Det er kun blomsterhovederne man tørrer og anvender under gæringen. Foto: VIK.
Tørrede blomster i vinen
Hos det chilenske vinhus VIK i Millahue udfører chefvinmageren, Cristián Vallejo, flere interessante eksperimenter, hvor vinen på en eller anden måde forbindes med naturet rundt om vinmarkerne.I 2021 fremstillede han fx en vin, der modnede på fade, lavet af stave fra nogle gamle væltede egetræer på ejendommen. ”Barroir” (barrel for fad + terroir) kaldte Vallejo vinen.
Han har også gæret vin i amforaer lavet af ler fra ejendommen. Denne vin blev (selvfølgelig) kaldt for ”Amphoir”. Nu har Vallejo også lanceret tre vine under mærket ”Fleuroir”, hvor ”fleur” er fransk for blomst.
Ifølge Wine Industry Advisor fik Cristián Vallejo ideen til sin ”blomstrende vin”, da han nød et måltid, hvori der indgik mange vilde aromatiske blomster. Han besluttede sig for at forsøge at tilføre blomsteraromaen til en vin og gik sammen med sit vinmager-team på jagt på VIKs 4000 hektar store ejendom.
Blandes også i druemosten
Kun 10% af ejendommen er beplantet med vinstokke – resten er vild natur med et hav af forskellige blomster, så der var nok at tage af.
Teamet høstede de vilde blomster sidste forår – hvilket i Chile vil sige i november og starten af december. Dernæst blev blomsterne tørret naturligt i Solen, hvorefter der blev brygget en slags te på dem, som så blev sprayet på druerne under vækstsæsonen. Derudover kom de tørrede blomster også ned til de nyhøstede druer under gæringen.
Vilde blomster indeholder en stor koncentration af gær – og en meget bred palet af forskellige gærtyper, og det er her, en stor del af aromaen findes. Hos VIK befandt gæren sig i en slags ”sovende” tilstand i de tørrede blomster, men når den via blomsterne blev brugt under vinificeringen, vågnede den og satte sit aromatiske præg på vinen.
Fleuroir 2022 omfatter tre rødvine, en Cabernet Sauvignon, en Carménère og en Cabernet Franc, og ifølge Cristián Vallejo har de en særlig elegance og en større aromatisk kompleksitet sammenlignet med vinhusets vine på samme druer, fremstillet uden tilsætning af tørrede blomster.
Man kan læse mere om projektet ved at klikke her.