Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2023Det er kun blomsterhovederne man tørrer og anvender under gæringen. Foto: VIK.

Tørrede blomster i vinenDel på Facebook

Hos det chilenske vinhus VIK i Millahue udfører chefvinmageren, Cristián Vallejo, flere interessante eksperimenter, hvor vinen på en eller anden måde forbindes med naturet rundt om vinmarkerne.

I 2021 fremstillede han fx en vin, der modnede på fade, lavet af stave fra nogle gamle væltede egetræer på ejendommen. ”Barroir” (barrel for fad + terroir) kaldte Vallejo vinen.
Han har også gæret vin i amforaer lavet af ler fra ejendommen. Denne vin blev (selvfølgelig) kaldt for ”Amphoir”. Nu har Vallejo også lanceret tre vine under mærket ”Fleuroir”, hvor ”fleur” er fransk for blomst.
Ifølge Wine Industry Advisor fik Cristián Vallejo ideen til sin ”blomstrende vin”, da han nød et måltid, hvori der indgik mange vilde aromatiske blomster. Han besluttede sig for at forsøge at tilføre blomsteraromaen til en vin og gik sammen med sit vinmager-team på jagt på VIKs 4000 hektar store ejendom.

Blandes også i druemosten


Kun 10% af ejendommen er beplantet med vinstokke – resten er vild natur med et hav af forskellige blomster, så der var nok at tage af.
Teamet høstede de vilde blomster sidste forår – hvilket i Chile vil sige i november og starten af december. Dernæst blev blomsterne tørret naturligt i Solen, hvorefter der blev brygget en slags te på dem, som så blev sprayet på druerne under vækstsæsonen. Derudover kom de tørrede blomster også ned til de nyhøstede druer under gæringen.
Vilde blomster indeholder en stor koncentration af gær – og en meget bred palet af forskellige gærtyper, og det er her, en stor del af aromaen findes. Hos VIK befandt gæren sig i en slags ”sovende” tilstand i de tørrede blomster, men når den via blomsterne blev brugt under vinificeringen, vågnede den og satte sit aromatiske præg på vinen.
Fleuroir 2022 omfatter tre rødvine, en Cabernet Sauvignon, en Carménère og en Cabernet Franc, og ifølge Cristián Vallejo har de en særlig elegance og en større aromatisk kompleksitet sammenlignet med vinhusets vine på samme druer, fremstillet uden tilsætning af tørrede blomster.
Man kan læse mere om projektet ved at klikke her.


VinAvisens store champagne-smagning! Del på Facebook

Nytåret nærmer sig, og der er kommet rigtig mange bobler i smagepanelets glas i den senere tid. I alt er 57 forskellige champagner bedømt til vores store smagning!
For overskuelighedens skyld har vi inddelt anmeldelserne i tørre og mindre tørre udgaver samt i rosé champagne.
Og netop det med, hvor tør eller sød en champagne er, kan godt være lidt uoverskueligt, så nedenfor følger en lille liste over de betegnelser, man møder på etiketterne (tjek også bag-etiketterne).
Sødmegraden er afhængig af dosagen. Når man fremstiller champagne, andengærer vinen på flaske. Man kan læse om fremstillingen i detaljer i VinAvisens bog ”Vin for begyndere”.
Til sidst fryser man toppen af flaskehalsen og lader proppen springe, hvorved den lille isklump med bundfaldet ryger ud. Før man forsyner flasken med den endelige champagneprop, bliver champagnens sødme justeret med dosagen, der er en blanding af sukker og vin. Afhængig af, hvor meget, der kommer i champagnen af denne blanding, bliver indholdet mere eller mindre sødt.

Fra tør til sød


* Brut Nature eller Brut Zéro (knastør) med uden tilsætning af dosage
* Extra Brut (tør) med mindre end 6 gram dosage pr. liter
* Brut (forholdsvis tør) med mindre end 15 gram dosage pr. liter
* Extra Sec (halvtør) med mellem 12 og 20 gram dosage pr. liter
* Sec (halvsød) med mellem 17 og 35 gram dosage pr. liter
* Demi-sec (sød) med mellem 33 og 50 gram dosage pr. liter
* Doux (meget sød) med mere end 45 gram dosage pr. liter

Tre gode glas-råd


Med det store antal champagner, vi har smagt, har vi valgt at dele anmeldelserne op, så vi bringer dem over to uger. I denne uge gælder det rosé champagne, og cirka halvdelen af brut champagnerne - som også omfatter Brut Nature og Extra Brut. I næste uge bringer vi anmeldelserne af de resterende tørre champagner samt dem af Demi-sec og Doux. Anmeldelserne ses nederst på denne side.
Og lad os slutte denne tekst med tre gode råd, når det gælder de glas, serverer champagnen i, når klokken slår 24 nytårsaften - eller ved enhver anden lejlighed.
* De gammeldags skålformede champagneglas er blevet lidt trendy. Men de er bestemt ikke velegnede til boblevin, da boblerne forsvinder alt for hurtigt på den store overflade. De høje slanke flûter, der spidser lidt ind foroven, er det traditionelle, festlige - og ganske udmærkede - valg. Men man kan også med fordel bruge ganske almindelige tulipanformede vinglas. Her er der god plads til aromaen i den brede kumme samtidig med, at glassets form holder på boblerne og kanaliserer aromaen op mod næsen.
* Glassene må ikke være stuevarme. De skal være kølige som champagnen, dvs. cirka 10 grader. Stil dem ikke i fryseren. Så dannes der nemlig kondens på glassene, og de bittesmå vanddråber vil også kunne dræbe nogle af boblerne.
* Det er vigtigt at sikre sig, at glassene er absolut rene og helt fri for enhver form for opvaskemiddel. Elementært! Ja, men desværre oplever man alt for ofte, at perlerne dør med det samme, og at man efterlades med en dvask oplevelse.


Det var store mængder Chardonnay-druer, der blev høstet i Bourgogne i år. Foto: Beaune Tourisme.

Jubel i BourgogneDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at årgang 2023 globalt bliver den mindste årgang i de sidste 62 år. Især de store vinproducerende lande har haft en betydelig nedgang i druehøsten. Det gælder fx for Frankrig - dog ikke for samtlige af landets mange vindistrikter.
I Bourgogne meldeler distriktets vinråd, Vins de Bourgogne (BIVB), nemlig, at høsten er gået over al forventning med en meget stor mængde druer.
Kvaliteten af druerne er også i top - ikke mindst når det gælder hvidvinsdruerne, Chardonnay, Aligoté og Sauvignon Blanc.

Den sarte Pinot


De grønne druer var i perfekt balance, idet de opnåede fuld modenhed og samtidig bevarede deres friskhed. Man forventer derfor en fantastisk årgang med fyldige, velafbalancerede hvidvine. Så hold godt øje med flaskerne, når årgang 2023 på et tidspunkt lander på vinhandlernes hylder.
For rødvinenes vedkommende er det en lidt anden historie. Bourgognes store rødvinsdrue, Pinot Noir, er en lidt sart drue, der har lidt en del under et meget ustabilt vejrlig i løbet af vækstsæsonen. Men efter en kraftig sortering, var de tilbageværende druer af en rigtig god kvalitet.

Hæsblæsende jagt efter champagnetyve Del på Facebook

Den scene, der for få dage siden udspillede sig på motorvejen mellem champagnebyen Reims og Paris, var en actionfilm værdig.
To lastbiler fyldt med champagneflasker til en værdi af 600.000 euro (cirka 4,5 millioner kr.) blev ifølge den franske avis Le Parisien stjålet ud for et distributionsfirma.
Hvad tyvene ikke havde regnet med var, at lastbilerne var forsynet med sporingsteknik, så det lokale politi havde intet problem havde med at opspore bilerne.
Herefter startede en hæsblæsende jagt ad motorvejen, hvor det til sidst lykkedes to politibiler at indhente den ene lastbil og få chaufføren til at sætte farten ned. Chaufføren valgte dog at hoppe ud af den endnu kørende bil og stikke af.
Den anden lastbil blev fundet noget senere - også uden chauffør. Heldigvis var de mange flasker champagne intakte, men sikkert godt rystede…


Verdens ottende dyreste vin er denne søde vin fra tyske Egon Müller.

Verdens dyreste vineDel på Facebook

Indimellem nævner vi vine, som er gået til gastronomisk høje beløb på diverse vinauktioner. Men hvis vi ser bort fra dem, hvilke vine er så de aller dyreste på markedet her og nu? Det giver en årlig liste fra Wine-Searcher os svaret på. Listen omfatter verdens 50 dyreste vine, og den er baseret på gennemsnitsprisen globalt for en almindelig 75 cl’s flaske og for samtlige årgange af vinene, som stadig er til at få på markedet.

Også i år rummer listen ikke de store overraskelser. Bourgogne er som altid alt dominerende med hele ni vine på topti-listen og med Domaine Leroy Musigny Grand Cru i toppen ligesom de seneste par år.

Lidt ligesom aktier


Eneste undtagelse fra hæren af Bourgogne-vine er den tyske Egon Müller Scharzhofberger Riesling TBA fra Mosel, der har sneget sig ind på en ottende plads. Og på den fulde top50-liste er der kun seks vine, der ikke kommer fra Bourgogne.
Når det gælder priserne på disse fine vine, er det lidt ligesom med aktier – man kan gøre gode og mindre gode investeringer. De vinsamlere, der har investeret i Domaine Leroy Musigny Grand Cru, kan glæde sig over en gennemsnitlig prisstigning på 29% i forhold til 2022 – hvor prisen var steget 15% i forhold til 2021-listen.
Utroligt nok er der ingen af de store vine fra Bordeaux, Champagne, Napa Valley og Italien på årets top50-liste.
Nedenfor bringer vi listen over de ti dyreste vine med de gennemsnitlige priser her og nu omregnet til danske kroner. Den fulde liste over de 50 vine kan ses ved at klikke her.

Topti-listen


* Domaine Leroy Musigny Grand Cru (cirka 339.000 kr.)
* DRC Romanée-Conti Grand Cru (cirka 189.000 kr.)
* Leroy Domaine d'Auvenay Chevalier-Montrachet Grand Cru (cirka 186.000 kr.)
* Domaine d'Auvenay Bâtard-Montrachet Grand Cru (cirka 178.000 kr.)
* Domaine d'Auvenay Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru (cirka 147.000 kr.)
* Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru (cirka 145.000 kr.)
* Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru (cirka 133,000 kr.)
* Egon Müller Scharzhofberger Riesling TBA, Mosel (cirka 122.000 kr.)
* Roumier Echezeaux Grand Cru (cirka 118.000 kr.)
* Leroy Chambertin Grand Cru (cirka 99.000 kr.)


Tap et glas fra taskenDel på Facebook

Hvis man lige står og mangler en gave til en vinglad person, bør man klikke ind på Porto-Vinos hjemmeside. Herfra forhandles et hav af forskellige typer tasker – lige fra tjekkede i læder til strandtasker i stof og rygsække. Tilfælles har de mange tasker, at man kan tappe vin fra dem via en tappehane som den, der er i en bag-in-box.

Med taskerne følger en pose – der minder om den i en bib-vin – og den kan man så fylde med vin og dernæst lægge den ned i et særligt rum i tasken, der er forsynet med et skjult hul til tappehanen. De fleste af taskerne er meget rummelige, så der også er plads til telefon, pung, en bog - og vigtigst af alt et par vinglas.Paul White i sin mobile bar.

En lille solstråle-historie Del på Facebook

Under corona-pandemien lukkede steder, hvor mange mennesker samles, ned i store dele af verden. Det gjaldt også briternes elskede pubber, hvor mange briter mødes hver dag efter arbejdstid for at sludre over ”a pint”.
Paul White, der ejer pubben Dog House i Liverpool, ville have haft svært ved at klare skærene under nedlukningen, hvis ikke det var fordi, han fik en god idé. I løbet af kun fire dage lykkedes det ham at skaffe en brugt ambulance og omdanne den til en mobil bar.
Dernæst kørte han rundt i nabolaget og besøgte sine mange stamkunder – og senere længere væk endnu – og ligesom med Hjemis kom folk ilende og nød lidt bar-stemning i det fri.
Den mobile bar blev en kæmpestor succes – så stor, at White økonomisk har kunnet overleve nedlukningen, og har kunnet betale løn til det ellers midlertidigt fyrede personale. Nu har bar-ejeren vundet en velfortjent iværksætterpris på 10.000 pund (cirka 86.000 kr.).


En herlig skulptur fra fejringen af Beaujolais nouveau i Beaujeu.

Fejringen af den nye Beaujolais-vin Del på Facebook

Hvert år den tredje torsdag i november frigives den nye årgang rødvin fra Beaujolais, så det vil sige torsdag i den forgangne uge.
Det fejres rundt omkring i verden med fyldte glas med den nye vin – også i Danmark har flere vinbarer, restauranter og vinhandlere som vanligt markeret begivenheden. Men selvfølgelig er der ekstra mange festligheder i vinens hjemland, Frankrig – og i Beaujolais.
Karin og Lucas de Jong, der har deres vinhus, Domaine Victoria, i byen Lantignie i Beaujolais, har sendt os det skønne billede til venstre. Det stammer fra landsbyen Beaujeu, og som de skriver, så var byen fyldt med festglade beboere og turister. Og de tilføjer, at aldrig har Beaujolaisen været bedre end i år!
Nogle steder i udlandet er man også begyndt at fejre den nye hvidvin fra Beaujolais - netop hvidvin ønsker producenterne i området at sætte mere forkus på.


Fra Etnas vinmarker er der udsigt til den rygende vulkan. Thewinesofetna.com

Etna vil højne sin statusDel på Facebook

I Italiens appellations-system er DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) det højeste niveau, man kan opnå. Nu går Etnas vinproducenter ifølge Decanter målrettet efter at få højnet Etna DOC til en DOCG. Det blev besluttet enstemmigt på et møde hos det lokale vinråd.

Etna fik sin DOC i 1968 og er dermed Siciliens ældste DOC og en af Italiens ældste, så det er en historisk beslutning, vinrådet har taget. Gennem de sidste 20 år har stadig flere vinproducenter slået sig ned på vulkanen, der har givet navn til appellation. Det har medført, at vinmarksarealet, der breder sig som en halvcirkel på Etnas skråninger, har haft vokseværk.

En toårig proces


Med en DOCG følger visse regelændringer. Høstmængden af druer pr. hektar skal reduceres, og så vil det blive muligt for vinproducenterne at sætte navnet på en af 20 kommuner på etiketten af flaskerne – hvis druerne stammer udelukkende fra den pågældende kommune.
Nu har vinrådet indsendt en ansøgning til de vinøse myndigheder, hvormed det første skridt til en toårig proces er taget.
Det, som vinrådet slår på over for myndighederne, er Etnas unikke vulkanske terroir og de gamle lokale druesorter, som vinen fremstilles på - Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio og Carricante.
Når Etna DOC forventeligt får tilføjet et ”G”, bliver appellationen den anden DOCG på Sicilien efter Cerasuaolo di Vittoria.


De 100 bedste vine Del på Facebook

Hvert år siden 1988 har det førende amerikanske vinmagasin Wine Spectator bragt en top-100 liste over de bedste vine, magasinets redaktører har smagt i årets løb.
2023-listen er netop offentliggjort. Vinene er udvalgt fra flere tusinde blindsmagte vine, og man har taget udgangspunkt i kvalitet, værdi, tilgængelighed og X-factor (en unik smagsoplevelse).
Nedenfor bringer vi de ti øverste vine på listen - samt info om dansk importør, når en sådan findes, og link til siden, hvor man kan købe vinen. Og importørerne angives kun, når årgangen på vinen er den præmierede.
Hvis man vil se hele listen - og listerne for samtlige af de andre 34 år - kan man klikke her.

1. Argiano Brunello di Montalcino 2018, Philipson Wine 399,95 kr. ved 6 flasker
2. Occidental Pinot Noir West Sonoma Coast Freestone-Occidental 2020
3. Château Lynch Bages Pauillac 2020, 1855 Cru, 1095 kr. (flere andre forhandlere)
4. RAEN Pinot Noir Sonoma Coast Royal St. Robert Cuvée 2021
5. Mastroberardino Taurasi Radici Riserva 2016
6. Dunn Cabernet Sauvignon Howell Mountain 2019
7. Antinori Chianti Classico Marchese Antinori Riserva 2020, H.J. Hansen, 299 kr.
8. Château Pichon Baron Pauillac 2020, DK WineImport, 1495 kr.
9. Résonance Pinot Noir Willamette Valley 2021
10. Greywacke Sauvignon Blanc Marlborough 2022, Hillerød Vinkompagni, 149,95 kr.Det førende californiske vinhus Duckhorn Vineyards. Foto: The Duckhorn Portfolio.

Stor handel i CalifornienDel på Facebook

Duckhorn Vineyards, et af Californiens førende vinhuse, har købt Sonoma-Cutrer Vineyards for 400 millioner dollars (cirka 2,7 milliarder kr.).
Sælgeren er det store spiritusfirma Brown-Forman, der har sin base i den amerikanske stat Kentucky. Og Sonomo-Cutrer, der blev grundlagt i 1973, fremstiller berømmede Chardonnay-vine i luksus-kategorien og har en årlig nettoomsætning på 84 mio. dollars (cirka 576 mio. kr.). Nu slutter vinhuset sig til striben af i alt ni andre vinhuse i Californien, som ejes af Duckhorn. Brown-Forman beholder en mindre aktiepost i Sonoma-Cutrer.
Disse tre sjældne whiskyer er med på auktionen. Alle sælges de med deres fine originale æsker.

Dansk auktion med whisky-kræs Del på Facebook

Campen Auktioner i Randers har netop nu en online-auktion med en række exceptionelle whiskyer, der kun sjældent kommer til salg. Man kan byde med ved at klikke her.

Auktionshuset arbejder ikke med vurderingspriser, så budene snegler sig i øjeblikket opad, og auktionen slutter d. 26. november. Så der er højst sandsynlig mulighed for at gøre et rigtig godt køb – også selv om buddene sikkert tager fart lige før deadline.
Blandt højdepunkterne er en flaske Balblair 38 Years Single Malt, hvoraf der kun er lavet 2400 flasker. Whiskyen har modnet i 38 år på fade, der har indeholdt Oloroso sherry. Den ligger hos den britiske whiskyforretning Matt on Malt på 7500 pund (cirka 64.000 kr.). På auktionen er den i skrivende stund oppe på et bud på 3000 kr. Så hold øje med auktionssiden…

Høje priser i almindelig handel


Det er en dansk-amerikansk whiskysamler, der sælger ud af sin samling i små partier ad gangen. Dette er anden gang, han har sat nogle af sine fornemme flasker til salg.
Der er i alt 12 forskellige whiskyer, man kan byde på, og blandt de øvrige højdepunkter er en Bowmore Bicentenary Single Malt, som blev destilleret i 1964. Hos The Whisky Exchange koster den 6000 pund (cirka 51.000 kr.) – på auktionen er buddet oppe på 2000 kr.
Auktionen omfatter også en flaske Springbank 37 Years Old Single Cask Malt Whisky “The Treasures”, der hos Mark Littler Shop kan erhverves for 1224 pund (circa 36.000 kr.). Her er det seneste bud på kun 500 kr.
Mandesiden.dk har også bragt en artikel med god information om auktionen og de tre her nævnte flasker whisky.
Et par af de mange drinks som allerede ligger på appen. Der er ikke tale om fotografier men AI-generede billeder.

Smart AI-drevet bartenderDel på Facebook

AI (Artificial Intelligence) – altså kunstig intelligens - har også indtaget bartender-verdenen. Hos bartenderen BarGPT kan man ”bestille” skræddersyede drinks og cocktails og browse mellem de mere end 13.800 drinks, som allerede er kreeret for andre brugere.
Det hele foregår virtuelt og online, og man starter med at registrere sig på den tilhørende app. For at få kreeret en drink skal man indtaste en kort beskrivende besked til BarGPT om ingredienser, stilen på cocktailen, en bestemt aroma osv. Men man kan også bede bartenderen om at lade sig inspirere af fx popkulturen. BarGPT vil så komme med opskrifter og fremgangsmåde på de forskellige drinks og cocktails.
Det er jo også smart, hvis man nu i en håndevending skal kreere nogle cocktails ud fra, hvad køleskab og urtehaven byder på. Så indtaster man ingredienserne og får nogle forskellige bud. Mulighederne er mange, og hver opskrift ledsages af et AI-genereret billede af drinken eller cocktailen. Der findes selvfølgelig forskellige abonnementer til forskellige priser. Ved at klikke her kan man se en lille YouTube film om de mange muligheder, BarGPT kan byde på.
Der skal hvide handsker til, når man håndterer så kostbar en whisky. Foto: Sotheby's.

Højeste hammerslag nogensindeDel på Facebook

Lige inden deadline for VinAvisens redaktion tikkede nyheden ind om en flaske whisky, der just er solgt hos Sotheby’s for et hammerslag på 2.187.500 pund (cirka 17,8 millioner kr.). Og det er en hidtidig verdensrekord for en flaske whisky.

Vi omtalte whiskyen i uge 44 – en The Macallan Valerio Adami 1926, som der kun er fremstillet 40 flasker af. Hammerslaget er ikke mindre opsigtsvækkende i betragtning af, at den højeste vurdering lød på 1,2 mio. pund (cirka 10,3 mio. kr.).
Og hvad får den anonyme køber så for pengene? Det ved The Macallans whiskyfremstiller, Kirsteen Campbell, som har deltaget i den sensoriske analyse af whiskyen. Whiskyen skulle efter sigende have en ”utrolig dyb karakter, fyldig mørk frugt, sort kirsebærkompot og en anelse dadler fulgt af intens sød antik eg, mørk chokolade og ingefær”. Det lyder jo rigtig godt…Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

Flere vinimportører ønsker at blive optaget i VinAvisens importør-database. Her er de sidst ankomne:
* Vinopol er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Hands on wines er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Kenn Schou Benkjær.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Denne uges portræt er indsendt af Rasmus Bjerg Benkjær i anledning af hans far Kenn Schou Benkjærs 50 års fødselsdag i denne uge. Og Rasmus har en personlig tilføjelse:
- Begge hans sønner ser op til ham og håber en dag at opnå bare et my af det, han allerede har præsteret som både far, søn og vinconnaisseur!

Kenn Schou Benkjær (f. 1973) begyndte allerede som teenager at interessere sig for vin.
Mens andre unge læste tegneserier, fordybede han sig i digre værker om vinens forunderlige univers.
Efter endt studentereksamen rejste han til Spanien, hvor han, gennem et projekt formidlet af det spanske landbrugsministerium stiftede bekendtskab med de spanske vine og den spanske vinkultur.
Under økonomistudierne på Odense Universitet fik vininteressen en helt anden drejning. Kenn Schou Benkjær valgte nemlig at specialisere sig i de markedsførings- og afsætningsmæssige aspekter af det danske vinmarked. Det blev til adskillige vinprojekter, blandt andet en 200-siders kandidatafhandling om danskernes holdning til produktet vin samt en række foredrag om "Den danske vinkultur". En fremtid i vinbranchen var oplagt.
I første omgang blev det til et job som Key Account Manager inden for vin hos SuperGros i Brøndby. Her fik Kenn Schou Benkjær ansvaret for relationerne til SuperGros' nøglekunder med kæderne SuperBest og Spar i spidsen.
Efter et halvt år på posten blev han udnævnt til international indkøber i samme virksomhed med ansvar for den udenlandske indkøbsafdeling, og i 2007 blev han udnævnt til indkøbschef med det overordnede ansvar for drikkevare-divisionen i SuperGros, som ud over vin og spiritus også tæller øl og vand.
I dag arbejder Kenn Schou Benkjær som administrerende direktør i en af nordens største spiritusvirksomheder, Hans Just, hvor han snart kan fejre sit 10-års jubilæum. Hans ansvarsområde spænder bredt, og hans indflydelse på vin og spiritus i Norden er blevet cementeret ved hans fortsatte engagement i miljøet. Han har ansvaret for mere end 150 vin- og spiritusmærker i Norden og Polen.
Privat bor Kenn Schou Benkjær nu med sin kæreste, Jeanette, i Køge. Hans to sønner, Rasmus og Kristian, på henholdsvis 22 og 20 år er nu selv kommet ind i vinens verden.
Adresse: Hans Just, Århusgade 88, 2100 København, tlf.: 35 26 72 00, e-mail: reception@hansjust.dk, https://hansjust.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad betyder "en vin i balance"Del på Facebook

Linda Mikkelsen vil godt vide, hvad der menes med udtrykket "en vin i balance". Hun har ofte set det i vinanmeldelser - også i VinAvisens.
En vin siges at være i balance, hvis alkoholstyrke, syre, restsukker og tanniner spiller sammen og er i harmoni med hinanden.
Hvis vinen fx har fået for meget fadlagring, kan den smage som et større snedkerværksted, og har den for meget alkohol, der ikke afbalanceres af frugt og syre, får den en sødlig og lidt ubehagelig smag, der kradser i halsen. Sådanne vine er ikke i balance.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Ken Vøge har taget dette billede hos Glen Moray Distillery i Speyside - et destilleri, der har fremstillet whisky siden 1897.

I lagrene ligger whiskyen og modner, og et af fadene var forsynet med glas i top og bund, så de besøgende kunne kigge ind.
Den whisky, man ser i fadet, er, hvad der er tilbage efter otte års lagring med et tab til englene på 2% om året,
”Englenes andel” kalder man den whisky, der fordamper under fadmodningen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-764
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


764 Som et blødt grønt tæppe breder vinstokkene sig under himmelhvælvingen hos det britiske Mountfield Winery (foto © Mountfield Winery).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 72 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moingeon Prestige, Crémant de Bourgogne Brut AOP, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

199 kr., set på tilbud til 139 kr., Kjær & Sommerfeldt

En delikat mousserende vin med frisk appelsin i duften, fyldige citrusnoter i smagen og en rund syre til slut. Nyd vinen, som den er, godt afkølet, eller til alt godt fra havet.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ama-Vida, Treixadura, Ribeiro DO, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

105 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Jysk Vin

Druen Treixadura bruges mest som blandingsdrue - men den kan bestemt godt stå alene, som fx i denne dejlige hvidvin. Vinen har en meget aromatisk duft af abrikos og fersken og en fyldig og blød frugtsmag med en frisk citrusnote til slut. Den har en stor spændvidde til mad, men vil især egne sig til fyldige skaldyrs-retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Saurus Select, Familia Schroeder, Patagonia, Argentina, 2021, middel alkohol (13,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., YouAndWine

En god fyldig hvidvin med modne druer, gule blommer, æbler og strejf af grape. Eftersmagen slutter med en behagelig rund syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charlotte's Home, Rodney Strong, Sauvignon Blanc, Sonoma, Californien, 2021, middel alkohol (13,5%)

180 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 150 kr., Skjold Burne

Sauvignon-druens eksotiske frugter fornægter sig ikke, men de er holdt i ave af en behagelig tørhed og en fin krydring. Vinen har også en dejlig fylde og en lang frisk eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Mottura, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En lækker og blød rødvin, der har en duft lidt henad brombærmarmelade. Smagen er koncentreret og tæt - og rigtig dejlig. Igen er det brombær, der dominerer, men der er også nuancer af blåbær og anis. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flor de la Mar, Castelão, Setúbal, Portugal, 2022, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

Dette er en rigtig jule-rødvin med chokolade, nelliker, allehånde og modne brombær i både duften og smagen. En lækker sag til en kold vinteraften - og gerne til krydrede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Die Weinmacher, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 24. til 30. november: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der fremstilles rigtig dejlige og meget aromatiske rødvine på druen Zweigelt. Her er en af dem - og endda til en meget overkommelig tilbudspris. Vinen har en fin parfumeret duft og en frisk aromatisk smag, der er rig på bærmost, har en fin syre til mad og slutter silkeblødt. Drik vinen til lette kødretter eller laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda, Barbera, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 24. til 30. november: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Til tilbudsprisen er dette en god all round rødvin med blød bærfrugt, et saftigt bid, en anelse anis og en fin syre til slut. Smagen slutter dog lidt hurtigt. Vinen bør så afgjort ledsages af mad - og gerne den lidt fede af slagsen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

409, Pagos del Rey, Ribera del Duero DO, Spanien, 2021, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbudfra 24. til 30. november: 74,50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Der er eg, tobak og mørke kirsebær i duften, mens smagen er blød og kompleks med blandt andet hyldebær og en fin krydring samt et lille tanninbid til slut. En dejlig rødvin til vinterens sammenkogte retter. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Diablo Black, Cabernet Sauvignon, Valle del Maule, Chile, 2021, middel alkohol (13,5%)

169,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 66,50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Chokolade, vanilje og syltede blå blommer mødes i duften og smagen af denne glimrende rødvin. En velkomponeret vin, der slutter med bløde tanniner. Drik den til kraftige kød- og pastaretter - eller til et stykke mørk chokolade.

stjernestjernestjernestjerne

Tenute Neirano, Barbaresco DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

185 kr., pris ved 6 flasker: 155 kr., Vinovida

En god og forholdsvis lys rødvin med en meget mild bærduft og en smag, hvor de krydreder noter dominerer. Eftersmagen slutter med en fin syre til mad. Vinen har stadig et godt tanninbid, så gem den gerne i nogle år endnu.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ser Lapo Riserva, Mazzei, Chianti Classico, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

219,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 129 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En blød og rigtig lækker Chianti-vin med stringens i smagen, fine krydrede noter, mild bærfrugt og en frisk syre, der gør vinen velegnet til lidt fede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard-Grivot, Pinot Noir, Bourgogne Hautes-Cotes-de-Nuits AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

270 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 200 kr., Skjold Burne

Der er sarte noter af mørke bær i duften af denne glimrende rødvin. Smagen er fyldig, saftig, fint krydret og med strejf af ren lakrids og eukalyptus i den lange eftersmag. Nyd vinen til krydret lam, grøntsagsretter med fennikel eller tørre italienske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colle Sori, Amarone delle Valpolicella DOCG, Italien, 2019, høj alkohol (15%)

399 kr., Set på tilbud til 199 kr., Kjær & Sommerfeldt

Syltede kirsebær, hyldebær, tobak og eg møder næsen, når man lugter til denne rødvin. Smagen er blød, kompleks, med moden frugt og med en lang eftersmag med strejf af chokolade og med afrundede tanniner. En lille fin syre afslutter herlighederne. En rigtig lækker og imødekommende rødvin, der varmer i den kolde tid.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pocas Colheita, Porto, Portugal, 2012, høj alkohol (20%)

184,95 kr., pris på tilbud fra 24. til 30. november: 139 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En sød og lækker portvin med noter af tørrede dadler i duften og med mørke rosiner og kandis i den lange og milde smag. En vin, der kalder på julens søde bagværk.

Smagningen af Champagne Brut

stjernestjernestjernestjerne

Philippe Fourrier Blanc de Noirs Brut, Pinot Noir, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

169 kr., Rema 1000

169 kr. for en champagne - det er yderst rimeligt. Vinen har ikke det store vingefang, men til prisen er den bestemt udmærket med en blød og samtidig livlig og vedvarende mousse og en fyldig smag med friske æble-noter. Det er en Blanc de Noirs champagne - en "hvid på sorte (blå) druer", hvilket i dette tilfælde vil sige Pinot Noir-druer.

stjernestjernestjernestjerne

Charles Montaine Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

En fyldig, åben og bred duft af efterårsæbler møder næsen, mens smagen har god frugt og en mousse, der giver den et langt liv i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cornalyne Blanc de Noirs Brut, Champagne Dom Caudron, Meunier, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

En Blanc de Noirs (hvid på sorte (blå) druer). Champagnen er fremstillet udelukkende på den blå Meunier-drue, og det giver den en dejlig fylde, noter af rugbrød og drueskind og en lang aromatisk eftersmag. Med sin fyldige aroma vil vinen egne sig fint til lettere retter. Prisen er yderst rimelig i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjerne

Écho, Fluteau, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

279 kr., på tilbud til 259 kr., Kjær & Sommerfeldt

Der er brioche i duften af denne champagne. Smagen er meget tør og med friske citron-noter, mens eftersmagen er lidt kort.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Waris-Larmandier Particules Crayeuses Grand Cru Blanc de Blancs Brut, Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., pris på tilbud i uge 47 (denne uge) og 48: 259 kr., Vinimport ved Ib Michelsen

En ualmindelig dejlig champagne med en fin, klassisk duft af brødkrumme. Moussen er blød og vedvarende, og smagen meget aromatisk og fyldig. Eftersmagen er lang og udvikler sig med nye smagsnoter og ender med en fin blød syre. Der er lidt parisisk "fin de siècle" bohemeliv over stilen, lød det fra en deltager i smagepanelet. Og rigtig nok, man kan godt forestille sig en sådan champagne blive skænket i glassene på en kunstnercafé i Paris i 1800-tallets slutning. Under alle omstændigheder får man virkelig megen god champagne til en yderst rimelig normalpris - så køb den til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne A. Lété, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., Greatwine

En charmerende champagne, hvor den rige, bløde mousse videregiver en frugtrig duft og smag. Eftersmagen er lang med saftige æblenoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Canard-Duchéne Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299,95 kr., pris på tilbud fra 27. til 21. december: 199 kr., 365discount

Til tilbudsprisen ved 199 kr. er dette en god klassisk all round champagne med en vedvarende mousse og en fyldig, tør frugtsmag, der slutter med en krydret note. Tilbudsprisen indkasserer den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Autréau Premier Cru Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

339 kr., La Maison Sevino

Denne elegante champagne har vundet guld på Mundus Vini, og det forstår man godt. Den har hele pakken: En fin blød mousse, en forførende moden frugtsmag og en lang og liflig eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

EPC Blanc de Blancs Brut Nature, Alain Edouard, Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

Flot høj skumtop på denne Brut Nature champagne. Den er knastør og let med en fin syrlighed og friske noter af lime ud i den lange eftersmag. En god champagne, der med sin syre vil være rigtig fin til lidt fede fiske- og skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Gratiot Delugny, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

18 år gammel og stadig i fuld vigør! Hvis man holder af en frugtrig champagne, så er denne sagen, med dens dejlige noter af modne citrusfrugter. Moussen er blød og rund, og smagen kompleks og lang. En elegant champagne, der er sine 349 kr. værd og med sin blide syre oplagt som velkomstdrink nytårsaften.

stjernestjernestjerne

EPC Premier Cru, Alain Edouard, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

Der er citrus og lyst brød i duften. Moussen er fin og sprudlende, men smagen er ret enkel - igen med citrusnoter - og med et lidt bittert bid til slut.

stjernestjernestjerne

Veuve Fourny & Fils Premier Cru Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

369 kr., Furesø Vin

Moussen forsvinder lidt hurtigt i denne champagne. Duften har moden frugt, mens den forholdsvis enkle smag er tør og fyldig med noter af kvæde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Rungsted, Champagne Forget-Chemin, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

Rungsted Champagnen, som denne vin kaldes lokalt i den nordsjællandske by, er en liflig, sprudlende og forholdsvis let champagne med dejlige noter af lyst brød, citrus og peacannødder i duft og smag. Nyd vinen som apéritif eller til lette skaldyrsretter.

stjernestjernestjerne

Champagne Paques et Fils Carte Rouge Premier Cru, Champagne, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

399 kr., pris ved 6 flasker: 300 kr., Nemvin.com

En aromaisk champagne med pære i smagen og med en fin mousse, der dog ikke holder så længe i glasset.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Francis Pétret Chouilly Grand Cru Blanc de Blancs Brut, Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

400 kr., Sigurd Müller

En flot skummende champagne - og en elegant og meget mild vin med liflige og rene noter af citrussaft og med et strejf af søde citrusfrugter i den lange eftersmag. En oplagt ledsager til østers.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Charles Mignon Blanc de Blancs Brut, Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

400 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 300 kr., Skjold Burne

En dejlig Blanc de Blancs på Chardonnay-druer. Det er en let og meget aromatisk champagne med en fin og frisk duft og smag med noter af sommeræbler, modne grønne druer og bagt citronskal.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

Melon og citrus præger duften af denne champagne. Moussen er rigelig, og boblerne meget små og fine, og smagen har noter af paradisæbler og grøn drueskal. Det er en meget elegant vin med en bred, lang og blød eftersmag. Velegnet som velkomstdrink, som den er, eller ledsaget af canapéer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Quille, Burton & Fils, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

419,95 kr., pris ved 6 flasker: 379 kr., AndrupVin.dk

La Quille er den belønning, man får for et besværligt arbejde. Det kan godt være, det henviser til det besværlige arbejde med at fremstille champagnen - det er i hvert fald ikke besværligt at drikke resultatet! Her er vi helt oppe at ringe, for det er en ualmindelig dejlig champagne. Den er lavet på lige dele Pinot Noir og Chardonnay samt 20% Meunier, og den har en forførende duft med noter af blandt andet friske appelsiner. Moussen er stor, blød og vedvarende, og den formidler en smag igen med appelsiner men også med friske abrikoser samt moden citron i den lange eftersmag. Vinen har også en frisk syre til slut, som gør den velegnet til lidt fede skaldyrsretter - fx med kammuslinger.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Jeeper Premier Cru Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

Flasken, der indeholder denne champagne, er yderst utraditionel - og forfriskende - med sit hvælvede korpus og sin korte hals. Men det er indholdet, der tæller, og det er ualmindeligt lækkert med brioche i duften og en aromatisk og kompleks tør frugtsmag med noter af moden citrus.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée L'Éphémére Premier Cru Brut, Champagne Cossy , Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

Der er brioche, nødder og mandelmasse - og en sjov lille røget note - i duften af denne champagne. Smagen er tør med en fin fylde og en lille bitter note til slut. En udmærket og lidt overraskende champagne, når det gælder duft og smag.

stjernestjernestjernestjerne

Terroirs Grand Cru Blanc de Blanc Brut, Champagne Bonnaire , Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

525 kr., på tilbud til 375 kr., Erik Sørensen Vin

Med kun 4 gram dosage (sukkertilsætning) er dette en Extra Brut champagne - hvilket man dog ikke gør det store ud af på flasken. Det står med små bogstaver på bag-etiketten - sådan er det nogle gange. Det er også en Blanc de Blancs - en vin udelukkende på grønne druer. Duften har en fin citrus-note - der samles op i smagen, som er meget tør, let og saftig, og som formidles af en livlig mousse.

stjernestjernestjernestjerne

Origine Premier Cru Brut, Champagne Paques, Champagne, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%)

549 kr., pris ved 6 flasker: 450 kr., Nemvin.com

En god champagne med duft af nedfaldsæbler, en livlig mousse med fine små bobler og en smag i balance mellem moden frugt, tørhed og syre. Normalprisen er lige i den høje ende, men prisen ved 6 flasker er helt ok.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Millésime Sophistiqués, Champagne Cossy , Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

Brioche, kornmark og citrus forenes i duften af denne delikate champagne. Smagen er frisk og liflig med modne citroner, og den er frembragt af en dejlig og vedvarende mousse. En champagne, der vil være fin til fx østers.

Smagningen af Champagne Rosé

stjernestjernestjerne

Champagne Autréau Rosé Premier Cru Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

245 kr., La Maison Sevino

En ok champagne med dybe noter af rugbrød i duften og med en blød og rund mousse. Smagen er tør og åben, men mangler spændvidde og slutter lidt brat.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Beurton & Fils, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

329,95 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

En flot mørk laksefarve møder øjet og en duft af moreller og ribs næsen. Smagen, der fremføres af kaskader af fine små bobler, er fyldig og saftig, har strejf af friske hindbær og en fin syre til slut. Med sin gode fylde er vinen oplagt til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charpentier Champagne Rosé Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

375 kr., pris på tilbud: 275 kr., Erik Sørensen Vin

Denne champagne har en fin gyldenrosa farve, duft af lyst brød og en elegant, fyldig smag med noter af friske jordbær. Vinen er tør uden at knase og med en frisk syre til slut i den lange eftersmag. Velegnet til fx retter med kammuslinger.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Auguste Lavoisier Rosé, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

399 kr., PL Vinimport

En vin med en fin sart laksefarve, en dejlig blød mousse og en smag med en fin bærsødme med især hindbær ud i den lange eftersmag. En rigtig god, harmonisk og elegant champagne, der er velegnet som velkomstdrink - eller til når klokken slår 24 nytårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Joseph Perrier Brut Rosé, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

399,95 kr., pris på tilbud fra 19. december til 1. januar: 279,97 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Joseph Perrier kan snart fejre sit 200 års jubilæum, da champagnehuset er grundlagt i 1825. Og man kan mærke, at det er et hus, der læner sig op ad flere generationer vinfremstilling. Det er en forholdsvis let champagne, der dufter af rød grape, har fine vedvarende bobler og en sart og elegant bærsmag, der slutter med en lille note af hvidt brød. Oplagt til velkomstdrink nytårsaften.

stjernestjernestjerne

Champagne André Clouet, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

400 kr., Sigurd Müller

En rosé champagne, der dufter af Pinot-druen med noter af blåbærsaft. Moussen er fin, men den forsvinder hurtigt i glasset, og det samme gælder smagen af modne bær.

stjernestjernestjernestjerne

Champagne Gratiot Delugny, Pinot Gris, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

Der er hindbær i duften, moussen er fin og blød, og smagen fuld af sarte bærnoter. En vin, der er tør uden at knase og med fine frugtnoter i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Comte de Marne Grand Cru Rosé Brut, Charles Mignon , Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

800 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 400 kr., Skjold Burne

Her må vi finde superlativerne frem, for det er lidt at et mesterværk af en champagne. Den er fremstillet på Pinot Noir og Chardonnay, har en smuk laksefarve og forførende duft af jordbær og brombær. Smagen er også fuld af modne sommerbær, og selv om det er en tør champagne, har den en fin lille sødme til slut i den meget lange eftersmag. Tilbudsprisen - der jo kun er halvdelen af normalprisen - er et rent røverkøb.