Et fint ældre foto af Vieux Télégraphes vinmark på La Crau med de gamle krogede vinstokke.
Uvejr hærger berømt vinmark
Det gik voldsomt for sig, da et kraftigt uvejr for nylig banede sig vej gennem det sydfranske Châteauneuf-du-Pape. Kæmpehagl – hvilket ikke mere er så ualmindeligt – og tornadoer raserede landskabet og byerne i den østlige del af appellationen.
Særligt hårdt ramt blev vinstokkene på plateauet La Crau, hvis druer lægger most til nogle af Châteauneufs mest berømte vine. Store områder af de cirka 100 år gamle vinstokke står uden løv og med kun få drueklaser tilbage.
Ingen varige skader på vinstokkene
Marken på plateauet, der er Châteauneuf-du-Papes højeste punkt, har adskillige ejere, der hver især har deres parcel – en af dem er Vieux Télégraphe, der ejes af familien Brunier, som har dyrket druer på La Crau siden 1890 til deres røde og hvide topvine.
Ifølge Wine Spectator har familien mistet mellem 70 og 90% af deres kommende druehøst, og det er derfor ikke muligt at fremstille årgang 2022 af top-hvidvinen fra Vieux Télégraphe. Om rødvinen kan fremstilles vides endnu ikke. Flere andre ejere af vinstokke på La Crau melder om den samme triste situation.
Heldigvis er vinstokkene ikke revet op med rode, som mange træer blev det af tornadoerne. Så årgang 2023 er ikke umiddelbart i farezonen.
På guideturene i vinmarkerne er der rig lejlighed til at få mere at vide om det at være dansk vinbonde. Foto: Dansk Vinavl.
Oplev de danske vingårde
Dansk Vindag har været en fast årlig tradition siden 2003, og årgang 2022 afholdes d. 3. september. Her vil en række af Danmarks efterhånden mange vingårde slå dørene op, vise rundt i vinmarker og vinerier, byde på smagsprøver m.m. Og hos erhvervs-vingårdene vil der ofte være mulighed for at købe gårdens vine og andre lokale produkter.
Bag arrangementet står først og fremmest vinbønderne selv, men også Foreningen Dansk Vin, hvis medlemmer omfatter producenter af både vin, frugtvin og mjød.
Ved at
klikke her kan man se listen over de vingårde, der holder åbent på dagen, og på et interaktivt kort kan man klikke på dem, der er inden for rækkevidde og læse mere om dem.
The Williams Arms i landsbyen Braunton - en af Englands mange charmerende gamle pubber.
Alkoholfrie pubbesøg
Et tætpakket rum med gæster, der hæver store glas med skummende øl efterfulgt af et ”cheers”, er nok det, de fleste forbinder med britisk pubkultur.
En ny rundspørge foretaget af analysefirmaet KAM og med deltagelse af 500 briter over 18 år viser dog, at også i pubberne vinder alkoholfrie drikke terræn. 29% af alle pubbesøgende hos de adspurgte foregår uden nydelse af alkohol, og 55% ytrede, at de ønskede at begrænse deres alkoholforbrug – i en lignende undersøgelse fra 2021 lød tallet på 32%. Størst var ønsket blandt de 18 til 24-årige med 65%.
Men selv om 95% af de adspurgte var bekendt med, at der findes både alkoholfri øl, vin og drinks, ville en fjerdedel typisk bestille vand fra hanen, når pubbesøget skulle være alkoholfrit. Og det er selvfølgelig ikke så sjovt for pubejeren, da hanevand er gratis…
Høsten har aldrig ligget tidligere i Rueda end i år. Her høstes der typisk om natten og i de tidlige morgentimer, hvor det endnu er køligt. Foto: DO Rueda.
Den tidligste høst nogensinde
”Det er den tidligste høst nogensinde…” Sådan lyder det fra rigtig mange europæiske vinproducenter, og årsagen finder de fleste af dem i klimaændringerne.
I Bordeaux fx kom de første druer i hus flere dage – og hos nogle uger – tidligere end normalt på grund af de ekstremt høje sommertemperaturer. Og længere sydpå i Frankrig i Languedoc-Roussillon blev der høstet druer allerede i juli måned.
Også tidligt på den i Spanien
I Rueda i Nordspanien taler man også om den tidligste høst nogensinde – i år startede den allerede d. 16 august, omkring 10 dage tidligere end normalt, hos vinhuset Caserío de Dueñas, og det var, ligesom i Bordeaux, med Sauvignon Blanc-druerne. Snart følger høsten af Verdejo og Chardonnay, der traditionen tro modner noget senere.
Heller ikke i Sherry-distriktet helt mod syd har man nogensinde startet med at høste druer så tidligt som i år. Startskuddet lød allerede d. 28. juli.
Postkort fra Vinho Verde
I denne uge slutter vi serien af postkort fra den portugisiske appellation Vinho Verde med et spændende besøg hos den eksperimenterende producent Soalheiro - og hos Vinho Verdes vinråd, der har til huse i et gammelt palads med udsigt over Porto.
I en enkelt gammel vinmark hos vinhuset Soalheiro anvender man det gamle pergolasystem - som strækker sig et godt stykke over hovedet på vinhusets turistchef, Marta Caldas.
Postkort nr. 12 fra Vinho Verde:
Højt hævede vinranker
I gamle dage bandt vinbønderne i Vinho Verde vinstokkene op i et pergolasystem, hvilket havde to fordele. Med den megen nedbør i området blev der større afstand mellem den fugtige jord og drueklaserne med mindre risiko for svampeangreb til følge. Og så gav det mulighed for at dyrke andre afgrøder nede under vinrankerne.
Nogle gange lod man ligefrem vinrankerne klatre adskillige meter op i træerne. Men her kom druerne for langt væk fra vand og næring fra jorden, så den metode blev droppet til fordel for pergolaerne.
I dag dyrkes de fleste vinmarker med almindelig lav opbinding, men hos nogle vinhuse med gamle marker har man bibeholdt pergolasystemet – det ses blandt andet i en mark hos
Soalheiro i underdistriktet Melgaço, helt oppe ved grænsen til Spanien.
Men udover pergola-marken viste besøget hos Soalheiro, at der var tale om en både nyskabende og eksperimenterende producent.
Stålfade og terrakotta-krukker stod side om siden i Soalheiros vinkælder. Mini-tankene i baggrunden var fyldt med eksperimenter.
Postkort nr. 13 fra Vinho Verde:
Skønne mousserende vine
Soalheiro var den første producent i Melgaço, der i 1974 plantede Alvarinho-druer og fremstillede hvidvin på druerne. Og den første overhovedet i Portugal, der lavede en mousserende vin på druen - og blandt de første til at eksperimentere med gæring af Alvarinho på franske fade.
Rigtig mange vinhuse i Vinho Verde har i dag fad-udgaver af hvidvin på denne drue – modningen giver vanilje-noter og fedme til vinen. Men det er en balancegang – lidt for megen eg undertrykker den friske frugt i vinen. Dog var det ikke tilfældet i Soalheiros hvidvin. Herhjemme forhandles vinhusets vine af
H.J. Hansen Vin.
Under smagningen af en række rigtig dejlige vine bjergtog især Soalheiros espumanter, som man kalder mousserende vin i Portugal.
En tur i fadkælderen understregede, at der var gang i eksperimenterne. På et skilt på en ståltank stod der ”Alvorone 2020” – hvilket jo lægger sig kraftigt op ad italienernes Amarone. Denne hvidvin er lavet på tørrede Alvarinho-druer – altså efter samme metode, som det italienske forbillede.
I kælderen blev der også modnet vin i terrakotta-krukker, og så var der en række mini-ståltanke, der indeholdt forskellige forsøgs-vine. Flere af eksperimenterne udføres i samarbejde med andre producenter og vinforeninger.
- De forsøg, vi vælger ikke at gå videre med, dem drikker vi, sagde vinhusets turistchef, Marta Caldas, med et stort smil! (Fortsættes nedenfor...).
Stolen er betrukket med stof fremstillet af druerester fra vinfremstillingen.
Postkort nr. 14 fra Vinho Verde:
En ganske særlig stol
I smagelokalet hos Soalheiro stod der en ret iøjnefaldende stol. - Betrækket er fremstillet af rester fra vinfremstillingen, lød det fra Marta Caldas.
Det er faktisk ret utroligt, at drueskind og -kerner kan forvandles til et så lækkert, blødt og læderlignende betræk. Og dejligt, at vinhuset tænker i bæredygtige baner.
Vi fik at vide, at det firma, som har lavet betrækket for Soalheiro, også har fremstillet en serie af kokkeuniformer – ligeledes på druerester fra vinhuset.
Der var i øvrigt en fantastisk udsigt mod Spanien fra det super moderne smagelokale – den kan man se som ugens store billede længere nede på siden.
Flasker og nogle enkelte dåsevine venter på at blive bedømt af dommerpanelet hos CVRVV.
Postkort nr. 15 fra Vinho Verde:
Vinho Verde nu også som dåsevin
Vinho Verde har ligesom andre appellationer et vinråd, der fastsætter regler for vindyrkningen og -fremstillingen, promoverer vinene, og en gang om året vurderer producenternes nye vine for at se, om de lever op til kvalitetskravene.
Hovedkvarteret for dette vinråd,
CVRVV (Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes Casa do Vinho Verde), har siden 1940’erne været et fornemt gammelt palads, Casa do Vinho Verde. Og når vinene skal bedømmes af et dommerpanel, foregår det selvfølgelig via blindsmagning. Samtlige vinflasker er pakket ind i sort plastik, og som noget relativt nyt kan man også se indpakkede dåser blandt de vine, der venter på at blive bedømt.
Den portugisiske regering har nemlig i år godkendt en ansøgning om, at vin med et Vinho Verde på etiketten fremover også måtte sælges som dåsevin.
En gartner lever livet farligt på kanten af en mur - men med en flot udsigt over Porto fra Casa do Vinho Verde.
Postkort nr. 16 fra Vinho Verde:
Fra Porto til Ponte de Lima
Casa do Vinho Verde ligger med en formidabel udsigt over Porto, hvor man finder de mange berømte portvinshuse. Det er her, fadene med den søde hedvin ligger og modner. Men byen er også indgangsporten fra syd til Vinho Verde – der er fx ikke mere end en times kørsel fra Porto til Ponte de Lima.
Så hvis man er på ferie i Porto, er det oplagt at tage nordpå og udforske den ”grønne” appellation og dens dejlige hvidvine.
Men man kan selvfølgelig også gå på jagt efter vinene på hjemlige forretningshylder.
I sidste uge bragte vi anmeldelserne af en række hvidvine fra Vinho Verde, som er på det danske marked.
Samtlige 16 postkort er nu samlet på en særlig side, der kan ses ved at klikke her.
Nogle af Chilford Hall Vineyards 9 hektar vinmarker.
Charmerende engelsk vingård til salg
For cirka et halvt århundrede siden begyndte briterne at plante deres vinmarker – og nu begynder den ældre generation af vinproducenter at sætte deres vingårde til salg.
Hvis man gerne vil gå en fremtid i møde som vinbonde på britisk jord, er der nu en chance for at erhverve en af Englands ældste kommercielle vingårde, der er sat til salg for 2 millioner pund (cirka 18 mio. kr.). Det er jo sådan set nogenlunde, hvad en strandvejsvilla koster – og her er der penge at tjene på vinproduktionen.
Det drejer sig om
Chilford Hall Vineyard nogle få kilometer uden for Cambridge. Vingården blev grundlagt af ægteparret Sam og Fiona Alper i 1972 – dengang, hvor britisk vinproduktion trådte sine barneskridt. Parret har således været med hele vejen i den britiske vinindustris succesfulde udvikling.
God jord til mousserende vin
Siden 2002, hvor Sam Alper døde, har hans hustru drevet vingården videre alene – men vil altså nu trække sig tilbage.
Med til gården hører 9 hektar vinmarker og yderligere adskillige hektar uopdyrket jord. Så der er rig mulighed for at udvide vinproduktionen, der i øjeblikket ligger på cirka 18.000 flasker årligt.
Jorden er kalkrig og perfekt til mousserende vin – hvilket Chilford Hall da også har vundet flere priser for.
Man kan læse mere - og se flere billeder - på ejendomsmæglerens
hjemmeside.
18 mio. kr. er sandt nok også en god sjat penge - men man kan jo altid drømme...
Skrap irsk udmelding
Det irske sundhedsministerium har udarbejdet et udkast til en ny lov omkring advarsler på alkoholiske drikke. Det er blevet sendt til EU-kommissionen, og det er et udkast, der har fået de vinproducerende medlemslande til tasterne.
Ifølge udkastet skal samtlige vin- og spiritusflasker, der importeres til Irland, være forsynet med to meget bombastiske advarsler, ”At drikke alkohol forårsager leversygdom” og ”Der er en direkte forbindelse mellem alkohol og dødelige kræftsygdomme”. Altså advarsler lidt à la dem på cigaretpakker.
Uforenelige med gældende EU-regler
Et større antal europæiske vinorganisationer er nu med den tyske vinproducentforening Deutscher Weinbauverband (DWV) i spidsen kommet med svar på tiltale. For det første, lyder det fra DWV, vil et krav om sådanne advarsler på importerede alkoholiske drikke være en barriere for handelen på det internationale marked. Og for det andet er den type advarsler uforenelige med gældende EU-regler.
Som vi nævnte
i uge 8, blev nogle lignende forslåede helbredsadvarsler på vin- og spiritusflasker i EU-regi netop droppet og erstattet af ”opfordringer på flaskerne til et moderat alkoholforbrug”.
Portonic.
Portonic, en dejlig sommerdrink
Der er stadig sommer og sol i Danmark - og dermed god grund til at skænke sig en sommerdrink.
Normalt forbinder man portvin med en mørk sød vin. Mindre kendt - men ikke mindre lækker - er hvid portvin.
Den fremstilles på grønne druer og findes i hele paletten fra tør til meget sød. Nogle af de hvide portvine får lov til at modne længe på fade, hvorved de opnår en mørkere gylden farve.
Ud over at smage godt, som den er, kan hvid portvin også bruges til en i Portugal meget populær drink med navnet Portonic - en skøn og meget forfriskende forening af portvin og tonicvand.
Brugt mod malaria
Ifølge Henrik Oldenburgs glimrende bog ”Portvin” fra 2016 har drinken rødder tilbage til dengang, hvor malaria var udbredt. Her blev hvid portvin tilsat nogle dråber kinin, der udvindes fra Kinabark, og som netop er kendt for at beskytte mod den frygtede sygdom.
Portvinen dulmede simpelt hen den væmmelige kinin-smag. Dog varede det ikke længe, før man i stedet for kinindråberne - og måske inspireret af Gin and Tonic - begyndte at spæde portvinen op med tonicvand, som jo også indeholder kinin.
Der findes flere opskrifter på Portonic - nedenfor kommer en af de rigtig gode.
Opskrift på Portonic
1 del tør eller halvtør hvid portvin
1 del tonicvand
½ citronskive
1 lille kvist mynteblade
isklumper
Hæld portvin og tonicvand i et drinksglas eller vinglas, og tilsæt isklumper og citronskive. Rør forsigtigt rundt, og pynt med myntebladene.
Portonic er også ideel som velkomstdrink, serveret med masser af isklumper i en stor glaskande.
Den flotte kuffertbar har selvfølgelig også et flot navn: Robbe & Berking Martele Bar Trunk.
Bar i en kæmpekuffet
For hundrede år siden kunne fine folk ikke rejse uden at have en pæn bid af garderoben med sig. Fx medbragte passagererne på første klasse om bord på det legendariske skib Titanic kolossale læderkufferter, der stående lodret fungerede som et større garderobeskab med hylder og skuffer.
Sådanne kæmpekufferter kan bruges til meget andet end tøj og sko - se bare dette billede af en hjemmebar fra det tyske firma Robbe & Berking. Firmaet er kendt for sit barudstyr men har altså også kastet sig over helstøbte barer med drinks- og cocktailglas, shakere, istænger, skeer osv. - i alt 62 genstande.
Kan trilles fra rum til rum
Kuffertbaren rummer også en bordplade, der kan slås ned, så man har noget at arbejde ved, når cocktailene skal kreeres.
Selve kufferten er lavet af træ beklædt med læder, og den er forsynet med hjul, så man - når den er lukket - kan trille den fra rum til rum.
Baren med alt indhold (undtagen flasker) koster det, der svarer til cirka 166.000 kr., og kan blandt andet købes ved at
klikke her.
Den sjældne whisky er udstyret med en fornem emballage.
Den mest sjældne japanske whisky
1500 flasker af en whisky, som kaldes for den mest sjældne japanske whisky, bliver d. 13. september sat til salg på det internationale marked.
Det drejer sig om Shirakawa Single Malt 1958, og whiskyen er så vidt vides den ældste japanske årgangs-whisky, og så stammer den endda fra et legendarisk destilleri.
Shirakawa blev grundlagt i 1939 af Daikoko Budoshu cirka 200 kilometer nord for Tokyo. I 1947 blev destilleriet solgt til Takara Shuzo og i 2003 blev det lukket og revet ned.
Koster kassen!
Hos Shirakawa, blev der udelukkende fremstillet maltwhisky, og næsten al whiskyen blev brugt i blended whisky. Men et lille parti fra 1958 blev af ukendte årsager lagt til side i fade af den japanske træsort mizunara og på et senere tidspunkt hældt i keramikdunke. Da Shirakawa lukkkede, endte whiskyen i ståltanke i et andet af Shuzos destillerier.
Her har den ligget urørt, indtil den for nylig blev tappet på flasker.
Whiskyen vil blandt andet kunne købes hos Harrods og Berry Bros & Rudd i London samt via hjemmesiden
tomatindistillery.com. Her kan man også læse mere om sjældenheden – blandt andet, hvordan den smager, hvis nu man ikke har de cirka 220.000 kr., en flaske koster…
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Jean-Michel Cazes.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som I denne uge er turen kommet til Jean-Michel Cazes, der har gjort en stor indsats for at promovere Bordeauxs vine på verdensplan. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Jean-Michel Cazes (f. 1935) voksede op i en vinproducerende familie i byen Pauillac i Bordeaux. Det blev dog ikke vinens vej, han valgte i første omgang, men derimod en uddannelse som ingeniør med speciale i geologi og råolie. Efter udstået militærtjeneste fik han job hos IBM i Paris, hvor han havde sin daglige gang i de næste tolv år.
I 1973 gik turen så hjem til Pauillac, og det blev startskuddet til Jean-Michel Cazes’ vinøse karriere. Her gik han i gang med at hjælpe faderen med at drive familiens to vinslotte, Château Lynch-Bages og Château Les Ormes de Pez. Og gennem de næste femten år var han primus motor i restaureringen af slottene, forbedring af produktionsfaciliteterne og ikke mindst af vinenes kvalitet.
I 2006 overlod han roret og direktørstolen i sin virksomhed til sin søn, Jean-Charles.
Jean-Michel Cazes er højt respekteret blandt sine kolleger i Bordeaux. Han har nemlig ikke kun gjort en indsats inden for egne fire vægge, men har gennem årene gjort mangt og meget for at promovere Bordeauxs vine på verdensplan. Yderligere har han haft et succesfuldt samarbejde med forsikringsselskabet AXA Midi, der har opkøbt og financieret en række berømte Bordeaux-slotte.
Ligeledes bør nævnes hans arbejde med til at lokke flere turister til Pauillac. Han har blandt andet åbnet restauranten Cordeillan-Bages, der har en stjerne i Guide Michelin. Og så har han forvandlet den faldefærdige landsby Bages til et center for gastronomisk shopping.
I 2002 blev han tildelt La Croix de Chevalier de la Légion d’Honneur (Æreslegionens ridderkors), og året efter blev han udnævnt til ”årets mand” af vinmagasinet Decanter.
Jean-Michel Cazes er gift med Maria-Thereza Carregal Ferreira, og sammen har de - ud over Jean Charles - døtrene Anne-Christine, Marina og Catherine.
Hvilken rækkefølge?
Sven Madsen og seks gode venner mødes en gang om måneden for at smage vin. De har smagt vin på bestemte druer og vine fra bestemte appellationer, men når de mødes næste gang efter sommerferien, vil de lave en vertikalsmagning. Vinvalget ligger endnu ikke fast.
- Nu er spørgsmålet, om det er mest korrekt at smage fra ældste til yngste årgang eller omvendt? Spørger vores læser.
Først må vi lige slå fast, at en vertikalsmagning er en smagning af en bestemt vin fra et og samme vinhus men i en række forskellige årgange.
Og så til svaret på spørgsmålet: Den ene smageretning i en vertikalsmagning er ikke mere korrekt end den anden, men der er fordele og ulemper ved begge. Ved at smage fra yngste til ældste årgang får man et indtryk af udviklingen gennem årene af den givne vin. Men ofte - hvis der er tale om rødvin - er tanninerne mere fremtrædende i de unge vine end i de ældre, og hvis først smagsløgene har været udsat for flere tanninholdige vine, kan det være svært at fange nogle af de finere nuancer i de ældre årgange. Dog er denne "retning" fra ung til gammel nok den mest udbredte.
Ugens vinøse billede
Carl-Johan Komaromi Henriksen har for en del år siden taget dette smukke og sommerlige billede fra Provence, hvor han og hans kone har tilbragt mange gode ferier. Præcis, hvor billedet er taget, er uvist, men det er et sted mellem Valréas og olivenbyen Nyons.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
700
Fra smagerummet hos Soalheiro i Vinho Verde er der en fantastisk udsigt over mod Spanien. (foto © Mariette Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen