio, Garnacha, Valdejalón IGP, Spanien, 2018, middel alkohol (13,5%)

119 kr., på tilbud 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rødvin med duft af kirsebær og friske solbær. Smagen er også fuld af god, frisk bærmost, og eftersmagen slutter rundt og blidt. Nogle vil elske denne saftige vin, mens andre nok vil synes, det er lidt tyndbenet. Den vil være god til fede men ikke for kraftigt smagende kødretter - eller let afkølet til stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Romain Duvernay, Côtes du Rhône Villages Séguret, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En fornøjelse! Sikke en dejlig Rhône-vin. Der er, hvad der skal være og herlighederne slutter med et lille tørt bid, som går fint i spænd med et måltid. Der er noter af vanilje, kaffe og lakrids.

stjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio Reserva, Rioja DOC, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

130 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 100 kr., Skjold Burne

En rigtig god Rioja-vin på druerne Tempranillo og Graciano. I duften er der kirsebær, læder, tobak og vanille fra de 24 måneder i egefade. Smagen er fint krydret med strejf af ren lakrids. Drik den fx til retter med svinekød.

stjernestjernestjernestjerne

d'Arry's Original, d'Arenberg, McLaren Vale, Australien, 2017, høj alkohol (14,5%)

140 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Erik Sørensen Vin

Aromatisk pibetobak, syltekirsebær og mørk chokolade præger duften af denne rødvin, som er lavet på druerne Grenache og Shiraz. Smagen er kraftig og saftig med røde bær og et lille tanninbid til slut. En vin, der så afgjort skal ledsages af mad - gerne en kraftig kødret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Finca Meryos, Tempranillo, Ribera del Duero Crianza, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

159 kr., Sprit & Co.

Fin rødvin i den kraftige klasse. Den er modnet 12 måneder på fransk eg, hvilket har efterladt noter af eg og vanilje. Den er lidt kort i smagen og med begrænset vingefang, men velegnet til store bøffer og rødt kød. Må gerne hældes over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vivaldi, Valpolicella Ripasso Classico, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Denne Ripasso er lavet på de klassiske druer Corvina, Corvione og Rondinella. Det er en frugtrig vin med bløde tanniner og en fin syre-sødme balance. I smagen er der tørret frugt, modne moreller og jordbær, og smagen holder sig ud i en "støvet" og lang eftersmag. Vinen bliver rundere, hvis den bliver dekanteret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Annaberta, Cottini, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

229,95 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. februar: 139 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En klassisk Amarone med den kraft og fylde, modne brombær, sødme og alkohol, der hører sig til. Men det er også en meget lækker udgave af den populære rødvin, hvor de høje procenter er tæmmet og holdes i baggrunden af en lang, blød og frugtrig eftersmag. Den varmer i vinterkulden. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Fleur de jean Gué, Lalande de Pomerol AOC, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

230 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 200 kr., Skjold Burne

En klassisk og stringent Bordeaux-vin fra appellationen Lalande de Pomerol. Det er en dejlig rødvin med rød frugt i duft og smag og med en god krydring samt et godt tanninbid til slut. Vinen kan drikkes nu - til en kraftig, krydret kødret. Men den kan også med fordel gemmes og få lov til at udvikle sig i endnu nogle år. Så køb to flasker til tilbudsprisen, og gem den ene.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Triple C, Santa Rita, Valle del Maipo, Chile, 2015, høj alkohol (14,5%)

299 kr., Amka

Denne rødvin er aromatisk frugt fra ende til anden - fra den dejlige duft af modne sommerbær til den lange og bløde eftersmag med afrundede tanniner. Men der er også fine krydrede noter som modspil. Det er en harmonisk, velkomponeret og nærmest mættende vin med de mange aromatiske facetter. Smagepanelet fandt superlativerne frem, når det gjaldt såvel duft som smag.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Starlino Rosé, Torino, Italien, høj alkohol (17%)

170 kr., Lahvino

Denne apéritif er lavet på rosévin tilsat et destillat af forskellige botanicals, heriblandt vild malurt, hyldeblomster, koriander, nellike, tusindgylden, appelsinskal, citronskal og pink grapefrugtskal. Det giver tilsammen en ualmindelig dejlig drik, hvor især den friske grapefrugtsmag trænker igennem. Drikken er god "on the rocks" - og endnu bedre, var smagepanelet enige om, som en drink bestående af lige dele Starlino Rosé og tonicvand.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen