Når Frankrig møder Californien
Der er langt fra Bourgogne til Napa Valley – også når det gælder vinstil, hvor turen går fra de elegante og stringente bourgogner til de kraftige, frugtdrevne Napa-vine.
Så umiddelbart skulle man ikke tro, at Bourgognes nok mest berømte og traditionelle vinproducent,
Aubert de Villaine, og Napa-producenten Larry Hyde, havde noget tilfælles. Men det har de. De Villaine giftede sig i 1970’erne med sidstnævntes kusine, Pamela. Og så laver de to producenter vin sammen hos
Hyde Vineyards i Carneros under mærket
Hyde de Villaine – eller bare HdV.
For nylig var
VinAvisen inviteret til smagning af en række HdV-vine af mærkets danske importør,
Sigurd Müller. Og det var den daglige leder af det amerikanske vinhus, James Eyer, der præsenterede vinene.
Høj kvalitet for pengene
Det hele startede i 1979, hvor Larry Hyde, der kommer fra en amerikansk landbrugsfamilie, købte et vinhus i Carneros. Og allerede her, var Aubert de Villaine, der er medejer af selveste Domaine de la Romanée-Conti, inde over. Det var nemlig ham, der rådede Larry til at satse på dette område i det sydlige Napa, hvilket ikke var helt almindeligt dengang. De fleste producenter valgte områder, der var bedre egnede til dyrkning af Cabernet. Men målet for Aubert og Larry var netop at plante især Chardonnay og Pinot Noir – der jo også er Bourgognes store druer.
Startskuddet for det egentlige samarbejde lød først i år 2000, hvor de to producenter sammen udvalgte 7,7 hektar vinmark af Hyde Vineyards i alt 63 hektar. Druerne herfra skulle bruges til HdV-vinene. Første årgang kom på markedet i 2003.
Der bliver kun fremstillet i alt 50.000 flasker af dette vinmærke – og det er kun 20%, der eksporteres til udlandet, og det er til hele 17 forskellige lande. Så det er kun få flasker, der ender hos Sigurd Müller.
Det er vine til mellem 600 og 800 kr. på det danske marked, men man får også vin af høj kvalitet for pengene. Og selvom Aubert de Villaine er dybt involveret i vinfremstillingen, har vinene også et solidt Napa-fingeraftryk.
Et måltid i sig selv
Samtlige vine fremstilles på økologisk dyrkede druer og med udgangspunkt i terroiret i Carneros. Særligt to vine brillierede under smagningen, og det var Chardonnay HdV 2020. Det er en fantastisk hvidvin, hvor duften er overvældende på den rigtig gode måde med intens moden frugt. Smagen er rig og fed, fuld af kompleks aroma og med en indtagende frugtsødme.
Vi smagte også vinen i årgang 2019 og 2018, og det er sjældent, at forskellige vækstsæsoner kan munde ud i så vidt forskellige vine. Sidstnævnte årgang virkede langt lettere og mere stringent og havde en fin syre til slut.
Den anden vin, som fik juleenglene til at synge, var Ygnacia Pinot Noir 2019 (880 kr.) – en meget elegant rødvin med dejlig frugt, tilpas stringens og med Pinot-druens kendte saftighed og friske bærsmag.
Men der var andre perler imellem – som fx Belle Cousine HdV 2019 (660 kr.) – en dybt koncentreret solbær-bombe, der er et helt måltid i sig selv, og California Syrah HdV 2018 (600 kr.), hvor de krydrede noter står i kø for at komme først.