Marco Simonit i færd med at vise sin "bløde beskæring".
"Blød beskæring" er sagen
Når vinproducenter taler om at forbedre vinstokkenes trivsel, handler det som regel om jordbearbejdning, gødning, lysforhold osv. - og kun sjældent om beskæring.Men netop beskæringen er ifølge italienske Marco Simonit og Pierpaolo Sirch det absolut vigtigste punkt i vinmarksarbejdet, når det gælder vinstokkens sundhed og trivsel.
Sammen grundlagde de to venner i 1998 Simonit & Sirch, der i dag er det eneste internationale rådgivningsfirma inden for beskæring af vinstokke.
Simonit og Sirch har udviklet det, de kalder for “blød beskæring”, og det lyder som lidt af en vidunder-teknik, der skulle kunne give vinstokke et længere liv, en større mængde druer af bedre kvalitet og en naturlig resistens over for tørke, stress og alvorlige vinmarkssygdomme.
Blandt firmaets kunder er berømte vinproducenter som Château d’Yquem og Château Latour i Bordeaux, Louis Roederer i Champagne, Domaine Leflaive i Bourgogne, Muga i Spanien og Biondi-Santi i Italien. Og med de øgede problemer, klimaændringerne medfører i vinmarkerne, henvender stadig flere både berømte og mindre kendte vinhuse sig til firmaet for at få rådgivning og undervisning i “blød beskæring”.
Frit strømmende saft
Kort fortalt går “blød beskæring” ud på at efterlade vinstokken med færrest mulige store sår. Det betyder, at man kun beskærer de stadig tynde skud. Man skal heller ikke skære helt ind til stammen men efterlade et stykke af skuddet, der svarer til to gange dets diameter. Hermed er skuddet “bærer” af såret, mens saften kan løbe frit i stammen og i netværket af større grene uden at blive stoppet af det døde ved, som et større sår forårsager.
Beskæringsteknikken og filosofien bag er selvfølgelig langt mere kompliceret end som så - ellers ville der jo ikke være brug for rådgivning. Der kan læses mere om den på firmaets hjemmeside.
Den frit strømmende saft styrker vinstokken, giver den et sundere og længere liv og dermed også større modstandskraft over for vinmarkssygdomme.
“Blød beskæring” skulle også kunne minimere angreb af den frygtede svampesygdom ESCA, der angriber vinstokkens stamme og får den til at rådne for til sidst at medføre dens død.
ESCA trænger netop ind gennem åbne sår på vinstokken, og jo mindre sårene er, desto bedre kan man dæmme op for angrebet ved at fjerne det syge ved.
AR-brille hjælper med beskæringen
ESCA, som der ikke findes noget bekæmpelsesmiddel imod, er et stigende problem i disse år i både Bordeaux og Bourgogne.
Den uhindrede saftstrøm i vinstokke, der har fået “blød beskæring”, er ifølge Simonit & Sirch også et gode i langvarige tørkeperioder. Her svækkes vinstokken hurtigere, hvis saften ikke kan strømme frit rundt i stokken og grenene.
Simonit & Sirch afholder onlinekurser i beskæringsteknikken, og nu har firmaet også udviklet et redskab, der benytter sig af kunstig intelligens og en brille med indbygget AR (Augmented Reality - eller på dansk, udvidet virkelighed).
Med brillen for øjnene vil man, når man skal give sine vinstokke en “blød beskæring”, kunne se nøjagtig, hvor snittene skal lægges. En lille film på YouTube viser brillen i funktion. Det ser ret genialt ud.