Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29. 2010

,,,,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 29
Fra 19. juli til 25. juli 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 26, ,,,,,,VinAvisen uge 27,,,,,,,,VinAvisen uge 28
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................


>43


.
.




<< Plastic-overdækkede drivhuse breder sig i det sydafrikanske vindistrikt Stellenbosch.
< Hos foreningen Polkadraai Hills Association frygter man, at stadig mere plastic vil lægge sig som en dyne over vindistriktet, til det til sidst kommer til at minde om området omkring byen Almería i Spanien. Foto: Greenpeace.
Stellenbosch pakket ind i plastic
Det sydafrikanske vindistrikt Stellenbosch kan prale af at have et af verdens smukkeste landskaber med blødt bølgende vinmarker og farvestrålende blomster mod et bagtæppe af blågrå bjerge.
Men midt i al idyllen breder der sig stadig flere enorme industri-drivhuse, hvor lange baner af grim hvid plastic skåner grøntsagerne for Solens stråler. Og det er noget, der vækker bekymring i vindistriktet.
Et nyopført et af slagsen, der dækker adskillige hektar i Polkadraai Hills – et område under appellationen Stellenbosch – har nu fået bægeret til at flyde over.

Vil skræmme turisterne væk
Foreningen Polkadraai Hills Association går i et åbent brev til kamp mod plastic-drivhusene, som den mener påvirker jordforholdene og den naturlige vandcyklus.
Desuden skader drivhusene det unikke sydafrikanske planteliv – et planteliv, som mange vinproducenter netop tager et stort hensyn til, når de tilplanter nye vinmarker.
Og så er al den plastic ifølge foreningen den rene "æstetiske forurening", og den kan i sidste ende – hvis drivhusene får lov til at brede sig yderligere – skræmme de mange turister væk, som kommer for at nyde Stellenboschs gode vin og smukke landskab.
Polkadraai Hills Association mener desuden, at opførelsen af flere af drivhusene slet ikke har fulgt de gældende byggeregler, og at bygningerne dermed er ulovlige. Og den er forundret over, at myndighederne ikke for længst har grebet ind.






En vin-skat på havets bund
Nogle fiskere fortalte for nylig dykkeren Christian Ekström, at de mente, at der lå et skibsvrag dybt nede på bunden af Ålandshavet – det havområde, der ligger ud for den finske øgruppe Åland.
Ekström og hans tre mand store dykkerhold sejlede ifølge www.wownews.se hen til det anviste sted og dykkede ned for at se nærmere på sagen.
Under nedturen kunne de godt skimte et skib, men det så umiddelbart ud til at være at nyere dato og ikke særligt interessant. Det lå næsten også for dybt nede.
Dykkerne var lige ved at vende om, men nysgerrigheden vandt trods alt. Og det er de meget glade for i dag.
Hvad de fandt på havets bund – hele 55 meter nede – var en næsten intakt tomaster med en uvurderlig last: Et større antal champagneflasker med den måske ældste drikkelige champagne i verden.

Vinen smager stadig godt
Skibet er højst sandsynligt fra 1700-tallets slutning, og det har været på vej fra Stockholm til Åbo – eller måske til St. Petersborg, hvor man ved, at det russiske hof nød store mængder champagne.
Flaskerne lå i skibets kabys, og før dykkerne forlod vraget, tog de en af dem med op.
Christian Ekström smagte på indholdet sammen med en sommelier, og de blev ikke skuffede. Champagnen havde stadig masser af liv og aroma. At den meget gamle vin lader til at være i god stand er ifølge Ålandstidningen ikke så mærkeligt endda. Flaskerne har ligget så dybt, mørkt og ved så lav en temperatur, at atmosfæretrykket inde i dem ikke har ændret sig.

Højst sandsynligt Veuve Clicquot
Den svenske champagne-kender Richard Juhlin er på grund af proppens udseende på den åbnede flaske næsten helt sikker på, at indholdet er Veuve Clicquot (den gule enke). Det var også en af de få champagner, der blev eksporteret dengang – og en af favoritterne ved det russiske hof.
Man har nu sendt indholdet til et laboratorium i Frankrig, der kan bestemme, hvilken champagne, der er tale om, og stort set nøjagtigt, hvor gammel den er.
Hvis champagnerne er så gamle, som man formoder, er der tale om en verdensrekord, der slår den nuværende ældste og stadig drikkelige champagne fra 1825.

Lastrummet er ikke udforsket
Hvem, der kan gøre krav på ejerskabet af flaskerne, når først de er bjærget, står endnu ikke klart. Det er i hvert fald ikke dykkerne, men nok snarere den finske regering.
Dykkerteamet håber dog på stadig at kunne være med til udforskningen af vraget. Hvad skibets fuldstændig intakte lastrum skjuler er nemlig stadig uvist. Dykkerne havde for lidt tid på deres første dykkertur. Måske ligger der endnu flere kasser med ædel champagne …


>33/09




Trange kår i Marlborough
Marlborough er New Zealands fornemme og førende vindistrikt. Men alt er ikke fryd og gammen inde bag murene hos de mange vinproducenter.
Adskillige vinhuse er ifølge Decanter gået i betalingsstandsning, og man regner med, at endnu flere vil følge efter.
De ramte vinhuse skylder kreditorerne flere millioner dollars – som fx Cape Campbell Wines, der for et par uger siden måtte kaste håndklædet i ringen.
Fra vinproducentforeningen New Zealand Wine Growers Association lyder det, at det blandt andet er den stærke newzealandske dollar, der har skylden. Den ufavorable vekselkurs har givet de mange vinhuse, der eksporterer deres vine til Europa, økonomiske problemer på halsen.

Lys forude
En vinsø af Sauvignon Blanc, som skyldes to meget store høstårgange, har for nogle vinproducenter kun gjort situationen værre. For at komme af med den megen vin, har vinhusene måttet dumpe priserne på eksportmarkederne.
Men i den henseende er der lys forude. Høsten for i år er noget mindre end i 2009, nemlig på 263.000 tons druer i forhold til 285.000 tons sidste år. Allerede nu er priserne derfor ved at stige igen.



Foto: Helle Nanny Brendstrup.

Italiensk marked ved kanalen
Hvis man vil opleve en bid af Italien på dansk jord, skal man lægge vejen forbi Bertel Thorvaldsens Plads i København mellem den 14. og 28. august.
Her – langs med kanalen ved Gammel Strand – afholdes der traditionen tro et stort og broget italiensk marked med alt, hvad dertil hører af vin og delikatesser, tøj og boligtilbehør.
Og hvis man vil krydre oplevelsen med kunst i lange baner, er der i markedsdagene gratis adgang til Thorvaldsens Museum samt gratis rundvisning i samlingerne.
Det er ikke tilfældigt, at det er et italiensk marked, der indtager pladsen foran museet. Den berømte billedhugger Bertel Thorvaldsen levede og arbejdede i mere end fyrre år i Rom og havde derfor et tæt forhold til den italienske kultur.
Man kan læse mere om markedet ved at klikke her.


Generation ”baby boomer” er til vin
Frankrig er den største forbruger af vin i Europa. Men når det gælder verdens engelsktalende lande, så viser en ny undersøgelse fra Wine Intelligence, at det er Australien, der har førertrøjen på. Her drikker 66% af alle voksne vin mindst en gang om måneden – i Storbritannien drejer det sig om 59% og i USA 33%.
Undersøgelsen viser også, at det er den såkaldte "baby boomer"-generation – de lidt ældre australiere, født mellem 1945 og 1960 – der står for det største vinforbrug. Og det er overraskende, da den generation førhen hovedsageligt drak øl og spiritus.


Til_37/09




Pinot Gris er ikke grå
I uge 27 skrev vi, at druen Pinot Gris godt kunne have en lidt gråblå farve, og vi antydede dermed, at dette kunne være en årsag til navnet på druen – den grå Pinot.
Den svenske sommelier Anders Öhman har en anden forklaring, der lyder meget plausibel. Han skriver:
Druen kaldes "grå" af samme grund, som at blå druer kaldes sorte: Noir eller negro. Og at grønne druer kaldes hvide: Blanc eller bianco.
Oprindelig betød noir ikke kun sort, og blanc betød ikke kun hvid; ordene beskrev også det lyse og det mørke. Og på samme måde beskrev ordet gris tilstanden ind imellem.
I gamle dage talte almindelige mennesker (vinbønder) ikke kun om druernes reelle farver – blå og grønne – men om blanc, noir og gris.





Legendarisk vin til salg
En flaske Château Montelena Chardonnay 1973, som siden, den blev født, har været opbevaret i kælderen hos det Californiske vinhus, bliver nu solgt på auktion.
Og der er tale om en ganske særlig vin. Det var nemlig denne vin i selv samme årgang, som vandt førstepladsen over de mest berømte franske Bordeauxvine i den legendariske blindsmagning ”Paris Tasting”. Smagningen blev afholdt i 1976 i Paris af den britiske vinhandler Steven Spurrier. Og dommerpanelet bestod af vinkyndige franskmænd, som var ved at falde bagover, da resultatet blev offentliggjort.
Blindsmagningen er siden hen blevet filmatiseret i hele to film, "Bottle Shock" og "Judgement of Paris".

Kun få flasker i verden
Der er sandsynligvis kun ganske få flasker Château Montelena Chardonnay 1973 tilbage på verdensplan. Ud over nogle få stykker i vinhusets egen kælder har man kun kendskab til en enkelt flaske i Smithsonian Institution i Washington.
Man kan allerede nu begynde at byde på flasken online hos auktionshuset Spectrum Wine Auctions, ligesom der også vil blive afholdt en fysisk auktion.
Med i købet får man gamle fotografier fra smagningen, der er signeret af Steven Spurrier og Montelenas ejer, Jim Barrett.
De penge, som vinen indbringer, går ubeskåret til ofrene for jordskælvet i Haiti.





.


Travlhed før den store smagning
I uge 20 fortalte vi om den nye Cru Bourgeois-klassifikation i Bordeaux, hvor det blandt andet er op til et uafhængigt smagepanel af vinkendere at bedømme vinene. Dette er en radikal ændring fra den gamle klassifikation, hvor der var vinslots-ejere med i smagepanelet, og hvor Cru Bourgeois-benævnelsen tilfaldt vinslottene efter et ganske bestemt hierarki.
Den nye klassifikation får sin dåb den 23. september, men allerede nu arbejdes der på højtryk hos Bordeauxs Alliance Cru Bourgeois. Det uafhængige smagepanel er sammensat og har haft travlt med at finde frem til en række benchmark-vine. Det vil sige vine, der kan danne sammenligningsgrundlag og angive kvalitetsniveauet for de 290 vine, som i år har ansøgt om at få Cru Bourgeois-status.

En større procedure
Panelet har udvalgt fyrre vine fra appellationerne Médoc og Haut-Médoc samt fyrre AOC-vine fra en række forskellige kommuner.
Nu skal vinkenderne så til at smage alle vinene – først blindt og dernæst i to omgange på normal vis. Vinene får point, og hver smager finder så frem til et gennemsnitligt point, som de mange ansøger-vine skal leve op til for at få det blå stempel.
I Bordeaux venter vinslots-ejerne spændt på, hvordan det hele kommer til at gå, når klassifikationen skal uddeles.



< Ifølge skaberen af den formidable lysekrone, Francois Chambard, har det taget rigtig lang tid at montere de 250 farvestrålende antikke glas.


Et vinøst farvebrag
Ejeren af restauranten Bar Breton på Fifth Avenue i New York ville gerne have en stor lysekrone til sit etablissement.
Det eneste krav, han havde, var, at der på en eller anden måde skulle indgå vinglas i kreationen.
Han overlod opgaven til designeren Francois Chambard, der har sit atelier i New York, og resultatet blev en eventyrlig lysekrone skabt af gamle vinglas i alverdens farver og størrelser.
De i alt 250 vinglas er monteret i hver sin spiral i det store krone-skelet af sortlakeret aluminium.
Måske en idé, hvis man ikke lige ved, hvor man skal gøre af alle de gamle glas, man har arvet fra oldemor …




/EMBED>



VM har sparket til vinsalget
Der er sat punktum for VM i fodbold, og i Sydafrika er man i fuld gang med at gøre op, hvilken betydning i gylden mammon arrangementet har haft for landet.
Den sydafrikanske vinindustri har med garanti haft stor glæde af VM. Eksporten stiger fortsat støt, trods den i øjeblikket så stærke sydafrikanske rand.
Ifølge Wines of South Africa (WOSA) har der frem for alt været en markant stigning i salget til de lande, hvor interessen for fodbold er størst.

Tyskland er topscoreren
I de første seks måneder af året er mængden af sydafrikansk vin, der er eksporteret til Tyskland, steget med hele 50% i forhold til samme periode i 2009. USA, der købte flere billetter til VM end noget andet land, importerede 32% mere vin i perioden. Også eksporten til Canada, Finland og Belgien har fået et ordentligt spark opad. Selv til Japan er der blevet eksporteret hele 33% mere vin i første halvdel af 2010.
Også på hjemmemarkedet melder de sydafrikanske vinproducenter om et øget salg i forbindelse med fodboldkampene.

Håber effekten varer ved
I Sydafrika håber man nu, at fodbold-effekten også vil få betydning i årene fremover.
Tre milliarder mennesker verden over har set kampene på tv. Hos Cape Town Tourism har man regnet ud, at hvis blot 0,5% af disse seere besøger Cape Town inden for de næste fem år, vil byens antal af turister vokse fra de nuværende 1,8 millioner til 4,8 millioner. Og det vil selvsagt medføre en øget omsætning for vinindustrien – blandt andet via byens mange restauranter.



En kasse med Château Haut-Brion af den fornemme årgang 2000, som blev solgt for nylig på en auktion hos Acker, Merrall & Condit i Hong Kong.

Auktionsbyen Hong Kong
Hong Kong er blevet en magnet for auktionshuse, der afholder vinauktioner. Og forståeligt nok, da de fine vine går som varmt brød i den kinesiske region.
Ligesom i årets første tre måneder har vinauktionerne i Hong Kong også i andet kvartal overhalet de auktioner, der er blevet afholdt i USA. Mens der her fra april til og med juni blev solgt vin på auktion for et beløb svarende til 217 millioner kr., så røg hammerslagene i Hong Kong op på cirka 224 mio. kr.

Kun kostbare flasker til kineserne
Det mest bemærkelsesværdige er, at mens beløbet fra de amerikanske auktioner i andet kvartal var fordelt på i alt 14.239 partier vin, så var det samlede hammerslag i den kinesiske region fordelt på kun 4144 partier.
Det afspejlede sig også i gennemsnitsprisen for et parti, der i Hong Kong lå på et beløb svarende til cirka 54.000 kr., hvor amerikanerne var nede på omkring 15.000 kr.
Årsagen er den enkle, at auktionerne i Hong Kong næsten udelukkende omfatter meget kostbare vine.


Center for fransk vin i Kina
At fransk vin – og især Bordeauxvin – hitter i Kina er et faktum. Netop derfor vil kineserne nu opføre et stort center for fransk vinkultur i Beijing, og det er planlagt, at centret skal åbne, før året er omme.
For nylig mødtes en delegation af private kinesiske investorer med medlemmer af den franske regering i Bordeaux for at få ideer til, hvordan et sådan center kan etableres.
Ya Ding, der står i spidsen for en forening, som fremmer fransk-kinesiske kulturelle relationer, ytrede i den forbindelse, at centrets formål vil være at informere om den franske vinverden til den store brede kinesiske befolkning.

Hjælp til at stoppe svindlerne
Ding, der deltog i delegationen, havde også en anden mission med turen til Bordeaux. Han appellerede til de franske myndigheder om at hjælpe med at stoppe den omfattende svindel med fransk vin, som finder sted i Kina. De førende franske vine bliver i stigende omfang forfalsket, hvilket er begyndt at gå ud over den ægte vares gode ry.





.....................




Gylden whisky, der tappes på flasker - som måske ender i Kina. Foto: Scotch Whisky Association.

Beskyttelse mod whisky-imitationer
Kina er ikke kun et stort nyt marked for vin. Også stærkere sager fra Vesten som cognac og whisky vækker begejstring hos kineserne, og stadig flere whisky-destillerier vil have en fod inden for på det kinesiske marked.
Desværre er der svindlere, der udnytter begejstringen i form af forfalskninger af de fornemme spiritusflasker, fyldt med spiritus fremstillet i Kina. Eller de genfylder de ægte cognac- og whiskyflasker med et billigere produkt.
Nu er det ifølge Just Drinks endelig – efter tre års tovtrækkeri – lykkedes for den skotske regering at få en aftale i stand med den kinesiske regering om at give skotsk whisky GI-status (geografisk indikation) i Kina.
Betegnelsen GI er indført af EU netop for at navnebeskytte nogle af de mest kendte europæiske føde- og drikkevarer. Den vil fremover figurere på de whiskyflasker, der sendes til Kina, og vil dermed give de skotske whisky-destillerier lovmæssig beskyttelse mod imitationer.



Kønsopdelt spiritus
Når kvinder skal bestille en drink i en bar, vil de ofte vælge en festligt farvet cocktail – selv om de inderst inde måske meget hellere ville have en stiv røget whisky.
Og mænd vil typisk vælge en cognac til kaffen – også selv om de måske havde meget mere lyst til en solbærlikør.
Der er en række normer og forventninger, der præger kvinders og mænds valg af drinks, og dem kan man få meget mere at vide om, når Vin & Sprithistoriska Museet den 17. september slår dørene op for udstillingen "Könad sprit" – spiritus efter køn.
Udstillingen fortæller på underholdende vis om mænds og kvinders drikkemønstre såvel i dag som i hedengangne tider, og arrangørerne håber, at den vil få de besøgende til at stille spørgsmålstegn ved deres egne valg af drikkevarer.


............ ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Østjysk Vinforsyning har besluttet at foretage en større opgradering af hjemmesiden Vinoble.dk, når det gælder funktionalitet, sortiment og design. I den forbindelse har vinfirmaet ansat Jasper Mohr Holm som E-handelschef.
    Han vil i samarbejde med Renaud Bronner også varetage kontakten til journalister og presse i forbindelse med de mange vinøse nyheder, som vil blive lanceret på hjemmesiden.
    Man kan læse mere om Jasper Mohr Holm i ugens Blå Bog nedenfor.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

. ..

.
.

    Jasper Mohr Holm (f.1974) er E-handelschef hos Østjysk Vinforsyning. At det skulle blive til et arbejdsliv med det vinøse i centrum lå ikke umiddelbart i kortene. Men under studierne i statskundskab på Aarhus Universitet blev interessen for vin for alvor vakt, blandt andet gennem en læsegruppe, der gik meget op i vin og gastronomi – næsten mere end i studierne – samt flere jobs i restaurationsbranchen ved siden af studierne. Det blev i den periode også til flere rejser til Bourgogne, der stadig ligger Jasper Mohr Holms hjerte nær.
    Vinen trak mere end en stilling som fuldmægtig, og i 2004 blev han ansat hos Philipson Wine, hvor han forblev frem til 2010 – kun afbrudt af en kort pause i 2006, hvor specialet i statskundskab om Staten i Afrika blev skrevet færdigt, et emne, der lå så langt fra terroir og druetyper, man overhovedet kan tænke sig.
    Jasper Mohr Holm nåede rundt i næsten alle afdelinger af vinfirmaet. Han startede i erhvervssalg, kom senere til indkøbsafdelingen og endte i marketingafdelingen med ansvar for blandt andet e-mail-markedsføring og den løbende pressekontakt. Herudover varetog han i perioder den interne vinuddannelse af personalet og gennemgik ligeledes Vinakademiets Sommelieruddannelse.
    Den 15. juni 2010 startede så et nyt spændende kapitel i Jasper Mohr Holms færd på vinens vej, da han tiltrådte som E-handelschef hos Østjysk Vinforsyning. Her skal han stå i spidsen for en opgradering af online markedsføring via en kommende relancering af hjemmesiden Vinoble.dk og e-mail kampagner.
    Foreløbig varetages arbejdet fra den hjemlige base i Gl. Holte, kontoret i København, og ture til det jyske, der måske bliver lidt mere hyppige end hans kone Iben og børnene Julie på 6 år og Jacob på 4 år kunne håbe på…
    Adresse: Østjysk Vinforsyning, Navervej 21, 8382 Hinnerup, tlf.: 87 55 99 00, mobil: 28 80 19 63, e-mail: jh@vinforsyning.dk, www.vinforsyning.dk.


.....




. .. . .
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    .........
    Skal ståltråden fjernes?
    I sidste uge omtalte vi årets Danmarks-mesterskab i sabrering – åbning af champagneflasker med en sabel. Der var et link til mesterskabets webside, hvor der også på en særlig side gives en brugsanvisning på, hvordan man farer frem med sablen.
    – Her står der, skriver vor læser Bent Ketelsen, – at ståltråden skal fjernes fra flasken, før man sabler.
    – Men, tilføjer han, – i besvarelsen af et læserbrev i uge 40 sidste år skriver VinAvisen, at ståltråden skal blive siddende på. Hvad er rigtigt?
    Uha, de vise er åbenbart uenige. Men prøv at se den lille film på YouTube fra dengang mere end hundrede sabelsvingende svenskere huggede toppen af 144 flasker i løbet af 10 sekunder. Her lader man ståltråden blive siddende på, og det gør man åbenbart for at holde sammen på prop og flasketop og undgå, at proppen pludselig forlader flasken, før sablen kommer med sit hug.
    Sandheden ligger måske midt imellem. På en anden YouTube-film demonstrerer den amerikanske sommelier Stephan Reiss, hvordan han godt nok løsner ståltråden, men han løfter den op til den øverste kant på flaskehalsen og strammer den til igen, så ståltråden stadig holder glas og prop sammen. På den måde undgår han, at sablen rammer ståltråden, men rammer glassets øverste vulst helt rent.
    ............


33/09




...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider med et halvt år ad gangen. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. De seneste 26 ses ved at klikke her.

.. ........... ........ ........... ............ ... ... ... .. ........... ........ ........... ............ ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    79 Et dramatisk luftfoto af de gamle vinmarker uden for Cape Town i Sydafrika (foto © Klein Constantia)
    ...............
    ...............
..
...... .. ..




.



    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 112 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Grande Cuvée, Brut, MalaSpina, Spumante, Italien
55 kr., YouAndWine
En fortræffelig og forfriskende boblevin med god duft og en smag med toner af ristet brød og citrus. Prisen er overraskende lav.


Rabetllat i Vidal, Bodegas Ca n'Estella, Cava, Brut, Spanien
69 kr., Valuewine
Frisk boblevin med god mousse og tilpas syre. Glimrende til den lave pris.

Hvidvin


Woodhouse Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2008
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Modne gule blommer og hyldeblomster præger duften af denne hvidvin, mens smagen er fyldig med noter af ferskner. En helt igennem dejlig vin, der til prisen er et rent kup.


Pionero, Morandé, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2009
75 kr., i juli måned: 49 kr., Slagelse VinKompagni
Vellavet hvidvin med en dejlig frugtsmag og et lille fadbid, der gør vinen velegnet til mad. Flasken har skruelåg. Tilbudsprisen er yderst fordelagtig.


Tramin, Vigneto delle Dolomiti, Italien, 2009
79,95 kr., Erik Sørensen Vin
Superlækker hvidvin med en flot duft og en bred smag med dejlig frugt og en lille fedme. En meget anvendelig vin både til mad og som terrassevin.


Vinha do Alqueve, Tejo, Portugal, 2009
89 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Propperiet
En behagelig hvidvin med noter af citrus i duften og med en tør og frisk smag. Godt afkølet er den perfekt til muslinger. Den sidste stjerne er for prisen ved 6 flasker.


Gunderloch, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2008
99 kr., Wine.dk
Tør, frisk og læskende hvidvin med god frugt og struktur - og en lille sødme i tørheden. En rigtig god tysk vin, man nyder med glæde.


Yealands Way, Yealands Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2009
99 kr., Premier Cru
En typisk, men helt vidunderlig, Sauvignon Blanc fra New Zealands førende vindistrikt, Marlborough. Den dufter som en hel kurv fuld af eksotiske frugter og har en fed og lækker smag med friske citrusnoter. Den gode syre gør vinen yderst velegnet som ledsager til selv lidt fede retter.


Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma, USA, 2008
129,75 kr., Skjold Burne
Denne hvidvin er endnu et bevis på, at Californien har bevæget sig langt væk fra de eg-tunge Chardonnay-vine, som engang oversvømmede det danske marked. Den er helt igennem elegant med en frisk duft med noter af grønne blade. Smagen er lækker med en nærmest fed konsistens og med et strejf af grape. Eftersmagen slutter blødt og rundt. Her får man høj kvalitet for pengene.


Giacondi, Vino da tavola, Italien
42,95 kr., pris ved 3 flasker: 36,67 kr., ViniPortugal
Pæn, enkel og lille hvidvin med god duft og en forfriskende smag med toner af grape. Flasken har skruelåg. Den lave pris giver den fjerde stjerne.


Alamos, Catena, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2009
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En let, læskende og ukompliceret hvidvin uden større armbevægelser, men til gengæld til en lav pris. Flasken har skruelåg.


Cornellana, Chardonnay, Cachapoal Valley, Chile, 2008
60 kr., Osted Vin
Kraftig hvidvin med markante fadtoner.

Rosévin


Planeta, Syrah, Sicilien IGT, Italien, 2009
119 kr., indtil 21. august: 85 kr., Østjysk Vinforsyning
Ret kraftig, saftig og fint krydret rosévin, der med sin lidt tørre smag af druen Syrah er en virkelig god madvin til lettere retter. Flasken har skruelåg.


Vida Nova, Quinta do Moinho, Vinho Regional Algarve, Portugal, 2009
119,95 kr., indtil 15. august: 99,95 kr., H.J.Hansen Vin
Denne gode rosévin kommer fra det sydligste Portugal. Den er fremstillet på druerne Syrah og Aragonez og har en let krydret duft og en meget frugtagtig og frisk smag med masser af bærfrugt - ribs, blåbær, solbær. En sommerlig vin, glimrende til mad. Det er den britiske sanger Cliff Richard, der ejer vineriet.

Rødvin


Sulpiano, Amarone della Valpolicella, Italien, 2007
79,95 kr., pris i denne uge, Aldi
Denne rødvin har ikke Amaronens normale fylde og intensitet, dybe frugt og rosiner, men til gengæld er det en dejlig Valpolicella og en god vin til mad. Køber man den for en Amarone, bliver man måske skuffet. Køber man den for en Valpolicella, bliver man overrasket.


l'Armangia, Macchiaferro, Monferrato, Italien, 2007
100 kr., Rexwine
90% Albarossa, 10% Nebbiolo og 15,5% alkohol - en Piemonte-rødvin med muskler og intens frugt. En flot vin til kraftige kødretter.


SanLorenzo, Rosso di Montalcino, Italien, 2007
120 kr., Jysk Vin
Lækker rødvin, saftig, blød og moden, med en ren frugtsmag og et lille strejf af kaffe. Lav pris.


Les Lauzières, Mas de la Barben, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2005
139 kr., Rungsted Vinhandel
Elegant og moden rødvin med dejlig frugt - en vin, der smager hele vejen ned.


Jadis, Domaine Léon Barral, Faugères, Frankrig, 2007
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Her sker der noget. En kraftig og krydret rødvin, der fortjener en tilsvarende kraftig kødret. Fornem.


La Collina dei Lecci, Poggiocaro, Rosso di Montalcino, Italien, 2005
159 kr., Kvickly
Blød og meget lækker rødvin med en moden farve, en fin duft og en silkeblød smag i fin balance. En lækkerbisken.


Les 4 Saisons, Domaine Coste Chaude, Cotes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2008
69 kr., Vin-T-Vin
God rødvin med frugt og krydderi og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide.


Moma, Umberto Cesari, Rubicone, Italien, 2008
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Vellavet rødvin, oplagt til en god bøf. Vinen har saft og kraft. Helt billig er den ikke.


Jester, Mitolo, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien, 2008
145 kr., Wine.dk
Flot og meget kraftig rødvin - en udpræget australier med muskler. Flasken har skruelåg.


Eaglehawk, Wolf Blass, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, 2008
54,95 kr., I denne uge (uge 29): 44,50 kr. ved 2 flasker, Spar Supermarked
Ret let og meget sødlig rødvin, helt uden kanter. Flasken har skruelåg.


..... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.