Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2001


Vin-aktuelt i uge 22
28. maj - 3. juni 2001
.
VinAvisen uge 19VinAvisen uge 20VinAvisen uge 21

Svindel med investering i ædle vine
I Danmark har vi ikke selskaber, der på vegne af en masse investorer sætter penge i ædle vine. Det har man i Storbritannien, og her har man ikke ubetinget gode erfaringer med dem.
Tre selskaber - Croft & Dupont, Ashley Witter og Ashley White - er ifølge avisen The Independent blevet lukket af myndighederne, fordi de har snydt, så det driver.
De har prakket investorerne vine på til opskruede priser. De har slet ikke investeret indskydernes penge i vin, men har stukket dem i egne lommer. Et af firmaerne har brugt en falsk adresse i Paris og har fjernet alle vigtige papirer og computer-dokumenter. Der er svindlet for millioner af pounds.

Ødelagt marked
Hundreder af pæne mæglere og investeringsselskaber er rasende over denne form for kriminalitet. De mener, at markedet ødelægges for dem.
Just Drinks tilføjer, at det britiske bagmandspoliti, The Serious Fraud Office, netop nu undersøger svindel i to investeringsselskaber vedrørende whisky og champagne. Her drejer det sig om næsten 10 millioner pounds.
Tidligere er fire mænd kommet bag tremmer efter at have flået investorer for op imod 20 millioner pounds i falske investeringsbeviser.

Et udråbstegn i en trekant
I USA forlanger politikere og sundhedsforkæmpere, at advarsler om faren ved at drikke vin trykkes mere prominent på vinetiketterne.
Men ifølge avisen The Fresno Bee synes californiske vinproducenter, at dette er en dårlig idé. De fremhæver, at en vinetiket er et vigtigt middel til at præsentere en vin, og at en prominent tekst vil gøre det meget svært at lave en pæn etiket. De mener også, at voksne mennesker udmærket ved, hvad det er, de drikker.
Republikaneren George Radanovich, der selv er vinmager, siger til avisen, at bortset fra at male flasken rød og montere et alarmsystem på den så er den nuværende advarsel fuldt tilstrækkelig.
For øjeblikket står der en advarsel fra regeringen om, at indtagelse af alkohol kan øge risikoen for skader ved fødsler og hindre forsvarlig bilkørsel.
Sundhedsforkæmperne forlanger, at advarslen skal stå med udelukkende store bogstaver, og at der ved siden af den skal være trykt et udråbstegn i en trekant.

Omfattende analyse af vins fortræffeligheder
En af VinAvisens læsere, Ole Odgaard, har venligst gjort os opmærksom på en artikel i det seneste nummer af "Ugeskrift for Læger" - en artikel om sammenhængen mellem forbruget af forskellige typer alkohol og dødsårsager, hjertesygkar-sygdomme og cancer.
Vi har jo skrevet om dette emne flere gange, men her synes det at dreje sig om den hidtil mest omfattende danske analyse. Den bygger på det danske register over dødsårsager samt Cancerregisteret, og den viser, at vin er markant sundere end andre typer alkohol. Livsnyderne, der nyder to-tre glas vin om dagen, har betydeligt lavere dødelighed og mindre risiko for hjertekar-sygdomme m.v.
Analysen er justeret med hensyn til rygevaner, uddannelsesniveau, fysisk aktivitetsniveau og BMI - hvor BMI er "Body Mass Index", dvs. et mål for en persons vægt i forhold til højden. Er BMI mellem 25 og 30, er man overvægtig, mens BMI over 30 er udtryk for svær overvægt.

Vinbønder vil have statsstøtte
I mandags lød der igen protester fra sydfranske vinbønder. Cirka 250 af dem mødte op i Montpellier, og uden for det lokale landbrugskontor forlangte de en øjeblikkelig offentlig støtte på 10 millioner francs for at kunne modstå konkurrencen fra billige vine fra især den sydlige halvkugle.
Vinbønderne fra departementerne Herault, Aude og Gard har altid kunnet sælge deres vins de pays og vins de table til fornuftige priser, men de mærker en stadig større og større trussel fra sydamerikanske og australske vine, der tilbydes til konkurrencedygtige priser.

Mere vin fra Ukraine
Det er sjældent, vi ser vine fra Ukraine, men det kan da godt være, vi kommer til det, hvis de laver noget ordentligt dernede.
I årets første fire måneder er landet nord for Sortehavet nået op på en produktion af 19 millioner liter vin, hvilket er 5,4 procent mere end i samme periode i 2000.

Velkommen til canadisk isvin
Som nævnt i sidste nummer af VinAvisen vil EU ikke give tilladelse til import af vine, der ikke er lavet efter europæiske standarder.
Nu har kommissionen givet grønt lys for den canadiske icewine - under forudsætning af, at den laves efter de gamle europæiske regler. Og det har canadierne da også i sinde at gøre, så de kan komme ind og konkurrere med Tysklands og Østrigs Eisweine.
De frosne druer til den canadiske søde vin bliver høstet i december og januar, fortrinsvis i Ontario og British Columbia. I Niagara-distriktet er der cirka 60 vinerier, der fremstiller icewine. To kendte mærker er Inniskillin fra Vincor og Pillitteri.
For øjeblikket forhandler EU-kommissionen og Canada om en generel handelsaftale vedrørende vin, og i den forbindelse har canadierne tilbudt at fjerne europæiske navne som Port, Bordeaux og Chablis fra deres vine.
.
  .
  Den danske vinbranche
  * World Brands Denmark og Frederik Lassenius tager med månedens udgang afsked med hinanden. Frederik Lassenius har valgt at søge nye udfordringer uden for vin- og spiritusbranchen.
  * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
.
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


  André d'Auchamp (f. 1949) havde prøvet meget af hvert, før han havnede på sin hylde som direktør i V.S.O.D., Vin og Spiritus Organisationen i Danmark. Lad os blot nævne: Læretid i ØK, skoleophold i Paris, arbejde i Rio de Janeiro, Niels Brock-eksamen, den portugisiske ambassades handelsafdeling, Mærsk Olie og Gas samt B&W Skibsværft.
  Mens han var hos portugiserne, læste han jura om aftenen, og i 1984 blev han cand.jur. B&W lukkede som bekendt, hvorefter d'Auchamp i en periode praktiserede som advokat - indtil han i 1997 blev direktør for V.S.O.D.
  Og så er han i øvrigt "6. generations-indvandrer", idet hans tip-tipoldefar for et par hundrede år siden indvandrede fra Frankrig.
  V.S.O.D. er siden 1977 brancheorganisation for importører, grossister og producenter af vin, frugtvin og spiritus, og dens medlemmerne håndterer langt størsteparten af de varer, som branchen importerer til Danmark. En del af medlemmerne eksporterer også, og nogle producerer både i Danmark og i udlandet.
  Udfordringen for André d’Auchamp var at sætte sig ind i de ganske komplicerede regler og vilkår, der gælder for branchen - og fornøjelsen, siger han, var at slippe for de mange paragraffer på alle andre områder ...
  Desuden er lobbyområdet en vigtig del af arbejdet - dvs. kontakten mellem branchen og de relevante politikere og embedsmænd. Alle i branchen får glæde af resultaterne, medlemmerne af V.S.O.D. betaler!
  Endelig nyder medlemmerne godt af en række serviceydelser - orientering om regelændringer m.v., statistikker og individuel hjælp i diverse forhold.
  V.S.O.D.'s medlemmer er automatisk medlem af Det Danske Handelskammer og kan således trække på dets ekspertise på en række områder.
  Nok en vigtig ting at fremhæve er V.S.O.D.'s deltagelse i GODA, Gode Alkoholdninger, der gør en stor indsats for at hindre misbrug af alkohol, især blandt unge mennesker. Branchen har en væsentlig interesse, både etisk og kommercielt, i at dens produkter nydes i beherskede mængder og ikke misbruges.
  Privat lever André d’Auchamp med sin Birthe i det sydsjællandske - i VINstrup i et vidunderligt område ned til Tystrup-Bavelse søerne. Tilsammen har de et par arvinger.
  Adresse: V.S.O.D., Børsen, 1217 København K, tlf.: 33 95 05 06, fax: 33 95 05 17, e-mail: vsod@commerce.dk.

Kvinder og vin
Vinexpo har offentliggjort en rapport, der fastslår, at kvinder vil få større og større betydning som købere af vin - i hvert fald i Storbritannien, hvor man har stillet spørgsmål til 2000 kvinder om deres holdninger til vin. Her er nogle af undersøgelsens resultater:
* Blandt kvinder er vin den mest populære alkoholiske drik, og de betragter vin som et vigtigt levnedsmiddel, ikke bare en luksus.
* I år 2005 vil det britiske vinmarked være vokset med 37%, og det skyldes først og fremmest kvinderne.
* 44 procent af kvinderne udtaler, at de er loyale over for deres type vin og vil holde sig til den. Kvinder er i det hele taget mere mærkevareloyale end mænd.
* 35 procent af kvinderne tager vin med i indkøbskurven. Kun 28 procent af mændene.
* 31 procent af kvinderne tager imod gode indkøbsråd fra venner og familie, men kun 14 procent retter sig efter, hvad aviserne anbefaler i deres vinspalter.
* Mange kvinder betragter franske vine som gammeldags og astadige - som noget, man kun køber, når der kommer ældre slægtninge på besøg.
* Vine fra den nye verden er populære hos kvinderne, især de australske vine.
* Kvindernes smag for vin udvikler sig med alderen. De trofaste vinkøbere finder man i aldersgruppen 35-54 år, ikke iblandt yngre kvinder. Men det er nu et globalt problem.

En nøgle til store Piemonte-vine
Fyens Stiftstidende vinskribent, Jørgen Aldrich, har besøgt Alba Wines Exhibition 2001 og med stor flid noteret sine indtryk af de mange Barbaresco 1998 og Barolo 1997.
Vi har fået lov til at bringe hans liste, der vil være fin at tage med, hvis sommerturen går til Piemonte. Mange af vinene findes dog også herhjemme.
Vinene er inddelt i tre grupper - de bedste, de næstbedste og de gode - og der var kun ganske få vine, som ikke kom med i en af grupperne, skriver Jørgen Aldrich.
Navnene i listerne er producenterne, og hvis vinene kommer fra en enkelt mark, er markens navn sat i parentes. Den samme producent kan således sagtens optræde flere gange og i flere af de tre kategorier.
..
  .
  Barbaresco 1998

  De bedste
  Albino Rocca (Ronchi)
  Armando Piazzo
  Cantina del Pino (Ovello)
  F.lli Molino (Ausario)
  F.lli Grasso (Valgrande)
  F.lli Giacosa (Rio Sordo)
  F.lli Dezzani
  Fiorenzo Nada (Rombone)
  Fontanabianca (Sori'Burdin)
  La Ca'Nova
  La Spinona (Bricco Faset)
  Marchesi di Gresy (Martinenga)
  Maria Maraglio (Gaia Principe)
  Marziano e Enrico Abbona (Faset)
  Montaribaldi (Sori'Montaribaldi)
  Prunotto (Bric Turot)
  Punset (Campo Quadro)
  Rino Varaldo (Sori'Loreto)
  Rizzi (Rizzi)
  Tenuta Carretta (Cascina Bordino)
  Villa Ile (Garassino)
  .
  De næstbedste
  Ada Nada (Valeirano)
  Antichi Poderi dei Gallina (Gallina)
  Batasiolo
  Bersano & Riccadonna (Mantico)
  Ca'del Baio (Asili)
  Cascina Luisin (Rabaja')
  Claudia Francalanci (Ripa Sorita)
  Elvio Pertinace (Nervo)
  F.lli Grasso (Bricco Spessa)
  Fiorenzo Nada
  Giuseppe Cortese (Rabaja')
  Giuseppe Negro (Pian Cavallo)
  La Licenziana (Vicenziana)
  Lano
  Marchese di Gresy (Martinenga Gaiun)
  Michele Taliano
  Moccagatta (Bric Balin)
  Orlando Abrigo (Montersino)
  Paitin (Sori'Paitin)
  Poderi Colla (Roncaglia)
  Produttori del Barbaresco

  De gode
  Ada Nada (Cichin)
  Pelissero
  Punset.Moccagatta (Basarin)
  Rino Varaldo (Bricco Libero)
  Ronchi
  .
...
  .
  Barolo 1997

  De bedste
  Cascina Ballarin (Bricco Rocca)
  Costa di Bussia (Luigi Arnulfo)
  Dosio (Fossati)
  F.lli Giacosa (Vigna Mandorlo)
  Franco Conterno (Pugnane)
  Giacomo Grimaldi (Le Coste)
  Giovanni Manzone (Le Gramolere Bricat)
  Giuseppe Mascarello (Monprivato)
  Oddero (Vigna Rionda)
  Oddero (Mondoca di Bussia)
  Vietti (Rocche)

  De næstbedste
  Andrea Oberto (Albarella)
  Anselma
  Armando Piazo
  Ascheri (Vigna dei Pola)
  Attilio Ghisolfi (Bricco Visette)
  Aurelio Settimo
  Aurelio Settimo (Rocche)
  Bartolo Mascarello
  Batasiolo (Cerequio)
  Bel Colle (Monvigliero)
  Bersano & Riccadonna (Nirvasco)
  Bruno Giacosa (Falletto)
  Burlotto
  Cabutto (Vigna La Volta)
  Cagliero (Ravera)
  Carreta (Cannubi)
  Cascina Adelaide (Cannubi-Preda)
  Cascina Ballarin (Bussia)
  Cavallotto (Bricco Boschis)
  Colla (Bussia)
  Crissante Alessandria (Roggeri)
  Damilano (Cannubi)
  Daria Marengo (Brunate)
  Dezzani
  Elio Grasso (Ginestra Casa Mate')
  Elvio Cogno (Ravera)
  Ettore Germano (Cerretta)
  F.lli Monchiero (Roere)
  F.lli Alessandria (Monvigliero og San Lorenzo)
  F.lli de Nicola (Ginestra)
  F.lli Monchiero (Montanello)
  Fontanafredda (Lazzarito og Serralunga d'Alba)
  Franco Conterno (Bussia Munie)
  Giacomo Brezza e Figli (Sarmassa)
  Giacomo Brezza e Figli (Bricco Sarmassa)
  Gianfranco Alessandria (San Giovanni)
  Gigi Rosso (Arione)
  Gigi Rosso (Castelletto)
  Giorgio Scarzello e Figli (Vigna Merenda)
  Giovanni Corino (Vecchie Vigne)
  Giuseppe Rinaldi (Brunate-Coste)
  .
  .
  La Spinona (Sori'Gepin)
  Livia Fontana (Villero)
  Livio Fontana
  Luigi Baudana (Cerretta Piani)
  Marcarini (Brunate)
  Marziano e Enrico Abbona (Ravera)
  Mauro Sebaste (Prapo' og Monvigliero)
  Mauro Molino (Gancia og Conca)
  Mauro Veglio (Gattera og Castelletto)
  Michele Chiarlo (Cerequio)
  Monfalletto (Villero Enrico VI og Bricco Gattera)
  Oreste Stroppiana (San Giacomo)
  Palladino (San Bernardo)
  Prunotto (Bussia)
  Schiavenza (Prapo')
  Silvio Grasso (Ciabot Manzoni)
  Silvio Grasso (Bricco Luciani og Ciabot Manzoni.
  Terre del Barolo
  Vigna Rionda (Parafada)

  De gode
  Ascheri (Sorano)
  Bruno Giacosa (Le Rocche del Falletto)
  Burlotto (Cannubi)
  Cantine Gemma
  Carlo Deltetto (Bussia)
  Costamagna Rocche (Bricco Francesco og Rocche dell'Annunziata)
  F.lli Barale (Castellero)
  F.lli Seghesio (La Villa)
  F.lli Rivetti.Ferdinando Principiano (Boscareto)
  F.lli Revello (Vigna Conca og Vigna Giachini)
  Ferdinando Giordano
  Franco Molino (Rocche dell'Annunziata)
  Giacomo Fenocchio (Bussia)
  Gianfranco Bovio (Gattera)
  Gianni Voerzio (La Serra)
  Giovanni Rosso (Cerretta)
  Giovanni Corino (Rocche)
  Giuseppe Veglio (Rivass)
  Gomba (Boschetti)
  Luciano Sandrone (Cannubi Boschis)
  Marchesi di Barolo (Sarmassa)
  Maria Moraglio (Bricco Bergera)
  Palladino (Vigna Broglio)
  Pio Cesare
  Pio Cesare (Ornato)
  Renato Ratti (Marcenasco og Rocche Marcenasco)
  Rionda (Margheria)
  Serio e Battista Borgogno (Cannubi)
  Tenuta Rocca
  Terre da Vino (Poderi Parussi)
  Terre da Vino (Paesi Tuoi)
  Vajra (Bricco delle Viole)
  Vietti (Lazzarito)
  Virna e Lodovico Borgogno (Cannubi Boschis)
  .

Kun 0,6 procent flasker med propsmag?
I Storbritannien har The Wine & Spirit Association fremlagt en rapport, der viser, at kun 0,6 procent af alle vine har propsmag.
Ifølge fagbladet Just Drinks har et research-firma undersøgt 5735 flasker, hvoraf de 55 (1 procent) bar tegn på at være iltede, mens 32 havde prop, og 6 havde eddikestik.
Resultatet blev præsenteret ved et større møde, og de fremmødte fagfolk var stærkt skeptiske. De troede simpelt hen ikke på tallene og mente, at snarere op til 10 procent af alle flasker er proppede.

Uenighed om propsmag
I den engelske undersøgelse var 102 af de 5735 flasker sendt ind af importører, der mente, at vinene var proppede, men research-firmaet mente, at det kun drejede sig om 32 af dem. (Det lyder nu lidt mærkeligt. Skal man foretage en sådan undersøgelse, skal man da ikke medtage flasker, der i forvejen er konstateret med propsmag.)
Vinindustrien tager propsmagen meget alvorlig. Til Just Drinks sagde Richard Gibson, der er teknisk direktør i den store koncern Southcorp, at selv 0,6 procent flasker med prop betyder, at der et eller andet sted i verden åbnes en proppet Southcorp-vin hvert 25. sekund.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvad er egentlig propsmag?
Propsmag er en ubehagelig, møffet lugt og smag - som sure karklude eller rådne sække. Hvis angrebet kun er mildt, lugter vinen "flad" og uren. Måske synes man, at den ikke smager helt så godt som sidste gang, man smagte den.
Smagen stammer fra en prop, der er angrebet af skimmelsvampe, og når en sådan prop bleges i blandt andet klorforbindelser, dannes det ildelugtende kemikalium 2,4,6-trikloroanisol eller TCA.
Kun 60 milliardtedele gram TCA i en flaske vin er nok til, at det kan smages. Og kun et kvart kilo er nok til at fordærve alle de 35 milliarder flasker, der produceres hvert år i hele verden!
Nogle har påstået, at 10 procent af alle flasker har propsyge. Det er dog nok mere korrekt at sige 3 procent. Men det er også 3 procent for meget. På verdensplan bruges der hvert år cirka 26 milliarder korkpropper, så 780 millioner flasker bliver åbenbart hældt i kloaken på grund af propsmag. Spild af god vin!
Næsten al kork kommer fra Portugal, og portugiserne siger, at de skam er opmærksomme på problemet. Det har de været i snart mange år - uden at det er lykkedes dem at gøre noget ved det. Dog har de svaret med en reklamekampagne, hvoraf det fremgik, at 3-5 procent propsmag kun var et et udtryk for den variation, der nødvendigvis må være i et naturprodukt som vin (!).
At der er lidt korksmulder i en vin betyder ikke, at vinen er "proppet". Når de små stykker kork er fjernet, er vinen helt i orden.
Og at der er lidt mug under kapslen, betyder heller ikke noget. Denne mug er lige til at tørre af.
I restauranter smager gæsten som regel på vinen fra den første flaske, der åbnes. Men fyldes der efter med vin fra nye flasker, er det ikke altid, at disse godkendes. Det er faktisk en stor fejl. En proppet flaske kan ødelægge al den gode vin, som selskabet allerede har i glassene.
Er en købt flaske proppet, så hæld vinen tilbage i flasken, og få den byttet hos vinhandleren. Og står en ekspedient uforstående over for problemet, så bed om at tale med chefen og sig, at det vist er på tide med lidt personaletræning.
  .
  Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
  .
Hvor kan man købe Gambero Rosso?
En af vore læsere har spurgt, hvor man kan købe den italienske vinguide Gambero Rosso, som vi skrev om i uge 18.
Det kan man i flere større boghandeler - i hvert fald her i København. Specielt kan vi henvise til Cibi & Vini på Christianshavn, der netop har fået en ny sending op fra det italienske forlag.
Den engelske udgave koster 250 sider, og Cibi & Vinis adresse er Torvegade 28, tlf.: 32 57 77 98.

Vin til generation X
Hvordan sælger man vin til den såkaldte X-generation - gruppen af forbrugere mellem 20 og 40?
De skal åbenbart have vinen serveret på en særlig måde. Som fx det australske vinfirma BRL Hardy gør det med vinene Lust, Greed og Envy - Begær, Grådighed og Misundelse. På Internet-adressen www.wickedwines.com.au vil man kunne se, hvordan det foregår, når der skal "wicked wines" på bordet.
De tre onde vine sælges foreløbig kun på det australske marked, og efter sigende går det strygende med salget af Muscat-vinen Begær på natklubber og andre in-steder.
Heller ikke ærværdige Penfolds - det australske firma, der skænkede verden Granges - holder sig tilbage. Firmaet sælger et produkt, der hedder Luna, og som indeholder 40 procent vin, blandet med sodavand, sukker og smagstilsætning. Denne indgang til vinens verden findes på adressen www.lastnightatluna.com.

Lusen endnu en gang
I VinAvisen for uge 18 bragte vi et indlæg fra en af vore læsere, der fortalte, at det var i det spanske Cariñena, kampen mod vinlusen Phylloxera vastatrix blev vundet. Den spanske konge skal i 1867 have ifølge læseren tilkaldt den franske entomolog Jules Lichtenstein Bazille, der oprettede sit hovedkvarter og laboratorium i Cariñena.
Hertil har en anden af vore læsere, Hans Henning Jensen, denne kommentar: Hvorfor skulle man tilkalde en entomolog i 1867, når Planchon først i sommeren 1868 fandt og beskrev Phylloxera vastatrix i Europa og erkendte sammenhængen mellem vinlusen og den "nye" sygdom?
To kendte entomologer, der arbejdede med Phylloxera-sagen, var J. Lichenstein, som var svoger til Planchon, og Gaston Bazille.
Interesserede henvises i øvrigt til svaret på ugens spørgsmål i VinAvisen nr. 17.
Hans Henning Jensen har også venligt tilsendt os supplerende oplysninger og korrektioner til historien om Buena Vista og Agoston Haraszthy i VinAvisen nr. 20. Disse har vi indføjet i den lille artikel.

Vil du have vores løbeseddel?
   Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem stjerner som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, vil dog ikke blive omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2000
59,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 45 76 68 88
1999-årgangen af denne vin blev kåret som "Red Wine of the Year" på International Wine Challenge 2000 i London, og 2000-årgangen lever helt op til forgængerens ry. Vinen er skabt af den amerikanske vinmager Mark Shannon i det italienske Puglia (støvlehælen) med druer fra 70-100 år gamle vinstokke, og den er bare lækker. Den har en flot og kraftig duft lidt efter blåbær og en afrundet og fyldig smag med indtagende sødme. Tre links til regionen Puglia: www.pugliatravel.com og www.puglia.org samt www.mi.cnr.it


Prima Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 1999
169 kr. (ved 12 flasker), Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
Mark Shannon, der har fået velfortjent berømmelse for ovennævnte vin, har også lavet en "storebror" til den. Prima Mano hedder den (Første Hånd eller Bedste Kvalitet), og ifølge importøren, Christian Philipson, fik Shannon i sidste uge en guldmedalje for vinen ved smagningen til årets International Wine Challenge i London - den vender vi tilbage til, når yderligere oplysninger foreligger. Shannon har sat sig for at skabe en stor vin, og han vil kun gøre det i de allerbedste årgange. I 1999 blev det til 10.000 flasker. Her er så resultatet - en dybt koncentreret, fadlagret rødvin med en farve som blæk og en intens og flot frugtsmag. Aftappet solskin! Vinen kræver kraftig mad - fx en stor og saftig luksusbøf. Den kan drikkes nu, men vil have godt af at ligge et par år. Den bør i øvrigt dekanteres, da der er både bundfald og vinsten i den - men det er jo kun et tegn på kvalitet. Tre links til regionen Puglia: www.pugliatravel.com og www.puglia.org samt www.mi.cnr.it


Chapmans Peak, Premium Collection, Chardonnay, Coastal Region, Sydafrika 2000
39,75 kr., Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19
Det er sjældent at se en Chardonnay til så billig en pris - og så tilmed af så god en kvalitet. Den har en kraftig og tiltalende duft med toner af jasmin og en både frisk og ret fed smag. Faktisk en spændende hvidvin. Den femte stjerne er for den billige pris. Link til sydafrikansk vin: www.wine.co.za


Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Estate Bottled, Californien, USA 1997
279 kr., Taster Wine, tlf.: 43 45 14 22
Det var ikke denne vin, der fik den store guldmedalje på årets Vinitaly, men dens Cabernet Sauvignon-broder (se VinAvisen, uge 17). Men hvidvinen er bestemt guld værd - også det guld, man må betale for den. Hvidvinen har en elegant duft med mange facetter og en blød og vidunderlig smag. Der er udpræget fadlagring i smagen, men egetræet markerer sig med bløde tanniner, der er helt integreret i frugten. Skænk den fx til lyst fuglevildt - perlehøne, fasan osv. eller kanin. Link til producenten: www.gallo.com


Parador, Reserva, Bodegas Julian Chivite, Navarra, Spanien 1996
62,50 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
Dette er en rødvin, der "vil noget". Den er virkelig lækker, men også kraftig, så den bør ledsage retter med saft og kraft. Smagen er meget harmonisk og præget af solmoden frugt. Link til producenten: www.filewine.es


Les Domaines Charles Fréderic, Syrah, Grande Réserve, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998
45 kr., GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
Et brag af en rødvin og et fund til prisen. Kun 45 kr. for en lækker vin med varme og sødme og fint krydderi - og toner af vanille fra de tolv måneder på små egetræsfade. Den kommer fra middelalderbyen Carcassonne og vil være fortræffelig til sommerens grillparties. Link til Carcassonne: www.carcassonne.org


Carmen, Merlot, Central Valley, Chile 1999
65 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
- Den ka’ jeg godt li’! lød det under smagningen. Og det er da også en både fyldig, afrundet og lækker vin - og en meget anvendelig vin til mange retter. Den har muskler - 14 procent alkohol - men også en intens frugt, der kan holde procenterne i skak. Læsestof om Carmen: www.vinens-verden.dk


Astica, Merlot / Malbec, Trapiche, Mendoza, Argentina 2000
39,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Denne rødvin er behagelig let og uden skarpe kanter. Den har en kraftig, krydret, fyldig og lidt "grøn" duft og en blød og lækker smag med toner af chokolade. Link til producenten - og til at lære at danse tango: www.trapichewines.com


Les Vieux Carignans de la Boutignane, Vin de Table, Frankrig
48 kr., Novix Wine, tlf.: 26 79 32 02
Vinens navn er skupumuligt. Det kan vel nærmest oversættes til "De gamle Carignan-vinstokke ved Château de la Boutignane". Men vinen er bestemt ikke umulig. Det er en kraftig rødvin med stor frugtfylde og udprægede toner af lakrids. Alle vil kunne lide den. Link til slottet: www.chateau-la-boutignane.com


Château La Baronne, Blanc, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000
59,75 kr. (6 flasker 330 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
Der er en vis fedme i denne friske hvidvin med en god og ren frugtsmag og tilpas syre. Den kan nydes som "terrassevin" eller som ledsager til lette fiske- og kødretter - og til en frokost i skyggen. Link til slottet: www.epicuria.fr/union-crus-signes/baronne/


Vin de Crete, Kourtakis, Kreta, Grækenland 1998
36,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Sådan en hvidvin minder om gode stunder på en lille græsk restaurant. Den er ret let (11,5%), frisk og læskende. Og på grund af den billige pris en god dagligvin. Link til græsk vin: www.greekwine.gr


Reserva dos Amigos, Estremadura, Portugal 1998
38 kr., ViniPortugal, tlf.: 43 63 32 22
En pæn hakkebøffe-rødvin og perfekt til grill-festen med en masse mennesker. Vinen er ret let og præget af god frugt. I duften er der lidt rosenpeber, lød en af kommentarerne fra den indbudte køkkenchef under smagningen. Link til Estremadura: http://portugal-info.net


Château Saint Martin des Champs, Côteau du Languedoc, Frankrig 1999
74 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
En kraftig og tør rødvin, der har en flot duft og en ret fed smag af god frugt. Den er meget præget af garvesyren, der sikkert vil blive blødere efter et par års lagring. Link til Languedoc: www.languedoc-wines.com


Libertas, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2000
39,65 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Denne gode sydafrikanske hvidvin er ret let, men alligevel med fedme og en syre, der ikke markerer sig så stærkt. Den har god frugt og vil være fin til mange retter med fisk og skaldyr. Og som "terrassevin" i solparasolens skygge. Link til sydafrikansk vins historie: www.icon.co.za
.
  .
  Forrige tre ugers stjernevine i VinAvisen
  .
  Hardy's Bankside, Chardonnay, South East Australia 1998, hvidvin til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Château Reynella, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1999, hvidvin til 129 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998, rødvin til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Château Reynella, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1998, rødvin til 159 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Ebenezer, Cabernet Sauvignon og Merlot, Barossa Valley, Australien 1998, rødvin til 169 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Thomas Hardy, Cabernet Sauvignon, Australien 1995, rødvin til 599 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Leasingham Classic Clare, Shiraz, Australien 1996 og 1997, rødvine, begge årgange 249 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Eileen Hardy, Shiraz, McLaren Vale, Padthaway, Australien 1997, rødvin til 599 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  E & E Black Pebber, Shiraz, Australien 1998, rødvin til 699 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  The Valleys, Chardonnay, Clare og Eden Valleys, South Australia 1999, hvidvin til 120 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Yattarna, Chardonnay, Adelaide Hills og Henty, South Australia 1998, hvidvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Kalimna Bin 28, Shiraz, South Australia 1998, rødvin til 150 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Bin 707, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, rødvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Bin 389, Shiraz, South Australia 1998, rødvin til 250 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  RWT, Shiraz, Barossa Valley 1997, rødvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Grange, Shiraz, South Australia 1995 og 1996, rødvine til 1700 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Domaine Marcel Deiss, Gewurztraminer, Grand Cru Altenberg de Bergheim, Sélection de Grains Nobles, Alsace, Frankrig 1995, sød hvidvin til 330 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge20)
  Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1998, sød hedvin til 125 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge20)
  Hamilton Russell Vinyards, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika 1999, hvidvin til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
  Hamilton Russell Vinyards, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1999, rødvin til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
  Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2000, hvidvin til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
  Nederburg, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1998, rødvin til 54,75 kr. fraAmka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
  .
  Clos du Château, Chardonnay, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrig 1996, hvidvin til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Uge 19).
  Château la Casenove, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998, rødvin til 175 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 19).
  Château de l'Horte, Réserve Spéciale, Corbières, Frankrig 1998, rødvin til 65 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (Uge 19).
  Hardy's Private Bin, Chardonnay, South East Australia 2000, hvidvin til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Eileen Hardy, Chardonnay, Adelaide Hills, Yarra Valley, Australien 1997, hvidvin til 169 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Hardy's Private Bin, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South East Australia 1999, rødvin til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge20)
  Koonunga Hill, Chardonnay, South Australia 2000, hvidvin til 65 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Koonunga Hill, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South Australia 1999, rødvin til 80 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Bin 128, Shiraz, Coonawarra, South Australia 1998, rødvin til 150 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Bin 407, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, rødvin til 200 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (Uge20)
  Edelkeur, Auction Reserve, Nederburg, Paarl, Sydafrika 1997, sød hvidvin til 165 kr. for ½ flaske fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
  Contini, Riserva, Connonau di Sardegna, Italien 1997, rødvin til 95 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (Uge20)
  Masia Monistrol, Tempranillo og Garnacha, Penedès, Spanien 2000, rødvin til 45 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge20)
  Rosso di Montalcino, Castello Banfi, Italien 1998, rødvin til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
  Santa Rita 120, Carménère, Valle de Rapel, Chile 2000, rødvin til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
  L’Excellence de Bonassia, Cabernet Sauvignon / Merlot, Meknes, Marokko 1999, rødvin til 57,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Uge20)
  Trinity Oaks, Cabernet Sauvignon, Sutter Home Winery, Californien, USA 1998, rødvin til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (Uge20)
  Château de l’Horte, Grande Reserve, Corbières, Frankrig 1999, rødvin til 85 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (Uge20)
  Vista Alegre, Late Bottled Vintage Port, Portugal 1995, portvin til 120 kr. fra Lago-Import (tlf.: 54 92 74 00). (Uge20)
  Château La Boutignane, Reserve, Corbières, Frankrig 1997, rødvin til 58 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/21)
  Domaine du Jardin Blanc, Vin de Pays de l'Aude, Frankrig 1999, hvidvin til 45 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/21)
  Château La Baronne, Gris de Gris, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000, rosévin til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
  Valdemar Blanco, Cosecha, Rioja 2000, hvidvin til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge 19).
  Quinta das Setencostas, Alenquer, Portugal 1999, rødvin til 54,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge20)
  Valdemar Rosado, Cosecha, Rioja 2000, rosévin til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge20)
  Château Lagrave-Aubert, Côtes de Castillon, Bordeaux, Frankrig 1998, rødvin til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/21)
  Bodegas Centenarias, Sauvignon Blanc, Lontue, Chile 2000, hvidvin til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
  .
.
  .
  Hvem skriver hvor?
  Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
  .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VIN
Crémant de Bourgogne, La Chablisienne, Cuvée Brut 1995 til 89 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Alt for Damerne/19)

HVIDVINE
Bodegas Centenarias, Sauvignon Blanc, Lontue, Chile 2000 til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/20)
Chapmans Peak, Premium Collection, Chardonnay, Coastal Region, Sydafrika 2000 til 39,75 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Frederiksborg Amts Avis/21, VinAvisen/22)
Château La Baronne, Blanc, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000 til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/22)
Château Reynella, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1999, hvidvin til 129 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Clos du Château, Chardonnay, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrig 1996 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/19)
Deinhard, Pinot Gris, Baden, Tyskland 1999 til 50-55 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Frederiksborg Amts Avis/21, Information/21).
Domaine du Jardin Blanc, Vin de Pays de l'Aude, Frankrig 1999 til 45 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/21)
Eileen Hardy, Chardonnay, Adelaide Hills, Yarra Valley, Australien 1997, hvidvin til 169 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Estate Bottled, Californien, USA 1997 til 279 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (VinAvisen/22)
Hamilton Russell Vinyards, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika 1999 til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
Hardy's Private Bin, Chardonnay, South East Australia 2000, hvidvin til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Hardy's Bankside, Chardonnay, South East Australia 1998, hvidvin til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Haselgrove, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1999 til 69,75 fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/21)
J. Hofstätter, Pinot Grigio, Alto Adige, Italien 2000 til 75 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47). (Berlingske Tidende/20)
Koonunga Hill, Chardonnay, South Australia 2000, hvidvin til 65 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Libertas, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2000 til 40 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22, Fyens Stiftstidende/20)
Marcel Deiss, Engelgarten, Riesling, Alsace, Frankrig 1997 til 145 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/19)
Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/21)
Príncipe de Viana, Chardonnay, Navarra, Spanien 1999 til 125 kr. fra Skandinavisk Vin Kompagni (tlf.: 36 77 07 70). (Penge & Privatøkonomi/19)
Robert-Denogent, Les Reisses, Pouilly-Fuissé, Frankrig 1999 til 167 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (Politiken/19)
Southern Right, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2000 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/21)
The Valleys, Chardonnay, Clare og Eden Valleys, South Australia 1999, hvidvin til 120 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Trapiche, Chardonnay, Mendoza, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/21)
Trinity Oaks, Chardonnay, Sutter Home Winery, Californien, USA 1998 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (Frederiksborg Amts Avis/19, Århus Stiftstidende/20)
Yattarna, Chardonnay, Adelaide Hills og Henty, South Australia 1998, hvidvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Yering Station, Chardonnay, Yarra Valley, Victoria, Australien 1999 til 129 kr. fra Laudrup Vinimport (tlf.: 44 84 80 86). (Information/20)

ROSÉVINE
Château La Baronne, Gris de Gris, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 2000 til 59,75 kr. (6 flasker 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21)
Principe de Viana, Cabernet Sauvignon Rosado, Navarra, Spanien 2000 til 125 kr. for 3 flasker i ISO. (Politiken/21)
Valdemar Rosado, Cosecha, Rioja 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/20)
Viña Tarapacá, Rosé, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2000 til 56,75 kr. (3 flasker for 150 kr.) hos Skjold Burne. (B.T./20)

RØDVINE
Agrigolas Costamolino, Vermentino, Sardinien, Italien 1999 til 78 kr. fra Kana Vin (tlf.: 33 32 32 84). (Berlingske Tidende/20)
Almenar, Reserva, Rioja, Spanien 1995 til 50 kr. i Netto. (Berlingske Tidende/19)
A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2000 til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (VinAvisen/22)
Angove's, Malbec Ruby Cabernet, South Australia 1999 til 45 kr fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Fyens Stiftstidende/19)
Astica, Merlot / Malbec, Trapiche, Mendoza, Argentina 2000 til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/22)
Atlas Vineyards, Cabernet Sauvignon, Beni M Tir, Marokko 1999 til 37,95 hos SuperBest, Prima, OBS!, Kvickly, SuperBrugsen og DagliBrugsen. (B.T./20)
Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998 til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/19)
Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998, rødvin til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Bin 707, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, rødvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Bin 389, Shiraz, South Australia 1998, rødvin til 250 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Bin 128, Shiraz, Coonawarra, South Australia 1998, rødvin til 150 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Bin 407, Cabernet Sauvignon, South Australia 1998, rødvin til 200 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Carmen, Merlot, Central Valley, Chile 1999 til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/22)
Casa Lapostolle, Cuvée Alexandre, Merlot, Chile 1998 til 99,95 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (Berlingske Tidende/18)
Cesari Mara, Italien 1998 til 79,95 kr. i ISO. (Berlingske Tidende/18)
Château de l’Horte, Grande Reserve, Corbières, Frankrig 1999 til 85 kr. fra Novix Wine (tlf.: 26 79 32 02). (VinAvisen/20)
Château de l'Horte, Réserve Spéciale, Corbières, Frankrig 1998 til 65 kr., Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/19)
Château des Estaniles, Faugères, Frankrig, tre forskellige vine fra Les Cepages (tlf.: 40 17 19 45). (Jyllands-Posten/18)
Château la Bastide l'Optimée, Corbières, Frankrig 1998 til 69 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Politiken/19)
Château la Casenove, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998 til 175 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/19)
Château Lagrave-Aubert, Côtes de Castillon, Bordeaux, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/21)
Château Mouton (nej, ikke den), Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999 til 199,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/20)
Château Reynella, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1998, rødvin til 159 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Château Saint Martin des Champs, Côteau du Languedoc, Frankrig 1999 til 74 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
Colegiata, Bodegas Fariña, Toro, Spanien 1999 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/19)
Contini, Riserva, Connonau di Sardegna, Italien 1997 til 95 kr., Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (VinAvisen/20)
Domaine Borie de Maurel, Cuvée Sylla, Minervois, Frankrig 1998 til 198 kr. fra Strobel Vinimport (tlf.: 86 20 96 22). (Politiken/19)
Domaine Guilaumette, Pierre Dideron, Costières de Nîmes, Frankrig 2000 til 30 kr. hos Fakta. (Fyens Stiftstidende/21)
Château La Boutignane, Reserve, Corbières, Frankrig 1997 til 58 kr. fra Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/21)
E & E Black Pebber, Shiraz, Australien 1998, rødvin til 699 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Ebenezer, Cabernet Sauvignon og Merlot, Barossa Valley, Australien 1998, rødvin til 169 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Eileen Hardy, Shiraz, McLaren Vale, Padthaway, Australien 1997, rødvin til 599 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Gran Colegiata, Bodegas Fariña, Crianza, Toro, Spanien 1998 til 84,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/19, Information/19)
Grange, Shiraz, South Australia 1995 og 1996, rødvine til 1700 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Hamilton Russell Vinyards, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1999 til 139,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/21, Nordjyske Stiftstidende/21)
Hardy's Private Bin, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South East Australia 1999, rødvin til 59,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Kalimna Bin 28, Shiraz, South Australia 1998, rødvin til 150 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Koonunga Hill, Shiraz og Cabernet Sauvignon, South Australia 1999, rødvin til 80 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Leasingham Classic Clare, Shiraz, Australien 1996 og 1997, rødvine, begge årgange 249 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Les Domaines Charles Fréderic, Syrah, Grande Réserve, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998 til 45 kr. fra GrandVin (tlf.: 43 46 99 00). (VinAvisen/22)
L’Excellence de Bonassia, Cabernet Sauvignon / Merlot, Meknes, Marokko 1999 til 57,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/19, Århus Stiftstidende/19, VinAvisen/20)
Marco Real, Crianza, Homenaje, Nararra, Spanien 1998 til 55 kr. fra Gran Vin (tlf.: 43 46 99 00). (Berlingske Tidende/19)
Marqués de Cáceres, Crianza, Rioja, Spanien 1997 til 74 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (Alt for Damerne/20)
Masia Monistrol, Tempranillo og Garnacha, Penedès, Spanien 2000 til 45 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/20)
Mateus, Malbec, Mendoza, Argentina 1998 til 125 for 3 flasker i ISO. (Politiken/19)
Monsanto, Il Poggio, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 289 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/19)
Parador, Reserva, Bodegas Julian Chivite, Navarra, Spanien 1996 til 62,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/22)
Promessa, Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/18, Politiken/18, Berlingske Tidende/19, Politiken/20, JP København/20)
Quinta das Setencostas, Alenquer, Portugal 1999 til 54,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/20)
Reserva dos Amigos, Estremadura, Portugal 1998 til 38 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/22)
Rosso di Montalcino, Castello Banfi, Italien 1998 til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/20)
RWT, Shiraz, Barossa Valley 1997, rødvin til 650 kr. fra Consiva Vin & Spiritus (tlf.: 44 57 58 59). (VinAvisen/20)
Santa Rita 120, Carménère, Valle de Rapel, Chile 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis, VinAvisen/20, B.T./21)
Thomas Hardy, Cabernet Sauvignon, Australien 1995, rødvin til 599 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/20)
Trinity Oaks, Zinfandel, Sutter Home Winery, Californien 1999 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (VinAvisen/19. Frederiksborg Amts Avis/19, Århus Stiftstidende/19)
Trinity Oaks, Cabernet Sauvignon, Sutter Home Winery, Californien, USA 1998 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (Frederiksborg Amts Avis/19, Århus Stiftstidende/19, VinAvisen/20)
Vendange, Californien 2000 til 42,50 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 30 11 40). (Alt for Damerne/19)
Vidal-Fleury, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998 til 69,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). Vigne Umbre, Grechetto, Umbrien, Italien 2000 til 49 kr. i Systemet (tlf.: 33 93 94 17). (Berlingske Tidende/20)
Viña Pedrosa, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1996 til 175 kr. og Reserva 1995 til 270 kr. fra Laudrup Vin (tlf.: 44 84 80 86). (Information/16, Berlingske Tidende/19)
Viña Salvana, VdT, Spanien 1995 til 55 kr. fra Løgismose Vinimport (tlf.: 33 32 93 32). (Berlingske Tidende/19)
Yering Station, Shiraz, Yarra Valley, Victoria, Australien 1999 til 149 kr. fra Laudrup Vinimport (tlf.: 44 84 80 86). (Information/20)
Yering Station, Pinot Noir, Yarra Valley, Victoria, Australien 1999 til 149 kr. fra Laudrup Vinimport (tlf.: 44 84 80 86). (Information/20)

SPECIALITETER
Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1998 til 125 kr., sød rødvin fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/20)
Domaine Marcel Deiss, Gewurztraminer, Grand Cru Altenberg de Bergheim, Sélection de Grains Nobles
Alsace, Frankrig 1995, sød hvidvin til 330 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/20)
Edelkeur, Auction Reserve, Nederburg, Paarl, Sydafrika 1997, sød hvidvin til 165 kr. for ½ flaske fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/20)
Vista Alegre, Late Bottled Vintage Port, Portugal 1995 til 120 kr. fra Lago-Import (tlf.: 54 92 74 00). (VinAvisen/20)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.