Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 02
7. til 13. januar 2008
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 51,,,,,,,,VinAvisen uge 52,,,,,,,,VinAvisen uge 1

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Fransk håb og optimisme
Det franske fagblad Vitisphere fastslår, at 2007 var året, der gengav Frankrigs vinbønder lidt håb og optimisme. Det skyldes flere ting:
* For første gang i mange år dækker verdens vinhøst ikke forbruget, og det kan meget vel gentage sig i de kommende år. Grunden er blandt andet mangelen på vand i nogle af de store vinlande.
* EU’s netop vedtagede plan for europæisk vin er et kompromis, men den udstikker retningen for en afskaffelse af vinsøen og overproduktionen.
* Ikke mindst er der et stærkt øget forbrug af vin i lande uden for Europa, ikke kun i USA, men også i Rusland, Kina, Indien og Japan.
Vinens fremtid ser lovende ud, slutter Vitisphere. Det vil ikke være helt forkert at fastslå, at 2008 bliver et stort år.
,,,,,.........

Russerne aftager i år 10 millioner flasker fra det franske vinhus Castel.
    En fremtid med stor eksport til russerne
    Rusland er ifølge Vitisphere godt på vej til at blive et nyt stort eksportmarked, når det gælder vin. Landet har 145 millioner indbyggere, og velfærden er støt stigende.
    Den franske vinproducent Castel er blot ét eksempel på en succesrig eksporthistorie på russisk jord. Producenten begyndte at eksportere vin til Rusland i 2005 – i år regner Castel med at afsætte 10 millioner flasker til russerne.
    I dag udgør salget af vin i Rusland kun 11% af landets totale salg af øl, vin og spiritus. Men forbruget af vin har gennem de sidste mange år været stigende. Alene mellem 1995 og 2005 steg det med hele 54,3%.

    Kvinder er til vin, mænd til vodka og øl
    Det er frem for alt de russiske kvinder, der drikker vinen – mændene er til vodka og øl, der står for henholdsvis 19% og 69% af markedet for alkoholiske drikke.
    En nylig undersøgelse afslører også, at vinen frem for alt drikkes inden for hjemmets fire vægge, og at mere end halvdelen af de adspurgte personer drikker vin mindst en gang om ugen – som regel uden for måltiderne og ved særlige begivenheder.
    De russiske forbrugere er desuden til søde vine til lave priser. Den slags flasker udgør hele 70% af al den vin, der bliver solgt. Dog er der noget, som tyder på, at russerne så småt er begyndt at købe de lidt dyrere vine.
    Når det kom til russernes kendskab til vin, var der ikke meget at hente i undersøgelsen. Hele 40% svarede, at de intet vidste om vin, 21% at de havde en vis amatørviden, mens kun 7% bedyrede, at de havde en stor viden.
,,,,,.........
>33/08
,,,,,.........,,
Spørgsmål til en halv million
Mellem jul og nytår sendte TV2 "Hvem vil være millionær special". To mænd (kendisser) havde en god almenviden, som bragte dem frem til det næstsidste spørgsmål, der rigtigt besvaret ville udløse en halv million kroner til velgørende formål.
Det var et vinspørgsmål. Opgaven var at placere de kraftige Châteauneuf-du-Pape-vine i et af fire distrikter: Rhône, Alsace, Bordeaux eller Bourgogne.
De to mænd var usikre på svaret og valgte derfor at spørge publikum. Majoriteten pegede på, at Châteauneuf-du-Pape var en Bordeaux-vin, men efter mange overvejelser mente den ene deltager, at han ville foreslå Rhône. Det var bare en fornemmelse. Så de sagde Rhône og fik den halve million.

Kendte kun tre distrikter
Der er i dag en stor interesse for vin, men man skal nok ikke overvurdere danskernes viden om vin.
Det er ikke noget nyt. Ved en større markedsundersøgelse for cirka 35 år siden blev 1500 repræsentativt udvalgte forbrugere først spurgt om, hvor mange franske vindistrikter de kunne nævne.
I snit kunne de kun nævne tre. Nummer ét var Mâcon, nummer to var Châteauneuf-du-Pape og nummer tre var Père Médard. (Lige præcist hvor Fader Médard ligger begravet, er der vist ikke nogen, der ved).
Da de samme 1500 blev forevist en liste over femten franske vindistrikter og bedt om at fortælle, hvilken vin de ville foretrække at få serveret lørdag aften, var svaret nogenlunde det samme:
Nummer ét var Châteauneuf-du-Pape. Nummer to var Mâcon, og nummer tre var Bordeaux. Det er 35 år siden, og vi burde vel egentlig være kommet videre?

Endnu mere pædagogik?
Da VinAvisen i uge 51 sidste år spurgte læserne om deres generelle indtryk af danskerne holdning til det at købe vin, blev resultatet, at 70% finder, at det er lidt eller meget svært.
Man kan naturligvis have et glimrende liv med vin uden at vide, i hvilket distrikt Châteauneuf-du-Pape skal placeres, men ikke desto mindre burde vinbranchen måske prøve at være endnu mere "pædagogisk", end den allerede er.
Og måske skulle aviserne også bringe lidt mere almen vinviden i stedet for reportager om ekstreme luksusmiddage med vine, der ikke er til at betale – hvis man overhovedet kan få dem.
,,,,,.........
34-07
,,,,,.........

,,,,.........,,
Tallene, der stammer fra The U.S. Wine Market, Impact Databank Review and Forecast 2007, viser markedsandelene i mængde for champagne henholdsvis i USA og på verdensmarkedet. LVHM har 67,7% af det amerikanske marked.
    LVMH er største opkøber af druer
    I Champagne-distriktet ejer drueavlerne 90% af vinmarkerne. Champagnehusene er derfor afhængige af gode og langvarige leveringsaftaler med disse drueavlere – ikke mindst nu, hvor den globale efterspørgsel på ædle bobler er på sit højeste.
    Den store luksuskoncern LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), der ejer champagnemærker som Moët & Chandon, Veuve Clicquot og Dom Pérignon, har om nogen forstået at fiske gode aftaler i land, og koncernen er derfor i dag den største opkøber af druer i Champagne.
    Andre champagnehuse forsøger ifølge The Wall Street Journal at overbyde LVMH i kampen om druerne, men foruden penge for varerne tilbyder LVMH gratis hjælp til dyrkningen af druerne, opbinding af vinstokke og måling af druernes sukkerindhold – noget, der vejer tungere end lidt ekstra gylden mammon.

    Ejes af Frankrigs rigeste mand
    Ud over leverancerne af druer fra drueavlerne ejer luksuskoncernen selv 5% af det samlede areal med vinmarker i Champagne.
    LVMH, som ejes af Frankrigs rigeste mand, Bernard Arnault, omsatte i 2006 cirka 11 milliarder kr. på salget af vin, champagne og cognac.
    Som grafen til venstre viser, står LVMH for hele to tredjedele af champagne-salget i USA. I hele verden er det 18,6%.
,,,,,.........
Ørerne i maskinen
I Beaujolais er vinfolket i oprør over den nye sukkerskandale, som vi kort omtalte i uge 51 sidste år.
Ifølge fagbladet Vitisphere står fire personer anklaget for at have solgt sukker beregnet til illegal chaptalisering – altså tilsætning af sukker til den gærende vinmost for at øge alkoholprocenten.
Seks Intermarché-butikker har mellem 2004 og 2006 solgt over 600 tons sukker, og mellem 100 og 150 vinproducenter er ved at få ørerne i maskinen.
Det er ikke forbudt at chaptalisere i Beaujolais. Man kan øge alkoholprocenten med indtil 2%, men kun efter tilladelse og i dårligere årgange. Grænsen ligger ved 17 gram pr. liter vinmost.
Den store mængde sukker tyder på, at grænsen har været overskredet – eller at der har været en produktion, som ikke er blevet anmeldt til skattevæsenet og andre myndigheder.
Vinavlerforeningen, l'Union Viticole du Beaujolais, ser med stor alvor på sagen, der kan skade distriktets omdømme, og den truer med retssager imod de formastelige.
,,,,,,,,,,,,,,,..
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Randall Grahm
    Bonny Doon satser på forbrugeroplysning
    Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om det californiske vinhus Bonny Doon Winery i Santa Cruz og om dets initiativrige og yderst kontroversielle vinmager, Randall Grahm.
    Han er en varm fortaler for skruelåg og gør en stor indsats for at omvende sine kolleger. Og så har han fundet frem til, hvordan man kan forsyne én og samme vin med forskellige slags terroir – altså jordbundsforhold – ved simpelt hen at sænke poser med granit, skifer og andre stenarter ned i vinen, nøjagtigt som man ved hjælp af egetræsspåner kan give vinen fadsmag.
    Randall Grahm er også lidt af en spasmager. Han har fx bedt besøgende i en vinmark om at hviske, fordi vinstokkene ikke tåler støj.
    Nu er han ifølge Decanter igen på banen med et nyt initiativ: Vinflasker, hvor samtlige ingredienser i vinen – lige fra druen til de forskellige kemiske stoffer, som bliver tilsat under fremstillingen – bliver nævnt på bagetiketten. I USA er mere end 200 forskellige tilsætningsstoffer godkendt til vinfremstilling.

    Vine på biodynamisk dyrkede druer
    Randall Grahm tør godt afsløre alle ingredienserne i sine vine over for forbrugerne, idet han stræber efter at fremstille vin, der er manipuleret mindst muligt med under fremstillingen.
    Han går ind for biodynamisk vindyrkning, og to af de hvidvine, han laver i Bonny Doon Winery, Ca’ del Solo Albariño og Ca’ del Solo Muscat, er begge blevet certificeret af organisationen for biodynamiske vinproducenter, Demeter, der også har en afdeling herhjemme.
    Det er netop på flaskerne med disse to vine i årgangen 2007, at de nye oplysende etiketter vil kunne ses for første gang.
    Randall håber, at ideen med etiketterne vil brede sig til andre vinhuse, der ligeledes forsøger at bringe antallet af tilsætningsstoffer i vinen ned på et minimum og derfor gerne vil skilte med det.
,,,,,.........
Israelske vine tildelt toppoint af Parker's blad
Israel er et glimrende, men ikke særlig kendt vinland. Men måske bliver det mere kendt i en ikke så fjern fremtid. Selveste Robert Parker's blad, The Wine Advocate, har nemlig fået øjnene op for de israelske vine og har netop uddelt point til dem med rund hånd.
Fjorten israelske vinhuse har opnået mere end 90 point for deres vine på Parkers 100 point-skala.
Det drejer sig blandt andet om Golan Heights Winery, hvis Gewürztraminer 2005 har scoret hele 93 point, Isreals største vinhus Carmel, som har fået høje point for to rødvine, og Domaine du Castel med sin tørre hvidvin "C" Blanc du Castel 2005.
På nær tre var samtlige af de vine, som The Wine Advocate smagte, kosher-vine.
De israelske vinproducenter håber nu, at de mange point vil udmønte sig i en øget eksport.
,,,,,.........
47-2-6-10
,,,,,.........
Læs om Rosenborg-vinen
I forbindelse med Dronningens nytårstaffel blev der både sagt og skrevet meget sludder om Rosenborg-vinen. Det er ellers en god historie, og den har i flere år ligget lige til at læse i VinAvisens arkiv. Klik her og smag på vinen (nåh nej, den er for resten ikke nogen større nydelse ...).
.........,,,,,.........

,,,,,,,,,,,,,,,
Prisen på egetræsfade vil stige med 5% i løbet af i år.
    Franske vine på stave og spåner
    Egetræsfade er en dyr sag for et vinhus. Men en vin kan også opnå den fornødne fadsmag ved brug af de langt billigere egetræsspåner eller -stave, som tilsættes efter gæringen i store ståltanke.
    Den slags har længe været anvendt i vinhusene i de oversøiske vinlande, og for nylig gav EU sine vinproducerende medlemslande tilladelse til også at bruge stave og spåner.
    I Frankrig besluttede myndighederne, at tilladelsen kun skulle omfatte Vins de Pays samt – hvis det drejede sig om et eksperiment – enkelte finere appellationer. De traditionsbunde franske vinproducenter har dog hidtil givet både stave og spåner den kolde skulder. Men nu begynder stadig flere franske vinhuse ifølge Meininger’s Wine Business at benytte sig af tilladelsen, hvilket der er flere årsager til:
    * For det første vil prisen på egetræsfade stige med 5% i løbet af 2008.
    * For det andet er det faktisk lettere at regulere påvirkningen fra egetræet, når man bruger stave i stedet for fade.
    * Og for det tredje har diverse blindsmagninger vist, at selv om de franske forbrugere rynker nok så meget på næsen ad den nymodens metode, så kan de ikke smage forskel, om der er brugt fade eller spåner under fremstillingen.
    Faktisk foretrækker en stor del af forbrugerne ligefrem vine, der har gæret i ståltanke sammen med spånerne – når de bare ikke ved det.
    PS: I Spanien har landbrugsministeriet netop forbudt brugen af egespåner i vine, der sælges under appellations-navnet Rioja.
,,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,.........
De vil have lov til kunstvanding
I Frankrig er der i alt 830 kooperativer, som hvert år fremstiller omkring 500 millioner flasker.
Nu er formanden for kooperativernes brancheforening, Denis Verdier, gået på barrikaderne, og han har flere ting på programmet.
Han vil blandt andet have, at de mange brancheorganisationer skal fusionere, så der i hvert distrikt kun findes én organisation.
Derudover ønsker han, at regeringen øger den tilladte mængde af høstede druer til Vins de Pays og Vins de Table.
Og sidst men ikke mindst vil han have lempet de strenge regler, der gælder vanding af vinmarkerne, så reglerne følger tilsvarende regler i andre lande. For AOC-vinenes vedkommende må der i dag slet ikke kunstvandes.
,,,,,.........
    Penfolds Grange i klemme
    De fleste kender sikkert det mas, man har i lufthavne med at få små flakoner og tuber med højst 100 ml shampoo, parfume og andre flydende væsker presset ned i den reglementerede gennemsigtige plasticpose.
    Lige netop denne regel havde en direktør for den australske afdeling af vin- og spiritusgiganten Foster's, Neil Grant, glemt, da han skulle med fly til Storbritannien. Med sig i håndbagagen havde han ifølge Decanter to flasker af den berømte australske rødvin Penfolds Grange, som sælges af Forster's Group.
    Vinene, der var af årgangene 1980 og 1982, stammede fra hans egen vinkælder og havde en værdi svarende til 10.000 kr. stykket.

    Knuste de kostbare flasker
    Neil Grant, hvis helligbrøde blev opdaget ved sikkerhedstjekket i Melbourne lufthavn, forsøgte på alle måder at overbevise lufthavnspersonalet om, at de måtte gøre en undtagelse og lade ham få vinene med om bord. Det var jo ikke bare vine, men rene kunstværker, plæderede han.
    Men forgæves. Personalet holdt sig til reglerne. Som en sidste udvej tilbød Grant at trække propperne op af de kostbare flasker og uddele smagsprøver til samtlige passagerer i køen. Men det var heller ikke tilladt. Det endte med, at han knuste flaskerne.
,,,,,,,,,,,,,,
>30/08
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Systembolaget har kun 52%
Den svenske nyhedsservice Alcohol Update har fået Handelns Utredningsinstitut til at undersøge handelen med vin og spiritus i Sverige. Undersøgelsen viser:
* Den uregistrerede sektor – smugleri og privat indførsel – vokser stadig.
* Handelen via internettet øges ligeledes stærkt.
* Systembolaget formår ikke at konkurrere med denne indførsel.
* Systembolagets markedsandel anslås i dag til kun at være på cirka 52%.
* For at Systembolaget skal kunne konkurrere, er det nødvendigt med en sænkning af afgifterne.
* En sænkning af afgifterne vil ikke nævneværdigt påvirke det totale forbrug af alkohol. Derimod vil den påvirke den måde, hvorpå borgerne skaffer sig drikkevarerne.
* I Danmark har en afgiftssænkning ført både til en mindsket indførsel og et mindsket totalforbrug.
* En bebudet forhøjelse af ølskatten vil forstærke incitamentet til at handle ind fra udlandet.
,,,,,,,.........

,,,,,.........
Stjerner og point
Det fornemme tidsskrift Fine Wine Magazine har ligesom vi anmeldelser af vine og bruger i den forbindelse en 20 point-skala. Men på siden med anmeldelser har redaktionen samtidig sat en grafisk fremstilling af 20 point-skalaen i forhold til Parkers 100 point og til de gængse fem stjerner, som VinAvisen bruger.
Vore stjerner passer såmænd meget godt med grafikken. Stjernerne er mindre millimeter-præcise end de to andre skalaer, men det passer os egentlig ganske godt.
For det første mener vi ikke, at det er menneskeligt muligt at afgøre, om en vin skal have 87 point og ikke 86 eller 88 – vi er i hvert fald ikke i stand til det.
Og for det andet er der en stor usikkerhed i hele dette med at give karakterer til vine. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der med nogle vine kan være forskel fra flaske til flaske. Flere gange har vi oplevet ved smagninger hos vinmagere, at vi egentlig syntes, at en vin smagte fortræffeligt, men ... – Nej, har vinmageren sagt. – Jeg ved, at den kan smage endnu bedre. Det er mig, der har lavet den. Jeg henter lige en anden flaske.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
23 postkort fra Italien
I oktober 2007 var Anker på en vinøs tur rundt i Toscana og Umbria. Fra denne tur sender han nu i alt 23 postkort med venlig hilsen. De første otte bragte vi i uge 51 og uge 1. Her kommer de næste tre.
...........

...........
Castellare di Castellina og Paolo Panerai har fornylig investeret i den supermoderne vingård Rocca di Frassinello i Maremma. Den vender vi tilbage til i postkort 17-19.
    9. postkort fra Italien:
    Sodi marker – hårde og stejle og svære at dyrke
    At besøge Castellare di Castellina i hjertet af Chianti Classico er som at rejse 25 år tilbage i tiden. Den kælder, vi besøgte, var meget romantisk, men smagningen foregik i et dunkelt belyst rum og med glas, der ikke levede op til en forventet standard. Det var lidt pauvert.
    Castellare di Castellina har siden slutningen af 1970’erne været ejet af avis- og bladudgiveren Paolo Panerai, og han laver hvert år 250.000 flasker med elegante og ret lette vine i den klassiske Chianti-stil – vine, der henter glas i vinguiden Gambero Rosso. Det gælder ikke mindst vinen "I Sodi di San Niccolò", lavet på druerne Sangioveto og Malvasia Nera.
    Man ser af og til ordene "i sodi" på toskanske vine. De beskriver marker, hvor alt må gøres i hånden, og hvor heste ikke kan komme til. Marker, som er "sodi", er hårde og stejle og svære at dyrke.
    En flaske "I Sodi di San Niccolò" koster 1100 kr. hos Philipson Wine – hvis man aftager tolv styk.


...........

...........
Om sin splinternye vingård sagde Giuseppe Bonollo, at den ikke var en investering, men en passion. Han laver dejlig Orvieto-hvidvin og en lige så dejlig Grechetto, Umbria IGT.
    10. postkort fra Italien:
    Manchetten kan køre op og ned
    Flere af de vingårde, vi besøgte, er helt nye. Ikke ret store, men indrettet efter alle kunstens regler. Tre af dem er faktisk grundlagt inden for de sidste par år af velhavende industrifolk, der nærmest har det som en hobby at skabe store vine.
    En af disse vingårde er Argillae i nærheden af Orvieto i Umbria. Den blev grundlagt for et par år siden af Giuseppe Bonollo, en af Italiens store industrifyrster – en højt dekoreret Cavaliere del Lavoro (en arbejdets ridder) – der ejer fem destillerier og laver en tredjedel af al italiensk grappa.
    Da han med stolthed viste os omkring i sit fine vineri, bemærkede vi, at der rundt om hver af de store vintanke sad en manchet, der åbenbart kunne skydes op og ned. Vi var godt klar over, at manchetten havde noget med vinens køling at gøre, men hvorfor skulle den kunne flyttes op og ned?
    – Jo, sagde signor Bonollo, – når vinen under gæringen skal køles ned, sker det foroven, og kulden forplanter sig så nedefter i tanken. Det bruger vi til hvidvin. Men når der er rødvin i tanken, så stiger der en masse druekvas til vejrs og lægger sig som en isolerende "hat" øverst oppe. Derfor skal manchetten kunne sænkes ned under dette niveau, så der stadig kan komme kulde til den gærende most.
...........

...........
Iacopo Morganti er både vinmager og designer og har stået for flaskernes etiketter. Det runde logo hentede han fra facaden på kirken Santa Maria Novella i Firenze.
    11. postkort fra Italien:
    Han designer vine i ny Chianti-stil
    Colombaio di Cencio er et af de nye vinhuse. Det stod først færdigt i 2000 og ligger i et vildt landskab i Chianti Classico.
    Det blev grundlagt, da en tysker med penge mødte en italiener, der drømte om at lave vin.
    Italieneren, der ses på postkortet her, hedder Iacopo Morganti. Han er egentlig designer, men med talent og stædighed fandt han ud af, hvordan man laver vin, der kan få de tre eftertragtede glas-symboler i vinguiden Gambero Rosso.
    Iacopo Morganti laver moderne vine, der stadig er Chianti, men i en ny stil. I gamle dage var Chianti Classico en tør rødvin med en markant syre. I dag laver Iacopo en vin med krop, rund fylde og markant frugt, hvor Merlot tager kanterne af Sangiovese.
    Alle druesorter og marker behandles for sig, og først ved blandingen afgøres det, om vinen skal være Chianti, Chianti Riserva, Supertoscaner eller den jævnere vin Monticello.
    I Danmark er det Haller Vine, der importerer vinene.
,,,,,.........
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Verdens dyreste proptrækker
    Belgieren Frank Sveid har designet en proptrækker, der er noget af et udstyrsstykke. Den er lavet af platin og titanium, består af 52 håndlavede dele og koster – hold jer nu godt fast – 400.000 kr. Instrumentet leveres i et fornemt og ligeledes håndlavet skrin.
    Så er det jo bare sørgeligt, at Frank Sveid har valgt den forkerte spiral til sin proptrækker. Den bedste spiral er jo så bred og åben, at der kan stikkes en tændstik op igennem den.
    At åbne en flaske vin med denne proptrækker kræver lidt undervisning – den får man, hvis man klikker her.
,,,,,,,,,,......
,,,,,,,,,,,,,,
Læg mærke til den almindelige vinflaske ved foden af den store.
    Vinflaske med 480 liter vin
    Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om kæmpeflasker med vin, men intet slår den, der i øjeblikket befinder sig i restaurant Gasthaus zum Gupf i den schweiziske kanton Appenzell. Flasken måler hele 2,40 meter i højden, har en diameter på 68 cm og vejer 630 kilo. Indholdet består af 480 liter – eller 640 almindelige flasker – af en sød vin årgang 2005 fra vinhuset Kracher i det østrigske vindistrikt Burgenland.
    Den gigantiske vinflaske slår den hidtidige verdensrekord, der indehaves af en amerikansk flaske. Amerikaneren måler kun 1,95 meter og indeholder bare vin svarende til 387 almindelige flasker.
    Indehaveren af den schweiziske restaurant siger, at gæsterne godt må smage indholdet i den store flaske. Hvordan han vil skænke af flasken, melder historien dog ikke noget om.
,,,,,.........
Findes der også en sort Riesling?
I sidste uge besvarede vi et læserspørgsmål om druen Roter Riesling, der trods navnet ikke giver røde vine.
Vi tilføjede også, at der findes en Blauer Riesling – som bare stort set ikke findes. Den giver rent faktisk rød saft og dermed røde vine med en saft, der er lige så syrebetonet om ikke mere som den fra den grønne Riesling.
Nu skriver en af vore læsere, Leo Jørgensen, til os, at han under en vintur til det tyske Franken flere steder er stødt på rødvin lavet på en tredje kulørt Riesling, nemlig Schwarzriesling – altså en sort Riesling.
– Der bliver ikke kun lavet rødvin på denne drue, skriver han, – men også Sekt, og blandt andet har Winzerkeller Stetten disse vine i sortimentet. Franken er godt nok mest kendt for sine hvidvine, men rødvinene udgør i dag cirka 15% af vinproduktionen.
Vi siger tak til Leo Jørgensen for dette bidrag. Winzerkeller Stetten oplyser, at Schwarzriesling slet ikke er i familie med den grønne Riesling. Druen kommer fra Bourgogne, og den er identisk med Pinot Meunier, der er en af de tre druesorter, som benyttes til champagne.
Pinot Meunier kan oversættes ved Møllerens Pinot, og druesorten har fået dette navn, fordi undersiden af dens dunede blade ser ud, som om den er drysset med mel. Pinot Meunier dækker 37% af Champagne-distriktets vinmarker, mens Pinot Noir dækker andre 37% og Chardonnay 26%.
,,,,,.........,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,.........
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
Ny whisky-lov på vej
I tre år har foreningen af de skotske whiskyproducenter, Scotch Whisky Association, forhandlet med den britiske regering om en ny lovgivning på whisky-området. Nu har regeringens afdeling for miljø, fødevarer og landbrug, DEFRA (Department of the Environment, Food and Rural Affairs), langt om længe fremlagt en række forslag til nye regler, der skal erstatte de gamle fra 1990.
Scotch Whisky Association og dens medlemmer får ifølge Just Drinks tre måneder til at overveje forslagene. Men allerede nu stiller foreningen sig yderst positiv over for skitsen til den nye lovgivning.
Loven vil sætte skotsk whisky ind i en ramme af regler og forbedre beskyttelsen af produktet imod unfair udenlandsk konkurrence.
De nye regler vil desuden sørge for, at forbrugerne fremover får en mere klar og korrekt produktinformation.
Hvis alt går vel, vil den ny whiskylov kunne træde i kraft i juni i år, hvorefter destillerierne får to år til at omstille sig til alle de nye krav.

Talisker for fuld fadstyrke
Det skotske destilleri Talisker er kendt for sine røgede whiskyer. Nu har destilleriet, der siden 1831 har ligget på Isle of Skye (skyernes ø), lanceret en ny whisky, Talisker 57 Degrees North, hvis navn både henviser til destilleriets beliggenhed på 57. breddegrad og til alkoholprocenten.
Der er ifølge Just Drinks tale om en rigtig kraftig sag, en cask-strength, hvilket betyder "fuld fadstyrke", og dermed en whisky, der ikke er blevet fortyndet før tapning.
Den nye whisky fås udelukkende i toldfrie butikker i de europæiske lufthavne og ombord på skibene på Nordsøen til en pris af cirka 450 kr. for en liter.
................
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Nu tager Den stærke side hul på en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier.




    Blended


    Hankey Bannister, Blended Scotch Whisky, Skotland
    104 kr., Amka
    En skøn whisky med en let krydret duft. Smagen har et strejf af sødme. Nyd den gerne "on the rocks".


    The Dundee, Blended Scotch Whisky, Skotland
    129 kr., Strandgården
    Der er en anelse røg over smagen af denne dejlige whisky, der kræver nogle dråber vand for at åbne sig.




    Single Malt


    Glengoyne, Single Highland Malt Scotch Whisky, Cask Strength, Skotland
    429,75 kr., Skjold Burne
    En flot og fyldig whisky med en fin og forfriskende blommeagtig smag. En vis sødme præger den meget lange eftersmag.


    Macallan 1993, 14 Years Old Single Speyside Malt, Port Finish, Skotland
    475 kr., Lago Import
    En meget lækker whisky – blød og rund, med toner af mandel og kirsebær og med en fin let krydret sødme, der sandsynligvis skyldes, at den er blevet afrundet på gamle portvinsfade.
    ...............
,,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,.........
.........
VinAvisens Vinauktion: Også tyske vine til salg
Som sædvanlig er der fornemme flasker til salg i VinAvisens Vinauktion. Der er dejlig portvin, store bordeaux’er, en Château d'Yquem 1966 ... Men som noget særligt er der denne gang også tyske vine. Se bare her:
1990 Riesling, Beerenauslese, Grosser Herrgott Wintrich, Mosel
1991 Riesling, Hochgewächs Goldener Kammerpreismünze Mosel
1993 Riesling, Auslese, Halbtrocken, Piesporter Treppchen, Mosel
1994 Riesling, Auslese, Selektion Ohligsberg Wintrich, Mosel
1995 Riesling, Spätlese, Trocken, Goldener Kammerpreismünze, Mosel
2002 Riesling, Eiswein, Wintricher Grosser Herrgott, Mosel
2002 Riesling, Hochgewächs Wintricher Grosser Herrgott, Mosel
Klik på bjælken herunder, og se begynderpriserne. Og husk, at i VinAvisens Vinauktion er der hverken salær eller gebyrer.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Barrique Vin har budt velkommen til en ny medarbejder ved havn Philip Waseen.
    * Juuls Vin & Spiritus har optaget importen af vinene fra Cantine Belisario i det italienske Marche.
    * Vinens Verden har fået agenturet på vinene fra Abbazia Santa Anastasia på Sicilien.
    * Syd Afrika Vinimport har optaget importen til hele Skandinavien af vine fra det sydafrikanske vinhus Wolvendrift.
    * Lange Vine har fået forhandlingen af vine fra den italienske Barbaresco-producent Ada Nada.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,
40-45-49-02
,,,,,.........
    Ugens vinøse billede
    Fire uger i motorhome rundt i det nordvestlige USA bragte Birgit og Eyvind Pedersen gennem Oregons vindistrikter, og en af dagene fløj de i ballon over vinmarkerne. – Det var en fantastisk oplevelse, skriver de og illustrerer deres oplevelse med billedet her.
    – I Willamette Valley så vi, ud over vinen, også Howard Hughes’ berømte vandflyver. Den er stadig verdens største fly målt på vingefang og højde. Og vi blev ret overraskede over, at flymuseet ligger lige midt i vinmarkerne, og at det oven i købet er involveret i vinproduktion.
    – Den flotte natur og den p.t. lave dollarkurs gør, at det nordvestlige USA er et område, som vi varmt kan anbefale til andre vininteresserede rejselystne.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.


Hvordan er prisen sammensat?
Henrik Andersen har tidligere i en butik set et skema, der viste, hvor meget vin man får for den pris, man er villig til at betale. Altså en opdeling af vinens udsalgspris i importudgifter, avance, afgifter, told og reel vin. Han har siden ledt efter et sådant skema men har ikke kunnet finde det.
Vi har også ledt efter det uden at finde det, så derfor har vi selv forsøgt, om vi kunne lave et. Resultatet ses til højre, og det viser sammensætningen af priserne for tre vine til henholdsvis 40, 69 og 109 kr.
Vinene har vi fundet hos NordicWineClub.com, der jo gør detaljeret rede for, hvordan priserne er sammensat, men vi er godt klar over, at søjlerne sikkert kan se anderledes ud for andre vine.
* Fragten til Danmark varierer meget stærkt, og køber man stort ind, mindskes udgifterne.
* Afgifterne er faste for både billige og dyrere vine, hvilket er klogt fra lovgivernes side. Det fremmer valget af kvalitet.
* Tolden gælder kun vine, der importeres fra lande uden for EU.
* Lageromkostninger og administration bør nok betragtes som en del af forhandleravancen. Men man kan også pinde det mere ud. Grønlykkerne, der i sin tid grundlagde Løgismoses Vinklub, redegjorde helt nøjagtigt for udgifterne, inkl. porto til udsendelse af tilbud og deres indkøbsrejse til Frankrig.
* Forhandleravancen afhænger af mange ting. Det ved alle købmænd. Så lad os nøjes med at fastslå, at enhver vin koster det, som kunderne er villige til at betale for den.
* Momsen udgør naturligvis 20% af alle tre vinpriser.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Betragt denne opstilling som en skitse. Vi hører gerne fra læsere, der kan give en endnu bedre fremstilling af priserne på vine i tre eller fire prisgrupper. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,.........
44-43/08
,,,,,.........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og 11, som fik fem stjerner. I alt blev det til 75 stjerner og i gennemsnit 2,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Jean-Baptiste Adam, Brut, Crémant d'Alsace, Frankrig
99,95 kr., SuperBest
Fortræffelig boblevin med fine bobler, en dejlig duft og en smag med frugt, syre og sødme i god balance. Glimrende som apéritif.




Hvidvin


"Dr. L", Loosen Bros, Riesling, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2006
59,95 kr., af og til: 55 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Frisk og læskende hvidvin med en god duft og en frugtagtig smag med både syre og sødme. Oplagt til fiskeretter. Flasken har skruelåg – også de gamle tyske kvalitets-vinhuse er ved at blive moderne.


Cono Sur, Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2006
69,95 kr., SuperBest
En meget delikat og elegant hvidvin med mange smagsnuancer – lime, grape, ananas, banan, mango … Den fortjener sit skruelåg.




Rødvin


Saint Romanée, Syrah, Vin de Pays de la Drôme, Frankrig 2006
75 kr. ved 6 flasker, Vinmand.dk
Fortræffelig rødvin, lækker og med god struktur, fint krydderi, bløde tanniner og kultiverede procenter (13,5%). Anvendelig til mange kødretter – både firbenede og tobenede.


Angove’s, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2004
129,95 kr., Amka
Stor og flot rødvin. Den har bare det hele. Lækker. Med fyldig frugt og dejligt krydderi. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Margìa, Santi Dimitri, Salento, Italien 2004
95 kr., Carlo Merolli
En rødvin med en dejlig duft og en fløjlsblød smag med saftig frugt. Den italienske støvlehæls sol og varme lægger ellers op til alkoholiske marmelade-vine, men her er en vin i fin balance og med et normalt indhold af alkohol (13,5%).


Combe aux Jacques, Louis Jadot, Beaujolais-Villages, Frankrig 2006
85 kr., Vinens Verden
En rigtig dejlig Beaujolais-rødvin med saft, frugt og syre. En vin, man nyder med største glæde.


Rocca Sveva, Ripasso, Valpolicella Superiore, Italien 2004
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ikke en amarone. Men man kunne kalde den en mini-amarone. Den har en indbydende duft og en bred, blød smag. En glimrende rødvin. Mums.


Ca’Viola, Bric du Luv, Langhe Rosso, Italien 2003
208 kr., Tenuta del Pino
Sikke en duft. Sikke en smag. En herlig kompleks rødvin med smag af blåbær, tranebær, lidt brombær. En flot vin, der fortjener en lige så flot ret. En af de store vine fra Piemonte.


Castoro Cellars, Whale Rock, Zinfandel, Paso Robles, Californien 2005
221 kr., ved 12 flasker: 211 kr., Solarex
Her fik vi vin i glassene. En stor og flot rødvin med frugt og krydderi – peber. En Zinfandel, der varmer hele vejen ned. Den har 15% alkohol, men er ikke spor sprittet. Skænk den til en kraftig kødret.


Montrale, Rocca, Salento IGT, Italien 2004
59,95 kr., Amka
Moden frugt, stald og læder præger duften og smagen af denne skønne rødvin. Den har en lang, blød og rund eftersmag og er hver en krone værd.


Piccanti, Rosso di Toscana IGT, Italien, uden årgang
129,95 kr. for 3 liter i boks; i denne uge (uge 2): 99,95 kr., SuperBest
Her er vinen i den runde boks, som vi omtaler ovenfor i denne VinAvis. Vinen er slet ikke så tosset. Den har god frugt og en let sødme. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen i denne uge.


Haut-Cluzet, Bordeaux, Frankrig 2003
69,95 kr., i nogle uger 50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Pæn og venlig lille Bordeaux-rødvin.




Sød vin


Un 30 Janvier, Vendanges Tardives, Didier Cornillon, Frankrig 2006
150 kr. for 50 cl, Vinmand.dk
Den 30. januar sidste år høstede man druerne til denne lækre søde vin. I vinen er der toner af honning, abrikos, æbler, pære og fersken. En gudernes nektar.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.