Ved sådanne stande kunne cykelrytterne under det første Tour de France i 1903 få sig lidt mad og drikke.
Vin til cykelrytterne
Tour de France venter lige om hjørnet – og det endda med etapestart i Danmark!
I dag drikker cykelrytterne sodavand og vitamindrikke undervejs, men sådan har det ikke altid været i løbets 119 år lange historie. Indtil 1960 drak rytterne både rødvin, hvidvin, mousserende vin og øl undervejs.
Anden gang, der blev afholdt Tour de France, drak vinderen, Henri Cornet, champagne samt 11 liter varm chokolade, mens han trampede i pedalerne.
I dag er det forbudt, men dengang kunne cykelrytterne stoppe langs vejsiden og få tanket op med mad og drikke af deres hjælpere. I 1910 var der fx en rytter med pengepungen i orden, som fik sin butler til at arrangere en hel picnic langs vejen. Og under løbet i 1935 tog næsten hele feltet en pause midtvejs for at drikke vin og øl med de lokale.
Et sørgeligt syn mødte familien Lecave, da den efter hagluvejret gik ud i sine vinmarker i Avignon. Fogo: Nelly Lacave.
Fra hagl til hedebølge
2022 har indtil videre vist sig fra sin barske side, når det gælder vejrliget i Frankrig, og mange af landets vinproducenter er med rette bekymrede for den kommende druehøst.
Først slog hård frost til i starten af april, og, som vi nævnte
i uge 24, blev store dele af landet d. 19. juni - og igen d. 22 juni - ramt af ødelæggende hagluvejr. Det gik blandt andet ud over Bordeaux, Bergerac, Gascogne, Loire, Savoyen, Roussillon og Armagnac - og senest over Bourgogne og Beaujolais.
De franske vinhuse er nu ved at gøre skaderne op. Et af dem er Domaine de Jouatmaou i Armagnac, som ejes af familien Lacave. Ifølge Wine-Searcher mistede familien 50% af den kommende høst til frosten – og de resterende 50% til hagluvejret. Det grønne løv og de spæde drueklaser ligger sørgeligt på jorden, revet af vinstokkene af hagl på størrelse med golfkugler.
Også Bergerac blev særdeles hårdt ramt af uvejret. Efter frost-angrebet var op mod 40% af distriktets vinstokke beskadiget. De var dog så nogenlunde kommet sig, men så kom haglene og bombarderede vinmarkerne. Som om det ikke var nok, så indtog en hedebølge Frankrig for en uges tid siden.
Forbud mod festivaler
Som man har kunnet følge i medierne, smeltede store dele Frankrig i sidste uge med temperaturer på op mod 40 grader i dagtimerne. Heldigvis lader det til, at lidt køligere vejr igen har indtaget landet, og der er da heller ikke rapporteret om skader i vinmarkerne på grund af hedebølgen.
Den ekstreme varme og tørke, der indtraf ualmindeligt tidligt på året, medførte en øget fare for ildebrande, hvilket fik myndighederne i store dele af Frankrig til at være i højeste alarmberedskab.
I Bordeaux indførte man også forbud mod alle festivaler og andre offentlige begivenheder udendørs, hvor mange mennesker er forsamlet – simpelt hen af frygt for, at folk blev dårlige og dejsede om. Forbuddet gjaldt også større indendørs komsammener i lokaler uden aircondition.
En af de vinøse festivaler, der blev aflyst, var Sauternes Fête le Vin, som skulle have været afholdt d. 18. juni.
Skandinavere har et godt øje til engelsk vin
Det går forrygende med salget af engelsk vin, og i 2021 slog det alle rekorder. Det viser nye tal fra den britiske Vinproducentforening, WineGB. Sidste år blev der solgt 9,3 millioner flasker engelsk vin, hvilket var en stigning på 31% i forhold til året før – og på hele 69% sammenlignet med 2019.
Hos en af Storbritanniens største vinforretningskæder, Majestic, har man især haft succes med salget af engelsk mousserende vin – her var der en vækst på 58% sidste år i forhold til 2020. I supermarkedskæden Aldi var det frem for alt engelsk rosévin, der fik et ordentligt salgsnøk opefter – nemlig på hele 160%.
Det er da også på det britiske hjemmemarked, langt den største andel (96%) af den vin, briterne fremstiller, bliver afsat.
De sidste 4% udgør således eksporten, og her er Skandinavien ifølge WineGB ved at udvikle sig til et betydeligt eksportmarked. Det er ikke et marked, der er skudt op med ekspresfart, men det er langsomt vokset over de seneste fem års tid.
Oenope i rød og hvid udgave.
Den grænseløse vin
En ny og ganske særlig vin, Oenope, har set dagens lys. Der er tale om ”den grænseløse europæiske vin”, som de tre ophavsmænd og venner Jérome Felici, Francoise Roger og Bruce Roger kalder den, idet vinen er en blanding af vin fra flere europæiske lande. Oenope er kommet på markedet i to udgaver – en rødvin og en hvidvin.
Ideen, som Felice kom på for nogle år siden, var et skabe en vin med et budskab til europæerne – en fælles vin, der skulle markere sammenhold i en tid med udfordringer i form af klimaændringer, Covid-19, globalisering osv. Altså en slags ”Europa-står-sammen” vin.
Ikke alle syntes om ideen
Projektet har fået 30.000 euro (cirka 223.000 kr.) i støtte fra European Cultural Foundation, og til at virkeliggøre ideen slog de tre venner sig sammen med en ønolog fra Bourgogne, Antoine Lardy. Vinene skulle nøje udvælges hos europæiske vinproducenter, der havde et overskudslager af vin, så man ad den vej også hjalp producenterne med at få has på lagrene, før næste druehøst var i hus.
Ideen er jo god og aktuel, men der var dog ifølge Terre de Vin rigtig mange af de producenter, som teamet henvendte sig til, der ikke brød sig om, at deres gode terroir-baserede vin skulle ende i en sådan fælles vin. Så til hvidvinen er det faktisk kun vinproducenter fra to lande, der har bidraget og til rødvinen tre lande.
Frankrig, Spanien og Italien
Hvidvinen består således af Chardonnay fra Mâconnais og Lombardiet samt Riesling fra Trentino-Alto-Adige, mens der til rødvinen er brugt 60% Cabernet Sauvignon fra Rioja samt lige dele Gamay fra Beaujolais og Barbera fra Piemonte. Der er fremstillet cirka 6000 flasker af hver vin, og prisen for en kasse med seks flasker er 85 euro (cirka 630 kr.).
Den yderst begrænsede deltagelse får dog ikke de tre ophavsmænd til at sætte et punktum for projektet. Indtægterne fra denne første årgang 2020 af Oenope vil gå til en ny årgang, hvor man håber, producenter fra endnu flere europæiske lande vil være med på vognen. Man kan læse mere om vinen ved at
klikke her.
Med metalstang, hammer og proptrækker får vores læser nemt den genstridige prop op af flaskehalsen.
Godt tip fra en læser
Erik T. Hansen er vinsamler og har et godt tip, når det gælder ældre propper i gamle vinflasker - eller bare genstridige propper - som kan være svære at få op. Og det tip vil han gerne dele med andre VinAvis-læsere:
- På alle mine flasker, der er mere end 15 år gamle, anvender jeg denne simple metode med 100% succes, når flasken skal åbnes.
- Anbring en metalstang (jeg bruger den oplukker, som ses på billedet) på proppen, efter at kapslen er fjernet, og bank sagte med hammeren, indtil proppen er trykket 2 mm ned i flaskehalsen.
- Brug dernæst en proptrækker med stor spindel og voila!! Keine hexerei nur behändichkeit.
Fra en tur til Douro-dalen, som VinAvisen deltog i.
VinAvisens 46 postkortserier
Gennem årene har VinAvisen rejst i alverdens vinlande og -distrikter - lige fra Bourgogne og Spanien til Cypern og Californien. Det har indtil videre resulteret i hele 46 postkortserier med tekster og ledsagende billeder, som vi selv har taget. Måske kan man finde lidt inspiration til en vinøs sommerrejse...
Ved at
klikke her kan man se listen over destinationerne og herfra klikke sig videre ind til de enkelte serier.
Man kan fx komme med ned i labyrinten af vinkældre under byen Aranda de Duero i
Ribera del Duero, besøge vinens vugge,
Georgien, eller det berømte chilenske rødvinsdistrikt
Colchagua, få et grundigt indblik i fremstillingen af
sherry eller komme indenfor hos vingårdene i det charmerende
Alsace. Der er også en smagsprøve på verdens største vinmesse,
Prowein.
Det gamle kloster, som ejerne af vinhuset har omdannet til et luksushotel.
Spanien får sin 23. Vino de Pago
Den højeste klassifikation, et spansk vinhus kan opnå, er Vino de Pago, som svarer til franskmændenes Grand Cru. Vino de Pago blev indført i 2003, og for at komme i betragtning til klassifikationen skal et vinhus opfylde en lang række kvalitetskrav i forbindelse med dyrkning, høstudbytte og vinfremstilling. Desuden skal terroiret være helt specielt.
I alt har 23 vinhuse nu fået tildelt en Vino de Pago – senest Abadía Retuerta, der fik godkendt sin ansøgning hos EU d. 31. maj i år.
Abadía Retuerta ligger i Duero-dalen lige uden for appellationen Ribera del Duero – hvilket betyder, at vinhuset tilhører den ikke helt så ”fine” appellation Vino de la Tierra de Castilla y León IGP – en appellation, der er lige så stor som Spaniens naboland, Portugal.
Et gammelt kloster
I sin ansøgning om en Vino de Pago slog Abadía Retuerta blandt andet på sit særegne klima, der er køligere end i de omkringliggende vinområder. Årsagen er, at vinhuset og dets marker ligger 850 meter over havet og i nærheden af et stort, gammelt skovareal.
Det medfører igen, at vinhuset – ud over Spaniens store blå drue, Tempranillo – også dyrker større områder med Cabernet Sauvignon og Syrah.
Tilbage i 1100-tallet var Abadía Retuerta et kloster, hvor munkene fremstillede vin. Siden de nuværende ejere købte klostret i 1988, har de restaureret det og indrettet det til et luksushotel.
Spisevognen i Napa Wine Train.
Tag på vintur med Napas vintog
Hvis sommerferien går til Napa Valley, kan man fx lade Napa Wine Train bringe én rundt til nogle af de førende vinhuse i området.
Toget består af en række gamle restaurerede vogne skabt til førsteklassespassagerer hos Northern Pacific Railway i 1915.
Napa Wine Train har eksisteret i 27 år og byder på flere forskellige udflugter, hvor man spiser ombord på toget og besøger et eller flere vinhuse. Man kan fx komme på en tur (645 dollars svarende til 4560 kr.), hvor man besøger to historiske vinhuse, Napas ældste vinproducent, Charles Krug, og V. Sattui, der blev grundlagt i 1885.
Vinsmagninger og mad om bord
Turen varer i alt seks timer, hvor man ud over en fireretters menu på toget får en guidetur og efterfølgende smagning i vinhusene.
Hvis man ikke kan afsætte så lang tid, er der også en to timers tur (420 dollars svarende til 3000 kr.), hvor man besøger og smager vin hos Grgich Hills Estate, hvis grundlægger,
Miljenko Grgich, om nogen har været med til at sætte både Napa Valley og resten af Californien på det vinøse verdenskort.
Man kan dog godt opgive at komme med på turene, hvis man er under 21 år – sådan er alkoholloven i USA.
Man kan læse mere om toget og oplevelserne - og bestille billetter - ved at
klikke her.
Foto: Wikipedia/Lexlex.
Kom salt i rødvinen
Whiskykendere ved, at to dråber vand i glasset med whisky nogle gange er en fordel for smagen.
På samme måde foreslår den amerikanske kogebogsforfatter Nathan Myhrvold, at man kommer en knivspids salt i sin rødvin. Det vil straks give vinen en blødhed og en større smagsmæssig balance.
Myhrvold er geofysiker og matematiker og tidligere ansat som chefstrateg hos Microsoft. I dag er han en anerkendt kogebogsforfatter. Første gang, han kom salt i vinen, var efter sigende under en vinsmagning med den californiske vinproducent Gina Gallo, der roste de krydrede noter i en Cabernet Sauvignon. Det fik Myhrvold til at sige, at han da godt kunne give rødvinen lidt mere krydderi - hvorpå han kom en anelse salt i den. Man kan ligefrem forestille sig de forundrede miner rundt om bordet …
Men som Myrhvold udtrykker det, så er det jo ikke anderledes, end når en kok krydrer maden med salt - det ændrer også smagen markant og til det bedre.
Jørgen Mønster Pedersen er død
En af Danmarks dygtige og vidende vinskribenter, Jørgen Mønster Pedersen, er død. Han var oprindelig uddannet cand.mag i fransk, men det blev passionen for fransk vin, der vandt, og sammen med vennen Søren Kieffer Olsen slog han i 1979 dørene op for vinfirmaet Vinrosen, en specialforretning med vægt på Bourgogne-vin.
Derfra gik det slag i slag med den vinøse karriere. Jørgen Mønster Pedersen blev vinanmelder for Politiken, arrangerede vinrejser og afholdt vinforedrag og skrev utallige vinartikler og bøger om vin og spiritus.
Han fik gennem sit lange liv med vin stor betydning for danskernes vininteresse og for den danske vinbranche som helhed.
Antarctic Nail Ale, der blev solgt for det, der svarer til cirka 13.000 kr.
Øl går vin i bedene
Der findes sjældne kult-vine, der både i nyere og ældre årgange sælges til rekordhøje beløb på auktioner. Men at ølflasker kan sælges for gigantiske priser, er det nok de færreste, der forestiller sig.
Men det kan de – ølverdenen har også sin Romanée-Conti og Château Latour. Dog indbringer flaskerne ikke helt så høje priser som de kostbare vine.
Den øl, der regnes for verdens dyreste, er Loerik 1998 fra det belgiske bryggeri Cantillon. På en auktion i 2014 hos det internationale auktionshus Skinner Auction nåede hammerslaget for en enkelt flaske op på det, der svarer til cirka 18.200 kr.
Brygget på is fra Antarktis
Men Antarctic Nail Ale fra det australske mikrobryggeri Nail Brewing i Perth følger godt med – her lød hammerslaget på en auktion på det, der svarer til cirka 13.000 kr. Der blev i 2010 kun brygget 30 flasker, og vandet til brygningen bestod af en klump smeltet is fra Antarktis. Klumpen blev hentet i helikopter og fløjet til Tasmanien, hvor den blev smeltet for dernæst at blive fløjet til bryggeriet i Perth.
Nail Brewning kunne selvfølgelig have fundet noget godt vand lige om hjørnet – nemlig det vand, som bryggeriet normalt bruger til sit bryg. Men isen fra Antarktis giver noget af det reneste (og garanteret ældste) vand, der findes, og nu var det jo en luksusøl, der skulle kreeres.
Til de kostbare sjældenheder hører også End of History, en belgisk ale med hele 55% alkohol fra det skotske bryggeri BrewDog. Der er kun fremstillet elleve flasker af brygget, ligeledes i 2010, og prisen, dengang brygget kom på markedet, var cirka 6000 kr. for en flaske med 33 cl.
Sådan ser det ud, når der fyldes vin på bag-in-box hos Globus Wine.
Danmarks største vinfirma solgt
Globus Wine er Danmarks største vinfirma – altså ikke, når det gælder detailsalg direkte til forbrugerne. Firmaet, der blev grundlagt i 2006 af Henning Andersen og Uwe Pedersen, har egne vinmærker, som det sælger engros til importører, samt tapperifaciliteter til flasker og bag-in-box i Køge til 102 millioner liter vin årligt. Globus Wine har 100 ansatte, og i 2021 lød firmaets nettoomsætning på tæt ved 550 mio. kr.
Nu har ejerne af firmaet meddelt, at Globus Wine er solgt til den finske vin- og spiritusleverandør Anora, som har i alt 1100 ansatte i Nordeuropa, Frankrig og Tyskland.
Anora er selv resultatet af en fusion med et andet firma, Arcus, i 2021.
Ved at
klikke her kan man i øvrigt se en fin lille film, der viser, hvordan man hos Globus Wine fylder vin på bag-in-box.
Svævende drinksglas
Man er jo vant til, at ens glas med whisky er placeret sikkert på bordet, når man ikke drikker af det. Men den tradition gør glasserien Levitating Cup fra firmaet Levitating X op med.
Glassene svæver simpelt hen i vægtløs tilstand over en metalbase ved hjælp af et særligt system af magneter. Og man kan uden problemer skænke i glassene, mens de svæver.
Det er den canadiske ingeniør Joel Paglione, der har opfundet det svævende glas, som er målrettet såvel private som barer og restauranter.
Serien omfatter glas til både cocktails, whisky, øl og kaffe, og prisen for et glas er 220 dollars (cirka 1555 kr.) plus forsendelse til Danmark, så man betaler altså en pæn sjat penge for den "mirakuløse effekt".
Ud over svævende tilbyder firmaet også flere andre svævende genstande – fx tallerkener, urtepotter med planter og en hovedpude. Man kan læse mere på firmaets
hjemmeside, hvor man også kan købe glassene og alle de andre flyvske sager.
Nogle af de bjergede flasker fra skibsvraget. De buttede har indeholdt Bénédictine likør og de høje slanke cognac. Som man kan se, er dem på billedet stadig fyldt med cognac.
Cognacflasker i 77 meters dybde
I 1916 sejlede dampskibet S/S Kyros afsted fra Frankrig med Rusland som destination. Om bord var der blandt andet cognac og likør, og bestilleren var den russiske zar og hans hof.
Men de mange flasker nåede aldrig at blive skænket i krystalglassene ved hoffets veldækkede bordet. Skibet sejlede under første verdenskrig, og da det nåede til Østersøen, blev det skudt i sænk af en tysk ubåd.
Siden da har skibsvraget ligget på havets bund i 77 meters dybde, indtil et hold dykkere opdagede det, og begyndte at bjerge dets last.
Hele 600 cognacflasker – nogle af dem stadig i fine trææsker – samt 15 kasser med Bénédictine likør blev bjerget, og det foregik en flaske, æske eller kasse ad gangen. Andre metoder ville have været for hårdhændede.
Svært at bjerge
Det har taget et par år at bjerge samtlige flasker, da vraget var dækket af fiskenet, og sigtbarheden i det mørke og mudrede vand nærmest var lig nul.
De fleste af flaskerne er tomme – det store pres fra havvandet ovenover har med årene trykket korkpropperne ned i flaskehalsene, hvorved indholdet er gået tabt.
Nogle af cognacflaskerne – dem, hvor indholdet går helt op til proppen – er stadig fyldte med den mere end 100 år gamle men bestemt drikkelige cognac.
På kapsler, propper og trææsker var cognachusets navn, De Hartmann Cognac, stadig synligt. Og huset, der blev grundlagt i 1887 af en norsk familie, der immigrerede til Frankrig, eksisterer stadig.
Genfyldt med gammel cognac
Nu har Cognac De Hartmann, som huset hedder i dag, fået leveret 300 af de tomme flasker. Dem har de renset og fyldt med cognac grande champagne fra starten af 1900-tallet – altså fra nogenlunde den samme periode som det originale indhold. Denne cognac har ligget på fade hos cognachuset i adskillige år, hvorefter den blev tappet og siden opbevaret på 25 liters glasflasker.
Cognac De Hartmann har også fremstillet fine æsker magen til dem, de gamle flasker oprindelig blev sendt afsted i. Målet er nu at sælge de 300 flasker til en stykpris på 9000 euro (cirka 67.000 kr.).
Man kan læse mere om projektet på cognachusets
hjemmeside. Og hvis man er interesseret i at erhverve en af flaskerne, kan man udfylde en formular, hvorefter cognachuset vender tilbage.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
John Krøigaard-Larsen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
John Krøigaard-Larsen (f. 1964) er Danmarks "Monsieur Bourgogne", og hans firma, Theis Vine, må betragtes som en af markedslederne, når det gælder vine fra de klassiske appellationer i Bourgogne.
Uddannet i aluminiumsbranchen i Tyskland kom han sent ind i vinbranchen. Skiftet til vinens verden skete, da han flyttede fra København til Fyn og opdagede, at den berømte forretning "Vinkælderen" i Assens var til salg. Den købte han.
I begyndelsen var det tanken, at det skulle være en hobbyvirksomhed, men John Krøigaard-Larsen blev grebet af vin og fandt hurtigt ud af, at det skulle være hans fremtidige levevej. Hermed var Theis Vine grundlagt - opkaldt efter familiens hund, Theis.
I dag beskæftiger virksomheden 28 medarbejdere og arbejder med vine fra overalt i verden. Bourgogne og Frankrig er dog stadig heart and soul hos Theis Vine. Firmaet har således agenturer på en lang række eksklusive vinslotte og domæner.
Firmaet arbejder fortrinsvis med gastronomi-restauranter, både i Danmark og på eksportmarkederne, men også erhvervsvirksomheder og privatpersoner har fundet vej til Theis Vine.
I marts 2001 købte Theis Vine firmaet "La Maison de Provence" og sikrede sig dermed nogle af de væsentligste agenturer i Provence. Efterfølgende blev F. Wang Vine samt Chris Wine opkøbt af Theis Vine.
- Det vigtigste for mig, siger John Krøigaard-Larsen, - er, at vi konstant bibeholder vores position som dygtige udbydere af vin fra specielt Bourgogne. Og det skal ikke bare være de store navne, men også morgendagens talenter. For at sikre dette er det nødvendigt konstant at være tilstede dernede. Så henved to måneder om året er jeg i Bourgogne.
John Krøigaard-Larsen er far til Mads, Niels og Jonathan. I den sparsomme fritid studeres vin og dyrkes F1 samt golf.
Adresse: John Krøigaard-Larsen, Theis Vine, Charlottenlund Stationsplads 7, 2920 Charlottenlund, tlf.: 62 66 11 20, mob: 40119760, e-mail:
john@theis-vine.dk,
www.theis-vine.dk.
Hvad betyder o.w.c.?
Karin Madsen har i et katalog over en vinauktion flere steder set bogstaverne o.w.c. – Hvad betyder de? spørger hun.
o.w.c. eller OWC er en forkortelse for "original wooden case". Vinen er med andre ord stadig emballeret i den trækasse, den oprindelig blev leveret i fra slottet.
Kostbare vine sælges ofte i trækasser, der er lavet af tynde, ret grove fyrretræsbrædder og med et stort og flot logo brændt ind i et af endestykkerne.
Kasserne er sømmet til, så man må åbne dem med en hammer og en kraftig skruetrækker, hvorved træet i låget som oftest splintres.
Endestykket er imidlertid lavet af tykkere træ og er nemt at redde – så man fx kan bruge en samling endestykker til dekorering af væggen i en vinkælder. Se blot hvordan på billedet ovenfor.
I auktionskredse betragter man vine i originale kasser som mere værdifulde end samme vine uden kasser.
Ugens vinøse billede
Erik Bruun har sendt os dette smukke billede fra det nordlige Portugal. Det er taget for nogle år siden på en sejltur på Douro-floden og med kameraet rettet op mod portvinshuset Cockburns Quinta Dos Canais. Den sejltur var ifølge Erik Bruun i særklasse. Douro-flodens stejle skrænter med de mange smalle terrasser var et betagende syn.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
691 Hos det chilenske vinhus Viu Manent forenes vinsmagning og hestevognstur. (foto © Justino’s Madeira).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen