Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2023



Enkelte champagneproducenter har også droppet metalkapslen og forsegler nu deres vine med en papirstrimmel.

Chapoutier dropper kapslerneDel på Facebook

Maison M. Chapoutier, der har sin base i det nordlige Rhône, er et af Frankrigs største vinhuse – og dermed bliver der i høj grad lagt mærke til nye tiltag fra husets side.

Nu har ejeren, Michel Chapoutier, meddelt, at han vil droppe den aluminiumskapsel, der dækker prop og flaskehals på hans vinflasker. Fremover vil lukningen udelukkende bestå af en smal papirstrimmel, som løber hen over proppen og er fastgjort på flaskehalsen.
Årsagen er et hensyn til miljøet. Som Chapoutier har udtrykt det til Vitisphere, så tegner aluminiumskapslerne sig for et betydeligt CO2-udslip. Og det gælder ikke kun fremstillingen af dem, men også den ekstra tyngde de giver vinflaskerne under transporten fra vineriet.
Der er også andre producenter, der er gået over til papirstrimlen, men hovedparten af denne verdens vinproducenter anvender stadig metalkapslen.
Maison M. Chapoutier fremstiller mere end 6 millioner flasker vin årligt, så der er noget at tage fat på…
Til formålet har Chapoutier investeret i en ny maskine til 70.000 euro (cirka 522.000 kr.), der kan begynde at sætte papirstrimlerne på de fyldte vinflasker fra og med 2024.



Det er især de blå druer, der er årsag til den meget store årgang 2023. Foto: Wine Institute.

Kolossal druehøst kommer forbrugerne til godeDel på Facebook

Som tidligere nævnt er der fremstillet mindre vin globalt i 2023 end i de sidste 60 år. Nedgangen i mængden af høstede druer gælder for en lang række af de førende vinlande og -distrikter. Men der er undtagelser, og en af dem er Californien, der tegner sig for cirka 90% af den amerikanske vinproduktion.
De californiske vinproducenter har haft en kolossal stor høst, og det skyldes ikke, at vinmarksarealet er øget, eller at vinhusene har ladet flere drueklaser hænge på vinstokkene under forårsbeskæringen.
Årsagen er derimod, at de klaser, der fik lov til at blive hængende, har vokset sig ualmindeligt store og tunge i løbet af en lang og kølig vækstsæson. Kvaliteten er samtidig i top ifølge Wine Institute. Det lyder jo rigtig godt alt sammen, og det er det også – i hvert fald for forbrugerne.

14% druer er blevet afvist


Salget af vin er for nedadgående globalt, og i Californien bevæger det sig hverken i den ene eller anden retning. Derfor kan det også blive svært at komme af med hele den meget store årgang 2023 – hvilket igen betyder, at priserne på en hel del af vinene i sidste ende får et dyk nedad.
De californiske vinhuse vil heller ikke aftage flere druer fra statens mange drueavlere end de kontraktmæssigt er forpligtede til. Som regel er der nedskrevet en maksimumgrænse i kontrakterne.
Mange drueavlere har derfor ikke haft andre muligheder end at lade druerne blive hængende på vinstokkene og tørre ind til rosiner. Det gælder især Cabernet Sauvignon, da der er en overflod i Californien af den blå drue.
Ifølge The Ciatti Company, der er et forbindelsesled mellem vinhuse og drueavlere globalt, er hele 14% af den totale californiske druehøst således blevet afvist af vinhusene.

Vil forære druerne væk


Det er især i San Joaquin Valley, der er storleverandør af vine i den billigere ende til de amerikanske supermarkeder, at drueavlerne har måttet banke forgæves på døren hos vinhusene.
Nogle avlere har endog tilbudt at forære vinhusene overskuds-druerne mod blot at få betalt omkostningerne til høsten af dem.
Også de finere appellationer – eller såkaldte AVA’er, som det hedder i USA - langs kysten i Californien, hvis druer bliver til vine i den dyre ende af prisskalaen, har haft problemer med afsætningen. Her er en stor mængde af de alt for mange druer endt som billigere vine i den store brede appellation California AVA.
Dermed kan man ifølge Ciatti forvente, at mange af de almindelige og billige californiske vine årgang 2023 er af en bedre kvalitet end normalt – men stadig til den samme lave pris. Så hold øje med årgangen, når den rammer de danske forretningshylder.


Et kik ind i vinkælderen afslører nogle af de i alt 1200 flasker. Foto: Royal Collection Trust.

En helt fantastisk vinkælder! Del på Facebook

Billedet til venstre viser en vinkælder, der er tætpakket med i alt 1200 fornemme gamle flasker vin og spiritus - heriblandt champagner som Veuve Clicquot 1906 og Louis Roederer 1911, og Bordeaux-vine som Château Lafite 1875, Château Haut Brion 1888 og Château Margaux 1899. På hylderne finder man også portvine som fx Cockburn’s 1878 og Taylor’s 1896 og en enkelt cognac, Grande Fine Champagne Cognac 1854.

Alt sammen kostbare flasker, der på en auktion ville gå for tårnhøje hammerslag. Men de vil hverken blive solgt eller knappet op og nydt. Alle flaskerne er nemlig fremstillet i miniatureformat i forholdet 1 til 12 og som nøjagtige kopier af de ægte flasker i almindelig størrelse. Kælderen, der også er i miniatureformat, befinder sig nederst i verdens nok mest berømte dukkehus, Queen Mary’s dukkehus, der kan ses i Windsor Castle uden for London.

Med hjælp fra Berry Bros. & Rudd


Dukkehuset blev bygget mellem 1921 og 1924 af datidens førende arkitekt, Sir Edwin Lutyens, og det er indrettet som et fornemt gods med tusindvis af genstande. Der er alt fra et stort bibliotek med læderindbundne bøger til soveværelser med himmelsenge, et veludstyret køkken og en bilpark med veteranbiler. Og så har huset både indlagt elektricitet og koldt og varmt vand, hvilket blandt andet gør det muligt at skylle ud i toiletterne.
Da vinkælderen skulle skabes, fik man den berømte vinforretning Berry Bros. & Rudd i London til at komme med en liste over datidens mest kostbare vine og spiritusflasker. Og ud fra listen kreerede man så de mange miniatureflasker. Samtlige flasker er håndblæste i glas, og det mest utrolige er, at de er fyldt med den ægte vin og spiritus i de årgange, der står på etiketterne. Man brugte pipetter til at fylde flaskerne med – eneste problem var champagnerne, hvor man var nødt til at fjerne boblerne før ”tapning”. Indholdet i flaskerne blev doneret af Berry Bros. & Rudd. Kælderen indeholder også to miniature-fade fyldt med whisky - Glenlivet 1910 og Jameson’s 1907.

Se den lille film


Samtlige genstande i vinkælderen samt i dukkehusets øvrige etager har for nogle år siden gennemgået en større restaurering. Og ved samme lejlighed fotograferede man alle tingene og lagde rigtig mange af dem ind på Royal Collections hjemmeside, så enhver kan nærstudere dem.
Her kan man også se nogle af de mindre end 10 cm stor flasker - blandt andet en flaske Veuve Clicquot.
Og ved at klikke her kan man se en lille YouTube-film om dukkehuset, hvor man et stykke henne i filmen kommer en smut ned i vinkælderen.


Champagnekøler af Chardonnay-druerDel på Facebook

Hvert år kasseres mange tons rester fra vinfremstillingen, drueskind og -kerner – undtagen den del, der ender som brændevin.

Men gennem de seneste 15 år har vinproducenter i samarbejde med forskere og designere fundet måder at genanvende resterne på. De bruges blandt andet i fødevareindustrien og til kreaturfoder. De forvandles til læder til møbelbetræk, sko og meget alternative kjoler og skjorter.
Og nu, hvor nytåret nærmer sig, er det oplagt af nævne den champagnekøler, som den amerikanske designer og arkitekt Andrew Kudless i sin tid kreerede for champagnehuset Maison Perrier-Jouët.
Den er skabt i en kombination af Chardonnay-druer og 3D-print. Druerne har fået lov til at tørre fuldstændig ind og er derefter blevet pulveriseret. Dette pulver har Kudless så trukket lange snoede baner i, og det mønster, der herved er fremkommet - og som skal lede tankerne hen på netop indskrumpede druer - har dannet grundlag for 3D-printet og dermed den færdige champagnekøler.
Der er kun fremstillet et meget begrænset antal af denne champagnekøler, og prisen, da den blev lanceret, var 5000 dollars (cirka 34.300 kr.).



James Eyer bag en urskov af vinglas.

Når Frankrig møder CalifornienDel på Facebook

Der er langt fra Bourgogne til Napa Valley – også når det gælder vinstil, hvor turen går fra de elegante og stringente bourgogner til de kraftige, frugtdrevne Napa-vine.
Så umiddelbart skulle man ikke tro, at Bourgognes nok mest berømte og traditionelle vinproducent, Aubert de Villaine, og Napa-producenten Larry Hyde, havde noget tilfælles. Men det har de. De Villaine giftede sig i 1970’erne med sidstnævntes kusine, Pamela. Og så laver de to producenter vin sammen hos Hyde Vineyards i Carneros under mærket Hyde de Villaine – eller bare HdV.
For nylig var VinAvisen inviteret til smagning af en række HdV-vine af mærkets danske importør, Sigurd Müller. Og det var den daglige leder af det amerikanske vinhus, James Eyer, der præsenterede vinene.

Høj kvalitet for pengene


Det hele startede i 1979, hvor Larry Hyde, der kommer fra en amerikansk landbrugsfamilie, købte et vinhus i Carneros. Og allerede her, var Aubert de Villaine, der er medejer af selveste Domaine de la Romanée-Conti, inde over. Det var nemlig ham, der rådede Larry til at satse på dette område i det sydlige Napa, hvilket ikke var helt almindeligt dengang. De fleste producenter valgte områder, der var bedre egnede til dyrkning af Cabernet. Men målet for Aubert og Larry var netop at plante især Chardonnay og Pinot Noir – der jo også er Bourgognes store druer.
Startskuddet for det egentlige samarbejde lød først i år 2000, hvor de to producenter sammen udvalgte 7,7 hektar vinmark af Hyde Vineyards i alt 63 hektar. Druerne herfra skulle bruges til HdV-vinene. Første årgang kom på markedet i 2003.
Der bliver kun fremstillet i alt 50.000 flasker af dette vinmærke – og det er kun 20%, der eksporteres til udlandet, og det er til hele 17 forskellige lande. Så det er kun få flasker, der ender hos Sigurd Müller.
Det er vine til mellem 600 og 800 kr. på det danske marked, men man får også vin af høj kvalitet for pengene. Og selvom Aubert de Villaine er dybt involveret i vinfremstillingen, har vinene også et solidt Napa-fingeraftryk.

Et måltid i sig selv


Samtlige vine fremstilles på økologisk dyrkede druer og med udgangspunkt i terroiret i Carneros. Særligt to vine brillierede under smagningen, og det var Chardonnay HdV 2020. Det er en fantastisk hvidvin, hvor duften er overvældende på den rigtig gode måde med intens moden frugt. Smagen er rig og fed, fuld af kompleks aroma og med en indtagende frugtsødme.
Vi smagte også vinen i årgang 2019 og 2018, og det er sjældent, at forskellige vækstsæsoner kan munde ud i så vidt forskellige vine. Sidstnævnte årgang virkede langt lettere og mere stringent og havde en fin syre til slut.
Den anden vin, som fik juleenglene til at synge, var Ygnacia Pinot Noir 2019 (880 kr.) – en meget elegant rødvin med dejlig frugt, tilpas stringens og med Pinot-druens kendte saftighed og friske bærsmag.
Men der var andre perler imellem – som fx Belle Cousine HdV 2019 (660 kr.) – en dybt koncentreret solbær-bombe, der er et helt måltid i sig selv, og California Syrah HdV 2018 (600 kr.), hvor de krydrede noter står i kø for at komme først.


Nogle af kattene i Bag of Nails - der ser ud som om, de venter på at få serveret en "pint".

Det startede med Malcolm... Del på Facebook

Man skal ikke lide af allergi over for katte, hvis man besøger pubben Bag of Nails i Bristol. Tværtimod skal man være en meget stor fan af katte. Her kan man nemlig komme ud for, at de firbenede ligger i den stol, man har udset sig, på bardisken, eller rundt omkring på gulvet. Måske smyger en af kattene sig op af buksebenene, mens man nyder sin ”pint” eller et godt glas vin.
Da Luke Daniels åbnede pubben i 2011 var en af de første ”gæster” en lille killing. Den blev ved med at dukke op for til sidst at flytte ind permanent.
Snart tog Malcolm, som Daniels døbte katten, en mage med hjem, og det endte med et hold killinger, der også holdt af ”barndomshjemmet”.
Flere katte er kommet til gennem årene, og i dag går pubben også under navnet katte-pubben i Bristol. Og folk valfarter fra nær og fjern for at besøge den.
Man kan få et indtryk af pubben og beboerne på Bag of Nails’ Facebook-side.



Classic Reserve NV Fra Hattingley Valley.

Engelsk vin i Systembolagets faste sortiment Del på Facebook

Når svenskerne i år fejrer nytårsaften, har de mulighed for at skænke mousserende vin fra det engelske vinhus Hattingley Valley i glassene.
Systembolaget, der som bekendt ejes af den svenske stat – og som har monopol på handelen med vin i Sverige – kan også tilbyde svenskerne nogle få andre engelske vine. Men det særlige med vinen fra Hattingley Valley – en Classic Reserve NV - er, at det er første gang, engelsk vin er blevet en del af monopolets faste sortiment. De andre engelske vine hører til det, Systembolaget kalder for ”tilfædligt sortiment”.
For Hattingley Valley betyder det, at deres mousserende vin vil være fast på hylderne i mere end 100 forretninger rundt omkring i Sverige. Vinen blev udvalgt i en blindsmagning hos Systembolaget af i alt 15 engelske vine.
Det engelske vinhus har allerede en stor kunde i Norden, nemlig Vinmonopolet i Norge, der i 2015 tog hele seks forskellige vine til sig fra Hattingley Valley.
Det britiske hjemmemarked er stadig engelsk vins største marked – kun 7% af vinen blev eksporteret i 2022. Men andelen vokser og er domineret af Sverige og ikke mindst Norge, der, som verdens største importør af vin fra Storbritannien, tegner sig for hele 25% af landets samlede eksport.


Et frodigt vinlandskab i Colchagua. Foto: Mariette Tiedemann.

Også Chile har en vinsøDel på Facebook

Bordeaux skal – som vi nævnte i sidste uge – i gang med at nedlægge knap 10.000 hektar vinmarker. Årsagen er større udbud end efterspørgsel af vin på verdensmarkedet.

Og det samme gør sig gældende i Chile, hvor der er et fald i vinforbruget i såvel hjemlandet som i Kina og i andre af landets førende eksportmarkeder.
I første halvdel af 2023 faldt eksporten af chilensk flaske-vin med 25% i såvel mængde som værdi. Når det gælder bulkvin, som udgjorde 41% af eksporten, var der ifølge World Bulk Wine Exhibition (WBWE) ligeledes et fald på 25% til 11,3 millioner hektoliter. Nedgangen gælder frem for alt chilensk vin i den billigere ende af prisskalaen.
Hos rigtig mange chilenske vinproducenter er vintanke og fade stadig fyldte med nyeste årgang – og om fem måneder står endnu en druehøst for døren, som har brug for kapaciteten i vinerierne.

Forsømte vinmarker


Problemet med for stor en vinproduktion i forhold til efterspørgslen har faktisk stået på i nogle år i Chile, og ifølge et interview i The Drinks Business med Sebastian Labbé, der er vinmager hos det førende vinhus Viña Santa Rita, kan det bliver nødvendigt at nedlægge en relativt stor del af Chiles i alt 130.000 hektar vinmarker.
Rigtig mange af markerne er ifølge vinmageren ikke blevet passet og plejet i år – de har bare ligget hen, og nogen høst bliver der derfor heller ikke tale om. Den eneste grund til denne misligholdelse er, at det er for dyrt for vinproducenterne at rive vinstokkene op ved rode. I modsætning til i Frankrig, hvor regeringen yder støtte til nedlæggelsen af vinmarker, er det i Chile, noget producenterne selv må investere i.


Solcellepanelerne er hævet højt over vinstokkene, så der er plads til vinmarks-arbejdet. Foto: Sun'Agri.

En fremtid med agrivoltaismeDel på Facebook

Med klimaændringerne følger som bekendt stadig mere ustabilt og ekstremt vejr, der blandt andet omfatter høje temperaturer og langvarige hedebølger.
I mange sydeuropæiske lande lider vindyrkningen allerede under den globale opvarmning, og hvis man fortsat skal kunne fremstille vin i disse lande, er det nødvendigt at tænke i helt nye baner. Og det er her, at blandt andet agrivoltaisme – en kombination af solcellepaneler og afgrøder – kommer ind i billedet.
Som vi nævnte i uge 13 2020, løber der i disse år et pilotprojekt med agrivoltaisme af stablen i Vaucluse-området i Rhône hos et forsøgsvinhus i Piolenc og hos Domaine des Nidolères i Pyrénées-Orientales. Bag projektet står det franske landbrugsministerium og firmaet Sun’Agri, som har specialiseret sig agrivoltaisme.
Begge steder hæver et par hundrede solcellepaneler sig i fire meters højde over et større parti af vinmarkerne. Panelerne kan vippes afhængig af vinstokkenes behov for solskin og skygge.
Nu er de første resultater af disse forsøg med agrivoltaisme offentliggjort, og mest bemærkelsesværdig er en markant stigning i høstmængden af druer.

Stor besparelse på vanding


I vinmarken i Piolenc var høsten af Grenache Noir-druer 40% højere end i den lige så store del af vinmarken, hvor vinstokkene ikke lever et beskyttet liv under solcellepanelerne. Og hos Domaine des Nidolères har man høstet hele 45% flere Grenache Blanc-druer, 25% flere Marsalan-druer og 10% flere Chadonnay-druer end i ”kontrol-vinmarken”.
De druer, der fik den fornødne skygge fra panelerne, indeholdt også mere syre, og vinenes alkoholindhold blev i gennemsnit 1% mindre.
I begge marker kunne man også vente længere, før vanding blev nødvendig – til trods for en sommer med hedebølge og dermed udtørring af jorden. Det medførte en reducering af vandforbruget på mellem 30% og 60% i forhold til den mængde vand, der blev brugt i kontrol-markerne.
Sun’Agri ser en fremtid for sig, hvor solcellepanelerne vil brede sig over en stor del af vinmarkerne i såvel Frankrig som uden for landets grænser.
Agrivoltaisme vil ikke kun være forbeholdt velhavende producenter. Da solcellepanelerne generer solenergi, som kan bruges i vineriet, vil der på sigt være en økonomisk gevinst ved at installere panelerne. Og så er der jo tale om grøn energi, hvilket jo heller ikke er så tosset.


Vin med julebog Del på Facebook

For 35 år siden fik Sigurd Müller en god idé. Det gamle vinfirma i Aalborg fandt på at udgive en eventyrbog, der blev lagt i vinkasserne op til jul, når kunderne købte en kasse med tolv af firmaets julevin.
Hvert år siden da, har firmaet holdt ideen i live, og 35 fint trykte bøger er det blevet til. Her på redaktionen har vi hvert år fået et eksemplar.
Vi burde have gemt de smukke bøger, men familiens børn har fået dem, og det har været børnene vel undt. Børn skal have kvalitet.
Nu er årets bog udkommet. ”Nisseole på farten” hedder den, og den er skrevet af Carla Hansen, mens Vilhelm Hansen har stået for de skønne og meget julede illustrationer.
Årets julevin, Plaisir de Noël (julens glæder), anmelder vi længere nede på siden.

Fusion mellem kooperativerDel på Facebook

I 30 år har to anerkendte vinkooperativer i Alsace, Cave de Turckheim og Cave du Roi Dagobert, samarbejdet. Nu har de to, der begge ligger i Turckheim, fusioneret under navnet Alliance Alsace. Og det er Christophe Botté fra Cave de Turckheim, der står i spidsen for det nye kooperativ.
Ifølge Wine-Searcher betyder fusionen, at Alliance Alsace har hele 350 medlemmer, der til sammen dyrker 1400 hektar vinmarker. Dermed vipper Alliance Alsace lige netop kooperativet Bestheim i Bennwihr af pinden som distriktets største kooperativ – dog kun når det gælder arealet, idet sidstnævnte har hele 540 medlemmer.
Den årlige produktion vil fremover ligger på cirka 10 millioner liter vin – og omsætningen på det, der svarer til cirka 336 mio. kr.

Foto: Wikipedia/Ollios.

Med og uden anis Del på Facebook

Niels Ottosen var for nylig til julefrokost og fik skænket raki i glasset. Nu har han tænkt sig at servere den dejlige spiritus til frokost anden juledag - bare for at prøve noget andet end snaps, som han skriver. Og så kunne han godt tænke sig, at vi fortalte lidt mere om drikken.
Raki er pr. tradition en spiritus, som er destilleret på det druekvas, der er tilovers fra vinfremstillingen. Under fremstillingen tilsættes spiritussen anisfrø, hvilket giver en karakteristisk smag af lakrids.
Men raki er meget andet end den traditionelle version. I Grækenland undlader man ofte tilsætningen af anisfrø, hvorved rakien kommer til at smage mere henad grappa. Så hvis man forventer en dejlig lakridssmag, kan man godt blive skuffet.

Raki til maden


Og ligesom anissen kan være udeladt i rakien, kan selve spiritussen også være fremstillet på andet end druekvas. Visse steder bruger man blommer eller figner.
I dag nydes såvel den traditionelle raki som alle de andre udgaver i en lang række middelhavslande.
Om raki blev opfundet i Tyrkiet vides ikke, men den kendte anis-version er i hvert fald tyrkernes nationaldrik. Hvor vi drikker vin til maden, så er raki for mange tyrkere den typiske ledsager til et måltid. I alt drikker tyrkerne mere end 50 millioner liter raki om året.
På tyrkisk jord går rakiens historie flere hundrede år tilbage i tiden. Rejsebeskrivelser fra 1600-tallet fortæller, at der var omkring 100 destillerier alene i Istanbul, som udelukkende fremstillede denne spiritus.

Skål i løvemælk


Raki kan godt indeholde mere end 50% alkohol, og af samme årsag fortynder man den som regel med vand og måske et par isklumper.
Når man gør det, bliver den ellers klare spiritus hvid. Det samme gælder for franskmændenes absint og pastis og italienernes sambuca. Årsagen er, at disse anis-spiritusser indeholder en hel del æteriske olier. Olierne kan godt opløses i alkoholen, men ikke i det tilførte vand, hvorfor de udskilles, og drikken bliver uklar og mælkehvid.
På grund af sin farve og sin alkoholstyrke kalder tyrkerne også raki iblandet vand for "løvemælk".


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Riis Vinhandel er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Fredrik Kondrup.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Frederik Kondrup (f. 1996) har sit eget vinimportfirma, VinGuruen ApS. Han er uddannet cand.merc.aud (revisorkandidat) fra CBS. Og så har han, siden han var ganske ung, haft en glødende interesse for vin.
Allerede i sin gymnasietid drev han webshoppen kaffeogvin.dk. og har også senere arbejdet som CFO (Chief financial officer) hos L’Esprit du Vin Scandinavia.
I sit professionelle liv som revisor savnede han at arbejde med vin, og i 2020 åbnede han vinfirmaet VinGuruen, som især forhandler europæiske vine fra mindre vinbønder, der ikke går på kompromis med kvaliteten. Vinene skal også helst være økologisk og/eller biodynamisk certificerede - og så skal der være et fornuftigt forhold mellem kvalitet og pris.
Ud over arbejdet med webshoppen afholder Frederik Kondrup også vinforedrag og -smagninger - ligesom han har en WSET Level 2.
Al vinen i webshoppen er egen-import, og Frederik Kondrup får ofte anbefalet nye vinbønder af sit netværk eller af producenter, hvis vine han allerede har på hylderne.
Frederik Kondrup sidder ligeledes i bestyrelsen for Foreningen af Danske Vinimportører.
Privat bor Frederik Kondrup i en villa i Taastrup, hvor han også har lager og vinbutik, med sin kæreste og deres to hunde Alma og Elly. Den fritid, der er, spenderes ofte på jagt og madlavning.
Adresse: VinGuruen ApS, Øllgårdsvej 5, 2630 Taastrup. tlf.: 28 25 29 59, e-mail: info@vinguruen.dk, https://vinguruen.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvorfor forskel på opstikketDel på Facebook

Natasja Hansen har lagt mærke til, at nogle flasker har et større opstik end andre. Hvordan kan det være? Spørger hun.
Opstikket blev oprindelig lavet for at skjule den ujævne "navle", hvori glaspusterens lange jernstang sad fast i glasmassen. Navlen kunne således ikke ridse det pæne spisebord, når den var hævet op i flasken.
I dag kan man godt støbe flasker uden navle og med helt plan bund, men man har beholdt opstikket. Det giver nemlig flasken styrke – det er ligesom med bølgeblik på et tag: En helt glat plade vil bue nedad, mens bølgerne i bølgeblik gør pladen stiv på den lange led. Endvidere tjener den ringformede bund til, at flasken ikke står og vipper.
Kun meget få vinflasker er uden opstik. Det gælder blandt andet Roederer-champagnen Cristal.
Man hører af og til, at man ved at måle opstikkets dybde kan få en idé om vinens pris, og der er faktisk noget om snakken. En undersøgelse har vist, at generelt følges et dybere opstik med en højere pris.
Et dybt opstik medfører naturligvis, at flasken skal være større, hvis den stadig skal rumme 75 cl. Så når man oplever de dybe opstik, skyldes det sikkert, at producenten har villet sende et signal om, at dette er en fornem vin i en særlig stor flaske - og til en tilsvarende højere pris. Lad os bare kalde det et spil for galleriet.
Vinen kan være af fremragende kvalitet - er det måske som oftest - men det behøver ikke at være tilfældet.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Kjeld Rasmussen er ofte i Pauillac i Bordeaux, og hver gang må han lige aflægge landsbyen Bages et besøg. Og det er herfra billedet til venstre stammer.
Det viser et murmaleri af videnskabsmanden Louis Pasteur, der opfandt pasteurisering, som dræber mikrober og forhindrer fordærv i øl, mælk og vin, en proces, der stadig anvendes i vinproduktionen og ifølge vores læser også ved forebyggelse af sygdomme i silkeorme-æg.
- Bages er absolut et besøg værd, skriver Kjeld Rasmussen, og han anbefaler, at man spiser på bistro/restaurant Café Lavinal, ligesom der også er en god gourmetrestaurant, Cordeillan-Bages.
Byen er smukt restaureret og renoveret af dens ejer, den nu afdøde Jean-Michel Cazes, der i vinens verden var kendt som ejeren af Château Lynch-Bages.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

177Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-766
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


766 En frakke af is har lagt sig rundt om hvert et blad i en newzealandsk vinmark (foto © NZW.Inc.Immigrants Vineyard).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Monte Araya, Tempranillo Blanco, Rioja DOC, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Holte Vinlager

Tempranillo, som vi kender den bedst, er en rødvinsdrue, men der findes også en grøn udgave, og det er den, der er brugt til denne udmærkede all round hvidvin. Den er frisk med god fylde og tilpas tørhed, grønne druer og en saftig note i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

SJP Sarah Jessica Parker, Invivo Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, lav alkohol (12,5%)

Sarah Jessica Parker er et af de store navne inden for Hollywoods filmindustri. Men hun gør det også inden for vin, og denne hvidvin er et resultat af et samarbejde med det newzealandske vinhus. Og ifølge flaskens bagetiket har hun rent faktisk deltaget i vinfremstillingen. Under alle omstændigheder er det en dejlig og klassisk newzealandsk hvidvin med kærlighedsfrugt i duften og med en liflig og frisk smag med moden citrus og lime. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Rosch Trocken, Riesling, Mosel, Tyskland, 2022, lav alkohol (11,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Jysk Vin

En mild og venlig hvidvin med fin frugt og strejf af honning i både duft og smag. Der mangler dog lidt smagsfacetter, for at vinen kan leve op til den forholdsvis høje pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dr. Zenzen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., YouAndWine

Sommerblomster og strejf af petroleum forenes i duften af denne hvidvin. Smagen har en indtagende fedme, dejlig frisk frugt, en lille honningsødme og en god Riesling-syre til slut. Syren gør vinen oplagt til ikke for kraftigt smagende men gerne lidt fede retter. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Butcher's Cut Rosé, Mendoza, Argentina, 2023, lav alkohol (12%)

En udmærket rosé med en smuk og ikke helt lys farve. Vinen dufter af rønnebærgelé og har en fyldig, aromatisk smag med lyse kirsebær og en lille sød note i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Plaisir de Noël, Domaine Paul Mas, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2023, middel alkohol (14%)

70 kr., Sigurd Müller

Dette er Sigurd Müllers julerødvin, og ved køb af 12 flasker medfølger årets julebog (se teksten længere oppe på siden). Der er en dejlig frugtsødme og noter af lakrids i duften, mens smagen er fyldig og fint krydret og igen med sød lakrids i den lange eftersmag. 70 kr. er en ok pris for så god en rødvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Right Pick, Zinfandel, Californien, USA, 2021, middel alkohol (14%)

Der er mandler og vanilje i duften af denne rødvin, mens smagen er blød og rund, fuld af moden frugt og med strejf af kokos i eftersmagen. Det er en dejlig og let drikkelig vin uden skarpe kanter - en vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Camel & Joseph, Marselan, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Det er sjældent, vi smager en rødvin udelukkende på druen Marselan. Den blå drue er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache, og her har druerne lagt most til en rigtig dejlig og imødekommende rødvin. Duften byder på modne blåbær og brombær, og begge dele dukker også op i den lækre, intense og bærrige smag. Vinen slutter med et tilpas tanninbid. 90 kr. for så god en kvalitet er et kup, så køb 6 flasker til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ibis, Barbera, Barbera d'Asti DOCG, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En let drikkelig rødvin uden skarpe kanter og med en frisk og dejlig bærsmag samt en fin syre til slut. En vin, der egner sig til en bred vifte af retter. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen ved 50 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

La Ligne Noir, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok rødvin - og en vin, der med sine krydrede noter er typisk for Syrah-druen. Her er sort peber, eukalyptus, fennikel og et tilpas tanninbid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Art Nostros, Pinot Noir, Valle de Casablanca, Chile, 2022, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 8. til 14. december: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En udmærket, aromatisk og let rødvin, der dufter af aroniabær og har en god saftig smag, fin frisk frugt og en god syre til slut. Oplagt til lidt fede og ikke for kraftigt smagende kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

S. Sebastião Reserva, Lisboa, Portugal, 2021, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En dejlig og imødekommende rødvin med et saftigt bid, friske solbær og blå blommer og med en fint krydret eftersmag, der slutter med afrundede tanniner. Den femte stjerne gives for prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

FZ Generazione, Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

129 kr., pris på tilbud i uge 49: 99,95 kr., Slagelse VinKompagni

Denne rødvin folder sig ud med al sin dejlige aroma, hvis man lige giver den lidt luft i glasset. Der er modne brombær i duften, mens smagen er fyldig, fløjlsblød og fuld af frisk bærfrugt og med en fin syre i den lange eftersmag. En vin, mange vil kunne lide. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

C, Cave de Cairanne, Cairanne AOC, Frankrig, 2021, høj alkohol (15%)

Appellationen Cairanne ligger i Rhône - så er det på plads. Rødvinen er lavet på Grenache, Mourvère og Syrah - en såkaldt GMS vin. Det er en fyldig og dejligt krydret vin med noter af fennikel, stjerneanis og timian, der holder ud i den lange eftersmag. En vin, der kræver en kraftig kødret - fx anden juleaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simple Life, Simple Life Winery, Pinot Noir, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 8. til 14. december: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Dette er en Pinot-rødvin i topgear. Den har en indbydende og meget aromatisk bærduft og en fantastisk lækker og saftig smag med god fylde, fine krydrede noter og en delikat frugtsødme, som er lige netop tilpas. 150 kr. for så god en rødvin er rimeligt, så køb den til tilbudsprisen ved 89 kr. Nyd vinen let afkølet til en ekstra gode kyllingeret eller til det store kolde bord med lidt af hvert. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terrunyo, Concha y Toro, Carmenère, Valle del Cachapoal, Chile, 2021, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 89 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Der er koncentreret solbærmost i duften af denne glimrende rødvin. Smagen er intens og tæt og rig på modne mørke bær og med et bid af ren lakrids til slut. Det er en rigtig flot og vellavet rødvin, der bør plaskes over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenute Neirano Barolo, Barolo DOCG, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

220 kr., pris ved 6 flasker: 190 kr., Vinovida

Violer, efterårsblade og læder præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er tør og kompleks med fine krydrede noter og underspillet frugt, der dukker op i eftersmagen. En fin syre og afrundede tanniner afslutter herlighederne. Det er en rigtig dejlig Barolo til en favorabel pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pertinace, Barolo DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

399 kr., på tilbud til 299 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rigtig dejlig og drikkemoden Barolo med mild tobak i duften og en indbydende, kompleks smag af modne bær efterfulgt af en fin syre og et tilpas tanninbid til slut. En elegant vin, der vil være fin til middel-kraftige kødretter eller modne oste.