Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 2023



De tre grafer viser vinproduktionen fra år 2000 til og med i år henholdsvis globalt (øverst), på den nordlige halvkugle og på den sydlige. Illustration: OIV.

Mindste årgang i 62 årDel på Facebook

For få dage siden præsenterede OIV en rapport, der kaster lys over verdens vinproduktion årgang 2023. Mængden af vin forventes ifølge rapporten at nå op på 244 millioner hektoliter (cirka 32 milliarder flasker). Og det er den mindste mængde siden 1961, hvor tallet lød på 214 mio. hektoliter.

Udgangspunktet for rapporten er informationer fra 29 forskellige lande, der tilsammen tegner sig for 94% af den globale vinproduktion.
Årsagen er ifølge OIV ”de ekstreme klimatiske forhold”, der har ført til store nedgange i høstmængden i verdens førende vinlande.

Få lande med opsving


Nedgangen gælder såvel den nordlige som den sydlige halvkugles vinlande – kun ganske få lande har præsteret en forøgelse af deres høstmængde. Det drejer sig blandt andet om USA, New Zealand og Tyskland.
Man kan læse hele rapporten – der er kort og meget overskuelig – ved at klikke her.
OIV står for ”Office International de la Vigne et du Vin”. Det er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser. Hovedkvarteret er i Paris, og i alt er der cirka 40 deltagerlande.


Utroligt nok kan man i Beijing købe en af verdens mest kostbare vine i supermarkedet.

Prisen på luksus i Beijing Del på Facebook

Eric Messerschmidt, der bor i Beijing, har sendt os billedet til venstre, som han for et par dage siden tog i vinafdelingen i sit lokale supermarked. Han tænkte, at det måske kunne have interesse for VinAvisens læsere at se, hvad den gamle verdens luksus koster i Beijing.
Og ja, det er da bestemt interessant. 319.999 kinesiske yuan koster denne flaske Romanée-Conti årgang 2014. Det svarer til 306.431 kr.! I Danmark kan man hos Finewines købe vinen i samme årgang til ”kun” 229.000 kr.
Messerschmidt tilføjer, at hvis man er medlem af det kinesiske supermarked, kan man spare det, der svarer til cirka 40.000 kr. ved køb af en flaske af den kostbare vin.


Til den alsaciske vin Ultra Violet de David gæres Pinot Noir og Riesling sammen med flere andre druer. Foto: Wikipedia/Cjp24 (Pinot Noir) og Tom Maack (Riesling)

"Sam-gæring" af blå og grønne druerDel på Facebook

Hvis der står et “co-ferment” (sam-gæring) på etiketten af en flaske vin, betyder det, at flere forskellige druer er gæret sammen. Det kan enten være udelukkende blå eller grønne druer eller en blanding af begge.

I gamle dage var det helt almindeligt, at vinbønderne plantede forskellige druer i én og samme vinmark og høstede og vinificerede dem samtidig. Det havde et praktisk formål: Nogle druer modnedes tidligt og andre sent, men når de blev blandet sammen, var der balance i tingene. Man risikerede ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer.
Men det er ikke den slags co-fermentering, det drejer sig om her, men en mere målrettet udgave, hvor producenterne nøje udvælger, hvilke druer, de ønsker, der skal indgå i vinen. Og druerne kommer ikke fra én og samme vinmark.
I de senere år har stadig flere vinproducenter rundt om i verden kastet sig over co-fermentering, og ifølge New York Times især den udgave, hvor blå og grønne druer gæres sammen. Resultatet er som regel en rødvin med en meget lys eller violet farve.
Et eksempel er den californiske vin Feints, der fremstilles af Ruth Lewandowski Wines. Her har den grønne Arneis gæret sammen med de blå druer Barbera, Nebbiolo og Dolcetto – samt med mindre mængder af de grønne druer Vermentino og Trebbiano og den blå Montepulciano. Herhjemme kan vinen købes hos Vin de Table.

Æbler og druer


Et andet eksempel er Ultra Violet de David fra Les Vins Pirouettes i Alsace, hvor Pinot Noir, Pinot Blanc, Auxerrois, Riesling, Gewürztraminer og Muscat er gæret sammen.
At fremstille vin på de enkelte druer og dernæst blande vinene ville ifølge producenterne af co-fermenterede vine ikke give det samme resultat. I en blandet vin vil de enkelte druers særlige karakteristika og aroma som regel give sig til kende. Det er ikke tilfældet i en co-fermenteret vin, hvor aromaerne ”smelter sammen”.
En af årsagerne til, at stadig flere vinproducenter sam-gærer blå og grønne druer, er, at metoden giver rødvine i en lettere og mere frugtrig stil på grund af de grønne druer. Og netop lettere rødvine bliver stadig mere efterspurgte på verdensmarkedet.
Co-fermentering bruges også i stigende grad til ”hybrid-produkter”, hvor frugter af forskellig art – og dermed også druer – gæres sammen. Ikke mindst kommer der stadig flere drikke på markedet, hvor druer og æbler har co-fermenteret.

En ny drue hvert år


Den slags produkter fremstilles af både vin- og ciderproducenter, og et eksempel er Appinette, hvor æbler har gæret sammen med 30% Traminer-druer. Denne cider, for det kaldes den, fremstilles af den amerikanske ciderproducent Aaron Burr Cidery.
En ligeledes amerikansk vinproducent, Scar of the Sea, co-fermenterer også æbler med druer – og anvender en ny drue, hvert år. I 2022 var det den spanske drue Palomino og året før Beaujolais-druen Gamay.


Foto: Unsplash/Sulav Jung Hamal.

Inddeling i vinafdelingerneDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at den britiske supermarkedskæde Co-op har indført et nyt koncept i sine vinafdelinger.
Det er sket efter en forbrugerundersøgelse, der viste, at hovedparten af de adspurgte briter ytrede, at de følte det ”overvældende og uoverskueligt” at skulle vælge en flaske vin. Og at de manglede mod til at prøve nye vine og derfor holdt sig til de samme.
Ifølge det nye koncept er vinene blevet inddelt efter vinstile eller druer for enkeltdrue-vinenes vedkommende. Fx bliver vine på Malbec uanset oprindelseslandet placeret sammen, og det samme gælder for ekstra tørre hvidvine, frugtrige hvidvin, søde vine osv.
Vi spurgte VinAvisens læsere, hvad de mente om vinvalget i supermarkederne, og vi har fået en hel del input. Tak for dem alle! Nedenfor bringer nogle af dem.

Mad-match er vigtigt!


Torben Christensen mener, at Co-op er på rette vej, når de ommøblerer vinafdelingerne – men dog kun er kommet halvvejs, når det gælder god kundeservice:
- Efter min mening kan initiativet fuldendes ved at gruppere efter anvendelse, som I gør det lidt i VinAvisen ved at beskrive, hvad en vin vil gå godt sammen med, når det gælder mad.
- Det, der er uoverskueligt i vinafdelingen, er, når jeg som forbruger uden stor vinkundskab lige skal vælge en vin i en fart til et måltid. Her ville det være overskueligt og let at vælge en anden vin, end dem jeg plejer at drikke, hvis jeg bare kunne gå til hylden med anbefaling til fx lammekød og så vælge en vin til en pris, der passer mig.
- Det vil jo stadig være muligt at vise oprindelseslandene på hyldekanterne, hvis man har en præference for det.

Kan det overføres til danske butikker?


Aage Nielsen er helt med på britiske Co-ops nye inddeling: - Smart! Det vil gøre valget af vin meget nemmere. Det vil også gøre det nemmere at prøve andre vine af samme type.
Også Bent Bonne, der er vinkonsulent, mener, at det britiske Co-op har fat i noget af det rigtige:
- Om det kan overføres til danske butikker vides ikke, for vi har tendens til at gruppere vinene efter land, dog opdeling af rød, hvid og rosé (orange sammen med hvid).
- En faguddannet vinkonsulent ville kunne være en fordel, men ikke alle butikker har plads til en sådan, så den optimale løsning er jo en specialbutik.
- I nogle butikker har man infoskilte ved vinen, hvor der også angives en skala fra tør til sød, hvilke druer, der er i flasken, oprindelse osv., De virker fint nok, og hvis vinene er opsat i landeorden, er man trods alt et stykke af vejen.
- Men de britiske kunder har ret i, at det kan virke uoverskueligt at vælge mellem de mange hundrede flasker, der er i nogle supermarkeder.


Vinitas er ikke større end en kaffemaskine. Fra den lille YouTube film, der viser, hvordan systemet virker.

Vil revolutionere handelen med vin Del på Facebook

Vi bliver lige hængende lidt ved det med at mangle mod til at prøve nye vine fra supermarkedernes eller vinhandlerens hylder. Her har opfinderen af Coravin, Greg Lambrecht, nemlig lanceret et nyt redskab, som han håber, en dag vil revolutionere den måde, man sælger vin på til forbrugerne.

Vi har omtalt det nye redskab, Coravin Vinitas, i uge 22, og ved at klikke her kan man se en lille YouTube film, der viser, hvordan det virker. Det består af en tappemaskine og en pumpe med slange, der fastgøres til den åbne flaske vin. Ved at trykke på knapper – ligesom på en kaffemaskine – overføres vinen automatisk til små 10 cl’s glasflasker, som indsættes i holdere i maskinen. Samtidig med, at indholdet i den store flaske synker, fyldes hulrummet med gasarten argon, så vinen ikke iltes. De små flasker forsynes med skruelåg, og indholdet kan holde sig frisk i op til et år. Lambrecht arbejder dog på at forlænge holdbarheden yderligere.
Vinitas er blandt andet skabt med henblik på vinhandlere, der vil kunne tilbyde deres kunder de små prøveflasker gratis eller mod betaling.

Standardflasken tager modet fra folk


Ifølge Greg Lambrecht forhindrer standard-vinflasken på 75 cl undertiden folk i at prøve nye vine. De er nødt til at betale for en hel flaske vin, som de ikke ved, om de kan lide, og som de er nødt til at drikke, før den bliver mat i koderne.
Med Vinitas vil kunderne fx kunne købe syv prøveflasker med forskellige vine til nogenlunde samme pris, som en standardflaske koster - selvfølgelig afhængig af vinenes normale priser. Når kunderne har smagt prøverne derhjemme i ro og mag, vil de højst sandsynlig vende tilbage og investere i en hel flaske af favoritterne.
Det lyder jo som en fantastisk idé for både vinhandlere og supermarkeder. I sidstnævnte kunne man jo fx have et skiftende udvalg af nye vine tappet på de små prøveflasker stående, lige til at lægge i indkøbskurven.

Et spørgsmål om regler


Mulighederne med det nye system er mange, og Vinitas har da også vundet indpas hos nogle få vinhandlere – blandt andet i Australien. Men der er en hage, og det er de ofte strenge love om flaskestørrelser, når det gælder vin.
I rigtig mange lande er der klare regler hos såvel myndighederne som appellationerne for, hvor små flaskerne må blive. Fx må vin fra den berømte Barolo-appellation i Piemonte ikke tappes på flasker, der er mindre end 37,5 cl – hvis altså vinen fortsat skal kunne kaldes for Barolo.
Kun, hvis reglerne ændres, vil Greg Lambrechts mission kunne lykkes.


Daniel (tv.) og Georges Daou har solgt deres vinhus for adskillige millarder kroner.

Daou Vineyards solgt Del på Facebook

Det store australske vinfirma Treasury Wine Estates (TWE) har ifølge Decanter købt et af Californiens førende vinhuse for 1 milliard dollars (cirka 6,9 milliarder kr.).
Det drejer sig om Daou Vineyards i Paso Robles, og købet omfatter 162 hektar vinmarker samt fire vinerier og et større besøgsområde.
Vinene fra Daou Vineyards sælges i samtlige 50 amerikanske stater og eksporteres til mere end 30 forskellige lande på verdensplan. Og TWE vil målrettet gå efter at udvide eksport-delen.

Fra Libanon til USA


Daou Vineyards er – som vi nævnte i uge 9 – grundlagt af to libanesiske brødre, Daniel og Georges Daou, som flygtede med deres familie til Frankrig og senere flyttede til USA. Brødrene vil stadig være involveret i vinhusets drift, ligesom Daniel forbliver som chefvinmager.
At de to brødre har valgt at sælge nu, kan måske hænge sammen med købet af 70 hektar jord i Val d’Orcia i Toscana. Det har længe været Daniels drøm at fremstille vin i det italienske distrikt, hvilket han – selv om han fortsat er chefvinmager hos Daou Vineyards – måske får lidt mere tid til nu.


Økologien breder sig i Penedès' vinmarker i form af frodig vegetation mellem rækkerne af vinstokke. Foto: DO Penedès.

Penedès bliver første økologiske appellation Del på Facebook

Stadig flere vinproducenter lægger om til økologi. Men en hel appellation, der udelukkende dyrker deres vinmarker økologisk, findes så vidt vi ved endnu ikke. Men en sådan er på vej, og den første appellation bliver spanske Penedès DO (Denominación de Origen), som det hedder på spansk.
Sådan forholder det sig ifølge Joan Huguet, der er præsident for appellationens vinråd, og det sker i 2025. Fra og med dette år er det obligatorisk for Penedès’ vinproducenter og drueavlere at dyrke deres vinmarker og fremstille deres vine økologisk. Enhver, der ikke lever op til dette krav, kan ikke være en del af appellationen og dermed sætte et D.O. på etiketten.
Vinrådet har også bebudet, at det vil give økonomisk støtte til appellationens små vinproducenter og avlere med omlægningen til økologi.
Penedès DO fremstiller i dag 18 millioner stillevine og 1 mio. mousserende vin.


Foto: Unsplash/Matthieu Joannon.

Briterne udbringer en "ristet brød"Del på Facebook

Jul og nytår nærmer sig med hastige skridt, og der bliver skålet i lange baner til diverse komsammener – og ikke mindst nytårsaften kl. 24.
I Tyskland vil der lyde et ”prost”, i Frankrig siger man ”à votre santé”, i Spanien ”salud”, i Tyrkiet ”Serefe” og i Ungarn ”Egészségedre.
Og så er der briterne, der udbringer en ”toast” - som jo også betyder ristet brød!
Det britiske ord for en skål har rødder flere hundrede år tilbage i tiden - til dengang, hvor man stort set overalt i Europa nød skåle med varm vin - eller øl - hvor der på toppen flød et stykke gennemvædet ristet brød.
I Storbritannien blev dette måltid, som det jo var, særligt populært - nogle gange var brødet krydret med forskellige krydderier, blandt andet ingefær, som gav den varme vin et ekstra pift.
I 1700-tallet begyndte man for alvor at skåle for hinandens helbred. Og det gjorde briterne med disse skåle med varm vin - og ved at udbringe en ”toast”, som henviste til det nærende brød i vinen.


Flasken fra Geldermalsen. Indtil midten af 1700-tallet var vinflaskerne løgformede. Men de var svære at stable, og langsomt men sikkert fik de dem form, vi kender i dag.

Vinflaske fra "Nanking Cargo"Del på Facebook

I 1752 stævnede det store hollandske handelsskib, Geldermalsen, ud fra havnen i den sydkinesiske by Canton. Skibets mave var fyldt med 150.000 stykker kinesisk porcelæn. Dengang kunne man ikke fremstille porcelæn i Europa, og man importerede det i store mængder fra Kina.
Geldermalsen nåede dog aldrig til Holland men gik på grund og sank i det Sydkinesiske Hav. Her lå det på havets bund indtil 1985, hvor den britiske dykker Michael Hatcher fandt det og fik bjerget vraggodset.
Ud over porcelænet fandt man også adskillige vinflasker, der har indeholdt vin til besætningen om bord på skibet.
Skibslasten, der blev kaldt for ”Nanking Cargo”, blev solgt på auktion hos Christie’s, og i dag er genstandene spredt for alle vinde.
En enkelt af de grønne vinflasker dukkede for nylig op på auktion hos det britiske auktionshus Rosebery. Den opnåede dog aldrig sin mindste vurdering på 300 pund (cirka 2600 kr.), og blev derfor ikke solgt. Trods den høje alder og sjældenhed har sådanne flasker som regel kun historisk værdi.


Toro er kendt for sine meget gamle vinstokke med et lavt udbytte, der forvandles til koncentrerede rødvine. Foto: Consejo DO Toro.

Toro satser på mousserende vinDel på Facebook

Flotte, kraftige og muskuløse rødvine med en god portion alkohol er det, Toro i det nordvestlige Spanien er berømt for. Appellationen, der ligger i Castilla y Léon, fremstiller også en smule hvidvin samt 200.000 flasker mousserende vin årligt, hvilket kun er en meget lille del af den samlede produktion på i alt 16 millioner flasker vin.
Det er kun stillevinene, der må bære appellationens navn, Toro DO (Denominación de Origen), på etiketten. De mousserende vine må kun betegnes som simpel bordvin.
Men det ønsker Toros vinråd ifølge The Drinks Business at få ændret, så også boblevine fremstillet på champagnemetoden bliver omfattet af appellationen.
Det spanske landbrugsministerium har allerede godkendt ansøgningen fra vinrådet – nu venter man bare på EU’s blå stempel.

To syreholdige druer


Derudover ønsker vinrådet tilladelse til at anvende yderligere to rødvinsdruer inden for appellationens grænser. Som det er nu, er det tilladt at anvende de blå druer Tinto de Toro – som er et andet navn for Tempranillo – og Garnacha samt de grønne druer Verdejo, Malvasia, Moscatel og Albillo.
De to druer, som gerne skulle føjes til listen, er Mencía og Prieto Picudo. Det er begge druer, der er gode til at bevare et højt syreindhold i et meget varmt klima – og et sådan klima har Toro. Det vil sige, at druerne er særligt velegnede til mousserende vin.
Målet er, at appellationen fremover kan sætte et Toro DO på både en hvid, en rosé og en rød mousserende vin og samtidig øge produktionen af boblevine.
45-Year-Old: Glacial Edge er den tredje og sidste whisky i Taliskers serie af "vilde whiskyer".

Is-afkølede whiskyfadeDel på Facebook

Det er utroligt, hvad vin- og spiritusproducenter finder på, når det gælder om at tiltrække verdensmarkedets opmærksomhed på nye produkter. Den netop frigivne whisky 45-Year-Old: Glacial Edge fra det skotske destilleri Talisker er et godt eksempel.
For fem år siden bragte destilleriet 12 tomme fade af amerikansk eg hele vejen fra Isle of Skye, hvor Talisker ligger, til Pemberton isfeltet i British Columbia, Canada. Enderne af fadene, der tidligere havde indeholdt bourbon, blev fjernet, hvorefter fadene blev efterladt på isen i fire døgn og ved temperaturer ned til minus 25 grader.
Både før og efter nedkølingsprocessen blev fadene nøje gennemtjekket af en bødker, så man var sikker på, at de ikke havde taget skade.

38.500 kr. flasken


Med de remonterede endestykker vendte fadene igen tilbage til destilleriet, hvor de blev fyldt med en 40 år gammel Talisker single malt. Nu er whiskyen så blevet tappet på i alt 2445 flasker, der på det britiske marked sælges for en pris af 4500 pund (cirka 38.500 kr.) flasken!
Ifølge destilleriet resulterede opholdet på isen i ganske fine små frakturer på indersiden af fadene, hvilket igen betød, at whiskyen var i kontakt med en større overflade eg under den fem år lange modning i ”is-fadene”. Herved kunne whiskyen trække ekstra megen aroma ud af træet, lyder det fra Talisker.

Kort nyt fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Absalon Vin er blevet optaget i VinAvisens database over danske vinimportører.
* La Maison Sevino er blevet optaget i VinAvisens database over danske vinimportører.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Jasper Morris.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person i den danske vinbranche eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges Hall of Fame. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Jasper Morris (f. 1957) er en af verdens førende specialister, når det gælder Bourgogne-vin.
Han er født i byen Basingstoke i Hampshire i Sydengland, og at han overhovedet kom til at have noget med vin at gøre skyldtes ifølge hans eget udsagn, at han ikke ville være advokat - hvilket hans familie åbenbart havde håbet på.
Så allerede som en meget ung mand fik han arbejde i en vinforretning i London.
I 1981 åbnede han sammen med sin gode ven Tony Verdin egen vinimportforretning, Morris & Verdin, i den britiske hovedstad.
Det medførte, at Jasper Morris selv rejste rundt i verden for at finde vine til forretningen, og her tabte han sit hjerte til Bourgogne og distriktets store rødvinsdrue, Pinot Noir.
I 1985 tog han en Master of Wine og skærpede i de næste mange år sin viden om Bourgogne-vin - og om rødvine på Pinot Noir fra andre af verdens vindistrikter.
I 2003 solgtes Morris & Verdin til Londons fornemme gamle vinforretning Berry Bros & Rudd, der samtidig bad Jasper Morris om at blive forretningens Bourgogne direktør med ansvar for indkøb af Bourgogne-vine. Her blev han på posten indtil 2017.
Ud over sit arbejde hos Berry Bros. & Rudd blev han også i 2016 seniorkonsulent hos Christie’s i auktionshusets internationale vinafdeling.
Her deltager han sammen med Christie’s faste medarbejdere i vinsmagninger og internationale begivenheder. Og så har han fået ansvaret for at skabe global interesse for den årlige vinauktion i Hospices de Beaune.
Derudover holder Jasper Morris foredrag om Bourgogne-vin i alverdens lande og skriver fast for flere førende vinmagasiner heriblandt The World of Fine Wine.
Han er også forfatter til bøgerne White Wines of Burgundy, The Wines of Loire og Inside Burgundy. Sidstnævnte bog udkom i 2010 og er med sine 650 sider nok verdens største og mest omfattende bog om Bourgognes terroir, producenter og vine. Bogen vandt André Simon prisen som årets bedste vinbog.
Og så driver han sin egen fyldige webside, Inside Burgundy (JMIB), med smagenotater, events, nyheder osv.
Jasper Morris deler i dag sin tid mellem Storbritannien - og især London - og så sit hjem i Côte d’Or i Bourgogne.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
Vinkrystallerne dannes i både hvidvin og rødvin.

Hvad er vinsten?Del på Facebook

For nylig fik Henriette Carlsen en vin med noget bundfald, som hendes veninde kaldte for vinsten. Men en nærmere beskrivelse kunne veninden ikke give…
Det, man populært kalder for vinsten, er nogle fine vinkrystaller, som er helt uskadelige og på ingen måde påvirker vinens smag. De er salt-udfældninger af vinsyre, der går i forbindelse med forskellige naturlige mineraler i vinen, hvoraf de hyppigste er kalium og kalcium.
Faktisk er vinkrystallerne et tegn på kvalitet, men mange producenter er trætte af at høre forbrugernes klager over "glasskår" i vinen, og derfor fjerner de krystallerne ved en kraftig nedkøling og filtrering. Egentlig er det synd at gøre det, da der også kan ryge nogle aromastoffer med i købet.
Vinsten er ret holdbart – i det sydøstlige Anatolien i den asiatiske del af Tyrkiet har arkæologer fundet vinkrystaller i flere tusinde år gamle kar.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Philippe Durst har taget dette smukke efterårsbillede i Alsace. I baggrunden ses Husseren-les-Châteaux, en lille landsby med knap 500 indbyggere, der ligger sydvest for Colmar og kun 3 kilometer fra den meget besøgte by Eguishein. Husseren-les-Château er faktisk den højest beliggende vinlandsby på Alsaces berømte vinrute.
Over landsbyen ses ruinerne af tre tårne fra middelalderen, Weckmund, Wahlenbourg og Dagsbourg. De er også kendt som ”les Châteaux”, hvilket har givet navn til byen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-763
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


763 Hos Grape Creek Vineyards i Virginia er vinflaskerne placeret med millimeters nøjagtighed. (foto © Grape Creek Vineyards).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

Del på Facebook

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Era, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

59 kr., Pris på tilbud fra 16. til 22. november: 39 kr., Coop 365

En udmærket hvidvin til en yderst menneskevenlig tilbudspris ved 39 kr. Vinen har en meget aromatisk duft og en fyldig smag af modne grønne druer. Der er en fin frugtsødme, uden at vinen på nogen måde er sød, og en lille forfriskende prikken på tungen. Drik den godt afkølet, som den er, eller til ikke for kraftige hverdagsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Élisabeth, Sauvignon Blanc, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (11%)

79 kr., Masa Wine

En god, fyldig hvidvin med noter af eksotisk frugt i duften. Smagen er tør - men ikke knastør - og med noter af modne gule blommer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Urlar, Pinot Gris, Gladstone, New Zealand, 2019, middel alkohol (13,5%)

En dejlig og frisk hvidvin med mild citrus, grønne æbler og en anelse eg i duften. Smagen er tør og fyldig, saftig og fuld af frugt. Et rigtig godt glas til prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Invivo, Invivo Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2023, lav alkohol (12,5%)

På bagetiketten står der, at vinhuset er grundlagt af "to skøre gutter", Tim og Rob. Skøre eller ej - vin kan de i hvert fald lave, for det er en rigtig dejlig hvidvin og en meget klassisk newzealandsk Sauvignon Blanc. Kærlighedsfrugt er markant i duften, og dukker også op i smagen sammen med aromatiske noter af lime. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pinha, Quinta do Ribeiro Santo, Encruzado, Dão DOC, Portugal, 2022

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Encruzado er en grøn drue, der primært dyrkes i Dão. Det er en rigtig dejlig hvidvin med fine mineralske noter i duften og med en delikat, åben og tør frugtsmag med en anelse anis til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Théo Cattin, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 69,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig hvidvin med strejf af krydderhonning i duften og med en fyldig og frisk smag med den karakteriske Riesling-syre til slut. Man får rigtig god kvalitet til en meget rimelig tilbudspris.

stjernestjernestjerneØ

Valent, Lacrima Baccus, Penedès DO, Spanien, 2022, lav alkohol (11,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 65 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En meget mild - og alkoholmild - hvidvin med en sart duft og smag af æbler og fennikel. Smagen slutter lidt hurtigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stahl, Winzerhof Stahl, Sauvignon Blanc, Franken, Tyskland, 2022, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Mr. Ruby

En tilpas tør og meget aromatisk hvidvin med en vis fedme, der formidler en dejlig smag, som er rig på modne citrusfrugter. Eftersmagen holder længe i munden. En vin, der er oplagt til en ekstra god rejemad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Anadigna, Bodegas Anadigna, Albariño, Rías Baixas DO, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En forførende hvidvin med duft af friske abrikoser og klementiner og med en fyldig, let cremet smag med moden frugt, strejf af appelsiner og en behagelig tørhed til slut i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Morning Fog, Wente Vineyards, Chardonnay, Central Coast, Californien, 2021, middel alkohol (13,5%)

160 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 125 kr., Skjold Burne

Der er smørblomster og frisk mango over duften af denne dejlige hvidvin. Smagens lækre fedme får de modne frugtnoter til at hænge længe i munden. Nyd vinen, som den er godt afkølet, eller til stegt laks. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Possente, Conti Morini, Rubicone IGP, Italien, 2021, høj alkohol (14,5%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 54 kr. flasken, AndrupVin.dk

Appellationen Rubicone ligger i Emilia-Romagna. Så er det på plads. Denne rødvin, der er lavet på Merlot og Cabernet Sauvignon, har en herlig duft af syltede Amareno kirsebær, mandelmasse og nelliker. Smagen er blød og med varme krydrede noter og en pæn portion frugtsødme, men også med en fin tør afslutning. En imødekommende rødvin, der smager lidt af jul.

stjernestjernestjernestjerne

Pinha Reserva, Quinta do Ribeiro Santo, Dão DOC, Portugal, 2020, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En god rødvin med læder i duften og med saftig bærfrugt i smagen - friske brombær og hyldebær - og et lille bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chris Dozen, Zinfandel, Californien, USA, 2021, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., Pris på tilbud indtil 31. december: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges i udvalgte butikker. Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin der dufter af roniabær, modne jordbær og vanilje. Smagen er varm med moden frugt, komplekse krydderier og en lang blød eftersmag. Til tilbudsprisen ved 6 flasker er vinen et kup. Super til andestegen juleaften. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Més Felic, Lacrima Baccus, Penedès DO, Spanien, 2021, middel alkohol (13,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 65 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Der er god, blød frugt, tilpas tørhed og afrundede tanniner. En udmærket all round rødvin til såvel kylling som lettere rødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Amadieu Grande Reserve, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2021, høj alkohol (14,5%)

170 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Erik Sørensen Vin

Der er friske grønne blade og violer over duften af denne gode rødvin. Smagen er kraftig og krydret med aromatisk peber, en anelse lakrids og et tanninbid til slut. En vin, der vil egne sig fint til den lidt fede og kraftige julemad.

stjernestjernestjernestjerneØ

Skærsøgaard Nordic, Leon Millot, Jylland, Danmark, 2020, lav alkohol (12%)

Denne rødvin er modnet på danske, svenske, franske og amerikanske fade i et år. Den dufter intens af mørke modne kirsebær og har en aromatisk, let krydret og blød bærsmag med en fin syre i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paul Sauer, Kanonkop, Stellenbosch, Sydafrika, 2020, lav alkohol (13%)

Paul Sauer, der lægger navn til denne rødvin, var den første ejer af vingården Kanonkop. Det er en absolut topvin, hvor de 69% Cabernet Sauvignon får følgeskab af Cabernet Franc og Merlot. Førstnævnte drues solbær-noter er fremtrædende i både duft og smag men suppleres af modne brombær og en sart krydring i den lange og silkebløde eftersmag. Nyd vinen, som den er, eller til ikke alt for kraftige kødretter. Vinen forhandles blandt andet af DH Wines.