Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2023



En klase Sangiovese i en vinmark i Montalcino. Foto: Wikipedia/O. Strama.

Styr på Italiens druer Del på Facebook

Der findes omkring 500 lokale druer i Italien - og derudover adskillige internationale. Nu har Istituto di Servizi Per il Mercato Agricolo Alimentare (ISMEA) kortlagt, hvilke ti druer, der er de mest udbredte på italiensk jord.

Det gjorde ISMEA også i 2005 og 2013, og der har været en vis udvikling for nogle af druernes vedkommende.
Nedenfor bringer vi top-ti listen med et par ord om udbredelse og ændringer siden 2005.

Topti-listen


1. Sangiovese: 67.634 hektar. Italiens mest udbredte drue og Toscanas store rødvinsdrue, der ikke mindst er forbundet med vinene fra Chianti og Montalcino.
2. Glera: 38.892 hektar. Den grønne drues store succes skyldes ene og alene verdens glæde for den let perlende Prosecco fra Veneto. Arealet med Glera er af samme årsag vokset med hele 223% mellem 2005 og 2021.
3. Pinot Grigio: 32.335 hektar. Grøn drue, der især dyrkes i Friuli, Alto Adige og Veneto.
4. Montepulciano: 30.829 hektar. Blå drue, der er udbredt i Abruzzo, hvor den lægger most til rødvinen Montepulciano d’Abruzzo.
5. Trebbiano Toscana: 30.006 hektar. Grøn drue, hvis udbredelse er faldet med 30% mellem 2005 og 2021.
6. Merlot: 24.209 hektar. Druen dyrkes blandt andet i Veneto og Toscana samt på Sicilien og anvendes mest i blandings-rødvine.
7. Chardonnay: 23.635 hektar. Den grønne drue dyrkes flere steder i Italien. Mellem 2005 og 2021 voksede arealet med Chardonnay med 23%.
8. Barbera: 19.814 hektar. Blå drue, der er uløseligt forbundet med Piemonte.
9. Nero d’Avola: 16.456 hektar. Blå drue, der især er udbredt på Sicilien.
10. Trebbiano: 15.725 hektar. Grøn drue, der primært dyrkes i Emilia-Romagna.




Gitte og Jan Lunde, der ejer Nygårdsminde Vingård i Brønderslev i Vendsyssel, er blandt de producenter, der åbner dørene på Dansk Vindag.

Besøg de danske vingårdeDel på Facebook

Rigtig mange danske vinbønder krydser fingre for, at vejret bliver godt d. 2. september. Her afholdes nemlig Dansk Vindag, hvor vingårde i hele landet åbner dørene for enhver med glæde for vin, skænker smagsprøver og tilbyder guideture i vinmarkerne.
Det er en ideel lejlighed til at få svar på spørgsmål omkring dansk vindyrkning - og måske få gode råd til, hvordan man selv kommer i gang med at dyrke vin.
Officielt holder vingårdene åbent mellem kl. 13 og 15 - men hos rigtig mange af dem er åbningstiden en hel del længere i begge ender.
Hos flere af erhvervsproducenterne er der mulighed for at købe vine med hjem.
Det er Foreningen Dansk Vin, der i samarbejde med vingårdene står bag Dansk Vindag, hvis første udgave blev afholdt i 2003. I år er der således tale om en 20-års jubilæums version.
Man kan læse mere om dagen på foreningens hjemmeside - hvor der også er et kort med markering af de mange vingårde, der deltager i arrangementet. Og af deres hjemmesider fremgår det så, hvad de tilbyder på selve dagen.


Vine fra Irma får ny hyldepladsDel på Facebook

Irma-butikkerne lukker nu på stribe, og flere læsere har spurgt os, om vi ved, hvad der sker med Irmas vinsortiment.
Vi har måttet være svar skyldig, men nu er planen for sortimentet klar. Nogle vine udgår, men cirka 90 af dem kommer fra og med uge 39 på hylderne i henholdsvis Coop (SuperBrugsen og Kvickly) og Coop365Discount-butikkerne, hvilket ikke mindst vil give et stort løft til sidstnævnte butikker.
Vi har spurgt Coop, hvilke fem top-sællerter, der tilflyder hver af de to forretningskæder. Dem har vi listet nedenfor.
Og hvis man klikker her, kan man se den fulde liste over vine fra Irma, der snart får et nyt hjem hos enten 365- eller Coop-butikkerne.

Fra Irma til Coop365Discount


* Ricarico Prestige
* Falasco Ripasso Superiore
* Era Grüner Veltliner
* Giordano Puglia Rosso Organic
* Tesauro R

Fra Irma til Coop (Kvickly og SuperBrugsen)


* Upupa
* Cuvee Dissenay
* Dulong Cremant Bordeaux
* Simple Life
* Raccolto


Et meget lille udpluk af de mange flasker Screaming Eagle, der kommer under hammeren. Foto: Christie's.

Største samling Screaming Eagle på auktion Del på Facebook

For 20 år siden afholdt Christie’s en auktion med titlen “California Only”, der udelukkende omfattede kultvine fra USA’s største vindstrikt.

Nu sker det igen, og det er auktionshusets afdeling i Los Angeles, der står bag den nye udgave af “California Only”. Det bliver en online-auktion med startskud 1. september, og der er masser af top-kræs blandt flaskerne.
Højdepunktet er den største samling af Screaming Eagle fra én og samme ejer, der nogensinde er kommet på auktion. Samlingen omfatter hele 20 forskellige årgange og flere flasker af hver årgang. Flaskerne sælges enten enkeltvis eller i partier med flere flasker, og højeste vurderingerne spænder fra 1800 og 14.000 dollars (cirka 12.300 og 95.500 kr.).

Højst 10.000 flasker årligt


Vinene er i sin tid købt direkte fra Screaming Eagle og har ifølge Christie’s været opbevaret under perfekte forhold.
Screaming Eagle, der fremstilles i Napa, er nok USA’s mest berømte rødvin, og herhjemme - når ellers den er til at få fat i - ligger prisen på omkring 30.000 kr. flasken. Der fremstilles da også kun mellem 6000 og 10.000 flasker årligt.
Ud over samlingen af Screaming Eagle omfatter auktionen andre californiske kultvine, heriblandt store flaskestørrelser af Groth Reserve Cabernet 1985 og Stags Leap Cask 23 1985.
Man kan se samtlige vine - og byde på dem, når tiden er inde - ved at klikke her.

VinAvisen i ChablisDel på Facebook

Vi fortsætter turen i Chablis med besøg hos distriktets store kooperativ og vinhuset Jean-Marc Brocard, hvis grundlægger fik sin første vinmark i bryllupsgave.


I de kolossale ståltanke gærer druemost leveret af kooperativets 250 medlemmer, der til sammen dyrker 1250 hektar marker.

12. postkort fra Chablis:
Det helt store kooperativ Del på Facebook

Man føler sig meget lille, når man træder ind i kooperativet La Chablisiennes vineri med de kolossale vintanke. Kooperativet blev grundlagt i 1923. Mellemkrigsårene var hårde for vinbønderne i Chablis, og målet med Société coopérative La Chablisienne, som kooperativet dengang blev døbt, var at styrke økonomien for den enkelte vinbonde ved at stå sammen om vinfremstilling og markedsføring af vinene.

I dag fremstiller La Chablisienne mere end 25% af al den vin, der årligt bliver produceret i Chablis, og kooperativet kan i år fejre sin 100 års fødselsdag med sine i alt 250 medlemmer og en årlig omsætning på 50 millioner euro (cirka 373 mio. kr.).
Den gode omsætning skyldes ikke mindst eksporten, idet kooperativet eksporterer 60% af produktionen til 90 forskellige lande - heriblandt Danmark, hvor vinene forhandles af Philipson Wine.



Ved brug af Dyogéna-systemet består det manuelle arbejde i at fastgøre slangerne til fadene og at klikke på en skærm, da processen i høj grad er digitalt styret.

13. postkort fra Chablis:
Rensning med ultralydDel på Facebook

I sidste uge bragte vi et billede, der viste, hvordan man rensede fade hos Domaine Laroche. Det var på den gode gammeldags måde, hvor fadene to ad gangen fik en ordentlig omgang med en højtrykspuler.
Hos La Chablisienne anvender man et relativt nyt system, når det gælder vinfade, fra firmaet Dyogéna, hvor der først spules vand ind i fadene, hvorefter der sendes ultralydbølger i samme retning.
Ultralydbølgerne danner små kraftige bobler, som sender vandet ud i hver en sprække og dermed sørger for en ekstra effektiv rensning. På sin hjemmeside lover Dyogéna fx, at brettanomyces, en gærsvamp, som bevirker, at vinen kommer til at lugte og smage metallisk og kedeligt, fjernes med 100% garanti.
Dyogénas system ankommer i en varevogn og rulles ud fra bagenden af bilen. Det tager mellem 5 og 15 minutter at rense et fad – alt efter, hvor beskidt det er.
Ultralydsrensning er kendt fra både fødevare- og medicinalindustrien, men er altså nu også blevet godkendt til vinfade af Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV) ved universitetet i Bordeaux.


Efter smagningen hos La Chablisienne, hvor vi smagte 25 forskellige vine, var smagningen af Orions to vine noget af en kontrast.

14. postkort fra Chablis:
En ung generation med nye ideerDel på Facebook

En ny generation af unge vinproducenter er godt i gang med at ændre på traditionerne i vinmarker og vinerier. I dag er knap 25% af Chablis’ producenter under 40 år, og mange af dem har fået erfaring fra ophold i andre vinlande.
De er ikke bange for at eksperimentere, og fælles for de fleste af dem er et ønske om at skabe terroir-baserede vine og at indføre økologisk vindyrkning. Fra 2019 til 2021 er det vinmarksareal, der er under omlægning til økologi, blevet tredoblet.
En af de unge producenter er Léa Schaller, der overtog vinhuset fra sin far for få år siden og straks omdøbte det til Domaine Orion efter et nummer fra bandet Metallica.
Vinhuset, der ligger i Préhy på grænsen mellem Chablis og det øvrige Bourgogne, ejer kun 10 hektar marker, som Lea Schaller dyrker økologisk.
Hun fremstiller kun to forskellige vine, en Petit Chablis og en Chablis. Men sikke dejlige vine – sprøde, mineralske og velstrukturerede. Herhjemme forhandles de af Jysk Vin. (Fortsættes nedenfor...).


Jean-Marc Brocard med sin søn Julien, der i dag står i spidsen for vinhuset. Hans bror og søster er også involveret i den daglige drift.

15. postkort fra Chablis:
Da sønnen gik ind for biodynamik... Del på Facebook

Da Jean-Marc Brocard giftede sig med sin barndomskæreste, Claudine, gav hans svigerfar, der var vinbonde, ham 1 hektar vinmark i bryllupsgave. Og den var godt givet ud – selv om Jean-Marc dengang ikke havde den store viden om vin.

I dag er den ene hektar blevet til 220 hektar vinmarker og 3,5 millioner årlige flasker under mærket Domaine Jean-Marc Brocard.
For mere end 20 år siden overtog Jean-Marcs søn, Julien, roret som vinmager i familiefirmaet – og det var med nye ideer i ærmet. Han ville gerne dyrke vin efter biodynamiske principper – hvilket hans far ikke lige var med på. Så Julien fik lov til at ”lege” med en lille vinmark, der lå et godt stykke vej væk fra familiens andre marker og vineri. Domaine Jean-Marc Brocard skulle jo nødig kædes sammen med den slags eksperimenter…
I dag er 70 hektar af vinhusets marker økologisk certificerede, mens 40 hektar også har en biodynamisk certificering.
Jean-Marc, som i dag er 77 år, kommer stadig forbi vinhuset – mest for at fortælle Julien, hvad han bør gøre eller ikke gøre, lød det med et glimt i øjet fra eksportdirektøren Guillaume Hoog, der viste os rundt.



Kirken Saint-Claire ligger omgivet af vinstokke. Den blev opført i 1500-tallet, endte senere som en ruin og blev genopført i 1800-tallet.

16. postkort fra Chablis:
Slog dem ihjel med en forkDel på Facebook

Julien Brocards næste projekt er at plante 30.000 buske og træer omkring vinhusets vinmarker. Det øger biodiversiteten og giver fugt til jorden. Projektet vil strække sig over de næste fem år.

Midt i en af vinmarkerne ligger kirken Saint-Claire, hvis ældste dele er fra 1500-tallet. Kirken hører til landsbyen Préhy, men er af uvisse årsager opført midt ude blandt vinmarkerne.
Hos Jean-Marc Brocard har kirken lagt navn til en af de i alt 23 vine, vi smagte. Og det var – som mange af de andre vine – en dejlig og raffineret hvidvin med udpræget mineralitet.
Faktisk fremstiller vinhuset hele 40 forskellige vine, og årsagen er, at hvert terroir i markerne får lov til at komme til udtryk i deres egen vin.
Vi smagte også en Premier Cru-vin med navnet "Mort d’homme" (død mand), og bag den gemmer der sig en ganske særlig historie.
Vinmarken Mort d’homme er en del af en større mark, og dens ejer ville for enhver pris forhindre uindbudte gæster i at trænge ind i marken. Og han opnåede sit mål ved at true dem - og undertiden slå dem ihjel - med en fork!
Herhjemme forhandles vinhusets vine af Løgismose.
Næste uge aflægger vi endnu nogle producenter et besøg - og giver et par tip til gode restauranter i Chablis by.



Vinmarker i Franciacorta med
Borgen Castello di Gussago la Santissima i baggrunden.
Foto: Wikipedia/Fabio Ingrosso.

Første druer høstet i ItalienDel på Facebook

Startskuddet til druehøsten i Italien har lydt, og de første druer blev høstet i Franciacorta, der er berømt for sin mousserende vin.
I de kommende uger vil Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc og Erbamat blive høstet og bragt til vinerierne.
Vinene fra Franciacorta er ikke så kendte i Danmark - hvilket ikke er så mærkeligt. Sidste år blev der i alt solgt 20 millioner flasker af den mousserende vin, og de 88% af dem gik til det italienske hjemmemarked.
Men eksporten er steget i de senere år, og foreløbig er det Schweiz, Japan, USA, Tyskland og Belgien, der er de største markeder. Man kunne godt ønske, at der også kom flere af de dejlige mousserende Franciacorta-vine på danske hylder…


Foto: Unsplash/Annie Spratt.

Blomsterbuketter og vinDel på Facebook

Når der er fest, er der ofte blomster på bordet. Og her er det ikke ligegyldigt, hvordan buketterne ser ud, når vinen skal nydes.

Det viser en ny - og noget speciel - britisk undersøgelse foretaget i et samarbejde mellem The Secret Vine og UK Centre for Excellence on Wine Research ved Plumpton College.
41 briter deltog i undersøgelsen – der også omfattede otte blomsterbuketter og to forskellige vine.
Buketterne var forskellige men kunne inddeles i to typer: De lette og delikate i sarte rosa, violette og blå nuancer og så de mere kompakte og robuste i rød, orange og gul.
Vinene i undersøgelsen var en ligeledes delikat Pinot Noir fra Australien og en kraftig og robust rødvin på Tannat fra Uruguay.

Vil udvide undersøgelsen


Deltagerne blindsmagte vinene med udsigt til de forskellige buketter – en buket ad gangen. Og det foregik online, så blomsterduften ikke kom til at spille en rolle. De blev bedt om at beskrive vinene og vurdere dem på en skala fra delikat (0) til robust (10).
Det viste sig, at begge vine generelt blev bedømt til at være lettere og mere delikate, når de blev smagt med udsigt til de ligeledes delikate buketter sammenlignet med bedømmelsen ved synet af de robuste buketter eller ingen blomster overhovedet.
Lederen af undersøgelsen, professor Heber Rodrigues, vil nu udføre lignende forsøg med deltagere fra andre lande og fra forskellige generationer for at se, om alder og kulturel baggrund spiller en rolle for resultatet.
Undersøgelsen er offentliggjort i International Journal of Gastronomy and Food Science under den lange titel ”Wine tasters’ sensory response to delicate and robust flower arrangements”.


Med i købet får The Fladgate Partnership den berømmede portugisiske vin Principal.

Portvinsfirma på indkøbDel på Facebook

Det store portvinsfirma The Fladgate Partnership ejer 500 hektar vinmarker i Portugals Douro-dal og portvinsmærkerne Taylor’s, Croft, Fonseco og Krohn.

Hidtil har firmaets CEO, Adrian Bridge, holdt fast ved, at The Fladgate Partnership udelukkende skal lave portvin, men nu har firmaet ifølge The Drinks Business købt et større vinfirma, der fremstiller rødvin, hvidvin, rosé og mousserende vin.
Der drejer sig om det portugisiske Ideal Drinks, der ejer 200 hektar vinmarker fordelt over hele tre distrikter, Minho, Dao og Bairrada.
Ideal Drinks er grundlagt i 2010 af den portugisiske forretningsmand Carlos Dias, der - før han kastede sig over vin - har skabt en formue på design og luksusure.

Vil leve op til efterspørgslen


Når Carlos Dias har valgt at sælge sit vinfirma, skyldes det, at hans eneste arving, en datter, ikke ønsker at føre firmaet videre.
Adrian Bridge har meddelt, at man faktisk i et stykke tid har overvejet at købe sig ind i bordvinenes verden - ikke mindst fordi et stort antal af The Fladgate Partnerships kunder rundt om i verden i stigende grad efterspørger portugisisk bordvin. Det samme gør de mange turister, der hvert år besøger Porto.
Indtil videre er vinene fra Ideal Drinks stort set kun blevet solgt i Portugal, men det bliver der nu lavet om på. Fra og med 1. september vil vinene indtage verdensmarkedet.



Den store vinlus føres gennem gaderne for til sidst at sprutte af fyrværkeri.

Fejring af sejren over vinlusenDel på Facebook

Lige om hjørnet - d. 7. og 8. september - afholdes en af sensommerens mest festlige festivaler, Festa della Filoxera. Løjerne foregår i den spanske by Sant Sadurni, cavaens hovedstad, og det, man fejrer, er sejren over Phylloxera vastatrix - den lille vinlus, der i slutningen af 1800-tallet truede med at udrydde samtlige af Europas vinmarker. Festlighederne omfatter en stor parade med folk udklædt som vinlus, og hvor hovedattraktionen er en 6 meter lang lus med spruttende fyrværkeri i begge ender.

Paraden bevæger sig gennem byens gader op til torvet foran kirken, hvor dansere udfører en særlig dans med kæmpestore masker på hovederne, ligesom der vises et teaterstykke om vinlusens hærgen og udryddelse. Det hele er selvfølgelig krydret med masser af sprudlende cava …
Man kan læse mere om festivalen ved at klikke her.

Den omvendte verden...Del på Facebook

Hvert år i de sidste mange år har vi kunnet fortælle, at eksporten af skotsk whisky er steget. Men i første halvdel af i år er den for en gang skyld faldet til 630 millioner flasker (70 cl) sammenlignet med samme periode i 2022. Og dykket lyder ifølge Scotch Whisky Association (SWA) endda på hele 20%. I værdi faldt eksporten med 3,6%.

SWA har ytret, at årsagen er, at forbrugerne på verdensmarkedet i det hele taget drikker mindre spiritus - og når de gør det, er kvaliteten, og dermed prisen, højere end førhen.
Intet er ændret, når det gælder de største eksportmarkeder for skotsk whisky. I værdi er det stadig USA, der ligger i front, mens Frankrig er den største aftager i antal flasker.

William T. Mullen har fået hele to gravsten på sin grav - begge udformet som Whiskey-flasker. Foto: Encyclopedia Alabama.

Whiskey-gravstenene i ClaytonDel på Facebook

Den lille by Clayton i den amerikanske stat Alabama er ikke særligt opsigtsvækkende. Men det er en af gravene på byens kirkegård.

Graven har hele to gravsten, idet også ”fodenden” er prydet med en sten, men det bemærkelsesværdige er stenenes udformning. De er hugget ud i granit og er formet som whiskey-flasker!
I jorden under gravstenene ligger resterne af William T. Mullen, og historien fortæller, at hans kone, Mary, gjorde alt for at få ham til at holde op med at drikke whiskey – dog uden succes. Til sidst truede hun ham med at sætte en gravsten formet som en whiskey-flaske på han grav – når nu han døde af druk. Og det blev så til hele to gravsten, da han lukkede sine øjne i en alder af kun 29 år.
Der er jo også dem, der selv vælger at få en gravsten med deres yndlings-alkohol – som fx de briter, der bestiller en gravsten til sig selv formet som et traditionelt Guinness stout ølglas. En sådan sten – i poleret sort granit med ”skumtop” af cremehvidt marmor kan man se i uge 12 2022.

En illustration af den store nye bygning.

Mere plads til BaileysDel på Facebook

Forbruget af likør har været stærkt dalende gennem mange år. Men når der står Baileys på etiketten, er det en anden sag. Mærket med den irske flødelikør ejes af det verdensomspændende spiritusfirma Diageo, og efterspørgslen fra verdensmarkedet er så stor, at firmaet nu er nødt til at udvide produktionsanlægget i Mallusk i det nordlige Irland.
For 10 år siden lød det globale salg af Baileys på 58,5 millioner liter – i 2022 lå det på 79,2 mio. liter, hvilket er en hidtidig rekord.
Den nuværende fabrik vil med et budget på 26 mio. pund (cirka 225 mio. kr.) blive udvidet med yderligere 7477 kvadratmeter i form af en spritny stor bygning. Bygningen skal blandt andet rumme medarbejderfaciliteter og lagerplads. Derudover vil der blive anlagt en stor parkeringsplads til såvel nuværende som kommende medarbejdere. Diageo er nemlig også nødt til at udvide medarbejderstaben.
Fabrikken i Mallusk er en af kun to store faciliteter, hvor Baileys produceres.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Rémi Krug.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenlandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. Listen over tidligere bragte Hall of Fames kan ses ved at klikke her.

Rémi Krug (f. 1942) har i perioden 1965-2003 – sammen med sin bror, Henri – stået for champagnehuset Krug, der blev grundlagt i 1843 af deres tipoldefar, Jean-Joseph Krug.
Rémi Krug har været firmaets direktør, mens broderen har stået for produktionen af de enestående vine, men de har altid insisteret på, at de begge har tegnet kvaliteten. Og kvaliteten er stadig høj. Krug er det eneste champagnehus, der udelukkende fremstiller prestige-cuvéer. Al grundvinen gæres ud på egetræsfade, hvilket giver vinene deres særlige smag og meget lange holdbarhed, og alle flasker lagres i mindst seks år, nogle i op til tolv år, i stedet for i de foreskrevne tre. I vinhusets kældre i Reims ligger der cirka 4,5 millioner flasker.
Krug laver flere forskellige vine lige fra den "almindelige" Krug Grande Cuvée til juvelen Clos du Mesnil. Men brødrene har altid pointeret, at der efter deres mening ikke er forskelle i kvaliteten. Alle vinene er deres "børn", og de holder lige meget af dem. Men smagen er forskellig. Den ene vin er som en symfoni, den anden som en sonate; men komponisten er den samme.
I januar 1999 blev Krug solgt til det franske firma LVMH – eller rettere: Det var Moët Hennessy, en del af luksus-imperiet, som rystede op med en milliard franske francs. Det var den højeste pris, der nogensinde var betalt for et champagnefirma. Siden 2003 har Krug været ledet af englænderen Mark Cornell. De to Krug-brødre forblev som en del af champagnehusets smagekomité, indtil Henri Krug døde i 2013. I dag er Henris søn, Olivier Krug, husets direktør.
Rémi Krug har siden 2007 drevet sit eget rådgivningsfirma i Reims, RK Conseil, der rådgiver firmaer inden for luksussegmentet.
Adresse: RK Conseil, 10 Rue du Cloitre, 51100 Reims, Frankrig, tlf.: (+33) 03 26 47 81 47.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
Åh Gud! Det er fars støvler. Men hvor er far? Tegningen er en vittighedstegning fra 1800-tallet. Fænomenet spontan selvforbrænding har været kendt siden 1500-tallet.

Findes selvforbrænding?Del på Facebook

Jens Mogensen var for nylig til en sommerfest, og her var der nogen, der sagde, at hvis man har drukket for meget, kan man pludselig selvantænde og gå op i røg. – Kan det virkelig være rigtigt? Spørger han.
Man har diskuteret fænomenet "spontan selvforbrænding" i århundreder, og efter sigende er det ofte ensomme, overvægtige midaldrende eller ældre kvinder, der rammes.
Et eksempel er den 67-årige amerikaner Mary Reeser, som døde den 1. juli 1951. Da man om morgenen åbnede døren ind til hendes værelse, var håndtaget gloende varmt, og foran et åbent vindue lå kun en bunke aske, nogle få sodsværtede ryghvirvler, en del af hendes kranie samt hendes venstre fod, stadig iført morgensko. Resterne vejede ikke engang 5 kg.
Man har påstået, at selvforbrænding opstår, når personen er gennemsyret af alkohol. Det er dog en påstand, videnskaben tilbageviser. Men man har ikke fundet nogen forklaring på fænomenet. Man har nævnt kuglelyn som en mulig forklaring, negative psykiske energier eller kortslutning i menneskekroppens celler ...


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Nu er vi jo i gang med en postkort-serie fra Chablis, der ligger i det nordlige Bourgogne og udelukkende fremstiller hvidvin. Mod syd ligger Mâconnais, der også er berømt for sine hvidvine, og det er her, Kaare Madsen for nogle år siden har taget dette smukke efterårsbillede – lige før høsten af Chardonnay-druer.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-754
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


751 Efteråret får vinstokkene til at lyse op hos Dunn Vineyards i Californien (foto © Dunn Vineyards).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Proyecto Cu4tro Cava Brut, Spanien, lav alkohol (12%)

En meget fyldig - og meget lækker cava. Boblerne er små, fine og vedvarende, og vinen har en liflig duft og smag af modne æbler. Drik den afkølet, som den er, eller til lidt kraftige skaldyrsretter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Orelek, Orbelus, Bulgarien, 2021, lav alkohol (13%)

125 kr., på tilbud til 100 kr., AM Vinimport

Denne økologiske hvidvin er lavet på druerne Assyrtiko og Sandanski Misket. Druernes navne kan godt få tungen til at slå knuder men vinen, den er let at gå til. Den har god fylde, er meget tør og har en dejlig smag af modne citrusfrugter. En vin, der vil egne sig fint til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Insienne Orange, Feudo di Santa Tresa, Terre Siciliane IGP, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Orange vin fremstilles ligesom hvidvin på grønne druer. Men i stedet for at fjerne skindene med det samme, lader man druemosten trække tanniner og farve ud af de grønne skind. Det er en vin med en smuk lys orange farve og en meget mild og kompleks duft - her er fine noter af blandt andet skovjordbær og modne citrusfrugter. Smagen er saftig og fyldig, delikat og rig på frugt og holder dejligt længe i munden. Nyd vinen til milde skaldyrsretter, sushi eller bare som den er godt afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Turm Glück Niersteiner Riesling, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (12%)

En hvidvin, der dufter af roser og smager lifligt og aromatisk af paradisæbler. Riesling-druens karakteristiske runde syre dukker op i eftersmagen. En absolut dejlig vin, der vil egne sig til laks og andre fede fisk. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Emmanuel Fellot, Chardonnay, Bourgogne AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

180 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En hvidvin med en fin blomsterduft og en smag med god fylde og frisk frugt. Men også en vin med en lidt for markant bitterhed til slut.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Leva Winemaker's Selection, Vinex Slavyantsi, Riesling, Rose Valley, Bulgarien, lav alkohol (12%)

195 kr., pris på tilbud: 156 kr., AM Vinimport

Normalprisen for denne bag-in-box med 3 liter svarer til 48,75 kr. pr. almindelig flaske, hvilket er en yderst rimelig pris. Det er en god og frisk hvidvin med grønne druer og en rund og blød frugtsyre samt en lille honning-note i både duft og smag.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Flor de la Mar, Casa Ermelinda Freitas, Setúbal, Portugal, 2022, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker:69 kr., AndrupVin.dk

En rosévin med en mørk laksefarve på druerne Castelão og Syrah. Det er en god tør hverdags-vin med fylde og en anelse rødvinskarakter i eftersmagen. Vinen egner sig glimrende til stegt kylling og lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Voga, Rosato Trevenezie IGT, Italien, 2022, lav alkohol (12%)

119,95 kr., pris på tilbud indtil 31. august: 74,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly og kun i udvalgte butikker, SuperBrugsen

Flasken med denne rosévin er ret smart. Den er høj og slank og med både prop og skruelåg. Når proppen er trukket op, fungerer det store brede skruelåg, som lukning. En perfekt flaske til en picnic. Og så til indholdet, der er rigtig dejligt. Vinen har en meget lys laksefarve og en mild æbleduft. Smagen er let, tør og aromatisk med noter af mirabeller og hindbær.

stjernestjernestjernestjerne

Ca' Grande, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2022, lav alkohol (12,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

Denne rosé, der er fremstillet på Sangiovese og Merlot, er så lys, at man næsten kan forveksle den med en hvidvin. Men både duft og smag siger rosé - og en god en af slagsen. Det er en tør og fyldig vin med smag af røde stikkelsbær og hindbær og med et lille bittert bid til slut. Vinen vil være en perfekt ledsager til stegte grøntsager eller kyllingeretter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Gran Mirador Dark Blend, Bodegas Gran Castillo, Valencia DOP, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En udmærket rødvin med duft og smag af modne brombær. En blød og rund vin uden de store armbevægelser og med en del frugtsødme, der dog ikke er for dominerende.

stjernestjernestjernestjerne

Les Secrets de la Licorne, Domaine Brunely, Vacqueras AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

85 kr., BrdrDsVinhandel

Hvis nogen skulle være i tvivl, så er Vacqueras en appellation i det sydlige Rhône. Det er en udmærket rødvin med god koncentration i smagen og noter af ren lakrids i den lange eftersmag. Vinen vinder betydeligt ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Pasas, Hammeken Cellars, Monastrell, Yecla DO, Spanien, 2020, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 31. august: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En glimrende rødvin, der dufter af vanilje, mokka og chokolade. Smagen er koncentreret og krydret med nelliker og tørrede aruniabær. En vin, der er sagen til krydrede pastaretter og milde blå oste.

stjernestjernestjerne

JamShed, Malbec, Mendoza, Argentina, 2022, lav alkohol (13%)

99,95 kr., på tilbud indtil 31. august: 33 kr. ved 3 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Hvis man er til rødvin med en god portion frugtsødme, så er denne vin sagen. Det er en enkel vin med noter af modne brombær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vigne Vecchie, Duca Carlo Guarini, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., SPS Wine

En ualmindelig velkomponeret og dejlig økologisk rødvin. Den dufter af mørke kirsebær og lakridsrod og har en intens og tæt smag, hvor moden frugt og krydrede noter supplerer hinanden på bedste vin. Eftersmagen slutter med en anelse frugtsødme.

stjernestjernestjernestjerne

Pagus, Bisano, Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., på tilbud indtil 31. august: 69 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En ok rødvin til tilbudsprisen ved 69 kr. Vinen dufter af solbær og har en aromatisk krydret smag med en frisk syre og strejf af kardemomme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zinio Street Art Collection, Bodegas Zinio, Rioja DOC, Spanien, 2020, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker:129 kr., AndrupVin.dk

Violer, vanilje og eg forenes i duften af denne lækre rødvin. Smagen har et saftigt bid, tilpas tørhed, krydrede noter og fin frisk frugt i den lange eftersmag. Man får rigtig god vin for normalprisen ved 150 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Bord, Brotte, Côtes du Rhône Villages Laudon AOP, Frankrig, 2021, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris på tilbud indtil 24. september: 120 kr., Skjold Burne

Syrah, Grenache og Viognier er forenet i denne dejlige rødvin. Der er en anelse forfriskende eukalyptus i næsen, mens smagen er tæt og saftig, med god frisk frugt og en fin krydring. Eftersmagen slutter rundt og blødt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laurent Perrachon Corcelette, Gamay, Morgon AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

150 kr., pris på tilbud indtil 24. september: 100 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En parfumeret duft (på den gode måde) med strejf af mørke rosiner møder næsen, mens smagen er elegant, mild og saftig med noter af blåbær, et godt tanninbid og en god syre til slut. Nyd vinen let afkølet.