Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Nyheder for uge 33, 2007
Vin-aktuelt i uge 33
13. august til 19. august 2007
,,,,,,,,,,,,,,,
Vil du have vores løbeseddel? Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam. ,,,,,,, |
Søg i næsten 500 tidligere VinAviser |
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Opvarmningen giver store vine
I Bordeaux er det lige ved, at man betragter den globale opvarmning som en fordel.
Kvaliteten af årgangene har altid svinget op og ned med det skiftende klima, men i de seneste år har man oplevet flere store årgange med druer fulde af sukker.
Netop nu melder flere slotte om en fremrykket høst af søde druer, der sammenlignes med årgange som 1947, 1961 og 1982. Så hvis ellers august arter sig rent vejrmæssigt, bliver 2007 en stor årgang.
Stiger gennemsnitstemperaturen i årene fremover, kan det blive nødvendigt at ændre beskæringen af vinstokkene. I dag fjerner man blade for at give lys og varme til druerne. Måske vil man fremover lade bladene sidde lidt længere.
To Vin de Pays i klemme
Franskmændene vil gerne indføre tre nye vin de pays-appellationer:
Vin de Pays des Vignobles de France,
Vin de Pays de l’Atlantique – og
Vin de Pays des Gaules.
Men det vil EU-kommissionen ikke gå med til. Den peger på, at en appellation ifølge EU’s regler skal være knyttet til et stednavn, en kommune eller en region og ikke til et helt land. Og det er hverken Vignobles de France (Frankrigs Vinegne eller Vinmarker) eller les Gaules (gallerne – altså franskmændene).
Reglerne foreskriver også, at en Vin de Pays skal dække et mindre område end et helt medlemsland.
Ifølge Vitisphere har EU-kommissionen bedt Frankrig om at overveje sin stilling i lyset af disse argumenter, og det har Frankrig nu fået to måneder til.
For Frankrig ville de tre nye appellationer kunne give dynamik i salget af vin på eksportmarkederne.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Supermarked med over 1100 vine
Ifølge Wine Business udvider den britiske supermarkedskæde Tesco i denne uge sit vinudvalg med 370 nye vine, så der vil være over 1100 forskellige vine på hylderne i kædens 1779 butikker. Sandelig store forhold!
Som et vidnesbyrd om det øgede salg af bedre kvaliteter vil 200 af de nye vine koste £6,99 (76,25 kr.) eller mere – hvor gennemsnitsprisen i Storbritannien ellers ligger på £3.93 (42,85 kr. – 2006-tal fra AC Nielsen).
Spanien og Italien har øget deres pladser på hylderne, og New Zealand har mere end fordoblet sit hyldemål.
Tesco introducerer samtidig tre nye former for emballager, der bruger mindre energi i produktionen og efterlader mindre affald. Blandt andet vil man sælge vin i en 1½ liters "sæk" – en slags boksvin uden boks, kun posen.
,,,,,,,,,,
Så er der igen italienske markedsdage på pladsen foran Thorvaldsens Museum i København. De afholdes lørdagene d. 11., 18. og 25. august kl. 10-16. Ud over vin, oliven og ost lokker markedet med tøj, boligtilbehør og biler. Der er noget for enhver, og når sulten og tørsten melder sig, er der masser af italienske delikatesser til at spise på stedet eller til at tage med hjem. Samtidig kan man nyde lidt mere af den italienske inspiration inde på museet, hvor der alle tre markedsdage ekstraordinært er gratis adgang og gratis omvisninger dagen igennem. Læs mere om markedet, de gratis omvisninger samt de deltagende forhandlere på www.thorvaldsensmuseum.dk. Hvorfor netop Thorvaldsens Museum? Thorvaldsens Museum blev bygget i 1839-48 for at huse den berømte danske billedhuggers egne kunstværker samt hans omfangsrige private kunstsamling. Bertel Thorvaldsen (1770-1844) levede og arbejdede over 40 år i Rom, og han havde derfor et tæt forhold til den italienske kultur. Da museet i 2002 fik en ny forplads, tegnet af landskabsarkitekten Torben Schønherr, besluttede man at udnytte den til at gøre opmærksom på Thorvaldsens livslange tilknytning til Italien og Rom ved at afholde et levende og broget marked lig de folkelige markeder, der har været et naturligt element i det italienske gadebillede og byliv i århundreder. |
Problemer i californiske Temecula
For os, der glæder os over at nyde god vin til maden, er det ærgerligt at se, at andre bare drikker vin for at blive fulde. Det giver nogle begrænsninger i vinens verden – som nu fx i det californiske Temecula.
Temecula er det sydlige Californiens svar på Napa Valley, og her har vingårdene, som tager imod besøg, fået problemer med fulde kvindemennesker, der smider tøjet, mænd, der tisser vinstokkene til, og busser med larmende selskaber.
Vingårdene har været nødt til at ansætte sikkerhedsvagter, og de cirka 80 busselskaber, der på en god dag kører 2000 mennesker ud på vinture, er begyndt at sortere fulderikkerne fra. Ellers risikerer selskaberne simpelt hen, at vingårdene forbyder dem adgang og beder dem om at køre videre.,,,,,,,,
3 mia nået i australsk eksport
Australierne stræber efter at sætte rekorder i eksporten af deres vine. For nogle år siden passerede den årlige eksport en målstreg ved 2 milliarder australske dollars (9,2 mia kr.), og nu meldes om en ny rekord: 3 milliarder (13,8 mia kr.).
Rekorden blev ifølge The Australian Wine and Brandy Corporation slået i de tolv måneder til og med juli i år, og foreningen melder samtidig, at mængden for første gang har oversteget 800 millioner liter – det svarer til lidt over en milliard flasker.
Stigningen i værdi skyldes først og fremmest, at australierne har fokuseret på eksporten af dyrere kvalitetsvine. Det gav en stigning på 8%.
Storbritannien er fortsat Australiens største marked for vin.
,,,,,,,,,,
Elie de Rothschild blev 90
I mandags døde baron Elie de Rothschild, den franske bankmand, der genopvakte den berømte vin fra Château Lafite i Bordeaux.
Han overtog Château Lafite-Rothschild i 1946, efter at den jødiske familie havde mistet kontrollen over slottet under nazisternes besættelse af Frankrig. I 1974 overlod han tøjlerne til sin nevø, baron Eric de Rothschild. Onkel Elie blev 90 år.
Historien om hvordan Rothschilderne blev baroner, fortalte vi i uge 2 sidste år.
Et frækt nummer
Frække svindlere forsøger at snyde franske vinproducenter. De besøger vingårdene og præsenterer sig som indkøbere for en større britisk restaurantkæde eller et importfirma. Det er flinke og velklædte herrer, som kritisk vælger større partier vine ud til levering på en adresse i London.
Når den fransk vognmand ankommer til London med læsset, bliver papirerne ordnet og vinen betalt med en check, hvorefter kasserne bliver læsset om i en varevogn.
Når vognmanden siden vender hjem med checken, viser det sig, at det er en gummicheck, og at det telefonnummer, der er blevet brugt undervejs, ikke mere eksisterer.
Ifølge Decanter er senest Château de Marmorieres i La Clape kommet af med 18.000 flasker til en værdi af, hvad der i danske penge svarer til 370.000 kr.
Fornylig har producenter som Château La Variere i Anjou, Hubert Brochard i Sancerre og Domaine Tariquet i Gascogne haft lignende besøg, men her fik man mistanke til køberne og sendte ikke nogen flasker af sted.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ifølge den franske avis Le Monde er franske og tyske arkæologer i gang med at udgrave en keltisk by i Vix i Bourgogne-departementet Côte d’Or. Byen krones af et palads, der sikkert har været hjem for den prinsesse eller præstinde, hvis grav man fandt i nærheden i 1953. Kvinden på mellem 30 og 40 år blev begravet omkring år 480 f.Kr., og hun var omgivet af rige gravgaver: Guldsmykker, græske og etruskiske krukker og ikke mindst den gigantiske bronzekrukke, en såkaldt krater, der har kunnet rumme 1100 liter vin. Krukken, der i dag kan ses på museet i Vix, er den største bronzekrater fra antikken. Den er uden tvivl udført i Syditalien omkring 540-530 f.Kr. og udstyret med rige dekorationer på den øverste del. Den er 164 cm høj og vejer 208 kg. < Foto: Peter Northover, Oxford |
Aldrig før har tyskerne skænket Federweisser så tidligt i glassene som i år. Den plejer først at blive solgt i slutningen af august eller begyndelsen af september. Federweisser – der også kaldes Bitzler, Rauscher eller Sauser – er en halvgæret druesaft, der er både hvid og uklar. Måske har den fået sit navn, fordi man i gamle dage gav den en let filtrering gennem fjer (Feder), eller fordi de svævende gærpartikler ligner dalende fjer i glasset. Drikken smager godt, men man skal passe på med den. Man kan få noget så ondt i maven af den – hvis man da ikke ligefrem får et allergisk anfald. Ifølge Deutsches Weininstitut (DWI) er salget en god forretning for vinbønderne, og med det tidlige salg i år og det gode vejr bliver forretningen ekstra god. Alene i Rheinland-Pfalz vil der blive solgt 2 millioner liter Federweisser. Sådan drikkes Federweisser Ideelt drikkes den halvgærede vinmost, når sødme, alkohol og frugtsyre er i god balance. På det tidspunkt har drikken et indhold af alkohol på cirka 5%. Senere forvandles mere af sukkeret til alkohol, og mosten kan få en lidt bitter smag. Mange tyskere drikker den afkølede Federweisser i de små serveringer, som vinbønderne har oprettet, og som kaldes "Strausswirtschaft" eller "Besenwirtschaft", idet de kendetegnes ved en buket på eller en kost ved døren (Strauss = buket, Besen = kost). Her kan man få lidt Aufschnitt – afskåret pølse og skinke, groft brød og friskbagte Semmeln – og måske også Zwiebelkuchen og Esskastanien. Man kan også købe Federweisser i supermarkeder. Men pas på: Flaskerne har hul i kapslerne, så kuldioxiden fra gæringen kan undslippe. Så flaskerne skal ikke ligge ned i indkøbskurven. |
Stjerner på jagt efter en vingård
De amerikanske skuespillere Brad Pitt og Angelina Jolie danner par og er derfor i avisernes spalter.
Nu er parret åbenbart også ude efter at købe en vingård, og i onsdags har de i den anledning besøgt Château Val Joanis i Luberon-distriktet nord for Aix-en-Provence. En talsmand på stedet mente dog ikke, at de var interesserede i at købe.
Sidste år besøgte Brad Pitt tre Barolo-ejendomme uden dog heller at købe. Gad vide, om manden bare er en oser ...?
Ungdommen viser vej
Ifølge Viti-net har man i Frankrig, Belgien, Storbritannien, USA og Japan foretaget meningsmålinger for at få et indtryk af de 20-25-årige forbrugeres holdninger til vin.
Det fremgår, at nydelsen af vin giver de unge et modent image, og at vinen betragtes som vigtig i det sociale liv.
Men vinen er også et komplekst produkt, hvilket nogen gange lægger en dæmper på salget, fordi man er bange for at tage fejl og dumme sig: Der er for mange lande, regioner, appellationer, prisforskelle, farver, mærker osv., lyder det.
De 20-25-årige vil med andre ord have mere tilgængelige vine, der præsenteres med klar besked: De vil vide, hvordan smagen er, hvilke retter vinen passer til, og hvordan og hvornår den skal drikkes.
Mens de europæiske unge er ret traditionelle, når det gælder vinens forpakning, er de japanske og amerikanske mere åbne for nye og smarte måder at præsentere vinen på.
Alle de unge adspurgte mener, at de oftere vil komme til at drikke vin – og mere forskellig og kvalitetsmæssigt bedre vin.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,, Merlot betyder "lille solsort" på fransk, så den lille film, der ligger på Merlove’s website handler blandt andet om solsorte. Og solsorte-fødder. |
Rudy McClain bor i Napa Valley og laver film, og han er godt ked af, at filmen "Sideways" i den grad gjorde det af med vine på druen Merlot. Så nu vil han lave en dokumentarfilm med titlen "Merlove". Ifølge Wine Spectator har han allerede lavet en website med video-interviews med blandt andre Jean-Claude Berrouet fra Château Pétrus. Der er mange ting, der taler for den bagtalte drue. Blandt andet er det den, der lægger most til de store vine i Pomerol, ligesom den er den mest dyrkede drue i Bordeaux. Måske kommer der en film, hvor budskabet i bedste "Sideways"-stil kommer til at lyde: "I'm not drinkin' any f****** Pinot Noir!" |
..................... Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk. ..................... |
............ ....... |
Verdens største single malt Forleden lancerede det skotske Islay-destilleri Ardbeg en kæmpeflaske whisky. Den er dog ikke helt så stor som på billedet her, men rummer immervæk 4½ liter svarende til seks normale flasker. Destilleriet hævder, at det er verdens største flaske single malt, der hermed sættes til salg i 1000 eksemplarer. Den vejer 6½ kg og er 52 cm høj, og indholdet, der er "10 years old", har en fadstyrke på 57,3%. Whiskyen har fået navnet Mór Ardbeg, der på gælisk betyder stor eller fantastisk, og den store flaske koster 350 britiske pund (3825 kr.). |
..................... Hvordan bliver den nærmeste fremtid? Just Drinks har netop offentliggjort en rapport om trenden i salget af øl, vin og spiritus, Growth Strategies in Alcoholic Drinks. Ifølge rapporten vil det globale marked ændres fundamentalt i den måde, hvorpå producenterne udvikler, producerer og markedsfører deres drikkevarer. Yderligere vil forbrugerne vælge bedre kvaliteter, idet de samtidig vil mindske forbruget. Rapporten forudser, at den samlede omsætning af alkoholiske drikke i Europa og USA vil nå et beløb svarende til 4000 milliarder kr. i 2010, og den højeste vækstrate vil komme i Sverige, nemlig 13,3% mellem 2006 og 2010. Nye store markeder vil også udvikles i Østeuropa samt i Asien og Stillehavsregionen. Øget fokus på sundhed Det største problem for producenter af spiritus vil blive et øget fokus på sundhed. Dels vælger mange som sagt at moderere deres forbrug, dels forudser man, at reklamer for spiritus flere steder vil blive underlagt begrænsninger på grund af det voksende binge-drikkeri (bælleri) blandt unge under 25 år. ..................... |
............ ............ Dewar's World of Whisky Visitor Center ligger i Aberfeldy. ............ |
Over 1 mia til skotsk whisky Bacardi, verdens største privatejede spiritusfirma, vil investere mere end 250 millioner dollars (over 1,3 milliarder kr.) i firmaets Dewar's Scotch Whisky. Det sker for at imødekomme verdensmarkedets interesse for kvalitets-whisky. Ikke mindst de asiatiske lande går efter de dyrere whiskyer. Der er tale om en af de største investeringer i den skotske whiskyindustri nogensinde. Den indledes nu og vil løbe over de næste ti år. Firmaet Dewar's blev grundlagt i 1846 af John Dewar, der havde en lille vinhandel i Perth i Skotland. I 1998 blev det købt af Bacardi, der siden har udvidet porteføljen med 12 years old, 15 years old og 18 years old samt Dewar's Signature og Aberfeldy single malt. Yderligere har Bacardi i 2000 skabt Dewar's World of Whisky Visitor Center, måske det vigtigste af Skotlands whisky-besøgscentre. Firmaet har destillerier i Aberfeldy, Macduff, Aultmore, Craigellachie og Royal med blending og tapning i Glasgow og Coatbridge. ............ |
..................... Mobilen checker whiskyen Ifølge The Korea Times er der en del fupwhisky i omløb i sydkoreanske barer. For at komme svindelen til livs vil man i første omgang forsyne flasker med kostbar 21 års blended whisky med en RFID-chip til såkaldt Radio-Frequency Identification. Det vil sige, at bargæsterne blot ved at bruge deres mobiltelefon kan indhente alle oplysninger om en flaske. Umiddelbart lyder det som en god idé. Men er den nu alligevel rigtig smart? En skurkagtig bartender kan fortsat hælde dårlig whisky i en fin flaske med chip. Han kan oven i købet gå ud på lossepladsen og ved hjælp af sin mobiltelefon finde nogle tomme chipflasker. Og hvad med gæster, der kommer til middag i private hjem og ved hjælp af deres mobiltelefon får tjek på indholdet i værtens barskab? ..................... |
,,,,,,,,,,,,,
Vinhøsten i gang
Den 2. august gik vinhøsten i gang i Rivesaltes nederst på Frankrigs-kortet. Det var Domaine de Rombeau, der høstede druesorten Muscat-à-Petits Grains.
Vingården slog dermed sin tidligere rekord, der var 3. august 1999.
Politi-sommelierer
25 italienske politifolk har bestået eksamen som sommelierer hos Associazione Italiana Sommeliers i Rom.
De vinøse politifolk indgår i korpset Carabinieri Politiche Agricole, og ifølge avisen Il Tempo vil de få til opgave af efterforske vinsvindel i restauranterne.
Ny DOCG i Oltrepò
I det italienske distrikt Oltrepò Pavese – der i dag helt korrekt kun hedder Oltrepò – har appellationen Pinot Noir Metodo Classico fået DOCG-status. Det meddeler den italienske komité for DOC og IGT. Samtidig er reglerne for DOC blevet ændrede.
Et glimt af etiketten
Professor Brian Wansink ved Cornell University i New York er forfatter til bogen "Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think". Nu har han ifølge Wine Spectator foretaget et interessant eksperiment:
På en restaurant blev gæsterne tilbudt et gratis glas Cabernet Sauvignon-rødvin til maden. Halvdelen af gæsterne fik et glimt af flaskens etiket, hvoraf det fremgik, at vinen var fra Californien. Den anden halvdel fik også et glimt, men her fremgik det, at vinen bare var fra North Dakota. Alle drak de imidlertid samme vin, nemlig en "two buck chuck", dvs. en billig vin til to dollars.
Professor Wansink konkluderer, at vinens etiket enten kan kaste et gyldent skær eller en skygge over hele oplevelsen af et måltid. Ikke alene gav de, der så Californien-etiketten, vinen en højere karakter. De følte også, at de havde fået et bedre måltid – ja, faktisk spiste de mere af deres mad.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
......... De tunge drenge er på ferie Der er nogen, som har fortalt os, at ferieugerne er det allerbedste tidspunkt at byde i en vinauktion på nettet. Så er "de tunge drenge" nemlig på ferie, og priserne bliver nede i et overkommeligt leje. Vi ved ikke, om det er rigtigt. Men man kan jo prøve det efter i VinAvisens Vinauktion, der i den kommende tid byder på liflige navne som Château Cheval Blanc, Brunello di Montalcino, Henriques & Henriques madeira og Château Charrier Sauternes. Klik på bjælken herunder, og se udbuddet. Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen. ......... .................. |
Vinhandler Jubilæums Golf
For 25. gang indbydes til årets Vinhandler Golf, der denne gang finder sted fredag den 31. august på Mølleåens smukke bane. Den forsvarende mester, Flemming Stolze fra Frederiksberg Vinimport, står for arrangementet, og alle med et handicap på under 36, der er medlem af en golfklub og på den ene eller anden måde tilknyttet vinbranchen, kan tilmelde sig. Match-proportioner kan rekvireres på fstoltze@mail.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
* Barrique Vin får pr. 1. september en ny medarbejder, nemlig Dan Pedersen, der kommer fra World of Wine. Han bliver ansvarlig for salg til en gros- og restaurant-markedet i Jylland og på Fyn. * Vinhandler Jesper Nielsen, Frederikssundsvej 152B i Brønshøj har skiftet fra Vinoble til Skjold Burne. * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Pyramid Valley Vineyards i New Zealand. * Ranimex Vine har overtaget forhandlingen af vinene fra Charles Baur i Alsace. * MacWine har optaget importen af Gevrey-Chambertin-vine fra Domaine Huguenot og Mâcon-vine fra Domaine Fichet. * Højelse Vinkælder har optaget importen af vinene fra Stringy Brae of Sevenhill, Clare Valley, South Australia. * House of Wine har fået agenturet på to spanske vinhuse: Coelus i Rioja og Bracamonte i Ribera del Duero. ,,,,,,,,--,,,, |
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam. |
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,
, |
For et par år siden besluttede Jan Christensen sig for at gøre hobby til erhverv og slog sig ned som garageimportør med internet-virksomheden Fiasco-vine.dk. I varesortimentet, der dækker hele Italien, finder man blandt andet mange gode toscanere. Vine fra andre lande får ikke lov til at blande sig på internet-forretningens hylder, men derimod har Jan Christensen tænkt sig at udvide handelen til også at omfatte trøffelolie, tapanader og andre italienske delikatesser. Han lægger stor vægt på at have et personligt forhold til sine producenter, bl.a. derfor er han oftest at finde i Toscana om efteråret, hvor han hjælper til med høsten, ligesom han har deltaget i mange af de øvrige processer i en vinkælder. Da den energiske vinimportør også har et fuldtidsjob som leder af en revalideringsinstitution i København for psykisk syge unge mennesker, kan det være svært at nå det hele. De sidste par år har han dog også fundet tid til at arrangere et par store vinmesser, senest Dansk Vinmesse i Bella Center i København, som trak en stor mængde glade gæster til. I det hele taget lægger han stor vægt på at møde sine kunder, hvilket sker på messer og udstillinger overalt i landet, ligesom der afholdes et væld af vinsmagninger i hans vinkælder i det indre København. Men til det daglige arbejde i vinens verden får han god hjælp af hustruen Michele. Hun er også med, når Jan Christensen rejser til Italien for at finkæmme vinregionerne i jagten på nye gode vinproducenter. Det samme er ægteparrets to børn, Silke og Marlek – kun hunden må blive hjemme på dansk jord. Adresse: Fiasco-vine.dk, Stenlandsvej 27, 2300 København S, tlf.: 51 90 22 97, e-mail: info@fiasco-vine.dk, www.fiasco-vine.dk. |
P.O. Jacobsen har været i Bourgogne og besøgte det lille distrikt Fixin syd for Dijon. Her er der fem premier cru-marker, hvoraf den ene hedder Clos Napoléon, og navnet har den fået, fordi en af kejserens gamle officerer, Claude-Charles Noisot, i 1847 rejste et mindesmærke over Bonaparte ved marken. Vor læser tog et billede af mindesmærket, der har en særlig historie: Noisot havde egentlig planer om at bygge en kopi af kejserens hus på St. Helena, men det blev kun til et monument. Billedhuggeren François Rude – ham, der også lavede nogle af skulpturerne på Triumfbuen i Paris – fik til opgave at fremstille "Den sovende kejser i det øjeblik, han vågner op til udødeligheden", og klippeblokken, som statuen hviler på, hentede man fra St. Helena. Selv ønskede Noisot at blive begravet foran mindesmærket – stående op som en skildvagt og med løftet sabel. Men det blev nu ikke til noget. Måske var det for besværligt at grave så dybt et hul ... Men han ligger omme bag ved monumentet. Hvem kommer med det næste billede til os? Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk. |
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner. En rigtig god høst. I alt blev det til 120 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen, ,,,,, |
Mousserende vin
Didier Cornillon, Clairette de Die, Frankrig 2005
66,67 kr. ved 6 flasker, i alt 400 kr., Vinmand
En lidt sødlig boblevin på druen Muscat med en duft lidt i retning af roser.
Hvidvin
Weingut Stadt Krems, Steinterrassen, Riesling, Kremstal, Østrig 2006
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Liflig hvidvin fra de gamle stenterrasser ned til Donau ved byen Krems. Vinen har en fin Riesling-duft og en flot struktur. Smagen er bred med frisk frugt, mineralske toner og let krydderi. En lækker vin. Flasken er udstyret med en elegant glasprop.
Figaro, Moulin de Gassac, Vin de Pays de l’Hérault, Frankrig 2005
55 kr., F. Wang Vine
Frisk og dejlig hvidvin med syre og sødme i fin balance. Også god som terrassevin. Rimelig pris.
Colle dei Venti, Pecorino, Terre di Chieti IGT, Italien 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Pecorino er både en toskansk ost og en drue. Her har vi druen i en dejlig hvidvin med en bred, lidt fed og meget frugtagtig smag med bløde toner af citrus. En rigtig lækker vin og meget anvendelig.
Palacio de Otazu, Chardonnay, Navarra, Spanien 2005
63,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En frisk og harmonisk hvidvin med en pikant duft af blandt andet rød grape og en dejlig fyldig og tør smag med toner af lime.
Vistaña, Chardonnay, Valle Central, Chile 2006
29 kr., Fakta
Krydret hvidvin med en vis fedme og et lille bittert bid i slutningen.
Rosévin
Bertarose, Rosé, Bertani, Veneto IGT, Italien 2006
79,95 kr., Strandgården
En virkelig god rosé. Flot flaske, flot duft og en flot smag, der fylder munden med krydrede toner og et lille grapefrugt-agtigt bid, der er meget lækkert. En elegant vin.
Esencia Valdemar, Rosé, Garnacha, Rioja, Spanien 2006
59,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En meget lys pink rosé med vinøs duft og en smag med toner af jordbær og hindbær og en fin sødme. Velegnet til lettere middagsretter – eller et glas i utide.
Rødvin
Conti di Numio, Amarone della Valpolicella, Italien 2004
219,75 kr., indtil 16. september: 139,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er ikke bamset som så mange andre amaroner – også selv om den har 15% alkohol. Vinen fylder godt i munden med god frugt i en god, krydret struktur. Den smager virkelig godt – men er altså ikke så kraftig.
St Hallett, Old Block, Shiraz, Barossa, Australien 2003
395 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Sikke en duft, sikke en smag. En fantastisk dejlig, blød og elegant rødvin. Her sker der noget! Fortættet frugt, krydderi, kaffe, fadlagring, tanniner, syre og sødme i fin balance. Den må gerne få selskab af en lidt kraftig kødret – men lad den bare ligge et par år endnu.
Domaine de la Prose, Coteaux du Languedoc Saint-Georges d’Orques, Frankrig 2003
89,95 kr., The Wine Company
Dejlig og afrundet rødvin med fine krydrede toner – måske lidt i retning af timian. Virkelig lækker. Dette er Sydfrankrig!
Ornella Molon, Cabernet Sauvignon, Piave, Italien 2003
110 kr., Alwilda
Et meget spændende og charmerende bekendtskab. En rødvin, der giver et lækkert billede af Cabernet-druen med dybe, nærmest maskuline toner. Samtidig let og elegant.
Ramitello di Majo Norante, Campomarino, Italien 2004
125 kr., Vinissimo
En rødvin helt i top. Den dufter og smager intens af modne hyldebær, brombær og søde kirsebær og har et strejf af chokolade. Eftersmagen er lang og med en god, frisk syre.
Den er hver en krone værd.
New Beginnings, Pinotage, Sydafrika 2003
93 kr., Ranimex
En rødvin med en dejlig koncentreret duft af bær og muld. Smagen er kraftig – alkoholindholdet på 15% overdøver lidt. Men vinen har god frugt og en fin syre og vil egne sig glimrende til en godt krydret bøf.
Il Conte, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2005
54,75 kr., 49,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Mange vil kunne lide denne kødfulde rødvin til en overordentlig rimelig pris. Den har en god duft og en bred og blød smag af godt frugtkød. Den er slet ikke så tosset.
La Playa, Block Selection, Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile 2004
89 kr., V&S Wine
Flot og harmonisk rødvin med stor, blød fylde og hele den dejlige krydderihylde. Godt lavet og lækker! Den har 14% alkohol, men er ikke spor sprittet. Skænk den til en grillet kødret.
Château la Tonnelle, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2003
69,95 kr. ved 12 flasker (online pris), Philipson Wine
Man er ikke i tvivl om, at dette er en bordeaux – og en virkelig god bordeaux. Den har en karakteristisk duft og en dejlig, fyldig smag med rygrad.
Monteguelfo, Sangiovese di Toscana IGT, Italien 2005
49,95 kr., Chris-Wine
Der er både bær, frugt og tørt græs over duften fra denne rødvin. Smagen byder på modne kirsebær samt en god og forfriskende syre.
Adone, Orcia, Italien 2004
83 kr., Fiasco-Vine
Udmærket, blid og moden rødvin, tre år gammel. Skal drikkes nu.
Astruc, Rouge, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
45 kr., Premier Cru
En enkel hverdags-rødvin med en kvalitet i pæn overensstemmelse med den lave pris.
La Combe des Oliviers, Corbières, Frankrig 2005
59,50 kr., Vinens Verden
Den smager godt, denne rødvin. Den har en god duft og en blød og frugtagtig smag med toner af bær og krydderi.
Moma, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien 2004
75 kr., Kjær & Sommerfeldt
Kraftig rødvin, der minder meget om kirsebærsauce og har en lidt brændt, karamelliseret tone. Ganske flot, men også ret speciel.
Sød vin
La Playa, Sauvignon Blanc, Late Harvest, Colchagua, Chile 2006
69 kr. for ½ flaske, V&S Wine
En utroligt lækker dessertvin med en herlig duft og en elegant, frisk og kompleks smag med fin syre, der afbalancerer sødmen. I den krydrede smag er der kvæde, akaciehonning og måske te. Prisen er yderst rimelig.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.