Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26, 2022



Ved sådanne stande kunne cykelrytterne under det første Tour de France i 1903 få sig lidt mad og drikke.

Vin til cykelrytterne

Tour de France venter lige om hjørnet – og det endda med etapestart i Danmark!

I dag drikker cykelrytterne sodavand og vitamindrikke undervejs, men sådan har det ikke altid været i løbets 119 år lange historie. Indtil 1960 drak rytterne både rødvin, hvidvin, mousserende vin og øl undervejs.
Anden gang, der blev afholdt Tour de France, drak vinderen, Henri Cornet, champagne samt 11 liter varm chokolade, mens han trampede i pedalerne.
I dag er det forbudt, men dengang kunne cykelrytterne stoppe langs vejsiden og få tanket op med mad og drikke af deres hjælpere. I 1910 var der fx en rytter med pengepungen i orden, som fik sin butler til at arrangere en hel picnic langs vejen. Og under løbet i 1935 tog næsten hele feltet en pause midtvejs for at drikke vin og øl med de lokale.



Et sørgeligt syn mødte familien Lecave, da den efter hagluvejret gik ud i sine vinmarker i Avignon. Fogo: Nelly Lacave.

Fra hagl til hedebølge

2022 har indtil videre vist sig fra sin barske side, når det gælder vejrliget i Frankrig, og mange af landets vinproducenter er med rette bekymrede for den kommende druehøst.
Først slog hård frost til i starten af april, og, som vi nævnte i uge 24, blev store dele af landet d. 19. juni - og igen d. 22 juni - ramt af ødelæggende hagluvejr. Det gik blandt andet ud over Bordeaux, Bergerac, Gascogne, Loire, Savoyen, Roussillon og Armagnac - og senest over Bourgogne og Beaujolais.
De franske vinhuse er nu ved at gøre skaderne op. Et af dem er Domaine de Jouatmaou i Armagnac, som ejes af familien Lacave. Ifølge Wine-Searcher mistede familien 50% af den kommende høst til frosten – og de resterende 50% til hagluvejret. Det grønne løv og de spæde drueklaser ligger sørgeligt på jorden, revet af vinstokkene af hagl på størrelse med golfkugler.
Også Bergerac blev særdeles hårdt ramt af uvejret. Efter frost-angrebet var op mod 40% af distriktets vinstokke beskadiget. De var dog så nogenlunde kommet sig, men så kom haglene og bombarderede vinmarkerne. Som om det ikke var nok, så indtog en hedebølge Frankrig for en uges tid siden.

Forbud mod festivaler


Som man har kunnet følge i medierne, smeltede store dele Frankrig i sidste uge med temperaturer på op mod 40 grader i dagtimerne. Heldigvis lader det til, at lidt køligere vejr igen har indtaget landet, og der er da heller ikke rapporteret om skader i vinmarkerne på grund af hedebølgen.
Den ekstreme varme og tørke, der indtraf ualmindeligt tidligt på året, medførte en øget fare for ildebrande, hvilket fik myndighederne i store dele af Frankrig til at være i højeste alarmberedskab.
I Bordeaux indførte man også forbud mod alle festivaler og andre offentlige begivenheder udendørs, hvor mange mennesker er forsamlet – simpelt hen af frygt for, at folk blev dårlige og dejsede om. Forbuddet gjaldt også større indendørs komsammener i lokaler uden aircondition.
En af de vinøse festivaler, der blev aflyst, var Sauternes Fête le Vin, som skulle have været afholdt d. 18. juni.

Skandinavere har et godt øje til engelsk vin

Det går forrygende med salget af engelsk vin, og i 2021 slog det alle rekorder. Det viser nye tal fra den britiske Vinproducentforening, WineGB. Sidste år blev der solgt 9,3 millioner flasker engelsk vin, hvilket var en stigning på 31% i forhold til året før – og på hele 69% sammenlignet med 2019.
Hos en af Storbritanniens største vinforretningskæder, Majestic, har man især haft succes med salget af engelsk mousserende vin – her var der en vækst på 58% sidste år i forhold til 2020. I supermarkedskæden Aldi var det frem for alt engelsk rosévin, der fik et ordentligt salgsnøk opefter – nemlig på hele 160%.
Det er da også på det britiske hjemmemarked, langt den største andel (96%) af den vin, briterne fremstiller, bliver afsat.
De sidste 4% udgør således eksporten, og her er Skandinavien ifølge WineGB ved at udvikle sig til et betydeligt eksportmarked. Det er ikke et marked, der er skudt op med ekspresfart, men det er langsomt vokset over de seneste fem års tid.


Oenope i rød og hvid udgave.

Den grænseløse vin

En ny og ganske særlig vin, Oenope, har set dagens lys. Der er tale om ”den grænseløse europæiske vin”, som de tre ophavsmænd og venner Jérome Felici, Francoise Roger og Bruce Roger kalder den, idet vinen er en blanding af vin fra flere europæiske lande. Oenope er kommet på markedet i to udgaver – en rødvin og en hvidvin.
Ideen, som Felice kom på for nogle år siden, var et skabe en vin med et budskab til europæerne – en fælles vin, der skulle markere sammenhold i en tid med udfordringer i form af klimaændringer, Covid-19, globalisering osv. Altså en slags ”Europa-står-sammen” vin.

Ikke alle syntes om ideen


Projektet har fået 30.000 euro (cirka 223.000 kr.) i støtte fra European Cultural Foundation, og til at virkeliggøre ideen slog de tre venner sig sammen med en ønolog fra Bourgogne, Antoine Lardy. Vinene skulle nøje udvælges hos europæiske vinproducenter, der havde et overskudslager af vin, så man ad den vej også hjalp producenterne med at få has på lagrene, før næste druehøst var i hus.
Ideen er jo god og aktuel, men der var dog ifølge Terre de Vin rigtig mange af de producenter, som teamet henvendte sig til, der ikke brød sig om, at deres gode terroir-baserede vin skulle ende i en sådan fælles vin. Så til hvidvinen er det faktisk kun vinproducenter fra to lande, der har bidraget og til rødvinen tre lande.

Frankrig, Spanien og Italien


Hvidvinen består således af Chardonnay fra Mâconnais og Lombardiet samt Riesling fra Trentino-Alto-Adige, mens der til rødvinen er brugt 60% Cabernet Sauvignon fra Rioja samt lige dele Gamay fra Beaujolais og Barbera fra Piemonte. Der er fremstillet cirka 6000 flasker af hver vin, og prisen for en kasse med seks flasker er 85 euro (cirka 630 kr.).
Den yderst begrænsede deltagelse får dog ikke de tre ophavsmænd til at sætte et punktum for projektet. Indtægterne fra denne første årgang 2020 af Oenope vil gå til en ny årgang, hvor man håber, producenter fra endnu flere europæiske lande vil være med på vognen. Man kan læse mere om vinen ved at klikke her.


Med metalstang, hammer og proptrækker får vores læser nemt den genstridige prop op af flaskehalsen.

Godt tip fra en læser

Erik T. Hansen er vinsamler og har et godt tip, når det gælder ældre propper i gamle vinflasker - eller bare genstridige propper - som kan være svære at få op. Og det tip vil han gerne dele med andre VinAvis-læsere:

- På alle mine flasker, der er mere end 15 år gamle, anvender jeg denne simple metode med 100% succes, når flasken skal åbnes.
- Anbring en metalstang (jeg bruger den oplukker, som ses på billedet) på proppen, efter at kapslen er fjernet, og bank sagte med hammeren, indtil proppen er trykket 2 mm ned i flaskehalsen.
- Brug dernæst en proptrækker med stor spindel og voila!! Keine hexerei nur behändichkeit.



Fra en tur til Douro-dalen, som VinAvisen deltog i.

VinAvisens 46 postkortserier

Gennem årene har VinAvisen rejst i alverdens vinlande og -distrikter - lige fra Bourgogne og Spanien til Cypern og Californien. Det har indtil videre resulteret i hele 46 postkortserier med tekster og ledsagende billeder, som vi selv har taget. Måske kan man finde lidt inspiration til en vinøs sommerrejse...
Ved at klikke her kan man se listen over destinationerne og herfra klikke sig videre ind til de enkelte serier.
Man kan fx komme med ned i labyrinten af vinkældre under byen Aranda de Duero i Ribera del Duero, besøge vinens vugge, Georgien, eller det berømte chilenske rødvinsdistrikt Colchagua, få et grundigt indblik i fremstillingen af sherry eller komme indenfor hos vingårdene i det charmerende Alsace. Der er også en smagsprøve på verdens største vinmesse, Prowein.


Det gamle kloster, som ejerne af vinhuset har omdannet til et luksushotel.

Spanien får sin 23. Vino de Pago

Den højeste klassifikation, et spansk vinhus kan opnå, er Vino de Pago, som svarer til franskmændenes Grand Cru. Vino de Pago blev indført i 2003, og for at komme i betragtning til klassifikationen skal et vinhus opfylde en lang række kvalitetskrav i forbindelse med dyrkning, høstudbytte og vinfremstilling. Desuden skal terroiret være helt specielt.
I alt har 23 vinhuse nu fået tildelt en Vino de Pago – senest Abadía Retuerta, der fik godkendt sin ansøgning hos EU d. 31. maj i år.
Abadía Retuerta ligger i Duero-dalen lige uden for appellationen Ribera del Duero – hvilket betyder, at vinhuset tilhører den ikke helt så ”fine” appellation Vino de la Tierra de Castilla y León IGP – en appellation, der er lige så stor som Spaniens naboland, Portugal.

Et gammelt kloster


I sin ansøgning om en Vino de Pago slog Abadía Retuerta blandt andet på sit særegne klima, der er køligere end i de omkringliggende vinområder. Årsagen er, at vinhuset og dets marker ligger 850 meter over havet og i nærheden af et stort, gammelt skovareal.
Det medfører igen, at vinhuset – ud over Spaniens store blå drue, Tempranillo – også dyrker større områder med Cabernet Sauvignon og Syrah.
Tilbage i 1100-tallet var Abadía Retuerta et kloster, hvor munkene fremstillede vin. Siden de nuværende ejere købte klostret i 1988, har de restaureret det og indrettet det til et luksushotel.


Spisevognen i Napa Wine Train.

Tag på vintur med Napas vintog

Hvis sommerferien går til Napa Valley, kan man fx lade Napa Wine Train bringe én rundt til nogle af de førende vinhuse i området.
Toget består af en række gamle restaurerede vogne skabt til førsteklassespassagerer hos Northern Pacific Railway i 1915.
Napa Wine Train har eksisteret i 27 år og byder på flere forskellige udflugter, hvor man spiser ombord på toget og besøger et eller flere vinhuse. Man kan fx komme på en tur (645 dollars svarende til 4560 kr.), hvor man besøger to historiske vinhuse, Napas ældste vinproducent, Charles Krug, og V. Sattui, der blev grundlagt i 1885.

Vinsmagninger og mad om bord


Turen varer i alt seks timer, hvor man ud over en fireretters menu på toget får en guidetur og efterfølgende smagning i vinhusene.
Hvis man ikke kan afsætte så lang tid, er der også en to timers tur (420 dollars svarende til 3000 kr.), hvor man besøger og smager vin hos Grgich Hills Estate, hvis grundlægger, Miljenko Grgich, om nogen har været med til at sætte både Napa Valley og resten af Californien på det vinøse verdenskort.
Man kan dog godt opgive at komme med på turene, hvis man er under 21 år – sådan er alkoholloven i USA.
Man kan læse mere om toget og oplevelserne - og bestille billetter - ved at klikke her.


Foto: Wikipedia/Lexlex.

Kom salt i rødvinen

Whiskykendere ved, at to dråber vand i glasset med whisky nogle gange er en fordel for smagen.

På samme måde foreslår den amerikanske kogebogsforfatter Nathan Myhrvold, at man kommer en knivspids salt i sin rødvin. Det vil straks give vinen en blødhed og en større smagsmæssig balance.
Myhrvold er geofysiker og matematiker og tidligere ansat som chefstrateg hos Microsoft. I dag er han en anerkendt kogebogsforfatter. Første gang, han kom salt i vinen, var efter sigende under en vinsmagning med den californiske vinproducent Gina Gallo, der roste de krydrede noter i en Cabernet Sauvignon. Det fik Myhrvold til at sige, at han da godt kunne give rødvinen lidt mere krydderi - hvorpå han kom en anelse salt i den. Man kan ligefrem forestille sig de forundrede miner rundt om bordet …
Men som Myrhvold udtrykker det, så er det jo ikke anderledes, end når en kok krydrer maden med salt - det ændrer også smagen markant og til det bedre.

Jørgen Mønster Pedersen er død

En af Danmarks dygtige og vidende vinskribenter, Jørgen Mønster Pedersen, er død. Han var oprindelig uddannet cand.mag i fransk, men det blev passionen for fransk vin, der vandt, og sammen med vennen Søren Kieffer Olsen slog han i 1979 dørene op for vinfirmaet Vinrosen, en specialforretning med vægt på Bourgogne-vin.
Derfra gik det slag i slag med den vinøse karriere. Jørgen Mønster Pedersen blev vinanmelder for Politiken, arrangerede vinrejser og afholdt vinforedrag og skrev utallige vinartikler og bøger om vin og spiritus.
Han fik gennem sit lange liv med vin stor betydning for danskernes vininteresse og for den danske vinbranche som helhed.


Antarctic Nail Ale, der blev solgt for det, der svarer til cirka 13.000 kr.

Øl går vin i bedene

Der findes sjældne kult-vine, der både i nyere og ældre årgange sælges til rekordhøje beløb på auktioner. Men at ølflasker kan sælges for gigantiske priser, er det nok de færreste, der forestiller sig.
Men det kan de – ølverdenen har også sin Romanée-Conti og Château Latour. Dog indbringer flaskerne ikke helt så høje priser som de kostbare vine.
Den øl, der regnes for verdens dyreste, er Loerik 1998 fra det belgiske bryggeri Cantillon. På en auktion i 2014 hos det internationale auktionshus Skinner Auction nåede hammerslaget for en enkelt flaske op på det, der svarer til cirka 18.200 kr.

Brygget på is fra Antarktis


Men Antarctic Nail Ale fra det australske mikrobryggeri Nail Brewing i Perth følger godt med – her lød hammerslaget på en auktion på det, der svarer til cirka 13.000 kr. Der blev i 2010 kun brygget 30 flasker, og vandet til brygningen bestod af en klump smeltet is fra Antarktis. Klumpen blev hentet i helikopter og fløjet til Tasmanien, hvor den blev smeltet for dernæst at blive fløjet til bryggeriet i Perth.
Nail Brewning kunne selvfølgelig have fundet noget godt vand lige om hjørnet – nemlig det vand, som bryggeriet normalt bruger til sit bryg. Men isen fra Antarktis giver noget af det reneste (og garanteret ældste) vand, der findes, og nu var det jo en luksusøl, der skulle kreeres.
Til de kostbare sjældenheder hører også End of History, en belgisk ale med hele 55% alkohol fra det skotske bryggeri BrewDog. Der er kun fremstillet elleve flasker af brygget, ligeledes i 2010, og prisen, dengang brygget kom på markedet, var cirka 6000 kr. for en flaske med 33 cl.


Sådan ser det ud, når der fyldes vin på bag-in-box hos Globus Wine.

Danmarks største vinfirma solgt

Globus Wine er Danmarks største vinfirma – altså ikke, når det gælder detailsalg direkte til forbrugerne. Firmaet, der blev grundlagt i 2006 af Henning Andersen og Uwe Pedersen, har egne vinmærker, som det sælger engros til importører, samt tapperifaciliteter til flasker og bag-in-box i Køge til 102 millioner liter vin årligt. Globus Wine har 100 ansatte, og i 2021 lød firmaets nettoomsætning på tæt ved 550 mio. kr.
Nu har ejerne af firmaet meddelt, at Globus Wine er solgt til den finske vin- og spiritusleverandør Anora, som har i alt 1100 ansatte i Nordeuropa, Frankrig og Tyskland.
Anora er selv resultatet af en fusion med et andet firma, Arcus, i 2021.
Ved at klikke her kan man i øvrigt se en fin lille film, der viser, hvordan man hos Globus Wine fylder vin på bag-in-box.


Svævende drinksglas

Man er jo vant til, at ens glas med whisky er placeret sikkert på bordet, når man ikke drikker af det. Men den tradition gør glasserien Levitating Cup fra firmaet Levitating X op med.
Glassene svæver simpelt hen i vægtløs tilstand over en metalbase ved hjælp af et særligt system af magneter. Og man kan uden problemer skænke i glassene, mens de svæver.
Det er den canadiske ingeniør Joel Paglione, der har opfundet det svævende glas, som er målrettet såvel private som barer og restauranter.
Serien omfatter glas til både cocktails, whisky, øl og kaffe, og prisen for et glas er 220 dollars (cirka 1555 kr.) plus forsendelse til Danmark, så man betaler altså en pæn sjat penge for den "mirakuløse effekt".
Ud over svævende tilbyder firmaet også flere andre svævende genstande – fx tallerkener, urtepotter med planter og en hovedpude. Man kan læse mere på firmaets hjemmeside, hvor man også kan købe glassene og alle de andre flyvske sager.
Nogle af de bjergede flasker fra skibsvraget. De buttede har indeholdt Bénédictine likør og de høje slanke cognac. Som man kan se, er dem på billedet stadig fyldt med cognac.

Cognacflasker i 77 meters dybde

I 1916 sejlede dampskibet S/S Kyros afsted fra Frankrig med Rusland som destination. Om bord var der blandt andet cognac og likør, og bestilleren var den russiske zar og hans hof.
Men de mange flasker nåede aldrig at blive skænket i krystalglassene ved hoffets veldækkede bordet. Skibet sejlede under første verdenskrig, og da det nåede til Østersøen, blev det skudt i sænk af en tysk ubåd.
Siden da har skibsvraget ligget på havets bund i 77 meters dybde, indtil et hold dykkere opdagede det, og begyndte at bjerge dets last.
Hele 600 cognacflasker – nogle af dem stadig i fine trææsker – samt 15 kasser med Bénédictine likør blev bjerget, og det foregik en flaske, æske eller kasse ad gangen. Andre metoder ville have været for hårdhændede.

Svært at bjerge


Det har taget et par år at bjerge samtlige flasker, da vraget var dækket af fiskenet, og sigtbarheden i det mørke og mudrede vand nærmest var lig nul.
De fleste af flaskerne er tomme – det store pres fra havvandet ovenover har med årene trykket korkpropperne ned i flaskehalsene, hvorved indholdet er gået tabt.
Nogle af cognacflaskerne – dem, hvor indholdet går helt op til proppen – er stadig fyldte med den mere end 100 år gamle men bestemt drikkelige cognac.
På kapsler, propper og trææsker var cognachusets navn, De Hartmann Cognac, stadig synligt. Og huset, der blev grundlagt i 1887 af en norsk familie, der immigrerede til Frankrig, eksisterer stadig.

Genfyldt med gammel cognac


Nu har Cognac De Hartmann, som huset hedder i dag, fået leveret 300 af de tomme flasker. Dem har de renset og fyldt med cognac grande champagne fra starten af 1900-tallet – altså fra nogenlunde den samme periode som det originale indhold. Denne cognac har ligget på fade hos cognachuset i adskillige år, hvorefter den blev tappet og siden opbevaret på 25 liters glasflasker.
Cognac De Hartmann har også fremstillet fine æsker magen til dem, de gamle flasker oprindelig blev sendt afsted i. Målet er nu at sælge de 300 flasker til en stykpris på 9000 euro (cirka 67.000 kr.).
Man kan læse mere om projektet på cognachusets hjemmeside. Og hvis man er interesseret i at erhverve en af flaskerne, kan man udfylde en formular, hvorefter cognachuset vender tilbage.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


John Krøigaard-Larsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

John Krøigaard-Larsen (f. 1964) er Danmarks "Monsieur Bourgogne", og hans firma, Theis Vine, må betragtes som en af markedslederne, når det gælder vine fra de klassiske appellationer i Bourgogne.
Uddannet i aluminiumsbranchen i Tyskland kom han sent ind i vinbranchen. Skiftet til vinens verden skete, da han flyttede fra København til Fyn og opdagede, at den berømte forretning "Vinkælderen" i Assens var til salg. Den købte han.
I begyndelsen var det tanken, at det skulle være en hobbyvirksomhed, men John Krøigaard-Larsen blev grebet af vin og fandt hurtigt ud af, at det skulle være hans fremtidige levevej. Hermed var Theis Vine grundlagt - opkaldt efter familiens hund, Theis.
I dag beskæftiger virksomheden 28 medarbejdere og arbejder med vine fra overalt i verden. Bourgogne og Frankrig er dog stadig heart and soul hos Theis Vine. Firmaet har således agenturer på en lang række eksklusive vinslotte og domæner.
Firmaet arbejder fortrinsvis med gastronomi-restauranter, både i Danmark og på eksportmarkederne, men også erhvervsvirksomheder og privatpersoner har fundet vej til Theis Vine.
I marts 2001 købte Theis Vine firmaet "La Maison de Provence" og sikrede sig dermed nogle af de væsentligste agenturer i Provence. Efterfølgende blev F. Wang Vine samt Chris Wine opkøbt af Theis Vine.
- Det vigtigste for mig, siger John Krøigaard-Larsen, - er, at vi konstant bibeholder vores position som dygtige udbydere af vin fra specielt Bourgogne. Og det skal ikke bare være de store navne, men også morgendagens talenter. For at sikre dette er det nødvendigt konstant at være tilstede dernede. Så henved to måneder om året er jeg i Bourgogne.
John Krøigaard-Larsen er far til Mads, Niels og Jonathan. I den sparsomme fritid studeres vin og dyrkes F1 samt golf.
Adresse: John Krøigaard-Larsen, Theis Vine, Charlottenlund Stationsplads 7, 2920 Charlottenlund, tlf.: 62 66 11 20, mob: 40119760, e-mail: john@theis-vine.dk, www.theis-vine.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvad betyder o.w.c.?

Karin Madsen har i et katalog over en vinauktion flere steder set bogstaverne o.w.c. – Hvad betyder de? spørger hun.

o.w.c. eller OWC er en forkortelse for "original wooden case". Vinen er med andre ord stadig emballeret i den trækasse, den oprindelig blev leveret i fra slottet.
Kostbare vine sælges ofte i trækasser, der er lavet af tynde, ret grove fyrretræsbrædder og med et stort og flot logo brændt ind i et af endestykkerne.
Kasserne er sømmet til, så man må åbne dem med en hammer og en kraftig skruetrækker, hvorved træet i låget som oftest splintres.
Endestykket er imidlertid lavet af tykkere træ og er nemt at redde – så man fx kan bruge en samling endestykker til dekorering af væggen i en vinkælder. Se blot hvordan på billedet ovenfor.
I auktionskredse betragter man vine i originale kasser som mere værdifulde end samme vine uden kasser.



Ugens vinøse billede

Erik Bruun har sendt os dette smukke billede fra det nordlige Portugal. Det er taget for nogle år siden på en sejltur på Douro-floden og med kameraet rettet op mod portvinshuset Cockburns Quinta Dos Canais. Den sejltur var ifølge Erik Bruun i særklasse. Douro-flodens stejle skrænter med de mange smalle terrasser var et betagende syn.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-691
Billede 569-594Billede 595-621


691 Hos det chilenske vinhus Viu Manent forenes vinsmagning og hestevognstur. (foto © Justino’s Madeira).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Hoya del Carmen, Macabeo, Manchuela DO, Spanien, lav alkohol (13%)

54,95 kr., SPS Wine

En rigtig dejlig økologisk og vegansk hvidvin. Der er mirabiller og modne abrikoser i duften, mens smagen er tør, fyldig og med aromatiske frugtnoter. 55 kr. er meget rimeligt for så god en vin. Drik den til stegt laks eller kylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mirabile, Conti Morini, Pinot Grigio, Rubicone IGP, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

85 kr. for en vin af denne høje er et rent kup. Så køb 6 flasker til 69 kr. De skal nok blive nydt af familie og venner i sommerens løb. Der er søde mandler og strejf af papaya i duften, mens den meget aromatiske smag byder på moden melon, gule blommer, syltede citroner og strejf af honning. Vinen er velegnet som ledsager til både fede fisk og kylling - men den er bestemt også en nydelse afkølet, præcis som den er.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ibis, Italien, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. juli: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En del af vinen i denne hvidvin er modnet i fade, mens resten har ligget på sit bundfald i ståltanke. Resultatet er en ualmindelig velkomponeret og dejlig vin, hvor smagepanelet fandt superlativerne frem - især når kvalitet blev holdt op imod en meget menneskevenlig normalpris. Der er mango i duften, mens melon og modne citrusfrugter præger den liflige og fyldige smag, som holder længe i munden. Vinen er perfekt som apéritif eller til en ikke for krydret kyllingeret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wien. 1, R&A Pfaffl, Østrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 100 kr., Skjold Burne

En hvidvin, der bjergtager én fra første færd. Der er både mineralske noter og eksotiske frugter i duften, mens smagen er fyldig, tør - og dog med en lille frugtsødme - noter af papaya, god struktur og med en lang, kompleks eftersmag, der holder fylden helt til slut. Vinen er lavet på en forening af Riesling, Grüner Veltliner og Pinot Blanc. Nyd den godt afkølet, som den er, eller til dampede muslinger. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monsieur Paradis, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

39,95 kr., Coop 365

En liflig og let rosévin på Grenache og Cinasault. I smagen er der god fylde, fine noter af modne jordbær og både bærsødme og tørhed i de rette mængder. Det er en enkel rosévin, men også en vin, som mange vil kunne lide - og en vin til en ualmindelig lav pris i forhold til den gode kvalitet, hvilket indkasserer den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Santa Rita, Viña Santa Rita, Valle Central, Chile, 2021, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., Amka henviser til nærmeste forhandler, Amka

En udmærket og meget lys rosévin uden skarpe kanter i duft og smag og med en god frugtfylde. Lige til et afkølet glas uden for tid og sted. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Rudolf Müller, Dornfelder, Pfalz, Tyskland, 2021, lav alkohol (11%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. juli: 39 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Den blå Dornfelder er en af de mest udbredte druer i Tyskland. Det er en udmærket rosé med duft af modne jordbær og en fyldig bærsmag i den lidt søde ende af skalaen. Drik vinen godt afkølet som hyggevin på terrassen eller til en frisk bærdessert. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Rosé Attitude, Grenache, Castillien IGP, Spanien, 2021, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En vegansk og rigtig dejlig rosé med duft af friske jordbær og med en fyldig og blød smag af moden bærmost med en pikant lille sødme. I den lange eftersmag spiller jordbær igen hovedrollen. En perfekt velkomstdrink, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lili Rosé, Méditerranée IGP, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

80 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rosévin, der befinder sig i en fin buttet flaske, er snarere sart fersken end lyserrød. Duften har milde noter af friske jordbær og rabarber, og smagen er fyldig, kompleks og fuld af frisk bærmost. Det er en både elegant og delikat vin, der bestemt er sine 80 kr. ved 6 flasker værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Skærsøgaard Rosé, Regional vin fra Jylland BGB, Danmark, 2021, lav alkohol (11,5%)

Denne rosévin hænger rigtig godt sammen. I både duften og den fyldige, saftige smag er der fine noter af hindbær og rabarber, som fortsætter ud i den lange eftersmag. Det er en rigtig sommervin af bedste kvalitet. Nyd den, som den er, godt afkølet eller til en frisk madsalat. Godt gået Danmark - og Skærsøgaard.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Latido, Garnacha, Navarra DOC, Spanien, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En rigtig dejlig rødvin til en meget rimelig pris ved 6 flasker. Der er blus under de krydrede noter i duften og især under smagen, hvor der hele tiden afsløres nye facetter - rosmarin, salvie, hvid peber... Men også den gode frugt spiller en vigtig rolle og giver et frisk modspil til de krydede noter. En fin lille syre til slut sætter prikken over i'et.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

M&F, Marie & Francois Geraud, Vin de France, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Her er saft og kraft, krydderier, svampe, kirsebær, lakrids og en god syre i smagen af denne glimrende økologiske rødvin. Med sin syre vil vinen være perfekt til sommerens lidt fede grillretter. Prisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf Spätburgunder Trocken, Weingut Landgraf, Spätburgunder, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 30. juni til 13. juli: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Duften af denne økologiske rødvin er typisk Pinot Noir med dens fine noter af blåbær. I den saftige smag er der milde noter af røde bær samt rødt oksekød. Det er en udmærket vin til tilbudsprisen ved 2 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Caterina Zardini, Valpolicella Classico Superiore DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

115 kr., Køge Vinhandel

Der er stald, skovbund og strejf af røg over duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er overraskende intens, kraftigt krydret, med fin frugt under de krydrede noter og med et godt tannibid. En vin, der kræver lidt kraftig kost som ledsager.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Farmer's Block, Van der Walt, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2020, middel alkohol (14%)

120 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 80 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Her er vi helt oppe at ringe, for dette er en ualmindelig dejlig rødvin i forhold til normalprisen ved 120 kr. Den er fremstillet på Sydafrikas blå nationaldrue, Pinotage, og den er modnet i fem måneder på fransk eg. Der er modne mørke krisebær, kaffe og vanille i duften, mens smagen er fyldig, silkeblød, med god frugt og fine krydrede noter med strejf af kanel i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2021, lav alkohol (13%)

170 kr., på tilbud indtil 28. august: 125 kr., Skjold Burne

En helt igennem dejlig Pinot-rødvin med herbale noter i duften og med en fyldig, intens og samtidig saftig smag af blåbær og lidt hyldebær. Nyd vinen let afkølet, som den er, eller til lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ritme, Ritme Celler, Priorat DOC, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

220 kr., 150 kr. ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin

Denne rødvin er Priorat i topklasse. Den har en forførende duft af kandiserede violer og syltede blommer og en fint krydret smag med tilpas frugtsødme og afrundede tanniner efter 10 måneder på franske fade. Vinen kan sagtens bære de 220 kr. - så køb 6 flasker til 150 kr. stykket, gem nogle, og nyd nogle til vildtkød, en særlig lækker kalvesteg eller til cremede oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen