Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2022



Elkhorn Peak er et af de små familieejede vinhuse, der fremstiller lidt under 10.000 flasker vin årligt. Vinhuset er medlem af Save the Family Farms.

Ny vinlov vækker begejstring

Små vinproducenter i Californiens førende vindistrikt, Napa Valley, har med garanti skænket sig et ekstra godt glas vin for at fejre en ny lov med navnet Micro-Winery Ordinance (MWO).

Loven, som træder i kraft d. 5. maj, er en tiltrængt håndsrækning til Napas mange små producenter, som har kæmpet for at overleve under myndighedernes hidtidige regelsæt for distriktets vinhuse, Winery Definition Ordinance (WDO).
Ifølge WDO, som blev indført i 1990, defineres et vinhus som en landbrugsfacilitet, der bruges til at gære druer til vin, og som fremstiller mindst 24.000 flasker vin årligt.
Hvis man ikke kan leve op til disse – samt en række andre krav – kan man ikke få den såkaldte vinhus-tilladelse, og man går dermed glip af en række goder.

En kamp for overlevelse


Uden en sådan tilladelse må en vinproducent ikke kalde sin ejendom for et vinhus. Og værst af alt, så må man ikke afholde vinsmagninger eller andre vinevents for besøgende eller sælge vinene direkte fra ejendommen.
De fleste af de små producenter har ikke noget distributionsnetværk, og en væsentlig måde at få nye kunder på, er netop via smagninger og dørsalg, samt at de besøgende lader sig skrive op på maillister for modtagelse af nyheder om nye årgange.
I flere år har en lille vinproducentforening i Napa, Save the Family Farms, kæmpet for at få ændret forholdene – og det er deres kamp, der nu har givet pote i form af den nye tillægslov for mikro-vinhuse.

Må afholde vinsmagninger


Ifølge MWO bliver det nu muligt for producenter, der laver op til 12.000 flasker vin årligt at få en særlig mikrovinhus-tilladelse. 75% af druerne skal dyrkes på vinhusets egne marker – og vigtigst af alt, så må de små vinhuse fremover modtage grupper af besøgende og afholde smagninger – dog må vinhuset højst have 10 ”roundtrips” dagligt.
En ”roundtrip” defineres som en bil, der ankommer og forlader stedet, og de 10 ”trips” er inklusiv eventuelle medarbejdere og leverancer af varer. Men heldigvis kan en ”trip” også bestå af en bus fyldt med potentielle kunder…
Som nogle af mikro-vinhusene har udtalt til Wine Spectator, så er den nye lov den største nyhed i årtier for Napas små vinproducenter.


Nomade er Château Galoupets "andenvin". Den endnu finere "førstevin", der bærer slottets navn, får man nok ikke at se i en plasticflaske. Foto: Château Galoupet.

Dyreste vin i flad plasticflaske

I 2017 lancerede det britiske firma Packamama (tidligere Garcon Wines) en flaske, der ikke kun var af plastic, men også var flad, så den kunne komme ind gennem en brevsprække. Hidtil har flasken udelukkende været anvendt til vine i den lidt billigere ende af prisskalaen, men nu har luksusfirmaet Moët Hennessy for første gang frigivet en vin fra et af de vinhuse, det ejer, i en sådan flaske.
Det drejer sig om en rosévin, Nomade, fra Château Galoupet i Côtes de Provence – og det er i øvrigt også første gang, en vin fra dette sydfranske distrikt er tappet på en af de flade plasticflasker. Og første gang, man i stedet for en papiretikette på flasken har overført tekst og motiv via silketryk.
I handelen koster vinen det, der svarer til cirka 225 kr., hvilket gør den til den dyreste vin indtil videre i den flade flaske.

Flaske af indsamlet plastic


Flasken er lavet af plastic fra det verdensomspændende projekt ”Prevented Ocean Plastic” (POP), hvilket vil sige plastic, der er indsamlet langs kyststrækninger, så det ikke havner i havene, men genanvendes til nyttige formål – så som vinflasker.
Der er flere fordele ved den flade plastic-vinflaske i forhold til den traditionelle runde af glas. Den vejer kun 63 g, hvilket er næsten 10 gange mindre end en normal vinflaske, og den fylder 40% mindre under transport – begge dele noget, der mindsker CO2-udslippet. Og så er den lettere at have i køleskabet.

Ligesom med skruelåg


Når også dyrere vine tappes på den slags flasker, er det selvsagt med til at højne flaskernes image – og dermed deres udbredelse. Nøjagtig som med skruelåg i sin tid – i starten forbandt forbrugerne det lille låg med billige vine, som man i hvert fald ikke vill servere for gæster, mens det i dag er en helt naturlig ting, at også top-vine kan være lukket med skruelåg.
Dog vil plasticflaskerne aldrig kunne tages i brug, når det gælder fornemme gemmevine, da ilten er i stand til at trænge gennem plasticvæggene.


Et af de mange rum hos Alux, hvor man kan nyde mad og vin.

Nyd vin i en drypstenshule

At besøge en drypstenshule er som regel en imponerende oplevelse. Kolossale hvælvede rum afløses af små huler, og over alt er der stalaktitter (de drypsten, der hænger ned fra loftet).
For de af vores læsere, der godt kan lide at besøge disse store huler, venter der en lidt anderledes oplevelse i en drypstenshule i Playa del Carmen i Mexico.
I denne 10.000 år gamle hule er der nemlig indrettet restaurant, lounge og bar under det fælles navn Alux.
Som gæst i baren hos Alux kan man nyde vin fra flasker, der opbevares i en vinkælder i et af hulens rum, eller man kan forsøge sig med en eksotisk maya-cocktail. I restauranten serveres der traditionelle mexicanske retter med et internationalt touch.
I de store og små rum er der plads til i alt 250 gæster, der har udsigt til både stalaktitter og en underjordisk sø.
Man kan læse mere, se flere billeder og få en virtuel tur rundt i grotten ved at klikke her.


Mike Anagnos i sin Somer's Vineyard, hvor nogle af de cirka 50 år gamle Mission-vinstokke er gigantisk høje. Foto: Lodi Wine Growers.

Mission-druens come back

Interessen for mindre kendte og næsten udryddede druer er stigende blandt flere vinproducenter. I sidste uge nævnte vi den blå drue Lignage, som der eksperimenteres med i det franske Loire. Og her kommer historien om endnu en rødvinsdrue, Mission, som igen er begyndt at komme i vælten i Californien, Arizona og New Mexico efter år i skyggen af andre druer. I Europa er druen kendt under navnene Criolla og País.
At druen overhovedet kom til USA skyldtes kristne spanske missionærer, der havde medbragt vinplanter med det formål at fremstille altervin.

Blev udkonkurreret


I løbet af 1800-tallet begyndte arealet med Mission på amerikansk jord langsomt men sikkert at skrumpe. På det tidspunkt udvandrede hobevis af europæere til USA, og de slog sig blandt andet ned som vinbønder. Og de begyndte at plante adskillige andre druer, som blev langt mere populære – heriblandt Zinfandel, der blev indført af italienske immigranter, og som i høj grad udkonkurrerede Mission-druen.
Hvor fx Zinfandel – som i Italien hedder Primitivo – typisk giver rødvine med kraft, koncentration og ofte høje procenter, så giver Mission-druen rødvine, der er friske, lyse, lette, med en fin aroma, uden tanniner og stort set også uden syre.

I kø for at få druer


Trenden gik stadig mere mod rødvine i den traditionelle Zinfandel-stil, mens vinene på Mission snart blev opfattet som lidt tynde og kedelige. I 1984 var der stadig cirka 1200 hektar med druen i Californien – i den seneste rapport fra USDA California Field Office fra 2020 er der 163 hektar vinmarker tilbage med Mission.
De fyldige, solmodne og kraftige californiske rødvine er og bliver utroligt populære. Men samtidig er der også en stigende glæde for lidt lettere og mildere rødvine – som fx dem på Mission.
I den californiske appellation Lodi ligger der en vinmark med gamle Mission-vinstokke, Somer’s Vineyard, på 7 hektar. Den dyrkes af drueavler Mike Anagnos, og ifølge Lodi Wine Growers har en håndfuld lokale vinproducenter i de senere år nærmest stået i kø for at aftage druerne.

Eksportsucces for Rioja

Rioja er ofte svaret, når man beder nogen om at nævne det første spanske vindistrikt, der falder dem ind. Og det til trods for, at Navarra, Priorat, Rías Baixas og en række andre af landets distrikter fremstiller glimrende vine, som ligeledes har fået en stor plads hos mange vinelskere.
Men Rioja-vin (og især rødvinene) er og bliver et klassisk valg hos denne verdens forbrugere, når der skal spansk vin på bordet – noget, der understreges af de nyeste eksporttal for distriktets vine.

43% stigning i værdi


For 12 år siden blev der eksporteret vin fra Rioja for 339 millioner euro (cirka 2,5 milliarder kr.) – sidste år lød tallet på 546 mio. euro (cirka 4 mia. kr.), hvilket igen var en stigning på 5% i forhold til 2020.
I mængde eksporteredes der ifølge den spanske handelsorganisation for vin, Observatorio Español del Mercado del Vino (OeMv) 113 mio. liter vin i 2021.
Noget tyder på, at kineserne i stigende grad har kastet deres kærlighed på vin fra Rioja – sidste år var der en stigning i eksporten til Kina på hele 43% i værdi og 19% i mængde sammenlignet med året før. Belgien aftog for 25% mere Rioja-vin i værdi, mens væksten i mængde var på 33%. Dernæst fulgte USA med en stigning på 14% og 5% i henholdsvis værdi og mængde.


Så meget er vinglasset vokset. Glasset til venstre er et almindeligt tulipanformet vinglas, mens det til højre er fra 1800-tallet.

Vinglas med vokseværk

Ugens gode spørgsmål i uge 14 gik på, hvorfor Bourgogne- og Bordeaux-vin pr. tradition bør nydes af forskellige typer vinglas. Men der var engang, hvor der kun fandtes ét og samme type vinglas.
I 1700-tallet skulle der fx ikke mange mundfulde til, før man havde tømt et glas vin. Og det var selv om, der var blevet skænket til kanten. Dengang var vinglassene nemlig ikke meget større end nutidens snapseglas.
Siden da har vinglasset haft vokseværk og er i dag syv gange større end for 300 år siden. Det har et hold forskere ved University of Cambridge for år tilbage udregnet ved at undersøge antikke glassamlinger i en række britiske museer og måle i alt 411 glas af nyere og ældre dato.

En større interesse for vin


Det viste sig, at det typiske vinglas siden 1700-tallet er vokset fra at kunne rumme 6,6 cl til 44,9 cl. Et Spiegelau Bordeaux rødvinsglas kan faktisk rumme hele 65 cl.
Vokseværket er sket gradvist, men ifølge forskerne var det i 1990’erne, at vinglassene for alvor tog det store spring opad i størrelse, hvilket hænger sammen med en større interesse for vin. Af samme årsag ændrede glassenes facon sig også til den velkendte tulipanform. For det er kun i et sådan rummeligt, tulipanformet glas, at vinens aroma kan komme til sin fulde ret og blive kanaliseret op mod næsen.

Et større forbrug


Vi drikker også mere vin end for 300 år siden, hvor vin kun var forbeholdt overklassen, mens øl var det, der blev skænket mest af.
Dog - og heldigvis - hænger det større forbrug ikke sammen med, at vi stadig skænker til kanten. Som bekendt bør man kun skænke vin op til det punkt, hvor det tulipanformede glas er bredest.
Man kan læse mere om forskernes undersøgelse ved at klikke her.

Husk Barolo & Friends i Børssalen

For 13. gang kommer en af årets helt store smagninger, Barolo & Friends, til København. Det sker d. 20. maj i den stemningsfulde Børssal og med deltagelse af omkring 40 vinproducenter og cirka 200 forskellige vine fra Piemonte.
Ved den store walk around smagning vil man kunne få smagsprøver på vine fra Barolo, Barbaresco og flere andre appellationer – samt en god snak med producenterne.
Der vil også være et område med italienske delikatesser, hvor der serveres fingermad til de besøgende.

En event for alle


Barolo & Friends er for både vinbranchefolk og forbrugere. Førstnævnte vil kunne deltage i to forskellige seminarer, ligesom der bliver rig lejlighed til at finde nye flasker til hylderne blandt de producenter, der endnu ikke har en importør på dansk jord.
Vinbranchefolk kan tilmelde sig eventen og få mere at vide om seminarerne ved at klikke her, mens der er mere info og mulighed for køb af billetter for enhver med glæde for god vin ved at klikke her.


Frosé i forårssolen

Hvis man lige mangler en opfindsom velkomstdrink, vil en Frosé måske være sagen.

Det er newyorker-restauranten Bar Primi, der har opfundet cocktailen, som er en form for slush - altså lidt som grødis - bestående af rosévin tilsat citronsaft, jordbær (friske eller frosne) og et skvæt vermouth.
Fra denne ene bar bredte den smukke laksefarvede drink sig til barer overalt i USA’s storbyer – og herfra til resten af verden. Den lyder da også til at være ganske forfriskende en lun forårsdag eller varm sommerdag.
På nettet verserer der allerede et hav af forskellige opskrifter - en af dem kommer fra websiden Bon Appetit, der også har lavet en lille YouTube film, som viser fremgangsmåden. Den kan man se ved at klikke her.



Følg os på Instagram

Så er vi kommet på Instagram, hvor vi vil bruge platformen til at give jer små glimt ind i VinAvisens verden, samt opdatere jer hver uge, når der kommer en ny VinAvis. Og når vi rejser rundt i vinens verden, får I selvfølgelig også mulighed for at følge med!
NOS.E ligner på ingen måde en rigtig næse. Den består af flere dele - blandt andet af en computer til analyse af de data, sensorerne indsamler. Foto: University of Technology Sydney.

En meget nøjagtig næse

Vi har tidligere nævnt udviklingen af elektroniske ”næser”, der med en vis nøjagtighed kan afdække oprindelsen og ægtheden af en vin eller en spiritus ved at ”lugte” til den.
Nu er et hold australske forskere ved University of Technology Sydney kommet på banen med prototypen på en sådan ”næse”, der med en overraskende nøjagtighed på næsten 100% er i stand til at skelne mellem flere forskellige whiskyer.
”Næsens” navn er NOS.E, og den er udstyret med otte sensorer, som tilsammen efterligner den menneskelige lugtesans.
I et laboratorieforsøg lod forskerne ”næsen” lugte til i alt seks whiskyer – tre blendede og tre single malts. Og i løbet af kun 4 minutter og et enkelt ”snif” havde ”næsen” aflæst indholdet af den pågældende whisky i sit indbyggede glas.

Et redskab i kampen mod svindel


Duften af hver whisky blev af sensorerne optaget som et unikt signal, og når disse data blev analyseret i en computer, fremkom svaret på, hvilken whisky, der var i glasset.
Når det gjaldt de enkelte mærker, kunne "næsen" udpege dem med 96% sikkerhed, mens den med 92% sikkerhed kunne afgøre, hvilke områder de enkelte whiskyer stammede fra.
Blandt de whiskyer, som forskerne anvendte i eksperimentet, var Johnnie Walker Red og Black label, en 12 år gammel Macallan, en Ardbeg og en Chivas Regal.
Målet for de australske forskere er, at ”næsen” en dag kan sættes ind i kampen mod forfalskede whiskyer – og muligvis også vine. Man kan læse mere om ”næsen” ved at klikke her.
Fra den lille film på YouTube. Det kan være rart med lidt hjælp til at udføre ritualet...

Et særligt ritual

Marvpiber er måske ikke det, danskerne spiser mest af, men i USA er ristede marvpiber populært.
Når man har spiste det fede, bløde kød, er det halve ben tomt – dog vil der altid sidde lidt fedt og olie tilbage. Og det har givet anledning til et lidt bizart ritual, som på engelsk kaldes for ”bone marrow luge” – hvilket bedst kan oversættes som ”marvben-sliske”.
Ritualet går ud på, at man sætter det tømte halve ben op foran munden, bøjer nakken bagud for derefter at hælde et glas spiritus ned gennem det udhulede ben. Spiritussen vil undervejs blande sig med smagen fra fedt og olie, hvilket skulle give en glimrende afslutning på måltidet.

Amontillado sherry er en god match


Det var efter sigende en bartender i baren Metrovino i Oregon, der i 2012 opfandt ritualet, og selv om det for nogle måske lyder mindre lækkert, så har det ifølge The Drinks Business i de senere år bredt sig til trendy restauranter i hele USA.
Det er meget ofte Amontillado sherry, der hældes ned gennem benet – dens nøddeagtige smag siges at gå rigtig godt i spænd med de fede rester. Men der bruges også alt fra tequila til whisky og cocktails.
En lille film på YouTube viser seancen.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

*Just Wine Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Álvaro Palacios.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til den spanske vinproducent Álvaro Pallacios. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Álvaro Palacios (f. 1964) er en af Spaniens berømte vinproducenter - på højde med danske Peter Sisseck i Ribera del Duero og Telmo Rodriquez i Toro. Han blev født ind i en vinfamilie i Rioja som syvende barn i en søskendeflok på ni.
Han blev uddannet på vinuniversitetet i Bordeaux og arbejdede sideløbende hos blandt andet Christian Moueix på Château Pétrus. Sidenhen blev det også til et lærerigt ophold hos det lige så berømte californiske vinhus Stags Leap.
I 1989 vendte han hjem med bagagen fyldt med vinøse ambitioner, der rakte langt ud over familiens vinhus i Rioja.
Først tog han til Priorat - det lille distrikt syd for Barcelona. Mens vinbønderne i området lavede store mængder bulkvin på unge vinstokke, opkøbte Álvaro Palacios vinmarker med gamle vinstokke. Ud af deres sparsomme udbytte fremstillede han top-rødvine, der hurtigt vandt anerkendelse verden over. Det gjaldt ikke mindst rødvinen L’Ermita, der er en af Spaniens mest kostbare kultvine, og hvis Garnacha-druer stammer fra 60 til 100 år gamle vinstokke. Med sin indsats i Priorat lagde Álvaro Palacios det frø, der med tiden skulle bringe distriktet fra bulk til kult.
I 1998 købte han sammen med sin nevø, Ricardo Pérez, marker i endnu et glemt og forsømt vinområde, Bierzo. Her var der ligesom i Priorat stejle vinbjerge med gamle vinstokke, hvis druer kunne give fremragende vine.
Deres vine fra Bierzo, som fremstilles i vingården Descendientes de J Palacios, har ligeledes vundet international anerkendelse og har i høj grad været med til at sætte Bierzo på det vinøse verdenskort.
Men Álvaro Palacios har ikke glemt familie-vinhuset i Rioja. Her har han foretaget en række ændringer i marker og vineri og fremstiller i dag vin i en - for Rioja - ny og anderledes stil.
I 2015 blev Álvaro Palacios udnævnt til Man of the Year af det britiske vinmagasin Decanter, og året efter modtog han Institute of Masters of Wines Winemaker Award.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kan man lave rødvin på Riesling?

Kirsten Birch vil gerne vide, om det kan være rigtigt, at man kan fremstille rødvin på Riesling-druen, som jo er grøn. Det var der én, der hævdede til et selskab, hun var til for nylig.
Nej, Riesling-vin kan være både tør og sød, men aldrig rød. Men der findes faktisk en rødlig Riesling-drue, Roter Riesling, som af flere forskere anses for at være stamdruen til den langt mere kendte grønne drue af samme navn.
Den er dog ikke særligt udbredt og dyrkes kun nogle få steder i Tyskland og Østrig. Og selv om dens høstfarve er let rødblå, så bliver vinen altså hvid.
Der findes dog også en Blauer Riesling – som bare stort set ikke findes. Den giver rent faktisk rød saft og dermed røde vine. Den har en dværgagtig vækst med små blade og en spinkel stok, og saften er lige så syrebetonet, om ikke mere, som den fra den grønne Riesling (som også korrekt i læren om druesorter faktisk hedder Hvid Riesling – Weisser Riesling).


Ugens vinøse billede

Rasmus Bauer har taget dette dramatiske billede for nogle år siden på en vintur til Moseldalen i Tyskland.
Billedet er taget i juni måned og viser en helikopter, der er i færd med at sprøjte vinmarkerne på de stejle skråninger. Det er for besværligt, hvis man skal klatre rundt på skråningerne og sprøjte med håndkraft. Og en traktor vil simpelt hen dratte ned.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-682
Billede 569-594Billede 595-621


682 På de stejle skråninger af Liebfrauenberg i det østrigske Bergland breder 900 kvadratmeter vinstokke sig (foto © Austrian Wine/WSNA).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Spumante Giordano Blanc de Blancs Extra Dry, Giordano Vini, Italien, 2021, lav alkohol (12%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 20. juni: 79,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En ok mousserende vin, der har en frisk duft af pære og en fyldig smag af aromatiske æbler og citrus samt et lille bittert bid til slut. Vinen er velegnet som apéritif eller til retter med lyse fisk.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dream Riesling, Riesling, Moldova, 2021, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 29. april til 5. maj: 33 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En vin fra Moldova har vi vist aldrig før haft til smagning. Men det er en mild og dejlig hvidvin med modne mirabeller som den dominerende note i duft og smag. Vinen har en delikat sødme, som gør den velegnet til asiatiske retter med et sødmefuldt indslag. Den femte stjerne skyldes den ualmindligt fordelagtige tilbudspris ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Gourran, Cadillac Côtes de Bordeaux AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

80 kr., pris ved 6 flasker, Gourran.dk

Der er fennikel, spidskål, moden citrus og strejf af røg over duften af denne interessante hvidvin. Smagen er kompleks, tør, fyldig og med en fin krydring, der holder ud i den lange eftersmag. Det er ikke kun en interessant vin men også en rigtig dejlig vin, der vil egne sig perfekt til sommerens fisk- og skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Madame Veuve Point, Chablis, Frankrig, 2020, lav alkohol (12%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

En absolut elegant Chablis, der dufter af lyst brød og grønne druer. Smagen er fyldig, tør uden at knase og med en lang vinøs eftersmag med noter af modne druer og strejf af karambole. Nyd vinen til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjerne

Les Adelins, Bouchié-Chatellier, Sauvignon Blanc, Pouilly Fumé, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

En dejlig hvidvin fra Pouilly Fumé i Loire. Vinen har en sart citrusduft og en fyldig smag af grønne druer og grape. Eftersmagen slutter med et lille alkoholbid. Det er en vin, der bør ledsages af mad - gerne fede fisk, en god grøntsagret eller milde oste.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Kranz Rosé Trocken, Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En udmærket rosé - frisk og med duft og smag af hindbær og ribs og med en god syre til lidt fede retter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pajar, Veneto Rosso IGP, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris på tilbud fra 28. april til 4. maj: 50 kr., Coop 365

En dejlig og let drikkelig rødvin, der dufter af blå blommer og brombær og har en blød og rund bærsmag med strejf af mørk chokolade. Det er en uhøjtidelig vin, der vil egne sig fint til såvel stegt kylling som til fyldige madsalater.

stjernestjernestjernestjerne

La Orphica Iluminada, Bodegas Trenza, Monastrell, Yecla, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Der er skovbund, violer og vanilje i duften af denne rødvin. Smagen varmer med sine krydrede noter, frugtsødme og alkohol - en cocktail, der er perfekt til sommerens grillmad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chevalier de Caylus, Pinot Noir, Languedoc, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

En helt igennem dejlig Pinot-rødvin med duft af blå blommer og korender og med en fyldig og saftig smag med noter af blåbær og et lille krydret bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Impossible, Pinot Noir, Californien, USA, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 29. april til 5. maj: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En helt speciel og meget delikat rødvin på Pinot Noir. Den har druens lethed og saftighed men også en lidt atypisk duft og smag med noter af aromatiske æbler, mild solbærsaft, blå blommer og lyse rosiner. Vinen er bestemt sin normalpris værd - og derfor et røverkøb til de 50 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cune Gran Reserva, Tempranillo, Rioja DOC, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

169,95 kr., Amka

Dette er rød Rioja, når det er rigtig godt. Vinen dufter af mørke, modne kirsebær og hyldebær, og smagen er i perfekt balance. Den er tør uden at knase, med fløjlsblød afrundet frugt, strejf af eg efter 2 år på fad, og med en forfriskende blommeagtig syre til slut. Amka henviser til nærmeste forhandler

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca'Rosa Amarone, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (15%)

199 kr., pris på tilbud d. 27. april (kun denne ene dag!): 99 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Dette er en rigtig dejlig og ret tør amarone med en anelse læder i duften og med en kompleks krydret smag med blandt andet rosmarin og sort peber. Køb seks flasker til den attraktive tilbudspris, nyd en enkelt her og nu, og gem resten i nogle år.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen