Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2022



Fra BFM Lilles lille film, hvor man virkelig fornemmer, hvor stjel vinmarken er.

Vinmark på slaggebjerg

Det er overraskende, i hvilke jorde vinstokke kan trives. Selv i affaldet fra kulminedrift kan der dyrkes vin - og ifølge Connexion France med et godt slutresultat.

I det aller nordligste Frankrig ligger regionen Nord Pas-de-Calais med departementet Pas-de-Calais.
Regionen er ikke kendt for sin vindyrkning men derimod for sin hedengangne kulminedrift. Da minerne i sin tid lukkede, var det en økonomisk katastrofe for Nord Pas-de-Calais, og mindet om minedriften var en større mængde kolossale slaggebjerge.
Det kræver lidt fantasi at finde ud af, hvad man kan bruge sådan nogle bjerge til. Og fantasi havde vinproducenten Olivier Pucek. I 2013 plantede han 2000 Chardonnay-vinstokke op ad skråningen af et af de kulsorte slaggebjerge i Pas-de-Calais. I 2018 høstede han de første druer og fremstillede en lille mængde af en hvidvin, som han kaldte for Charbonnay - et ordspil over Chardonnay-druen og ”charbon”, der på fransk betyder kul.

Et stejlt bjerg


I år bliver det for første gang til en pænt stor høst - hele tre gange større end i 2021, hvilket dog stadig kun vil sige nogle få tusinde flasker. Årsagen er en generel meget varm vækstsæson i Frankrig i 2022, der har sørget for ekstra mange velmodne druer på slaggebjerget. Og som et særligt gode varmes de sorte slagger op af solen og afgiver varme til druerne.
Høsten og al andet arbejde i vinmarken udføres via håndkraft - slaggebjerget er simpelt hen for stejlt (hælder 18 grader) til maskinarbejde.

Sammenlignes med bourgogner


Hvordan smager så Charbonnay? Den skulle - igen ifølge Connexion France - være ualmindelig god, let cremet og i blindsmagninger kunne hamle op med hvide bourgogner til tilsvarende priser. Charbonnay kan købes i Frankrig til 45 euro (cirka 335 kr.) flasken.
En lille film (på fransk) fra BFM Lille viser høsten af Chardonnay-druer på bjerget, og noget tyder på, at høstarbejderne er venner, familie og lokale beboere i området.
På Olivier Puceks instagram-side kan man se flere billeder fra det vinøse slaggebjerg.
Måske vil vinmarkerne langsomt men sikkert brede sig på andre slaggebjerge i Pas-de-Calais - enkelte andre producenter har nemlig et godt øje til bjergene.


Jubilæums-champagnen fra Bollinger.

Agent 007 fejres

I år er det hele 60 år siden, den første James Bond film, Dr. No, så dagens lys. Det var selvfølgelig med Sean Connery i rollen som den kvinde- og champagneelskende agent 007. Når det gælder champagne, er Bonds favorit-bobler fra huset Bollinger, der har haft kontrakt med filmenes producent siden 1979. Og selvfølgelig fejrer Bollinger jubilæet med en særudgave af husets champagne.
Huset har lanceret i alt 25 flasker champagne årgang 2007 i flaskestørrelsen Jeroboams (3 liter eller 4 normale flasker), som er nummererede fra 001 til 025.

59.000 kr. for en flaske


Flaskerne leveres i en såkaldt globetrotter kuffert - en sådan dukkede op i Bond-filmen Skyfall - og såvel flasken som kufferten er dekoreret med de prikker, der løb hen over lærredet under titelsangen til Dr. No.
Prisen for en flaske er 7000 pund (cirka 59.000 kr.), hvis man bor i Storbritannien. Hvis nogle af VinAvisens læsere gerne vil have fat i en flaske, skal de skrive til customerservice@007store.com.
Om flasken, der er nummereret 007, koster endnu mere, melder historien ikke noget om…


Det danske vinderhold kok Allan Schultz og sommelier Nana Wad skal næste år dyste mod hold fra Tyskland, Belgien, Spanien, USA, Holland og Storbritannien. Foto: Den Spanske Ambassades Handelsafdeling.

Næste stop: Sherry-distriktet

I oktober 2023 vil hold bestående af en kok og en sommelier fra i alt seks forskellige lande dyste om at skabe den bedste match mellem sherry og gastronomi.
Det sker, når den tiende udgave af konkurrencen Copa Jerez finder sted i Sherry-distriktets hjerte, Jerez de la Frontera. Og blandt de seks lande er Danmark med sommelier Nana Wad og Allan Schultz fra restaurant Parsley Salon i Hellerup.
At det netop blev dette makkerpar, der skal dyste om Copa Jerezs vinderpokal, blev afgjort ved en nylig udtagelseskonkurrence på dansk jord afholdt af Den Spanske Ambassades Handelsafdeling.

Meget rosende ord


”Godt gammeldags håndværk, og sherryvine, der sætter retningen for maden”, ”et eminent match mellem mad og vin” og ”en særlig forståelse for sherry som vinstil”. Sådan lød de rosende ord fra juryen til vinderholdet.
Medlemmerne af juryen var kapaciteter inden for vin og gastronomi og talte juryformand Jonathan Berntsen, der ejer restaurant The Samuel, kok Rasmus Leck Fischer, Bo Jacobsen, der var kendt som manden bag gryderne i Restaurationen, Rasmus Palsgård, der er vin- og madskribent, og vinkyper Malene Schmidt Hertz.
Og det var ikke hvem som helst, Nana Wad og Allan Schultz var oppe imod. De øvrige sommelier-kokke hold kom fra Frederiksminde og Ti Trin Ned, der begge har en stjerne i Guide Michelin, samt fra Treetop/Moment, hvor sidstnævnte har en grøn Michelinstjerne.

Lækre kombinationer


Og vi må da lige nævne vinderretterne og de tilhørende sherryer - bare som inspiration, hvis nu nogle af VinAvisens læsere skulle få lyst til at kreere egne kombinationer mellem mad og den dejlige spanske vin. Sherry findes jo i en bred vifte af udgaver fra den supersøde PX til den tørre Fino.
Forret: Porcheret jomfruhummer, havtang, grøn selleri og beurre blanc af lagret eddike med knas af syltet rugbrød parret med Solucua Manzanilla Bodegas Barõn, Sar Lucar de Barrameda.
Hovedret: Vagtel farseret med brisler, orangeskal og kumquat serveret med sauce på karameliserede urter og vagtelben og monteret med vagtellever og kastanjer. Dertil Classic Oloroso, Bodega rey Fernando Castilla.
Dessert: Praline af jordnødder, glastuiles med lakrids, figenis af brændte figner i PX samt tuiles på tørrede figner parret med Pedro Ximénez, Traditión 20 years old, Bodegas Tradición.


Steve Jacobsen giver den fuld gas i sand musical-stil i sin film "Cabernet Tonight".

Herlig vinderfilm

I uge 29 nævnte vi, at der var åbnet op for indsendelse af bidrag til det amerikanske vinmagasin Wine Spectators årlige videokonkurrence.

Alle - uanset nationalitet - kan deltage, og der er kun to krav: Man skal være over 21 år, og enten skal der tales engelsk i filmen, eller der skal være undertekster.
Nu har dommerpanelet set og vurderet alle filmene og har fundet frem til den suveræne vinder, og det blev filmen "Cabernet Tonight" kreeret af Steve Jacobson, der deltog i konkurrencen for første gang. Og det er en sjov og kreativ video, han har bedrevet, hvor der hele vejen igennem bliver sunget i bedste og festligste musical-stil. Animation og teknik er også helt i top!
Det kan varmt anbefales at se den 3 minutter lange vinderfilm, hvilket kan gøres ved at klikke her. Samme sted kan man også se de film, der fik 2. og 3. pladserne.

To familier slår sig sammen

Champagnehuset Henriot blev grundlagt i 1802 af en af Champagnedistriktets berømte enker, Apolline Henriot. Hun solgte vinene fra sin fars vinmarker i Bouzy under navnet "Veuve Henriot Ainé" – den ældre enke Henriot.
Men så gammel var hun nu heller ikke. Hun var blevet gift kun otte år før og var altså en ung enke.
Op igennem 1800-tallet erhvervede familien nogle af de bedste cru-marker i Côte des Blancs, Grande Vallée de la Marne og Montagne de Reims.
Indtil nu har champagnehuset været i familiens eje via firmaet Maisons & Domaines Henriot – der også ejer vinhuse i Bourgogne og Oregon. Men nu har familien valgt at fusionere med Artémis Domaines, der ejes af en af Frankrigs rigeste mænd og vinslotsejere, Francois Pinault, og hans familie.
Fusionen betyder, at familien Pinault fremover ejer trefjerdedele af Artémis Domaines, mens familien Henriot tegner sig for den sidste fjerdedel.


Bankers Draft i London er en af de 32 pubber, der er sat til salg. Det er en klassisk pub med væg-til-væg tæppe og mørke træmøbler. Foto: Savills.

Pub-gigant sælger 32 pubber

Hvis nogle af vores læsere har drømt om at blive pubejer på britisk jord, så er der lige nu ekstra mange pubber at vælge imellem. Den store pubgigant, JD Wetherspoon har netop sat 32 af sine pubber til salg, hvoraf de 10 ligger i London.
Årsagen er ifølge kæden stigende driftsomkostninger - for store regninger på fødevarer og energi - samt personalemangel. Og som en talsmand fra JD Wetherspoon har udtalt det, så gør det ikke sagen lettere, at britiske supermarkeder ikke betaler en krone i moms, mens pubejerne skal betale 20% - en uretfærdighed, som kæden gang på gang har påpeget.
Når de 32 pubber er solgt, har kæden dog stadig 768 pubber tilbage i Storbritannien og på Irland.
Hele to ejendomsmæglere, Savills og CBRE, står for salget, og sammen har de lavet en hjemmeside, der præsenterer samtlige pubber med al tænkelig information, fotos af det indre og ydre, kort med angivelse af, hvor de ligger, osv.


Ejeren af Château Maris, Robert Eden, med en af de store hamp-blokke, der blev brugt som byggemateriale. Fra filmen på YouTube.

Energibesparende vinhus af hamp

I øjeblikket går vi rundt herhjemme og skruer ned for varmen og vasker tøj på bestemte tidspunkter for at spare på el- og varmeudgifterne.
Den slags behøver Robert Eden, der ejer Château Maris i det sydfranske Languedoc, ikke spekulere så meget over, når det gælder udgifterne til driften af vineriet, som han opførte i 2010.
Det blev nemlig - garanteret som det første vineri i verden - opført af hamp og læsket kalk og gravet delvist ned i jorden.
Château Maris fremstiller biodynamiske vine, og Eden ønskede derfor, at hans nye vinhus skulle være et grønt vinhus. Valget faldt på materialet fra den forkætrede hashplante, og det har han ikke fortrudt. Det er et materiale, der effektivt regulerer fugtigheden inde i den 1000 kvadratmeter store bygning, ligesom det sikrer en stabil temperatur året rundt i fadkælderen. Det er således ikke nødvendigt med hverken varme- eller kølesystemer.

Yderst holdbart


Derudover er hamp-væggene også miljøvenlige, da de absorberer CO2 i op til 25 år. Det lidt specielle byggemateriale lugter heller ikke og indeholder heller ikke allergifremkaldende stoffer.
Der var dog en hage ved brugen af hamp som byggemateriale – Robert Eden var ikke helt sikker på, hvor holdbare byggestenene var. Men ifølge Vitisphere har de vist sig at være yderst holdbare og bærer ikke præg af den store slitage nu tolv år efter opførelsen.
I en lille film på YouTube viser Eden rundt i sit unikke vinhus.


Det blev de fire deltagere fra Luxembourg, der kunne hæve vinder-pokalen. Foto: La Revue du Vin de France.

VM i blindsmagning afgjort

Den 8. oktober løb tiende udgave af World Wine Blind Tasting Championship af stabelen i champagnebyen Aÿ.
Her dystede hold af dygtige vinsmagere fra hele 31 forskellige lande – heriblandt Danmark i form af Domen Prešern, Janice Wang og Ali Amidi. Tidligere i år vandt holdet Danmarksmesterskabet i blindsmagning, hvor de var oppe mod 54 andre tremandshold. Da man til verdensmesterskabet skal være fire eller fem deltagere på hvert hold, havde Tjalfe Arnstrup sluttet sig til de tre andre danskere.
Til verdensmesterskabet, som arrangeres af det franske vinmagasin La Revue du vin de France, skulle holdene blindsmage tolv vine fra alverdens lande og så nøjagtigt som muligt finde frem til, hvilket land, appellation og producent, de kom fra, hvilken drue, de var lavet på osv.

Flot 19. plads til Danmark


Danmarks præstation lå et stykke over middel og indbragte en 19. plads, mens den suveræne vinder blev Luxembourg, som dermed slog sidste års vinder, Ungarn.
Andenpladsen gik det til portugisiske hold, mens det spanske hold erobrede tredjepladsen.
For første gang deltog også Kenya med et firmandshold, hvor samtlige deltagere var kvinder – hvilket langt fra er almindeligt i denne VM-konkurrence.
Man kan læse mere om konkurrencen og resultatet (på fransk) ved at klikke her.


Guiden over en tur til det mousserende Brasilien.

En boblende guide

Hvis man holder af mousserende vin - og kan lide at rejse efter den - er en interaktiv guide fra rejsebureauet Expedia sagen.

Guiden omfatter vinområder med boblevin i femten forskellige lande - lige fra Frankrig, Italien og Spanien til England, Brasilien, Chile, New Zealand og Kina.
For hvert land er der lavet en syv dages rejseplan med rutebeskrivelse, besøg hos vinhuse, der fremstiller mousserende vine, og ideer til alt det andet, man også kan opleve på turen - museer, gamle byer, smukke udsigtspunkter og en hel masse andre ”must see” steder.
På et kort kan man for hver destination se hele ruten og får samtidig oplyst, hvor mange kilometer man skal køre hver dag.

Fra Veuve Clicquot til en hær af ler


Klikker man på kortene, kommer man ind på Google maps og kan derfra få endnu flere oplysninger, billeder og links til det, man kan opleve på vejen.
I Frankrig fx lander man i Paris og kører derfra til Champagne med besøg hos Veuve Cliquot og flere andre champagnehuse. Dernæst går turen videre til Metz i Lorraine og afsluttes med vinhuse, der fremstiller Crémant i Alsace.
I England opfordres man til at udforske London, hvorefter man turer rundt til en stribe vinhuse i Sussex. Og i Kina lander man i Xianyang-provinsen, ser kejser Qin Shi Huangdis terrakottahær og besøger blandt andet vinhusene Chandon og Grace Vineyard.


Den nye vindronning, Katrin Lang, flankeret af sine to prinsesser. Foto: DWI.

En dronning og to prinsesser

Så har tyskerne gjort det igen - kåret en ny vindronning, Katrin Lang, som hermed er blevet nr. 74 i dronningerækken.
Hver af Tysklands tretten vinregioner stillede oprindelig med deres udvalgte kandidat - en ung kvinde, der er datter af en vinbonde, har sin vinviden i orden og hverken er forlovet eller gift.
Efter flere seancer, hvor kandidaternes viden om vin blev afprøvet både mundtligt og skriftligt samt via diverse blindsmagninger, blev feltet indsnævret til fem kvinder af det 70 mand store dommerpanel.
Efter et par optrædener på slap linje endte valget på tre kvinder, hvor kun en kunne kåres som vindronning, mens de to andre måtte nøjes med titlen som vinprinsesser.

Skal deltage i 300 arrangementer


Som noget nyt i år kunne de mere end 700 publikummer i den store sal i Neustadt an der Weinstrasse samt de langt flere foran fjernsynet stemme med online på, hvem der skulle have hvilken titel. Og det gjorde de efter en sidste afsluttende tale fra hver af de tre finalister.
Det blev 23-årige Katrin Lang fra Baden, der med sin vinviden og evne til at formidle den overbeviste publikum om, at hun skulle kåres som den nye vindronning.
De to prinsesser blev Luise Böhme fra Saale-Unstrut og Juliane Schäfer fra Rheinhessen.
Nu venter der de tre vinmajestæter en travl tid med deltagelse i 300 arrangementer i ind- og udland, hvor de skal markedsføre tysk vin.
The Reach i sin særlige skulpturelle holder og fornemme kasse, som er fremstillet af egetræ, der er lige så gammelt som whiskyen. Foto: Sotheby's.

Vildt hammerslag for ældste whisky

I uge 7 nævnte vi, at The Macallan havde frigivet verdens ældste single malt whisky til salg – dog kun 288 fornemme karafler. Whiskyen har ligget og fadmodnet siden 1940, og prisen for en karaffel af ”The Reach”, som whiskyen er døbt, er 92.000 pund (cirka 812.000 kr.).
En enkelt karaffel blev sat til salg hos Sotheby’s i London med en vurdering på mellem 110.000 og 200.000 pund (cirka 936.000 og 1,7 millioner kr.) – og er nu solgt for et gigantisk hammerslag på 300.000 pund (cirka 2,6 mio. kr.). Beløbet går ubeskåret til velgørende formål.

Slipper for at åbne egen flaske


Det høje hammerslag afspejler, hvor sjælden en så gammel whisky er. Når whisky ligger og fadmodner, fordamper der nemlig hvert år en lille procentdel, og det er derfor kun få fade, hvis indhold når at blive over 50 år gammelt.
Om køberen af The Reach er intet andet afsløret, end at vedkommende er brite og whiskysamler. Oven i hatten får han eller hun en ”exceptionel” destilleri-oplevelse hos The Macallan inklusiv en smagning af The Reach – og så behøver køberen jo slet ikke at åbne sin egen flaske…
Rigtige mænd spiser slikkepinde - med smag af bourbon whiskey. Foto: Lollyphile.

Slikkepind med whiskysmag

I USA hersker der en trend for voksenslik med vin- og spiritussmag. Vi har tidligere nævnt firmaet Sugarfina, der lancerede vingummibamser lavet på rosévin fra Provence. De lyserøde bamser blev revet væk og blev især et hit til bryllupper.
Et andet amerikansk slikfirma, Lollyphile, lancerede for nogle år siden en række vin-slikkepinde for voksne, og de smager ikke bare af rød- eller hvidvin, men har smag af Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay.
Firmaet har også sendt spiritussmagende slikkepinde på markedet. Man kan fx få slikkepinde med absintsmag, amaretto, tequila, bourbon, Negroni og irsk kaffe.
Dog er samtlige slikkepinde alkoholfri - hvis nu et barn skulle få fingrene i dem …


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Pernod Ricard Danmark får pr. 1. november ny direktør, idet Carsten Suhrke har opsagt sin stilling. Det er den nuværende salgsdirektør, Jan Virenfeldt, der overtager direktørposten i firmaet.
* Vin Med Mere lukker sine butikker i Vejle og Fredericia for at satse på sin butik i Kolding og sin webshop.


Jeppe Bansholm Lundorf.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jeppe Bansholm Lundorf (f. 1981) har haft ”vin i blodet” fra barnsben, hvor utallige ferier til Frankrig og Italien ofte indebar en tur forbi en vinproducent (eller to). Senere - omkring gymnasietiden - stiftede forældrene hobbyimporten LL vinimport sammen med et hold venner, og grundstenen for hans vininteresse var lagt.
Det lå dermed i kortene, at hans (måske) karriere inden for fodbold skulle erstattes af ditto inden for vin og gastronomi. Efterfølgende læste han til serviceøkonom med speciale i hotel- og restaurant management, og et studieophold på Hotel du Vin afgjorde sagen: Det var med sikkerhed vinens verden, som skulle danne det erhvervsmæssige omdrejningspunkt i hans liv.
Jeppe Bansholm Lundorf blev ansat i Østjysk Vinforsyning som Horeca-vinkonsulent for Midt- og Nordjylland i 2007 og har sideløbende med jobbet taget en HD i Marketing Management. Og siden 2015 har han varetaget rollen som salgschef i selv samme vinfirma. Den 1. oktober 2022 overtog han så posten som salgsdirektør fra sin nu tidligere chef og mentor, Henning Christoffersen.
Jeppe Bansholm Lundorf har i høj grad været medvirkende til at rykke Østjysk Vinforsynings fokus i en mere bæredygtig retning sortimentsmæssigt og har derudover en anselig aktie i Roots-konceptet, hvor økologisk vin købes hjem på tank og transporteres til Danmark med et langt mindre CO2-aftryk end normalt.
Privat er han gift med Malene, og sammen har de pigerne Augusta og Hannah. Meget af fritiden bruges med familien, venner og rejser, men også gastronomi, padel og (stadig) fodbold er store interesser.
Adresse: Østjysk Vinforsyning, Fanøvej 3, 8382 Hinnerup, tlf.: 87 55 99 00, e-mail: jbl@vinforsyning.dk, www.vinforsyning.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
En flaske af likøren Eucalittino fra klostret Tre Fontane.

Kan man lave vin på eukalyptusblade?

Karsten Lund fik for nogle år siden et glas sød vin på en rejse i Italien, som efter sigende skulle være lavet på eukalyptusblade.
- Men kan det overhovedet lade sig gøre? Spørger han.
Man kan i hvert fald lave likør på eukalyptusblade, og det er sikkert en sådan likør, vores læser har smagt.
Likøren fremstilles af trappistmunke i Tre Fontane klostret af blade fra egne træer. Da munkene i 1868 kom til klostret, var området omkring det en ren sump. For at tørlægge sumpen plantede munkene 125.000 eukalyptustræer - og begyndte så senere at lave likør på bladene.
Eucalittino hedder likøren, og den dag i dag fremstilles den ved, at munkene knuser bladene i hånden og lader dem trække sammen med alkohol og sukker. Efter nogle uger fjernes bladene igen, og tilbage er den søde likør, der har et frisk bid af eukalyptus.
Man kan blandt andet købe likøren i klostrets butik. Så vidt vi ved, forhandles den ikke herhjemme - i modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Ugens vinøse billede

Hans Skjerning har taget dette dejlige billede, der viser byen Barolo, hvor de lave huse helt domineres af det store Castello di Barolo.
I borgen er der en hotelskole og et landbrugsmuseum samt det gamle Biblioteca di Silvio Pellico, opkaldt efter forfatteren og frihedshelten Silvio Pellico (1788-1854). Men først og fremmest rummer borgen det regionale enoteca, der nok er et besøg værd.
Enoteca betyder vinsamling, og her kan man se og smage næsten samtlige af egnens vine.
Castello di Barolo var siden 1250 og indtil 1970 i familien Fallettis eje, og det var marchesa Giuletta Vitturina Colbert Falletti, der i 1800-tallet indførte den moderne tørre stil i Barolos vine. Hun kom fra Frankrig, og da hun blev gift med ejeren af borgen, bragte hun i medgift – bogstaveligt talt – en fransk vintekniker, Oudart, der indførte metoderne fra Bordeaux.
Giuletta Falletti ville ikke kun lave en "vinens konge". Hun ville også gøre den til en "kongens vin", så hun sendte 320 vogne ladet med Barolo til kong Carlo Alberto og hans hof. Det har sikkert gjort indtryk.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-706
Billede 569-594Billede 595-621


706 Fra borgen, der hæver sig over Kaysersberg i Alsace, er der en smuk udsigt over middelalderbyen (foto © Philippe Durst).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Castillo de Liria, Vicente Gandia Pla, Spanien, 2021, lav alkohol (12%)

40 kr., Fast lav pris. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Dette er en rigtien overordentlig god hverdags-hvidvin til de 40 kr. Og den er både økologisk og vegansk. Der er citrus og frisk mango over duften, mens smagen er behageligt tør, fyldig og med noter af friske grønne druer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Radio Boka, Verdejo, Castilla, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

42 kr., pris på tilbud: 35 kr., Coop 365

En vegansk hvidvin, der dufter dejligt af moden pære og har en god frugtsmag og en behagelig tørhed. Tilbudsprisen på 35 kr. er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gut von Beiden Trocken, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2020, lav alkohol (12%)

89,95 kr., SPS Wine

I denne hvidvin er der en anelse af den for nogle tyske Riesling-vine med alder karakteristiske duft af petroleum - på den gode måde. Smagen er helt i top - her er en fin honningsødme, en tilpas syre suppleret af en lille tør note i eftersmagen. Vinen vil være fin som en ekstra god terrassevin - eller til lette asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Groh Grohsartig Trocken, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

Grønne druer og fine honningnoter præger duften af denne liflige hvidvin. Smagen er fyldig med moden citrus, lime, syrligt æble og frisk papaya. En helt igennem dejlig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Turm Glück Trocken, Grauburgunder, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

En rigtig god hvidvin med kærlighedsfrugt i duften og med en fyldig let cremet smag med en del frugtsødme - men også med et tørt bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riesling Alte Reben Spätlese Trocken, Kaseler Dominikanerberg, Riesling, Mosel, Tyskland, 2019, lav alkohol (11%)

190 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Der er brød og en fin honningnote i duften af denne fortræffelige hvidvin. Smagen er fyldig, med god frugt, tør og dog igen med liflige noter af honning i den lange eftersmag - samt Riesling-druens karakteristiske elegante syre. En lækker vin, der er sine 190 kr. værd ved 6 flasker.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Haselgrove, Shiraz, Mclaren Vale, Australien, 2019, høj alkohol (14,5%)

En dejlig aromatisk rødvin. Her er saft, frugt og kraft i perfekt kombination, milde noter af peber og en anelse frugtsødme til slut. En vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amstram Gram L'Épicurius, Calmel & Joseph , Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Vi har tidligere smagt årgang 2018 af denne rødvin på Petit Verdot og Malbec - og gav den fem stjerner. Årgang 2019 holder kvaliteten til fulde. Det er en vin fuld af blød moden frugt i duft og smag - brombær, blåbær, hyldebær og blå blommer - men også med struktur og rygrad samt afrundede tanniner til slut. Nyd vinen, som den er en kølig efterårsaften - eller til fuglevildt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl vom HAUS, St. Laurent, Niederösterreich, Østrig, 2021, middel alkohol (14%)

120 kr., pris på tilbud indtil 30. oktober: 90 kr., Skjold Burne

En lille krydret note i forening med hyldebær og brombær møder næsen, når man lugter til denne dejlige rødvin. Også i smagen er der en fin krydring samt friske røde sommerbær. Eftersmagen afluttes af en tilpas syre, der gør vinen velegnet til mad - gerne den lidt fede af slagsen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos Cabernet Sauvignon, Domaines Barons de Rothschild Lafite, Cabernet Sauvignon, Valle de Colchagua, Chile, 2020, middel alkohol (14%)

125 kr., pris på tilbud indtil 30. oktober: 95 kr., Skjold Burne

En ren Cabernet-rødvin med druens intense duft af solbær - og intet andet. Smagen er koncentreret, fuld af bærmost og med en lille note af aromatisk peber til slut. En rigtig dejlig all round vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Campo Ai Lecci Sassarello, Toscana IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 13. til 26. oktober: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En rigtig dejlig rødvin, der dufter af aromatisk tobak og korender, mens smagen er koncentreret, dyb og intens, med krydrede noter og blød moden frugt og med en dejlig saftighed. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Coronas Barcelona, Famlia Torres, Tempranillo, Catalunya DO, Spanien, 2019, middel alkohol (13,5%)

229 kr., pris ved 3 liters bag-in-box. På tilbud indtil 20. oktober: 139 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er stald, læder og svampe over duften af denne gode rødvin. Smagen er let krydret med sort peber og strejf af nelliker. En helt ok hverdags-vin til tilbudsprisen ved 139 kr. - hvilket svarer til en flaskepris på 34,75 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Batasiolo, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

300 kr., pris på tilbud indtil 30. oktober: 200 kr., Skjold Burne

Her er kraft, saft, vingefang og struktur - og dejligt krydrede noter, især sort peber og rosmarin. En yderst velkomponeret top-rødvin, der vil egne sig fint til efterårets krydrede (kød)retter. Vinen kan med fornøjelse drikkes nu, men kan også med fordel gemmes i yderligere nogle år.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen