Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26. 2012



Nyheder i uge 26, 2012







Grønt lys for vin til gravide
- Nej tak, jeg er gravid, så jeg skal ikke have vin. Sådan lyder det ofte fra gravide kvinder, men faktisk behøver de ifølge en ny undersøgelse fra Århus Universitetshospital ikke at holde sig tilbage fra et enkelt glas i ny og næ.
Undersøgelsen viser, at børn, hvis mødre - dengang de var gravide med dem - drak mellem en og seks genstande om ugen, er lige så veludviklede og intelligente som børn, hvis mødre ikke drak en eneste dråbe alkohol under graviditeten. Mødre, som har været berusede enkelte gange, før de kendte til graviditeten, kan også ånde lettede op. Deres børn har heller ikke lidt skade, selv om promillen har været høj.

En omfattende undersøgelse
Udgangspunktet for den nye undersøgelse er en tidligere undersøgelse, hvor mødrene til 1628 danske børn er blevet udspurgt om deres alkoholforbrug under graviditeten.
De nu femårige børn har fået målt deres IQ og har ligeledes fået testet deres evne til at planlægge, organisere og fastholde opmærksomheden. Resultaterne er sammenlignet med en kontrolgruppe med jævnaldrende børn, hvis mødre ikke har drukket alkohol undervejs i graviditeten, og der er ingen forskel på de to grupper.
På Århus Universitetshospital håber man, at resultatet af den omfattende undersøgelse kan lægge låg på diskussionerne om og bekymringerne over, hvorvidt små mængder alkohol påvirker de ufødte børn. I stedet bør jordmødre og praktiserende læger koncentrere sig om de faktorer, som man ved påvirker mødrenes og børnenes sundhed, som fx rygning og overvægt.
Selv om lidt vin under graviditeten således ikke påvirker børnene på længere sigt, så påpeger andre forskere samt Sundhedsstyrelsen, at alkohol og graviditet stadig er en farlig cocktail, da risikoen for spontan abort øges med op til 50%.




Man kan let blive væk i det kolossale grotte-kompleks, Grottes de Bétharram. En af hulerne har indtil for nylig fungeret som vinkælder. Foto: Wikipedia.

Drypstenshule som vinkælder
Der er rigtig godt gang i eksperimenterne, når det gælder modning af vin i utraditionelle omgivelser.
I sidste uge fortalte vi om Bordeaux-slottet Château Larrivet Haut-Brion, der har ladet et fad med vin modne i havet midt i en østersbanke. Andre vinproducenter har sænket flasker med vin ned i havet for at se, hvordan vinene udvikler sig.
Også vinproducenten Jean-Marc Laffitte, der ejer Château Laffitte-Teston i Madiran i det sydvestlige Frankrig, eksperimenterer med sin vin. For tretten måneder siden lagde han ifølge den franske avis La Depeche tyve fade med vin til modning 800 meter nede i Grottes de Bétharram - et kolossalt hulekompleks et stykke uden for byen Lourdes. Komplekset består af hele fem etager med større og mindre drypstenshuler, der strækker sig fem kilometer under jorden.
Hulerne blev opdaget i 1810 og har været åbne for offentligheden siden 1903. Hvert år besøges de af 200.000 huleglade turister.

Hulevinen var let drikkelig
Vinen, som Jean-Marc Laffitte lagde til modning i en af de mange huler, var en rødvin på Madirans lokale drue, Tannat. I den forløbne uge blev vinen tappet på flasker, og der blev for første gang smagt på den. Der blev også smagt på den samme rødvin, som ligeledes og i lige så lang tid havde modnet i fade i vinslottets kælder.
Ifølge Jean-Marc Laffitte var der bestemt forskel. "Hule-vinen" var blødere, rundere og lettere drikkelig i forhold til "slotsvinen".
I august vil vinproducenten lægge endnu tyve fade til modning i grotterne. Hvis denne vin, når den skal tappes på flasker næste år, også viser sig at være blødere og rundere, vil han forsøge at skabe samme omgivelser som i grotterne hjemme i sin vinkælder. Det kræver blandt andet en luftfugtighed på 100% og en konstant temperatur på 13 grader, hvilket medfører, at der ikke sker nogen fordampning fra fadene.
Den hulevin, der nu er tappet på flasker, kommer på de franske forretningshylder senere denne sommer, og dens navn - ja, den skal selvfølgelig hedde Cuvée Grottes de Bétharram.


Champagne bombarderet af hagl
Tidligere i år gjorde et par dage med hård frost et indhug i den kommende druehøst i Champagne. Især området Côte des Bar blev hårdt ramt.
Nu har vejrguderne igen langet ud efter Côte des Bar - denne gang med et haglvejr, der ifølge CIVC er det tredje værste i Champagnes historie.
I 15 minutter bombarderede haglene vinmarkerne med alvorlige konsekvenser for flere af byerne i Côte des Bar. I Urville gik samtlige druer tabt i 100 ud af de i alt 189 ha vinmarker, som ejes af byens vinproducenter. Og i yderligere 50 ha blev den kommende høst halveret.
Andre champagnebyer i Côte des Bar, som fx Bergères, Meurville og Baroville, blev lige så hårdt ramt.
Det er ikke kun dette års høst, det er gået ud over. Man regner med, at omkring en tredjedel af høsten næste år også er gået tabt.








Damien Leclerc, der præsenterede La Chablisiennes vine under smagningen i onsdags.

Et 89 år gammelt kooperativ
Ligesom vi her i landet taler om andelsmejerier, har fransk vin sine kooperativer. For 20 til 30 år siden forventede man ikke større kvalitet fra disse sammenslutninger, men mange af dem er kommet efter det. De har formået at stille krav til medlemmernes druer og most, og de har haft råd til at købe moderne teknik.
Et af dem er La Chablisienne i Bourgogne-landsbyen Chablis. Det blev grundlagt så tidligt som i 1923, og som det var tilfældet med flere af Frankrigs kooperativer, blev initiativet taget af landsbyens præst, Abbé Balitrand.
Også dengang var der økonomisk krise, og det var nødvendigt for vinbønderne at stå sammen.

Et af Frankrigs bedste
I dag er kooperativet stort. De cirka 300 medlemmer producerer 9 millioner flasker om året fra over en fjerdedel af alle marker i distriktet, og flaskerne eksporteres til 72 lande.
Man taler om, at det er "Frankrigs bedste vinkooperativ" – det er i hvert fald et af dem.
På La Chablisiennes hjemmeside ligger der en glimrende film, som i løbet af en halv time præsenterer nogle af vinbønderne og deres arbejde i mark og kælder. Det er nogle yderst charmerende mennesker, der fortæller – franske vinbønder af bedste aftapning – men desværre er der ikke undertekster. De fleste af dem taler imidlertid ret langsomt, så hvis man kan lidt fransk, er det en god træning at lytte til dem.

Fortræffelige hvidvine
I onsdags var La Chablisiennes direktør, Damien Leclerc, i Danmark på besøg hos Christian Philipson, der siden sin ungdom i Bourgogne har haft en tæt forbindelse med kooperativet. Philipson Wine har længe været en af de største aftagere af dets vine.
I anledning af besøget var VinAvisen inviteret til smagning, og vi nød både mødet med den livlige Damien Leclerc, 1. cru'erne fra 2010 og grand cru'erne fra 2008.
Det var alle fortræffelige hvidvine, hvilket fremgår af vores smagenotater med tilhørende stjerner længere nede.

De fire slags Chablis
I Chablis er der fire kvalitets-grader fra petit til grand cru.
* Petit Chablis – heraf har La Chablisienne en, som man selvbevidst kalder "Pas si Petit" – ikke så helt lille. Vi smagte dog ikke denne, men en anden petit chablis. Kooperativet producerer 38% af al petit-vin i distriktet.
* Chablis omfatter bedre bordvine, og dem er der flest af. La Chablisienne står for 28% af al "almindelig" Chablis-vin.
* Chablis 1. cru omfatter 40 områder, og 18% af vinene fra disse marker kommer fra kooperativet. Her smagte vi herlige vine fra Fourchaume, Vaulorent og Montée de Tonnerre samt en vin, Grande Cuvée, fra flere marker. Det er vine, der er drikkemodne, når de er to-tre år gamle.
* Chablis grand cru kommer fra syv berømte marker: Blanchots, Les Preuses, Grenouille, Bougros, Les Clos, Valmur og Vaudésir. Her smagte vi fornemme fadlagrede vine fra de tre første; det er vine, som bør gemmes mellem fem og ti år fra høståret. 16% af al grand cru chablis kommer fra La Chablisienne.






Megastor Systembolaget-butik
Mens de tyske grænsebutikker tjener stort på danskernes indkøb af vin og øl, så tjener det svenske Systembolaget ligeledes stort på grænsehandelen med nordmændene.
I de sidste seks år er salget i Systembolagets grænsebutikker ifølge www.wownews.se steget med hele 30%, og alene i 2011 købte nordmændene vin, øl og spiritus i butikkerne for et beløb, der svarer til 11 milliarder kr. Det var en stigning på 9% i forhold til året før.
I Norge, hvor der ligeledes er monopol på handelen med alkohol, har det norske Vinmonopolet tilsvarende mærket en markant nedgang i salget.
Nu har den svenske regering netop åbnet en ny og meget stor Systembolaget-butik i den svenske by Strömstad, der ligger kun få minutters kørsel fra den norske grænse – og kun 120 km fra Oslo.

Større end Norges største butik
Med sine 1500 kvadratmeter er Systembolagets nye butik 250 kvadratmeter større end den største af Norges vin- og spiritusbutikker.
Systembolaget har udtalt, at formålet med den nye store butik udelukkende er at give Strömstads 6000 indbyggere en bedre service, end man har kunnet i den meget mindre butik, byen hidtil har haft. En konkurrence med Vinmonopolet om de norske kunder har slet ikke ligget i kortene – lyder det altså fra det svenske monopol.
Men mon dog ikke horder af vin-, øl- og spiritusglade nordmænd nok skal finde vej til hylderne i den nye butik …



Britiske bobler vandt over champagne
Det er efterhånden en kendt sag, at de britiske vinproducenter fremstiller glimrende mousserende vine, der får anerkendende ord med på vejen fra de internationale vinskribenter.
For nylig vandt en af de britiske boblevine, Sparkling Cuvée Rosé 2009 fra Bolney Wine Estate i Sussex, over champagnen Moët & Chandon Brut Impérial NV. Det skete under en konkurrence, Zero to Hero Wine Award, arrangeret af det britiske online vinfirma Naked Wines.
Formålet med konkurrencen var at finde frem til lovende, men ikke særligt kendte, vinproducenter og give dem en hjælpende hånd til anerkendelse og øget salg.

Finalen venter
Vinen fra Bolney Wine Estate blev smagt blindt sammen med mere end fyrre andre britiske mousserende vine – og så den ene flaske champagne.
Som præmie har det britiske vinhus ifølge The Drinks Business fået mulighed for at sælge sin vin gennem Naked Wines, hvor prisen vil ligge på omkring 21 pund (cirka 195 kr.).
Og så vil vinen til november deltage i Zero to Hero’s finale, hvor den skal dyste mod mousserende vine fra Frankrig, Spanien, Chile, Argentina og Australien.






Det går den rigtige vej
Efter i flere år at have haft en sand vinsø, går New Zealand måske en lysere fremtid i møde. Ifølge de nyeste tal fra vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers høstede landets vinhuse i år i alt 269.000 tons druer, hvilket er 18% mindre end i 2011 – der ganske vist var et rekordstort høstår.
Høstmængden af New Zealands førende hvidvinsdrue, Sauvignon Blanc, var 19% mindre end sidste år, mens der blev høstet hele 25% færre Pinot Noir-druer.
Denne betydeligt mindre høst vil medføre, at priserne på de newzealandske vine igen vil begynde at stige på det internationale marked. Især mange Sauvignon Blanc-vine fra New Zealand har været solgt til rene discountpriser i de senere år.




Et af Amelia Fais Harnas's nye rødvins-portrætter, der forestiller en af vinmagerne fra vinhuset Damiani, hvorfra hun har fået sin "maling".

Vin og voks
Vi har tidligere fortalt om kunstnere, der bruger vin som maling. Endnu en vinkunstner er amerikanske Amelia Fais Harnas, der maler portrætter med rødvin og anvender en ganske særlig metode.
Hun starter med at plette et stykke tekstil godt og grundigt til med rødvin, hvorefter hun hurtigt bearbejder pletterne med et stykke voks – trækker pletterne ud og skaber et portræt. Med voksstykket kan hun lysne vinpletterne eller gøre dem mørkere. Ret imponerende, synes VinAvisens redaktion.

Drikker malingen
Da Amelia Fais Harnas fremstillede de første rødvins-portrætter, var det under pauvre forhold. Voksstykkerne fik hun ved at smelte vokslys i en kaffekande over komfuret, mens lærredet bestod af bomuldsstof, der havde været brugt til at beskytte tomatplanter mod frost. Rødvinen var dengang en billig fransk vin – i dag bruger hun en god Vino Rosso fra vinhuset Damiani i New York.
Og hvorfor så overhovedet male med rødvin? En af årsagerne, ifølge kunstneren, er, at hun kan drikke malingen, mens hun maler med den – hvilket giver et rigtig godt resultat.
Man kan se flere af Amelia Fais Harnas’s vinøse portrætter på hendes hjemmeside.








< Der er fest, farver og udklædning over Marathon du Médoc.


Maraton for livsnydere
Hvis man vil løbe med i verdens mest festlige maraton, så kan man stadig nå at registrere sig som løber. Det drejer sig om Marathon du Médoc, hvor ruten strækker sig 42.195 km gennem vinmarker og forbi vinslotte i Saint-Julien, Pauillac, Haut-Médoc og Saint-Estèphe.
I år forventer arrangørerne, at mere end 8500 løbere fra hele verden spæner af sted, når startskuddet lyder d. 8. september, og mere end 55.000 tilskuere vil se på og heppe.
Ved 23 stationer undervejs kan løberne hvile benene, nyde fornemme lokale årgangsvine og få smagsprøver på østers, ost, lækkert bøfkød osv. Så der er i sandhed tale om et maraton for livsnydere.

Napoléon og hulemænd
De mange tilskuere får også så hatten passer af lækkerier fra de mange boder, ligesom de kan nyde forskellig slags musik langs ruten fra hele 52 orkestre.
Løberne er per tradition klædt ud, og faktisk har der i de 27 år, løbet har været afholdt, været et tema for udklædningen. I år er temaet "historien og civilisationerne", så der vil sikkert blandt deltagerne være både Napoléon’er, Cæsar'er og hulemænd. Men mon dog ikke der sniger sig et par løbere ind med kaninører og bastskørter – det plejer der uanset temaet.
Man kan læse mere om Marathon du Médoc og melde sig til løbet ved at klikke her.
Hvis der er nogle af vores læsere, der har meldt sig til, håber vi, at de vil tage nogle billeder til os fra løbet. Så vil vi efterfølgende bringe de bedste af dem i VinAvisen. Billederne skal sendes til info@vinavisen.dk.







Øl efter 400 år gammel opskrift
Normalt skriver vi ikke om øl, men der er undtagelser. En af dem er den nylige lancering af Ampleforth Abbey Beer, som brygges af benediktinermunkene i klostret Ampleforth i britiske North Yorkshire.
Opskriften, som øllet er brygget efter, stammer fra 1600-tallet – dengang, hvor mange klostre overalt i Europa bryggede og drak store mængder øl. Vandet var simpelt hen for forurenet til at kunne drikkes.
I 1608 måtte munkene fra Ampleforth Abbey flygte til Frankrig på grund af reformationen. De slog sig ned i klostret Dieulouard i Lorraine, og det var her, de begyndte at fremstille deres øl.
Munkene lod brygget få en andengæring på flaske – nøjagtig ligesom champagne – sikkert inspireret af franske benediktiner-munke, der fremstillede champagne. Faktisk kan de britiske munke meget vel have mødt Pierre Pérignon, der tilskrives æren for at have fået de djævelske bobler til at blive inde i flaskerne og dermed affyre startskuddet for fornem champagne på fransk jord.
I en smagsnote fra 1600-tallet beskrives brygget da også som værende "mousserende ligesom champagne".

Brygget blev berømt i Frankrig
Snart rygtedes det, at det var en rigtig god øl, de eksilramte munke bryggede, og det endte med at "la bière anglaise" (den engelske øl) blev en sællert i hele Frankrig. Også hertugen af Lorraine og de franske konger Ludvig d. 14. og 15. satte den på bordet.
I 1789 flygtede de britiske munke tilbage til England på grund af den franske revolution. Vel hjemme igen slog de sig ned i Yorkshire i det kloster, hvor ordenen har til huse den dag i dag.
Hvis man skulle komme forbi Ampelforth Abbey, kan man købe brygget i klostrets butik – sammen med cider og likører, som munkene også fremstiller. Den store britiske supermarkedskæde Tesco har også vist sig interesseret i at sælge det nye bryg.
Så vidt vides, er det den eneste øl brygget af et kloster i Storbritannien.






Godt gang i engelsk vin
Det er gået stærkt for England som vinland. Siden 2006 er produktionen af engelsk vin ifølge Wines & Vines steget med mere end 60% – ganske vist fra ret få flasker.
I alt fremstillede de britiske vinproducenter sidste år 3 millioner flasker vin – på druer fra i alt 1384 ha vinmarker.
Og der bliver plantet stadig flere vinstokke – især med Chardonnay-druer, men også med Pinot Noir, Pinot Meunier og Bacchus.




Commanderie de Bordeaux á Copenhague's brødre til jubilæumsfest på Sølyst med broder-kapper og smokinger. I midten (nr. fire fra venstre) ses Mâitre Jørn Christensen, der står i spidsen for det danske commanderie.

Bordeauxs mange vinbroderskaber
Bordeaux har i alt seksten vinbroderskaber – såkaldte confréries, commanderies, collèges, gentilshommes, jurade, campagnons, baillis eller hospitaliers. Disse broderskaber, hvoraf nogle har rødder tilbage i middelalderen, dækker hver deres distrikt. Men de mødes også til farverige fester med vinen i centrum.
I 1950 blev der stiftet et "paraply-broderskab", Grand Conseil du Vin de Bordeaux – en slags syntese af alle Bordeauxs vinbroderskaber.

Stort broderskab i Danmark
Grand Conseil du Vin de Bordeaux har commanderier – afdelinger – i en række lande. I USA er der fx hele 26 commanderier, i Asien syv og i Afrika to. Europa har i alt 27 afdelinger.
I 1987 fik Danmark sit Commanderie de Bordeaux à Copenhague, der dengang havde 25 medlemmer. I dag tæller medlemsskaren 82, hvilket gør det danske broderskab til et af verdens største commanderier.
For nylig fejrede det danske commanderie sit 25 års jubilæum med en gallafest på Sølyst nord for København – samme sted, som det i sin tid blev indstiftet.
I årets løb mødes medlemmerne af broderskabet til smagninger, middage, svampeture, byvandringer, årsmøder og vinrejser til Bordeaux. Som udgangspunkt kan alle, der er interesseret i Bordeaux-vin, blive optaget i broderskabet – dog skal man anbefales af et eksisterende medlem.
Man kan læse mere om broderskabets årlige arrangementer på dets hjemmeside og kontakte commanderiet på kontakt@commanderie.dk, hvis man skulle have lyst til at høre mere om et eventuelt medlemskab.




...



Det er hårdt arbejde at lave sin egen whisky. Her bliver den maltede byg skovlet op for at blive kørt ind til tørring i tørreovnen.

En dansk single malt whisky
Destilleriet Stauning i Skjern blev i sin tid grundlagt af ni mænd med vidt forskellige uddannelser. De var alt fra kokke, slagtere og piloter til ingeniører, lærere og læger. Det, der bandt dem sammen, var glæden for whisky, og målet med destilleriet var at fremstille en dansk single malt whisky efter skotsk forbillede.
For tre år siden fyldte Stauning sin single malt på fade. Nu er whiskyen blevet tappet på omkring 1400 flasker, som er blevet forsynet med nummererede etiketter – et arbejde, der er foregået via håndkraft og med hjælp fra familie og venner.
Der er fremstillet to typer af Stauning whisky, Traditional Reserve og så den røgede Peated Reserve, og det meste af whiskyen er solgt på forhånd i form af ejerbeviser. Det er i høj grad dette salg, der har gjort det muligt for de ni ophavsmænd at nå deres mål.

Man kan nå det endnu
Den 30. juni bliver der igen travlt i destilleriet. Her vil de mange ejere af en flaske af Danmarks første single malt møde op med deres ejerbeviser og bytte dem for en af de eftertragtede flasker. Men alle er velkomne i denne weekend, hvor man vil kunne se destilleriet, snakke med nogle af folkene bag Stauning og nyde en forfriskning og et par lokalt fremstillede godbidder.
Det er stadig muligt at købe et ejerbevis på en whiskyflaske via destilleriets hjemmeside. Men det skal gøres inden på lørdag, hvis det skal være til "primeur-prisen" på 995 kr. flasken for den ikke-røgede whisky og 1195 kr. for den røgede. Efter næste weekend vil priserne stige.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Jysk Vin - det gode glas har optaget forhandlingen af vinene fra Piemonte-huset Villa Giada.
    * Toscavini har optaget importen af vine fra den økologiske vinproducent Ressia i Barbaresco i Piemonte.
    * Haller Vine har fået agenturet for vinene fra Wakefield Wines i Clare Valley, Australien, og fra Secondo Marco i Valpolicella, Italien.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Til_37/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    178 På en af Tarapacás vinmarker i Argentina er der gang i den sene høst af druer til vinhusets søde vine. (foto © Tarapacá).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 50 vine. Af disse vine var der 33, som fik mere end to stjerner og hele 25, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 154 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Monte Rossa, Prima Cuvée, Franciacorta, Italien, lav alkohol (13%)
219 kr., Otto Suenson & Co.
Pæn boblevin med fine bobler, god duft og en venlig smag med noter af brød. For vores skyld måtte der dog godt være lidt mere syre i den - lidt mere friskhed.

Hvidvin


Ventouret, TerraVentoux, Ventoux, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
47,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Vellavet, krydret hvidvin, harmonisk og tør med en lille sødme. Prisen er attraktiv.


Il Selese, I Stefanini, Soave, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Der er masser af smag i denne hvidvin - og god smag. I den kraftige vin er der toner af nektarin. Glimrende som terrasse- og altanvin. Og til mad.


La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig frisk hvidvin i god balance. Den har en duft af mirabeller og en tør smag med god frugt og en behagelig fedme. En fin syre gør den yderst velegnet til lettere retter. Prisen er lav i forhold til kvaliteten.


Chablis, La Pierrelée, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget ren og klassisk Chablis med stor mineralitet i duften og med en elegant tør smag med fyldig frugt. Nyd den til lette fiskeretter.


Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2011, lav alkohol (11,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 74,75 kr., Skjold Burne
En rigtig god Riesling-hvidvin med en fint krydret duft og en frisk druesmag med mineralske toner. En liflig vin til lettere retter - og til et glas på altan/terrasse. Flasken har skruelåg.


Les Vénérables Vieilles Vignes, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
109,05 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin er lavet på druer fra vinstokke, der er mere end 40 år gamle. Det er en fortræffelig vin - fyldig og med en smag, der breder sig ud i munden med friske abrikoser og en fin portion syre.


Grande Cuvée, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis 1. Cru, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
119,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er grønne modne druer over duften af denne hvidvin, mens smagen er lang og vedvarende med noter af mirabeller. En vin, der kalder på skaldyr.


Chablis, Fourchaume, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis 1. Cru, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Duften af denne lækre hvidvin har noter af vanille, mens smagen er elegant, mineralsk og med en god fedme, der får den til at holde rigtig længe i munden. Perfekt til et stykke dampet laks.


Die Lage, Setzer, Grüner Veltliner, Eichholz, Weinviertel, Østrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
139 kr., Haller Vine
Duften er fuld af løfter, og smagen af denne herlige hvidvin indfrier løfterne. Den har en lækker frugt, noter af grape og et markant krydderi - samt et lille bid, der gør den velegnet til mad. Prisen gør lidt ondt, og vi overvejede alvorligt, om den kun skulle have fire stjerner. Men vinen er jo fortræffelig, og enhver vin koster, hvad nogen er villig til at betale for den.


Chablis, Montée de Tonnerre, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis 1. Cru, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er masser af mineralitet over duften af denne hvidvin - men også en anelse fersken. Smagen er ren og har en behagelig fedme og fine toner af ananas og tilpas syre. En lækkerbisken af en hvidvin.


Chablis, Vaulorent, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis 1. Cru, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget elegant hvidvin med mineralitet i duften og en tør smag med citrusnoter. Høj kvalitet til en meget rimelig pris.


Chablis Les Preuses, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis Grand Cru, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
299,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Citrus, melon, ananas og mineraler forenes i duften og smagen af denne spændende og rigt facetterede hvidvin. Den har også en god syre til mad.


Chablis, Blanchot, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis Grand Cru, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
299,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Sikke en elegant hvidvin! Den har en let krydret duft og en smag med noter af rød grape og ananas samt en helt tilpas portion syre. Nyd den til en fyldig skaldyrs-ret.


Château Grenouilles, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis Grand Cru, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
I 2003 købte La Chablisienne Château Grenouilles, som siden da har leveret druer til kooperativets top-vin. Det er en lækker vin med god frugt - blandt andet melon og mango - men samtidig også med mineralske noter og en fin syre. Den kan med fordel gemmes i nogle år endnu.


Villa Rocca, Chardonnay, Vino da Tavola, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
40 kr., Køge Vinhandel
En udmærket hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. God frugt og en lille sødme.


Vibrant, La Chablisienne, Chardonnay, Petit Chablis, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En næsten parfumeret duft stiger til vejrs fra denne hvidvin. I smagen er der en vis mineralitet, men også god frugt og en forfriskende syre.


Émile Chandesais, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, lav alkohol (12%)
75 kr., Rema 1000
En meget let hvidvin med en god duft og frisk smag. Ikke nogen stor vin, men venlig og læskende.

Rosévin


Tarani, Gamay, Vin de Pays IGT, Frankrig, 2010, lav alkohol (12%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
Farven på denne rosévin er elegant og så lys, at den nærmest minder om en hvidvin med et skær af rosa. Det er en rigtig dejlig og let vin med fine hindbær-noter i duften og med en lækker, frisk og sommerlig smag med god frugt og en lang og blød eftersmag med tilpas syre. Nyd et glas af vinen afkølet på terrassen eller som ledsager til en let frokost. Flasken har skruelåg.


Flor de Merlot, Laus, Merlot, Somontano, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
95 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager
Denne rosévin smager rigtig godt. Den har en kurv fuld af sommerbær, fint krydderi og en lille sødme uden at være banal. Glimrende til mad og til et glas i skyggen.


Gris, Clos de la Briderie, Gamay, Touraine-Mesland, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
95 kr., 82,50 kr. ved 6 flasker, Organicwines.dk
Let og saftig rosévin på økodruer. Vinen har en smuk varm-pink farve i glasset og en frugtagtig smag med tilpas syre. Velegnet til lette retter og som terrassevin.


Riverland, Stony Creek, Shiraz, South Australia, Australien, 2011, lav alkohol (13%)
59,75 kr., pris ved 6 flasker: 44,75 kr., Skjold Burne
En let og lidt slank rosé. Den har en god og fint krydret smag med noter af hindbær og melon.

Rødvin


Porta dos Cavaleiros, Däo, Portugal, 2009, lav alkohol (13%)
50 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En fortræffelig rødvin på druerne Touriga-National, Alfrochiero og Aragonés med en spændende, kompleks smag. En dejlig vin til gode kødretter - eller et glas rødvin i utide. Prisen er attraktiv.


Fonte da Serrana, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
69 kr., Vinport
Blød og lækker rødvin - en virkelig vellavet vin, der hænger godt i munden med god, fyldig frugt. Den store bagetiket er dækket med blindeskrift (vi undlader at komme med dårlige vittigheder om blindsmagning). Prisen er yderst attraktiv.


Capomastro, Lenotti, Veneto Rosso, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
88 kr., på tilbud indtil 2. juli: 68 kr., Vinoble
Blød og fyldig rødvin på druerne Corvina og Rebo. Vinen har en dejlig duft og en smag med fint krydderi, en lille sødme, noter af grape ...


Marques de Casa Concha, Concha y Toro, Merlot, Peumo, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
95 kr., på tilbud i denne uge (uge 26): 74,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
En ud over alle grænser saftig og frugtagtig rødvin med en dybrød farve, bløde tanniner og noter af kirsebær og mørke bær. Lang eftersmag. En stor madvin til store bøffer.


Retromarcia, Montebernardi, Chianti Classiclo, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
De kan et eller andet, de italienere. Her er en herlig, fire år gammel rødvin med en harmonisk smag med dejlig, blød og moden frugt og fint krydderi. En klassisk Chianti.


Avulisi, Feudo di Santa Tresa, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
Stor og flot fadlagret rødvin med en bred og intens frugtsmag med en masse krydderi. Den er fire år gammel og kan drikkes nu - plask den evt. over i en karaffel et par timer før måltidet - men den vil blive rundere og blødere efter endnu nogle år.


Caparzo, Sangiovese, Rosso di Montalcino, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
149 kr., på tilbud indtil 7. juli: 74,50 kr., Vinoble
Flot rødvin - en typisk Rosso di Montalcino med god, ren frugt, fint krydderi, toner af kirsebær. Og Sangiovese. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Casas Patronales, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
104 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
En ganske flot rødvin med en dybrød farve og en intens og ren frugtsmag. En vin, der udpræget henvender sig til den, der gerne vil have en lidt markant sødme. Oplagt som julevin.


Rouge Permien, Château Malavieille, Languedoc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
65 kr., Vin-T-Vin
Robust og ikke udpræget harmonisk rødvin på økologisk dyrkede druer. Men den kan da drikkes ...

Sød vin


Nieport, Colheita Portvin, Portugal, 2001, høj alkohol (20,5%)
259,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 199,75 kr., Skjold Burne
Denne portvin bliver helt suveræn, når den er blevet plasket over i en karaffel - det tager kanterne af den. Den er lækker og blød med toner af dadler og blommer. Den femte stjerne gælder kun, hvis den er blevet plasket!

Andet


Easy Wine Glass, Cefour Wine & Beverage, Vin de table, Frankrig, lav alkohol (13%)
15 kr., pris for 1/4 flaske i plasticglas, D.K. VinImport
Her har vi smagt tre vine, der alle er tappet på et plastic-glas med et aftageligt låg langs kanten foroven - en hvid (på Chardonnay), en rosé (drue ukendt) og en rød (på Merlot). Glasset og dets låg er emballagemæssigt en rigtig god løsning. Låget sidder godt fast, og plastic'en er sej og kan ikke splintres. Endvidere er foden aftagelig. Derfor er det lidt ærgerligt, at de valgte vine ikke er særligt spændende. Hvidvinen er af jævn, men drikkelig kvalitet. Rosévinen er lige så jævn med en krydret bolsjesmag. Men rødvinen er faktisk ganske god med fyldig frugt og krydderi. Private kan sikkert bruge denne nemme form for servering til mange mennesker, men den henvender sig nok mest til større sammenrend - sportsbegivenheder, koncerter etc. Den fjerde stjerne får den for emballagen. Læs mere om ideen på www.easywineglass.com.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.