Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2021



Kontrol-vinen og rum-vinen blev naturligvis smagt blindt under smagningen hos ISVV. Foto: Space Cargo Unlimited/Mission Wise.

Petrus på rumrejse

I uge 3 nævnte vi, at 320 vinstokke samt tolv flasker Bordeaux-vin var blevet sendt ud i rummet med rumfartøjet SpaceXDragon og med rumstationen International Space Station som endemål. Formålet var at undersøge, hvordan vinstokkene og vinene blev påvirket af vægtløsheden og den øgede stråling, der er i rummet.

Et hold kontrol-vinflasker forblev på jorden, hvor de blev opbevaret under nøjagtig de samme forhold, som dem, der blev sendt ud i rummet - i mørke og ved 18 grader.
Space Cargo Unlimited, som står bag projektet i samarbejde med flere franske forskningsinstitutioner, har hidtil hemmeligholdt navnet på den Bordeaux-producent, hvis vinflasker kom på rumrejse.
I januar vendte rumfartøjet tilbage til jorden efter fjorten måneder og med alle tolv flasker i god behold. Og først nu, har rum-firmaet løftet sløret for, at vinene, der var ombord, var en årgang 2000 fra selveste Petrus.

Cirka 40.000 kr. flasken


Space Cargo Unlimited har understreget, at det fornemme vinslot i Pomerol ikke har vidst, at dets flasker blev valgt til projektet - samtlige flasker blev købt hos en vinhandler i Bordeaux. Der var ifølge rum-firmaet ”ønologiske årsager” til, at man valgte netop denne vin som fx, at det skulle være en vin med en god struktur og på en enkelt drue - i dette tilfælde Merlot.
Vi taler om en vin, der på verdensmarkedet ifølge Wine-Searcher i gennemsnit koster det, der svarer til cirka 40.000 kr. flasken i nyere årgange. Man kan jo ikke lade være med at undre sig over valget - der findes jo rigtig mange andre velstrukturerede, enkeltdrue rødvine, der koster en brøkdel af en flaske Petrus...
Efter vinflaskernes tilbagekomst har ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin, Bordeaux) afholdt en smagning med tolv vinprofessionelle deltagere. Hver fik de 3 cl af henholdsvis kontrol-vinen og rum-vinen. Samtlige deltagere var enige om, at der var visse forskelle mellem de to vine.

En mere udviklet vin


Det britiske vinmagasin Decanters Bordeaux-korrespondent, Jane Anson, var med til smagningen, og ifølge hende smagte kontrol-vinen, som man kunne forvente, den skulle smage, mens rum-vinen smagte, som var den to til tre år mere udviklet. Den havde en særlig blomsteraroma, og tanninerne var en anelse blødere. Andre deltagere noteredes sig, at der også var en farveforskel.
Men alle var enige om, at trods forskellene var begge vine store og ualmindeligt dejlige. Og det er jo godt, da en del af projektet jo netop går ud på, at man en dag - når først der kommer rigtig gang i rum-turismen - skal kunne nyde et godt glas vin med udsigt til jordkloden.
Ud over, at man har smagt vinene op mod hinanden, vil de også blive analyseret og derefter sammenlignet rent kemisk.


Sauvignon Blanc. Foto: Wikipedia7User:VI

Konkurrence om de bedste Sauvignon Blanc-vine

Der er efterhånden flere enkeltdrue-vine, der har deres helt egen internationale konkurrence - Chardonnay, Zinfandel, Pinotage osv. Og det samme gælder hvidvine på Sauvignon Blanc.
Der er nok en del af vores læsere, der forbinder druen med vine fra New Zealand eller Frankrig. Men i den 12. udgave af konkurrencen Concours Mondial du Sauvignon deltog der vine fra en lang række andre lande, som man måske ikke lige forbinder med den grønne drue. Det gælder fx Østrig, Kroatien, Tjekkiet, Grækenland, Spanien, Portugal og Schweiz.
Og det er blandt andet et af målene for denne konkurrence, der blev afholdt i Bruxelles - at vise omverdenen, hvor mange forskellige udgaver, der findes af Sauvignon Blanc-vine afhængig af lande, regioner og appellationer.

1200 smagte vine


De fleste kender de newzealandske vine på druen for deres karakteristiske aroma og smag af kærlighedsfrugt og andre eksotiske frugter. Og det er bestemt en meget aromatisk drue. Men vine på Sauvignon Blanc fra fx Frankrig, Spanien, Grækenland eller Sydafrika opfører sig som regel på en helt anden måde end dem fra New Zealand.
I årets udgave af konkurrencen, som blev afholdt over fire dage i marts, blindsmagte 40 Masters of Wine, sommelierer, vinopkøbere og andre vinprofessionelle sig gennem hele 1200 Sauvignon Blanc-vine fra 18 forskellige lande.

Søg på vinene


Resultatet af smagningen er netop offentliggjort, og ved at klikke her kan man søge på medalje-vine (sølv og guld), lande, regioner, appellationer, producenter osv. Der er sikkert flere af vinene, som findes på det danske marked.
Concours Mondial du Sauvignon har i øvrigt et større bogværk om druen i støbeskeen - en guide, der fortæller om verdens største vinområder for druen, fra Loire til Sydafrika, om de forskellige vinstile den lægger most til, fakta, tal osv. Den guide vender vi tilbage til, når den udkommer.


Thomas Veirøs Manchetknapper af Chardonnay-vinstokke.

Manchetknapper til vinklubben

I 2013 lavede Thomas K. Veirø fra Hillerød nogle meget vinøse manchetknapper til sin vinklub ”Det gode glas”. I klubben har han sammen med to venner trænet til DM i Blindsmagning, der hvert år afholdes på Vinakademiet i Valby. Bedste placering hidtil har været en flot andenplads.
De første ni sæt manchetknapper blev fremstillet af Chardonnay-vinstokke fra det danskejede vinhus Albert Sounit i Bourgogne. Det er dem, der ses på billedet.
Nu har Veirø igen fremstillet nogle sæt, og den nye ”høst” manchetknapper er lavet af vinstokke, der bærer den blå drue Rondo, og som hans søster dyrker i sin vinmark i Tommerup på Fyn.
Indtil videre har Veirø udelukkende forsynet sine venner med de vinøse manchetknapper, men hvis nogle af VinAvisens læsere skulle være interesserede i et sæt, er de velkomne til at kontakte ham på tlf.: 60 66 48 20. Det tager to timer at fremstille et sæt, og prisen er 299 kr.


Château Beauséjour, som det tager sig ud på en gammel illustration på slottets vinetiketter.

Rift om Château Beauséjour

Når et vinslot i Bordeaux sættes til salg, kan der - ligesom ved salg af al anden ejendom - gå en rum tid, før der melder sig en køber. Men det gælder ikke Château Beauséjour Heritiers Duffau-Lagarrosse i Saint Émilion - her var der budkrig næsten fra det øjeblik, slottet blev sat til salg.
Nu er der også tale om et fornemt premier grand cru classé slot, og det er jo ikke hver dag, den slags kommer til salg.
Slottet, der er på 6,5 hektar, har været i familien Duffau-Lagarosses eje siden 1847, og det er de fire nuværende ejere - fire fætre - der har besluttet sig for at sælge.
Man skulle jo tro, at salget kunne overstås relativt hurtigt, når der ligefrem er rift om slottet. Men nej, det hele er endt med at være temmelig kompliceret.

Cuvelier vandt - i første omgang


De første to købstilbud kom fra to andre vin-familier, der ligeledes ejer hver sit premier grand cru classé vinslot. Den ene er familien Boüard, der ejer Angelus, og den anden Cuvelier med slottet Clos Fourtet.
Tilbuddene tikkede ind i juni sidste år, og efter nøje overvejelser fravalgte man det fra familien Boüard. Angelus’s vinmarker støder op til Château Beauséjours, og man var bange for, at markerne ville blive slået sammen, og at der udelukkende ville blive fremstillet vin under navnet Angelus. Beauséjours ejere ønsker, at slottets navn stadig skal pryde egne flasker. Det ville det komme til under familien Cuveliers eje, ligesom Beauséjours dygtige vinmagerteam, Nicolas Thienpont og David Suire, kunne forblive på deres poster.
Men hermed var sagen ikke afgjort - den skal nemlig lige hen og vende hos SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord. Og SAFER afsætter så femten dage, hvor andre potentielle købere kan melde sig på banen med et bud, der kan matche Cuveliers.

Skal blive i familiens eje


Familien Boüard vendte skyndsomst tilbage med et bedre bud. En familie med navnet Courtin, der ejer et internationalt kosmetikfirma, meldte sig også på banen. Og det samme gjorde et medlem af Duffau-Lagarrosse familien, som åbenbart ønsker, at Beauséjour forbliver i familiens eje. Joséphine hedder hun, og hun er en ung vinmager, der i øjeblikket arbejder for Bordeauxs store vinkøbmand, Bernard Magrez.
Den endelige beslutning om, hvem der sejrer og bliver den nye ejer af Beauséjour, er i sidste ende op til SAFER.
Hvis familien Cuvelier bliver vraget, selv om dens købstilbud i første omgang blev godkendt af familien Duffau-Lagarrosse, bliver der ballade, og Cuvelier kan kræve, at SAFERs beslutning bliver prøvet ved en retsinstans. Og så kan salget jo trække rigtig længe ud …


Det smukke vinlandskab i Awatere Valley i Marlborough, som er et af de vindistrikter i verden, der kan mærke klimaændringerne. Foto: Wikipedia/Phillip Capper.

På rundtur med klimaændringerne

Vi har ofte nævnt, hvordan klimaændringerne påvirker vindyrkningen rundt om i verden. At gennemsnitstemperaturen stiger 1 eller 2 grader lyder måske ikke af meget, men det kan meget vel betyde, at gamle vinområder, som har haft succes med deres vine i flere hundrede år takket være en engang stabilt klima, nu står over for en kolossal udfordring med at tilpasse sig de ændrede forhold. Til gengæld betyder den samme temperaturstigning, at lande, der ikke før har dyrket vin, nu får mulighed for det.
For nylig bragte Wine-Searcher en interessant artikel, hvor påvirkningen fra klimaændringerne på en række vinlande og distrikter - og på godt og ondt - er listet. Nedenfor bringer vi uddrag af artiklen, der blandt andet tager udgangspunkt i et interview med professor i vitikultur ved institut for landbrugsvidenskab i Bordeaux, Gregory Gambetta. Artiklen kan læses i sin helhed (på engelsk) ved at klikke her.

Syv nye druer


Bordeaux: Her er gennemsnitstemperaturen steget med 2 grader siden 1950. Det varmere og mere tørre vejr er foreløbig stort set kun et gode og har resulteret i nogle rigtig succesfulde årgange i de senere år.
Men stigende varmegrader vil blive et problem i fremtiden, og derfor har distriktets vinproducentforening, CIVB, givet producenterne grønt lys til at fremstille vin på syv druer, der er mere varmeresistente end dem, der i dag dyrkes i distriktet. De ”nye” druer må kun udgøre 10% af en flaske Bordeaux-vin.
Planteskolerne er parate til at levere druerne til producenterne, men der har endnu kun været en meget ringe efterspørgsel.
Bourgogne: Også her har klimaændringerne medført nogle rigtig gode årgange - især fra 2016 og fremefter. Dog er flere vinproducenter begyndt at bekymre sig om tørke og solskoldede druer. Vinmarkerne op ad de køligere skråninger anses også i stigende grad for bedre end dem nede i dalene.

Tørke og ildebrande


Champagne: Her er gennemsnitstemperaturerne steget med 1,2 grader i løbet af de sidste cirka 50 år. Det nordfranske distrikt er et af de mest sårbare over for klimaændringerne, da man er afhængig af, at de basis-hvidvine, der bruges til champagne, har et meget højt syreindhold.
Californien og Australien: Tørke og ildebrande er blevet stadig hyppigere og mere omfattende på grund af klimaændringerne. Og med brandene følger problemerne med røgskadede druer. I Californien forventes dyrkningen af Chardonnay at blive stadig mere problematisk, og i nogle af de australske vindistrikter breder vinmarkerne med blå druer sig. Det gælder fx appellationen Adelaide Hills, hvor der i 1980’erne hovedsageligt blev fremstillet hvidvin og mousserende vin - nu er området i stigende grad kendt for sine rødvine på Pinot Noir, Shiraz og Cabernet Sauvignon.

Stormvejr og havstigning


New Zealand: I Central Otago, som er kendt for sine Pinot Noir-vine, bliver klimaet stadig mere varmt, stormfuldt og ekstremt. I Marlborough er det ikke kun blevet varmere - klimaet har også ændret sig fra en tør til en fugtig varme, der giver øget risiko for meldug. At havet stiger er en fremtidig trussel, da distriktet ligger tæt ved vandet og i et forholdsvist fladt område.
I Martinborough er nogle producenter begyndt at dyrke Shiraz og Tempranillo, der bedre kan tåle varmen end Pinot Noir.
Canada, Kina, Patagonien og England - med vinområderne Hampshire, Sussex og Kent, nævnes i artiklen som eksempler på lande og områder, hvor klimaændringerne kun vil gøre det lettere at dyrke vin, og hvor man vil gøre det med stigende succes.
Skandinavien: Her fremhæves Danmark frem for Norge og Sverige - og Skærsøgaard Vin, som har vundet flere priser. Og som der står, så vil vi - jo mere gennemsnitstemperaturen stiger - højst sandsynligt blive endnu stærkere på den internationale vinscene.


Parfumen Eau de Pub.

Parfume med pub-duft

At afslutte arbejdsdagen med et besøg på den lokale pub er noget, som rigtig mange briter gør - og savner under nedlukningen.
Det har fået firmaet Liberty Games, der sælger hjemmebarer, til at lancere en ganske særlig parfume i samarbejde med et italiensk parfumefirma. Det er en parfume, som de mest ihærdige pub-gængere kan trøste sig med, indtil de igen kan nyde ”a pint” ved bardisken sammen med vennerne.
Parfumen hedder naturligvis ”Eau de Pub”, og der ligger et nøje studie af de mange lugte, som findes i en godt proppet traditionel britisk pub, bag nyskabelsen. Lugten af læder fra sofaer og barstole, fra øl, gin og tonic og fra spildte drinks på tæppet ved bardisken. Den varmende lugt af træ, der brænder i pejsen - og den af cedertræ fra høje træpaneler. Alt det og meget mere pub-lugt er forenet i parfumeflasken. Selv den svage lugt af cigaretrøg fra gæster, der har fået en smøg udenfor, og den antibakterielle lugt efter det rensemiddel, bordene tørres af med er ”tappet” på flasken. Med andre ord: Ren nostalgi for en garvet pub-gænger.

Stor nedgang for eksporten af britisk gin

Storbritannien er berømt for sin gin, og den er efterspurgt over hele verden. Alligevel faldt eksporten af britisk gin ifølge brancheorganisationen The Gin Guild sidste år med 100 millioner pund (cirka 862 mio. kr.) til 572 mio. pund (cirka 4,9 mia. kr.) sammenlignet med eksporten i 2019.

De to væsentligste årsager til nedgangen i 2020 var Brexit og nedlukningerne af restauranter og hoteller verden over.
Gin-salgets kolossale opsving inden for de seneste ti år hænger ikke mindst sammen med glæden for britisk gin i EU-landene - og hertil var nedgangen i eksporten på 25%.

En masse besvær


Som det lyder fra The Gin Guild, så har Brexit, som trådte i kraft 31. januar sidste år, gjort eksporten af såvel gin som alt muligt andet til EU temmelig besværlig - også efter at handelsaftalen mellem medlemslandene og Storbritannien blev indgået i december 2020.
De britiske destillerier og eksportører af gin har et stort tidsforbrug, når det gælder om udfyldelsen af eksportpapirer, ligesom de bruger en hel del penge på at løse diverse logistiske problemer.
De besværlige forhold gælder også den anden vej, når gindestillerierne skal importere de vigtige botanicals (de urter og krydderier, der giver aroma til ginnen).
The Gin Guild håber, at der kun er tale om begyndervanskeligheder, og at den gode im- og eksport igen vinder indpas.
Kortet viser Cognac-distriktets seks forskellige appellationer. Illustration: BNIC.

VinAvisens cognac-smagning

I denne uge bringer vi anmeldelserne fra en lille smagning af cognac fra det franske distrikt af samme navn. Det har været en god smagning med gode cognac'er hele vejen igennem - dog var nogle af dem lige en tak bedre end andre.
Anmeldelserne af cognac’erne finder man længere nede på siden under ugens vinanmeldelser, og nedenfor kommer et par ord om det legendariske distrikt.

Cognac på popularitets-kurs


For bare femten år siden blev Frankrigs nationalspiritus, cognac, anset for at være noget, der blev nydt af facetslebne karafler af ældre rigmænd i omgivelser med høje mahognipaneler. Men i løbet af de senere år er støvet for alvor blæst af den gyldne drik. Den bliver stadig mere populær, hvilket også afspejles i en stigende eksport år for år. I dag eksporteres 98% af de cirka 300 millioner flasker cognac, der fremstilles årligt i Cognac-distriktet.
Distriktet, hvis vinmarker breder sig over 78.000 hektar, ligger i det sydvestlige Frankrig ud til Biscayabugten, og det er inddelt i seks appellationer - eller cru’er. Det drejer sig om Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois/Bois Ordinaires og Bois à terroirs. Cru’erne udmærker sig ved deres forskellige jordbundsforhold og mikroklimaer - hvor ler og kalk fx præger Grande og Petite Champagne, er der flint i jorden i Borderies og sandet jord i Bois/Bois Ordinaires, som ligger ud til havet. Og det har alt sammen igen indflydelse på, hvordan cognac’en smager.
Ved at klikke her kan man se en større og mere læsbar udgave af kortet til venstre. (Fortsættes nedenfor...)
Ugni Blanc, der i Italien er kendt som Trebbiano. Foto: Wikipedia/Pancrat.

Frankrigs største hvidvins-distrikt


Man skulle måske ikke tro det, men Cognac er Frankrigs største hvidvins-distrikt, og 98% af vinmarksarealet er tilplantet med druen Ugni Blanc - en drue, der har sin oprindelse i Toscana. Derudover anvendes der Colombard, Montils, Sémillon, Folle Blance og Folignan til cognac-fremstillingen.
Men måske vil Ugni Blanc ikke forblive at være så dominerende en drue i Cognac. De øgede varmegrader som følge af den globale opvarmning medfører, at druen modner hurtigere og mister sin syre. Og netop syren er vigtig, da den har en konserverende effekt - i Cognac tilsætter man ikke svovl som konserveringsmiddel.
Ugni Blancs hurtigere modning har gjort, at druerne i dag høstes i september i stedet for oktober. Herved kan man bevare syren - til gengæld når aromastofferne så ikke at udvikle sig fuldt ud i druerne, hvilket er et lige så stort problem.
Derfor er en række førende cognachuse begyndt at eksperimentere med druen Monbadon, som er længere tid om at modne.

Englene sluger 32 mio. flasker


I Cognac er omkring 3000 destilleringskedler hvert år i gang med at destillere hvidvin til eau-de-vie (brændevin), som herefter modnes i fade i få år og helt op til flere årtier. Under modningen fordamper en del af indholdet i fadene. Man kalder det meget poetisk for ”englenes andel”, og fordampningen er så stor, at englene hvert år kan nyde det, der svarer til cirka 32 mio. flasker cognac! Til sidst blandes indholdet fra forskellige fade til den endelige cognac.
Sådan har man fremstillet den berømte spiritus, lige siden det første cognachus, Augier, blev grundlagt i 1643.
En god cognac fortjener at blive nydt, som den er, men ifølge cognac-producenternes brancheorganisation, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), drikkes en meget stor del af al den cognac, der fremstilles, som ingrediens i cocktails.

Det betyder angivelserne


På flaskerne findes forskellige angivelser af den enkelte cognacs alder – eller rettere alderen på den yngste cognac, der indgår i blandingen – og de erstatter angivelser af årgange, der har været forbudt siden 1963. Der er mange angivelser, men de, der er godkendt af BNIC, er som følger:
* V.S. (Very Special) angiver en modning i fade på mindst to år. Indimellem er flasken forsynet med tre stjerner.
* V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) angiver en fadmodning på mindst fire år.
* Napoléon angiver en fadmodning på mindst seks år.
* X.O. (Extremely Old) angiver en fadmodning på mindst ti år.
* X.X.O. (Extra Extra Old) angiver en fadmodning på mindst fjorten år.
* Hors d’âge (ud over alder) er en angivelse, som ifølge BNIC ligger på samme niveau som X.O., men som producenterne nogle gange bruger til at markedsføre en cognac af høj kvalitet, som er modnet ud over de officielle års-angivelser.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Egebjerg Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Poul Erik Bermann.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Poul Erik Bermann (f. 1955) er nordjyde men har boet på Sjælland siden 1983. Han er uddannet planteskolegartner og anlægsgartneritekniker - og så har vin altid været en stor del af hans liv.
Hans debut i vinens verden var dengang, hvor han som ung syntes, det var mere ”blæret” at drikke vin end øl, når der var fest. Og når der blev købt ind i grænsebutikkerne i Tyskland, handlede det mere om kvantitet end kvalitet. Især Père Médard 1,5 liter til 9,50 kr. fyldte godt i indkøbskurven.
Nysgerrigheden omkring vin fik dog stadig mere tag i Poul Erik Bermann, og efterhånden blev der købt mere kvalitet end kvantitet. Han købte også gemmevine - det gik dog ikke lige godt hver gang, da han ikke havde tilstrækkelig viden om opbevaring af vin.
Frankrig var og er ”hans” vinland, og hans første møde med de franske vinmarker var i 1985 i Languedoc. Den sydfranske vin, landskaberne og franskmændenes tilgang til mad, vin og livet fascinerede ham.
I 1995 begyndte han at importere franske vine via sit handelsfirma. Snart etablerede han samarbejder med flere andre vinimportører, så sortimentet bød på en bred vifte af vine fra forskellige lande, og salgskataloget dermed kunne tilfredsstille såvel Horeca-sektoren som B2B kunder.
Poul Erik Bermann fik med tiden trang til at dele sine vinoplevelser og sin efterhånden nørdede tilgang til vinens univers med andre. Allerede det første år, han importerede vin, afholdt han vinsmagninger for vinklubber og ved private arrangementer. I dag har han afholdt langt over 100 smagninger rundt omkring i Danmark - og endda også en i Sisimiut på Grønland. Han har også været medarrangør på et par vinrejser til Bordeaux.
I 2021 blev Rådtilvin.dk grundlagt - et familieprojekt, som skal lære danskerne at få bedre smagsoplevelser gennem vinsmagninger, videoer og podcasts. To af hans tre børn, Claus og Frederik, deltager ligeledes i projektet.
Ud over vin har Poul Erik Bermann også altid haft en stor passion for kunstens verden, og i 2007 begyndte han selv at være udøvende kunstner. Han har også skrevet to bøger, Til døden OS skiller og bogen Just Andersen om den verdenskendte danske designer. Fritiden bruges på jagt og naturen - samt jagten på fossiler i Danmark. Han har blandt andet en samling på hele 35.000 vættelys.
Adresse: Rådtilvin.dk, drives af Bermann Marteting, Herredsvej 24, 2820 Gentofte, tlf.: 20 26 49 40, e-mail: peb@raadtilvin.dk, www.raadtilvin.dk, www.poulerikbermann.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Martin Kock hørte for nylig ordet mikrooxydation i forbindelse med fremstillingen af vin. Hvad er det? spørger han.
Teknikken med mikroiltning blev udviklet i 1990 af Patrick Ducournau i det franske distrikt Madiran, og den går ud på at moderere og styre iltningen af vinen, mens den ligger på tank.
Rent praktisk foregår det ved, at vinen tilføres kontrollerede mængder ilt gennem ganske fine filteragtige anordninger.
Bruges teknikken under den første gæring, kan den skabe en sund gæring uden stop, og bruges den efter gæringen, kan den fremme en hurtig klaring, så man kan nøjes med en blidere filtrering. Yderligere kan metoden modvirke såkaldt reduktion, hvor iltmangel i vinen giver en uren smag, ligesom den kan blødgøre skrappe tanniner.


Ugens vinøse tegning, 8

Her kommer så den sidste af Bertalls illustrationer til Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" fra 1825 – en jonglerende tjener, der bringer god bourgogne til gæstens bord.
I næste uge vender vi tilbage med "Ugens vinøse billede". Flere læsere har sendt os gode billeder - og tak for det. Men vi er stadig meget åbne for at modtage flere billeder.
Og lad os så slutte med endnu et citat fra Brillat-Savarins bog:
"Bordet er det eneste sted, hvor man aldrig keder sig den første times tid."

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-626


626 Den østrigske vinby Rust ligger idyllisk ved bredden af Neusiedler See (foto © ÖWM/Marcus Wiesner).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine og 13 cognac'er. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vallformosa Origin Reserva Brut, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)

74,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 7. april: 49 kr., Irma

Fine små bobler, en blød mousse og en dejlig duft og smag af sommeræbler med strejf af citrus til slut. Sådan er denne fortræffelige mousserende vin, og man bør slå til i den uge, hvor den sælges for en usædvanlig lav pris. Det er et rent kup. Drik den som apéritif eller til en let skaldyrs-ret.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Belles Vignes Collection, Vin de France, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Skjold Burne

En hvdvin på druerne Chardonnay og Viognier. Og det er et dejligt drue-ægteskab, der giver en vin med god fylde, kompleks frugt med noter af især mirabeller og en lang og blød eftersmag med en lille fin frugtsødme til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Grande, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

129 kr., pris på tilbud: 64 kr., Kjær & Sommerfeldt

En helt igennem dejlig hvidvin, der har en fin duft af æbler med strejf af fennikel og en fyldig og frugtrig smag med moden pære som den dominerende note. Eftersmagen er lang og aromatisk med en behagelig frugtsødme. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Wagner Stempel Riesling Gutswein Trocken, Weingut Wagner Stempel, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

130 kr., Vinmonopolet

Der er lidt friske gule mirabeller over duften af denne hvidvin. Smagen er frugtrig med moden frugt - grønne druer, ananas og er det en anelse banan? Der er en lille prikken på tungen, uden at vinen på nogen måde er petillant, som det hedder på fransk. Det er en rigtig god vin, men prisen er lige i overkanten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Mauperthuis Grande Réserve, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 149, A Vinstouw

En stringent men også mild hvidvin med en fin mineralsk duft og smag. Den er elegant, og i eftersmagen dukker der også fine honningnoter op. Perfekt til skaldyrsretter. Drik den ikke køleskabskold.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Moillard Le Rosé de Beaujolais, Moillard, Beaujolais, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., Set på tilbud til 74,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er fine noter af friske jordbær i duften af denne udmærkede rosévin. Smagen er let og mild, læskende og med en frisk syre. Prisen er dog lige i overkanten og koster den femte stjerne.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Chaval El Vino Joven, Bodegas Nodus, Valencia DO, Spanien, lav alkohol (13%)

74,95 kr., Set til 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En økologisk og vegansk rødvin - og en udmærket og imødekommende vin med en behagelig frugtsødme, fine krydrede noter og en anelse ren lakrids til slut. Det er vinen til en god omgang pasta. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Château aux Quatre Vents, Château Fongiras, Médoc AOC, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

84 kr., Køge Vinhandel

Dette er en udmærket og klassisk Médoc-rødvin med god fylde, krydrede noter blandt andet af ren lakrids og en lang og blød eftersmag med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Bruce Jack Lifestyle, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2019, høj alkohol (14,5%)

89 kr., Wineshop

En her-kommer-jeg rødvin. Den er åben og lige til at gå til med sin gode modne frugt, syltede blommer og krydrede noter. Vinen er vegansk, hvilket vil sige, at der hverken er brugt gødning fra dyr i vinmarken eller æggehvider til klaring af vinen. Drik den til en kraftig kødret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lux, Zinfandel, Central Valley, Californien, 2018, middel alkohol (14%)

89 kr., på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En imødekommende rødvin, der har en fint krydret duft med noter af vanille og lys chokolade. Den har - som enhver klassisk californisk vin på Zinfandel - en god portion frugtsødme i den fyldige smag, men det er en lettere udgave, mere saftig og elegant og med en god syre til at give modspil. Eftersmagen er lang og slutter silkeblødt. Det er rigtig god kvalitet for de 89 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fattoria le Pupille, Elisabetta Gepetti, Morellino di Scansano Riserva, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Denne generøse italienske rødvin, på den italienske ikoniske drue Sangiovese, er modnet på fad og har udviklet sig i fire år til en lækker sag. I smagen er der sorte kirsebær, nødder og krydderier. Vinen er blød og med diskrete tanniner. Vinen udvikler sig i munden ud i en lang og insisterende eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Costa d'Orta Appassimento, Bosio, Babera, Piemonte DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud: 79 kr. ved 6 flasker, AndrupVin.dk

En appassimento - metoden med de tørrede druer. En helt ok rødvin med fylde, saftighed og fine krydrede noter - samt en tilpas frugtsødme. Velegnet til sommerens grillede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Terrasses d'Eole, Ventoux AOC, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

En rødvin med en dejlig krydret duft med strejf af flint. Smagen er kompleks og koncentreret med rosmarin og friske urter og med en lang og fløjlsblød eftersmag, der ender med afrundede tanniner. En rigtig god vin til de 100 kr. - og til såvel en kraftig kødret som til det store ostebord.

stjernestjernestjernestjerne

Semonte Alto, Venturini, Valpolicella Ripasso, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

115 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En saftig rødvin lavet efter Ripasso metoden. Fuld af smag af tørret frugt, men mangler måske lidt rygrad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leonardo da Vinci, Cantine Leonardo da Vinci, Chianti Riserva DOCG, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

119 kr., Set til 79,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En elegant rødvin med en kompleks frugtduft og en saftig, tør og fint krydret smag. Eftersmagen slutter med en fin syre og et tilpas tanninbid. Det er sådan en rigtig god Chianti-rødvin skal smage.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crifo Appassimento, Cantina di Ruvo di Puglia, Nero di Troia, Rosso Puglia IGP, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

129 kr., på tilbud fra 29. marts til 31. maj: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Hvis man er vild med mørke modne kirsebær, vil man også holde af denne rødvin. Den er fremstillet på Nero di Troia - En af Puglias vigtigste lokale blå druer - og det er en dejlig, intens, harmonisk og meget aromatisk vin. Ud over kirsebær er der også strejf af mørk chokolade i både duft og smag. Normalprisen er helt ok, mens prisen for seks flasker er lav sammenlignet med kvaliteten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saurus Select, Bodega Familia Schroeder, Pinot Noir, Patagonia, Argentina, 2019, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., YouAndWine

Der er typisk Pinot Noir over både duften og smagen af denne rødvin. Den er frugtrig og fyldig, elegant og saftig. Sådan som en rigtig god og mindeværdig vin på den blå drue bør være. Det er også en vin med en stor spændvidde til mad - nyd den fx til lette retter med kalv eller fjerkræ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Madame Veuve Point, Pinot Noir, Bourgogne AOP, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Pinot Noir-druens gode frugt, elegance, saftighed og ranke syre er forenet i denne dejlige rødvin. Det er en klassisk Bourgogne, og netop den gode syre gør vinen velegnet til lidt federe retter - som fx patéer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Châteauneuf-du-Pape Grande Reserve, Chais du Bátard, Châteauneuf-du-Pape AOC, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

189 kr., pris på tilbud fra 29. marts til 31. maj: 139 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne Online

Der er modne brombær og kakao over duften, mens smagen er dejligt krydret, som en Châteauneuf bør være, og med en lang eftersmag med et lille anisbid til slut. En rødvin i fuldstændig balance. Man kan med fordel give vinen lidt ilt ved at plaske den over i en karaffel et par timer før servering. Nyd den til krydrede retter med lan eller okse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint Roch, Aspicata, Côtes Catalanes IGP, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

Lyse kirsebær, røde sommerbær og en anelse vanille præger duften af denne top-rødvin fra Côtes Catalanes, der ligger i Languedoc-Roussillon. Smagen er fyldig og kompleks, fuld af frugt og med noter af syltede blommer og kakaobønner. En tilpas syre opvejer frugtsødmen på bedste vis. Det er en kraftig og koncentreret vin, der kræver sin bøf, men de 15% alkohol viser ingen tænder.

Smagningen af cognac

stjernestjernestjernestjerne

Louis Grimaud V.S., Louis Grimaud Biard, Grande Champagne AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

249 kr., A Vinstouw

En god cognac, der dufter af tørt træ og mild karamel. Smagen er tør med en anelse mørke rosiner og strejf af vanille samt et lille alkoholbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy V.S.O.P., Fine Champagne AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

249 kr., pris på tilbud i uge 13 (denne uge): 179 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En glimrende cognac med noter af lys karamel, eg, vanille og klementiner i duften. Smagen er blød og imødekommende med god frugt, syltede mirabeller, honning, sød nektar og en lang eftersmag, der slutter rundt og blødt. Der er en perfekt balance mellem tørhed og sødme. Et rigtig godt glas cognac til normalprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy X.O., Fine Champagne AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

335 kr., på tilbud i uge 13: 249 kr., SuperBrugsen

Duften af sød eg, mirabeller, vanille og kvæde supplerer hinanden perfekt i denne cognac. Første indtryk af smagen er mørk karamel, hvorefter kommer krydderier, lidt moden blomme og igen strejf af kvæde. Det er en rund og venlig cognac uden skarpe kanter. Så absolut en 5'er til normalprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Park Cognac V.S.O.P., Maison Tessendier, Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%)

369 kr., KB Vin

En flot mørk gylden cognac med tørrede abrikoser i duften og en smag med noter af aromatisk te, bagte frugter og igen disse dejlige noter af abrikos. Eftersmagen er afrundet og med bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Grimaud V.S.O.P, Louis Grimaud Biard, Grande Champagne AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

379 kr., A Vinstouw

Her sker der noget. Der er kandis, tørret mango, vanille og strejf af tørret orangeskal i duften. Smagen er raffineret og forholdsvis let, krydret og med en lang og blød eftersmag med fine frugtnoter. En meget dejlig cognac - især for den, der ønsker en lidt mildere udgave af den franske nationalspiritus.

stjernestjernestjernestjerne

Camus V.S., Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%)

380 kr., Skjold Burne

En udmærket mørk gylden cognac med en dejlig duft af lyse rosiner og eg og en kraftig, aromatisk og krydret smag. God til en kølig forårsaften.

stjernestjernestjernestjerne

Godet V.S.O.P., Cognac Godet, Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%)

399 kr., Holte Vinlager

Siden 1588 har familien Godet fremstillet cognac, og det gør de rigtig godt. Det er en udmærket mørk gylden cognac med karamel, krydderier og bagte figner i den komplekse duft. Fignerne dukker også op i smagen i forening med blandt andet blommer og vanile. En harmonisk men også en lidt kontant cognac.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre de Segonzac V.S.O.P., Grande Champagne AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

Der er figner, honning og krydderier i duften af denne gode cognac, mens der i smagen er modne frugter, blomme og en anelse karamel. Eftersmagen er lang og blød.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Park, Maison Tessendier, Borderies AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

424 kr., KB Vin

Denne meget dejlige cognac stammer fra den mindste af appellationerne i Cognac, Borderies. Den har en kraftig duft af eg og krydderier - blandt andet sort peber - samt en anelse brun farin. Smagen er tør med mørk blomme og igen med gode krydderier i den lange eftersmag og et lille bittert bid. Det er en cognac i perfekt balance mellem duft og smag. Der er ikke nogen niveauangivelse på etiketten, men cognac'en har modnet på fade i femten år, så man er faktisk på et X.X.O niveau.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Camus V.S.O.P., Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%)

450 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig klassisk cognac med en flot mørk kobberfarve og med en duft af tørret mango, karamel og mørke rosiner. Smagen er fyldig med noter af eksotiske frugter og vanille, der får modspil af tilpas tanniner. Eftersmagen er lang og tør.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre de Segonzac X.O., Grande Champagne AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

Cognac fra Grande Champagne er længere tid om at udvikle sig. Derfor har man valgt fade af fransk Limousine eg, hvor årerne i træet er bredere, hvilket giver en bedre fadmodning. Og det er bestemt en velmodnet cognac med en aromatisk duft af te, tørret abrikos, nødder og eg, og alle duftelementerne har lige meget at skulle have sagt. Smagen er fyldig og igen med nødder samt en anelse syltede blommer. Det er en god cognac - dog er prisen lige i overkanten, hvilket kostede den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reviseur X.O., Petite Champagne AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

699 kr., Wineshop

Der er kælet for detaljerne i denne dejlige cognac. I den let krydrede duft er der noter af kandis og et touch af kanel. Smagen har god fylde og utroligt mange smagselementer - malt, kvæde, lyse rosiner, kandiseret frugt, krydderier osv. Eftersmagen udvikler sig nærmest uendeligt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leyrat Single Estate Cognac X.O., Domaine de Chez Maillard, Fins Bois AOC, Frankrig, høj alkohol (40%)

779 kr., Wineshop

779 kr. er rigtig mange penge, men man får også en helt fantastisk og spændende cognac for beløbet. Der er eg, karameliseret citrus, mango og kandis i duften. I smagen overrasker en hel buket af friske krydderurter - især oregano og timian - samt strejf af mynte og en anelse bagt citrusskal. Der er utroligt mange lag i denne cognac, og der dukker hele tiden nye op i den lange eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen