
En klase Sangiovese i en vinmark i Montalcino. Foto: Wikipedia/O. Strama.
Styr på Italiens druer 
Der findes omkring 500 lokale druer i Italien - og derudover adskillige internationale. Nu har Istituto di Servizi Per il Mercato Agricolo Alimentare (ISMEA) kortlagt, hvilke ti druer, der er de mest udbredte på italiensk jord.
Det gjorde ISMEA også i 2005 og 2013, og der har været en vis udvikling for nogle af druernes vedkommende.
Nedenfor bringer vi top-ti listen med et par ord om udbredelse og ændringer siden 2005.
Topti-listen
1. Sangiovese: 67.634 hektar. Italiens mest udbredte drue og Toscanas store rødvinsdrue, der ikke mindst er forbundet med vinene fra Chianti og Montalcino.
2. Glera: 38.892 hektar. Den grønne drues store succes skyldes ene og alene verdens glæde for den let perlende Prosecco fra Veneto. Arealet med Glera er af samme årsag vokset med hele 223% mellem 2005 og 2021.
3. Pinot Grigio: 32.335 hektar. Grøn drue, der især dyrkes i Friuli, Alto Adige og Veneto.
4. Montepulciano: 30.829 hektar. Blå drue, der er udbredt i Abruzzo, hvor den lægger most til rødvinen Montepulciano d’Abruzzo.
5. Trebbiano Toscana: 30.006 hektar. Grøn drue, hvis udbredelse er faldet med 30% mellem 2005 og 2021.
6. Merlot: 24.209 hektar. Druen dyrkes blandt andet i Veneto og Toscana samt på Sicilien og anvendes mest i blandings-rødvine.
7. Chardonnay: 23.635 hektar. Den grønne drue dyrkes flere steder i Italien. Mellem 2005 og 2021 voksede arealet med Chardonnay med 23%.
8. Barbera: 19.814 hektar. Blå drue, der er uløseligt forbundet med Piemonte.
9. Nero d’Avola: 16.456 hektar. Blå drue, der især er udbredt på Sicilien.
10. Trebbiano: 15.725 hektar. Grøn drue, der primært dyrkes i Emilia-Romagna.