Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 3, 2024



Den britiske forening Alcohol Changes logo for en "tør januar".

Hvid Januar for hver 10. danskerDel på Facebook

I Storbritannien lancerer foreningen Alcohol Change hvert år kampagnen ”Dry January” (tør januar) med en kraftig opfordring til, at briterne skal holde sig fra alkohol i årets første måned.

Herhjemme er der også forskellige organisationer, der opfordrer til, at danskerne holder Hvid Januar, som vi kalder det. En spritny undersøgelse foretaget af Voxmeter på vegne af Alkohol & Samfund viser, at det er der ret mange, der gør – faktisk en ud af hver 10. dansker har valgt at droppe alkohol i januar 2024.

Den franske udgave


I Frankrig har sundhedsorganisationen Société Française de Santé Publique (SFSP) ligeledes for femte år i træk lanceret en kampagne for en tørlagt januar – eller Défi de Janvier, som det kaldes på fransk. Og organisationen – samt landets meget aktive anti-alkohollobby – har nu i et åbent brev i Le Monde krævet, at den franske regering med præsident Emmanuel Macron i spidsen bakker op om kampagnen.
Men det skal organisationen ikke forvente sker. Det er en kendt sag, at præsidenten holder rigtig meget af vin. Som han engang har sagt, så nyder han vin hver dag til både frokost og aftensmad. Han har også erklæret, at så længe han er præsident, vil der ikke blive indført flere stramme alkoholregler.

Folk er "fed up"


Emmanuel Macron benytter også enhver lejlighed til at bakke op om den franske vinindustri, og han kalder fransk vin for en glimrende ambassadør for Frankrig.
Der er heller ikke nogen støtte at hente hos landbrugsminister Marc Fesneau. Som han har udtalt til avisen Le Parisien, så er franskmændenes alkoholforbrug faldet med hele 70% i de sidste 50 år, og det falder stadig med 10% årligt, hvorfor han ikke ser nogen nødvendighed i en sådan kampagne.
Fesneau mener heller ikke, at ”franskmændene har brug for at blive belært af nogen” og at ”folk er fed up med at blive fortalt, hvad de skal spise og drikke”.

Enzymer klarer sagen


Men er Hvid Januar så en god idé? Har det en gunstig virkning på fx leveren, at man holder sig fra alkohol en enkelt måned?
Man skal selvfølgelig holde Hvid Januar, hvis man føler, det er godt for sjæl og legeme og en god start på det nye år. En anden oplagt årsag er, hvis man ved, at ens alkoholforbrug er for stort og gerne vil forsøge at skære ned på det - at "starte på en frisk" fra og med februar. Men når det gælder leveren, har den britiske læge og vinskribent, Michael Apstein, som vi nævnte i uge 2 2021, gentagne gange slået fast, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for, at det skulle have en godgørende virkning.
Leveren indeholder enzymer, som nedbryder alkoholen. Metabolisering kalder man processen, og leveren kan uden problemer metabolisere mindre mængder alkohol, der indtages regelmæssigt - som fx et par glas vin om dagen.
Der, hvor det kniber for enzymerne at følge med, er, hvis man normalt ikke drikker, og så en dag tømmer en hel flaske vin.


Det berømte skilt, der byder velkommen til Napa Valley. Foto: Visit Napa Valley.

Berømt skilt skal flyttesDel på Facebook

Verdens mest fotograferede skilt er uden tvivl det, der byder velkommen til Napa Valley. Det er meget stort og udskåret i redwood, og som bagtæppe for skiltet ses et bjergtagende vinlandskab.

Skiltet blev rejst i 1949 af Napa Valley Vintners Association. Denne vinproducentforening var grundlagt kun et par år før, og den ville gerne gøre ekstra opmærksom på medlemmerne og deres vine, derfor skiltet. Det var dengang, hvor Napas vine stadig var relativt ukendte, og hvor der kun var få producenter i distriktet.
Hvert år stopper cirka 5 millioner mennesker op for at fotografere velkomstskiltet – og sig selv foran det. Det vil de også kunne gøre fremover – dog bliver det højst sandsynligt et andet sted end det nuværende. De lokale myndigheder vil nemlig flytte skiltet.

Adskillige møder


Årsagen til flytningen er sikkerheden for de mange fotoglade turister. Skiltet er placeret ud til motorvejen Highway 29 mellem Yountville og Oakville, og folk holder ind i hobevis – også på den modsatte side af vejen – for at stige ud og snuppe et billede.
Det er især det stigende antal turister, der krydser motorvejen for at komme tæt på skiltet, der forståeligt nok bekymrer myndighederne.
Men det er ikke sådan lige at flytte et så ikonisk skilt – det kræver mange overvejelser og møder mellem myndighederne, vinproducenterne og diverse vinøse foreninger i Napa. Der vil ligeledes blive afholdt møder for indbyggerne i lokalområdet, så også de kan give deres besyv med. Hvor mange møder, der ifølge en af foreningerne, Napa Valley Vine Trail Coalition, er planlagt alene i de to første måneder af i år, får man et indtryk af via et indslag på Instagram.


Cirka 70% af de druer, der årligt høstes i det smukke alsaciske landskab, er grønne. Foto: Mariette Tiedemann.

Mere rødvin i AlsaceDel på Facebook

Alsace er en hvidvins-region, og dens mest berømte drue er Riesling. Der fremstilles også rødvin, og måske bør distriktets vinproducenter begynde at tænke endnu mere i rødvinsbaner. Det mener man i hvert fald hos foreningen Synvira (Syndicat des Vignerons Indépendants d'Alsace), hvis medlemmer er 438 uafhængige alsaciske producenter.

I 2023 var høsten af Riesling-druer igen meget lille. Mange producenter høstede kun mellem 10 og 20 hektoliter pr. hektar, og der, hvor det stod bedst til, blev der høstet 55 hektoliter pr. hektar – hvilket stadig var langt under den af myndighederne tilladte mængde på 76 hektoliter pr. hektar. Og det er ikke første gang, høsten har budt på små og få klaser Riesling. Netop denne grønne drue har vist sig at være ualmindelig sart, når det gælder den globale opvarmning.

Gewürztraminer er ikke rentabel


Også for en anden hvidvins-drue, Gewürztraminer, er det gået ned ad bakke med høstmængden, og ifølge formanden for Synvira, Francis Backert, er det simpelt hen ikke rentabelt at dyrke druen i øjeblikket.
Men vinproducenterne i Alsace holder i vidt omfang fast i traditionerne og fortsætter med at plante både Riesling og Gewürztraminer – med det resultat at høstårgangene bliver stadig mindre.
Et stigende antal vinproducenter i Alsace drejer nøglen om i disse år, hvilket netop – igen ifølge Backert – er et resultat af de små og ikke rentable høstårgange. Snart vil der være færre end 3000 producenter tilbage, mener formanden.

Der bør satses på Pinot Noir


Modsat nogle af hvidvins-druerne stortrives den blå Pinot Noir-drue, og som Francis Backert har udtalt til Vitisphere, så har Alsace i dag det samme klima, som Bourgogne havde for 20 år siden. Og netop Pinot Noir har jo siden tidernes morgen været Bourgognes store rødvins-drue.
Høsten af Pinot Noir var stor i Alsace sidste år – klaserne var kæmpestore, og det samme var druerne.
Backert råder derfor til, at man ikke hovedløst fortsætter med at plante hvidvins-druer men snarest for kortlagt, hvor de bedste områder og marker for Pinot Noir-druer befinder sig i Alsace.


Andrew Goodall i vand til livet og med et stort glas øl. "Baggrundsmusikken" i videoen er en pumpe, der pumper vand ud fra pubben...

Drikker øl i vand til livet. Del på Facebook

Herhjemme har vi under stormen Pia set oversvømmede veje og haver rundt omkring i landet - og for en uge siden skete det så igen.
Også Storbritannien har stigende problemer med storme og massive mængder nedbør. I starten af 2024 forårsagede stormen Henk alvorlige oversvømmelser i Worcestershire, hvilket også gik ud over flere pubber. En af dem var Rose and Crown, og det er tredje gang inden for de sidste to år, pubben har været oversvømmet.
Ejeren, Andrew Goodall, har fået nok. Han mener, de lokale myndigheder bør yde større beskyttelse af såvel pubber som andre virksomheder og privathjem. Og for at gøre opmærksom på problemet har han postet en lille nærmest surrealistisk video på TikTok, hvor den i løbet af få dage blev delt flere tusinde gange.
I den 30 sekunder lange film sidder Goodall med et stort glas øl ved et bord uden for pubben - og med vand til livet. Og i en afslappet og let ironisk tone siger han: ”Good afternoon. Welcome to the Rose and Crown riverside view, and probably the best Guinness in the country.” (Godaften. Velkommen til Rose and Crowns flodudsigt og landets måske bedste Guiness). Se filmen ved at klikke her.


Fra filmen over eksperimentet. Deltagerne blev bedt om at vifte med enten et grønt eller et blåt flag, afhængig af, hvilket af lydsporene de mente stemningsmæssigt passede bedst til den givne vin.

Eksperiment med vin og lydsporDel på Facebook

Ircam Amplify er et fransk lydfirma, der skaber lyde og musik til en lang række firmaer. I sidste ende er målet, at den specielt designede musik skal øge salget af firmaernes produkter.
Blandt Ircam Amplifys kunder er en række kendte firmaer som fx parfumegiganten l’Oreal og bilfirmaet Renault - og senest har Champagnehuset Krug sluttet sig til porteføljen. For som noget nyt har Ircam Amplify også kastet sig over vinindustrien.
I den forbindelse afholdt firmaet for nylig en sanseoplevelse - eller et eksperiment - “Ring My Wine”, hvor vin og lydspor blev kædet sammen på en helt ny måde.
Det blev udført i samarbejde med en sommelier, Thomas Hilbert, og med 50 frivillige deltagere.
Deltagerne blev bedt om at blindsmage fire vine, og for hver vin blev de bedt om at vælge det af to lydspor, som de syntes bedst passede til den smagsoplevelse, de fik, og den stemning, vinen vakte i dem.

Lyt til lydsporerne


Lydsporene var nøje konstrueret til hver enkelt af vinene af Thomas Hilbert i samarbejde med Ircam Amplifys lyddesigner, så de hver især skulle lede tankerne hen på en situation, hvor man nyder vine - fx “ved en flodbred”, “til en fest”, “til et gourmetmåltid” eller “midt i en blomstrende vinmark”.
Resultaterne fra “Ring My Wine” blev kædet sammen og kan således - ifølge Ircam Amplify - bruges som eksempler på, hvordan vinhuse og vinfirmaer kan få skabt den rette stemning omkring bestemte vine, fx til en event eller i en forretning.
Det lyder lidt nørdet, men det hjælper på forståelsen, når man ser den lille forklarende film (på fransk med engelske undertekster), som blev optaget under eksperimentet.
På Ircam Amplifys hjemmeside kan man læse mere om eksperimentet og høre en lang række af de andre lydspor, firmaet har udviklet for forskellige virksomheder. Prøv fx at klikke på det for Krug - det er ret elegant.


Ukrudtsbekæmpelsesmidlet Schiumone er måske ikke så smukt at se på i vinmarkerne, men det skulle efter sigende være meget effektivt.

Skum som ukrudtsmiddelDel på Facebook

Nogle vinproducenter vælger at lade ukrudt være ukrudt mellem rækkerne af vinstokke. Andre sætter nyttedyr ind i kampen mod de uønskede planter. I Chile bruger man fx lamaer, mens nogle newzealandske vinhuse tyer til minigrise - begge dyrearter gufler med glæde ukrudtet i sig. Det samme gør får i de britiske vinmarker.
Og så er der selvfølgelig også vinproducenter, der benytter sig af kemiske sprøjtemidler - som der dog i stigende omfang bliver forbud mod at bruge.
Et italiensk firma, Tecnovict, begyndte for nogle år siden at eksperimentere med et alternativ, som firmaet kaldte for Schiumone (stort skum).
Nu er sidste hånd lagt på maskinen, der kan sprøjte skummet ud under vinstokkene, og når det ligger der, ligner det fede striber af flødeskum.

Se maskinen på arbejde


Selv om skummet ser nok så kemisk ud, så er det lavet på økologiske grøntsagsfibre, og hos Tecnovict håber man at få Schiumone godkendt til brug i økologiske vinmarker.
Skummet, der er 75 grader varmt, sprøjtes målrettet ud af maskinen, og når det har virket i et par døgn under vinstokkene, er der ikke et eneste ukrudtsblad tilbage - varmen udtørrer simpelt hen planterne, så de dør.
Ved at klikke her kan man se en lille videofilm, der viser, hvordan skummet fordeles under vinstokkene.

Så er den store aftale endegyldigDel på Facebook

I uge 28 sidste år nævnte vi, at det berømte vinhus i Chablis i Bourgogne William Fèvre fik en ny ejer, nemlig Domaines Barons de Rothschild Lafite (DBR Lafite), der har sin base i Bordeaux.

Først nu er salget en realitet, og med i købet af det 150 år gamle vinhus har den nye ejer fået 78 hektar vinmarker i Chablis – hvilket gør William Fèvre til appellationens største vinmarksejer.
Den nu forhenværende ejer af vinhuset, Artémis Domaines, har kun ejet det i cirka et år.
Købsprisen er ikke offentliggjort – men ifølge Decanter har der været rift om vinhuset, så den er sikkert pænt højt.
Ud over nyerhvervelsen ejer DBR Lafite også Château Lafite Rothschild, Château Duhart-Milon, L’Evangile og Rieussec i Bordeaux og Domaine d’Aussières i Languedoc. Men vinproducenten har også bredt sig uden for Frankrigs grænser med Bodega Caro i Argentina, Viña Los Vascos i Chile og Domaine de Long Dai i Kina.



Fra Mark Zuckerbergs Facebook-side.

Zuckerberg og øl-kvægeneDel på Facebook

Mark Zuckerberg, der som bekendt har grundlagt Facebook, Instagram m.m., har andre interesser end sin internetvirksomhed.
Han ejer en ranch, Ko’olau, på Hawai-øen Kauai, og han har netop meddelt på Facebook, at han er begyndt at opfostre kvæg på ejendommen – og at de opflaskes på øl og macadamia-nødder.
Hver af hans køer, der er af racerne Wagyu og Angus, spiser ifølge Zuckerberg op til 4500 kilo mad om året, så der ryger en hel del nødder…
Hans mål er at producere verdens bedste kød – og han har garanteret ladet sig inspirere af japanerne og deres kobe-bøfkød. Her kommer kødet ligeledes fra racen Wagya, der er japansk, ligesom køerne får deres daglige øl-ration – samt en omgang massage for at give endnu bedre kød.

Rødvins-kvæg med godt kød


Også andre steder i verden findes der kvæg, som får særbehandling. I Okanagan Valley i British Columbia begyndte nogle kvægavlere allerede for år tilbage at give køerne en pænt stor mængde rødvin på Cabernet Sauvignon-druer i dagene op til slagtningen – dog iblandet en hel del korn.
På et tidspunkt afholdt den lokale køkkenchefforening, Okanagan Chefs’ Association, en blindsmagning af bøfkød fra ”rødvins-køerne” og fra køer, der var almindeligt opfostret. Og her blev det "vinmarinerede" kød enstemmigt udpeget til at være det bedste. Køkkencheferne påpegede, at det havde en flottere farve og en sødere og bedre smag end "afholds-kødet".


Foto: Pixabay/D_Van_Rensburg.

Champagneglas og børnDel på Facebook

I sidste uge bragte vi en lille historie om en pubejer og et par vrede forældre, der besøgte pubben nytårsaftensdag. Ejeren nægtede at servere den femårige piges æblejuice i et champagneglas magen til det, faren og moren havde fået deres champagne i. Begrundelsen var, at det kunne opmuntre barnet til at drikke alkohol.
Den besked fik forældrene op i det røde felt, hvorefter debatten gik livligt på de sociale medier, ligesom sagen trak overskrifter i de britiske aviser.
Selv om det ikke just er verdens største problem, efterlyste vi alligevel input fra vores læsere – og dem kom der flere af, hvoraf vi bringer nogle stykker nedenfor.

Fra pjat til praktisk


- Sikke noget pjat fra pubbens side, skriver Steen Bjørn. - Hvad skade skulle det medføre? Vi har fra vores børn var små givet dem samme glas som os selv - selv snapseglas fik de med sodavand i, så de var en del af fællesskabet!
Ib Hessov er også i samme ringhjørne som forældrene:
- Selvfølgelig skal der også være fest for barnet. Det skal have sin favoritdrik i et champagneglas. - Det er vist ikke på det tidspunkt, en alkoholtilvænning finder sted. Festen for barnet kulminerer vel med, at alle hilser på alle, ønsker hinanden alt godt, og ser hinanden i øjnene.
Nikolaj Riis kan også godt se det fra forældrenes side, og ville da heller ikke være nervøs for, at barnet blev forledt til at drikke alkohol. I øvrigt har hans egne børn fået lov til at smage på vin og øl på et meget tidligt tidspunkt. Dog har børnene altid af praktiske årsager fået en hvilken som helst drik i et vandglas.
- Når der er stilk på glasset, ender indholdet bare på bordet eller gulvet, skriver Riis.

Plantation Rum er blevet til Planteray fra og med 1. januar.

Planteray i stedet for PlantationDel på Facebook

For rom-elskere verden over klinger mærket Plantation Rum yderst bekendt, og det har det gjort lige siden mærket blev til i 1990’erne.
Det er cognachuset Maison Ferrand, der ejer mærket, og husets CEO, Alexandre Gabriel, der fandt på navnet.
Men fra og med 2024 vil man se et nyt navn på etiketten på hver eneste af de mange typer Plantation-rom fra Maison Ferrand, og det er Planteray.

Sukkerrør og solstråler


Ifølge Maison Ferrand er årsagen, at ordet plantation (plantage) kan forbindes til slaveriet i de caribiske sukkerrørsplantager i gamle dage. Det er som bekendt melasse fra sukkerrør, der anvendes i romfremstillingen.
Navnet Planteray er en hyldest til sukkerrørsplanten og til de solstråler (rays på engelsk), der gør det muligt at dyrke planterne.
Maison Ferrand var allerede ude med det nye navn i 2020 – og man troede, at det ville gå noget hurtigere at få det på etiketterne. At det først sker nu skyldes, at det har taget meget lang tid at få navnet varemærkegodkendt i de i alt 120 lande, rommen eksporteres til.

På indkøb for 8,9 mia. kr.Del på Facebook

Det italienske firma Gruppo Campari - der ud over Campari også ejer Aperol samt flere andre mærker - har gjort sin hidtil største handel. Firmaet har købt det franske cognacmærke Courvoisier af Beam Suntory for intet mindre end 1,2 milliarder euro (cirka 8,9 mia. kr.). Målet for Campari er blandt andet at styrke sin position på det amerikanske marked, idet amerikanerne tegner sig for hele 60% af salget af Courvoisier.
Campari-gruppen har til dels finansieret købet ved at sætte en større mængde nye aktier og konvertible obligationer til salg, hvorved det ifølge Just Drinks har rejst 650 millioner euro (cirka 4,8 mia. kr.).
Courvoisier er det fjerde største cognac-mærke efter Hennessy, Rémy Martin og Martell. I 2022 opnåede Courvoisier en omsætning på 227 millioner euro (cirka 1,7 mia. kr.).


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Eben Sadie.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Eben Sadie (f. 1973) er blevet kaldt en af de største og mest originale vinproducenter på den sydlige halvkugle. Sikkert er det, at han er en af Sydafrikas mest berømte producenter, og at hans flagskib, rødvinen Columella, er en af de mest eftertragtede sydafrikanske vin. Sikkert er det også, at han i dag er en inspirationskilde for mange unge sydafrikanske vinproducenter.
Eben Sadie er født og opvokset i Swartland-regionen, og det er også her, han har sit vinhus, The Sadie Family.
Da han var purung, havde han ingen interesse for vin. Det var havet, der trak, både når det gjaldt surfing og levevej. Eben Sadie ville oprindelig have været marinebiolog, men efter endt værnepligt blev han i stedet for optaget på landbrugsskolen i Stellenbosch. Og det var her, han blev grebet af vinens verden – af selve vinen, af kemien i en vinstok og ikke mindst af terroirets betydning for slutresultatet.
Senere arbejdede han med hos vinproducenter i en lang række vinlande og -områder – heriblandt Tyskland, Østrig, Italien, Oregon og Bourgogne.
Vel hjemme igen i Swartland – og efter et års arbejde hos det legendariske vinhus Fairview i Paarl – grundlagde han i 1999 sit eget vinhus.
I år 2000 kom første årgang af Columella til verden, og den fremstilles den dag i dag via håndarbejde fra a til z. Druerne - Syrah og en anelse Mourvèdre - kommer fra i alt otte vinmarksparceller, hvor de meget forskellige jordbundsforhold sætter deres præg på afkommet.
Der høstes og sorteres i hånden, druerne trampes med fødderne, og der bruges ikke pumper i vineriet – druer og most flyttes i spande. De otte vine fremstilles separat, hvorefter de til sidst forenes til nogle få tusinde flasker af vinen.
I starten var det op ad bakke. Eben Sadie havde kun det, der svarer til cirka 80.000 kr. samt 14 fade at gøre godt med, og han måtte tage alle mulige job ved siden af – blandt andet som sælger af skrotmetal – for at få det til at løbe rundt. Columella blev efterfulgt af hvidvinen Palladius og senere af endnu en håndfuld vine.
I dag får han sine druer fra 43 hektar med 48 små og nøje udvalgte vinmarksparceller i regionen. Vinstokkene dyrkes biodynamisk og med en ekstrem lav høstmængde pr. hektar. Kunstvanding eksisterer ikke hos Eben Sadie. Han satser på regnen og vejrguderne og lægger tørrede vinplanteskud ud mellem vinstokkene for at holde på fugtigheden.
Ud over ham selv omfatter The Sadie Family hans bror og søster samt tre andre medarbejdere.
Siden 2019 har Eben Sadie overladt vinfremstillingen til andre – ikke for at hvile på laurbærrene men for i endnu højere grad at koncentrere sig om det, han mener er det aller vigtigste, vinmarkerne og terroiret. Hans to sønner og hans datter er også i færd med at uddanne sig inden for vinens verden.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad er syren i vin?Del på Facebook

John Jæger vil gerne vide præcis, hvad vi mener, når vi ind imellem skriver, at en vin har en god syre.
Vin indeholder vinsyre og æblesyre. Derimod er der forsvindende lidt citronsyre. Syren giver vinen friskhed, ligesom den forhindrer bakterier i at udvikle sig.
Der er dog to grupper af bakterier, som godt kan trives i syrebadet, nemlig acetobacter og mælkesyrebakterier.
Acetobacterne kan omdanne vinen til eddike, hvis der er rigelig tilførsel af ilt – og ringe indhold af beskyttende svovl.
Mælkesyrebakterierne er derimod vinen venligere stemt. De kan nemlig omdanne den stramme æblesyre til den mildere mælkesyre, som bl.a. findes i yoghurt. Det sker under den såkaldte malolaktiske gæring, som vinmagerne nogle gange sætter i gang.
Egentlig er der ikke tale om en gæring, snarere en omdannelse af æblesyrens struktur under afgivelse af kuldioxid.
Navnet på den malolaktiske gæring kommer af de to latinske ord malo (= æble) og lac (= mælk). Fra æble til mælk.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Hvis man ikke har smidt de sikkert mange korkpropper ud fra jul og nytår, så er her et tip til, hvad de kan bruges til. Billedet har Poul Erik Henneberg taget for en del år siden under en rejse til Frankrig, og det hænger – eller hang i hvert fald – i den restaurant, som hører til vinhuset Domaine de Cabasse lidt nord for Sablet i Rhône.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-772
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


772 Californiens Zinfandel-drue personificeret som midtpunkt i en filmoptagelse i et maleri i vinmuseet WOW i Porto (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá Sauvignon Blanc, Viña Tarapacá, Valle Central, Chile, 2022, lav alkohol (12,5%)

75 kr., pris på tilbud indtil 28. januar: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Vi har smagt denne hvidvin i flere årgange, og den har aldrig svigtet. Det er en rigtig dejlig, frisk og tør vin med duft af citrus og en anelse ananas og en liflig og fyldig smag igen med friske citrusnoter. Et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Reserve de L'Aube, Père Anselme, Vin de France, Frankrig, 2022, lav alkohol (12%)

100 kr., pris på tilbud indtil 28. januar: 60 kr., Skjold Burne

Der er mirabelle i duften, mens smagen er tør og fuld af komplekse citrusnoter. En god vin til en meget fordelagtig tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf Spätlese, Weingut Landgraf, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (8,5%)

109,95 kr., Pris på tilbud fra 19. januar til 1. februar: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En hvidvin med modne grønne druer og strejf af lyse rosiner samt et hint af petroleum i duften. Smagen har god frugtsødme - det er jo en Spätlese (sent høstet) - men sødmen opvejes til dels af en typisk Rieslingsyre, der holder ud i den lange eftersmag. En absolut dejlig vin til en yderst attraktiv tilbudspris. Nyd vinen godt afkølet, som den er, til asiatiske retter eller til oste - gerne blåskimmel eller fx en Primadonna. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Deinhard Green Label Dry Riesling, Riesling, Mosel, Tyskland, 2022, lav alkohol (12%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Mr. Ruby

En hvidvin, der dufter af modne grønne druer og en anelse honning. Smagen er let, har en fin krydring og igen en lille honningnote til slut - selv om det bestemt er en tør vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma County, Californien, 2019, middel alkohol (13,5%)

170 kr., pris på tilbud indtil 28. januar: 120 kr., Skjold Burne

Dette er en fantastisk lækker hvidvin med frugten i front. Der er ananas, papaya, smørblomst og en anelse eg i duften. Smagen er fuldfed med modne frugter, tilpas tørhed og syre og strejf af flint i bagkanten. Vinen er yderst velegnet til stegt laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Christophe Patrice, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., AndrupVin.dk

Med sin friske tørre note, grønne druer og en fin krydring er denne hvidvin typisk for Chablis. Moden citrus og saftige grønne æbler afrunder eftersmagen.

Rødvin

stjernestjernestjerneØ

Oh! Sister Superiore, De Andrés Sisters, Spanien, lav alkohol (13%)

69,95 kr., SPS Wine

En rødvin med en aromatisk og mild duft og med en lidt ensporet smag med lakrids som den dominerende note. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Saveurs d'Autrefois, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 19. januar til 1. februar: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En enkel og let drikkelig rødvin med en blød smag med moden frugt. Oplagt til pasta. Tilbudsprisen er nok den rigtige.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Ribebon, Bordeaux Supérieur AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

Etiketten med en stregtegning af slottet og flere forskellige skrifttyper oser af klassisk Bordeaux. Og indholdet er også klassisk - og rigtig godt til de 90 kr. Der er lidt syltede blommer over den komplekse duft, mens smagen er stringent med tilbageholdende frugt og fine krydrede noter (især rosmarin). Eftersmagen slutter med afrundede tanniner. Det er en god idé at give vinen lidt ilt i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sani, Puglia IGT, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

I denne rødvin indgår druerne Negroamaro og Susumaniello et perfekt kompagniskab. Det er en blød og meget frugtrig vin med modne kirsebær og strejf af kakaobønne i duften og med en dejlig frisk og saftig smag af mørke sommerbær. En let drikkelig vin til fx en ekstra god ret med kylling, pasta eller gris. Et røverkøb til tilbudsprisen ved 2 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stella Rossa, Marco Bonfante, Barbera, Barbera d'Asti Superiore DOC, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

149 kr., pris på tilbud fra 19. til 21. januar: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Der er mild chokolade og syltede kirsebær over duften af denne dejlige rødvin. Smagen er guf for dem, der holder af krydrede vine. Her er et helt potpourri af skønne krydderurter men også frisk bærmost - især i den lange eftersmag. Man kan roligt købe 6 flasker til den fordelagtige tilbudspris - de skal nok få ben at gå på.

stjernestjernestjernestjerne

Trecentoventisette, Azienda Agricola Michelino Campogrande, Barbera, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Mere om Vin

Vinens meget lange navn betyder ganske enkelt 327 på italiensk - hvorfor melder historien ikke noget om. Det er en god rødvin med en dejlig bærduft og en fyldig smag med fin balance mellem kompleks frugt og krydrede noter. En god syre. der gør vinen velegnet som ledsager til lidt fede og cremede retter, præger eftersmagen.

stjernestjernestjernestjerne

La Encina Crianza, Bodegas Obalo, Rioja DOC, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

185 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

En krydret duft med strejf af menthol møder næsen, mens smagen er intens og meget krydret med sort peber i eftersmagen. Det er en rigtig god rødvin, der slutter med et lille tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Morca, Viñas Familia Gil, Garnacha, Campo de Borja DO, Spanien, 2019, høj alkohol (15,5%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

Syltede kirsebær, blå blommer, kakao og vanilje præger duften af denne absolutte top-rødvin. Smagen er fyldig, intens og meget aromatisk med varme krydrede noter, mørke bær og en blød og rund afslutning. Det er en vin, der varmer en kold vinteraften.