Nyheder for uge 07. 2011
Nyheder i uge 7, 2011
Berlingeren som vinhandler
I det netop udkomne nummer af Vinbladet ser bladets redaktør, Peter Winding, på Berlingskes handel med vin. Han skriver, at avisen med den ene hånd bringer journalisters anmeldelser af vin, mens den med den anden hånd sælger egne produkter.
Tilmed foregår salget ifølge Peter Winding på den værst tænkelige måde, og som et eksempel peger han på avisens annonce for et "supertilbud" af en vin med 90 Parker-point til 129,95 kr., som man får for 69,95 kr. På det internationale marked koster vinen ca. 60 kr.
– Man finder en vin på det internationale marked, der ikke forhandles i Danmark, laver en fiktiv førpris og 14 dage efter en imponerende nupris, skriver Peter Winding.
Statsstøttet ulig konkurrence
Peter Winding konkluderer: – Ét er usympatisk markedsføring, der går over grænsen for god etik; et andet er det frie ord, der nu ikke længere føles frit i en af Danmarks største aviser.
– Det må give mere end bekymrede miner hos danske vinimportører. Ulig konkurrence, kunne man mene, da udsendelsen af Berlingske, som andre aviser, er subsidieret af danske skatteborgere.
Vi kan tilføje, at vinen, som avisen sælger, kommer fra det hollandske vinfirma Wijnvoordeel International, som på den måde får solgt nogle flasker i Danmark.
Det hollandske firma kører hele salget som en "samlet pakkke" med annoncer, logistik og forsendelse – en pakke, der også leveres til andre aviser i Belgien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien.
Vinbladet har tilbudt Berlingske at svare i næste nummer af bladet. Vi er spændt på at se, hvordan avisen vil forsvare sit vinsalg – og forklare, hvorfor avisens journalister ikke anmelder de udbudte vine.
Den kinesiske regering køber vinslot Stadig flere kinesiske rigmænd nøjes ikke med at drikke vinen fra Bordeaux – de køber også vinslotte i det berømte franske vindistrikt. For nylig kom endnu et slot på kinesiske hænder. Det drejer sig om Château de Viaud i Lalande-de-Pomerol. Og sælgeren var vinproducenten og vinhandleren Philippe Raoux – der også ejer Château d’Arsac i Margaux og det store vincenter La Winery. Køberen er Cofco, et firma, som ejes af den kinesiske regering. Det er så vidt vides første gang, regeringen i Kina har investeret i Bordeauxs vinverden. Har indledt et samarbejde Forud for salget ligger hele tre års forhandlinger, og selv om salgsprisen ikke er afsløret, har vinslottet garanteret indbragt Raoux en god sjat penge. En enkelt hektar vinmark i Lanlande-de-Pomerol koster i gennemsnit 150.000 euro (cirka 1,1 millioner kr.), og til vinslottet hører 20 hektar marker. Ud over salget af Château de Viaud har Philippe Raoux og Cofco også indledt et større samarbejde. Cofco skal således være distributør af vinene fra Château d’Arsac på kinesisk jord, ligesom Raoux og det kinesiske firma sammen vil fremstille en vin, som udelukkende skal sælges på det kinesiske marked. |
Sauternes eget maraton Médoc har sit helt eget og meget berømte maraton, hvor mere end 8000 deltagere fra hele verden hvert år løber 42.195 km forbi vinmarker og berømte vinslotte. Omkring 30.000 tilskuere valfarter til området for at overvære maratonet – hvilket betyder god omsætning for vinforretninger, restauranter og hoteller. Så der er al god grund til, at Sauternes også har fået lyst til at afholde et årligt maraton. Startskuddet til første udgave af løbet lyder den 4. juni, og den planlagte rute er lige så lang som den i Médoc. Den vil strække sig gennem kommunerne Fargues, Bommes, Sauternes og Barsac og passere mere end tredive vinslotte – heriblandt det legendariske Château d’Yquem, der ses på billedet her. Sin vægt værd i vin I anledning af løbet vil en række af slottene åbne dørene, ligesom der langs ruten vil blive afholdt vinsmagninger og andre arrangementer. Man regner med 1000 deltagere – alt har jo en begyndelse – og den første mand og kvinde, der kommer i mål bliver hver især belønnet med en magnumflaske samt deres vægt i Sauternes-vin. Ærgerligt at løbere altid er så tynde … Alle andre, der gennemfører løbet, må "nøjes" med en enkelt flaske af den ædle søde vin. Man kan læse mere om maratonet ved at klikke her. |
Parker skærer ned på arbejdet
Robert Parker er blevet kaldt for verdens mest magtfulde vinanmelder. Siden 1978 har han i sit magasin The Wine Advocate anmeldt vine efter sin 100 point-skala, og hvert år har vinslottene i Bordeaux spændt ventet på hans udtalelser, før de turde sætte priser på den nyeste årgang.
Nu har den amerikanske vinguru bebudet, at han vil skære ned på arbejdsbyrden. Anmeldelserne af vine fra Bourgogne og Californien vil han fremover overlade til sin medarbejder Antonio Galloni, der har arbejdet for The Wine Advocate siden 2006.
Parker er 63 år, så det kan jo være, han så småt overvejer at gå på pension ...
En helt anden palet
At Galloni nu får Californien som ansvarsområde kan få betydning for de californiske vinhuse og deres vine.
Robert Parker er kendt for at holde af muskuløse, frugtrige rødvine i en lidt overmoden stil – en stil, som er typisk for Californien. Og Parker har gennem årene gjort adskillige fund blandt mindre kendte californiske vinproducenter, hvis vine han har hævet til kultstatus.
Galloni har hidtil udelukkende anmeldt vine fra Italien og Champagne og siges at have en smag, der mere går i retning af stringente og velafbalancerede rødvine – hvilket jo meget vel kan smitte af på hans anmeldelser af de californiske vine.
Foto: CIVC / Alain Cornu. | Svenskerne er vilde med champagne I sidste uge skrev vi, at salget af champagne fik et ordentligt opsving sidste år, og at salgspilen fortsat peger opad. Afsætningen er så stor, at flere champagnehuse frygter at løbe tør for flasker allerede til april. Et af de lande, der aftager stadig mere champagne, er Sverige, hvor salgstallene for 2010 var højere end nogensinde før. I alt drak svenskerne 1.130.807 liter champagne, hvilket ifølge www.wownews.se næsten er en fordobling i forhold til 2005. I dag indtager Sverige en femte plads på verdensplan, når det gælder forbruget af champagne pr. indbygger. Selv da den globale finanskrise var på sit højeste i 2009, steg champagne-salget til svenskerne – mens det gik den anden vej i mange andre lande. |
>43 |
25 postkort fra Galicien
VinAvisens Mariette har besøgt den dejlige spanske region Galicien. Det er der kommet i alt 25 postkort ud af, hvoraf vi bragte de første fem i sidste uge. Her kommer de næste fire.
....... I et lille rum, som Rodrigo Méndez Arosa deler med byens musikskole, fortæller han om fremstillingen af sine gode hvid- og rødvine. | Postkort nr. 6 fra Galicien: En ganske lille bodega Hos Bodegas Forjas del Salnés i Val do Salnés i Rías Baixas kan man virkelig tale om meget små forhold. Ejeren Rodrigo Méndez Arosa førte os ind i et hus, hvor det lille vineri lå i kælderen, hans bedstemor boede i stueetagen, og 1. sal bestod af et rum, hvor han afholdt smagninger – når ikke byens musikskole brugte det som øvelokale. Vinkælderen havde til huse på den anden side af vejen. Blandt de mange bodegaer i Rías Baixas er der kun en lille håndfuld, som foruden hvidvin også fremstiller rødvin. En af dem er Forjas del Salnés, hvor der eksperimenteres med en række lokale blå druer. Imens vores vært skænkede smagsprøver i glassene, fortalte han begejstret om sin ven Raúl Pérez, der ligeledes eksperimenterer på livet løs. Pérez har sin egen bodega i Rías Baixas, hvor han fremstiller hvidvinen Sketch på Albariño. Når vinen er tappet på flasker, tager han ud til muslingefarmene langs kysten. Her – dybt nede i havet og omgivet af muslinger – lægger han flaskerne til modning. Rodrigo fortalte, at trykket er gunstigt for modningen, og at der trænger en anelse salt ind i vinen, hvilket er prikken over i’et. En lidt vildtvoksende film på YouTube viser eksperimentet. |
....... En dramatisk udsigt fra Fillaboa’s højt beliggende vinmarker. De tunge regnfulde skyer er et hyppigt syn i Galicien. | Postkort nr. 7 fra Galicien: Formidabel udsigt hos Fillaboa Nu er vi taget videre til et andet område i Rías Baixas, Condado do Tea, og til Bodegas Fillaboa. Det er den velhavende familie Masaveu, der har interesser i bankverdenen, som ejer bodegaen – samt andre bodegaer i Rioja og Navarra. Hos Fillaboa fremstilles der glimrende hvidvine på Albariño-druen, som herhjemme forhandles af Theis Vine. Men før vi smagte på vinene, fik vi en tur op til Bodegas Fillaboa's højest beliggende vinmarker. Herfra var der en formidabel udsigt over rækkerne af vinstokke, der falder ned mod floden Miño. Lignende dramatiske scenerier med floder og dale præger i det hele taget landskabet i Condado do Tea. Fillaboa har i alt 50 hektar vinmarker, som lægger druer til 300.000 flasker vin. |
....... Der er lidt opera-kulisse over den gamle pazo, som tilhører bodegaen Pazos de Lusco. Planen er, at den skal restaureres og genbruges som hotel. | Postkort nr. 8 fra Galicien: Topvine og forfalden romantik Rundt om i Rías Baixas ser man de gamle pazos – slægtsgårde opført af granit, som der er rigtig meget af i undergrunden. Disse familieejede ejendomme har været rammerne om vinfremstilling gennem flere generationer. De er ofte indbegrebet af romantik, som fx Pazos de Lusco, der stammer fra 1500-tallet – om end der her er tale om en noget forfalden romantik. I dag opbevares der stadig vinfade i kælderen, men man har store planer om at forvandle ejendommen til hotel – hvilket lyder som en oplagt idé. Pazos de Lusco’s vine fremstilles i et moderne vineri få skridt fra den gamle pazo. Og det bliver kun til omkring 40.000 flasker om året – men hvilke flasker. Topvinen, Pazo Piñeiro de Lusco på Albariño-druen, er en godbid af en aromatisk hvidvin med liflige noter af honning, mens den strågule Lusco er frisk og krydret. Ingen af vinene bliver ringere af at gemmes i en fem års tid – tværtimod. Et glas Lusco årgang 2002 er en delikat oplevelse. Lad os håbe, at disse vine en dag vil findes på det danske marked. |
....... Viña Nora ejer selv 40 hektar vinmarker – resten af druerne kommer fra andre producenter. Her ses Viña Nora’s direktør Sergio Alén blandt vinhusets egne vinstokke, som dyrkes i pergolaer. Direktøren er meget høj ... | Postkort nr. 9 fra Galicien: Vinstokke højt til vejrs At lade vinstokkene gro i pergolaer er udbredt i Galicien og en tradition, der går meget langt tilbage i tiden. Årsagen er det fugtige klima med mere regn end i resten af Spanien. Ved at hæve vinrankerne minimerer man risikoen for, at druerne bliver angrebet af svampesygdomme på grund af den fugtige jord. Jo længere, man kommer ud mod kysten i Galicien, desto fugtigere er klimaet og desto højere er pergolaerne. Hos Bodegas Viña Nora var vi meget tæt på havet … Pergolaerne laves af den lokale granit, og når man kører gennem det galiciske vinlandskab ser man ofte bundter af granitsøjler foran vinhusene, parat til at blive rejst i vinmarkerne. De gode vine fra Viña Nora fås herhjemme hos LMA Vine. |
< Didier Depond og hans fint farvede, ganske lyse rosé champagne. |
Rosé på en helt anden måde
Rosévin laver man af blå druer ved kun at lade det farvede drueskind gære med i en begrænset tid. Men sådan er det ikke med rosé champagne. Her er den generelle regel, at man laver hvid champagne og iblander 8-20% rødvin på Pinot Noir-druen – ofte rødvin fra kommunen Bouzy.
Men man kan også lave rosé champagne på en helt anden måde, nemlig ved simpelt hen at blande grønne og blå druer sammen og presse dem på én gang. Det fortalte Didier Depond, der står bag roret i de to champagnehuse Delamotte og Salon, da han i torsdag var på besøg hos sin danske importør, Philipson Wine.
Der er bare ét problem ved denne metode: Chardonnay-druerne modner først, og derefter høstes Pinot Noir, og der er kun et "vindue" på to-tre dage, hvor de to høstperioder falder sammen, så det er muligt at presse begge druer samtidig.
Unægtelig dyr champagne
Delamotte og Salon ejes af champagnehuset Laurent-Perrier, men er langt mindre foretagender end det store moderhus. Hvor mange store champagnehuse hvert år sælger i millionvis af flasker, så sælger Delamotte 700.000 og Salon kun en brøkdel heraf.
Salon er ikon-vinen. Vinen, der kun fremstilles i gode årgange – i hele 1900-tallet kun i 37 af de 100 år.
Didier Depond ledede smagningen af de i alt syv vine på forbilledlig vis – gode oplysninger og ikke alt for meget sniksnak. Selv stammer han fra en vinavlerfamilie i Loire-dalen, men har arbejdet i Champagne i tyve år.
Han gav blandt andet et kort rids af de to champagnehuses historie, hvor Delamotte blev grundlagt af François Delamotte i Reims i 1760, mens Salon blev skabt af Eugène-Aimé Salon i 1911 med det formål at skabe det ypperste med druer fra Grand Cru-marken le Mesnil og kun på druen Chardonnay.
Hvid vin på hvide druer
Begge vinhuse har specialiseret sig i at lave blanc de blancs-champagne – blanc (hvid) vin på blanc (grønne) druer. Og altså Chardonnay-druer.
Men Salon er unægtelig dyr. 1999-årgangen kan købes i forsalg til 1499,95 kr., mens 1997 koster 1999,95 kr., begge ved 6 flasker.
(Man spekulerer på, om der virkelig er nogen, som køber en vin til 2000 kr. for at spare 5 øre. Det er ganske enkelt noget pjat).
Vinene fra de to vinhuse er fortræffelige vine, hvilket også fremgår af vores stjernetåge i ugens smageliste.
<<< I Jura nydes vin jaune ofte til den lokale ost Comtat eller til et stykke Roquefort. << Under festivalen "La Percée du Vin Jaune" slås der hul på fadet, mens en lille kø af folk venter på at få en sjat af den gule vin. < I forbindelse med festivalen afholdes der også en auktion, hvor stribevis af gamle flasker med vin jaune kommer under hammeren (fotos: www.percee-du-vin-jaune.com). |
Rekordpris for en vin jaune
Man hører om gamle Bordeaux- og Bourgognevine, som går for skyhøje priser på vinauktionerne.
Men nu er også en flaske vin jaune (gul vin) solgt for et rekordstort beløb. Det skete ved en auktion i Arbois, og hammerslaget lød på hele 57.000 euro (cirka 425.000 kr.). Der var dog også tale om en vin fra 1774, hvor druerne blev høstet samme år, som kaptajn Cook satte sejl mod Antarktis.
For køberen, Pierre Chevrier, er der ikke tale om en investering med henblik på videresalg. Han har købt flasken på vegne af sin vinklub hjemme i Schweiz, og han og resten af klubmedlemmerne har tænkt sig at hive proppen op og nyde indholdet til sidste dråbe.
Og nyde den vil de højst sandsynligt, da vin jaune er kendt for sin meget lange holdbarhed. I 1947 åbnede man netop en flaske fra 1774, og den var i fuld vigør.
Verdens længste eftersmag
Vin jaune er en specialitet fra det franske distrikt Côtes du Jura, hvor den allerede i 1400-tallet blev fremstillet af nonnerne i klostret Château-Chalon.
Den laves på den ret ukendte Savagnin-drue og modner på små fade i mindst seks år. Og det er denne lange modningstid, der giver vinen dens særlige gule farve og dermed dens navn.
Vin jaune er tør og sherry-agtig – lidt som en fino – og eftersmagen er kraftig og siges at være verdens længste.
Fadet gennembores
Auktionen, hvor Chevrier købte den gamle flaske, blev afholdt i forbindelse "La Percée du Vin Jaune" – gennemboringen af den gule vin – en særlig festival for Jura-specialiteten, som afholdes hvert eneste år i Arbois. Under festivalen bærer man et fad med 228 liter gammel vin jaune i et optog til kirken, hvor det velsignes. Dernæst "gennemborer" man fadet som led i et større ritual.
Bagefter er der fest i gaderne og smagsprøver på omkring 500 forskellige gule vine fra 75 domainer.
>33/09 |
Festival for vin og andre lækkerier Sidste år fik Nordsjælland sin egen festival for vin og delikatesser. Den blev en stor succes, og arrangørerne, Lars Møller og Steen Rasmussen, der også står bag Rhônefestivalen, glæder sig til igen at slå dørene op for Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival. Det sker d. 16. april i Støberihallen i Hillerød. Her vil vinimportører, vinforretninger og vingårde indtage standene med deres flasker, mens en række specialhandlere vil byde på ost, brød, chokolade, olier og meget, meget mere. Det hele kan smages og købes. For at skabe ekstra opmærksomhed om udbuddet af god vin i Nordsjælland vil der blive afholdt en publikumskåring af festivalens bedste hvid- og rødvin. Billetsalget er netop startet, og gæsterne kan vælge at komme i et af to tidsintervaller – enten kl. 11-13.30 eller kl. 14-16.30. Man kan læse mere om festivalen på www.nordvinfestival.dk og bestille billetter på Billetnet. |
Hurtigkarl modtager Champagneprisen
Danmarks største gastronomiske hæder, Champagneprisen på 50.000 kr., går i år til mesterkokken Jan Hurtigkarl.
Han begyndte sin karriere som køkkenchef i 1972 i sin far Roy Hurtigkarls Restaurant Gastronomique i Frederiksberg Have.
I 2008 vendte han tilbage til samme adresse og driver nu i de gamle lokaler restaurant Mielcke & Hurtigkarl sammen med kokken Jakob Mielcke.
I de mellemliggende år har han ejet og drevet to andre top-restauranter, Les Etoiles i København og Jan Hurtigkarl & Co. i Ålsgårde.
Præsenterede danskerne for sushi
Prisen får Jan Hurtigkarl blandt andet for gennem 40 år at have holdt sig på toppen af dansk gastronomi, for sin sprudlende fantasi og for sin evne til at lade sig inspirere af andre landes madkulturer.
Det var fx Jan Hurtigkarl, der før nogen anden dansk top-kok besøgte Japan og præsenterede danskerne for sushi.
Champagneprisen er indstiftet af champagnehusene Deutz, Louis Roederer, Pol Roger, Pommery og Taittinger, og det er 13. gang, den uddeles. Overrækkelsen af prisen til Jan Hurtigkarl vil ske den 27. maj. Ved samme lejlighed udkommer 20. årgang af bogen "Danmarks Bedste Spisesteder". Det er bogens redaktion, som består af Helle Brønnum Carlsen, Claus Tingstrøm og Henrik Oldenburg, der hvert år udpeger modtageren af den fornemme pris.
Til_37/09 |
Holder på bundfaldet Den spanske Michelin-kok Martin Berasategui går ind for vine, der ikke er filtreret alt for kraftigt, og som derfor sætter bundfald. Og for at holde bundfaldet tilbage, når vinen skænkes, har han opfundet denne smarte flaske. Flasken, der fremstilles af det catalanske firma Estalpackaging, har en ringformet forsnævring nederst, så der er dannet et lille rum, som kan holde bundfaldet tilbage, når vinen skænkes. Martin Berasateguis trestjernede restaurant ligger i Lasarte-Oria lige uden for San Sebastián. |
Find rundt i VinAvisen
VinAvisen har fået nyt layout, og de talrige sider med informationer af forskellig art er lagt ind under en række overskrifter, som ses i bjælken øverst i avisen.
Det skulle fremgå tydeligt, hvor man finder de mange forskellige databaser og oplysninger, som avisen i dag omfatter. Ellers må man gå lidt på opdagelse – måske snubler man over en anden interessant side, end lige den, man ledte efter …
Dog har enkelte læsere efterlyst Aktivitetskalenderen og vores oversigt over årgange. Kalenderen finder man under PERSONER, mens årgangene ligger under MERE STOF.
..................................
|
. |
Vi mindes Svend Erik Olsen For nylig mistede den danske vinbranche en af sine rigtig gode formidlere, vinskribenten Svend Erik Olsen. Gennem mange år har han glædet danskerne med sine vintests og fortællinger fra vinens verden i en lang række dagblade og magasiner – blandt andet i B.T. og Smag & Behag. Derudover blev han ofte benyttet som leder af vinaftener rundt omkring i Danmark. Sin store viden om vin erhvervede han på sine talrige studierejser til alverdens vinlande sammen med sin ligeså vinkyndige livsledsager Gitte Hindholm. Ud over at skrive om vin leverede Svend Erik også talrige artikler om sine to store hobbyer, svampejagt og fiskeri. |
Den danske vinbranche * Der er ingen nyheder i denne uge. |
.. ....
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam. |
.
Ugens gode spørgsmål Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det. |
Hvor fås tulipanglas? Flemming Hansen har søgt flere steder efter tulipanglas, som han synes er flotte og samtidig fornuftige glas at drikke vin af. – Ved I, hvor det er muligt at købe rød- og hvidvinsglas af denne type? spørger han. Vi gætter på, at vor læser har set, hvad en avis sidste søndag skrev om de rigtige glas til vin. Her var man helt naturligt inde på begrebet tulipanglas – altså glas, hvis kumme er formet som en tulipan, der snævrer lidt ind foroven, så den holder på vinens duft. Endvidere skvætter vinen ikke ud, når man slynger den rundt for at fordele den op ad glassets sider, så den rigtigt kan afgive sin aroma. Sådanne glas kan man faktisk købe mange steder. De glas, avisen viste, var fra Spiegelau, og det er netop de glas, vi også bruger i VinAvisens smagepanel. De er omtalt på firmaets hjemmeside. Nogle dyrere glas kommer fra firmaet Riedel, der har gjort en hel videnskab ud af formgivningen og ligefrem sælger vinglas til forskellige druetyper som fx Riesling, Sangiovese, Syrah og Tempranillo. |
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
... . ..... . .. . ... . ..... . ..... . .. . ..... . ..... . .....
............................... | |
107 Vinbonden Alain Gérard i Champagne under vinterens arbejde med at beskære vinstokke - og brænde de afskårne grene (foto © Solveig Tange) ............... ............... |
33/09 |
Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse. |
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner. I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her. Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk. |
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen. ,,,,, |
Mousserende
Delamotte Blanc de Blancs, Chardonnay, Champagne, Frankrig, 2002
299,95 kr., forsalgspris ved 6 flasker, Philipson Wine
Livlig årgangs-champagne med en fint krydret duft og en lækker smag med mange facetter og mineralske toner. Vinen har ligget på gæren i otte år.
Delamotte Blanc de Blancs, Champagne, Frankrig
349,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
Champagne med en lækker, harmonisk smag med mange facetter. Vinen har ligget på gæren i fire år.
Delamotte Rosé, Champagne, Frankrig
349,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
Rosé champagne på 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay og med en dejlig og interessant smag med de fine hindbær- og jordbær-toner, man af og til møder i rosévin og champagne.
Delamotte Blanc de Blancs, Chardonnay, Champagne, Frankrig, 1996
1299,95 kr., pris i magnum ved 6 flasker, Philipson Wine
Elegant og flot udviklet champagne med fine bobler og en frisk smag med noter af ristet brød og vanille. Dertil en fint afstemt syre.
Salon "Le Mesnil", Champagne, Frankrig, 1999
1499,95 kr., forsalgspris ved 6 flasker, Philipson Wine
Fremragende og dyr årgangs-champagne med en flot duft og en rigt facetteret smag. Men den er stadig ung og må gerne ligge endnu nogle år. Vi smagte også 1997-årgangen til 1999,95 kr., der også er en flot vin til fem stjerner, men hvis vi snart får den store gevinst, som Klasselotteriet skylder os, vil vi nok foretrække 1999-årgangen. Vi smagte i øvrigt også 1996, der nu er udsolgt.
Delamotte, Brut, Champagne, Frankrig
169,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
En frisk, ret "slank" standard-champagne med en lidt markant syre. Prisen må siges at være rimelig.
Hvidvin
Rina Ianca, Feudo di Santa Tresa, Sicilien IGT, Italien, 2009
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Velsmagende, blød hvidvin på de to gode druer Grillo og Viognier. Vinen har god, frisk frugt og diskrete fadtoner.
José Pariente, Verdejo, Rueda, Spanien, 2008
110,50 kr., SpanskeVine
Elegant hvidvin med en fint krydret duft og en blød, frisk og lækker smag med diskrete fadtoner. Helt i top.
Tomas Hyland, Penfolds, Chardonnay, Adelaide, Australien, 2007
129,95 kr., H.J.Hansen Vin
Ret let, blød og meget lækker hvidvin, snart fire år gammel, men i høj grad i live med mange facetter i smagen - fersken, citrus, ledt fad og tilpas syre. Flasken har skruelåg.
Campo Vulcano, I Campi, Soave Classico, Italien, 2008
189 kr., pris ved 1 flasker: 170 kr., Distinto
Let og lækker, blød og frugtagtig - en meget dejlig og meget anvendelig hvidvin, der vil forkæle enhver lettere ret (og de gode venner omkring bordet).
Rødvin
Famiglia Piccini, Rosso di Toscana IGT, Italien, 2009
48,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 7): 33 kr. ved 3 flasker, Spar Supermarked
Let og lækker rødvin på økologisk dyrkede druer. Dejlig blød frugt. Tilbudsprisen er helt utrolig lav - dette er et kup!
Andrero, Forriero, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2008
49 kr., Red & White
Denne rødvin smager virkelig godt. Det er ikke en vin, der udvikler sig i munden, men den sidder bare flot mellem gummerne. En vin til en yderst attraktiv pris. Smagepanelet gættede hele vejen rundt på en langt højere pris på i snit 80 kr.
Eaglehawk, Wolf Blass, Shiraz, Australien, 2009
53,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 7): 33,33 kr. ved 6 flasker, SuperBest
Denne rødvin smager godt. Den har en mellemfyldig smag med en masse frugt. Tilbudsprisen er helt utroligt lav - et kup! Flasken har skruelåg.
Aresti, Cabernet Sauvignon, Curicó Valley, Chile, 2009
59 kr., X Wine
Fortræffelig rødvin, udpræget Cabernet med noter af solbærskaller og lidt tobak. Flasken har skruelåg.
Villa des Anges, Jacqueline Menard de Ginestous, Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2009
69 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Jabeco-Wine
Et virkelig godt glas vin. En dejlig rødvin i fin balance. Flasken har skruelåg.
Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
77 kr., på tilbud: 68 kr., Jysk Vin
Flot Rhône-rødvin med fyldig frugt og en indsmigrende syre. Tilbudsprisen er helt i orden.
Jean-Marc Burgaud, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009
80 kr., The Wine Company
Denne cru-Beaujolais er en flot rødvin. Den har dejlig blød og frisk frugt og en god struktur. En nydelse.
Terra Noble, Gran Reserva, Carmenère, Maule Valley, Chile, 2009
111 kr., Premier Cru
En dyb, tæt farve, en kraftig duft og en smag, der næsten skal nydes med kniv og gaffel. En flot rødvin, der er oplagt til en kraftig kødret.
Les Ursulines, Jean-Claude Boisset, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2009
125 kr., på tilbud ved 6 flasker: 79 kr., Vinoble
Denne rødvin har alle Pinot Noir-druens karakteristika. Den er tør, med fint krydderi og bløde tanniner. Flasken har et elegant skruelåg.
Wallace, Ben Glaetzer, Barossa Valley, Australien, 2008
149 kr., Wine.dk
Stor og flot rødvin på druerne Syrah og Grenache. Den har en intens frugtsmag med mange facetter, og trods de 15,5% alkohol er den ikke spor sprittet. Kun til en kraftig kødret. Flasken har skruelåg.
Winemaker, Casa Porta, Merlot, Valle Central, Chile, 2010
69,95 kr., pris ved 12 flasker: 59,95 kr., Vinmonopolet
Meget frugtagtig rødvin med toner af chokolade, solbær, eukalyptus. En pæn vin i god balance. Flasken har skruelåg.
Domaine Clos des Lumières, Côte de Rhône, Frankrig, 2009
99 kr., pris for boks med 1½ liter, Haller Vine
Ligesom en tidligere smagt rosé fra samme vinhus er denne rødvin en boksvin i en kasse, der nærmest er som en terning og kun rummer 1½ liter - altså det halve af de sædvanlige bokse og svarende til to normale flasker. En sjov boks - eneste indvending: Der er ikke nogen bærehank. Vinen er ret enkel, men udmærket som hverdags-vin. I smagen er der ret markante noter af lakrids.
Søg i 500 tidligere VinAviser:
...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.