Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33. 2012



Nyheder i uge 33, 2012





.




Foto: Richard Bartz, Makro Freak / Wikipedia.

De dejlige hvepse
Det kan godt være, at vi ikke bryder os om hvepse - og slet ikke når de stikker. Men enhver, der holder af vin, burde faktisk også holde af hvepse.
En ny undersøgelse fra Yale University viser, at hvepsene overbringer gæren Saccharomyces cerevisiae til druerne, når de bider i dem. Og det er denne gær, som sætter gang i gæringsprocessen.
Forskerne har ifølge The Drinks Business via DNA-analyser kunne spore gærens gener tilbage til hvepsenes tarmflora. Her overlever gæren under dyrenes vinterdvale, og som noget ganske særligt videregives den til deres afkom.

Leverer aroma til vinen
Udover, at hvepsene forsyner druerne med gær, overfører de også visse mikroorganismer, som i høj grad præger vinens aroma.
Måske var allerede oldtidens romere klar over, at hvepse og andre insekter spillede en rolle for druernes forvandling til god og aromatisk vin. I hvert fald anlagde de blomstrende haver tæt op ad deres vinmarker - haver, som lokkede insekterne til.


Sicilianske druer truet af flammer
På Sicilien har indbyggerne lært at leve med vulkanen Etna, der med jævne mellemrum kommer i udbrud. Man tager det for det meste roligt og slår det hen med, at "nu bøvser den store dame igen".
I øjeblikket hærges Etnas nordlige skråninger af voldsomme ildebrande, og denne gang er det ikke vulkanens skyld, men tørke og op til 35 graders varme. Under så ekstremt tørre forhold har en lille gnist været nok.
Ilden har allerede fortæret store områder i nationalparken Zingaro, og 900 turister er evakueret fra deres hoteller.
Flammerne har også været tæt på nogle af de vinmarker, der tilhører den anerkendte vingård Passopisciaro.

Ilden tæt på vinkælderen
Det er blandt andet gået ud over den fornemme mark Guardiola, der leverer Chardonnay-druer til vingårdens topvin, der er opkaldt efter marken. Heldigvis er der renset for vækster rundt om vinstokkene, så ilden ikke har kunnet få fat i selve stokkene. Men den intense varme fra flammerne har højst sandsynligt gjort et alvorligt indhug i den kommende druehøst.
Ilden kom også så tæt på selve vingården, at den nåede næsten op til vinkælderens mure.
Endnu er der ikke rapporteret om skader på druer eller marker fra andre af områdets vingårde.






Hitler-etiketter chokerer
Vi har et par gange tidligere fortalt om vin- og spiritusflasker med usmagelige etiketter, der viser Adolf Hitler og andre nazi-ledere.
Sidste gang i uge 50 2011 drejede det sig om en østrigsk vinleverandør, Roland Marte, der via internettet solgte den slags flasker - dengang satte en retsinstans i Østrig sig for at undersøge, om det nu også var lovligt.
Nu er den gal igen. Denne gang drejer det sig ifølge The Telegraph om et supermarked i den italienske by Garda, der sælger vinflasker med etiketter, hvor Hitler ses i forskellige positurer - blandt andet med hånden hævet til et "heil". På hylderne er der også vine med etiketter med ordlyden "Mein Kampf" og "Ein Volk, ein Reich, ein Führer".
Måske var der ikke blevet gjort opmærksom på disse flasker overhovedet, hvis ikke det var for et amerikansk ægtepar, Michael og Cindy Hirsch, der var på ferie i Garda.

"Det er jo bare historie ..."
Ægteparret, der er jøder og mistede adskillige familiemedlemmer i koncentrationslejre under anden verdenskrig, blev chokerede og stødte, da de så etiketterne. Da de konfronterede en ansat i supermarkedet med flaskerne, fik de svaret, at det jo bare er historie alt sammen ligesom med Mussolini og Che Guevara.
Michael Hirsch har efterfølgende kontaktet de lokale myndigheder, og sagen har nu bredt sig som ringe i vandet. En advokat undersøger nu, om supermarkedets ejer kan trækkes i retten, og den italienske integrationsminister har udtalt, at "dette krænker mindet om millioner af mennesker og risikerer at skade Italiens gode ry i udlandet".






Yderst til venstre ses Bollingers traditionelle flaske. Dernæst kommer den nye, som er formet over en flaske fra 1846, og til sidst ses flasken fra Bruno Paillard.

Det er faconen, der tæller
I uge 23 fortalte vi, at Bollinger var begyndt at anvende en ny type flaske med en smallere hals og en bredere krop end de normale champagneflasker.
Foreløbig har Bollinger kun tappet sin Spécial Cuvée på den nye flaske, men det er meningen, at resten af champagnehusets bobler skal følge trop.
Den nye flaske er faktisk ikke helt ny. Ifølge Bollinger er faconen taget fra en gammel flaske fra 1846, som man havde liggende i husets kælder.
Det tager et andet champagnehus, Bruno Paillard - der er opkaldt efter sin ejer - imidlertid ikke for gode varer. Herfra lyder det, at Bollingers nye-gamle flaske er en næsten tro kopi af den flaske, som Bruno Paillard selv designede i 1984 - netop for at adskille sit champagnehus fra alle de andres. Lige siden dengang har den særlige flaske været anvendt til husets champagner.Paillard er så oprørt, at han nu overvejer at lægge sag an mod Bollinger.
Det lyder dog umiddelbart som en lidt tynd sag, hvis sidstnævnte kan fremvise den gamle flaske fra 1800-tallet.






Restaurant-jagt på internettet
Internettet er blevet et stadig vigtigere redskab, når man skal finde en restaurant, en vinbar eller et andet etablissement, hvor man kan få noget af spise og drikke.
Det viser en ny britisk undersøgelse, udført af rådgivningsfirmaet Deloitte og omfattende 3000 britiske forbrugere.
Blandt de 18- til 34-årige svarede hele 61%, at de automatisk gik på nettet, når de skulle beslutte sig for, hvilken restaurant eller vinbar, de skulle besøge. For dem, der var mellem 35 og 54 år, var tallet 31%, mens kun 14% af de forbrugere, der var over 55 år brugte nettet til den slags.
I alt svarede 24%, at de hyppigst brugte nettet til at finde et godt tilbud - fx på en menu i en restaurant. 18% satte kryds ved "at finde et egnet sted til et bestemt formål", som den vigtigste årsag, mens 15% for det meste brugte nettet for at reservere bord et sted, som havde fået en god anmeldelse. 17% gik ikke helt så målrettet til værks, men brugte for det meste nettet til at surfe rundt for at få en idé om, hvor de kunne tage hen.




Den nye hvidvinsdrue NY76.0844.24. Foto: Cornell University.

Søgte hjælp til druenavne
Der kommer med jævne mellemrum nye druer til vindyrkning på markedet - druer, der ofte er udviklet af forskere på universiteter rundt om i verden.
Cornell University i New York har således siden 1888 udklækket og frigivet 56 nye druer. Ofte går der 30 til 40 år, fra druen ser dagens lys, til den er veludviklet nok til at blive frigivet til salg.
Forskerne navngiver de nyfødte druer med tal og bogstaver - først når de skal sælges til vinproducenter verden over, får de mere attraktive navne.
Cornell University skal til næste år frigive to nye druer, der foreløbig har de lidet flatterende navne NY76.0844.24 og NY95.0301.01. I den anledning fik forskerne en idé, nemlig via universitetets hjemmeside at spørge omverdenen om dens bud på et par rigtig gode navne.

Lette at udtale
De nye navne på druerne skulle være navne, der var lette at udtale - altså markedsførings-venlige. De måtte gerne være poetiske, og så skulle de være unikke i forhold til navnene på verdens øvrige 7000 navngivne druer. De skulle også passe til druernes karakter-træk, og her oplyste universitetet, at der var tale om en vinterhårdfør hvidvinsdrue med en krydret sødme og en meget mørk, stort set sygdomsresistent rødvinsdrue.
Deadline for at komme med bud var d. 6. august, og der kom nogle hundrede forslag fra hele verden - også fra Skandinavien.
Hvis nogle af VinAvisens læsere var blandt dem, der kom med input, hører vi gerne nærmere på info@vinavisen.dk
Vindernavnene vil blive offentliggjort ved en konference til februar 2013.


Vin mod leddegigt
I sidste uge fortalte vi om en undersøgelse, der viste, hvordan vin i moderate mængder er i stand til at bremse reduceringen af knoglemassen hos ældre kvinder.
Nu har svenske forskere fundet frem til, at vin også kan have en godgørende effekt i kampen mod leddegigt - en kronisk sygdom, som omkring 1% af verdens befolkning lider af. Den udvikler sig normalt hos folk, der er mellem 40 og 50 år, og den er tre gange mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd.
Den svenske undersøgelse omfatter 34.141 svenske kvinder, der er født mellem 1914 og 1948. I 1987 kortlagde man for første gang kvindernes helbredstilstand og fysiske aktivitetsniveau samt deres mad- og alkoholvaner.

Halverer risikoen
Med jævne mellemrum har man opdateret oplysninger om forsøgspersonerne, og nu foreligger resultatet. Det viser, at de kvinder, der drak mere end tre glas vin om ugen, men stadig havde et moderat alkoholforbrug, havde hele 52% mindre risiko for at få leddegigt end afholdskvinderne.
Det samme gjaldt for de kvinder, der havde et moderat forbrug af øl og spiritus.
Årsagen ifølge forskerne er, at leddegigt er en såkaldt autoimmun sygdom, som skyldes, at immunforsvaret er alt for aktivt. Og her skrider alkoholen ind ved at - om man så kan sige - dulme denne overaktivitet.
Undersøgelsen er i sin helhed offentliggjort og kan læses (på engelsk) ved at klikke her.







14 postkort fra Sherry
VinAvisens Mariette har været på en tur til Sherry-distriktet i det sydvestlige hjørne af Spanien. Det er der blevet en lille serie på 14 postkort ud af. Vi har bragt de syv første i uge 31 og 32. Her kommer de næste fire, hvor vi blandt andet er til hesteshow hos bodegaen Williams & Humbert.



.......
Ejeren af bodega Gutiérrez Colosia viser os et gammelt billede, hvor man kan se, at de ældre bygninger nærmest ligger helt ude i vandet. Siden hen er der blevet bygget en kaj.

Postkort nr. 8 fra Sherry:
En bodega med fødderne i vand
Vi har tidligere besøgt bodega Gutiérrez Colosia i havnebyen El Puerto de Santa Maria, hvorfra Columbus sejlede ud på sin anden rejse til Amerika. Før han og flere andre søfarere satte sejl fra denne by, blev de velsignet i byens kirke.
I dag finder man bodegaen Gutiérrez Colosia, der hvor kirken engang stod. Det er igen en af disse gamle familieejede bodegaer, der blev grundlagt i 1838.
Gutiérrez Colosia ligger helt ned til kajen - hvilket har visse fordele.
Hvor det for mange bodegaer kan være lidt af et problem at opretholde luftfugtigheden i de store haller med sherry-fade, så er der ingen problemer hos denne bodega. Her sørger havet for, at der er fugtigt nok dagen lang. De fugtige omgivelser er ikke mindst vigtige for modningen af Fino-sherry’en.
Også ved dette besøg smagte vi Gutiérrez Colosias vidunderlige sherry'er - som heldigvis kan fås herhjemme hos Lago Import.



.......
I den store hvælvede vinkælder hos Williams & Humbert kan man opleve et festligt hesteshow, hvor bagtæppet udgøres af rækker af fade fyldt med sherry.

Postkort nr. 9 fra Sherry:
Til hesteshow i vinkælderen
Ud over de små, familieejede vinhuse findes der også nogle meget store bodegaer i Sherry-distriktet, hvoraf flere oprindeligt blev grundlagt af englændere.
Det gælder fx Williams & Humbert, der er indehaver af Europas største vinkælder med hele 80.500 fade. En del af sherry'en importeres til Danmark af Altia Denmark.
Hvert år modtager bodegaen cirka 40.000 besøgende fra hele verden, og mange af dem kommer ikke kun for at få smagsprøver, men også for at se bodegaens berømte hesteshow. Det foregår på en stor arena i vinkælderen hver onsdag og fredag kl. 12. Det er en festlig opvisning med flamencodans og ryttere, der kan få de skolede heste til at lave diverse stunts.
Lige siden 1400-tallet har der været hesteopdræt i Jerez, og området er i dag lige så berømt for sine heste som for sin sherry. Hvert år i maj afholdes det store og nu 500 år gamle hestemarked med farverige processioner i Jerez de la Frontera, ligesom byen har en fornem hesteskole med et museum for de firbenede.




.



.......
Tyren ses både på fadene i Osbornes vinkælder og som 14 meter høje, sorte silhuetter rundt omkring i det spanske landskab.

Postkort nr. 10 fra Sherry:
En hær af tyre i det spanske landskab
Mens hesten spiller en stor rolle hos Williams & Humbert, ses tyren på både fade og flasker hos Osborne.
Bodegaen fik designet logoet med den muskuløse tyr i 1956 og fik efterfølgende lov til at rejse nogle 14 meter høje og 4000 kg tunge silhuetter i metal af logoet langs Spaniens hovedveje.
Men i 1988 - i forbindelse med en ny lov, hvor samtlige reklameskilte langs vejene skulle fjernes - blev Osborne påbudt at nedtage skulpturerne. Bodegaen lagde sag an mod myndighederne - og fik stor opbakning fra den spanske befolkning, der var glade for synet af tyrene. Osborne vandt, da retten afgjorde, at tyrens oprindelige reklame-formål var blegnet, og at den med tiden var blevet en del af landskabet. I dag er der rigtig mange af disse kæmpestore metal-tyre rundt omkring i Spanien. Ved at klikke her kan man se, hvor de står.




.......
Skinke fra pata negra er en dyr delikatesse, som står fantastisk godt til et glas Oloroso sherry.

Postkort nr. 11 fra Sherry:
Malede grisenes fødder sorte
Osborne, der har rødder tilbage til 1772 og til den britiske handelsmand Thomas Osborne Mann, er stadig i familien Osbornes eje. Faktisk har hele 300 medlemmer af familien - søstre, brødre, kusiner, fætre, fædre, mødre, onkler osv. - aktier i bodegaen.
Men Osborne har også andre jern i ilden end sherry-produktionen. Bodegaen distribuerer blandt andet - i samarbejde med skinke-virksomheden Sánchez Romero Carvajal - den berømte tørrede skinke fra pata negra - sortfods-grise.
Da vi besøgte Osborne, fik vi en smagsprøve på denne skinke, der også kaldes for Iberico-skinke, og som serveres i papirtynde skiver med brød til.
Det er en lækker, blød - og dyr - skinke, disse sortfods-grise leverer. I gamle dage hændte det, at svineavlerne malede fødderne sorte på deres almindelige grise for at kunne få en højere pris for dem på markedet.
Til skinken nød vi bodegaens skønne sherry’er, som herhjemme kan fås hos Kjær Sommerfeldt.





El Bullis vinkælder på auktion
For et år siden slukkede og lukkede den trestjernede spanske Michelin-restaurant El Bulli, og årsagen var, at ejeren og mesterkokken Ferran Adrià var kørt træt. Hvert år kimede omkring to millioner mennesker restauranten ned for at reservere bord, og mange fik nej af den altid propfyldte restaurant.
Meningen er, at El Bulli åbner igen i 2014 som en slags tænketank, hvor Adrià vil udvikle nye madlavningsteknikker i samarbejde med dygtige kokke fra hele verden. Hvert år vil der blive uddelt omkring 25 stipendier til mesterkokke, der ønsker at arbejde sammen med Adrià om nye gastronomiske kreationer.
Nu, et par år før alt dette bliver til virkelighed, har Adrià besluttet at sælge restaurantens vinkælder på 10.000 flasker på en auktions hos Sotheby’s.

Kultvine under hammeren
Det bliver stribevis af fornemme vine, der kommer under hammeren på auktionen.
Vinkortet hos El Bulli var på 139 sider og omfattede 1600 vine til priser op til 5350 euro (cirka 39.800 kr.) for en flaske Domaine de la Romanée-Conti 1999.
Udover vine fra de klassiske franske og italienske vindistrikter var der også spanske kultvine som Peter Sissecks Pingus, Alvaro Palacios’ L’Ermita og Vega Sicilia’s Unico.
Hvornår og hvor auktionen bliver afholdt er endnu ikke oplyst.




En klassisk jordbær-milkshake - der bare mangler en god sjat rødvin. Foto: Nikss / Wikipedia.

Milkshake med Pinot Noir
Hvis man ikke lige ved, hvad man skal gøre med den sidste rest af den gode vin i flasken, kan man jo altid bruge den som ingrediens i en milkshake.
Det er man begyndt på hos den amerikanske burgerkæde Counter.
De specielle vin-milkshakes, der indtil videre kun kan fås hos seks af kædens restauranter i Los Angeles, er efter sigende blevet en succes med rekordfart. Ifølge Counter tager vinen brodden af den store sødme i milkshakene.
Der tilbydes tre smagsvarianter, hvoraf den mest populære er Pinot Noir milkshake, en blanding af rødvin, kirsebær, chokolade og vanilleis. Derudover kan man vælge mellem en fersken milkshake med sød hvidvin og en med mousserende vin. Samtlige shakes serveres selvfølgelig med masser af flødeskum på toppen. Ja, hvad finder man ikke på ...


Til_37/09




Hagl og regn i Bourgogne
Vinproducenterne i Bourgogne har indtil videre i år måttet slås med en del vejrmæssige problemer. Det har været en ualmindelig våd sommer - i de sidste tre måneder er der faldet 400 mm regn i distriktet, hvilket er mere end halvdelen af al den regn, der normalt falder i løbet af et år.
Oven i hatten er Bourgogne inden for den sidste måned ifølge Decanter blevet ramt af hele tre alvorlige haglstorme.
Et hagluvejr d. 1. august i Meursault har resulteret i, at nogle af kommunens vinhuse har mistet op mod 60% af deres kommende druehøst.
Ved den tredje haglstorm for et par dage siden gik det ud over vinmarkerne i Hautes-Côtes de Beaune og Hautes-Côtes de Nuits, hvor der meldes om mange beskadigede vinstokke.
Den megen regn og de skader, som haglene har forvoldt, har medført udbredte angreb af meldug og oidium.




Dommerne går alvorligt til værks, når vinene skal bedømmes under Dansk Vinskue.

Nedtælling til Dansk Vinskue
Hvert år siden 1998 har Foreningen af Danske Vinavlere arrangeret konkurrencen Dansk Vinskue, hvor de unge danske vine fra året før bliver vurderet og præmieret.
Skuet er for både hobby- og erhvervs-vinsavlerne, hvoraf Danmark nu har hele 55 af sidstnævnte. Der er 18 vingårde i Jylland, 7 på Fyn, 29 på Sjælland og 1 på Bornholm.
I år afholdes begivenheden d. 25. august på Hotel Scandic i Randers, hvor de mousserende, hvide, røde og søde vine traditionen tro blive bedømt inden for hver deres kategori. Også den såkaldte clairet, der blev optaget som kategori i 2010, vil blive bedømt. Det er en let og lys rødvin, der stammer fra Bordeaux, men som allerede i middelalderen gjorde sit indtog i England. Det blev med tiden den store mode blandt briter at drikke clairet - en mode, der varede ved indtil 1800-tallet.
Ved de seneste to udgaver af Dansk Vinskue er der dog kun to danske vinbønder, der har deltaget med clairet-vin. Så man krydser fingre for, at der kommer lidt flere flasker med i år.

Fadmodnede vine som ny kategori
Vinene bliver bedømt efter en skala fra 0 til 20 point af et kvalificeret dommerpanel bestående af blandt andet medlemmer af Dansk Sommelierforening, og den vinavler, der får flest point sammenlagt for sine unge vine, vil blive kåret som "Årets Vinbonde".
Som noget nyt vil der i år også være en åben klasse, hvor ældre vine bliver bedømt og præmieret. Årsagen er, at der i dag er en hel del vinavlere, som arbejder med fadlagring eller andre produktions-forlængende teknikker. Disse vine har hermed fået deres helt egen kategori.




.

...



Maskinen leverer drinksene
De fleste har nok hørt om en brød-bagemaskine, hvor man kommer ingredienserne i og trykker på en knap, hvorefter maskinen noget senere byder på friskbagt brød.
Måske er det en sådan maskine, der har inspireret taiwanesiske Kuan-ting Ho til hans ganske særlige cocktailmikser med navnet Hurricane.
Den doughnut-formede maskine har et indbygget bibliotek med alverdens drinks. Når man har klikket på den drink, man vil have, oplyses målene på de enkelte ingredienser. Når alle ingredienserne er hældt ned i ringen, sørger maskinen for resten og leverer kort efter den færdige drink gennem en lille tud.
Cocktailmikseren er ikke på markedet endnu og kommer det måske heller aldrig. Den er et af de mange bidrag til Electrolux Design Lab’s årlige konkurrence for designstuderende fra hele verden.
Blandt de oprindeligt 1200 bidrag, som Electrolux modtog, blev der udvalgt 80. De blev kogt ned til 30 semifinalister, som vil blive kogt yderligere ind til ti finalister. Cocktailmikseren er foreløbig blandt semifinalisterne.






.
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Chriswine/Premium Wine har overtaget følgende agenturer: Cognac de Luze, Bertani i Veneto og Château Musar i Libanon. Fra og med 1. september overtager firmaet desuden agenturet på Columbia Crest og Con Creek fra Château Ste Michelle Wine Estates.





    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.

.


    Jens Winther Simonsen (f. 1959) smagte sit første glas vin til sin konfirmation, da han var fjorten år gammel. Og det var ikke et hvilket som helst glas. Hans far var nemlig bidt af gode vine og serverede intet ringere end en Château Phelan Ségur 1970 for sønnike. Det var startskuddet til en omfattende interesse for vinens verden.
    Jens Winther Simonsen har arbejdet i vinbranchen i snart 28 år med især salg, indkøb og marketing. I 1989 arbejdede han også for et négociantfirma i Bordeaux.
    Under en rejse til Italien tabte han sit hjerte til landet og frem for alt til dets vine, og i de sidste mange år har han virket som selvstændig vinkonsulent og brandmanager for en række italienske topproducenter, ligesom han arrangerer vin-events i samarbejde med flere italienske vinorganisationer.
    Arbejdet kræver, at Jens Winther Simonsen ligger mere eller mindre i pendulfart mellem Danmark og Italien. Men når han er hjemme, gælder det hustruen Marianne, deres to drenge og huset i Kolding. Løbeture, fitnesstræning og fiskeri bliver der også tid til.
    Adresse: Simonsen Selected Wines ApS, Bakkegærdet 3, 6000 Kolding, tlf.: 27 11 73 30, fax: 76 30 73 43, e-mail: jens@wisi.dk.



]




Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på dem.

Hvor stammer ordet pilotvin fra?
Sådan spørger Carsten Seeger, og for en gang skyld må vi melde pas. Vi ved det ganske enkelt ikke.
Ifølge vor læser skulle det være en vin, som tidligt viser, hvordan en større og mere kostbar vin udvikler sig – hvordan det så skal forstås. Og Carsten Seeger spørger tilmed, om vi kan give eksempler.
Som sagt: Vi ved det ikke. Men blandt vore mere end 9000 læsere må der være en eller flere skriftkloge, som kan oplyse os. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.



34/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    185 Dette reklameskilt for vellagret Jamaica-rom ser gammelt ud. Vi gætter på 1700-tallet. Men derfor kan det godt være en kopi ...
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 113 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Beni di Batasiolo, Moscato, Asti, Dolce, Italien, lav alkohol (7%)
119,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Sød er den, dog ikke sliksød - og med en masse bobler. En rigtig lækker vin, oplagt som en apéritif eller til en ikke alt for sød dessert.


Gran Spumante, Dolce, Antonini Ceresa, Piemonte, Italien, lav alkohol (7%)
75 kr., på tilbud indtiol 18. august: 59 kr., Vinoble
En let og sødmefuld mousserende vin med fine bobler, men uden den store smagspalet. Den vil helt sikkert gøre lykke til ungdomsfesten. Tilbudsprisen er nok den rigtige.

Hvidvin


La Colombelle d'André Daguin, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
54,95 kr., pris i august ved 6 flasker: 46,95 kr., Erik Sørensen Vin
Der sker noget i denne hvidvin på druerne Colombard, Ugni Blanc og Chardonnay. Vinen er stramt komponeret med god, frisk drue og mineralske toner. Flasken har skruelåg - og prisen er et scoop.


Sanz Clásico, Rueda, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Der er mimoser og mirabeller over duften af denne liflige hvidvin. Smagen er tør og fyldig og fuld af frugt. Et bevis på, at Spanien ikke kun er et glimrende rødvinsland, men også formår at lave lige så glimrende hvidvine.


Man, Chenin Blanc, Sydafrika, 2011, lav alkohol (12,5%)
75 kr., Lago Import
En læskende og rar hvidvin med god frugt og en ret markant sødme. Mere en terrassevin og apéritif end til mad - bortset måske fra en ikke alt for sød dessert. Flasken har skruelåg.


Wakefield, Chardonnay, Clare Valley, Australien, 2010, middel alkohol (13,5%)
89 kr., Haller Vine
Man skal elske smagen af egetræ og tjære for at kunne lide denne fadlagrede hvidvin. Men kan man det, er det en glimrende vin, som kræver fede fisk, fx en røget makrel. Flasken har skruelåg.


Kamili, Amani, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, middel alkohol (14%)
95 kr., på tilbud til 85 kr., Holte Vinlager
Harmonisk og meget lækker hvidvin på druerne Chardonnay og Viognier. I den bløde smag med tilpas syre er der noter af abrikos og ingefær.


By the glass, Villa Huesgen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (12%)
115 kr., på tilbud indtil 18. august: 95 kr., Vinoble
Frisk og livlig hvidvin med god Riesling-karakter. I smagen er der grape og grønne æbler - og tilpas syre. Dertil en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Mukhrani, Georgien, 2007, lav alkohol (13%)
62 kr., pris ved 6 flasker: 51 kr., Georgisk Vin
En lækker rødvin på Cabernet Sauvignon og den lokale georgiske drue Saperavi, hvis navn betyder maling eller farvestof – på grund af dens intensive mørkerøde farve. Smagepanelet blev enige om, at det måske er den bedste georgiske rødvin, vi hidtil har smagt. Fem år gammel har den en blød, afrundet smag, der kan minde lidt om en god bordeaux.


Poggio al Casone, Chianti Superiore, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Glimrende rødvin, oplagt til alt, der minder om det gode italienske køkken. Vinen har god frugt, fint krydderi og en mundrensende syre. Tilbudsprisen udløste den femte stjerne.


Château du Cros, Bordeaux, Frankrig, 2008, lav alkohol (12,5%)
85 kr., 79 kr. ved 12 flasker, Rienta Vine
Den lugter af bordeaux. Den smager af bordeaux. Det er en bordeaux - og en dejlig, moden rødvin. Den er let og tør, med god frugt og en buket bundet af krydderurter.


Paco Garcia, Rioja, Crianza, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En rioja helt i top. En blød og varm rødvin med god frugt, krydrede toner, diskret fad og en lille sødme.


Saurí, Antoni Sandrez Ortiz, Monsant, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
116 kr., på tilbud 99 kr., Otto Suenson & Co.
Denne rødvin er lavet på druerne Grenache og Samsó (på fransk Cinsault). Det er en rigtig god vin med fyldig, blød frugt, en lille sødme og tilpas syre. En interessant vin.


Donna Anita, Tarantino IGT, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
119 kr., på tilbud i denne uge (uge 33): 64,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Denne rødvin på druerne Primitivo og Negroamaro er skabt af den danske vinmager Peter Vinding-Diers i samarbejde med Amka i Randers og Angelo Rocca & Figli. Vinen viser en god balance mellem frugt og sødme og syre, men den skal ledsage en kraftig ret. Køl den gerne lidt ned før måltidet. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Provenance, Saronsberg, Coastal Region, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
119 kr., på tilbud til 95 kr., Holte Vinlager
Denne fortræffelige rødvin er lavet på den gode, gamle bordeaux-blanding, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Petit Verdot og Cabernet Franc. Den smager hen ad en klassisk bordeaux, men der er mere sol og varme i den.


Spice Route, Pinotage, Sydafrika, 2008, høj alkohol (14,5%)
130 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Vinentusiasten
Rødvin med en indsmigrende duft, der skaber forventninger - som opfyldes af smagen. Den er fyldig, blød og meget velsmagende.


Bliss, Cabernet Sauvignon, Mendocino, Californien, 2010, middel alkohol (13,5%)
135 kr., Wine-eshop
Denne rødvin giver et fint billede af druen Cabernet Sauvignon. Den har en ren frugtsmag, en lille sødme og tilpas syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, eller lad den ligge endnu et par år. God til lidt fyldige og kraftige kødretter.


Poggio al Tufo, Tommasi, Alicante, Maremma Toscana, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
En blød og lækker rødvin fra det toskanske Maremmas vulkanske tuf-jord. Vinen er saftig, ret let og elegant og lavet på druen Alicante.


Krel, Bodegas Trus, Ribera del Duero, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
169 kr., A Vinstouw
Flot, flot rødvin, fyldig og i fornem balance. Den fylder hele munden med lækker, blød frugt, fint krydderi og noter af mørke bær, chokolade, mynte ...


Campanaio, Podere Monastero, Toscana IGT, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
329 kr., Distinto
Denne rødvin er en supertoskaner på lige dele Cabernet Sauvignon og Merlot, og det er en stor og ædel vin, som vi her har smagt alt for ung. Den kan naturligvis drikkes nu, men det vil være synd. Lad den ligge mindst fem år.


850, Duriense, Portugal, 2010, lav alkohol (12,5%)
44,95 kr., Philipson Wine
En uhøjtidelig, let og saftig rødvin med god frugt - især solbær. Det er en prisbillig vin til den store fest. Flasken har skruelåg.


Negraro, Fabiano, Corvina, Veronese IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Corvina er en af de blå druer, der indgår i vinene fra Valpolicella og i den berømte Amarone. Her optræder den solo i en udmærket rødvin med god frugt og noter af kirsebær.


CMC Appassimento, Zeni, Rosso Veronese, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 80 kr, Skovgaard Vine
En kraftigt krydret rødvin med intens frugt og en spritkant. En vin, der ubetinget bør skænkes til en kraftig kødret.


Roc Nu, Clos-Pons, Costers del Segre, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
195 kr., Jysk Vin
En kraftig, næsten "tyktflydende" rødvin på økologiske druer med sødme fra alkoholen. En vin, der kræver en meget kraftig ret. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.