Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2023



En flot stor klase Chardonnay-druer, taget i en vinmark tilhørende Champagne Benoit Munier. Og det er taget for over en måned side, så i dag er druerne tunge og fulde af saft. Billedet stammer fra champagnehusets Facebookside.

Kæmpe klaser i ChampagneDel på Facebook

Enhver, der fornylig er kommet forbi en af Champagnes vinmarker, vil have bemærket, at det er nogle usædvanligt store drueklaser, der hænger på vinstokkene.

Der er kun få dage til høsten, og alt tyder på, at den bliver gigantisk. Ifølge The Drinks Business slår klasernes gennemsnitsvægt alle rekorder - det ved man, da distriktets vinråd, Comité Champagne, kortlægger alle detaljer for hver eneste høstårgang.
Den største vægt, der hidtil er målt for en drueklase i Champagne, er 180 gram. Til sammenligning vejer klaserne hos fx Laurent-Perrier i år op til 220 gram - og hos Bollinger ligger gennemsnitsvægten på cirka 240 gram, og det er uanset druesort. Druerne er også store og fulde af saft. Og sådan lyder det over hele linjen i Champagne.

Lavere høstgrænse


Det er Comité Champagne, der hvert år sætter en øvre grænse for, hvor mange kilo druer, der må høstes til fremstilling af champagne. Resten af druerne bliver selvfølgelig også høstet, men bliver brugt til reservevin til kommende årgange. Og da vinrådet i juli i år meddelte grænsen for årets høst, kunne det ikke forudse den eksplosive vækst i mængden af druer.
Men det havde nok ikke ændret noget. Da salget af champagne faldt med cirka 4% i første halvdel af 2023, besluttede man at sænke grænsen for den kommende høstmængde med 5% i forhold til 2022 til 11.400 kg pr. hektar. Det skulle være nok til cirka 326 millioner flasker champagne.


Fra Viña Gonzalez Bastías's ødelagte vineri er der udsigt over de oversvømmede vinmarker. Foto fra vinhusets Facebook-side.

Katastrofale oversvømmelser i Chile Del på Facebook

I sidste uge nævnte vi, hvordan klimaændringerne er årsag til manglende nedbør i det nordlige Chile. Stadig flere af landets vinproducenter flytter derfor vindyrkningen sydpå, hvor det regner i de rette mængder.
Men lige her og nu står Chile over for alvorlige problemer i såvel den centrale som den sydlige del af landet.
Floderne er gået over deres breder og har forårsaget store oversvømmelser. Årsagen er blandt andet El Niño, et klimafænomen, der opstår, når havstrømmene i Stillehavet finder på at løbe den anden vej rundt - så varme strømme pludselig bliver kolde og omvendt.
Når det sker, kan det medføre utroligt kraftige regnskyl og uvejr i landene rundt om Stillehavet og først og fremmest i Chile, Australien, New Zealand og Californien.

Har erklæret katastrofetilstand


Nogle af de chilenske regioner har fået omkring 350 mm regn på mindre end en uge. Det er mere end den gennemsnitlige årlige nedbørsmængde i hovedstaden Santiago – og cirka halvdelen af den mængde regn, der falder i Danmark i løbet af et år.
Flere tusinde mennesker er blevet evakueret, og i vinområderne Maule, Itata, Curico og Colchagua er mange af de vinmarker, der ligger i dalene, fuldstændigt oversvømmede.
Chiles regering har nu erklæret katastrofetilstand i store dele af landet.

Et kollapset vinhus


Igen spiller også klimaændringerne en rolle – de øgede temperaturer forstærker El Niño, så nedbøren er faldet i endnu større mængder og med meget voldsom kraft.
Ligeledes er den sne, der plejer at falde i Andesbjergene om vinteren, i vid udstrækning faldet som regn. Nedbøren er væltet ned fra bjergskråningerne og har taget grus og jord med sig, som er havnet i floderne og har været med til at forværre oversvømmelserne.
Vandmasserne har også forårsaget store skader på vinhusene – tage og mure er flere steder kollapset.
Et eksempel på et hårdt ramt vinhus er det lille familieejede Viña Gonzalez Bastías i Maule. Vinhuset er i dag en ruin, og intet udstyr har overlevet oversvømmelserne. Ejerne skal starte helt forfra – hvilket billeder og videofilm fra katastrofen på deres Facebook-side vidner om.


Et udvalg af de vine, vi smagte til tema-smagningen.

VinAvisens smagning af Chablis-vineDel på Facebook

Som punktum for vores postkortserie fra Chablis bringer vi i denne uge en temasmagning af i alt 18 vine fra distriktet, som alle findes på det danske marked.

I postkortserien er vi gået i dybden med området, dets vine og nogle af dets producenter. Så denne gang vil vi ikke lade temasmagningen ledsage af en længere forklarende artikel men vil henvise til serien, som kan ses og læses ved at klikke her.
Dog vil vi lige nævne, at Chablis er Bourgognes største hvidvinsdistrikt, og at den eneste drue, der fremstilles vin på, er Chardonnay. Og at der er fire appellationer: Petit Chablis, Chablis, Premier Cru og (den fineste) Grand Cru.

Betydelige forskelle


Til smagningen har vi smagt vine fra samtlige appellationer – dog flest med betegnelsen Chablis og kun en af hver af Petit Chablis og Grand Cru. Og der var rigtig mange dejlige vine iblandt.
Nu skulle man måske tro, at vinene fra Chablis var sådan nogenlunde samme surdej, når de er lavet på én og samme drue. Sandt nok, så er der nogle fællesnævnere i form af en udpræget mineralitet, en dejlig frisk syre, noter af æbler, druer og karambole og et alkoholindhold, der sjældent overstiger 13%. Og så er samtlige vine perfekte ledsagere til fisk og skaldyr.
Men, som temasmagningen viser, er der bestemt også betydelige forskelle på vinene. Generelt får de mere fylde og moden frugt, når man bevæger sig opad i appellationerne mod Premier Cru og Grand Cru. Derudover er der også et stort spænd i aromaoplevelserne på tværs af appellationerne, hvilket fremgår af anmeldelserne nederst på siden.


Dette billede er taget, da Rombauer Vineyards fejrede 40. årgang af vinhusets berømmede Chardonnay-vin.

Gallo køber Rombauer VineyardsDel på Facebook

E.&J. Gallo er USA’s største vinproducent med en årlig produktion på omkring 900 millioner flasker vin - svarende til 1100 flasker i sekundet! For nylig blev E.&J. Gallo så endnu større via erhvervelsen af det anerkendte vinhus Rombauer Vineyards i Napa.
Købet omfatter hele tre vinerier, to smagerum og næsten 300 hektar vinmarker fordelt i St. Helena, Calistoga, Carneros, Atlas Peak, Sonoma og Sierra Foothills. Dertil kommer en årlig vinproduktion på cirka 4,2 millioner flasker vin.

Satser på kvalitet


Vinhuset blev grundlagt i 1980 af Koerner Rombauer, en tidligere pilot i militæret, og husets store, fyldige og frugtrige Chardonnay-vine var med til at skabe en ny trend inden for californisk vin på netop denne grønne drue.
I dag fremstiller Rombauer Vineyards vine på en lang række forskellige druer - men cirka halvdelen er stadig på Chardonnay. Man kan læse mere om Koerner Rombauer i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.
E.&J. Gallo har gennem mange år været bedst kendt for vinmærker, der produceres i store mængder til rimelige penge. Men i de senere år har vinfirmaet investeret i stadig flere vinhuse, der fremstiller vine af høj kvalitet – som fx Rombauer Vineyards. Købssummen er ikke offentliggjort.


Brandbilen, der nu står klar til at bekæmpe flammer, er købt i Belgien. Foto: Vincent Teulon.

Vinproducent med egen brandbil Del på Facebook

Naturbrande bliver stadig hyppigere rundt om i verden. De driver folk på flugt, og huse og landsbyer jævnes med jorden.

Også vinproducenterne er bekymrede for de mange naturbrande, der gang på gang truer deres vinmarker og vinerier.
Vincent Teulon, der ejer Château Vessière i Saint-Gilles i Sydfrankrig, har fået nok og har taget et noget alternativt skridt for at beskytte sine vinstokke. Han har nemlig købt en udtjent brandbil for 2500 euro (cirka 19.000 kr.). Den har han sat i stand, og den står nu klar til brug på hans ejendom.
Château Vessière ligger omgivet af skov, og to gange inden for de seneste fem år har området ifølge Vitisphere været hærget af skovbrande.
Brandbilen rummer 3000 liter vand, og Teulon ved godt, at det ikke er nok til at slukke en heftig ildebrand. Men det vil være tilstrækkeligt til at holde ilden stangen, indtil brandfolkene og de helt store brandbiler ankommer.

Spansk bib-vin er en stor-sællert Del på Facebook

Når det gælder eksporten af bag-in-box vin på verdensplan, har der ikke været de store udsving i det sidste års tid - bortset fra de bib-vine, der kommer fra Spanien.

Ifølge Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV) er spaniernes eksport af bag-in-box steget med 32,5% i mængde fra marts 2022 til samme måned i år sammenlignet med året før. Det svarer til en stigning på 15,6 millioner liter. Hvilke lande, der har aftaget den større mængde, melder historien ikke noget om.
I værdi steg eksporten af spansk bib-vin i perioden med 32,1% svarende til 19 millioner euro (cirka 142 mio. kr.).
Efter Spanien kommer Italien som den næst største eksportør af bib-vin.



Flasker, som er begravet i den sandholdige jord i den lille by Boticas. Foto: Vinho dos Mortos.

De dødes vinDel på Facebook

I det nordlige Portugal ligger den lille by Boticas, og herfra kommer en rødvin med et lidt makabert navn. Vinho dos Mortos (de dødes vin) hedder den, og årsagen til navnet er, at flaskerne med vinen har været begravet (ligesom døde) i to år, før de bliver solgt.

Historien bag Vinho dos Mortos går tilbage til dengang, hvor Napoléon og hans hær invaderede Portugal. Året var 1807, og på et tidspunkt nåede den franske kejser til Boticas. Rygtet om hans komme var løbet i forvejen til byens få hundrede indbyggere - og det samme var rygtet om, at franskmændene var særligt glade for vin, hvorfor de plyndrede rub og stup fra vinkældrene, hvor end de vandt terræn.

Gemte vinene for Napoléon


I Boticas var indbyggerne vinbønder, og de skyndte sig at skjule samtlige flasker i kældrene ved at begrave dem et godt stykke nede i den sandede jord under vinfadene.
Det lykkedes aldrig Napoléon at erobre Portugal - trods flere forsøg. Hver gang gav portugisernes allierede, England, nemlig en hjælpende hånd med at få ham ud af landet igen.
I Boticas ventede man to år med at grave vinflaskerne op igen - først da var den franske hær med sikkerhed over alle bjerge.

Vinen smagte bedre


Egentlig regnede indbyggerne med, at vinen var lige til at hælde ud efter opholdet i jorden. Men til deres store glæde smagte vinen bedre, end den plejede - aromaen var blevet mere koncentreret og frugtrig.
Det blev begyndelsen til, at samtlige vinbønder i Botica fremover begravede deres vine i et par år, før de solgte den.
I dag er antallet af producenter, der følger det gamle ritual, skrumpet - og kun en enkelt markedsfører vinen som Vinho dos Mortos. Man kan læse mere om vinen ved at klikke her.


Når løvet på vinstokkene har et plettet, blåligt skær, er der blevet behandlet med Bordeaux-væske. Foto: Wikipedia/ Pg1945.

Sværere forhold for økologiDel på Facebook

Stadig kraftigere og mere langvarige nedbørsmængder øger år for år udbredelsen af meldug og andre svampesygdomme i de franske vinmarker. Og det gør det stadig sværere at være en økologisk certificeret vinproducent.
Det eneste, man i så fald må anvende til bekæmpelse af sygdommene, er kobbersulfat i form af den såkaldte Bordeaux-væske, hvor sulfatet er iblandet kalk. På fransk hedder opløsningen bouille bordelaise.
Men det kan være svært at bekæmpe et større angreb af meldug med et sådant middel. Ofte kræver det ifølge Vitisphere kemisk sprøjtning, og netop derfor er der hvert år vinproducenter, der dropper deres certificering eller stopper midt i omlægningen til økologisk vindyrkning.

3-4% opgiver


Det er i forvejen ikke helt let at vælge økologiens vej - det er dyrere end konventionel dyrkning, og man kan ikke altid bare hæve priserne på vinene.
Ifølge en undersøgelse udført af Banque Populaire Caisse d’Épargne planlægger 6% af de franske vinproducenter, der er certificerede eller er under omlægning, at vende tilbage til konventionel vindyrkning inden for de næste fem år. Og nylige tal fra Bordeaux viser, at 3 til 4% af de producenter, der dyrker deres vinmarker økologisk, hvert år opgiver økologien.
Det er på ingen måde alarmerende tal men et tegn på, at det måske går en anelse langsommere med udbredelsen af de økologiske vinmarker i Frankrig.


Oscar Mayers "hot dog straw" leveres i en lille plasticpose.

En "pølse" som sugerør Del på Facebook

Vi har med jævne mellemrum bragt nyt om alternative sugerør til dem af plastic, som stadig flere supermarkeder, barer og restauranter viser vintervejen. Så vi må også lige nævne ”hot dog straw” (hotdog sugerøret).

Det er opfundet af det amerikanske fødevarefirma Oscar Mayer, der er kendt for sine pølser til hotdogs, og inspirationen har firmaet fået fra en lille film, der for et år siden gik viralt på internettet. Den viser en tilskuer til en baseball kamp, der suger sin fadøl i sig gennem en pølse, han har lavet hul igennem. Alene på TikTok så 9 milliarder brugere filmen.
I modsætning til filmen, hvor pølsen er ægte, er Oscar Mayers sugerør lavet af blød silikone, så det giver samme fornemmelse i munden som en rigtig hotdog pølse.
Det andet virker da heller ikke særligt lækkert…
Af firmaets hjemmeside fremgår det, at sugerøret kun må bruges til øl – og at det allerede er udsolgt!

Må vande i endnu en månedDel på Facebook

Engang var der i Europa forbud mod vanding af vinmarker, der lå i en appellation. I dag er forbuddet ophævet, men der er strenge regler for, hvornår der må vandes, og hvor meget vand, der må anvendes. Årsagen er, at en vinproducent via vanding kan få større druer og klaser og dermed øge produktionen, mens kvaliteten af druerne (og vinen) forringes. Og det vil man for enhver pris undgå.
Der er lidt forskel på vandingsreglerne i de forskellige EU-medlemslande - i Frankrig fx har det hidtil været tilladt at vande vinmarkerne indtil 14. august. Men igen er det op til vinrådene i de enkelte distrikter, om de vil benytte sig af denne tilladelse.
Med den globale opvarmning og de stigende temperaturer har det franske landbrugsministerium ifølge Vitisphere nu officielt forlænget vandingsperioden, så vinproducenterne fremover kan vande til og med 15. september.


Der er lidt lady og vagabonden over Jim Rokos sammenhængende glas.

Vinøst samarbejdeDel på Facebook

Af alle spøjse vinglas slår My Other Half Wine Glass rekorden. Ophavsmanden er den britiske designer Jim Rokos, og glassene købes i sæt af to styk, der er forbundet af en lang plasticslange, som gør, at vinen kan flyde frit fra det ene til det andet glas. Vinen vil automatisk tilflyde det glas, der er mindst i - hvilket betyder, at den, der drikker hurtigst, får mest. Man kan jo så vælge at være høflig og sippe vinen langsomt i sig, ligesom modparten - eller at drikke forholdsvist hurtigt, så man får det meste af indholdet. Altså lidt efter devisen "som brødre vi dele, jeg tager det hele." Men det kommer vel helt an på, hvilken vin, der er i glasset …
På Jim Rokos’s hjemmeside kan man se, hvordan vinglassene fungerer - og købe dem. Prisen er 500 pund (cirka 4400 kr.) plus forsendelse til Danmark.


Destilleriets ældste whiskyDel på Facebook

Skotske The Glen Grant i Speyside har tappet destilleriets ældste whisky på i alt syv karafler. Det drejer sig om en 70 år gammel Single Malt, der har ligget på et enkelt fransk fad siden 1953.
En glasmager har håndblæst karaflerne, og kunstneren John Galvin har stået for udsmykningen rundt om dem.
The Glen Grant Devotion, som whiskyen er døbt, er en hyldest til afdøde dronning Elizabeth d. 2., der regerede i netop 70 år. Og karaflernes udsmykning, som er udskåret i træ, er unika, idet de hver er prydet med en af dronningens yndlingsblomster.
Karaflerne er selvfølgelig nummererede, og nummer 1 vil blive solgt på en online-auktion hos Sotheby’s mellem d. 11. og 22. september og med en højeste vurdering på 110.000 pund (cirka 756.000 kr.). Beløbet fra salget går ubeskåret til skovbevarings-organisationen Royal Scottish Forestry Society.
De resterende karafler sælges i udvalgte forretninger rundt om i verden. Prisen oplyses kun ved forespørgsel. Man kan læse mere om whiskyen, karaflen og udsmykningen ved at klikke her.

Den dyre emballage...


Det hænder, at sjældne vine, der frigives til salg, får en flot og anderledes emballage. Men det helt vilde udstyr er lidt af en specialitet for sjældne og meget gamle whiskyer, der i nyere tid er blevet tappet på fine karafler. Og den slags whiskyer koster altid kassen.
Indholdet i karaflerne er naturligvis fantastisk og helt specielt. Men destillerierne betaler uden tvivl også en mindre formue for “emballagen”, når der laves fornemme karafler hos ofte berømte glasfirmaer, og anerkendte kunstnere fuldender værket med kreative skulpturer. Og den mer-pris må man formode bliver sendt videre til køberne.
Hvis nu man kunne forlange, at den sjældne whisky blev tappet på en ganske almindelig flaske. Gad vide, hvad prisen så ville være...
Nedenfor kommer endnu en historie om nogle meget sjældne whiskyer i ligeledes kreative indpakninger.
To af de meget kreative flasker, der er med på auktionen: Brora 50-Year-Old Single Malt og Old Puteney 45-Year-Old Single Malt.

Største velgørenhedsauktion Del på Facebook

Distillers One of One er en auktion over unikke flasker skotsk whisky – nogle af dem er yderst kreative og findes kun i et enkelt eksemplar. Første udgave af auktionen blev afholdt i 2021, og anden udgave løber af stablen på godset Hopetoun House i Edinburgh d. 5. oktober i år.

Flaskerne doneres af de skotske whiskydestillerier, og de penge, auktionen rejser, går ubeskåret til velgørende formål.
I 2021 indbragte auktionen det, der svarer til cirka 27 millioner kr., hvilket gjorde den til den største whisky-velgørenhedsauktion nogensinde. I år bliver det auktionshuset Sotheby’s, der svinger hammeren.
Vurderingerne af flaskerne ligger på mellem 5000 og mere end 500.000 pund (cirka 43.000 og 4 mio. kr.).
Blandt klenodierne til auktionen i år er en Old Puteney 45-Year-Old Single Malt, der befinder sig i en flaske, som skal lede tankerne hen på et Fabergé-æg. Den er vurderet til 40.000 pund (cirka 350.000 kr.). En anden af flaskerne rummer en Brora Iris 50-Year-Old Single Malt med en højeste vurdering på 500.000 pund (cirka 4 mio. kr.).
Man kan læse mere om auktionen – og byde med – ved at klikke her.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Koerner Rombauer.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer vi enten en "Vinbranchens Blå Bog" om et medlem af den danske vinbranche eller en "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Koerner Rombauer, der ikke mindst var med til at skabe en trend for fyldige, cremede Chardonnay-vine i Californien. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Koerner Rombauer (1934-2018) voksede op i Escondido i Californien og blev uddannet pilot i militæret i 1956.
I 1965 flyttede han sammen med sin hustru, Joan, deres to børn, to heste og fem hunde først til Dallas og i 1972 videre til St. Helena i Napa Valley. Han fortsatte sin flyvende karriere, nu på kommercielt plan i firmaet Braniff International. Men sideløbende begyndte han at interessere sig for vin, og i sin fritid arbejdede han hos det lokale Conn Creek Winery. Her lærte han alt fra vindyrkning til fremstilling og markedsføring, og i 1976 blev han partner i vinhuset.
Med god vin-viden i bagagen valgte han i 1980 at sælge sin andel i Conn Creek Winery og købe sin egen vinmark. Første årgang blev fremstillet hos Shafer Vineyards, mens Stag’s Leap Winery opbevarede vinflaskerne.
Næste skridt blev eget vineri, og her valgte Koerner Rombauer at bygge det langt større, end han selv havde brug for. Det gjorde det muligt for ham - som en af de første i Napa - at skabe en forretning, der tilbød vinproducenter, som ikke havde egne faciliteter, at få deres druer presset hos Rombauer Vineyards. En forretningsmodel, der blev et forbillede for flere andre vinhuse.
Hans faciliteter tjente dermed som en startstation for flere af de i dag så berømte californiske vinhuse, heriblandt Dominus, Neyers og Duckhorn.
Koerner Rombauer fremstillede vine på mange forskellige druer, men mest berømmet og populære blev hans hvidvine på Chardonnay. Her var han med til at bane vejen for den stil af Chardonnay-vine, Californien er blevet så kendt for – vine med stor fylde og fedme og med frugten i front. Hans vine er i adskillige årgange endt på Wine Spectator’s Top 100 Wines of the Year.
Koerner Rombauer, der gennem årene udvidede med flere vinerier og vinmarker, var ikke kun en kendt skikkelse i den californiske vinindustri. Den formue, han tjente på sine vine, brugte han blandt andet til at støtte forskellige lokale landbrugsforeninger samt landbrugsskolen St. Helena High School Future Farmers of America and Agriculture Program. Han grundlagde også et fond, hvis midler er øremærket kræftforskning, efter at hans første hustru døde af kræft.
Ved sin død efterlod han sin anden hustru, Sandy, og sine børn, Shana og K.R., som har ført vinhuset videre, samt fem børnebørn.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Gør kridtet vinen lys?Del på Facebook

- Man taler så meget om terroir og dets betydning for vinen, skriver Sanne Hansen. - Jeg har derfor tænkt på, om farven på meget lyse næsten vandagtige hvidvine skyldes, at druerne kommer fra en undergrund, der er rig på kridt?
Nej, det gør den ikke. Det er rigtigt, at der i mange vinmarker findes kalkholdig jord – fx i Sherry-distriktet – men en undergrund af ren kridt som Møns Klint findes kun få steder, først og fremmest i Champagne-distriktet og i Sydengland. Men selv her skal vinstokkenes rødder ned igennem et lag ler, før de finder frem til kridtet.
Kalkholdig jord er i øvrigt værdsat, fordi den kan oplagre store mængder vand. Det har blandt andet betydning i Sherry-distriktet, hvor det bogstaveligt talt kun regner i nogle få vintermåneder. Her skal jorden opbevare vandet til den lange, stegende sommer.
Hvis en hvidvin er meget lys, så skyldes det, at man hurtigt har fjernet de grønne drueskind, og at vinen ikke er blevet iltet, så den – ligesom et overskåret æble – har antaget en mørkere farve. Vinens farve har intet med kridt at gøre.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Kai Andersen har taget dette smukke billede i Bandol i Provence nedenfor landsbyen Le Castellet.
Bandol ligger ned til Middelhavet - på vejen mod Toulon - og der fremstilles masser af god vin i denne sydfranske appellation.
Bedst kendt er Bandol for sine store fyldige rødvine på Mourvèdre-druen samt på Grenache og Cinsault, men der laves også hvidvin – og rosé.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-754
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


753 Vinfade så langt øjet rækker i vinkælderen hos californiske Rombauer Vineyards (foto © Rombauer Vineyards).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 35 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Juliet Prosecco Rosé, Prosecco DOC, Italien, lav alkohol (11,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Skjold Burne Online

Det er ikke så mange år siden, de første rosé prosecco'er kom på markedet. Her er en af dem, og den er rigtig dejlig med en sart rosa farve og en blød og vedvarende mousse. I duften er der fine noter af ribs, mens smagen byder på hindbær og rosengelé. En oplagt velkomstdrink til en meget favorabel pris ved 6 flasker.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Hoya del Carmen, Verdejo, Manchuela DO, Spanien, lav alkohol (13%)

59,95 kr., SPS Wine

En rigtig dejlig og spændende hvidvin, der dufter af melon og modne grønne druer. I smagen er der pære og kvæde, og eftersmagen udvikler sig med en fin næsten parfumeret aroma. De 60 kr. for denne vin er godt givet ud. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

No Road In, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris på tilbud: 69 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En god og mild hvidvin med duft og smag af modne sommeræbler - og med en lille smule forfriskende fennikel i eftersmagen. Det er på mange måder en atypisk Sauvignon Blanc fra Marlborough, idet vinen ikke har skyggen af de ofte så markante noter af eksotiske frugter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Turm Glück Trocken, Sauvignon Blanc, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (12%)

En god hvidvin med duft af grønne æbler og med en god tør frugtsmag af grønne druer. Vinen har en lille perle på tungen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lucien Edelstein, Pinot Gris, Alsace AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris på tilbud online: 59 kr., Skjold Burne Online

En imødekommende hvidvin med lyse rosiner og kandiseret appelsinskal i duften. Smagen er tør, fint krydret og med dejlig moden frugt samt en tilpas syre, der holder ud i den bløde eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Orbelus, Orelek, Bulgarien, 2021, lav alkohol (13%)

125 kr., på tilbud til 100 kr., AM Vinimport

En duft af blomster og eksotiske frugter stiger op fra glasset med denne økologiske hvidvin. Smagen er tør og fyldig, frisk og med grønne druer som den mest markante note. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Pont Major, Chardonnay, Limoux AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Fadmodningen af denne hvidvin fornægter sig ikke i duften, hvor der både er eg og vanille. Smagen er tør, dejligt fed, med mirabeller, drueskal og grape samt en fin krydring til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ergo, Mirizzi, Verdicchio, Verdicchio dei Castilli di Jesi Classico Superiore DOC, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

279,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

Duften er dyb med eg og moden frugt. Smagen er kompleks, lækker og blød og med frugten i front. Friske citrusnoter dukker op i den lange eftersmag. Trods de høje procenter, er der intet alkoholbid.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sequeirinha Rosé, Douro DOC, Portugal, 2022, lav alkohol (12,5%)

En rigtig god og meget lys rosé på de tre portugisiske druer Touriga Nacìonal, Touriga Franca og Tinta Roriz. Vinen er tør og har en fyldig bærsmag med en forfriskende note af fennikel og strejf af ingefær i den lange eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Targa, Graciano, Rioja, Spanien, 2021, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 30. september: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

De aromatiske noter står i kø i duften af denne rødvin. Smagen er dejlig, stringent og tør med god frugt og noter af anis samt et godt tanninbid til slut.

stjernestjernestjerne

Plateau Winemaker's Reserve, Cabernet Sauvignon, Rose Valley, Bulgarien, 2021, middel alkohol (14%)

95 kr., pris på tilbud: 76 kr., AM Vinimport

En meget ren duft af solbær møder næsen. Også i smagen er der solbær men heller ikke så meget andet. Det er en udmærket men også ret enkel rødvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

La Binette Leon, Grenache Noir, Pays d'OC, Frankrig, 2021, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris på tilbud i udvalgte forretninger: 74,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En ok rødvin med god fylde og koncentreret bærmost - men også med et ikke så rart bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Las Perdices, Viña las Perdices, Malbec, Mendoza, Argentina, 2021, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris på tilbud: 69,95 kr., Slagelse VinKompagni

Mørke kirsebær og strejf af chokolade og chili præger duften af denne rødvin. I den intense smag er der modne hyldebær, eukalyptus og ren lakrids. En vin, der gerne må få lidt luft i en karaffel et par timer før servering. Men så folder den sig også ud med al sin dejlige aroma. Nyd den til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Las Perdices Red Blend, Viña las Perdices, Mendoza, Argentina, middel alkohol (14%)

119,95 kr., på tilbud til 69,95 kr., Slagelse VinKompagni

En rødvin på Malbec, Cabernet Franc og Petit Verdot - og en ualmindelig dejlig og harmonisk vin med en kraftig aroma af moden frugt, friske mørke bær og varme krydrede noter. Vinen kalder på en god sammenkogt (kød)gryderet.

stjernestjernestjernestjerne

Vila Annone, Verona IGT, Italien, 2021, høj alkohol (15%)

129,95 kr., pris på tilbud: 66,50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Mens friske bærnoter præger duften af denne rødvin, er det de krydrede noter, som tager føringen i smagen. Vinen virker ikke helt harmonisk, og smagen slutter med et lidt markant tanninbid. Men den skal nok komme efter det med et par år mere i vinkælderen. Så køb tre flasker på tilbud, drik en til juleanden, og gem resten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Orphica Perla Negra, Bodegas Trenza, Spanien, 2020, høj alkohol (15%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Der er hyldebær og mørke kirsebær i duften af denne intense rødvin. Dertil kommer et opbud af spændende og dejlige smagsnoter, der ud over modne brombær og solbær tæller nelliker, stjerneanis, allehånde, chili samt flere andre krydrede noter. En ren meditationsvin, der udfordrer smagsløgene.

stjernestjernestjernestjerne

Gran Sumaniello, Salento IGT, Italien, 2021, høj alkohol (15%)

139,95 kr., pris på tilbud i udvalgte Kvickly og SuperBrugsen butikker: 74,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen

En god all round rødvin med dejlig bærfrugt i duft og smag. Men også en lidt enkel vin, hvis syre snerper lidt til slut. Den fjerde stjerne gives for tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabiano, Amarone delle Valpolicella DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (15,5%)

395 kr., pris på tilbud indtil 24. aeptember: 345 kr., Skjold Burne

Julen venter lige om hjørnet - og dog, måske ikke helt. Men derfor kan man jo godt forberede sig i god tid. Denne rødvin er et godt bud på en vin til julemaden, men den er også oplagt til efterårets vildtretter. I duften er der violer og svampe, mens smagen er fyldig med noter af frugt, kakao og vanilje og med en nærmest uendelig lang eftersmag, der slutter med en fin syre.

Smagningen af Chablis

stjernestjernestjernestjerne

Ellevin, Chardonnay, Petit Chablis AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

En hvidvin, der dufter af friske grønne æbler suppleret af en anelse flint. Smagen er frisk med fine noter af citrus. En enkel men også god vin.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Louis Moreau, Chardonnay, Chablis AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine

Duften af denne hvidvin byder på kvæde og mineralske noter, som også dukker op i smagen sammen med en god frisk syre. En god all round fiskevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ellevin, Chardonnay, Chablis Premier Cru AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

135 kr. er et kup for denne vin. Duften er meget aromatisk med sommerblomster, frisk mango, vanille og en anelse kakaobønne. Smagen er blød, cremet, frugtrig og kompleks og med en perfekt balance mellem frugtsødme og -syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Pierrelée, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine

En rigtig dejlig hvidvin med syrlig blomme og en snert af fennikel i duften. Smagen er frisk og fyldig med modne druer, grønne æbler og lyse blommer samt en afrundet syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marguerite Carillon, Chardonnay, Chablis AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

149 kr., Vinen kan købes fra og med 11. september, Coop 365

Der er fersken, nektariner og kærlighedsfrugt over duften, mens der i den cremede smag er en god forening af mineralitet, moden frugt og en blød afrundet syre. En elegant hvidvin med en meget lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Domaine Fourrey, Chardonnay, Chablis AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

169,95 kr., Slagelse VinKompagni

Der er flint og mineralske noter i duften. Smagen er tør med en fin krydring, men også med et ret markant bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Long-Depaquit, Albert Bichot, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

En god klassisk Chablis med duft af grønne druer og strejf af fennikel og med en god smag af paradisæbler og karambole. Vinen vil egne sig til lidt fede skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Pargues, Domaine Servin, Chardonnay, Chablis AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

225 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., Erik Sørensen Vin

Syrlige drops (bolsjer med citron og appelsin) præger duften af denne dejlige og interessante hvidvin. Smagen er elegant, let krydret og med et forfriskende bid af citrusskal - samt en liflig og meget lang eftersmag. En vin med karakter, der overrasker ganen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Fourrey Côte de Lechet, Chardonnay, Chablis Premier Cru AOC, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

En hvidvin i top, der dufter af æbler og melon. Smagen har en fin fedme, en ren citrussmag og en lang, frugtrig eftersmag med en blød og samtidig frisk syre.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Joëlle Vrignaud, Chardonnay, Clablis AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12%)

235 kr., pris ved 3 flasker: 199 kr., Jysk Vin

Karambole og strejf af anis møder næsen, mens smagen har stor fylde og en perfekt balance mellem kompleks moden frugt og en fin afrundet syre. Dertil kommer en meget lang og dejlig eftersmag - igen med en anelse anis til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montmains, Domaine Adrien Besson, Chardonnay, Chablis Premier Cru AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

249,95 kr., ViniPortugal

Der er en liflig og ren druearoma over duften, mens smagen er fuld af moden citrus og med en lille fin honningnote på vej mod den lange og fyldige eftersmag. Man får en ualmindelig dejlig vin for de 250 kr.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Servin Vieilles Vignes, Chardonnay, Chablis AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

275 kr., pris ved 3 flasker: 200 kr., Erik Sørensen Vin

Mineralske noter og lyse rosiner mødes i duften af denne gode hvidvin. I smagen er der æbler, blommer, grønne druer og nektarin samt et bittert bid til slut. Vinen bør så afgjort ledsages af mad - fx cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chapelle Aux Loups, Louis Jadot, Chardonnay, Chablis AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

299 kr., pris på tilbud: 199 kr., Kjær & Sommerfeldt

En hvidvin med en kompleks duft af aromatiske æbler, bellis og karambole. Smagen er tør, mineralsk, let krydret og med dejlige noter af modne citrusfrugter. En elegant, stringent og harmonisk vin.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Long-Depaquit Les Vaillons, Albert Bichot, Chardonnay, Chablis Premier Cru, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

Der er kridt samt en lille druenote over duften af denne gode hvidvin. Smagen er meget tør med gule blommer og grønne æbler og med en rund eftersmag uden så megen syre, som ellers kendetegner de fleste af vinene fra Chablis.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Servin Montée de Tonnere, Chardonnay, Chablis Premier Cru AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

350 kr., pris ved 2 flasker: 250 kr., Erik Sørensen Vin

Mineraliteten er i front, men der er også noter af røget eg i duften af denne delikate hvidvin. Smagen er ren luksus med sin fedme, sine citrusnoter - især grape - og sin afrundede syre til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Daniel-Etienne Defaix Les Lys, Domaine du Vieux Château, Chardonnay, Chablis Premier Cru AOC, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)

449 kr., Haller Vine

Dette er den ældste af smagningens vine - og den er et bevis på, at Chablis Premier Cru-vinene har et langt liv. Smagen har en fløjlsblød tekstur og er let cremet, men har også bevaret sin friske syre og har derudover en anelse vanilje i den lange eftersmag. En vin, der vil være en nydelse, som den er, men som også vil egne sig perfekt til stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Long-Depaquit Les Clos, Albert Bichot, Chardonnay, Chablis Grand Cru AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

Der er syv Grand Cru-vinmarker i Chablis, og Les Clos, hvor de første vinstokke blev plantet i 1257, er en af dem. Herfra kommer denne dejlige og meget harmoniske hvidvin. I duften blander komplekse frugtnoter og mineralitet sig med en anelse eg. Smagen er rent kræs for ganen - den er blød men samtidig fuld af frisk dryefrugt og med en eftersmag med moden citrus og en snert anis til slut. En vin, der kan drikkes nu, eller gemmes i endnu nogle år.