Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 2022



Vinproducenten Iliana Malihin kunne kun se til, da hendes vinstokke blev fortæret af ilden. Foto: Iliana Malihin.

150 år gamle vinmarker brændt

Da vinlusen, Phylloxera vastatrix, hærgede i slutningen af 1800-tallet, var de europæiske vinmarker nær udryddelse.

Nogle vinmarker overlevede, og de er som regel højt skattede af deres ejere, da vinstokkene vokser på egne rødder (se kapitel 4 i VinAvisens bog ”Vin for begyndere” ).
Det er altid trist, når disse meget gamle vinmarker forsvinder - og det er netop det, der for nylig skete på Kreta for vinproducenterne i området omkring landsbyen Melampes. En større naturbrand var ude af kontrol, og 141 hektar af de 150 år gamle vinmarker blev flammernes bytte.
Ud over, at det er trist, at så gamle marker går til grunde, er det også et økonomisk tab for ejerne. Men i Melampes hjælper man hinanden. De ikke berørte vinproducenter har straks etableret en fond, der skal rejse penge til de ramte kolleger. Der bliver ligeledes afholdt en velgørenhedsauktion, hvor producenterne sætter vin-rariteter, som de har gemt i deres kældre, til salg.



I begrundelsen for Salling Rooftops førsteplads fremhæves - ud over udsigten - blandt andet den tilhørende have. Foto: Big 7 Travel.

Dansk bar er Europas bedste

Det kan godt være, at baren Salling Rooftop i Aarhus får ekstra travlt i den kommende tid. Det internationale rejsemedie Big 7 Travel, som har udgivet adskillige rejseguider, har nemlig kåret baren til den bedste tagterrassebar – ikke kun i Danmark, men i hele Europa.
Baren indtager således en flot førsteplads på listen ”The 50 Best Rooftop Bars in Europe”. Listen med beskrivelser og billeder kan ses ved at klikke her, og den byder på både spændende og hyggelige barer, hvoraf nogle overgår hinanden, når det gælder en formidabel udsigt. Flere af barerne fungerer også som restauranter.

Tre danske barer på listen


Kriterierne for at komme med på listen er blandt andet atmosfære og service, beliggenhed, sammenhæng mellem pris og kvalitet og selvfølgelig udsigt. Dommerpanelet har også taget gæsters anmeldelser på de sociale medier med i betragtning.
Der er faktisk flere danske barer med på listen. På en 44. plads finder man Illum Rooftop i København og på 19. pladsen Restaurant Silo i Nordhavn.
Det er en rigtig god idé med en sådan liste - netop tagterrasse-barer er jo af gode grunde ikke de barer, man først lægger mærke til - og dermed besøger - når man rejser rundt i Europa.

Postkort fra Vinho Verde

I sidste uge startede vi vores serie af postkort fra en tur til Vinho Verde i Nordportugal, hvor vi blandt andet besøgte vin-oplevelses hotellet Monverde. Og her bliver vi lidt endnu, når vi nedenfor skal fremstille vores egen hvidvin.


Skilte på mini-tankene viser, hvilke druer vinene er lavet på.

Postkort nr. 5 fra Vinho Verde:
Lav din egen vin

En stor del af de hvidvine, der fremstilles i Vinho Verde, er blandings-vine, og hos Monverde Wine Experience Hotel kan man ved at betale 40 euro (cirka 300 kr.) få mulighed for at blande sin egen hvidvin på appellationens mest anvendte grønne druer, Alvarinho, Avesso, Azal, Arinto, Loureiro og Trajadura.
Det er både sjovt og en rigtig god måde at få et nærmere kendskab til druerne på. Og så løftes bare en flig af sløret for det store arbejde og de mange overvejelser, vinmagerne har, når de arbejder med blandings-vine.
Vinene på de forskellige druer befinder sig i hver sin minitank, som man kan tappe fra. Først blev vi bedt om at smage på de enkelte vine, mens vores lærermester fortalte om druerne og deres særlige karakter og bidrag i en blandings-vin.


Mine gode kolleger, Nana Wad og Thomas Brieghel, går alvorligt til værks med at tappe vin i reagensglassene.

Postkort nr. 6 fra Vinho Verde:
Der tappes, smages og blandes

Der blev tappet og smagt – ikke bare én gang men flere gange. Nu var det alvor for os i alt tre ”vinmager-aspiranter”. Skulle vinen have 10% mere af Alvarinho-druens fylde og fine noter af tropisk frugt? Eller hvad med at give den en anelse af Loureiros krydrede smag og store syre? Med vinsjatter i glassene og et reagensglas ved hånden lagde vi os hver især fast på det endelige blandingsforhold.
Vi var blevet bedt om højst at bruge tre forskellige druer til vores vin, og mængden af den færdige vin skulle være på 75 cl svarende til en almindelig flaske. VinAvisens udsendte endte efter adskillige overvejelser og matematiske hovedbrud på en forening af 60% Alvarino og 20% af henholdsvis Trajadura og Arinta – og var faktisk godt tilfreds med resultatet :). Men nu var udgangspunktet også vinproducenten Quinta da Lixas gode hvidvine, så helt galt kunne det jo ikke gå...
Vores vine blev dernæst hældt på flasker, som vi selv forsynede med propper og kapsler og ”hjemmelavede” etiketter. Og selvfølgelig får man vinen med hjem. (Fortsættes nedenfor...).


Den samme hvidvin på Alvarinho fra vinstokke på henholdsvis granit og skifer. Granit-vinen havde friskere og mere frugtrige noter, mens skifer-vinen var langt mere kompleks, cremet og fint krydret.

Postkort nr. 7 fra Vinho Verde:
Fra de enkle med sødme til top-vine

Med en årlig produktion på 21 millioner flasker vin er Quinta da Aveleda i Penafiel et af Vinho Verdes helt store vinhuse – og appellationens største eksportør. Også herhjemme forhandles to af vinene, en hvidvin og en rosé, hos Føtex. Dem startede vi med at smage under besøget hos vinhuset – de var begge enkle, lette og med en vis sødme.
Bagefter kom der kræs i glassene i form af tørre og langt mere komplekse kvalitets-vine. Det var, som vi fik at vide, først for tre år siden, Aveleda var begyndt at fremstille den slags vine. Og sådan er det hos flere af vinhusene i Vinho Verde - de store sællerter i ind- og udland har længe været disse lidt enkle basis-vine.
Men der er et støt stigende antal rigtig gode kvalitets-vine, og heldigvis finder stadig flere af dem vej til det internationale marked. Appellationens producenter vil rigtig gerne gøre op med forestillingen om, at Vinho Verdes hvidvine udelukkende er billige vine med sødme.
Hos Aveleda smagte vi to udgaver af en hvidvin på Alvarinho årgang 2020. Den eneste forskel var, at vinstokkene var dyrket på henholdsvis skifer og granit. Her fik man virkelig indtryk af, hvor stor betydning jordbundsforholdene har for en vins aroma og smag. Det var to dejlige - men vidt forskellige - vine.


Det eucalyptustræ, som ses på fotografiet fra 1913, rejser sig stadig stort og mægtigt i den fantastiske park, som hører til Quinta da Aveleda. Kvinden på billedet til højre er Aveledas marketingdirektør, Maria Ferreira.

Postkort nr. 8 fra Vinho Verde:
Fra politiker til vinproducent

Quinta da Aveleda er ikke bare et stort men også et meget gammelt vinhus, og dets historie begynder for alvor, da Manoel Pedro Guedes arver gården i 1870. Han var en anerkendt politiker inde i Porto, men valgte til sin families store overraskelse at droppe politik til fordel for vindyrkning. Og hans mål var at skabe vin, der kunne vinde international anerkendelse – noget, som dengang var utænkeligt i Vinho Verde.
Men i 1888 nåede han sit mål – Aveledas vine fik en guldmedalje ved den internationale vinudstilling i Berlin og en sølvmedalje ved en udstilling i Paris. Han byggede også en ny vinkælder og øgede dermed kapaciteten fra 30 til 300 fade.
Og så skabte han et parkanlæg på hele 8 hektar, som man kvit og frit kan besøge. Her oplever man Vinho Verdes nærmest eksotiske frodighed i form af flere hundrede år gamle cedertræer og sumpcypresser, palmer og mandshøje bregner, der vokser tæt som i en urskov. 114 forskellige blomsterarter sætter kulør på den grønne overdådighed.
Efter en tur i det grønne kan man fx smage vin eller spise i Aveledas gode restaurant med udsigt over vinmarkerne. Udsigten fra restauranten kan man se på ugens Store Billede længere nede på siden.


Kaffegrums, der tørrer i kasser, så det kan anvendes til andre formål. Foto: Wikipedia/Shanegenziuk.

Kaffegrums mod svampeangreb

Galicien i Nordspanien er landets frodige grønne hjørne. I de tørreste områder falder der i gennemsnit 800 mm regn årligt – og i de vådeste, dem langs Atlanterhavskysten, hele 2200 mm.
Der fremstilles frem for alt hvidvin i Galicien, og de vinstokke, der leverer druerne, dyrkes typisk i et pergola-system eller i højt opbundne espalierer. Herved kommer druerne længst muligt væk fra den fugtige jord, ligesom vinden bedre kan trænge ind mellem drueklaserne og tørre dem.
Alligevel er svampesygdomme som følge af den megen nedbør udbredt, og den gængse måde at bekæmpe sygdommene på er ved at sprøjte med kemiske midler.
Det er selvfølgelig ikke ideelt, og flere vinproducenter forsøger at finde alternative, bæredygtige metoder. En af dem er Javier Peláez, der ejer vinhuset Marqués de Vizhoja. Og det alternative middel, han eksperimenterer med, er kaffegrums.

Samarbejder med kaffeproducent


Der er tale om et treårigt forsøg, og kaffegrumset, som stammer fra økologisk kaffe, får Javier Peláez ifølge Decanter fra den galiciske kaffeproducent Verdadero c.a.f.e. – som igen har indsamlet grumset hos sine kunder, der er cafeer og restauranter.
Hele 900 kg kaffegrums er der foreløbig indsamlet til projektet, og det er nu spredt ud over jorden i 40 hektar af Bodegas Marqués’s vinmarker, hvor der dyrkes Albariño, Loureiro og Trixadura.
Håbet er, at kaffegrumset vil øge vinstokkenes sundhed og dermed også modstandskraft over for angreb. Enhver lidt nørdet haveejer ved, at kaffegrums er perfekt gødning til en lang række planter, og før startskuddet til forsøget hos vinhuset blev kaffegrums-metoden med succes anvendt i en frugtplantage.
Grumset er kun en af tre alternative metoder, som Peláez eksperimenterer med i sine vinmarker i disse år.


Sauvignon Blanc druer årgang 2022 lige før de hældes i vinpressen hos Honig Vineyard & Winery i Napa. Foto: Honig/Instagram.

God kvalitet og mindre mængde i Napa

Så er høsten i Napa Valley gået i gang, og de første druer kom i hus hos Honig Vineyard & Winery d. 1. august – hvilket er den tidligste høststart nogensinde i vinhusets 58 år lange historie.

Andre vinhuse i Napa fulgte lige i hælene, og selv om det berømte californiske distrikt har været ramt af både frost, hagl og tørke i vækstsæsonen, melder flere producenter om druer, der er modnet perfekt – hvilket giver grundlag for en rigtig god årgang vin.
De grønne Sauvignon Blanc druer til hvidvin og mousserende vin er de første, der ankommer til vinerierne, og her meldes der om druer med en frisk syre – hvilket er et absolut ”must”, når det gælder boblevine.
Selv om kvaliteten af druerne er i top, forventes der en noget mindre høstmængde i Napa på grund af det udfordrende vejrlig.

Etiketter vækker forargelse

Da østrigske Dagmar Millesi, som var på ferie i Jesolo nær Venedig, gik ind i et lokalt supermarked, blev hun dybt forarget. I vinafdelingen så hun en hel serie flasker med billeder af Adolf Hitler på etiketterne ledsaget af slogans som ”Sieg Heil”, ”Mein Führer” og ”Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer”.
Millesi gav udtryk for sin forargelse over for en ansat i supermarkedet, men mødte ingen forståelse – kun en bemærkning om, at der var rigtig mange, som var glade for vinene.
Millesi valgte at gå til de lokale medier i Jesolo, og herfra har historien bredt sig i internationalt regi. Og det samme har forargelsen naturligvis!

Fra Napoléon til Stalin


Vinene er fremstillet siden 1995 af Vini Lunardelli, og ifølge ejeren af det italienske vinhus, Alessandro Lunardelli, er de en del af en større serie af ”historiske vine”. Serien omfatter også vine med etiketter af Stalin, Lenin, Che Guevara, Winston Churchill og Napoléon.
Det er ikke første gang, ”Hitler-vinene” er dukket op i handelen – i uge 33 2013 nævnte vi, at de var at finde i et lokalt supermarked i den italienske kystby Rimini. Også her vakte synet vrede hos flere turister – og overraskelse over, at der overhovedet var salg i den slags vine.

Vandt sagen


Vini Lunardelli fik også – i 2011 – et sagsanlæg på halsen men vandt og kunne dermed fortsætte salget af flaskerne med de provokerende etiketter.
I både Tyskland og Østrig er salget af produkter med nazi-relaterede billeder – inklusiv swastika-symbolet – forbudt. Et sådant forbud burde også indføres på italiensk jord.


Det russiske rumskib Soyuz, som havde saken ombord. Foto: Wikipedia/CactiStaccingCrane.

Op i rummet og ned i havets dyb

Det er nærmest blevet lidt af en trend at sende vin og spiritus ud i rummet – selvfølgelig stadig med ret store mellemrum – for at se, hvordan indholdet i flaskerne arter sig, efter at have opholdt sig i vægtløs tilstand i en længere periode.

I 2005 sendte myndighederne i det japanske præfektur Kochi gær til brug for sake-fremstilling ud i rummet. Gæren opholdt sig ti dage ombord på det russiske rumskib Soyuz, vendte tilbage til jorden, og blev dernæst sænket 6200 meter ned i havet. Her har gæren opholdt sig en god rum tid, før den blev hevet op, så Kochi bryggeriforening kunne fremstille sake på den.

Hong Kong, det tredje største marked


I sidste uge blev resultatet med det lange navn ”Tosa Space/deep sea sake” præsenteret i en restaurant i Hong Kong for en udvalgt skare af inviterede sake-kyndige. Og der var ifølge det japanske tv-selskab NHK nogle, som mente, at der var noget helt usædvanligt over saken, når det gjaldt smagen og teksturen.
Om og i så fald hvornår saken vil tilflyde resten af verden, melder historien ikke noget om.
At præsentationen foregik i Hong Kong skyldes den stigende efterspørgsel på den japanske risvin fra indbyggerne i regionen. Faktisk har efterspørgslen været så stor, at Hong Kong i dag er det tredje største eksportmarked for sake efter Kina og USA. Sidste år blev der således solgt sake i regionen for 9,3 milliarder JPY (cirka 507 millioner kr.).


Foto: Institute of Masters of Wine

Vinene til MW-eksamen

Fra d. 26. til 29. juli var 130 Master of Wine studerende oppe til de afsluttende eksaminer på niveau 2. De, der består, kan gå videre til den afsluttende skriftlige forskningsrapport. Og består de også den, kan de kalde sig for Master of Wine og slutte sig til en celeber flok af 498 MW’ere på verdensplan.
Det er den London-baserede skole Institute of Masters of Wine, der står for uddannelsen, og nu har skolen offentliggjort de vine, der indgik i den praktiske opgave på niveau 2. Vinene blev ledsaget af et spørgeskema med spørgsmål til deres oprindelse, druer, fremstillingsmetode, restsukkerniveau osv. Og spørgsmålene var ikke ens for alle vinene.
Nogle af de vine, der blev blindsmagt, har vi listet nedenfor, og ved at klikke her kan man se samtlige vine og ledsagende spørgsmål fra den netop afholdte Master of Wine eksamen.

De 12 ekamens-vine


* Chinon Cuvée Terroir, Charles Joguet, Loire Valley, Frankrig 2019 (13.5%)
* Cabernet Sauvignon, Double Diamond, Schrader Cellars, Oakville, Napa Valley, USA 2018 (14.5%)
* Merlot, Vino de Eyzaguirre, Colchagua Valley, Chile 2019 (13%)
* Château Larrivet Haut-Brion, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrig 2018 (14%)
* Chianti Classico "Brolio", Barone Ricasoli, Toscana, Italien 2017 (13.5%)
* Brunello di Montalcino, Montosoli, Altesino, Toscana, Italien 2015 (14.5%)
* Bourgogne Hautes Côtes de Beaune, Domaine Frédéric Esmonin, Burgundy, Frankrig 2019 (12.5%)
* Clos Vougeot, Domaine Gros Frère & Soeur, Bourgogne, Frankrig 2017 (14%)
* Malbec "Serie A", Zuccardi, Uco Valley, Mendoza, Argentina 2020 (13.9%)
* Malbec Reserve Old Vine, Altocedro, Uco Valley, Mendoza, Argentina 2018 (14.5%)
* Zinfandel, Mother Clone Pedroncelli, Dry Creek Valley, USA 2019 (15.5%)
* Lytton Springs, Ridge Vineyards, Dry Creek Valley, USA 2019 (14.6%)
Bølgende trælofter og maritime billeder pryder den ene af barerne i det nye besøgscenter.

En hyldest til havet

Når man nævner ordet Talisker, er der mange garvede whisky-fans, der ser lyksaglige ud. Den skotske Talisker Single Malt har power, tjære, bolværk og masser af røg. Det er bestemt ikke en ”begynder-whisky”.
Talisker Distillery, der i mere end 150 år har ligget på øen Isle of Skye, ejes af det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo – som har ønsket at øge besøgstallet i destilleriet med et nyt flot besøgscenter.
Centret er netop åbnet, og det ser bestemt spændende ud, og indretningen er kreeret ud fra det slogan, der er forbundet med markedsføringen af Talisker whisky, ”Made by the Sea” (skabt af havet).
Besøgscentret har både en permanent udstilling, to barer, smagerum og en meget stor whisky- og souvenirforretning.
Centret byder på tre forskellige guideture i destilleriet ledsaget af smagninger – og i meget forskellige prislejer. Læs mere ved at klikke her.
Fra den lille film på YouTube.

En sjat rom til baby

Nogle begynder at smage vin tidligere end andre. Men der må jo være en grænse - og især hvis nu det gælder de stærkere varer…
Hvordan ville man fx reagere, hvis man så en nybagt mor komme en sjat rom i sutteflasken med mælk, før hun gav den til babyen? I en lille film på YouTube kan man se adskillige reaktioner - lige fra et misbilligende blik til resolut handling. Filmen er fra serien Just For Laughs.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Serge Hochar.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Serge Hochar. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Serge Hochar (1939-2015) var manden, der satte Libanon på det internationale vinkort. Som ung læste han til ingeniør, men sprang - opmuntret af sin far, Gaston Hochar - fra studiet for at læse ønologi ved universitet i Bordeaux. Og han gjorde det med henblik på at overtage roret hos Chateau Musar - det vinhus, faren havde grundlagt i Bekaa-dalen i Libanon.
Da han vendte hjem i 1959 - kun 19 år gammel - var det med den faste beslutning i bagagen at vise omverdenen, at hans hjemland kunne fremstille vine af top-kvalitet.
Gaston Hochar trak sig tilbage og overlod den daglige ledelse til sønnen, og i de næste mange år arbejdede Serge Hochar ihærdigt på at øge kvaliteten af vinhusets vine - og at fremstille rødvin, der lagde sig tæt op ad vinene fra Bordeaux.
Det første skridt på vejen til berømmelsens tinder blev taget i 1979, hvor rødvinen Chateau Musar årgang 1967 blev præsenteret for et internationalt publikum på den store vinmesse, Bristol Wine Fair, i England. Det skete ved en blindsmagning, hvor vinen blev smuglet ind og smagt sammen med berømte Bordeaux-vine.
Overraskelsen var stor, da man fandt ud af, at vinen stammede fra Libanon, og det endte med, at den af vinkritikere fra hele verden blev udråbt til at være messens helt store fund.
Siden da har denne rødvin vundet utallige priser - og Serge Hochar blev betragtet som en af de mest berømte vinproducenter uden for Europa.
Det har dog ikke altid været lige nemt at fremstille vin på Chateau Musar. Fra 1975 til 1990 var Libanon hærget af borgerkrig, men Serge Hochar og hans bror, Ronald, der også tog aktivt del i det daglige arbejde i vinhuset, ville ikke give op. De kæmpede år efter år for at få høsten i hus, og det lykkedes på nær to årgange.
Det var en farefuld færd at bringe druerne de cirka 40 kilometer fra vinmarkerne i Bekaa-dalen til vineriet i Ghazir. Det foregik ofte med kugler og granater susende om ørerne, og når lasten nåede frem, skulle druerne undertiden renses for granatsplinter, før de kunne presses.
I 1984 blev Serge Hochar udnævnt til "Årets mand" af det britiske vinmagsin Decanter netop på grund at sin vedholdenhed, når det gjaldt vinfremstillingen under borgerkrigen.
Serge Hochar har to sønner, Gaston og Marc, der - ligesom deres far - begyndte at læse til ingeniører. I dag tager førstnævnte sig af vineriet, mens Marc sørger for markedsføringen af vinene.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilken vinmark er verdens højeste?

- Jeg har læst hos jer, at man nogle steder anlægger vinmarkerne stadig højere oppe på grund af klimaændringerne, skriver Kasper Hansen. - Og det har fået mig til at tænke på, hvilken vinmark, der er den højst placerede i verden?
Indtil videre er det en mark i Tibet, der med sin placering i 3563 meters højde er verdens højest anlagte vinmark. Og den har Guinness Book of World Records’s ord for det.
Marken, der er på 67 hektar, ligger i Lhasa og tilhører Rong Shun Biotechnology Development. Den blev anlagt i 2012, og der dyrkes hele elleve forskellige druesorter - heriblandt Vidal, Muscat og den lokale drue Bei Bing Hong, som anvendes til isvin.
Andenpladsen går til en vinmark, der tilhører Bodegas Colomé i Salta i Argentina, og som er plantet i 3111 meters højde.


Ugens vinøse billede

Per Nielsen var for nylig på en uges ferie i Tyskland, hvor han blandt andet var på sejltur på Mosel-floden. Og det var her, han tog dette billede af vinbyen Bernkastel-Kues i Rheinland-Pfalz.
Det er en meget charmerende middelalderby med talrige bindingsværkshuse og en fin historisk markedsplads.

Fotos efterlyses!


Der er sikkert nogle af vores læsere, der har været på sommerferie i et af denne verdens mange vindistrikter. Hvis I har taget nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-698
Billede 569-594Billede 595-621


698 Hos Quinta da Aveleda i Vinho Verde kan man spise med udsigt over vinmarkerne. (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Sandiliano Moscato Rosato, Italien, lav alkohol (6,5%)

79 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 65 kr., Skjold Burne

En enkel men ok boblevin med en god portion frugtsødme. Vinen er sagen godt afkølet til fx vaniljeis eller desserter med nougat.Den fjerde stjerne får vinen for tilbudsprisen ved 65 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf Kabinett, Weingut Landgraf, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (10%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 18. til 24. august: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En dejlig frisk og let mousserende økologisk hvidvin med god fylde, tilpas tørhed, noter af melon og moden citrus og en lang og liflig eftersmag, der holder længe i munden. Vinen vil være en glimrende ledsager til hvidvinsdampede muslinger, og med sine kun 10% alkohol sagen til dem, der skal køre hjem. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Philippe de Nantheuil Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., på tilbud til 199, Kjær & Sommerfeldt

En rigtig dejlig champagne med fine små, bløde og vedvarende bobler og en let cremet og meget fyldig smag med noter af modne æbler og en lille frisk syre til slut. Vinen er lavet på 75% blå druer og 25% Chardonnay, og man kan bestemt godt fornemme de blå druers dominans i den fyldige smag. Det er en vin, der både kan nydes, som den er, og til diverse skaldyrsretter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pazo Torrado 1953, Terre de Asorel, Albariño, Rías Baixas DO, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

En dejlig hvidvin, der dufter af hav med strejf af kandiserede violer. Smagen er tør og fyldig og breder sig ud i munden med mineralitet og friske grønne druer. Vinens kvalitet overstiger så afgjort de 65 kr. Nyd den til alt godt fra havet - som man gør det med gode Albariño-vine fra den galiciske appellation.

stjernestjernestjernestjerne

Les Portes de Dieu, Mas des Volques, Chardonnay, Cévennes IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

25% af denne hvidvin er gæret på franske egetræsfade, mens de resterende 75% er gæret på rustfri ståltanke. Og det er en god kombination, når det gælder denne vin. Der er moden frugt og strejf af eg i duften, mens smagen er meget fyldig, tør og med en anelse krydrede noter til slut. Vinen vil være en fin ledsager til stegte kyllingeretter eller lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laugel Cuvée Sélectionnée, Pinot Gris, Alsace AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 19. til 25. august: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig hvidvin med en fin duft af appelsin og citron og med en fyldig smag med en indtagende sødme. Her er lyse rosiner, tørret appelsinskal og en lang eftersmag, der slutter med et tilpas tørt bid. Nyd vinen til foie gras, asiatiske retter med sødme eller milde oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Gut von Beiden Trocken, Grauburgunder, Pfalz, Tyskland, 2021, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., SPS Wine

En hvidvin med duft af carambolefrugt og modne grønne druer og med en tør og fyldig frugtsmag. Det er en udmærket vin, men prisen er i overkanten, hvilket koster den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Madame Veuve Point, Mâcon-Villages AOP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

En god, tør hvidvin med mineralitet i både duft og smag og med en sprød og fint krydret eftersmag. En vin, der kalder på skaldyr.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Radio Boka Rosé, Castilla, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

40,95 kr., pris på tilbud fra 18. til 24. august: 35 kr., Coop 365

En ok vegansk rosévin med en god duft af røde bær og med en fyldig og tør frugtsmag. Det er en enkel men også (især til tilbudsprisen ved 35 kr.) billig sommervin, der er fin godt afkølet, som den er, eller til en god kyllingeret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Prieur & Fils, Domaine de Saint-Pierre, Sancerre AOC, Frankrig, 2021, middel alkohol (14%)

145 kr., The Wine Company

En rigtig dejlig og elegant rosévin med en fin duft af friske hindbær og en sprød smag med noter af sommerbær. Eftersmagen er lang, liflig og kompleks. Nyd vinen, som den er, godt afkølet eller til lidt kraftige fiskeretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Jairo Vino del Lago, Villa Annaberta, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

74,95 kr., pris på tilbud fra 19. til 25. august: 39 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En charmerende og uhøjtidelig rødvin, let drikkelig og uden det store vingefang. Her er god frugtsaft, en anelse sødme og en fin syre til slut. Tilbudsprisen ved 39 kr. er så afgjort attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Santa Leila, Roma DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Vinovida

Der er læder og skovbund over duften af denne glimrende økologiske rødvin. Smagen er koncentreret og kompleks med modne brombær, solbær og hyldebær og en fin og ikke for markant frugtsødme til slut i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Turm Glück Spätburgunder "Tradition" Trocken, Spätburgunder, Rheinhessen, Tyskland, 2020, lav alkohol (13%)

Denne dejlige rødvin er typisk for Spätburgunder-druen (Pinot Noir) med sin duft og smag af blåbær, sin saftighed og sin lange og blide eftersmag. En vin, der vil falde i god jord hos enhver med forkærlighed for den blå drue. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

B by Fonbadet, Bordeaux AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En god, saftig og let krydret rødvin med rygrad og med en anelse basilikum i eftersmagen. En klassisk Bordeaux, som vil være en fin ledsager til let krydrede kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Lucilla, Castello di Farnetella, Toscana IGT, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

150 kr., på tilbud til 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En udmæket og tør rødvin med rygrad, kompleks frugt og en syre, som nogle måske vil finde lidt for markant, men som gør vinen velegnet som ledsager til lidt fede kødretter - fx patéer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Rufina Crianza, Tempranillo, Cigales DO, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 100 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Her er vi helt oppe at ringe. Dette er en ualmindelig dejlig rødvin med duft af solbær og brombær og med lækker smag af moden frugt. Eftersmagen er lang med noter af chokolade og kaffe. En rigtig hyggevin til en sen aften - eller til sammenkogte (kød)gryderetter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lo Petit de la Casa, Priorat, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

200 kr., på tilbud indtil 28. august: 159 kr., Skjold Burne

Denne rødvin er lavet på druer fra unge vinstokke, der endnu ikke er så præget af Priorats terroir - står der på bagetiketten. Men de druer er bestemt godt leveret af de unge vinstokke, for det er en rigtig dejlig, let drikkelig og bærrig vin med fine krydrede noter i eftersmagen. Den femte stjerne får vinen for tilbudsprisen ved 159 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Platón, Viñedos Divina Proporcíon, Toro DO, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

Dette er en tæt og mørk rødvin - og en utrolig dejlig og aromatisk vin. Der er skovbund og violer i duften, mens smagen har nelliker, peber, kørvel, rosmarin, en anelse kanel... Man kunne blive ved, så stort et opbud af smagsnuancer byder vinen på. Herlighederne slutter med et godt tanninbid efter 20 måneder på fad. Køb seks flasker, nyd nogle af dem til efterårets kraftige kødretter, og gem resten nogle år endnu.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen