Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2023



Skaarupøre Vingård på Sydfyn er en af de fire vingårde, som er til salg her og nu.

Flere danske vingårde til salg

Som tidligere nævnt, så er Danmarks største vingård, Dyrehøj, med egen golfpark sat til salg for 39 millioner kr. Men det er ikke den eneste vingård i herhjemme, der søger ny ejer.

Ud over Dyrehøj kan man blive den glade ejer af en af tre andre vingårde i forskellige prislejer. Vi bringer et par ord om dem nedenfor samt link til salgssiderne hos ejendomsmæglerne.

Fra Fyn til Bornholm


Skaarupøre Vingård på Sydfyn har i de sidste 20 år fremstillet økologisk og biodynamisk vin, som blandt andet sælges i gårdens egen butik og nydes i den tilhørende café. Pris: 4.975.000 kr. (Nybolig Svendborg).
Agger Vin & Parkgolf er Fyns næststørste vingård med 8,37 hektar agerjord, eget destilleri, vinkælder og vincafé med udsigt over vinmarkerne. 4000 af de 6000 vinplanter blev plantet i 2011 og har derfor nået den optimale alder for vinproduktion. Med i købet får man Europas største parkgolf-anlæg. Pris: 5.995.000 kr. (Ejendomsmæglerfirmaet Augustinus).
Skovminde er en lystejendom nord for Hasle på Bornholm, hvor der medfølger 1000 økologisk dyrkede vinstokke plantet i 2004. Der er ligeledes mulighed for at udvide vinmarksarealet betydeligt på ejendommens i alt 4,9 hektar grund. Pris: 3.995.000 kr. (Nybolig).


Sémillon-druer. Foto: Wikipedia/Jameson Fink.

Et comeback til Sémillon

Den grønne drue Sémillon har vundet stadig større popularitet hos de oversøiske vinproducenter, og netop fine enkeltdrue-vine på Sémillon vinder frem. En af årsagerne er druens evne til at modne over meget lang tid og dermed levere fornemme vine med stor kompleksitet.

Fx har vinhuset Tyrrell’s i Hunter Valley i Australien, hvor druen for alvor er udbredt, længe fremstillet prisbelønnede hvidvine på Sémillon, som modnes i 30, 40 eller 50 år.
Også i Argentina, er interessen for enkeltdrue-vine på druen steget markant. For 100 år siden var Sémillon den vigtigste grønne drue i Argentina, men så kom først Chardonnay til landet i 1960’erne og senere Sauvignon Blanc. Sémillon blev herefter i stigende grad anvendt som blandings-drue.

En vin fra 1959


Men i de senere år har de argentinske vinproducenter plantet stadig mere Sémillon med henblik på igen at skabe enkeltdrue-vine.
Et eksempel på den nyvundne glæde for Sémillon er en ganske særlig hvidvin skabt af chefvinmager David Bonomi i Bodega Norton i Mendoza.
Bonomi er gået stille med dørene, men har afsløret over for The Drinks Business, at det drejer sig af en vin, der er en imitation af en Norton Sémillon årgang 1959.
En dag åbnede vinmageren en af de kun 1000 flasker, der er tilbage af denne hvidvin i vinhusets kældre. Og det var den fantastiske smagsoplevelse, han fik, der gav ham ideen til at genskabe vinen.

Samme vinmark og tank


David Bonomi brugte Sémillon-druer fra den samme højtliggende vinmark og gærede vinen i den samme cementtank som 1959-udgaven. Fremstillingsmetoden var også nøjagtig den samme, og resultatet blev Norton’s Sémillon 2018.
Vinen er tappet på flasker, der stadig ligger og modner i vinhusets kælder. Og det gør de indtil cirka 2028, da Sémillon som nævnt kun bliver bedre og mere kompleks, jo længere den modnes.
Det første land uden for Argentina, som får vinen på hylderne, bliver Storbritannien. En dag tilflyder der måske også Danmark et par flasker…


Champagnehus åbner restaurant

Hvis man skal til Champagne-distriktet i sommerferien, kan man besøge en ny restaurant i Reims, der åbner 12. maj. Det er champagnehuset G.H. Mumm, der står bag restauranten La Table des Chefs (kokkenes bord), som har fået til huse i Maison Gordon Rouge – champagnehusets historiske hovedsæde fra 1800-tallet.
Restauranten bliver en ”legeplads” for unge chefkokke, der får mulighed for at lede køkkenet i en periode på tre måneder. Selvfølgelig er det ikke enhver kok, der får lov til at indtage etablissementet – kun de mest lovpriste. Første chefkok bag gryderne bliver således Mallory Gabsi, der blev kåret til Young Chef of the Year 2023 af Michelinguiden, og som ejer en et-stjernet restaurant i Paris.
Det bliver sommelieren Raimonds Tomsons, som står for vinlisten, der især kommer til at omfatte vine fra de store franske vindistrikter. Tomsons vandt for nylig verdensmesterskabet for sommelierer, ligeledes årgang 2023.
Når det gælder champagner, vil han blandt andet medtage nogle af de gamle årgange fra Mumm Oenothèque (champagnehusets vinbibliotek).


Romere, der nyder vin af drikkeskåle, såkaldte kylix, og hygger sig med selskabslegen kottabos - kastning med sjatter.

Romersk vineri med vinbar

Eliten i oldtidens Rom boede lige uden for byen i store luksuriøse villaer. Gennem flere hundrede år har man udgravet nogle af disse villaer, hvoraf den største er Villa Quintilii, der indtil videre dækker et område på hele 24 hektar.
Der er nærmest tale om en mini-luksusby, der – ud over beboelseskvarterer – også omfatter et teater, en hestevæddeløbsbane og en badeanstalt opført i marmor.
Nu har arkæologerne også fundet et stort vineri med tilhørende ”vinbar”.

Myrdede ejerne


Villaen blev opført af de to brødre og konsuler med efternavnet Quintilii til dem selv og deres familier. Men kejser Commodus så sig varm på den luksuriøse villa og lod brødrene myrde i år 182 e.Kr. for selv at nyde godt af de fantastiske omgivelser – og vinen fra vineriet.
I vineriet har man fundet trampekar, foret med marmor. Her trampede slaver de nyhøstede druer, før druerne blev overført til den egentlige vinpresse. Dernæst blev druemosten hældt ned i kolossale, nedgravede krukker (ligesom dem man stadig ser i Georgien), hvor den gærede til vin.

Vinen flød fra fontæner


I forbindelse med vineriet har arkæologerne også fundet en muromkranset gård med bænke og borde. I gården er der tre store fontæner, hvor den nye vin flød fra dagen lang, så Commodus og hans gæster kunne få vin ad libitum.
Paradoksalt nok var det netop vin – i forgiftet udgave – der var med til at koste den lettere sindssyge og forhadte kejser livet i en alder af 34 år. Det var hans elskerinde, Marcia, der forgiftede vinen – kejseren blev dog kun svækket af giften, hvorpå Marcia tilkaldte den unge atlet Narcissus, som kvalte ham.
Commodus var i øvrigt den onde kejser, som blev portrætteret af Joaquin Phoenix i filmen Gladiator fra år 2000.
Man kan læse mere om fundet af vineriet ved at klikke her.
I billedteksten nævner vi kottabos - denne selskabsleg kan man læse mere om i VinAvisens "Vin for Begyndere".


Flaskerne er uden etiketter, og indholdet er udrikkeligt, så den gamle "kronings-øl" skal udelukkende ses som et samleobjekt. Foto: Greene King Brewery.

Kronings-øl fra 1937

Storbritannien glæder sig til årets store begivenhed, kroningen af Charles d. 3., som finder sted d. 6. maj. Og der er penge at tjene på alverdens ting og sager, der bliver fremstillet i anledning af begivenheden.
Et af landets store bryghuse, Greene King – der også ejer 2700 pubber samt restauranter og hoteller – kan byde på en helt særlig "kronings-ale" i forbindelse med kroningen. Brygget er langt fra nyt men stammer fra 1937 – dengang, hvor britiske Edward d. 8. skulle krones til konge. Forberedelserne tog et helt år, men kroningen blev aflyst, da Edward valgte kronen fra til fordel for Wallis Simpson.
Simpson var amerikaner og havde været gift to gange før, og dengang kunne et medlem af det britiske kongehus ikke være gift med en fraskilt kvinde.
Flaskerne med kroningsbrygget blev gemt ad vejen i en kælder hos Greene King, som siden hen blev muret til. De blev først fundet i 2011, da man skulle udskifte et gulv i bryggeriet.
Frem fra mørket dukkede de mange flasker, som var begravet under et tykt lag spindelvæv.
Dagen før Charles’ kroning bliver en større del af flaskerne bortauktioneret, og samtlige indtægter går til velgørenhedsorganisationen The Prince’s Trust.


Dom Pérignon champagne har i årevis indgået i Singapore Airlines' sortiment af vine til top-passagerklasserne. Foto: Singapore Airlines.

Bedste vine højt til vejrs

Hvert år i de sidste 37 år har det britiske magasin Business Traveller uddelt prisen ”Cellars in the Sky Award” til de flyselskaber, der serverer de bedste vine på flyturen – vel at mærke på business class og første klasse. Vinene på turistklasse finder magasinet åbenbart ikke værd at bedømme.
For nylig offentliggjorde magasinet prisvinderne fra 2022. Og det blev (igen igen) Singapore Airlines, der med hele fem guldmedaljer løb med hovedprisen, Best Overall Cellar. Det kræver da også noget rigtig god vin for at sluge den ekstremt høje billetpris. Den ligger i omegnen af 50.000 kr. tur-retur på 1. klasse fra København til Singapore!

22 selskaber deltog


Ethvert flyselskab kan deltage og vælge at indsende højst to rødvine, to hvidvine, en rosé, en mousserende og en hedvin eller dessertvin fra hver af de to passagerklasser. Herefter blindsmages og bedømmes vinene af et fem mand stort dommerpanel af Masters of Wine og andre vinprofessionelle. Vinene bedømmes efter 100-point skalaen, og dommerpanelet, der blindsmager samtlige vine, varierer fra år til år. Sidste år var der 22 flyselskaber, der valgte at deltage – hvem der vandt hvad og for hvilke vine, kan man se ved at klikke her.

Kommentar fra champagneproducent

I sidste uge nævnte vi, at champagnehuset Telmont har lanceret den hidtil letteste champagneflaske på kun 835 gram. Og vi tilføjede, at vi havde vejet en tom flaske crémant, der kun vejede 769 gram.
Man kan altid blive klogere på vinens verden – og det er vi blevet her på VinAvisen med nedenstående kommentar fra Solveig Tange, der bor i Champagne og ejer champagnehuset Tange-Gérard sammen med sin mand. Hende kan man læse mere om i VinAvisens Blå Bog.
- Sammenligningen mellem en champagneflaske og en crémantflaske er fristende, hvis man lige har en flaske crémant ved hånden. Men der er ikke de samme krav til sidstnævnte flaske som til champagneflasken.
Champagne har et tryk på 6 bar, mens en crémant kun har et tryk på 3,5 bar – hvorfor flaskens vægge ikke behøver at være helt så tykke.
Lovkravet til et tryk i en flaske crémant fremgår på dette link fra INAO (scroll lidt ned på siden…).

Sjældent det sker


Solveig Tange kommer også med følgende lille historie:
- Vi oplevede selv forleden, at en flaske champagne sprang i hænderne på os under flytning. Det er virkelig sjældent, det sker - jeg er ikke sikker på, vi har oplevet det før.
- Det siger sig selv, at det kan være farligt, så det er godt at vide, at det er en sjælden oplevelse.
- Hos os synes vi, det er super, hvis flaskerne kan lettes lidt, fordi vi så kan pakke lidt mere på en palle uden at trykke de nederste kasser.
- Det er dejligt, at Telmont har taget dette initiativ, og vi går ud fra, at de lettere flasker hurtigt vil blive standard, hvis deres flaske er stærk nok.


Kurven viser, hvordan verdens vinmarksareal er skrumpet fra år 2000 til 2022. Fra OIV's rapport.

Højeste vinsalg nogensinde

OIV (Office International de la Vigne et du Vin) er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesserer.
Hvert år tager OIV pulsen på den globale vinsituation, og organisationen er netop kommet med tallene for 2022. For det meste er der ikke de store udsving sammenlignet med 2021 – dog har inflationen, energikrise og problemer med forsyningskæderne sat sit præg på året. Nedenfor bringer vi et udpluk af oplysningerne. Man kan læse rapporten fra OIV i sin helhed ved at klikke her.

Fire fakta fra vinens verden


* På verdensplan blev der drukket 232 millioner hektoliter vin, hvilket var 2 mio. mindre end i 2021. En af årsagerne til nedgangen var stigende forbrugerpriser.
* Den samlede vinproduktion lå sidste år på 258 mio. hektoliter – en nedgang i produktionen på kun 1%.
* Det helt store udsving gjaldt eksporten. Den mængde vin, der blev eksporteret i 2022, var mindre end året før. Til gengæld blev der i værdi eksporteret vin for hele 36,7 milliarder euro (cirka 374 mia. kr.), hvilket var en hidtidig rekord og 15% mere end i 2021.
* Globalt bredte vinmarkerne sig i 2022 sammenlagt over 7,3 mio. hektar, hvilket er en reducering på kun 0,4% i forhold til året før. Til gengæld har der været en støt nedgang i vinmarksarealet gennem de seneste cirka 20 år, hvilket fremgår af grafen på illustrationen til venstre..


Nonnerne nyder naturligvis selv vin af egen avl. Her smages der på de gode sager.

Nonnernes vinsø

Det er ikke kun franske og spanske vinproducenter, der fra tid til anden lider under en vinsø. Det er de vinproducerende nonner i Sint Catharinadal i den hollandske by Oosterhout et eksempel på.
Det hele startede i 2014, da nonnerne havde problemer med at skaffe penge til løbende at vedligeholde deres kloster. Men så fik de en idé: De ville anlægge en vinmark og begynde at fremstille og sælge vin – hvilket ikke er så tosset, da Holland faktisk kan producere ganske udmærkede vine.
Siden da har nonnerne, som selv står for fremstillingen i vineriet, med succes solgt deres vin i klostrets egen vinbutik. Deres vine er blevet så anerkendte, at det hollandske flyselskab KLM sidste år ville indgå en aftale med nonnerne om at sælge vinene om bord på flyene.
Alt tegnede godt, og vækstsæsonen 2022 bød på ekstremt varmt og tørt vejr i Holland, hvilket resulterede i den største druehøst, Sint Catharinadal nogensinde har haft.

Øl er "ikke passende"


Aftalen med KLM blev dog ikke til noget, så nu brænder nonnerne inde med omkring 60.000 flasker hvidvin og rødvin.
De henvendte sig derfor til landbrugsorganisationen Breda Maakt, som hjælper producenter af forskellige afgrøder med at komme af med deres overskudslager.
Foreløbig har organisationen solgt 5000 af nonnernes flasker – men der er lang vej igen.
Breda Maakt har hjulpet klostret med at lave en lille marketings-video – den kan ses ved at klikke her.
Det er ikke så ofte, man hører om nonner, der laver vin. Øl derimod bliver der brygget i store mængder rundt om i Europas klostre. Men som priorinden Maria Magdalene har udtalt til de hollandske medier, så finder nonnerne ikke øl "passende i et kloster". Vin derimod nævnes ofte i biblen og har dermed en direkte forbindelse til Jesus.


Til fri afbenyttelse for branchen

Importfirmaer og vinhandlere er meget velkomne til at citere vore anmeldelser – selvfølgelig mod kildeangivelse: VinAvisen.dk.
Og så vil vi gerne gøre opmærksom på, at vi til brug for firmaer, der vil slå et slag for vine, som har fået topkarakteren 5 stjerner, har fremstillet det gyldne logo til venstre. Det kan frit bruges i alle ønskede sammenhænge – til annoncer, skilte, bannere, flasker osv.
Grafikken er lagt ud på nettet i høj opløsning og kan hentes som en GIF-fil eller som en PDF.
Vi har også lavet et logo af "sølv" til de vine, der har opnået fire stjerner. Også denne grafik er lagt ud på nettet til fri afbenyttelse og i høj opløsning og kan hentes som en GIF-fil eller som en PDF.

Melorme og maltwhisky

Den skotske organisation Scotch Malt Whisky Society (SMWS) er kendt for at afholde nogle temmelig alternative whiskysmagninger.
I anledning af organisationens 40-års jubilæum afholdt den for nylig en smagning i London, hvor forskellige skotske maltwhiskyer blev matchet med en række spiselige insekter. Det er rigtig nok alternativt men også aktuelt, da insekter af mange udråbes til morgendagens fødekilde. Og netop i London har flere forretninger specialiseret sig i salg af de spiselige insekter.
Melorme, fårekyllinger og græshopper var blandt lækkerierne. Fx blev melormene matchet med Disco Diva - en 12 år gammel whisky fra Speyside - mens græshopperne fik følgeskab af Raspberry Fields Forever.

Skorpion med whisky til


Herhjemme kan man jo også få både maltwhiskyer og spiselige insekter – måske en idé til næste smagning i whisky-klubben?
Som punktum for smagningen fik deltagerne lov til selv at matche whisky med skorpioner. Her på VinAvisen vidste vi ikke, at man kunne spise den slags leddyr, men det kan man altså, og ifølge nogle af deltagerne smagte skorpion lidt hen i retning af saltkringle.
SMWS har tidligere afholdt smagninger, hvor whiskyer blev parret med forskellige slags parfumer – og en smagning på toppen af det skotske bjerg Munro.
Den gamle flaske og den seddel, som den indeholdt. Fra en lille film på familien Illmans hjemmeside.

Ældste flaskepost nogensinde

Verdens ældste flaske vin (med indhold) er dateret til omkring år 350 f.Kr. Den blev fundet i 1867 i Tyskland nær byen Speyer og har siden da været udstillet på Historical Museum of the Palatine i samme by.
I 2018 fandt man så verdens ældste flaskepost. Den blev fundet af Tonya Illman, da hun gik tur på stranden på øen Wedge Island i Western Australia. Her så hun en flaske, der var halvt begravet i sandet. Hun samlede den op og opdagede, at der inde i flasken var en lille, fugtig papirrulle, der var bundet sammen med sejlgarn.
Hun tog flasken med hjem og tørrede rullen i ovnen for at kunne rulle den ud og se, hvad der stod på den. Det viste sig, at sedlen var dateret 12. juni 1886, og at teksten på den var skrevet på tysk. En del af teksten opfordrede finderen af flasken til at notere, hvor den blev fundet og hvornår.
Tonya Illman henvendte sig til fagkundskaben på et lokalt museum for at få at vide, om der virkelig kunne være tale om så gammel en flaskepost.
Flasken og sedlen er siden hen blevet analyseret, og den er god nok - der er tale om verdens ældste flaskepost, og den har derfor fået en plads i Guinness World Records.

Har indeholdt genever


Museumsfolkene har fundet frem til, at flasken er fremstillet af det hollandske firma Daniel Visser & Zonen i Schiedam, og at den højst sandsynligt har indeholdt genever - den hollandske enebær-spiritus, som var forløberen for nutidens gin.
Flasken menes at være smidt over bord fra et stort tysk skib, der netop i 1886 passerede kysten i Western Australia på sin vej til Indonesien. Og man formoder, at den er skyllet i land kort tid efter, skibet var sejlet forbi.
Her har den så ligget begravet i sandet, lige indtil en orkan har delvist afdækket den.
Man kan læse mere og se en lille film om fundet på familien Illmans meget professionelle hjemmeside.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Lily Bollinger.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til en af Champagnes grand old ladies, Lily Bollinger. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Lily Bollinger (1899-1977) eller Elisabeth Law de Lauriston-Boubers, som var hendes rigtige navn, blev født i den franske by Touraine.
I 1923 giftede hun sig med Jacques Bollinger, der fem år før havde overtaget roret i sin families champagnehus. Ægteparret fik kun 18 år sammen, da Jacques Bollinger døde i 1941 og efterlod sin kone med en allerede da blomstrende virksomhed. Lily Bollinger valgte at drive champagnehuset videre - noget som vakte opsigt i den ellers mandsdominerede champagne-verden. Og hun drev det med stor succes i de næste 30 år.
Hun videreførte sin mands arbejde med at opkøbe vinmarker og nåede i sin tid i chefstolen at fordoble Bollingers vinmarksareal.
Lilly Bollinger sørgede for at få et indgående kendskab til, hvordan man fremstiller god champagne - og vidste derfor også, at det kræver druer af top-kvalitet. Under anden verdenskrig, hvor det stort set var umuligt at opdrive benzin, var hun kendt for at cykle rundt til alle vinmarkerne for at kontrollere druerne og snakke med markarbejderne om kvaliteten.
Det var noget, der gav respekt hos Champagnes øvrige vinproducenter.
Det samme gjorde hendes store indsats for at hjælpe folk i nød. Når byerne i omegnen blev bombet, gav hun husly til de mange indbyggere, der blev efterladt uden tag over hovedet, ligesom hun også hjalp til økonomisk med genopbygningen af deres huse.
Efter krigen rejste hun verden tynd for at markedsføre sin champagne og var derigennem i høj grad med til at gøre Bollinger til den store succes, champagnehuset er i dag uden for Frankrigs grænser.
Lily og Jacques Bollinger fik ingen børn, og i 1971 overlod hun ledelsen af champagnehuset til sin nevø, Claude D’Hautefeuille.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Astrid Frandsen har hørt om begrebet kogt vin og vil godt vide, hvad det er for noget.
* For det første kan det være vin, der har været udsat for alt for meget varme – uden at vinen dog ligefrem er blevet kogt. Almindeligvis tager en flaske vin ikke skade af at ligge i stuetemperatur, hvis den skal nydes inden for et overskueligt tidsrum. Men den kan tage skade af at stå i solen i en vindueskarm eller ligge over en radiator. Så får den en karakteristisk "kogt" duft og smag.
* For det andet kan der være tale om den søde franske vin cuit, der fremstilles ved, at man opvarmer druemosten uden dog at bringe den i kog. På den måde reduceres mosten til cirka halvdelen, hvorefter man lader den koncentrerede og sukkerholdige most gære. Resultatet bliver en aromatisk og sød vin, som man traditionelt i Provence drikker til de tretten desserter, der afslutter juleaftens gros souper.
* For det tredje kan det være den italienske vino cotto, der nedstammer fra de gamle romere. De kogte deres vin og vinmost for at holde eddikedannelse og anden dårligdom væk og konservere de dyre dråber. I dag fremstilles den italienske vino cotto i regionen Marche og i store dele af Abruzzo, men det er ikke noget, der billiges af loven. Faktisk er det forbudt at fremstille vinen med henblik på salg. Men det er naturligvis ikke det samme som at forbyde den. Nogle af produkterne er faktisk meget fine, andre er lidt mere "hjemmelavede".
* For det fjerde har også schweizerne en vin cuit, der laves af rødvin, som koges sammen med pærer og æbler i et døgn, indtil massen er tyk og sirupsagtig. Den schweiziske vin cuit smager lidt hen ad kogte, tørrede svesker, men bare meget mere raffineret med spor af rødvin.


Ugens vinøse billede

Per Rasmussen har taget dette smukke billede af en skråning nord for den italienske by Lucca. Engang groede der vinstokke på disse smalle terrasser, men tiden er ikke mere til det krævende og dyre terrasse-arbejde. I dag er skråningen dækket af villaer, hvis ejere til gengæld har nogle temmelig smalle græsplæner.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-734
Billede 569-594Billede 595-621


734 Den 397 trin høje Spitzhaustreppe befinder sig i Radebeul i Sachsen (foto © DWI/Erik Gross).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

FB Dumont Brut, Caves de Wissembourg, Frankrig, lav alkohol (10,5%)

70 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 60 kr., Skjold Burne

En mousserende vin med en noget kontant mousse og en fin duft af grønne druer samt en smag af saftige æbler.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cava Nuría de Montargull Brut Reserva, Miquel Pons, Trepat, Cava, Spanien, 2022, lav alkohol (11,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker, Copenhagen Cava

En økologisk mousserende vin med en smuk klar appelsinfarve og et hav af små vedvarende bobler. Boblerne formidler en dejlig duft af mirabeller og en elegant, tør og fyldig smag med noter af friske æbler. 100 kr. ved 6 flasker er en yderst favorabel pris for en mousserende vin af så god en kvalitet.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pasas, Yecla, Spanien, 2022, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 27. april: 39 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En god vegansk hvidvin med duft af kærlighedsfrugt og en dejlig vinøs smag, hvor Sauvignon Blanc-druens eksotiske frugtnoter holdes i ave af Viuras mere stringente og fint krydrede frugt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Slow Press, Chardonnay, Californien, USA, 2020, middel alkohol (14%)

En lækker fadmodnet Chardonnay med en meget aromatisk duft af vanille og tørrede abrikoser. Smagen er blød, cremet og fyldig med moden pære og strejf af banan og vanille. Nyd vinen til fx stegt laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Cornevent, Château du Cray , Chardonnay, Montagne 1er Cru AOC, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

329 kr., pris ved 6 flasker: 259 kr., YouAndWine

En Bourgogne-hvidvin i absolut top-gear. Den er elegant med frisk citron, flint og mineralske noter i duften og med en kompleks og tilpas tør smag med citrusfrugter, grønne druer og lidt eg efter 12 måneders modning på fade.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Esprit, Camparnaud, Vin de France, Frankrig, 2022, lav alkohol (12%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En lys rosévin på druerne Grenache, Cinsault og Syrah - og en fantastisk dejlig og elegant vin med en mild duft af ribs og en liflig og saftig smag af friske røde bær og rabarber. Det er vinen til en lun forårsdag på terrassen eller altanen - eller til en let sommersalat. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Maggiolini, Terra Siciliane, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En god uhøjtidelig økologisk rødvin - en rigtig pasta-pizza vin med duft af brombær og blåbær og en fyldig frugtsmag. En vin, mange vil kunne lide, og til tilbudsprisen ved 6 flasker sagen til en større fest. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Il Torcolo, Fabiano, Bardolino Classico DOC, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

100 kr., Skjold Burne

En let og let drikkelig rødvin med saftig frugt og en lang og blød eftersmag. Her er milde noter af solbær og friske brombær samt hyldebær i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Copper Lane Reserve, Coastal Region, Sydafrika, 2022, høj alkohol (15%)

100 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

I denne rødvin forenes Shiraz-druens krydrede noter med Merlot-druens bløde runde frugt. Et rigtig godt makkerskab, der resulterer i en indtagende, varm og let drikkelige vin - og en glimrende all round vin til både kødretter og cremede oste. Køb seks flasker på tilbud, nyd et par af dem, og gem resten til sommerens grill-retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don Carlo Riserva, Nero d'Avola, Sicilia DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

134,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En dyb duft af modne brombær og en fyldig smag med en forførende bærsødme. Sådan er denne dejlige rødvin fra Sicilien. Eftersmagen slutter rundt og blødt og med en lille krydret note som giver modspil til frugtsødmen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Miocène, La Tour Coste, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

140 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Med sine kraftige krydrede noter og saftige kødsmag er dette en typisk rød Rhône. Her er aromatisk peber, salvie og fine bærnoter, der ligger og lurer lige neden under. Drik vinen til sammenkogte kød- eller grøntsagsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Grosset, Brotte, Cairanne AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (15,5%)

160 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 130 kr., Skjold Burne

Cairanne er en af cru'erne i Côtes du Rhône Villages. Og der fremstilles dejlige rødvine her - som fx denne. Vinen byder på et opbud af krydrede noter, kraft og saft og en fin og frisk bærsyre til slut. Det er så afgjort en vin, der skal ledsages af mad, og gerne en lidt fed en af slagsen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arena y Caliza, Ribera del Duero DO, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

175 kr., introtilbud: 148,75 kr., Barbastro Vin

Lad lige vinen få lidt luft, så folder den sig ud med al sin dejlige aroma. Der er lidt syltede kirsebær og eg over duften, mens smagen er intens og tæt, kompleks med vanille og krydrede noter og med en god syre til mad. En helt igennem harmonisk vin, der vil egne sig fint til lidt kraftige oste eller en sammenkogt kødret.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen